Hirdetés
- Elkezdte felszámolni a GPU-s PhysX támogatását az NVIDIA
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Projektor topic
- Akciókamerák
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- iPad topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Socket AM5-ös alaplap Sapphire logóval
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
-
PROHARDVER!
BD lemezek ajánlási sorrendje (írásminőséget és tartósságot illetően az eddigi itteni és külföldi fórumok tapasztalatait összegezve) gyártók (MID) és márkák alapján:
Új hozzászólás Aktív témák
-
Joshi
titán
válasz
trancer #4323 üzenetére
Itt is én fogok válaszolni. Igen, XL lemezből a legjobb a Verba M-Disc. Igen, jó lesz az ImgBurn.
ui.: ha veszel egy Pioneer 213 írót, akkor a csúcson fogod abbahagyni az optikai lemez írást, mert nincs tovább. Még most kell beszerezni amíg lehet. Ha rendelésre adod a fejed, írj egy PÜ-t.
Ez mondjuk egy 4 rétegű Sony XL lemez, de ezt is ImgBurn-el írtam. Ha jól tudom 4 rétegű Verba lemez nincs.
[ Szerkesztve ]
-
trancer
csendes tag
Üdv,
Két kérdésem lenne:
100 GB-os M-Disc (3 rétegű) lemezt tud kezelni a ImgBurn v2.5.8.0 ?
Verbatim M-DISC BD-R XL lemezekről mi a vélemény, tapasztalat?
https://www.ebay.com/itm/135342527217
-
Joshi
titán
Amúgy anno még talán az ITmediától rendeltem Sony 25GB-os lemezeket, de az Sony mides is volt (SONY-NN3-002), gondolom akkor még a Pana is gyártotta a saját lemezét. A Sony lemeznek a színe nem olyan barna volt mint a Panáé, hanem inkább szürkés. Valamikor 2020 decemberében írtam, de a mai napig jól olvashatóak.
-
cocka
veterán
Ti írjátok is a lemezeket vagy csak azzal foglalkoztok, hogy melyik milyen minőségű? LOL
-
XIII Ramses
aktív tag
Ja és azt elfelejtettem írni, hogy tisztában vagyok vele, hogy a sony is befejezi a lemezgyártást, és ez se lesz majd kapható (vagy aranyárban, mint a panasonic).
-
XIII Ramses
aktív tag
Forrest Gump rájött, hogy rákhalászni nehéz. Én rájöttem, hogy fényképezni se éppen könnyű. (értve úgy, hogy egy marhára tükröződő felületen a lehető legkevesebb árnyék legyen)
Kicsit kutakodtam ezzel a Sony lemezzel kapcsolatban, ami állítólag panasonic présgépeken készült. A lemez létezik Sony V series-nek hívják, és a világon sok helyen kapni:
[link]
Van aki panaszkodik rá, hogy Ritek médiakódos és hogy inkább lenne CNC kódos, mert ilyen Sony lemez is van (állítólag). Ettől még lehet hamisítvány az összes Ritek, meg a CNC-s Sony lemez is.
De ebben a panasonic présgépes mendemondában azért lehet valami, már csak abból gondolom, hogy én aranyszínű hordozóréteges lemezt csak a MEI-változatait láttam, és ez a Sony RITEK BR2 majdnem pontosan olyan színű, mint az:A képen a három íratlan üres lemez balról jobbra:
1.Panasonic bd-r 25gb MEIRA1
2. Sony bd-r 25gb RITEK BR2
3.Verbatim bd-r 25gb CNC MAG BA5
Az első kettő között a haszonlóság azért szembeötlő. De azért van különbség is: a Ritek széle kissé rolytos, míg a panasonic teljesen sima.
Ezen a képen próbálom a magam szerencsétlen módján láttatni:
A lámpa fénye mellett látszik, valamint a telefon kis árnyéka alatt is. Gondolom a nyomat hanyagsága miatt lehet, vagy passz, ez ilyen mind. Nem ér bele a hordozórétegbe, de végig körbe ilyen. A pana az teljesen sima. A 2015-17 környékén írt panasonic lemezeim mind kiválóan olvashatók, hogy ezek meddig, majd néhány év múlva kiderül. -
Joshi
titán
Blu-ray lemezből nem ismerem a Ritek mideseket, olyat én soha nem vettem. Eleve 25GB-os verzióból én anno csak Panát használtam, meg egyszer rendeltem Sonyt, de azzal se volt semmi gond. Amúgy én általában BD50-es lemezeket írtam abból is Pana és Verba mideseket. Meg ugye néhány BD-R XL lemezt, de abból aztán tényleg nem sokat írtam.
-
belinho
senior tag
válasz
XIII Ramses #4312 üzenetére
Nem vettem még belőle, de erre írják a cdrinfo-n, hogy ez a fajta készül Panasonic gépeken és reagenseken. A mid kódja az RITEKBR2, nem MEIRA lesz.
Valószínűleg ugyanolyan színű lesz, mint amit fentebb linkeltél, a mid kód alapján.Az olcsóbbik pedig szerintem a sima Ritek féle verzió, ami nem Archival grade, az szürke és RITEKBR3-as.
Az egységár: 299Ft az biztosan el van írva, mondjuk 15000FT/25db nekem az 600Ft-ra jön ki.
Sajnos nincs fent egy teszt sem arról, hogy tényleg ugyanolyan minőségben írható-e mint a Panasonic, de 600Ft/db-ér minőségibb lehet. CMC-s Verbát már kapsz 300-400Ft-tól, szóval annál jobbnak kéne lennie. -
XIII Ramses
aktív tag
Erről a lemezről van szó, amit leírtál?
[link]
Ugyanolyan arany színű mint a Panasonic? -
belinho
senior tag
válasz
XIII Ramses #4307 üzenetére
Ez valami hamisítvány Sony lemez sajnos. A Sony lemezek midjei mindig N betűvel kezdődtek: NO1,NS1-2, NN 1-2-3,ND4, ND6.
Miután a Panasonic kiszállt, a Ritek felvásárolta a gyártósorokat és a gépeket.
Az új JVC lemezek is a Ritek égisze alatt készülnek.3 verzió van, az Archival grade a drágább, ez ami elméletileg "Panasonic", viszont RITEK BR2 mid kódos.
Nagyon szépen írható a RITEKBR2, egyedül a tartósság amit nem lehet tudni.De az új megkapta ezt az ISO-IEC 16963-as plecsnit, amit a Verbatim M-Disc, ami több száz év.
Sajnos ezt nem fogjuk már tudni, hogy ez így van-e. Az Archival grade kb 600Ft/db körül van a többi olcsóbb, viszont azok is RITEK BR2-es kódosak, szóval résen kell lenni.
-
Joshi
titán
válasz
XIII Ramses #4309 üzenetére
A Riteknek még a DVD korszakból volt rossz híre, de lehet hogy a Blu-ray lemezeknél is sz@r. Az tény, hogy 25GB-os Blu-ray lemezeknél a Pana mides volt a király, csak sajnos már nem gyártják. A Sony is most jelentette be, hogy teljesen leállnak az optikai lenmezgyártással. Ez a forgatókönyv várható volt.
-
cocka
veterán
válasz
XIII Ramses #4307 üzenetére
Bár elolvasom de nem tudok mit hozzáfűzni. Maximum kérdezni:
Ez a masszív fekete rész valami árnyék, lemezhiba vagy a telefonod tükröződik benne, ami koromfekete?
-
XIII Ramses
aktív tag
Sajnos csak magammal beszélgetek, de hátha olvassa még valaki:
Vettem ilyen lemezt is:
Az eladó azt írta, hogy ezek az archival grade lemezek panasonic présgépeken MEI technológiai régensekkel készültek. A hordozóréteg színe az pont olyan mint a MEIRA1-nek, viszont ennek a Mid kódja RITEK BR2. Még nem írtam rá, mondjuk tesztelni se tudnám...
Ha valakinek lenne elfekvőben eladó Panasonic lemeze, (nagyjából emberi áron) kérem jelezze! (tesztképes író is érdekelne esetleg) Köszönöm![ Szerkesztve ]
-
XIII Ramses
aktív tag
Szereztem egy pár féle verbatim lemezt.
Újraírhatóak közül 43614-et. Ennek érdekessége, hogy régebben VERBAT IM0 middel gyártották, sajnos a maiak már CMCMAG CN2.
Csak a visszaolvasást tudom ellenőrizni, mert tesztképes meghajtóm sajnos nincs.
A második szintén újraírható DL lemez 43760. Ez VERBATIM1 kódos.
A harmadik japán verbatim vékony tokos BD-R DL lemez VERBATIMf kóddal.
[link]A Panasonic Blu-ray asztali mindegyiket szépen lejátszotta.
[ Szerkesztve ]
-
cocka
veterán
válasz
XIII Ramses #4302 üzenetére
Ha az emagost kérded, megmondom neked (ha nem változott a raktár és a szállító cég, akkor) ugyanaz: 43742.
Nekem igazából az a legnagyobb bajom az ötös pakkokkal, hogy mivel amúgy is dugig vagyok vékony tokokkal, azokat használom, aztán készlethiány miatt én is rendeltem máshonnan anno ötös pakkokból és itt van egy rahedli üres vastag tok.
Ez a tipikus érdektelen mennyiség, hogy: alig néhány lemezhez rengeteg, gyűjteményhez meg kevés.
-
XIII Ramses
aktív tag
Igazad van, tisztában vagyok vele. Vettem én is 450 forintért Panasonic lemezt annak idején az itmediától. Van is még egy bontatlan 10es hengerem belőle. Én csak nem akarok úgy járni, mint a kazettákkal járt az ember, hogy egy bontatlan type iv kb 8-14 ezer között van. Van vagy 300 darab használt kazettám (Maxell metal cd 60), de bontatlan egy sincs. Veszek egy pár lemezt még, amíg lehet egyáltalán kapni, hogy szórakozzak, nézegessem, írkáljak mint a régi szép időkben. Ez olyan sznob b..ziság. Ja🤣 meg úri huncutság.
-
Joshi
titán
válasz
XIII Ramses #4302 üzenetére
Ha 1000Ft alatt tudsz venni jó minőségű lemezt, az már nagy szó. Sok-sok évvel ezelőtt ennyiért mentek a kétrétegű lemezek, habár akkor még a forint is jobb volt. Amit linkeltél az 5-ös pack az gyakorlatilag ~2$-ra jön ki darabja. Ma már úri huncutság optikai lemezre írni.
-
XIII Ramses
aktív tag
Késztől vettem őket. Az emagos korábban linkelt lemezek (gondolom arra gondoltál) akkor pont néhány napig nem volt raktáron. Azóta megint van, zizgek is, hogy vajon ugyanaz a lemez, ami korábban tárgyalva volt, mert sehol nem írják a tipusszámot, meg még a nevét se tudják rendesen leírni.
Egyébként itt még olcsóbb is a 2db 43715, mint az emagon a 43742:
[link] -
cocka
veterán
válasz
XIII Ramses #4300 üzenetére
Nem nehéz igazat írni akkor, ha gyakorlatilag nem nagyon van más lemez, amit emberi időben és magyar forintokért meg lehet rendelni.
Ha még tapasztalat is van róla, akkor pláne.Már csak azt nem értem, hogy miért nem a 43742-es 10-es hengert rendelted. (mivel ebből 25-ös nincs)
[ Szerkesztve ]
-
cocka
veterán
válasz
XIII Ramses #4298 üzenetére
Nem tudom mi az a 43714, talán az 1 db lemezes verzió tokban. A 43715-ös meg az 5 darab egyben (vastag tokban szintén).
Ezek tuti mind verba midesek, mert a MABL jelzésűek elvileg nem mentek soha CMC midekkel. Hacsak nem hamisítványok.
A lényeg... a MABL jelzésűek kicsit vastagabbak is, mint a CMC midesek. De itt legfeljebb 0.5-1 milliméterről van szó, szal. ha nincs másik lemezed, amivel összehasonlíthatod, fel se tűnik. -
XIII Ramses
aktív tag
Sziasztok! Annyi év után újra fellobbant bennem az írható lemezek lángja
Vettem egy asztali Blu-ray lejátszót, mert az még nem volt. Az íróm a jó öreg pio 209-es, van még egy pár panasonic lemezem, de nem akarom őket elkótyavetyélni.
Nézegettem a bd-r lemezeket, mit lehet kapni. Ezt vettem próbának:
[link]
Sajnos ez is CMC MAG BA5
Tudja valaki, hogy a 43714 vagy 43715-ös verba az milyen?
És ez?
[link]
Köszönöm[ Szerkesztve ]
-
laed
tag
Jobb topikot nem találtam:
olcsó "fizikai" boltot keresek Dél-pesten.
Lemezt vennék.... -
cocka
veterán
Sziasztok!
Csak annyit kérdeznék, hogy fizikailag kinek mekkora helyet foglalnak a BD lemezei?
-
Dave_S
csendes tag
Sziasztok! Cocka hozzászólása alapján [innen] rendeltem lemezeket, megérkeztek és valóban VERBAT-IMe-000 a MID, szóval mégegyszer köszönöm, ez nagyon nagy segítség volt, régóta kerestem már!
-
belinho
senior tag
170Ft/db lemezért csodát ne várj.
Verbatimból is van a gyengébb CMC-MAG BA5 és a jobb Verbat-IMe közel dupla áron.
Riteknél is a jobb minőséget meg kell fizetni.
Verbatim is nagyon lutri már, ott a BD-R DL 50GB Verbat-IMf és rétegváltásnál minden második döglik a 2000FT-os lemezből. -
cocka
veterán
-
belinho
senior tag
Szia!
VERBAT-IMe-000 és VERBAT-IMc-000 MID-es lemezeket nem nagyon tudsz szerezni itthonról. IMc-t már nem is gyártják évek óta.
Fentebb linkeltem, JVC, ami 600Ft /db, azt jó lenne tudni hogy mi a mid kód, de nem nagyon találok róla semmit.
Elméletileg ez Ritek BR2, ami közel Panasonic minőség.
Iso-iec 16963 plecsnit megkapta, ez van a Verbatim M-disc-re is írva, ami elméletileg több száz évet garantál, árban is duplája a simának, mint a Verbatimnál, a CMC vs Verbat IMe...
A lengyel cd-r infon azt írták, hogy ezek a JVC Archival grade lemezek, Panasonic gépeken és reagenseken készülnek, amit a Connex vett át a Matushitától, miután a Panasonic leállt a BD-R gyártással. Szóval ha ez így van, akkor 600Ft-ért jelenleg ez a best buy.
Vagy marad e-bay-ről panasonic-verbatim. -
gaben22
senior tag
Japánból még lehet szerezni Verbatim BD50-et, megnéztem, a dealer akitől régen rendelgettem még árul, de már nem éri meg ezen tárolni. Duplán kell minimum tárolni minden fontosat, az meg elég valószínű, hogy egy jobb HDD-t jelent, ha már így is úgy is HDD képbe kerül, akkor már vehetsz kettőt (vagy hármat) belőle. Ha csak nincs valami specifikus okod, én már nem tolnám BD-re. Van itthon még nekem is 20 BD50 Japánból meg kb. 125 Panasonic BD25, de nem tudom mikor fogom elhasználni bármire is, mikor már HDD-kre tolom az áldást.
-
Dave_S
csendes tag
válasz
belinho #4275 üzenetére
Szia! Én ebből vettem, de a MID sajnos RITEK-BR3-000... Vettem továbbá ilyet is, de ez meg CMCMAG-BA5-000.
Teljesen tanácstalan vagyok, VERBAT-IMe-000 és VERBAT-IMc-000 MID-es lemezeket használok/használtam, de ezekből sajnos kezdek kifogyni, viszont ilyeneket már sehol sem találok. Ahogy korábbi kommentben írta valaki, itmedia.sk-nál sincs már.Tudom, nehéz kérdés...milyen megbízható MID-es lemezt lehet manapság beszerezni? Elsősorban 25GB érdekelne, de ha 50GB-osban lenne olyan ami nem Ritek, CMC és társai...
-
gaben22
senior tag
válasz
mika55555 #4279 üzenetére
Sajna garantálni nem hiszem hogy garantálnak bármit is. Nagy tételben gyártott lemezeket "nyomják", nem pedig lézerrel "égetik", mint ahogy mi otthon csináljük. Anélkül, hogy 100% biztosan tudnám, CD és DVD esetén a "pressed" lemezekre azt írják várhatóan tovább bírják, mint az otthon írott lemezek (ugyanolyan minőségű alapanyagot összehasonlítva), feltételezem Blu-ray lemezekre is extrapolálható ez a kijelentés. Írott Panasonic Blu-ray lemezekre 20-30 év a várható élettartam (megfelelő tárolás és írott minőség esetén), így akkor szerintem lehet feltételezni, hogy minimum ennyi várható az eredeti lemezeknél is (persze csak jó minőségű alapanyagot feltételezve). 30 év múlva legtöbben már le se tudják majd játszani ezeket a lemezeket, mert nem lesz mivel, addigra ez a vintage kategória lesz. M-Disc nálam vicc kategória pont emaitt, még ha igaz is a 1000 éves ígéretük (kétlem).
Viszont 1 fontos dolog van, rendeltetésszerű használat/megfelelő tárolás. Utóbbi az érdekes, az kb. azt jelenti, hogy fix hőmérsékleten és páratartalmon, UV-tól 100% védve tárolod a lemezt. Ez ugye otthon nem kivitelezhető, pláne ha még használod is, ezért ezek a 20-30... éves ígéretek attól is függnek mekkora "környezeti terhelésnek" voltak kitéve a lemezek. Ha használod, akkor a lejátszóban felmelegszik, attól tágul, majd zsugorodik. Ez mind hatással lehet/van a várható élettartamra.
[ Szerkesztve ]
-
mika55555
csendes tag
Sziasztok,
nagy átlagot véve a gyári BD lemezek (nem írott) esetében, rendeltetésszerű használat mellett mekkora élettartamot garantálnak a gyártók?
A válaszokat előre is köszönöm szépen! -
belinho
senior tag
Friss hús a piacon 3 féle változatban. A másik 2 változat szerintem Ritek, de erre kíváncsi lennék.
Ha valaki esetleg rendelne, megírhatná milyen mid kód lapul a doboz alatt.
600Ft/db[ Szerkesztve ]
-
belinho
senior tag
Szerintem ez a konzumer lemez a fogyasztóknak szánt lemez lenne, de erre utal a cikk is nagy részben. BD-R, BD-RW, BD-R DL
Kihalófélben van az egész optikai ág, szóval nem kell csodálkozni ezen tényleg.
Mondjuk rengeteg lemezt gyártanak filmeknek, cégeknek adattárolásra, Playstation 4-5...., egy gyárat azért hagyhattak volna az írható lemezeknek. -
Joshi
titán
válasz
belinho #4270 üzenetére
Igen azért is furcsa, hogy úgy állítják be a Sony optikai lemez gyártását, mintha nem létezne rajta kívül semmi más.
Jó mondjuk az utóbbi időben a Sony volt a Verbatim után a másik meghatározó gyártó, mert már szinte mindenki elengedte a témát. Meg az is fura, hogy mi az a konzumer lemez? Valószínű az M-DISC-re gondolnak, de az is írható az összes konzumer íróval is. Na persze már optikai írók se nagyon kaphatók, szóval az tény, hogy kikopó félben az optikai adattárolás.
-
gaben22
senior tag
Van még kb. 80 db Panasonic BD25-öm raktáron meg 20 BD50 Verbatimom, de már lassan két éve költözködök enterprise HDD-re én is. Párban vannak 18+20+22 TBs HDD-im (Seagate Exos és WD Ultrastar). Sőt most jutott eszembe még van Taiyo Yuden DVD-m is raktáron, ha minden igaz, kb 40-50
.
[ Szerkesztve ]
-
Joshi
titán
Elkezdődik a konzumer optikai lemezek gyártásának megszűnése. LINK. Ez várható volt.
-
johnywalker
őstag
Sajnos az olcsósítás (kicci, occó piaci) rendszere pár éve a normál trend része. nincs is használható, valóban elfogadható lemez a piacon!
-
cocka
veterán
válasz
gaben22 #4261 üzenetére
Aszongya Ó máj... és itt elakadt a szava.
Naaaaooooouuuu! LOL
Luksz lájk a piccá! LOL
valamiért nem állt meg a normál max. fordulatnál hanem csak pörgött és pörgött egyre gyorsabban.
Én amúgy se tudtam volna megállapítani, hogy mennyivel megy gyorsabban, mert előtte másoltam róla, aztán meg egy fájlt akartam megnyitni. És azt néztem ilyen 50 ezer kilobájt körül volt a sebesség.
A hangja nem tűnt fel, már csak akkor amikor törte a cuccot. Azt hittem a meghajtónak is annyi.
De ezek a lemezek amúgy milyen fajta műanyagból vannak? Kéne valami erősebb anyag.
-
johnywalker
őstag
-
gaben22
senior tag
Jó 25 éve egy nagyon karcos CD került a (gagyi noname) CD írómba otthon. Hang alapján valamiért nem állt meg a normál max. fordulatnál hanem csak pörgött és pörgött egyre gyorsabban. Már nyúltam le a nyitó gombhoz, amikor szétrobbant a CD benne. Nem írom le miket repítettek le és vittek át a darabok, de brutális energiák szabadulhattak el. Szerencsére egyik se bennem vagy a szememben landolt így egy CD íróval kevesebbel megúsztam.
[ Szerkesztve ]
-
cocka
veterán
válasz
johnywalker #4258 üzenetére
Azt honnan lehet tudni? Ez csak a szokásos 43742-es.
-
cocka
veterán
Látom senkit nem hozott lázba a sztori, pedig eszmecsere-indítónak szántam. Mondjuk az okáról esetleg regélhetnétek.
Éppen egy fájlhoz szerettem volna total commanderen keresztül hozzáférni, amikor a meghajtó felől szokatlan zajt hallottam. Aztán eject és a képen látható az eredmény.
Előtte azért már belolvastam pár lemezt, de ettől még nem kéne széttörnie egyet sem. És ezután is jött még vagy 10, azokat sem törte szét.
Különben érdekes, hogy optikai meghajtóknál tapasztalataim szerint mindig az olvasással van több probléma. Írásos problémák valahogy ritkábbak. Meg hát istenem, egyszer nem írta meg, majd megírja másodszor. (tudom pénz)
-
-
Nor-
tag
válasz
MaxxDamage #4253 üzenetére
Csak ha RAID5-be vagy RAID6-ba rakod, magaban ugye az 5 ev garit az ember a hajara kenheti, mivel nem adatbiztonsagot jelent hanem hogy kapsz masikat ha beszarik ...
-
-
cocka
veterán
válasz
MaxxDamage #4250 üzenetére
Kb. sehol sem olcsó. De szerintem még mindig a ... hogy fogalmazzak hogy polkorrekt legyen.. magyarlakta területekről érdemesebb leginkább rendelni, ha hol mi vámkezelési díjakat meg horror postaköltségeket akarsz megúszni.
Szerintem ezek az általában szlovák cégek egész korrektek.
-
cocka
veterán
Az hogy havonta el lehetne adni 5-10 darabot a nagy kapacitásuakból, nem forgalom, hogy közvetlen japánból rendeljünk emiatt, készletezve, majd meghallgatva a kritikákat hogy "olcsóbban megrendelem japánból"
De e mondatod, mintha arra utalna, hogy én az 50 gigások olcsóságát hiányolom. Holott nem erről volt szó, hanem arról, hogy az illető a 25 gigás olcsókat keresi, amiből ha jól látom 1 db 25-ös maxell érhető el.
-
belinho
senior tag
CD-DVD-t megértem, a kis kapacitás miatt, de a BD-t azért sajnálom, hogy ennyire nincs rá igény. Komolyabb tételben én sem vettem soha, de annak a pár fontosabb fájlnak, videónak, képnek,filmnek tökéletes a mai napig.
HDD-t használtam archiválásra, de mikor az egyiknek megdöglött az elektronikája, a másik bad sectoros lett, a külső HDD meg át ment RAW formátumba és minden oda lett akkor untam meg és jött a BD, amivel a mai napig elvagyok.
Hanyatlásban pedig igaz, egyre kevesebb az optikai meghajtó, lejátszó, de a BD filmek kiadása is lassan megszűnik. -
Nor-
tag
Sajnos azt kell mondjam hogy Nem, nem lesz nagyobb mivel nincs rá igény.
Az hogy havonta el lehetne adni 5-10 darabot a nagy kapacitásuakból, nem forgalom, hogy közvetlen japánból rendeljünk emiatt, készletezve, majd meghallgatva a kritikákat hogy "olcsóbban megrendelem japánból", ami IGAZ, mivel mi is onnan kellene hogy hozzuk, tehát NEM fogjuk tudni olcsóbban adni.
A BD lemezek piaca amúgy eléggé halott, senki nem vesz már komolyabb tételben optikai adathordozót, azok a cégek sem akik korábban rá voltak állva ...
Nem csak BD, CD, DVD is ugyanez. -
-
cocka
veterán
válasz
MaxxDamage #4243 üzenetére
Nemcsak tőlük lehet rendelni. Máshol van még készlet. Hogy jelenleg náluk csak az 50 gigás vackok érhetők el, az inkább csak átmeneti állapot lehet.
-
-
-
Joshi
titán
válasz
MaxxDamage #4240 üzenetére
Eddig az első verziód nyert, mert az 195TB kapacitású "lesz".
De ahogy írtam már, kérdéses hogy ekkora adatmennyiséget milyen sebességgel lehet majd írni/olvasni.
-
cocka
veterán
válasz
MaxxDamage #4240 üzenetére
Jelenleg nincs egy darab olcsó cuccuk se.
-
válasz
Dr. Akula #4238 üzenetére
125 TB-os lemez bizonyítja, hogy van még kraft az optikai tárolókban
Amúgy most mik az ajánlott (25GB) lemezek Pio 209 EBK íróhoz?
Most írom ki az utolsó lemezeim épp, amik jó pár éve állnak a hengerbe/fiókban.
itmedia.sk az ajánlott hely még mindig? -
Dr. Akula
félisten
válasz
MaxxDamage #4235 üzenetére
Lehet újraindítani a dúvde pörkölők gyártását.
-
-
Joshi
titán
válasz
MaxxDamage #4235 üzenetére
Az a gond, hogy egy szó se esik az írás/olvasási sebességről. Arról nem is beszélve, hogy a leírás alapján 4-féle lézerre van szükség, ami biztosan megdrágítja a hardver árát. Gyanítom ebből nem nagyon lesz konzumer termék, de hogy a filmipar biztosan nem fogja támogatni az is tuti.
[ Szerkesztve ]
-
Azt hittem Április 1. van de még a végén nagy újítás jön majd, ha megérjük
-
gaben22
senior tag
Kísérleteztek már kristályráccsal, úgy tűnik most az optikai lemez vonalon írtak egy white papert. Vagy 10 év múlva lesz belőle valami vagy nem
.
-
M107
addikt
Még hogy szar és nem tart ki az LHT lemez...
Ismerősnél ma buli van, gondolom előtte feltöltöm a képeket
10 év és 4 hónapos lemez Blu-ray LHT... -
-
cocka
veterán
Kiegészetném annyival, hogy ez az APM érték a windóz energiatakarékos beállításaitól független. Nálam eleve be van állítva, hogy soha ne állítsa le a vinyókat.
Meg azzal a wdidle-lel is csak egy értéket lehetett módosítani, hogy hány perc múlva parkoltassa a fejet.
Amúgy meg, ha a SMART-ban a 4-es és a 193-as érték közel azonos értéket mutat ill. nincs jelentős nagyságrendi eltérés, akkor a fej alapból nem parkol.
Azt meg eleve nem értem, hogy pl. egy 7200 rpmes 3.5-es HDD-t mi a picsáért kell feszt parkoltatni, miután annak épp az lenne a feladata, hogy nonstop pörögjön, mint állat, a fej meg legyen rajta olvasásra készen.
[ Szerkesztve ]
-
cocka
veterán
válasz
gaben22 #4225 üzenetére
Hát ez mind szép és jó, de én winfosban hiába állítom át az APM-et, ha legközelebb csatlakoztatom a vinyót, ugyanarra az értékre áll vissza. Tartós. Ezen a linux sem segít, mert ugye ehhez a HDD firmware-ébe kéne belenyúlni. Anno ezt bizonyos vinyóknál a WD engedte egy wdidle segédprogrammal, ma már ez sincs.
-
gaben22
senior tag
Szerencsére nekem egyik WD Purple-m és egyik enterprise HDD-m se parkol (van WD Gold 8 TB, Seagate Exos 20 TB, WD Gold 18 TB és 20 TB). Én Linuxot használok, azon power managementet beállítottam ahogy kell, többi HDD firmware-en múlik. Windowson nem tudom hogy kell, google megmondja. Ez a 2.5"-ös "ajánlás" nem tudom hogy jött neki, el nem tudom képzelni ki akarna "azt se tudom mit raktak bele" 2.5"-ös külső HDD-re bármit is rakni. Ennyi erővel laptop merevlemezt is ajánlhatott volna
.
[ Szerkesztve ]
-
cocka
veterán
válasz
gaben22 #4223 üzenetére
Ezzel a fejparkoltatós xarsággal is a fax ki van! Seagate 2.5-es cucc, mondom meghallgatom már mikor áll le teljesen. 1 perc után már se kép se hang. Élettartam-csökkentés... mert spórolsz rajta havonta 3 milliwattórát.
Egy másik Seagate-emnél(, ami szintén parkolgat csak az a 3.5-es) ez nem probléma, mert rendszervinyó.
Egyébként a dolog vicces része, hogy főleg a rendszeresen használt, ki-bekapcsolgatott gép rövidíti meg leginkább a hddk élettartamát. Érdekes, amikor 0-24-ben mindennap megy a gép, akkor valahogy nincs bajuk. Pedig ezek papíron nem NAS-ba való HDD-k.
NAS-sal is úgy vagyok, kell a halálnak, a számítógép is tud annyit, mint egy NAS.
(főleg hogy nonstop megy)
-
gaben22
senior tag
Azért inkább menj el te is a HDD topicba, kétlem bárki 2.5-ös külső HDD-t ajánlana, ha adatbiztonság a fő szempont, főleg mert szokás beletenni mindenféle szenny HDD-t ezekbe a külső HDD-kbe, néha ezt, néha azt. Ahogy mondtam 5400rpm WD Purple bizonyos altípusai vagy enterprise HDD.
[ Szerkesztve ]
-
BB9000
senior tag
válasz
Beni2360 #4220 üzenetére
Az archiválás nem feltétlenül az olcsóságról szól. A megbízhatóság és az időállóság a fő szempont.
A belső HDD önmagában sokkal sérülékenyebb, mint egy komplett külső HDD. A legjobb dokkolóval is elég könnyű egy lemezt hazavágni. Használható, de archiválásra általam nem javasolt megoldás.
Mentésre én pl. 3 db WD My Passport ultra külső 2,5-ös HDD-t használok, egyenként 2 TB, 2TB, 4TB. Plusz a NAS-on ( Raid-5 ben működő köteten) is megvan a mentésre kerülő anyag, + a gépben lévő HDD-n is. A NAS-ra kb hetente, a külső HDD-kre felváltva alkalmanként, (kb. 2-3 havonta) tömörítve és titkosítva másolom fel a megőrzendő anyagokat. Archiválásra van egy 8 TB-os WD Mybook, amit csak nagyon ritkán veszek elő.
2009-ig a fontos, megőrzendő anyagaimat DVD-re másoltam 2 példányban, de akkor leálltam vele. Azóta csak HDD, abból is csak WD. Más szóba se jön. -
BB9000
senior tag
Archiválási célra is kiválóan alkalmas a WD Elements Desktop
Most nem sokkal kerül többe, mint a belső WD 3,5-ös lemezek.
Emag-on 80K
A cuccra most felmásolod az anyagokat, majd elteszed a polcra és 20 év múlva előveszed, semmi baja nem lesz!
99% eséllyel 20 év múlva is fogsz találni olyan gépet, amin van USB 3.2 Gen1-es eszközt felismerő USB port.[ Szerkesztve ]
-
gaben22
senior tag
Mennyire fontos adatról beszélünk? Ha fontos, akkor én kizárt, hogy SSD-re raknám őket, max 3. backupnak. HDD topicban tudnak segíteni, 5400rpm WD Purple bizonyos altípusai jók lehetnek, ha tényleg csak 2TB kell. Viszont ha HDD-t vesz az ember, akkor érdemes túllőni a célon, én háromszoros szorzót mondanék, akkor viszont már Enterprise HDD is lehet. Na és persze 2 darab, mert duplikálnod kell, ha nagyon-nagyon fontos cucc, akkor pedig inkább háromszorosan tárold. Aztán kb. 10 év múlva ezeket a backupokat átteni az akkori kornak megfelelő cuccokra.
[ Szerkesztve ]
-
cocka
veterán
válasz
gaben22 #4214 üzenetére
Ez még a jobbik eset, az a rosszabbik, amikor az üres meghajtót a gombbal nehezen vagy egyáltalán nem lehet kinyitni. Ilyenkor jön a kinyitjuk tűvel marhaság és ha van benne lemez, akkor érdekes ki tudja nyitni, csak üresen nem.
Mondjuk ha már lemez. Vajon az mennyire jó egy lemeznek, ha állandóan egy meghajtóban van, de nincs olvasva soha?
[ Szerkesztve ]
-
aquark
tag
leállítja, de van (legtöbbször) hogy nincs bent lemez sem, csak úgy ki-be huzigálja...
azt veszem észre, nem az olvasással van baj, hanem ki kell adnia, és ezért állítja le az olvasást, visszarakom, és olvassa tovább, hiba nélkül, míg újra nem kezdi...5.25-öt akartam írni, bocsi...
[ Szerkesztve ]
-
cocka
veterán
3.5-es ODD szerintem nincs vagy nem rémlik. A klasszikus az 5.25-ös. Nekem egy Dell mini towerben van valami gagyi asztali gépbe való vékony DVD olvasó, ami 90 fokban elfordítva van a gépbe rakva. Mondjuk gondolhattam volna, hogy 90 fokban elfordítva nyilván nem lehet író. Gyakorlatilag kb. ugyanaz, mint egy laptopba való optikai, mert mini vagy micro satás asszem. Igazság szerint nem tudom a kettő közti különbséget.
De a laptopomban meg olyan lightscribe-os őskövület DVD író van, hogy az még nem satás hanem valami régi tudja a fene mi... ATAPI cucc. Kb. ilyen:
-
cocka
veterán
Sajnos az a tapasztalat, hogy általában először az olvasó rész megy tönkre bármelyik optikai meghajtónál és ugye így az írásnak is annyi, mivel ugye először be kéne olvasni az üres lemez infóit, amiből megtudná a meghajtó, hogy a lemez üres. Na most ha nem tud lemezt olvasni, akkor hiába tudná megírni, bukta.
Ja bocs: egy fontos kérdés: Amikor kinyílik a tálca pörög még a lemez vagy azt legalább leállítja előtte?
[ Szerkesztve ]
-
aquark
tag
Lenne olyan 4-5TB elmentendő dolgom, most 25GB-os „CMCMAG Verbatim” lemezeken van kb. a fele, a másik fele pedig a jövőre gondolva kéne. Nem életbevágó, ezért nem duplikáltam, Neróval, LG NS40-es íróval jött össze 10 év alatt, a következő megoldás is jó lenne, ha legalább ugyanennyit kibírna. A 10 éves lemezek is még jól olvashatóak, de fogytán vagyok az üresből, nem tudom milyen újat vegyek, a meghajtó is halódik, lehet a következő házamban már nem lesz 3.5-es ODD. Szóval ár-értékben mi érné meg most? -köszi.
-
gaben22
senior tag
Arra figyelj, hogy HDD-nél meg a csapágyaknak kell kenés, olvastam itt-ott hogy ha nem pörgeti meg őket az ember sokáig, akkor esetleg a kenés a csapágyakban leülepedhet. Hogy ez mennyire igaz és mennyi idő után lehet probléma arról fogalmam sincs. Én most elsődlegesen 18-20 TB-s enterprise HDD-ket használok, bár van még 8TB WD Gold meg pár WD Purple is. Anno, amikor vettem őket a gyártási dátum alapján már hónapok óta le voltak gyártva mire eljutottak hozzám, gondolom, addig raktárban meg hajón pihentek, úgyhogy hónapokat biztos túl kell élniük.
-
cocka
veterán
Szal. ja, erre pl. egy UDF esetén sem árt odafigyelni, hogy ha az ember sok apró fájlt ír, akkor a fájlrendszer része nagyobb darabot csíp le a 23.2 gigából.
Kevés és jellemzően nagy méretű fájloknál ez nem érdekes.
[ Szerkesztve ]
-
M107
addikt
-
M107
addikt
válasz
gaben22 #4200 üzenetére
Mivel ezek a lemezek csak archiválásra voltak használva 2012-2017 ig írtam őket, így nem sokat az első 50 darab sűrűben mivel azon voltak a favorite trackjeim a többit időszakosan.
Mentegetem egy 10 TB WD goldra és megy be a szekrénybe onna meg majd lesz még egy ilyen azt meg viszem át a szülőkhöz backup meghajtónak néha meg össze szinkronizálom őket 2 havonta 1X
4X Pio 206D íróval írogattam, de a mostani 209-es piom se olvasta be azokat a kritikus lemezrészeket. -
cocka
veterán
Gondolom jó sokat költöttél a lemezekre ugye?
Na ezért nem költök én luxus lemezekre. Próbálom az arany középutat megtalálni. Majd én is ránézek az első írott BD lemezeimre, csak nekem extra szívás, hogy tele vannak sok kis fájllal, tehát eleve vagy kétszer annyi idő míg beolvassa csak a fájllistát.
Új hozzászólás Aktív témák
- BestBuy topik
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- VirtualBox
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Ingyen kellene, de tegnapra
- PlayStation 5
- Miskolc és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Elkezdte felszámolni a GPU-s PhysX támogatását az NVIDIA
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Projektor topic
- További aktív témák...