- Hamarosan megkezdődik a nubia 2,8K-s táblagépének szállítása
- Barátokká váltak az eddig rivális AI-óriások
- ASUS blog: Ideális olcsó utazós gép lett az új Vivobook S14
- Az Aura Displays hordozható monitorhármasa jól felturbózhatja a produktivitást
- Dual Mode-os IPS monitorral adott magáról életjelet a Gigabyte
- Milyen pendrive-ot vegyek?
- TCL LCD és LED TV-k
- Milyen széket vegyek?
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Raspberry Pi
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
-
PROHARDVER!
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
AcCEsS
senior tag
válasz
lehella #28826 üzenetére
Ez a megoldás is tetszik nekem, a szabványos távolság miatt 3 és 4 vezetékes szalagra is jó, utána meg du-pont kábellel össze lehet dugványozni.
-
dugesz77
őstag
válasz
lehella #16881 üzenetére
Nálam ugyan ez volt a gond mind a az Openelc 6-al és a legfrissebb OSMC-vel is. Nálam úgy néz ki a rendszer,hogy vezetékes hálózaton szintén Asus N18U routeren keresztül egy Zyxel nsa310s Nas-ról megosztásnál bufferel sokat a rendszer főleg 1080p filmek beletekerésénél. Néma 10-15 sec mire elindítja a filmet addig előtölt, Sokszor megakad filmnézés közben.
Pedig magával a kábellel/eléréssel nincs baj. Egy notebookot rákötve 60 MB/s tudok a Nasról másolni rá. Én visszaraktam a 5.0.8-at és megszűnt a problémám azóta.
De lehet adok még egy esélyt neki a Celtis által ajánlott beállítással. -
szepsuti
aktív tag
válasz
lehella #14665 üzenetére
Kicsit borsosabb áron, de létezik gyári kész megoldás az ambilightra. Lightpack
Nem tudom volt-e már itt tárgyalva a fórumon, de én a lightpack miatt jutottam el ide hozzátok, egy kiforrott viszont nem barkács alternatívát kerestem az ambilight megoldására. Így az Rpi-al két legyet ütök egy csapásra, médialejátszó és vezérlő szerepet fog betölteni nálam. Az eredmény pedig egy esztétikus, szinte gyári megoldás, és rendkívül sokoldalú.
Ha magamnak nekiállnék biztos, hogy nagyságrendileg nem lenne nagy különbség a költségekben, így én ezt választom.
Tegnap még 79$ volt csak, ma már felvitték 89$-ra.
-
bacus
őstag
-
Celtis
veterán
válasz
lehella #12891 üzenetére
Megmértem az RPi2 fogyasztását. Egy USB3-as pendrive-ot rádugva, olyan 0,4A. Ha csak egy SD kártya van benne, akkor 0,3-0,35A.
Viszont ami előhozza a színes négyzetet, az a kábel. Van otthon vagy 6-8 micro USB telefon töltő kábelem, a legkülönbözőbb féle, de mindegyikkel ott a kocka, hol állandóan, hol csak terhelésnél. Hiába dugtam 1,5 vagy 2 A-es tápra őket. A Pi-re már 4,5V vagy kevesebb feszültség jutott a fent említett terhelések mellett. (Mielőtt bárki kételkedni kezdene a táp jó.)
A végén egy kábelt szétvágtam és lemértem. A fél méteres kábel oda-vissza majd 3 Ohm ellenállást mutatott. Elképesztően magas. Nem is tudom miből készült. Rézből 0,1 mm-es átmérő is jobb ennél, és azért annál jóval vastagabbnak tűnt a vezető.
A lényeg, hogy a Pi magában nagyon kevés árammal is beéri. 0,5A-es forrás is elég. Kocka esetén először a kábelt érdemes valami tényleg jóra (és nem csak másikra) cserélni.
-
Celtis
veterán
válasz
lehella #12760 üzenetére
Kipróbáltam, de a backend egyáltalán nem működött,szóval gyorsan visszamentem 5.0.8-ra.
Van itt egy javított kliens 5.0.8-ra: stalin.negge.fi/files/pvr.tvh/ RPi2-re: pvr.tvh-0.9.8-linux-armhf.zip -
-
azbest
félisten
válasz
lehella #11393 üzenetére
Azért érdemes lenne rámérni terhelés alatt. Egy másik fajta 1 dolláros (apple -t utánzó kinézetű) tápnál 500mA felett elszállt a feszültség, mert nem volt benne semmi védelem, a régi pi-n mértem használat közben és 7V-nál sikerült kirántani a dugót,de folyamatosan emelkedett. Egyik példány pedig felrobban a konnektorban, mert a villás rész nagyon könnyen ki tud ugrani és kolléga valsz a szokásos erős és nem értelmes módon nyomta bele a gyerekzáras elosztóba, amitől beugrott és zárlatos lett. Ez mondjuk külsőre egy fokkal jobb, de lehet az elektronika ebben is minimalista.
Az alis töltő samu utánzatnak tűnik [link], a képen annak az eta-u90ewe azonosítója látszik. Itt vannak képek egy leégett klónról [link].
-
azbest
félisten
válasz
lehella #11380 üzenetére
Idulás után egy darabig 900-at láttam én is, de utána beállt 600-ra. Ha közvetlenül indulás után nézte, akkor lehet éppen dolgozott valamin, vagy frissítette az adatbázisát, stb. Nekem szerkesztés után is maradt 600, igaz nem fut semmi extra, csak feltettem az 5.0.5-öt egy kártyára és elindítottam.
Ha a gui rajzolás fps limit ki van kapcsolva, akkor lehet az nagyobb terhelést okoz.
(#11381) sanzi89
Ahol kikapcsolod a feliratot, ott alul van olyan hogy beállítás alapértelmezettként, az nem segít? -
azbest
félisten
válasz
lehella #11378 üzenetére
Ha esetleg gyengébb minőségű / hosszabb a hdmi kábel, akkor lehet nem megy át elég táp, hogy rendesen tudjon válaszolni a tévében lévő edid elektronika. Kikapcsolt (áramtalanított) tévével is érdemes lehet megnézni, hogy akkor mit érzékel. Ha akkor is dvi-nek hiszi, úgy kábel minőség vagy esetleg tévé firmware bug is lehet. Persze, ha más probléma nincsen és a config txt fixálás beválik, akkor nem feltételn érdemes tovább kutatni, csak ne felejtsd el megint beállítani, ha újra írod a kártyára a rendszert
Kábel gyengeség esetén talán van egy olyan opció is a config txt-ben, ami magasabb jelszintre állítja a hdmi kimenetet... bár a hdmi tápot ez szerintem nem befolyásolja.
config_hdmi_boost -
azbest
félisten
válasz
lehella #11352 üzenetére
Arra tippelek, hogy a pi nem tudja időben kiolvasni a tévéből az EDID paramétereket és azt hiszi nem tud hangot / dvi módban akarja használni.
A /boot fat partición (amit win-re dugott kártyaolvasóval is lehet látni) a config.txt-ben esetleg a hdmi kimenetet kézzel meg kell adni, hogy mindig azt használja, mindig hdmi módban, adott felbontáson és hangot is adjon ki rajta. Most nem tudom megnézni pontosan hogyan kell, de a hivatalos wiki oldalon azt hiszem fenn van minden infó.
lehet csak ez a rész kell
"Normal HDMI mode (Sound will be sent if supported and enabled)"
hdmi_drive=2Lehet hogy openelec felületen is lehet ilyen szerkesztés csinálni, úgy dereng hogy talán a programok részen volt beéptett addon hozzá. Szóval lehet a felületen is beállítható és újraindítás után már alkalmazódik.
Szerk:
hétvégén megpróbálok egy kezdetleges összefoglalót készíteni, valószínűleg először egy blogpostként teszem ki, hogy tudjatok véleményt és javaslatokat írni rá, de ne zavarja az itteni technikai kérdéseket olvasókat. Ha kialakul letisztul a dolog, akkor pedig törlöm a blogpostot és átkerül ide az összefoglalóba -
-
-
-
vzoltan
aktív tag
válasz
lehella #10873 üzenetére
openelecnek pont eleg 512mb is
nekem 1 osregi ezereves class NAGYON LASSU kartyan van openelec, es villamgyors.
osmcnek raspbiannak raspbmcnek stb, kell a 4+gb sd es class SOK
plusz marketing duma a win10 ra van izgulva midnenki, de "csak" fejlesztoi kornyezet lesz nem desktop pc.en kis sd hive vagyok nagy usb pendrive mellet, es a boot sdrol system usbrol, igy tuti h nem dobja el a file rendszert.
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- BestBuy topik
- Path of Exile (ARPG)
- Kamionok, fuvarozás, logisztika topik
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Milyen pendrive-ot vegyek?
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Genshin Impact (PC, PS4, Android, iOS)
- Le Mans Ultimate
- További aktív témák...
- HP Omen i7-8700K, GTX 1050Ti 4Gb, WiFi, Bluetooth
- Eladó magas teljesítményű gamergép AMD Ryzen 7, RTX 4060 Ti, 32GB RAM!
- Csere-Beszámítás! Gamer PC Számítógép! R9 3900X / RX 6700XT / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- Eladó a csótány PC! i5-12400, 16GB RAM, GTX 1660 Super, SSD + HDD
- Gamer Gép - MSI Z490, Intel I7 10700, 32GB DDR4, RTX 3060 Ti 8GB , 1 TB M.2 SSD, Gigabyte 450W
- Új és régi konzolok Okosítása/Softmodoloása, és Szoftveres szintű javítása - RÉSZLETEK A LEÍRÁSBAN
- BESZÁMÍTÁS! Microsoft XBOX Series X 1TB SSD fekete játékkonzol extra kontrollerrel dokkolóval
- BESZÁMÍTÁS! MSI B460M i5 10400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 6650XT 8GB Cooler Master MB600L Chieftec 600W
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RX 7700 XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! "ÚJ" Microsoft Surface 5 13,5 notebook - i5 1235U 8GB RAM 256GB SSD Intel Iris Xe IGP 27% áfa
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged