- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Atomenergiával dübörögnek tovább az Amazon adatközpontok, SMR-ek is jöhetnek
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Az NVIDIA ipari AI-felhőt épít a németeknek, együtt az OpenAI és a Google
- Két új Ryzen közül választhatnak a kézikonzolok
- Milyen videókártyát?
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Autós kamerák
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Házi hangfal építés
- Milyen billentyűzetet vegyek?
-
PROHARDVER!
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
lord.lakli
őstag
válasz
wassermann #35362 üzenetére
Eddig egyik verziót sem hűtöttem semmivel sem. 4-es is szabadon van a szekrényben. Eddig 56°C fok körül volt. Tartottam tőle egy kicsit az itteni hozzászólások alapján, de eddig teljesen felesleges bármivel is nekem hűteni.
-
lord.lakli
őstag
Hűtő mániásoknak ICE-Tower RPi4-hez a The PiHut-nál.
-
lord.lakli
őstag
válasz
JohnDoe_Hun #32074 üzenetére
HDMI-n keresztül, ha TV tudja a CEC-et, akkor a TV távirányítóval tudod irányítani. Billentyűzet is lehet BT-s, de én filmezéshez használom, így billentyűzetet maximum puty-on keresztül használok.
-
lord.lakli
őstag
válasz
JohnDoe_Hun #32072 üzenetére
Miért nem teszel egyből kodit az rpi3-ra és kötöd rá a tv-re?
Kodi alatt online felírat letöltés is lehetséges. -
lord.lakli
őstag
válasz
toth_janika #30334 üzenetére
Akkor is így működik, ha nincs benne SD, vagy hibás az SD, vagy a rajta lévő rendszer hibás.
-
lord.lakli
őstag
válasz
toth_janika #29613 üzenetére
Egy buta kérdés, tuti nem, de hátha: Nem került át másik portra, IP-re? Vagy transmission-t, ami az url-ben van nem konfiguráltad át másik névre?
-
lord.lakli
őstag
Nincs tuningolva, gyári töltő Pi2-höz. Nincs itthon másik töltő, max telefonhoz kapott.
Van olyan teló töltő ami jó lehet hozzá? Pi1 szépen elment éveket Samsung teló töltővel, de itt megvettem a gyárit.(#29611) toth_janika: konfigot (settings.json) nézd meg RPC részt, mert a portot át lehet állítani, de általában engedélyezni kell, hogy milyen IP-jű gépek tudjanak csatlakozni hozzá. Persze és szerkesztés előtt le kell állítani.
-
lord.lakli
őstag
RPi 2 OSMC legfrissebb alatt egy hete elkezdte, hogy filmnézés közben el-el megy a hang, ritkán teljesen fekete lesz a képernyő, vagy zöld pöttyök (rengeteg, össze-vissza) jelennek meg. Kezdetben új tartalomra gyanakodtam, de egyre többször csinálja és régi, már sokszor megnézett tartalommal is eljátssza a fentebbi hibákat. A zöld pöttyök ráadásul egyszer-egyszer már a menüben is megjelentek.
A rendszer megjelenése óta megvan és megy mindig. Hőmérsékletet néztem és 42-54 °C fok között mozgott.Találkozott valaki ilyesmivel?
-
lord.lakli
őstag
válasz
frankdelgado #28530 üzenetére
Én első kettőről tudok nyilatkozni: én is így használom Pi1 óta.
-
lord.lakli
őstag
válasz
z123456789 #28287 üzenetére
Pi2 megjelenés óta (2015. februárja) szinte mindig megy. Pi1 is megjelenés óta ment, míg le nem váltotta Pi2.
-
lord.lakli
őstag
válasz
toth_janika #28212 üzenetére
Miután korlátos a sebesség, így inkább 1-et állítottam be. Mehet 5 is, de úgy voltam vele, hogy az az egy legyen meg minél előbb és utána jöhet a következő
-
lord.lakli
őstag
válasz
norberto_th #28208 üzenetére
Ha beéred a korlátokkal (egyszerre egy letöltés, korlátos sebesség), akkor tökéletes. Én Pi1 óta Pi-t használok erre, jelenleg Pi2-t megjelenés óta és még médialejátszónak is.
-
lord.lakli
őstag
válasz
pvt.peter #27343 üzenetére
Winyónak ilyet vettem.
Winyó házakat nem szeretem, így egy dokkoló állomást vettem (pl. egy ilyen, de vannak olcsóbbak is). -
lord.lakli
őstag
válasz
toth_janika #25295 üzenetére
Többen is építettek még Rpi1-el is. Érdemes visszakeresni.
-
lord.lakli
őstag
válasz
toth_janika #24797 üzenetére
OSMC-t alpha állapota óta használok. Eddig semmi bajom nem volt vele. Havi frissítések jönnek. Rengeteg kiegészítő (samba, transmission) menüből kapcsolható, nem kell kézzel telepíteni.
-
lord.lakli
őstag
válasz
toth_janika #23498 üzenetére
A neve jó (MPEG-2, VC-1). A leírás már kevésbé.
-
lord.lakli
őstag
válasz
toth_janika #23494 üzenetére
Amiket írtál azokhoz nincs és nem is kell licence.
MPEG2 (régi formátum, elsősorban DVD rip, bizonyos online streamek) és VC-1-es licence-t lehet venni. Csak akkor kell venni, ha nézel ilyen kódolású videót. RPi2 már proci erővel is bírta MPEG2-t. -
lord.lakli
őstag
válasz
RaPiDsHaRe #22063 üzenetére
Mit jelent a lassan? Egy chipen van az USB és a hálózat is. Sosem fog több száz Mbit/s kijönni.
(#22065) RaPiDsHaRe : az tényleg kevés, 8-10Mbit/s-el simán kellene letöltenie. Van egy kis teknős gombocska a webes felületen alul. Azt nem nyomtad meg véletlenül?
-
lord.lakli
őstag
Mágikus tükör RPi2/3-ból MS által házilag.
-
lord.lakli
őstag
válasz
sirarcheer #20412 üzenetére
Napi szinten használom a legfrissebb osmc-t, de eddig semmi ilyet nem tapasztaltam, mint te.
-
lord.lakli
őstag
Pi 1 évekig ment egy Samu 700mA-es mobil telefon töltővel minden gond nélkül. Utána meg már nem változtattak. Amikor megjelent Pi 2 azt is kezdetben tablet töltővel (akkor volt 1 éves a tablet) használtam gond nélkül, de az a töltő kellett a tablethez, e miatt vettem újat és "hivatalosat", ami árban nem volt magasabb, mint a normálisabb töltők. A pár dolláros ebay-esekben sosem bíztam és nem is vennék.
-
lord.lakli
őstag
válasz
szasanyi #17556 üzenetére
Kingston nálam is hullott. Sandisk-el még nem volt gondom sem Pi 1, sem Pi 2-vel, se máshol. De ez csak a saját mintavételezési következtetésem
Évek óta 8 GB-os kártyát használok, de még egyszer sem éreztem szükségét a 16-osnak sem.
(#17564) cigam: szóval ugyanazt írjuk
Egy fél pillanatra írtam a hozzászólás miatt tévesen codec packnak, amit javítottam is. 15 perces cache-el olvasol?
-
lord.lakli
őstag
válasz
cinemazealot #17511 üzenetére
Te tudod, de szerintem semmit sem jelent a "klimatizáció" médialejátszó esetén. Pi 1 megjelenéstől ment 24/7-ben Pi 2 megjelenéséig (2-3 év). Azóta Pi 2 megy ugyanígy megjelenéstől és semmi gondja sem volt/van.
-
lord.lakli
őstag
Még Pi1 B 512 MB-os verzió is vitte a 3D ISO-t, így az új 2-es már röhögve viszi.
Minden csomagban ami közös és kell neked az a Pi. A többi egy túlárazott dolog, amit te is megtudsz szerezni bárhol és olyat veszel amilyet akarsz. Ha van otthon microSD, akkor felesleges, ha van nem megy 24/7-ben, akkor egy mobil töltő is elég lesz hozzá, ha nem akkor később veszel 2-3e Ft-ért egy komolyabb töltőt.
Én annyira feleslegesnek tartom az ilyen csomagokat.(#17480) cinemazealot: felesleges hűtőborda rá, ha média lejátszónak használod.
-
lord.lakli
őstag
Köszi, de az idézetet nem én írtam. Az alattad író MaCS_70 írta. Nem csak a sima lithium, hanem már lithium polimer akkuk is vannak, amelyek egyre jobban terjednek.
(#17414) MaCS_70: pont leírod, hogy a 30-60% a jobb, akkor miért is jó 3-5%-ra lemeríteni?
(#17415) MaCS_70: csak eljutottunk a 30-80-90%-ig. -
-
lord.lakli
őstag
válasz
martinkeet #16675 üzenetére
Kód nélkül milyen volt a lejátszás? Melyik Pi?
-
lord.lakli
őstag
válasz
martinkeet #16672 üzenetére
Miért írod át szoftveres gyorsításra?
(#16674) V.Stryker: mpeg2-est még Pi 1-hez vettem. Ott a DVD ISO-hoz kellett. Pi 2 már szépen boldogul vele szoftveresen is. Ha esetleg olyan dvb-? -s adásokat nézel, amelyik kódolása mpeg2, akkor megérheti. VLC1-et is vettem, de azt szerintem sosem használtam ki.
-
lord.lakli
őstag
válasz
RoundRobin #16419 üzenetére
Gratulálok. Több példát mondtál, mint linux sajátosság (fájl rendszer, shellt, segédprogramokat, könyvtárhierarchiát). Fájlrendszert én nem említettem, de te bele kötsz mit írtam
A többi is tuti linuxban volt először, ugye?Régi, első linuxok is ext2-es fájlrendszerrel működtek, ugye?
Részemről lezárva, mindenben a mesternek van igaza. -
lord.lakli
őstag
válasz
RoundRobin #16416 üzenetére
Ha már ennyire kened-vágod, akkor úgy lett volna helyesebb, ha azt írod, hogy unix szerű, mert ugye amiket írsz linuxnál, azok meg linux előtt pár évtizeddel is léteztek unix alatt.
Android linux/unix alapú, de önálló OS. -
lord.lakli
őstag
válasz
RoundRobin #16410 üzenetére
Android nem linux, hanem linux kernelt használó, önálló operációs rendszer.
(#16411) szasanyi: Médialejátszónak Raspberry Pi 2-t vegyél, azzal nem lesz gondod média tartalommal. Amit linkeltél inkább jobb ethernet, beépített wifi miatt otthoni home szerverhez jó.
-
lord.lakli
őstag
válasz
Arolotifar #16341 üzenetére
Ráadásul nem is a fejlesztő sara, hogy az url nem jó mindig.
-
lord.lakli
őstag
válasz
Flowtation #16213 üzenetére
Honnan veszed, hogy osmc-t már nem frissítik? Minden hónapban jön az újabb frissítés.
-
lord.lakli
őstag
válasz
inf3rno #15772 üzenetére
Pi 2012. szeptembertől ment Pi 2 2015. februári megjelenéséig Nexus S töltőjével. Pi 2 meg 2015. februártól egy új töltővel.
(#15776) berobi78: Pi 2-n osmc-t használok. Alpha és beta verziókban még kézzel kellett parancssorból telepíteni transmission-t, de most már simán a rendszer is tudja. Egy 3.5-es WD Red-et vettem és dokkolóba van téve (saját táp). Pi 1-en még jobban kellett parancssor, de az sem nagy kunszt.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AMD Ryzen 5 5500 - GTX 1080Ti 11Gb - MSI B450 Max
- Gamer Gép - MSI PRO H610M, Intel I7 12700KF, 32GB DDR4, RTX 4070 12GB , 4 TB M.2 SSD, 550W
- Gamer Gép - ASUS TUF B660, Intel I9 14900K, 32GB DDR4, RTX 4070 SUPER , 4 TB M.2 SSD, 550W
- Csere-Beszámítás! Gamer PC Számítógép! R9 3900X / RX 6700XT / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- Gamer Gép - MSI Z490, Intel I7 10700, 32GB DDR4, RTX 3060 Ti 8GB , 1 TB M.2 SSD, Gigabyte 450W
- Telefon felváráslás!! Samsung Galaxy S22/Samsung Galaxy S22+/Samsung Galaxy S22 Ultra
- Apple iPhone 14 Pro, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung Galaxy Xcover 5 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Iphone 16E 128GB Fekete Bontatlan 24 Hónap Garancia
- Új Apple iPhone 16 Pro Max 256GB, Kártyafüggetlen, 3 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged