Hirdetés
-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
csixy
addikt
-
I02S3F
addikt
Ubuntu-t akartam rakni a Fedora mellé. Nem bootolt a gép. Hiányzott nagyon, hogy alvás helyett telepítsek. Backup nem volt. My bad.
-
kpityu2
őstag
válasz I02S3F #42106 üzenetére
Abból az szempontból a BIOS-t jobban szerettem, hogy szinte atombiztos volt. Az UEFI-nél annyi minden elkutyulódhat, hogy pont az a kínszenvedés vele, ami miatt elvileg jobb lenne mint a BIOS. Ha nagyon nem akarom kinyiffantani a futó rendszeremet, akkor inkább külön vinyóra teszem az újat, úgy, hogy a régi vinyó nincs csatlakoztatva és utólag oldom meg az indítását.
Okos mérnök a hülyeséggel is kalkulál. Avagy, a "Figyelj oda jobban" tábla nem munkavédelmi eszköz....
-
-
tordaitibi
veterán
válasz kpityu2 #42107 üzenetére
Amíg maguk a rendszerek érintetlenek a saját partícójukon, addig visszahozhatók, mégha az efi partíciót sikerül is átirkálni, legyalulni bármit elkövetni vele. Mivel egy telepítő se babrál bele egy másik os-be, még a sokat szidott Windows sem. Ez urban legend, mivel még ráadásul nem is tudja olvasni se az ext fájlrendszert, nem hogy írni.
Az efi meg helyrepofozható, Win alól, Linux alól a saját megoldásaival.
Ha a rendszer megsérült netán gyalu egy másik tepítésénél az meg sajnos egyértelműen user errorNemrég írta Csixy kolléga hogy amíg egy Linux rendszer /boot könyvtárába megvan 1 darab kernel és a hozzá tartozó initrd, addig az a rendszer indítható, chroot és más hókuszpók nélkül is, kisebb-nagyobb külső bevatkozással vagy külső segédszoftverrel.
Már ha a rendszer maga bootképes.[ Szerkesztve ]
-
PociAti
őstag
válasz I02S3F #42106 üzenetére
Átérzem a helyzeted, hasonlóan jártam a Manjaroval meg a Xubuntuval.
Ha jól emlékszem a történtekre, a Manjaro javasolta az EFI-t, viszont Ubuntun a VirtualBox futtatásához a Z97P alaplapon engedélyeznem kellett valamit, így át kellett térnem Legacy-ra. Ha jól sejtem a két telepítés abban az állapotában nem volt kompatibilis egymással.
-
kpityu2
őstag
válasz tordaitibi #42110 üzenetére
Nekem az a fő bajom az EFI-vel, hogy user vinyón van. Jobb lenne, ha az alaplapon lenne neki egy hülyebiztos bármikor helyreállítható terület.
Okos mérnök a hülyeséggel is kalkulál. Avagy, a "Figyelj oda jobban" tábla nem munkavédelmi eszköz....
-
tordaitibi
veterán
válasz kpityu2 #42112 üzenetére
Háát.. szerintem így jobb.
Az alaplapok nagy részén ott van egyébként, a neve efi shell, és előidézhető más módon is.
Nem sokat látod, de meg lehet hívni és ez egy korlátozott képességű, terminálhoz hasonló mini os. Ez keresgél a lemezeken, leválasztható meghajtókon, hálózaton, sikítókorongon bármin, és ha talál egy-több EFI partíciót akkor bedarálja a tartalmukat, Te meg választhatsz.
Ezért nincs értelme beleszögelni az alaplapba amit te gondosz, értelmetlen, egy lemezcsere esetén lehetne gépészkedni.
Ez az efi shell megmarad, amit a user meg a lemezre pakolgat, az EFI partíción, az meg múlandó de nem is fontos az uefi működéséhez. -
kpityu2
őstag
válasz tordaitibi #42113 üzenetére
Nem merültem bele nagyon, mert nem volt rá szükségem, de ha jól értem, a korrekt struktúra az lenne, hogy a rendszervinyókon van egy EFI partíció amibe be vannak rakosgatva a vinyón lévő OS-ek hivatkozásai. És ha több vinyó van, akkor a többi vinyón lévő OS-eket nem az elsődleges vinyó EFI partíciójába kell bejegyezni, hanem a saját vinyó EFI partíciójába. Kérdés, hogy mit szól az efi shell, ha több EFI partíciót talál, minden vinyón egyet? Mert ha mindenképpen csak egy EFI partíció engedélyezett akkor cumi van, mert a másodlagos vinyón lévő OS-ek árván maradnak ha az elsődleges vinyó megzakkan.
[ Szerkesztve ]
-
tordaitibi
veterán
válasz kpityu2 #42114 üzenetére
"Kérdés, hogy mit szól az efi shell, ha több EFI partíciót talál, minden vinyón egyet"
Bedarálja mindet, lemez, pendrive, live OS, segédprogram (Pl. clonezilla stb.) mindegy csak bootolható legyen, és feldobja egy választómenübe
(F11 és társai, ez gépfüggő erősen) vagy bemész és beállítod az elsődlegest, akkor minden bootnál ezt indítja.
EFI partíció lehet több is 1 lemezen, azokat is ki fogja listázni.
Pont erről volt szó nemrég v.melyik topkba, és működik a több EFI partíció 1 lemezen.
Én ilyet még nem követtem el de írták hogy működik és az sem gond ha a második a lemez végén van. -
-
Jut eszembe, lehet késlelteni a network mountot...?
Nekem GUI-s gépen nincs ilyen, hogy megosztást mountol bedrótozva, de a NAS-om és a virtuálhost is felhúzza az itthoni szervert, és oda riportolja a hőmérsékleteket, winyóhibákat. Ezt a rc.local-ból oldom meg, ami nem szép, de mivel az már a boot végén van, nem szokott elhasalni. @Daninet, próbáltad már így?
Mutogatni való hater díszpinty
-
daninet
veterán
megfejtettem mi okozza:
Ha újraindítom a gépet és dolphinból vagy krusaderből nyitom meg az útvonalat akkor ok.
Ha újraindítom a gépet és save as / browse ablakból nyitom meg először az útvonalat akkor a mountolt mappa elromlik.
Az számít mit használok először.Őszintén nem tudom ezt mire vélni, talán még valami bug is lehet?
[ Szerkesztve ]
Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
-
-
Goblin12
őstag
Sziasztok.
Tud valaki megoldást arra, hogy hogyan lehetne rábírni a MangoHud-ot, hogy értelmes értéket írjon ki az 5800x3D-re 0W helyett? Lm-Sensor fel van rakva.Köszi a segítséget.
-
daninet
veterán
Megszakértették az okosok a mount problémámat. Unix rendszerű NAS-okról mountolt smb megosztások fstab alatt egy idő után timeoutolnak mert a cifs sz@r. A megoldás autofs használata ami automatikusan mountol cserébe ha 5 percig nem használod lényegesen lassabb mikor rákattintasz. Közben redditen találtam hasonszőrűeket is akik ugyanezzel küzdöttek.
Így most ez megoldódott.
Következő problémám hogy dolphinban a kitűzött mountolt útvonalak eltűnnek amint autofs eltűnteti őket és rootból ujra kell tallóznom.
Csöbörből vödörbe[ Szerkesztve ]
Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
-
-
-
ldave
félisten
Ha másnak is gond lenne a Snap Store-ral a legutóbbi frissítés után (23.10), akkor nekem ez segített:
killall snap-store
sudo snap refresh snap-store
A Slime draws near! Command?
-
daninet
veterán
Nem az a baj, hogy valami elitista vagyok és nem jó nekem dolphin féle mount
A bajom az, hogy amikor be kell gépelni az útvonalat akkor smb://192.... tudod a járást. Hosszú. Sokkal jobb valami rövid útvonal.
Egyébként autofs alatt van egy --ghost tag ami pontosan erre való, hogy elvileg egy szellem mappát ott hagy amire kattintani lehet. Viszont ez csak indítás után működik. Most azon gondolkozom, hogy auto indításba berakok egy shell scriptet ami egyszerűen csak cd paranccsal odanavigál az adott helyre ezzel létrehozva a szellem könyvtárakat.sonar:
Néztem NFS-t, unraid alapú a NAS-om, tudja az NFS-t, de őszinte leszek nekem kicsit magas hogyan működik a permission control. user guid meg könyvtár chmod alapú, szerintem baromi bonyolult.
Itt a reddit link [link]Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
-
válasz daninet #42127 üzenetére
Nem erre gondoltam.
A Távoli szekcióban azok a helyek a Dolphinban vannak felvéve. Kitallózod egyszer, jobb klikk a könyvtáron, és Hozzáadás a helyekhez. Ha elérhető, akkor meg tudod nyitni később, ha nem elérhető, akkor nem. De nem csinál ilyeneket, hogy leesik, stb...
Asszem erre azt mondta, hogy neked valamiért nem járható út ez a módszer.
A NAS + home szerveren csináltam ezt, hogy a rc.local-ban van egy script, ami felhúzza a hálózati megosztásokat. Megpingeli a célt, és ha pingelhető, akkor mountolMutogatni való hater díszpinty
-
daninet
veterán
ez ott van nekem is. Viszont a dolphinba épített smbclientet használja, bármely más program nem tudja elérni. Asszem terminálban cli smbclient kell hozzá, lehet tévedek.
Ezért van fixen mountolva, hogy például a letöltéseim firefox alól könnyen menthetőek legyenek oda tallózás nélkül.Vannak programok amik nem az xdg-desktop-portal-t használják tallózáshoz és mentéshez, és olyankor teljesen láthatatlan a kitűzött smb útvonal.
Szóval csak félmegoldás. Ahogyan windows alatt is kirakod meghajtónak a távoli könyvtárad, úgy itt is a legjobb ha elérhető lokálban.[ Szerkesztve ]
-
-
Andris837
senior tag
Sziasztok,
amatőr kezdő problémám lenne. És lesz is még, ebben biztos vagyok....
Ma telepítettem az Ubuntu Linux-ot és a hangbeállításokkal van problémám. A helyzet az, hogy a HDMI csatlakozásokat felismeri, két monitor van rákötve a gépre HDMI-vel, és ezeknek a hangkimenetét látja a rendszer, a monitor hangszóróin jön a hang.
Emellett viszont az alaplapi hangkártyába van csatlakoztatva egy fejhallgató, amit szeretnék elsődlegesen használni, mikrofonnal. Sajnos ezt a rendszer nem ismeri fel még, illetve a bemeneti eszközt sem ismeri fel.Segítségeteket előre is köszönöm,
Andris.iPhone SE (2022) | iPad (9. gen) | HWAPO | Ryzen 5 3500X / 16GB 2666MHz / MSI A320M-A PRO / ZOTAC GTX 1660 6GB TWIN FAN
-
daninet
veterán
Szerintem distro hoppolok egyet, ez az ubuntu az agyamra megy lassan.
Biztos user error, de ennyi minden?Most a legújabb:
windows fut wirt-managerben. Nincs suspend beállítva a gépemen, mert azt már megállapítottam, hogy sok esetben a guest nem tud visszajönni alvóból. De egy monitor kikapcsolás és lock azért 15 perc után bekapcsol a gépemen.
Ha visszajövök ebédről és újra csatolom a BT fülesem a virt-manager minden esetben a hangszórókra rakja vissza a hangot. Átállítom default eszköz BT füles legyen, csörög a teams és megint a hangszórón szól hiába a füles a default. Ez addig nem változik amíg újra nem indítom a guest-et.Lutrisból wine egyáltalán nem működik, rákattintok, hogy telepítse az Epic Launcher-t és semmi nem történik. Log annyit mutat, hogy:
LogWindows: Error: [Callstack] 0x00000000015509fb EpicGamesLauncher.exe!UnknownFunction []
LogWindows: Error: [Callstack] 0x000000007b62b0d0 kernel32.dll!UnknownFunction []
LogWindows: Error: [Callstack] 0x000000007bc5f937 ntdll.dll!UnknownFunction []
LogWindows: Error: [Callstack] 0x000000007bc60270 ntdll.dll!RtlCreateUserThread() []
LogWindows: Error:
Initial process has exited (return code: 2304)
Monitored process exited.
Exit with return code 2304
Teljesen kíváncsiságból felraktam virt-managerben opensuse thumbleweed-et, ugyanugy rákattintok Epic Launcher telepítésére és pöccre indul mókolás nélkül
Ja és az smb még mindig néha úgy lecsatol hogy nem lehet visszacsatolni
Szóval Tumbleweed a következő kiszemeltem. Szorítsatok, hogy a home mappát átmásolva ne menjen minden tönkre permission problémákkal
-
-
-
PociAti
őstag
válasz daninet #42135 üzenetére
"Játékok nyilván nem ilyenek, ..."
Ez már nem teljesen igaz.
Nem vagyok jártas a játékok területén, közel 10 éven át semmi nem volt a gépemen, de pár hete egy frissen telepített Kubuntura felraktam a Steamet (ezen a területen a KDE platform a javasolt).
Valami olyasmi áll a háttérben, hogy a Valve alapítója kicsit berágott a Microsoftra, így elég komoly energiát tolt abba, hogy a Wine ki legyen pofozva, így készült el a Proton.
A https://www.protondb.com/explore oldalon ellenőrizheted a játékok kompatibilitását. Vannak amik úgy lettek megírva, hogy egyhamar nem fognak Linuxon futni, mert jelenleg nem megoldott az átjárhatóság, de számos példát lehet felhozni arra, hogy Linuxon folyékonyabban, nagyobb FPS-sel fut egy windowsra megírt játék. -
PociAti
őstag
válasz daninet #42138 üzenetére
Ránéztél egyáltalán arra a linkre?
Még hogy nem natív verzió! Ez a lényeg, hogy aki régen nézett rá, az le fog döbbenni azon mennyit változott a világ ezen a területen.
A populáris játékok top10-ből 5 natvie, 5 gold.
Játékosok száma szerinti top10-ből 2 native, 1 platinum, 4 gold, 1 silver, és 2 nem megy.Találomra beleolvasva a kommentek közé egy Gold minősítésű játéknál is ilyeneket olvasni: "Runs better than it did on windows" Ubuntu alapú disztróról van szó.
Biztos megvan ennek is a fóruma, ezért itt befejezem a témával kapcsolatos írást, de ne állítsuk már azt, hogy Lunixon nem nagyon van játék, vagy csak tuxracer és társai futnak, illeve nincs natív játék. A frissen megjelenő AAA-k közül is sok Native, vagy Platinum, de legalább Gold. Jórészt az Anti-Cheat és hasonló speciális megoldások miatt nem minden működik megfelelően, de dolgoznak rajta.
-
daninet
veterán
válasz PociAti #42139 üzenetére
"Lunixon nem nagyon van játék, vagy csak tuxracer és társai futnak"
ilyet nem írtam sehol nem tudom ezt honnan vetted. Arról volt szó az eredeti kommentben, hogy kolléga piszkált miért "szenvedek" az Epic Launcher indításával amikor az egy windowsos program.
Tudok a protonról és a natív játékokról is, de egyik sem natív amit játszok, mind proton verziós, illetve sajnos nem futnak olyan jól mint windows alatt. De mindegy mert nem játszok túl sokat ez amolyan mellékes időtöltés, nem görcsölök rajta sokat.[ Szerkesztve ]
-
kpityu2
őstag
Elkövettem azt a böszmeséget, hogy a Lubuntu 23.04-et frissítettem 23.10-re. A Grub Customizer beadta a kulcsot. Ebből adódik a kérdés: miként lehet megcsinálni Grub2-ben ezen progi nélkül, hogy a menülistában első helyen legyen az Ubuntu, második helyen a Windóz, utána jöhetnek az ilyenolyan mentőopciók. És az is jó lenne, ha mindig a legutóbb indult rendszert választaná automatikusan. A Customizerben ez pár kattintással megvolt, de most nem boldogulok.
-
-
válasz kpityu2 #42143 üzenetére
Abból generálja a GRUB a menüt. A legegyszerűbb a GRUB_DEFAULT érték átírása, és utána egy
update-grub
. Mondjuk ezzel a sorrend nem változik, csak az, hogy mi van alapból kiválasztva. (0-tól kezdi a számozást...)
(Ja, azt néztem be, hogy a /etc/defaultban a menüelemek sorrendje nem alapból változtatható, ahhoz jobban bele kell túrni.)Magát a menüt nehezebben tudod szerkeszteni, a /boot mélyén van egy grub.cfg , abban vannak a konkrét menüsorok mögött levő scriptek, csak a következő update-grub után visszaírja azt, amit ő generált... (Ezeket ha egyben átpakolod, akkor változik a sorrend is, csak ne rontsd el, mert utána macerás lesz kijavítani a nem induló OS-ről . Meg mindig csinálj bakcupot.)
Bár igazából a customizer is gondolom csak ennyit csinál..[ Szerkesztve ]
Mutogatni való hater díszpinty
-
-
kpityu2
őstag
Közben sikerült orvosolni a dolgot. A készítő a bugriport kommentjeinél leírta a megoldást: https://bugs.launchpad.net/grub-customizer/+bug/1992200
Nem tudom mi a francért kell így bonyolítani meg feszt átvariálni a grubot.
[ Szerkesztve ]
-
daninet
veterán
úgy néz ki többet nem írhatok ebbe a topikba
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Androidos tablet topic
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Ingyen kellene, de tegnapra
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- World of Tanks - MMO
- Kriptovaluták és az adózás
- Politika
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Milyen autót vegyek?
- További aktív témák...
- World of Warcraft (WoW) Díszdobozok
- Új, bontatlan World of Warcraft gyűjtői kiadások
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
- Warcraft III (PC, Dobozos)
- Indiana Jones and the Great Circle Kódot keresek
- Windows 10/11 Professional 64-BIT HUNGARIAN (USB) - Retail dobozos operációs rendszer - BONTATLAN ÚJ
- Indiana Jones and the Great Circle: Premium Edition - Anywhere (Konzol és PC) - Nem RTX 40 kód!
- Eladó egy darab Indiana Jones and the Great Circle - Digital Premium Edition kulcs
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest