Hirdetés
- CES 2026: madzagmentes egér és headset az Acer névjegyével
- CES 2026: valóságos képkockagenerálók lesznek a modernebb GeForce-ok tavasszal
- CES 2026: Visszatér a legjobb Expertbook
- CES 2026: A legjobb volt, az is marad? Itt a Zenbook A14 második generációja
- CES 2026: akár játszhatunk is az Acer RGB lézerprojektorával
- Milyen monitort vegyek?
- Kompakt vízhűtés
- Mini PC
- Házimozi haladó szinten
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Máris limitálja egy európai disztribútor a GeForce-ok szállítását
- A legrosszabb CPU-k – az ExtremeTech szerint
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- CES 2026: felcsavarta az AI-t az AMD, de örülhetnek a játékosok is
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
3zvan
csendes tag
Én csak hobbiból szerkesztgetnék... Csak azért akartam egy programot mert a Blender kezelőfelülete nem igazán jött be és nincs hozzá egy normális magyar könyv se. Nincs vmi másik program ami nincs ilyen horror áron?
-
ismerős most vett maya 2008 complete-et talán 600k-ért... mellesleg az új 2009-es maya kb fele annyiba fog kerülni a kiírások és előzetes árak szerint, mint a 2008-as került (5-6000 $ helyett csak 2500-3000-be)
és miért ilyen drágák? szerinted ha olyan progiról van szó (maya), amivel pl a gyűrűk urát csinálták, vagy a star warsokat, vagy olyan autós reklámokat, amiket mostanában látni (azoknál 90%-ban digitális a kocsi), akkor gondolhatod mire képes, és mennyi tudást kell megfizetni benne... A Blender jó progi, pláne mert ingyenes, de nem véletlen, hogy a profi helyeken sehol sem találsz, csak maya-t, xsi-t, max-ot vagy Cinema 4D-t...
-
3zvan
csendes tag
De miért ilyen rohadt drága?!
Mennyivel jobb mondjuk az ingyenes Blendernél? -
dy_nmq
aktív tag
válasz
Menthirist
üzenetére
a cég ahol dolgozom most vett uj max2009-eket darabját 1,3 millióért.... a hazai forgalmazok mocskos nagy lóvét akasztanak le.... ha közvetlen az autodesktől licencelsz akkor forintba átszámolva olyan 700 rongy a max de az csak USA only

-
-
3zvan
csendes tag
Hello!
Azt kérdezném hogy ezt a 3d studio max-ot honnan lehet beszerezni?
Eddig még csak próbaverziókat láttam... -
TitiRii
senior tag
nu akkor pontosítok
a tükör: igen olyan felület kellene amibe ha belevilágitok pl egy elég koncentrált fokuszált fényel(kb 30-50fokos szórási szög) akkor az a fény besési szögével közel azonos kilépési szögben kb a 70%-80% át vissza verja(kb mint egy igazi tükör) tehát hogy a testre ráeső fény tovább patanyon más testekre, ugy ahogy a valóságban, szal ne szétörjön szétszórja hanem ahogyan te belevilágitasz egy zseblámpával egy tükörbe ugy a szemközti falon megejelenik a zseblámpa féye úgy mintha oda világitanál, ha oldalrol (a példa egyszerűség kedvért) 45 fokban világitazs bele akkor az 45 fokban távozik is a tüköröl a szemközti falra.
a fény: nem látvány tervhez kell, illetve igen. de a cél nem a lenyügözés, hanem a modellezése hogy körübelül milyen hatásfokú lesz a világítás illetve a szóródási szög egyszerű álítása. sajna smaxon kívül más progiho nem értek, ezt is rég tanultam rég használtam ezzel kell megoldanom(nem pontos értékek kellenek hanem csak egy látvány terv, denem olyan amilyet én szeretnék hanem ami kb lesz) mivel elég költséges dolog kivitelezni a valóságban nincs mód a kisérletezésre ott már csak a leg optimálisabb tükör beálitással lesznek legyártva és reménykedhetünk hogy a model közel járt a valósághoz.
egy egyszerü példa: 2,25 méter magasan lévő fényforrás 50 fokos világitási szöggel 6000 kelvin a színhömérséklet kb 4,5 négyzet centiméter világító felület 21 fényforrás egyenként 36 lumen fényerővel, a földre elég éles fény vetül koncentráltan,de nagyon kis területre, ezt kell tükrökksegítségével olyan szögben eltéríteni hogy minnél nagyobb legyen a lefedett megvilágitot terület, egy elégséges fényerő mellett (azért tükör és nem prizma mert egy müanyag kupot sorozatban fröcsenteni és foncsoroztatni töredék áron van meg egy prizmához képest, ezen felül a prizmán nehezebb irányitani a fényt és sok a veszteség amit ilyen kis fényforrás mellett nem engedhetünk meg)
-
Nyúltáp
senior tag
válasz
TitiRii
üzenetére
elsot ense ertem 100%osan.
ugy erted feny tukrozodest, hogy a tukorrol visszavert feny is megvilagitsa a jeleneted?
mert akkor lodd be causticot, ill GI-t renderelodon.masodikhoz meg annyit tennek meg hozza hogyha telleg abszolut fizikailag korrekt fenyeket akarsz, nez utana ies light-oknak is, plo ittisegytutorial.
masik dolog, hogy nem eleg a fenyforrasod parametereit pntosan beallitani, a kornyezetet is meretre pontosan kell lemodellezni. Plo lehet azert csak lepkefingnyi a lampad fenye, mert a szobaat katedralis mereture modellezted korulotte.
ja es figyelj a beallitott alap mertekegysegre is(cm, inch, m). -
dy_nmq
aktív tag
válasz
TitiRii
üzenetére
az elsö problémádat nem kimondottan értem.... a másodikra meg annyit tudok mondani, hogy ha ennyire fontos hogy teljesen korrekt legyen fizikailag a rendered akkor felejtsd el a mentalt, a vrayt és társait, neked fizikai renderelö kell!max alá a legelterjedtebb a maxwell és a fryrender. ettöl függetlenül ügyelni kell arra hogy nem elég hogy a fényforrást pontosan beállítod, hanem azt is figyelembe kell venni hogy a kamera iso/shutterspeed értékét is jol állítsd be. a látványtervezésnél meg nem mindig feltétlenül az a legjobb megoldás ha mindig azt állítod be amit kell hanem nézzen ki ugy mint ahogy kell
a modszer lényegtelen az eredmény szempontjából. -
TitiRii
senior tag
hello sziasztok
2 hülye de neekm annál fontosabb kérdésem lenne:
létezik olyan beálítás, metarial, plugin ,bármi
amivel olyan felület hozható létre hogy valós tükör? azaz ne csak a tárgyakat tükrözze, hanem a fényt is ráadásul valósan, neten csak olyan megoldásokat találtam amivel csalással (2 lámpa) elérhető ez de nekem pont egy látvány terv miatt olyat kéne alkotnom ami valós(vagy közel valós)
másik
meyik fény forrást lehet a legjobban paraméterezni? beálitottam egy target point fényt a lámpa müszaki paramétereivel(kelvin intensitás fény szórás) és egy gyertyának nagyobb a fénye
a valóságban meg a szemem kisül ha belenézek
ebben kérnék segítséget nálam tapasztaltabb smaxozokntól
-
-
Met
nagyúr
Szétszedtem részekre, megcsináltam a template-et rádobtam egy színt meg egy csíkot, hogy lássam merre áll és jó lett.
1 hiba volt, a csomagtértetőnél fekete volt a széle a hátsó sárvédőnek, mintha kicsi lett volna a textúra, ezt azzal próbáltam orvosolni, hogy PS ben 4 pixellel megnöveltem az alkatrészek kijelölését és azt festettem, plusz észrevettem, hogy a hátsó lökhárító szögeletes ezért ettem rá mesh smooth-ot, a végeredmény az lett, hogy tele lett a festés fekete foltokkal.
A kérdés az, hogy a smooth miatt lett ilyen?? -
Nyúltáp
senior tag
válasz
Menthirist
üzenetére
naigen van olyan is, de szerintem a lenyegtelen teruleteknel, plo kocsi alja, nem nagy csalas elterni az aranyoktol.
-
-
Nyúltáp
senior tag
Kosztinho: ahogy Met irta jobb klikk akarmelyik modositon es collapse all
Met: Ahogy Menth irta a kevesbe lenyeges/lathato reszeket veheted kisebbre, mig a lenyegesebbek lehetnek nagyobbak igy tobb reszletet tudsz rajuk festeni.
weldeles meg textura fuggo, ha egesz kocsira akarsz festeni texturat, akkor ajanlott minnel kevesebb seam-el dolgozni (ertsd minnel kevesebb darabbol alljon uv template), de ha csak matricakat akarsz raaggatni egy sportkocsira, akkor siman mehet akarhany darabra uv.
helyzet fuggo a dolog.Hzolee: vagy shaderbol old meg egy animalt opacity mappel, vagy van egy olyan modosito. hogy..oo...elfelejtettem a nevet, max meg nincs elottem..
de helpben biztos ra lehet talalni vhogy probalj rakeresni animate line vagy vmi hasonlo kifejezesre.vagy kiis akart vonalakat animalni, Met, Bici?
-
JONAS77
aktív tag
Sziasztok, tud nekem valaki segiteni, 3dsMax8-asom van és kellene nekem egy textura kiegészités, pontossan 3dsmax.mat., vagy tud valaki egy linket ahonnét ezt le lehet tölteni ingyenesen. Várom a válaszokat!
-
Hzolee
csendes tag
Sziasztok!
Van egy vonalam, pl. egy ceruza hegyének az előre megrajzolt útvonala.Hogyan tudom animálni a vonalat, hogy abban a fázisban jelenjen meg, ahol épp a cerka hegye van. Enable in viewport Enable in Render-t ismerem, csak az animálásra nem jöttem még rá, pedig biztos tök egyszerű.
Köszönöm! -
Kosztinho
tag
Hello!
Kicsit bepofátlankodok a topikba,ha nem gond
Összeweldelni a részeket szerintem nem fontos( én legalábbis nem szoktam), csak ha van valami "minta",ami átnyúlik pl. a tetőről az oldalára,akkor azt összeilleszteni macerás...
Az hogy mi hol van a template-en,szerintem teljesen nyolc...Nyúltáp: ezt a collapse-olást hol tudom megoldani?
-
Met
nagyúr
Megcsináltam az unwrap uvw-t az egész kasztnira és elementenként szétszedegettem a részeket. Ezeknek a részeknek az összeillő vertexjeit össze kell weldelni? pl. tető, oldal
Ha nem akkor mindegy az uvw template-en belüli elhelyezkedésük? A kocsi oldala jóval kisebb lett, mintha 2 oldalról összenyomták volna, miért? -
Nyúltáp
senior tag
nem mondanam hogy 100%ig ertem mit is csinaltal
szoval van a auto modelled es azon belul minden alkatresz kulon element. Es ennek a egesz cuccerajnak a tetejere radobtal egy box mappinget? Vagy minden elementen van kulon box mapping? Miert nem hasznalsz egyszeruen uvw unwrapot, igazabol massal nem is tudnad ertelmesen megcsinalni, najo ha mondjuk csak szimpla matricakat akarsz raheggeszteni kasztnira, akkor elementenkent kulon uv channel es mindegyikre kulon uv map is mukodne de sokkal atlathatatlanabb lenne vegeredmeny, nameg bonyolultabb is.ui.: ha beleegeted modellbe uv-t(collapse-olod a modifiereket) akkor meretezgetheted uv-zas utan is modellt, nem fog szetcsuszni
-
Met
nagyúr
-
tzimash
őstag
hi! ma voltam elég őrült és megvettem a 2 kötetes 3ds max 7 bibliát
gondolom max 8-hoz is ugyanolyan nagy hasznát fogom venni, mintha 7-hez használnám.
vagy nem?
azt hiszem megvan, hogy mit fogok csinálni a hideg téli napokon
-
Met
nagyúr
Autó texturázásban nem jártas valaki véletlenül?

Külön element-en vannak a részek (motorháztető, lökhárító, ajtó stb.) mindnek van külön uvw mapja, ezeket szeretném egyben kirenderelni uvw template-nek de ha box mappingra állítom akkor külön lesznek pl. a lökhárító azon részei amik felülről "látszanak" és külön azok amik oldalról
-
-
Nyúltáp
senior tag
válasz
Menthirist
üzenetére
tenyleg egesz olyan mintha tudnad mit csinalsz
csak idoagyonvereskent keszult vagy vegig is akarod csinalni modellt? -
nah, ha már feltettem máshova is, ide is feldobom a linket...
Modellezgettem egy kicsit, és felvettem timelapse módban
2 perc 12 sec, 8 mega, elvileg xvid codec
persze nem kell sokat várni, kb 3x-ös gyorsítás, és nem igazán csináltam értelmes dolgot, de azért tetszik... egész olyan, mintha tudnám mit csinálok, pedig nem

az ottromba felbontásért (1024x408) bocs, nem vettem észre, hogy a camtasia alapból mindent vesz, így 2560x1024-ben vette a videót, ami így azért nagy lett volna... emellett a codec pack-om megint felcserélte a tscc codec piros-kék színeit, ezért ez a fura színhatás... a lényeg azért látható kb

-
-
Met
nagyúr
válasz
Menthirist
üzenetére
Najó de ingyér
Ha céges lenne oké, de ez a saját hülyeségem
-
miért ne lenne? ezt nevezik bér-renderfarmnak... Mo-n nem néztem a lehetőségeket, de külföldön a legolcsóbb ami hirtelen eszembe jut, az 15 cent volt per gigaherzóra... tehát 1 órán át ezért kapsz egy ghz-t... értelem szerűen, ha sietni akarsz, és van pénzed, megteheted, hogy kibérelsz 2x4 magos 3ghz-es xeonokat, óránként 2x4x3x15 =36 dollárért óránként...
ill jobban utánanézve, inkább számoltasd ki te:
példa: rebus render farm -
Met
nagyúr
Nincs valami hely vagy valami megoldás, hogy feltöltöm a max file-t és le rendereli aztán letöltöm ha kész?

Szerk.: F2 bejött
-
lehet a falat hiányolom nagyon, de nekem sem tetszik ez a render, pedig a multkori tetszett
-
RefeeZ
tag
no és íme a következő render.
úgy érzem, hogy amennyit javult, annyit romlott is az összhatás, de ezt persze döntse el ki-ki magában, és akár ossza is meg velünk/em. a padló textúrája még tuti változni fog, mert cg textures-on nem törődnek vele,hogy tileable legyen, úgyhogy azt majd manuálisan kell utánacsinálni, de ez lesz talán a legkisebb gond. -
Met
nagyúr
Azt, hogy lehet beállítani, hogy ha kijelölök egy poly-t akkor ne csak a körvonala legyen piros hanem az egész?
-
válasz
Nyúltáp
üzenetére
köszönöm válaszodat
Juhé!!!
Pontosan az volt amúgy a szándékom... leharcoltá majd a modellezés végén akarom tenni elsősorban. Az meg, hogy mi van rajta, annak azért örülök, hogy odaerőszakoltnak tűnik, mert szándékomban áll egy tényleg összedobált érzetű buszt csinálni
nem egy profi módon összeépített, de elnyűtt kocsit, hanem egy amatőrök által sebtében összehajingált járművet
-
Nyúltáp
senior tag
jaigen. meg meg ezt bici
-
Nyúltáp
senior tag
jaigen mielott elfelejtem, ajanlom mindenkinek megtekintesre a video copilot tut szekson-et, en belevesztem egz par napocskat nemisolyreg ehun e
ill. kemelnem neked bici ezt a tutorialtlight streaksjoccakat
-
Nyúltáp
senior tag
szevasztok arcok.
huh, jo regen neztem fel ide (tokom az angol kiosztasu bill-be, mindig yont irok z helzett)
de pont melovaltas volt, ugyhogy porgok ezerrel, nincse ido semmire.
namondok par okosat gzorsan:
1. faszom a z betube
2. bici: ha elmosott arnyekokat akarsz(ami igazabol a fenyforras erossegenek ill a fenyt blokkolo targynak attol a felulettol mert tavolsaganak fuggvenye, melyre az arnyek vetul ), akkor lodd at arnyektipust area shadowr-ra, vagy ha nem akarsz orakig tarto renderidot akkor advanced raytrace-re. Amugz ref-nek a hdri miatt vannak ilyen arnyekai, amit ha ram hallgat egybol ki is dob a francba, vagy legalabbis minimum kombinalja egy direkt fenyforrassal, mert igy abszolut kontraszttalan a bevilagitas. Raadasul szerintem hot felesleges csak megdobja a renderidot.
3. ref meg annyit hogy szerintem vagy csinald vastagabbra a deszkakat iroasztalon, vagy csereld le a texturat, mert ez a fenyo szeru fa anyag + a butorlapok vastagsaga utik egymast. ill. szerintem meretaranybeli gondok is vannak, nezd csak meg a kihuzhato bill. tarto reszt, europa kevesbe szerencses felen szuletett emberkek orulnek ha az egesz iroasztaluk van akkora mint a te asztalod bill. tarto resze
ja amugy teccik a hatso konyvespolc vagy miarak anyaga, ayt jol eltalaltad.
4. menth telleg jol haladsz, ket dolgot mondanek csak egyik a felni, aminek a pereme lehetne sokkal leharcoltabb, mert most hot szabalyos az egesz viszont texturaja meg utott kopott rozsdas. 2. dolog a kereszt, nekem nem igazan teccik, mint otlet, picit odaeroszakolt. B kategorias akciofilm utoerzese van tole az embernek.najo ennyi befogtam.
ja ui.> tegnapelott pofan locsolt a serj tankian biibibibibiiii

-
-
RefeeZ
tag
haligalilalinyalifalipapi
szóóóval örülök neki,hogy nem sértettelek meg pH! bicije

menth : szépen haladsz a proDZSekttel,kííp it áp.
én meg bohóckodtam délelőtt, és ez lett a vége : itten,ni!
kis wire is van benne,de a többinél higgyétek el, jobban jártok ha nem láttok wire-t..szokásos gagyi modellek,extrude-bevel-inset-chamfer-connect...kb ezeket használtam a move és rotate meg scale-en kívül.
-
-
válasz
Menthirist
üzenetére
Áhh, értem.

Egyébként újabban szemezek a Mayával, mert a MAX-ban pár dolog kezd idegelni, pl. a texturák kezelésévvel kapcsolatban.
Viszont nem vagyok kibékülve a Maya kezelésével modellezés, és navigáció terén. Majd még játszok vele. Az a tervem, hogy egy két évvel ezelötti dagadt béka modellt átalakítok dagadt emberré Mayában, és csinálok neki "profi" texturát ("profi"= ami tőlem tellik - "profi" =/= profi
), és setupolom, meg minden. Ezáltal vagy megszokom a Mayát, vagy megszököm. 
-
-
szóval ezt értették súlyozás alatt
-
válasz
Menthirist
üzenetére
1750 hsz kell az őstagsághoz...
szakmai hsz *1
közösségi hsz *0.25
piaci *0.1
Neked van 1676+78*0.25+3*0.1=1695,8 hozzászólásod.
Hamarosan alaposabban beleásom magam a fények világába, oszt maj' lehet még az is hogy a rt-vel is fogok tudni szórt fényt varázsolni...
Mesélj csak, miféle részecske rendszert heggesztesz?

-
-
nem kéne már őstagnak lennem?
-
-
RefeeZ
tag
aucs
fura egy lány vagy boci, de mesélek, mert szépen kérdeztél
(no,nem ám mellre szívni, sejtem, hogy fütykösöd van
)vray adv 1.5 rc (lehet más sorrendben,feléről azt sem tudom mit jelent
) volt a rendercucc, és azon belül pedig magától ilyen jópofa árnyékokat csinál, majdnemhogy mindenféle különösebb állítgatás nélkül. van egy gi-nek beállított hdri éés a default lights ki van kapcsolva meg az indirect illumination is be -> reflect refract egyaránt, és a maradék meg már csak a kép csicsásságát meg a renderidőt befolyásolja,ha jól sejtem,aztán lehet tévedek
egyébiránt nem tudom,hogy érdemesebb lehet-e spot vagy omni vagy akár sun elhelyezése mint ez a gi & indir illu (kircsi rövcsi,mi?
) dolog, egy biztos, hogy így egyszerűbb és hát hogy szebb-e azt meg ti látjátok meg tudjátok
nemtom pl mental ray-el mennyire lehet ilyesmiket produkálni vagy scanline-al,vagy akár brazillal...azért is használok ugye nyilván vrayt mert modellezni nem tudok, textúrázni még annyira sem, ötletszegénységi is fel-felüti a fejét
éshát legalább akkor már ilyen félminőségi render legyen a kaka szürke modellekről
remélem senkit nem sértettem meg és mindenki fog tudni aludni ;)
[OFF]
ui: amúgy meg azt is tudom,hogy bici vagy és azt is,hogy nagy bé-vel,de ha nyúltáp nyuszi lett,menthirist meg menth, én meg jodának kisköcsög,többieknek meg ref talán...akkor nehogy megúszd már
bah,fáradt vagyok,úgyhogy jónyóc;)
ui2: azért lett a mod,mert az off után nem vette be a /off-ot...kapjabe.[/OFF]
nini,és megint nem..pedig a kis gombot használom alul,csak működnék már a helyében... -
Na, én kérdezek.

A világítással most kezdek majd újra foglalkozni, de ahhoz tök nulla vagyok még. Eddig modelleztem, és texturáztam, aminek az eredményét hamarosan láthatjátok is.
Szóval mivel csináltad a fényeket, és hogy lett így elkenve az árnyék? (Nekem Ray-trace-el tűéles árnyékok jönnek ki, shadow map-el pedig ratyi.) Mivel rendereltél?Hol vannak a lámpák, hogy vannak beállítva, és különben is: Taníts Mester!!!

-
a modell csininek tűnik, a render sötét egy picit, és persze szürke
... wire-t kapunk?mellesleg én gyakran nézem a topicot, de senki sem kérdez, mostanság pedig a modelljeim sem alakultak... ráadásul elkezdődött az egyetem, beköltöztem, meg órákat veszek fel... tudom tudom, általános és középsuliban már tanítás van

-
RefeeZ
tag
Mostanában ezt csináltgattam.
Nem akartam feltölteni máshova, meg különben is jót tesz a képnek a nézettség..
-
RefeeZ
tag
"It takes 9 months for a woman to sketch, model, sculpt, unwrap, texture and rig a functional yet small character, but hey it's always worth the wait!"
-
Met
nagyúr
2009-es Max, V-ray 1.50 SP2
Miért van az, hogy ha bekapcsolom az Indirect Illumination-t akkor iszonyat világos lesz a render?
Ha a szaturációt és kontraszt, kontraszt base-t leveszem 0,1-re akkor is nagyon világos.Ugyan ezekkel a beállításokkal 9-es Max, V-ray 1.5 RC3-al nincs ilyen gond
-
válasz
lacko81
üzenetére
Viszont a fórumokon sem lóg mindenki egyfolytában.
Tény, hogy a fórum jó dolog, de ha mindenki fórumokon kérdez, akkor senki sem tudna válaszolni semmire.
Javaslom, hogy minden keresés alkalmával - amikor nem vagy teljesen elégedett a guglival - tegyél egy próbát az Ask.com-al is, mert néha jobb eredményeket ad, mint a gugli, de legalábbis hamarabb jutok el a kívánt helyre, mert oldalt kiír hasznos keresési tippeket. Nekem sokat segít. pl.: [link]
Én a 3D exploration-t használom 3ds, és obj fájlok nézegetésére, de ez egy állati régi verzió, és rossz a kezelése; elég nehéz forgatni a ojjektumot.
Keresek én is egy tuti progit, és szólok, hogy nekem mi jött be.ui.: Menthirist picit harapósabb kevében volt, ahogy látom. Nem szokása egyébként.
-
-
lacko81
tag
válasz
Menthirist
üzenetére
"nem töltöm a kevés pénzemet neked való keresgélésekre..."
Senki sem kért rá."az esetek 99.999999%-ban az emberek tényleg elsőnek pofáznak, és várják hogy a nyakukba essen a manna"
Mert lehet több órába tartana neki keresgélni. A fórumon meg lehet, hogy valaki kapásból tudja a választ. -
YODA mester
senior tag
Szevasztok. Photoshoppal összedobtam a lehetséges variációkat az új lökhárító kinézetéről és szeretném ha szavaznátok, hogy SZERINTETEK melyik lenne a legjobb: Szavazás itt
-
tekintve, hogy 10 hónapot koliban töltök, 2-t meg itthon, így nem éri meg beköttetni erre a két hónapra netet, pláne hűségnyilatkozattal... anélkül meg 8-10k körül van per hó, és ennek a felét fizetjük ki a betárcsázásnál... a maradék 10 hónapban meg ott a seggem alatt a 100 MBit-es kolis gerinchálózat... (mármint 100MBit ami rám jut
) -
Met
nagyúr
válasz
Menthirist
üzenetére
Nemá' 2008-ban betárcsázós net?
Nem lenne olcsóbb valamelyik műholdas? Voda vagy Pannon? -
válasz
lacko81
üzenetére
akkor kérdezz tapasztalatokat! mert mindenki arra válaszol, amit kérdeznek tőle... és az esetek 99.999999%-ban az emberek tényleg elsőnek pofáznak, és várják hogy a nyakukba essen a manna, mint megmozdítsák a kisjjukat a válasz reményében... tisztelet a kivételnek, és persze azoknak, akiket ismerek, hogy nem ilyenek... a maradék marad ez a kategória nekem, és nem is tévedek gyakran sajna... mellesleg szerintem kell ott találnod ingyenes progit is...
pl ezt PRÓBÁLTAD IS? [link]én nem tudom ezeket kipróbálni, mert másokkal ellentetében nekem itthon betárcsázós netem van, ami lassú (5k/sec), és marha drága... szóval ha tapasztalatokat kértél volna, akkor írtam volna tapasztalatokat (nincsennek), és nem töltöm a kevés pénzemet neked való keresgélésekre...
-
lacko81
tag
válasz
Menthirist
üzenetére
Igaz is. Mindent meg lehet találni a google-ban, akkor minek is a fórum? Az általad linkelt oldalakon nem sok használható van(Shareware). Azt én is be tudom írni, hogy free max viewer. Tapasztalatokat vártam volna, hogy használ-e valaki valamilyet, melyik miért jó... stb.
-
Met
nagyúr
2009-es Max-hez melyik v-ray jó? Az 1.5 RC3 fent van a 9-eshez.
-
Met
nagyúr
Be lehet azt állítani, hogy a HDR mire ne tükröződjön? Mint a vray light-nál az exclude
-
lacko81
tag
Egy kérdésem lenne hozzátok. Szóval olyan ingyenes programra lenne szükségem, amivel 3Dsmax-es objektumokat lehet megnézni, forgatni, körbejárni. Fontos, hogy ingyenes program legyen és hogy minnél több funkcióval rendelkezzen. Az sem lenne rossz ha ezen felül CAD-es állományokat is lehetne nézni rajta. Van valami ötletetek?
-
ByB
addikt
Mit állíthattam el, hogyha a tárgyak mozgatása és forgatása sokkal nagyobb léptékekben zajlik, gyorsabb, mint eddig...?
(Picit elmozgatom az egeret és a tárgy már világvégén jár, biztos véletlenül nyomtam meg egy gombot a billentyűzeten...
) -
YODA mester
senior tag
válasz
Menthirist
üzenetére
Zsírcápa.

-
nah, tegnap is és ma is heggesztettem kicsit a buszt...
kép1
kép2változások: oldalcsíkok (rengeteg iskolabuszon megtalálhatóak), motorháztető leválasztása, alá majd megy egy motor, csak még nem tudom mennyi fog belőle látszani, így nem tudom, mennyit modellezzek ki belőle. Amúgy valami lecserélt, nagy vad sokliteres motor lesz benne (nem buszmotor), kiálló leömlőkkel. a karosszéria jókora darabjai vannak már összeépítve, a túloldalon, az ajtóval szemben lévő oldali fal is meg lett csinálva, lett odatéve egy ablak, hátul a kipufogócső helye ki lett vágva (szó szerint kiheggesztve, ezért ilyen egyenetlen)
Az időigényes dolog az volt, hogy a cleanuppal megkeressem az esetleges geometria problémákat, és elvarrjam őket... egyenlőre megint tiszta a modell a hibáktól... -
Igen, az a lényeg, hogy az élek két oldalán más csoport legyen, és azok a részek amik egybefüggő felületet adnak, azok egy csoportban legyenek.
Mi ismeretlen a mondataimban? Elmagyarázom.
Egy példa: [link]
1-es csoport: piros
2-es csoport: többimod: azt elfelejtettem mondani, hogy egy poly lehet több csoportban is, ezt meg kell szüntetni ez esetben, vagyis minden csak egy csoportban legyen.
-
Elképzelhető, hogy a Smoothing Groupokat kell jól beállítani.
Élek mentén sokszor érdemes különválasztani a csoportokat: pl. az alsó+felső felület egy csoport, a külső+belső a második, stb.
De kezdésnek az is jó lehet, hogy az egészet egy csoportba teszed: poly szint -> mindent kijelöl -> SmoothGroupoknál: clear all -> utána 1-es csoport, miközben kijelölve marad minden. Ezután lehet különszedni. -
ByB
addikt
Segítsetek!!!
Szerintetek mi okozza az alábbi hibát: KÉP és KÉP. Jól látható, hogy az anyag, itt-ott sötétebb, mint amilyennek lennie kellene. Javaslat, hogy ezt miként orvosolhatnám? A legkülönbözőbb modellezéssel készültek a hibás alkatrészek és fényfajtától függetlenül rosszak.
Előre is köszönöm a válaszokat.
3ds Max 2009 - Mental Ray
-
ByB
addikt
Két kérdésem lenne:
- Spline szinten hogyan tudok síkidomot kiütni síkidomból? Lukat szeretnék létrehozni.
- Hol találom az intelligens többszörözést, ahol beállítható a mennyiség és a koordináták?A választ előre is köszönöm.
-
-
Nyúltáp
senior tag
nincs elottem max , de szerintem ha a kocka normaljait befele forditod, egy normal modositoval, ill kilovod anyagnal a double sided mat-ot(ha be lenne pippantva, mert alapon asszem nincs), akkor kivulrol nem kene latszodnia, belulrol viszont rajta kene lennie kepeknek.
ByB: mitis ertesz MR kisebb targyfotozas epitesi tut alatt?
addigis egy egesz jo bevilagitosdi gyakorlat, az ilyenek ugyis olyan ritkak, mint a feher hollo
[link] -
ByB
addikt
Tudnátok linkelni Mental Ray stúdió (kisebb tárgyfotózás) építési tutorial-t? Előre is köszönöm.

-
válasz
Menthirist
üzenetére
A Barcsay-t megvettem (kb. 4500ft.), a másik kettőt nekem adták, mert a gazdája nem használta, pedig az egyikük épp mostanában kezd majd Mayázni.
Jó cucc mindhárom, és használom is őket rendesen.
-
hát ha már felajánlották, hogy ha csinálok, kifizetik, akkor miért is ne csináljak

A szirmai-kalos könyv (háromdimenziós grafika és játékfejlesztés) és a barcsay nekem is megvan, előbbinek köszönhetem a kettes számítógépi grafika jegyemet
ha a tanár által tanított dolgokon múlt volna (ami érdekes volt és kimerítő, de marhára nem lehetett belőle megtanulni grafikát programozni), akkor valszeg nem sikerült volna letennem... Így viszont letettem, sőt megírtam 3 másik embernek is (abból az egyiknek a diplomájához kellett, mármint még ez a tantárgya volt hátra, hogy lediplomázzon, de nem volt ideje foglalkozni vele, és gyönyörű lány is volt ráadásul
). Szóval jó cucc, bár néhol kicsit erősen fogalmaz 
Mellesleg nagyon jó nevű könyvnek számít a témában, nem hallottam róla rosszakat, csak ajánlani szokták.Ugyanez természetesen vonatkozik a Barcsay könyvre is, az egyik, ha nem a legjobb könyv anatómiából, ami itthon megtalálható. Milyen mák volt, amikor keresztanyám talált egy darabot a padlásukon tavaly
Bár régebben azért elterjedt könyv volt, tehát nem egy ritka darab, de az értékén ez nem változtat, ráadásul venni egyet sem olcsó manapság...
Amúgy jó cucc mi?
aztán használni is 
Az interaktív számítógépes grafika könyvet nem olvastam, nem is hallottam róla...
-
válasz
Menthirist
üzenetére
Akis kapzsi...
Pénzér' oszja az észt... ejj, ejjj...
Azóta ráleltem két szép könyvre a polcon:
Interaktív Számítógépes Grafika
és
Háromdimenziós grafika, animáció és játékfejlesztésSajna, az utóbbihoz járó CD megégett a lámpafénynél...

Mindkettő jó régi, de alapozásnak jó. Ezek átnyálazása után nézek valami DX13-ról szóló könyvet is.

ui.: Ja, és Barcsay-m is van tegnap óta...

-
okoskodik a nyavaja, csak feltettem, te se tudod már
azt sem tudom, mikor kinek veséztem már ki (és igen, ez az egyik olyan dolog a nem túl sokból, amit úgy tudok, hogy biztos vagyok benne hogy pontosa és jó, és tutira nem tudom semmi részét rosszul
) Amúgy nem tudom, biztosn vannak honlapokon töredékek ebből, a maya súgója is jól magyaráz, de én ezt speciel az egyetemen tanultam (akkor emlegettem szépemlékű "Számítógépi grafika" c. tantárgyat, ejj de örülök, hogy nem látom többé
)
Ha megnyugtat, én beleveszem majd a most készülő tutoromba (ami viszont nem (feltétlen) jó nektek, az az, hogy nem ingyenes lesz). Meg amúgy is megintcsak az abszolút kezdők számára készülő videóról van szó. -
válasz
Menthirist
üzenetére
Fejezd már be az okoskodást, jó!?

Egyébként, nekem is ezt vesézted ki tavaly ilyen részletesen. Lehet, hogy csak ezt az egy dolgot tudod?

Tréfát félretéve: Sztem pont az ilyen dolgok hiányoznak a legtöbb tutorialból, és az ilyen infók nélkül sokkal nehezebb megérteni a lényeget.
Tudtok olyan weboldalt, ahol az elmélet frankón le van írva? Én sem vagyok tisztában vele, csak az alapokkal, nagyjából.
Új hozzászólás Aktív témák
- HP EliteOne 800 G5 All-in-One i5-8500 32GB 1000GB 23.8" Érintőkijelző!! 1 év garancia
- 0% THM 4 havi részlet, beszámítás! Gamer PC, notebook, konzol, Apple termék, hardver KAMATMENTESEN!
- 0perces! Samsung Galaxy Book5 Pro 360 2in1 Core Ultra 7 256V 16GB 1TB 16" WQXGA+ AMOLED TOUCH 1évgar
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H510M i5 11400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600XT 8GB Zalman T4 Plus Cooler Master 650W
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

a modszer lényegtelen az eredmény szempontjából.
de helpben biztos ra lehet talalni vhogy probalj rakeresni animate line vagy vmi hasonlo kifejezesre.

Nem lenne olcsóbb valamelyik műholdas? Voda vagy Pannon?