- Milyen processzort vegyek?
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Monitor hiba topik
- CES 2025: az In Win nem viccel, ha tápegységről van szó
- Azonnali informatikai kérdések órája
- TCL LCD és LED TV-k
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- Milyen széket vegyek?
-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
-
Mardel
őstag
Köszi!
Chromiummal próbáltam és úgy dobott hibát a lejátszáskor.
A többi stream oldal megy neki csak ez dobot E:3060-as hibakódot.
A Virtualbox félmegoldás volt, kicsit beszaggat a lejátszás.Ennél többet nem kell tudni. Csak azt, hogy a víz nedves és kék az ég. Meg hogy a vérapó mindig a helyén van és egyre erősebb.
-
válasz Mardel #42243 üzenetére
Rendes Chrome-t tegyél fel, 64 bitest, és kell még valami neki, de nekem úgy ment Debianon (mondjuk 1 vagy 2 éve). Firefox nem jó neki (azaz 1-2 alkalommal ment azzal is, de még több macera volt). Finnyás.
(És a Chrome-ból is a legfrissebb kell mindig, ha már 1-2 alverzióval régebbi, akkor már hisztizik.)Virtualboxos Windows felesleges csak ezért
Majd tolj egy pontos hibaüzenetet, az alapján meg lehet találni Google-el, hogy mi baja. Én is ezt tettem
[ Szerkesztve ]
Mutogatni való hater díszpinty
-
félisten
válasz Mardel #42243 üzenetére
Régebben Firefoxon, ha olyan oldalt töltött be, ami DRM függő, akkor felül egy csíkban kiírta, hogy aktiválhatom a DRM-et, de jó ideje már default be van kapcsolva, mint a képen is láthatod.
Linux Mint Cinnamon 21.2, Ubuntu 22.04 alapú disztró
[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
Mardel
őstag
válasz ubyegon2 #42242 üzenetére
Ezt írja ki, mint másnak. [link]
De ott leírják, hogy DRM miatt nem megy a lejátszás.
Most próbálok egy virtualboxost windowst feltenni neki.Ennél többet nem kell tudni. Csak azt, hogy a víz nedves és kék az ég. Meg hogy a vérapó mindig a helyén van és egyre erősebb.
-
félisten
válasz Mardel #42237 üzenetére
...mert valami hibát ír ki, elvileg az oldal nem támogatja a linuxot.
Azt azért sejted, hogy pont az alapján lehetne pontosabbat mondani, amit nem írsz le, a valami hibát ír ki az qrva kevés!
Firefoxon megnéztem, működik, bejön az oldal, de évek óta ezt tapasztalom, ha ránézek. Egyszóval az nem igaz, hogy az oldal nem támogatja a Linuxot. Kell a pontos hibaleírás, akár mobilfotó is jó...
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
kpityu2
őstag
válasz Mardel #42237 üzenetére
Elképzelhető, hogy az oldal hardveres gyorsítást/dekódolást igényel és linux alatt ez ritkán szokott működik. Még ha a rendszer alatt sikerül is a VAAPI drivert beüzemelni, a böngészőt is rá kell bírni, hogy használja.
Okos mérnök a hülyeséggel is kalkulál. Avagy, a "Figyelj oda jobban" tábla nem munkavédelmi eszköz....
-
Ablakos
őstag
Mindenhol bőszen magyarázzák, hogy az /etc/apt/sources.list alatt (esetleg .d) alatt vannak a repositoryk. Volt egy repo, aminek hiányzott az aláíró kulcsa ezért el akartam távolítani. (régi vacak repo volt) Ebben a listában sehol nem találtam. Máshol is tárolja az ubuntu a PPA -kat?
A grafikus ppa kezelővel sikerült megszabadulnom, de zavar, hogy terminálban nem találtam. -
Mardel
őstag
Sziasztok!
Egyik kollégának feldobtam a notijára pár napja egy Lubuntut, Chromiummal, mert úgyis csak netezésre használja.
Egy gondja, hogy telekom tvg go oldalon nem tud semmit sem nézni mert valami hibát ír ki, elvileg az oldal nem támogatja a linuxot.
Próbáltam wine (winehq stable) + 32 bites 115-ös ESR firefoxal wine windows 7-re allítva, de ha a bejelentkezés gombra kattint a tvgo oldalán, akkor az összeomlik a fox.
Előtte a legújabb firefoxal és wine win10-re állítva még a telepítés sem ment rendesen és megnyitás után összeomlott.
Valaki valami megoldást tud hogy az oldalt lehessen használni linux alatt is?[ Szerkesztve ]
Ennél többet nem kell tudni. Csak azt, hogy a víz nedves és kék az ég. Meg hogy a vérapó mindig a helyén van és egyre erősebb.
-
-
-
Ablakos
őstag
Az mitől függ, hogy van van sem egy konzol parancsnak súgója?
Ls parancsnak van, compgen, source hiányzik. -
veterán
-
-
-
Ablakos
őstag
Szeretnék külön swap partíciót, de a mérete (free -h) mindig kevesebb lesz, mint a ram mennyiség. (16GB) 16384 -re állítom a partíciót az OS telepítéskor.
Próbálkoztam fájl típusú swap partíciót létrehozni (sudo dd if=/dev/zero of=/swapfile bs=1MB count=$((16*1024)) status=progress)
Ez sem lett csak szűken 15 GB.A kérdésem, hogy miért van ez?
(Nyilván nagyobbra is tehetem a méretet, de ez nem hentes üzlet.)[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz Sz_Imre #42222 üzenetére
Igen jól gondolod. Mindegyik disztribútor (pl.: Debian, Ubuntu, Arch, stb...) a vanilla kerneleket a saját igényeire tovább alakítja, újra fordítja, csomagolja. Így lesz debian-kernel csomag, ubuntu-kernel csomag, arch-kernel csomag, fedora-kernel csomag, stb.
Pl. linuxmint-kernel csomag nincs, mert az ubuntu-kerneleket használja, hiszen az összes Linux Mint kiadás (már jó ideje). Az Ubuntu LTS kiadásaira épül. -
törölt tag
válasz Sz_Imre #42218 üzenetére
Így a végére pont jól össze is van rakva minden egy posztba.
A 6.2 és 6.5 kernel pont a legjobb példa, hogy LTS Ubuntu van nem LTS kernellel. Igen, mert az egyik az adott kernel hosszútávú támogatására vonatkozik (kernelfejlesztők). A másik az adott disztribúció hosszútávú támogatására vonatkozik (Canonical-Ubnutu). -
Sz_Imre
senior tag
válasz Sz_Imre #42208 üzenetére
Köszönöm mindenki válaszát!
#42209 májkimiki és #42210 nemethg66: Érthető és jogos is.
#42211 kpityu2: Nem állítottam semmit, csak amit a frissítés kezelő megcsinált.
Ugyebár az Ubuntu alapú 22.04.3 alapból 6.2 hew kernel-en jön és ehhez jött is egy 6.5 frissítés (hír róla).
#42214 growler: 6.5 kernel támogatása 2023 év végén lejárt.
Nem akartam felkavarni a helyzetet, elnézést érte. -
kpityu2
őstag
válasz Sz_Imre #42208 üzenetére
Nem állítottad át az update beállításoknál? Ha nem csak LTS-re van állitva akkor a sima kernelt is felteszi. Egy LTS-ként felrakott disztrónál alapból csak LTS főverzióra szabadna frissitenie.
Okos mérnök a hülyeséggel is kalkulál. Avagy, a "Figyelj oda jobban" tábla nem munkavédelmi eszköz....
-
Sz_Imre
senior tag
Üdv!
Most ilyen elmélkedés kérdés lesz. (nem azt várom el, hogy ti jobban tudjátok, mit a fejlesztők)
Szóval adott egy noob user (ez esetben én), aki a szülők gépére feltelepített egy linuxot, azaz Kubuntu 22.04.3 LTS, ami szépen és jól működik. Amikor néztem, hogy milyen kernelen települt, hát látom hogy 6.2 kernel van rajta, mondom oké, működik nem piszkálom, csak az elméletet nem értem. Ma ránéztem a gépre és látom, hogy van frissítés és hogy a 6.5 kernel-re frissült. Rendben működik, de még most sem értem az elméletét. Már pediglen annak az elméletét, hogy ez így hogyan lehet lts rendszer, ha a kernel része nem lts-t használ (főleg hogy javítás sincs rá)? (ott van a 5.15 vagy 6.1) Persze tudnám manuálisan telepíteni lts kernelt, csak akkor nem értem, mert így elég logikátlan. -
-
Ablakos
őstag
Nautilusban a Glogin után megjelent a felkapcsolt googleDrive meghajtó. Teljesen rendben működik.
Szeretném a kedvenc DoubleCommander -ben is látni ez a mountot, de ez mintha nem ugyanaz lenne.
Van erre valamilyen megoldás? -
válasz Ablakos #42203 üzenetére
Nem. A kernelben vannak, meg külön betölthető modulokban, amiket egyes csomagokban szed le magának A kernellel és a telepített csomagokkal frissülnek a drivereid is.
Illetve videokártyákhoz pl. van egy külön driveres alkalmazás, amivel tudsz feltenni zárt forrású drivert is.
Na meg a telepítés során van hálózatod, akkor úgyis az elérhető legfrissebb csomagok mennek fel.[ Szerkesztve ]
-
Ablakos
őstag
Dell laptopra (insp.5767) telepítettem és semmilyen driver frissítés nem volt. Számomra meglepő, hogy amdvga, intelwifi stb. minden gyárilag beépített a linux telepítőben?
-
válasz Ablakos #42201 üzenetére
Igen.
Keresd meg a készítők sajá repóját, ha van ilyen, és ott lesz frissebb.
BTW mi nem jó abban, ami egy Ubis tárolóban van?
Amúgy ja, ha Gnome, akkor a gtk verzó kell neked.Illetve
A .desktop file a lényeg, TomoghnoSen írta a megfelelő útvonalat.
BTW ha elindítod, akkor a launcherre nem lehet kirögzíteni? Bár most nincs előttem Gnome-os cucc.[ Szerkesztve ]
-
Ablakos
őstag
Az alap (minimal) telepítéssel jött Gnome (azt hiszem ez a neve ) a desktop. Először én is a tárolóból telepítettem, de van frissebb. Nem nagyon szeretem a régiséget.
A honlapon van gt2-es portable. Kibontva a home folderembe szépen működik.Persze a mellékhatás, hogy nincs frissítés meg nekem kell a desktopra tisztességes linket kitenni. Ami egyelőre nem sikerült
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Asszociációs játék. :)
- VoIP telefonálás
- Anime filmek és sorozatok
- Hardcore café
- Székesfehérvár és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Szeged és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
- Milyen processzort vegyek?
- AliExpress tapasztalatok
- További aktív témák...
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- World of Warcraft Mists of Pandaria Collector s edition
- NORTON 360 for Mobile! 1 eszköz, 1 év! DOBOZOS, BONTATLAN!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Windows 7 Home Premium, Pro, Ultimate és Windows 8, 8.1 Pro licenckulcsok 64, 32 bit - MEGA Akciók!
- World Of Warcraft: War Within! Battlenet GIFT
- Windows Server 2016, 2019, 2022 Standard, Datacenter, Essentials termékkulcsok - MEGA akció!
- Witcher 3 Wild Hunt gyűjtemény: tárgyak, kiegészítők
- Unreal Tournament 2024 és Unreal Tournament 3 (PC)