Hirdetés
-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ablakos
őstag
Frissítésnél a visszatartott csomagoknak 'kept back' mi a magyarázata? Nem elég biztonságos, vagy kárt okozhat?
-
-
daninet
veterán
Nos urak. Végére ért az smb mountolás sorozat
Itt a megoldás:
Ha fstabbal mountolsz valamit minden fájl kap egy ID-t a NAS-on az SMB szervertől. Ez valami smb protokoll dolog.
Namost ha rendelkezel a NAS-odon ssd cache meghajtóval akkor ugye lementesz egy fájlt, majd pár perc mulva átmozgatja a HDD-re. Az fstab valamiért úgy van megcsinálva, hogy piszok fontosak nekik ezek az ID-k, ha jól értelmeztem Windowson ez nincs így. Amikor a NAS-od átmásolja cache-ből a hdd-re az adatot változik az ID és fstab ettől azonnal összekakilja magát és eldobja a mountotAlant a serverino flag ami default, ez nem fog cache meghajtós NAS-okkal működni, kell a noserverino flag
serverino
Use inode numbers (unique persistent file identifiers) returned by the server instead of automatically generating temporary inode numbers on the client. Although server inode numbers make it easier to spot hardlinked files (as they will have the same inode numbers) and inode numbers may be persistent (which is userful for some sofware), the server does not guarantee that the inode numbers are unique if multiple server side mounts are exported under a single share (since inode numbers on the servers might not be unique if multiple filesystems are mounted under the same shared higher level directory). Note that not all servers support returning server inode numbers, although those that support the CIFS Unix Extensions, and Windows 2000 and later servers typically do support this (although not necessarily on every local server filesystem). Parameter has no effect if the server lacks support for returning inode numbers or equivalent. This behavior is enabled by default.
noserverino
Client generates inode numbers itself rather than using the actual ones from the server.
See section INODE NUMBERS for more information.
Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
-
válasz daninet #42254 üzenetére
Az ID az inode lesz, az az ext* filerendszer sajátja, nem a SMB-é (különben nem működne a SMB Windowson). Az inode pedig a filerendszeren belül a file azonosítója.
Gyakorlatilag ugye amikor felmountolsz valamit, az heyi filerendszerként jelenik meg, ezért érzékeny rá az OS. (A felsőbb rétegek nem tudják, hogy ami ott van a könyvtárban, az helyi file vagy nem.)Én most próbáltam Gnome Shellt, default megy a távoli megosztást betallóz->programban file open->látja->nyitja, rá tud menteni.
Mutogatni való hater díszpinty
-
daninet
veterán
KDE-t használok nem gnomeot. Illetve beszéltük, hogy nekem ezek a home-ba mountolt dolgok nem felelnek meg mert egy rakás munkamappám van aminek fix útvonal kell, a dolphin által home-ba mountolt útvonalak meg mindenféle számokat tartalmaznak ami változik.
Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
-
válasz daninet #42259 üzenetére
Tudom.
Azt csak adalékként írtam, hogy a KDE-hez képest a Gnome-ben ez defaultból megy. És nem kell hozzá külön mountolni semmit, magától tudja. Amit mondtál is, hogy a KDE Dolphinban felcsatolt cucc az csak a Dolphinban látszik.
@nemethg66 : Btrfs és többiek szerintem nem inode-al adminisztrálnak...
[ Szerkesztve ]
Mutogatni való hater díszpinty
-
tordaitibi
veterán
válasz daninet #42259 üzenetére
A Dolphin (szerintem) bármilyen hálózatkezelésbe hülye.
Pl. nem talál meg a melóhelyemen 1 gépet se, a Thunar meg a Windows hálózat tallózsáánál megtalálja mind a 4 gépet, meg a 2 nast.
Én az ilyet a Thunarral csinálom, az teljesen normálisan kezeli a hálózatos dolgokat. -
-
-
-
-
Ablakos
őstag
Sehogy sem sikerül aTimeshift alkalmazással létrehozni snapshot-ot. Sajnos egy "E: rsync returned an error" nem túl beszédes hibaüzenet van a logban.
/dev/sdb2 fájlrendszeren van a cél /run/timeshift/backup.
Amit próbáltam: dd-vel próbaképpen létrehoztam egy 30Gb-os tömböt a fenti helyen. Sikerült.Valakinek ötlet, mi kellene kipróbálnom?
-
-
szoke12
őstag
Sziasztok!
Egy Ubuntu kiosk megoldáson dolgozok és a billentyűzet témakörénél elakadtam.
Olyan virtuális billentyűzetet keresek, ami pont úgy működik, mint a telefonokon.
Input mezőt megérintve előjön, ha Entert nyomok, vagy mellé kattintok, eltűnik.
Létezik ilyen?Az pedig plusz extra lenne, hogy a mező típusának függvényében változzon a kiosztás (csak szám / betűk / teljes, stb...)
"Élj úgy, hogy ha majd lepereg előtted életed filmje, érdemes legyen végignézni!"
-
-
Ablakos
őstag
válasz Ablakos #42274 üzenetére
A tegnapi küszködésem folytatása...
Szeretném az rsync csomag frissítést halasztani.
Ezt tettem fel tegnap:
"rsync/jammy,now 3.2.3-8ubuntu3 amd64"Ez megvolt: sudo apt-mark hold rsync , de továbbra is felhozza az update:
"rsync/jammy,now 3.2.3-8ubuntu3 amd64 [installed,upgradable to: 3.2.7-0ubuntu0.22.04.2]"Milyen parancs, parameter kell, hogy békén hagyja ezt a telepített rsync alkalmazást?
[ Szerkesztve ]
-
-
-
Mtbsrác
senior tag
Sziasztok!
Belefutottam egy szép hibába és nem tudom vissza állítani sehogy.
Adott hogy Mint 20.1 rendszer működik a gépen és ráraktam egy w10-es rendszerü ssd-t amivel az ntfs filerendszert elértem és másoltam rá. Majd újraindítás immáron linuxban után már nem tudok semmit sem csinálni a fájlaimmal az adott meghajtón. Se ráírni se törölni nemtudok és a vbox sem akar emiatt működni.Ezt a telepítő mondja gparteddel:
Ezt a vbox mondja:Amolyan szájbarágósan hogyan tudnám visszaállítani a filerendszert hogy elérjem normálisan őket.
[ Szerkesztve ]
-
-
-
ldave
félisten
A mostani Ubuntu telepítésem amolyan játszós dolog, próbálgattam sok mindent, mi működik nekem, mi nem. Jópár program duplán telepítve van, saját oldalról és snap store-ból is. Amit egyedül úgy igazán belaktam, az a Firefox. Ha esetleg újratelepíteném az egész rendszert, hogy nulláról kezdjem, van rá valami mód, hogy a mostanit beállításokkal, könyvjelzőkkel, addonokkal együtt ugyanígy visszakapjam?
A Slime draws near! Command?
-
Ablakos
őstag
Lehetséges a Force quit/wait ablak elöugrását késleltetni? Nem túl erős laptopom némelyik programnál feleslegesen figyelmeztet. Lefagyás nincs, csak kicsit hosszabb a válaszidő.
-
szoke12
őstag
Sziasztok!
Napok óta nem találok megoldást a következő problémára (rengeteg google és GPT van már mögöttem):
Szeretnék készíteni egy linux kiosk rendszert, ami a megszokott chrome helyett egy saját electron alkalmazást futtat (nyilván grafikus), aminek rendszergazdai jogokra van szüksége.Ubuntu serverrel indítottam + lightdm, az appot sikerült telepíteni, elindítani, még az automatikus belépés is megy, viszont a service indítása nem jó.
Az app elindul, látszólag fut is (a status szerint), de tty7-ben csak annyi olvasható, hogy
"Oh no! Someting has gone wrong. A promlem has occured and the system can't recover. Please log out and try again."
A systemctl service fájlom:
[Unit]
Description: Example App
After=lightdm.service[Service]
ExecStart=/usr/bin/sudo -sE /usr/bin/example-app --no-sandbox
Restart=always
User=root
Environment=DISPLAY=:0[Install]
WantedBy=multi-user.targetMi lehet a hiba?
"Élj úgy, hogy ha majd lepereg előtted életed filmje, érdemes legyen végignézni!"
-
-
szoke12
őstag
-
-
válasz szoke12 #42294 üzenetére
Nekem elsőre kicsit fura ez a systemd file.
Mert ha a user=root + akkor minek sudo?
Illetve ssh alól root userként le tudod futtatni a parancsot?/usr/bin/sudo -sE /usr/bin/example-app --no-sandbox
Javaslom ezt elolvasni:
[link]A tudást mástól kapjuk, a siker a mi tehetségünk - Remember: Your life – Your choices!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- LG LCD és LED TV-k
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Androidos tablet topic
- Ingyen kellene, de tegnapra
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- World of Tanks - MMO
- Kriptovaluták és az adózás
- Politika
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- További aktív témák...
- Warcraft III (PC, Dobozos)
- Indiana Jones and the Great Circle Kódot keresek
- Windows 10/11 Professional 64-BIT HUNGARIAN (USB) - Retail dobozos operációs rendszer - BONTATLAN ÚJ
- Indiana Jones and the Great Circle: Premium Edition - Anywhere (Konzol és PC) - Nem RTX 40 kód!
- Eladó egy darab Indiana Jones and the Great Circle - Digital Premium Edition kulcs
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest