-
PROHARDVER!
Az ITX szabványt a VIA alkotta meg 2001-ben, mely eredetileg 21,5x19,1 cm volt, mára 17x17 cm-re redukálódott. Felhasználási területe igen széles, egyformán alkalmazzák otthoni felhasználók, mind nagy cégek különböző beágyazott rendszerekhez. Ipari területen különböző célokra felhasznált gépekhez szolgálnak alapul pl. CNC maró gépekhez, vagy ATM automatákhoz stb. A szabvány leírása a formfactors.org-on található meg. Amit érdemes kiemelni, hogy a mini-ITX kompatibilis az ATX és mATX szabványokkal - a csavarhelyek, a hátlapi panel és a bővítőkártya elhelyezése is megegyezik -, így egy mITX alaplap gond nélkül beszerelhető szabványos mATX és ATX házakba is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
tlac
nagyúr
-
sasNAXO
aktív tag
Nekem NR200 alatt az oldalról friss levegőt beszívó Noctua NH-C14S volt a legjobb proci hűtő, és a Ryzen 9 3900X benyalt 142W-ot emlékeim szerint, de talán régebbi (fizikailag nagyobb) chip miatt lehet könnyebb volt hűteni (nem rémlik thermal limit, de nem találok képeket róla már).
Illetve NR200 toronyhűtő esetén mintha hátulról szerették volna hogy szívja a levegőt. -
TurboK0
tag
Mit fogsz rajta tolni hogy fontos a szintetikus teszt eredménye? Napi 24 órában csúcsra járatod mind a 16 szálat?
Kíváncsi vagyok egyébként mennyire esne vissza a hőmérséklet ha lekapcsolnád rajta a turbo órajelet, nem emlékszem hogy 9800x3d-vel láttam-e ilyen tesztet, zen2-3-al próbáltam csak, ott 20-30 fokot is javított ez a trükk.
-
tlac
nagyúr
válasz
TurboK0 #66015 üzenetére
nr200p ház, tiszta lyuk az oldallap, mindenhol tud szellőzni
az az oldalsó venti a csak a vinyó miatt van berakva
a procin nf-f12-pwm van, az a légnyomásra optimizáltcsak a procit terheltem, üresjáratban nem fűt a kártya
és csak szintetikus teszteken megy fel 90C-ra
az pont elég, főleg, hogy tesztekben elég komoly hűtéseket alkalmaznak, hogy biztosan ne legyen throttling
szívesen kipróbálnám modernebb hűtővel, de limitált a hely és csak utólag derül ki, hogy megérte-e kiadni több 10k-t, ha csak pár fokot hoz, akkor nem
-
TurboK0
tag
Teszteken azt írják hogy játék közben ~60C körül mozog a proci, és csak szintetikus teszteken megy fel 90C-ra. Nem dolgoztam még ilyen procival, de biztos nem az a gond hogy 10 éves borda van rajta, ami a GPU-ból kifújt forró levegőt szívja be? Az az egy szem S12 venti minimális levegőt tol be, ha ilyen sok kábel van elé pakolva, nincs magas légnyomásra optimalizálva.
-
válasz
AxBattler #66010 üzenetére
Tévedtem, csak a Colorful gyártott ekkora kártyát, de még az is 188mm hosszú, a többi gyártóé pedig 210mm alatt van.
Illetve ott van még a Zephyr kártyája, ebből jön majd RTX 4070-es modell is! -
TurboK0
tag
válasz
flashpointer #66009 üzenetére
Ha valaki érdeklődik egy jó hangfal iránt, annak is azzal kezded hogy Bowers & Wilkins Nautilus, csak mert nem írta hogy mennyiért?
-
TurboK0
tag
válasz
agszabv #66006 üzenetére
Ha jól emlékszem a 9800X3D tönkrever mindent 1 szálon, és harmad annyi áramot fogyaszt / hőt ad le mint a hasonló sebességű Intel. Léghűtéssel is kényelmesen elmegy, 120W a TDP-je, nem kell neki vízhűtés, csak valami komolyabb 12cm-es ventis borda.
Videokártya nem tudom hogy létezik-e még 180mm alatt, ehhez sok szerencsét kívánok...
-
TurboK0
tag
válasz
flashpointer #65996 üzenetére
A ryzen AI max+ 395 procis gép magyar kereskedelmi forgalomban kb. egymilliónál indul és az is laptop.
-
agszabv
csendes tag
Jelenlegi mitx konfigom: intel10600k + 64Gb DDr4 + Nvidia3050 ezt szeretném lecserélni új rendszerre. A lehető legerősebb proicra aminek az 1 szálas teljeseítménye a legmagasabb legyen (több magos teljesítményben elég a közép kategória) , lehetőleg léghűtés (nem baj ha nagy mert nyitott a ház (lehet akár vízhűtés is)), és a legerősebb videokártya ami 180 mm-nél nem hosszabb (Nvida inkább preferálva a CAD program részéről).
(Az AMD-s procik kicsit gyengébbek 1 szálon, az Intel nehezen hűthető és a 15. generációos alaplapok megszűnek a 16. generációra, a videokártyák egyre nagyobbak).
Köszönöm ha valaki segít. -
TurboK0
tag
Ha a turbo clockot lelövöd, ahhoz nem kell a BIOS-ban játszani, windowsból át lehet kapcsolni.
De most nézem a házat, az lesz a baja hogy nem fújja ki sehol sem a forró levegőt. A 6700xt általában olyan hűtővel jön ami oldalra fújja a meleget, és mivel oldalra van állítva a kártya, így pont felfelé menne ki a levegő. Csak a zárt térben nincs semmi ami kinyomná a levegőt.
Építs a tetejébe egy vagy két ventit és az szerintem rásegít annyira hogy kimenjen a forróság. Én nem barmolnék 3d nyomtatással, lehet kapni gumibakot ami ott tartja a ventit és simán bele lehet csúsztatni a gépház tetején lévő lukakba (sok ventihez gyárilag mellékelnek ilyet, de kínából lehet rendelni fillérekért). De akár kábelrögzítővel is fel lehet függeszteni. Lásd: https://www.reddit.com/r/sffpc/comments/15i2de0/top_fan_in_fractal_terra/
Persze így lesz négy pukli a tetején, de ha szekrényben van akkor baromira mindegy neki.Sőt, ezzel az erővel a házon kívülre is teheted a ventit. Az annyi bónusszal jár hogy használhatsz 25mm ventit ami dupla annyi levegőt mozgat és fele annyira zajos, és a ház teljes hosszába akár kettőt is rátehetsz.
Egyébként meg tegyél a gpu-ra undervoltot hogy ne zabáljon annyi áramot. Asszem driverből lehet azt is, legalább úgy rémlik hogy a Vega kártyámmal még ilyesmit sikerült csinálnom. A legtöbb karit gyárilag túlfeszelik hogy a leggyengébb szilíciummal is bírja az előírt órajelet, de az esetek 98%-ában ez teljesen túlzás és simán le lehet tekerni.
Esetleg még szétszerelheted a gyári hűtőt és újrapasztázhatod, de az nem hiszem hogy sokat segítene. Esetleg ha valami kryosheet vagy folyékonyfém megoldást teszel rá, de az is csak pár fokot tol le (és vigyázz, vezeti az áramot, illetve folyékonyfém megeszi az alumíniumot ezért csak nikkelezett bordán lehet használni).
-
válasz
eBlaztr frankó, csak kicsit drága!
Vajon VESA felfogatás lehetséges vele... nem találok erről infót. -
L4D1K
őstag
Ja ez mar masik topik, akar at is mehetunk a SorcsaPH topikba es keresunk egy helyet beszelgetni.
Jaja szamomra ez foleg szellemi kihivas - vmiert remek turelmem van ehhez. Mindkettonknek van eleg tere, es maskepp tudunk ebben jobban kiteljesedni. Pl megtanitottam neki hogyan kell feket allitani a csavarbehajton, vagy miert jo a halozati erosito meg az OLED tv. Nekem meg van cserebe borapolasi kisokos, megnezi es osszerakja nekem amit kell. Szoval ez igy win-win.
Gyerek. Hat - elsem tudom kepzelni. Majd tanulok toletek.
-
BiP
nagyúr
A komrpomisszum az én fogalomrendszeremben nem csak negatív. Lehet egy win-win szituációban is "kompromisszumra jutni".
Amikor mindenki jön a saját elképzelésével, és közösen kialakítotok valami közöset. Mindenki enged picit, igazodik a másikhoz, fejlődik is (pl.látja, hogy a másiknak a megoldása sem ördögtől való) és közben elengedsz valamit a sajátodból is.
Ha a végén mindenki elégedett, az a jó.Ha Te is szereted a letisztult látképet, és nem okoz gondot elrejteni a cuccaidat, és főleg szellemi kihívás a megoldás, akkor tök jó nektek.
De ez nár nőügyek topik inkább.
(Meg valószínűleg a saját frusztrációmat öntöttem ki.
3 gyerek mellett ha akarnék se tudnék minimáldizájn otthont kialakítani vagy fenntartani. Meg egyre kisebb a saját terem) -
L4D1K
őstag
válasz
Na ez tok jo koszi
Amugy - siman hatnak az eszervek ha sikerul jol elmagyaraznom. Epp ezert lesz majd NAS a lakasban, lett hangfal cserelve es D class network amp.
-
flashpointer
őstag
enmeg azert adnek par tippet mert a lehetoseg nagyon sok:
-pl eBlaztr haz
-vagy monitor ala teheto haz
-egy ryzen AI max+ 395 proci grafikaban kb 10% al van lemaradva a te karidtol es mindennel egyutt felet harmadat keri mint a mostani konfigod, amellett annyit foglal mint egy fel kenyerpirito
-5060ti 16 gb jobb is (min +10%)kevesebbet is fogyaszt
-egy nem x-es cpu megint gyorsabb is kevesebbet fogyaszt. (akkor mar am5 platform)ebbol uj konfig lesz nincs mese, meg kell koszonni az asszonynak, de akkor azt o kapja, te meg meg mindig meglepheted magad valamivel magad ezek melle!
-
L4D1K
őstag
Hali!
Fuh - koszi a valaszokat (meg egy ket khmm olyan megjegyzest amibol Orvos-Tóth Noémi konyvet irhatna vagy mar irt is).
Jovoheten tobb idom lesz foglalkozni a temaval
Egyelore marad igy, aztan megnezem mit tudok allitani a biosban h ne futson annyira.
Gep nem kerul a foldre
Lakas tetoter, szoval klimaval is 26 fok a huvos (mondjuk az alatt en szethalok a klimatol)
Lovok majd kepeket jelengi allapotokrol (asztal vs ikeas cumo) h legyen referencia.
Vizzel nem jatszom - arra total mas gep kell.
Koszi a tampontokat, lesz min elgondolkodnom.
SZUPER OFF start
Csajjal minden ok - mindkettonknek vannak dolgai, tudjatok tipik 90es evek gyerekei serult szulokkel es generacionyi traumakkal. En raadasul megoldast-kereso vagyok es imadok megoldani mindent is. Szoval "okosan" berendezni a lakast ami szamomra is logikus volt meg neki is tetszett tok jo kihivas volt.
Tudom viccnek irjatok h "csereld le a csajt" - de megjegyzem qrva gaz ilyet irni, barhol barkinek.
Gyerek nincs, de ha lenne sem turnem a kupit. A kupi persze egyeni megiteles, ami nekem rend az neked steril. Ami neked normalis az nekem mar lehet nem. Ilyenek vagyunk.
BiP
Bocsi de masszivan nem ertek veled egyet. Egyutt elni es egyutt alakitani az eletteret nem kompromisszum hanem fejlodes. Eszrevenni es megerteni a masik allaspontjat, igenyeit es merlegelni hogy lehet ugy javitani valamin hogy ezekbe ne gazolj bele..sztem itt kezdodik az egeszseges parkapcsolat. Legallabbis szamomra.SZUPER Off end
koszi h puffoghattam.
-
BiP
nagyúr
válasz
PROTRON #65989 üzenetére
Általánosan értem, nem csak számítógépre.
Oldd meg a hűtést a szekrényben/szekrény mögött. Kösz.
Minek dumál bele olyanba, amihez nem ért. Egyáltalán minek dumál bele más dolgába, miért akarja uralni más életterét, tárgyait.
Oké, az együttéléssel kapcsolatos dolgok, a közös élettér kialakítása közös döntések, közös kompromisszumok.
De ha valaki ennyire ragaszkodik valami látszat/látványdologhoz, hogy a párja pakolja el a cuccát, hogy ne is látszódjon, háááát, ott mélyebb dolgok is elő fognak jönni a jövőben, ha már az elején ennyire uralkodni akar a másikon, el akarja nyomni a másikat. (Ismétlem, a kifakadásom amiatt van, mert itt nem arról van szó, hogy elöl maradt a fogkefe, kint maradt a pohár az asztalon, szétszórva a szennyes zokni a lakásban, stb.hanem elöl van a sz.gép
Hááát. )De nem akarom eldramatizálni a helyzetet, főleg, hogy már enyhült a hölgy álláspontja, rugalmasabb, mint elsőre tűnt.
Csak ezzel az "éljünk katalógus, minimáldizájn üres hatású lakásban" dolog nehezen fenntartható.
Persze, elsőre pillantásra látványos, kellemes, de nem életszerű.
(Mint a nagy mánia, a kertes házban az angol gyep. Látványos, minimalista, de nem természetes és kiba nehéz és óriási erőforrás fenntartani)Amúgy a gyerek-felvetésre. Szoktuk is viccesen mondani. Elöször még voltak elveim, de aztán gyerekeim lettek.
-
PROTRON
addikt
Esetleg valami elegáns takaró elemet gyártani az IO részre ami minden kábelt eltakar amíg beérnek bútorok mögé?
egyébként létezik vezetéknélküli kép továbbítás is, nem mondom hogy játékhoz megfelelő meg hogy olcsó, de egyébként ha valaki akarja és van pénz lóvére, tényleg kiköltöztetheti a PC-t olyan helyre hogy a látványa ne zavarja és csak bill egér meg képi megjelenítő legyen előtte...
-
PROTRON
addikt
válasz
HUN_Sector #65988 üzenetére
Azt írod rejtsen el az asszonyban némi jövőbeni elfoglaltságot?
De ez a visszájára is elsülhet... -
PROTRON
addikt
Azért ha a csaj észnél van, nehéz ilyennel megfogni, mert első visszakérdés:
ha használati tárgy, pontosan menni hatékonyságot tesz hozzá a teljesítményhez az hogy ha látszódik?
Jah, hogy hűtés? Akkor old meg a hűtést a szekrény mögött, ahol nem látszódik ki...problem solved. -
BiP
nagyúr
A fractaltól nem szívesen válnék meg.
Hát akkor a párodtól kellÉrtem, hogy ne legyen kupi. De ez a ne legyen elöl semmi mánia mire jó? Üres lakásban mennyire jó lakni, vagy katalógusban? Ezek használati tárgyak. Azért vannak elöl mert használjuk őket.
Személyes kérdés: a saját dolgait is eldugja vagy csak a Te cuccaiddal ennyire kritikus? -
TurboK0
tag
Dobod a bútort és a gép ott marad a földön, a bútor helyén. Még talán kevesebb helyet is foglal.
Második megoldás, lekapcsolod a prociban az automata boost órajelet. Windows alatt vezérlőpult -> energiagazdálkodás -> séma beállításainak módosítása -> speciális -> processzor maximális teljesítménye 99% (99%-on csak a turbo boost-ot nem használja). Kb. 10% teljesítményt veszítesz, cserébe 20-30 fokkal hűvösebb a proci. Lehet BIOS-ban is lekapcsolni, de így vissza tudod állítani újraindítás nélkül.
Harmadik megoldás: légkondi.A kábeles problémára keress kétoldalas tépőzáras kábelkötegelőt, vagy olyat ami perforált, vagy amit centire fel tudsz vágni. pl.: https://kabelvilag.hu/Toocki-vaghato-tepozaras-kabelkotegelo-5m
Hihetetlenül hasznos, és sokkal könnyebb bővíteni mint a műanyag kötegelőt. Így annyival előbbre vagy hogy 1 nagy kábel megy végig a gép mögött, ami már esztétikusabb.
Ha még azzal is kibírhatatlan akkor szerelj fel kábelcsatornát. -
sasNAXO
aktív tag
Ha jól értem, a bútor alsó részén van, igaz?
Ez esetben nem lehetne, hogy hátulra valahogy rögzítesz mondjuk egy 20 centis ventit (vagy több kisebbet), ami(k) kitereli(k) a levegőt?
Szoktak még olyat is, hogy az asztal alá rögzíteni valahogy és akkor szintén nincs szem előtt, de több levegőhöz tud jutni mint egy bútorban.#65981 Patice:
Szerk.:
Sikerült nem frissíteni a tabot, így egy órával korábbi állapotra válaszoltam...sorry. -
L4D1K
őstag
Köszi mindenkinek
Jah - brutál szép ez a házikó.
Amúgy, neki is nagyon tetszik sőt ő mondta h ez már illik a lakásba - és most épp nem zavarja az asztalon sem annyira.
Ami viszont zavar (engem is) , azok a kábelek. Szóval arra kell akkor megoldást találni. Gondolom 90°os kábelvégek lennének a menő megoldás.
A fractal malac visítás hangú rácsára meg majd kitalálok vmit.
-
L4D1K
őstag
Sziasztok!
Segítséget kérnék, mert lehet át kell gondolnom a mini itx témát.
Új lakásba költöztünk új bútorokat vettünk. A párom nem szereti ha vmi elöl van, ergo mindennek dobozban / szekrényben / fiókban van a rendezett helye.
Nos ebben a kellemes melegben a fractal terra elérte a határait ebben az ikeas bútorban. Nyilván ekkora helyen nagyon minimál a szellőzés de úgy gondoltam elbírja. Hát nem. (cpu 88C, gpu hot spot 100C fél óra játék után.).
Átmenetileg a legnyílbánvalóbb dolgot tettem, ment a gép az asztalra. Kaptam a szúros szemeket de egyelőre maradhat. Hőmérséklet így szuper ( 55C, 80c - God of war Ragnarok, 4k a gép : r55600x +6700xt).
Ha mégis úgy döntenénk h vissza a szekrénybe, van olyan ház ami elől szív hátul fúj ( hogy oldalt és lent/fent ne legyen gond a szűk hely)?
Illetve szívesen fogadok más ajánlást / irányt is. A fractaltól nem szívesen válnék meg.
Köszönöm
-
-
sasNAXO
aktív tag
válasz
Kalacskepu #65975 üzenetére
Vágd ki a tetejét!
(Első képen látszik talán.) -
válasz
HUN_Sector #65950 üzenetére
Nekem a Goodisory / SKTC A09-be kellene, váltottam légre és ugye bent marad a meleg levegő aminek köszönhetően elszabadulnak a hőfokok (terhelés alatt az egész táp illetve ház is olyan meleg hogy az kegyetlen
).
-
Hanok
senior tag
válasz
sasNAXO #65972 üzenetére
Na az tök jó! nem tudom mit szégyenlősködsz
Tetszik az amit a hátuljára nyomtattál, kérdés hogy annak legalább annyi értelme van mint a többinek?Szerintem én ezt a ventik alatti dolgot elengedem egyenlőre a kéményt meglesem aztán majd beszámolok..Bár ebbe az 1000 fokba pont nem a legjobb ilyeneket tesztelgetni.
-
-
sasNAXO
aktív tag
A phanteks 30mm, nem 25, tehát közelebb is van a tetejéhez.
Nekem a felfogató sín alá ment egy eiga-átszerkesztés (printables-ről), akkor arra terveztem egy 5mm-es emelvényt, azon van a venti, és azon van még egy 8 mm-es kémény (vagy thingiverse vagy printables-ről egy 12mm-es lekicsinyítve).
Ha majd sok időm és kedvem lesz valszeg átszerkesztem majd azt a eiga-félét egy olyanra ami nekem jó, bár nem hiszem sok értelme lenne...Majd egyszer lesznek fotók is, egyelőre nem szép.
-
Hanok
senior tag
válasz
sasNAXO #65962 üzenetére
Akkor ezek szerint te is bepróbálkoztál vele annak ellenére (igen láttam a videót) hogy bizonyítottan nem hoz túl sokat...
Valahogy ennek látom értelmét, mert bár nagyobb a phanteks nyomása de azért nem konstansan egyenesen fúj kifelé talán jobban szét tud terjedni a meleg levegő rács alatt..nem tudom..gondolom kézzel fogható értelme ennek sem sok van, de akkor most itt az idő hogy megnézzem... -
PROTRON
addikt
válasz
HUN_Sector #65965 üzenetére
Még szerencse hogy Kazytól nem rendeltem sose, pedig néha nézegettem az árlistáikat...
Nézem hogy alaplap terén AM4 és AM5 között azonos felszereltség mellett nincs nagy árkülönbség. Csak azért említetted meg az AM4-et mert CPU és RAM terén lehet vele spórolni?
Mert egyébként a linkelt AM4 alaplapon nincs előlapi USB-C csati, míg a 650i-n van, ami előny, mert a monitor mögötti elhelyezés miatt az alaplapi C nagyon hátra kerül.
Így pedig az előlapi kivezetést ki lehet vezetni teljesen kívülre, a monitor oldalára.Amúgy elsőre integrált VGA-val gondoltam összeállítani a konfigot, mert korábban pont azt számoltam ki hogy a iGPU procik 10-20 K-val drágábbak a nem iGPU prociknál, míg VGA meg 30k-nál kezdődik (mármint ami már erősebb mint egy iGPU), tehát drágább, és a konfig többet is fog fogyasztani.
-
PROTRON
addikt
válasz
flashpointer #65964 üzenetére
Mindenben egyetértek, viszont nem reagáltál az mITX lapoknál előforduló szendvics elhelyezésre az alaplapi csipszet és az M.2 SSD viszonyában.
Nekem sajna van tapasztalatom EVO plus 970 SSD-vel kapcsolatban, hogy amikor nem volt a PC ház átszellőztetve és benn reked a meleg, tud röccenéseket okozni nem túl erőteljes használat mellett is.
Nem aktív hűtési igényről beszélek, de azért amikor semmilyen módon nincs elszállítva a hő, ott tudnak reccenések lenni sima házak esetében is.De mITX alaplapnál amikor a csipszet hőelvezető borda lapja majdnem érintkezik az SSD-vel át tud adni hőt az SSD vezérlésének és ez okozhat reccenést.
-
HUN_Sector
őstag
válasz
PROTRON #65963 üzenetére
Pont ez az alaplapom van. - Kazytól vettem tavaly, szóval remélem nem kell gariztatni most, hogy a NAV bezárta őket.
Nincsenek túl nagy hőmérsékleti gondok vele. In win chopin maxban sem throttle-olt, most egy In Win A1 plus házban van, itt sem okoz gondot dedikált vga-val. Pedig a processzorom (8700g) igen forrófejű, toronyhűtővel is 90-91 fokot produkál.
Az USB 3.0 csatoló sor műanyag kerete gyárilag nem volt felragasztva, ez rossz pont
A driver támogatás jó és stabil, a bios könnyen kezelhető és tud dual biost, ami remek.Az M2 nálam kapott egy hűtőbordát, de a nagy fémlap eléggé védi a melegtől amúgy gyárilag. A 2,5" SSD meg sok gépnél elhelyezhető messze az alaplaptól, akár szendvicses házaknál a túloldalra, így ott ez nem is probléma.
Ha jól emlékszem, klasszikus antennás wifi-bluetooth egysége van. Én azokat rühellem, úgyhogy lecseréltem egy másik vevőegységre. De nem volt vele baj, csak nem szeretem ha eltekeredik, úgyhogy drótosat használok.
Mint sok lapnál, ennél is elég kaki helyen van a cpu pwr tüskesor (bal felső sarok). Szűk házban nem jó utólag szerelni.
Külön hátlapi eleme van. Valakinek ez jó, mások nem szeretik. Én is jobb szeretem ha egybe van építve.Én sokakkal ellentétben az AM4 platformot sem írnám le teljesen, még most is adnak rá ki új procikat és van olyan, "megfizethető" árú am4-es processzor, ami a top mezőnyben van. Ezek az x3d utótagra végződnek. A ram olcsó hozzájuk (amíg Kína meg nem támadja Taiwant, ráadásul annak a ramnak most fejezték be a gyártását, tehát lesz még egy évtizedi kraktárkészlet belőle, de most olcsó is) Az általad mutatott oldalon ilyen is van: [link] De tény, az időtállóság az AM5 mellett van.
Socket 1200-es z970-es lapról váltottam erre, szóval a top kategóriáról ugrottam le az alsó-középre, csak a 8700g megnézése miatt. Az 1 darab m2 eléggé bekorlátozza a lehetőségeket. (Szeretem ha legalább 2 opció van erre és mellette egy backup ssd és egy backup-backup ssd (meg mellette havi szinten offline mentéseket csinálok) Paranoia)
-
flashpointer
őstag
válasz
PROTRON #65963 üzenetére
ssd-re folosleges aktiv hutes, viz meg aztan plane. Mar vannak olyan fejlett nvme 4-es ssd-k amik sokkal kevesebbet fogyasztanak mint az eloszor megjelent modellek de Idleben/gaming alatt tokmindegy mi van benne. 1 percig barmelyik mukodik leszabalyozas nelkul, (az parszaz gigabyte) ha meg rendszeresen ennyi adatot mozgatsz akkor azt ugyse a mitx deszkan fogod tenni : )
-
PROTRON
addikt
válasz
HUN_Sector #65956 üzenetére
Köszi az alapos választ, a következő kérdésem pont a Gigabyte márka jelenlegi megítélése lett volna, mert nagyon régről kifejezett rossz tapasztalataim voltak.
Most meg árban ezt találtam eddig a legjobbnak: [link]
Az utóbbi időben általában Asrock meg MSI alaplapjaim voltak...Pont ugyanarról az M.2 elrendezésről beszélek.
Az hogy vízszintesen nézve "felette" van az csak egy dolog, de fizikailag függőlegesen is egymásra szendvicsként vannak rárakva.
Emiatt a mai forrófejű SSD-k és a csipset egymást fűtik...már elgondolkodtató hogy a ventilátoros aktív SSD hűtők amiken korábban nevettünk, egy idő után már elengedhetetlenek lesznek.
Sőt akár a folyadék hűtés is...mITX környezetben méginkább. -
Hanok
senior tag
Közben kicsúsztam a szerkesztésből, egy ilyenen gondolkodtam még el
Ennek lehet értelme? Nyilván az EIGA féle fan duct-nak csak AXP-90-en van létjogosultsága mert a jelenlegi hűtővel el sem férne a proci hűtőnél. -
Hanok
senior tag
válasz
sasNAXO #65958 üzenetére
Köszi
Igen az hajlékonyabb lehet de nekem kinézetre nem a legszimpatikusabb..
Túl vagyok szerintem az összes 3D nyomtatható cuccon amit találtam és talán pont ez az egyetlen dolog ami annyira illúzió romboló lenne kinézetre hogy nem vagyok hajlandó belerakni..A gyári verzió az nagyon tetszik, csak épp most várni kell rá..
#65959vtommy: Köszi!
Ahh jó ötlet, az őrületbe kergetett, rezonálni nem rezonál így vele? Köszi a tippet.
-
Szép lett!
Egy megjegyzés: Látom Te is alulról csavaroztad fel a Phantekseket a felső venti-keretre. Ha valami miatt meg kellett bontanom a buildet ez nekem mindig iszonyat szívásnak bizonyult, mert eléggé szorul az a keret a rögzített ventikkel.
Legutóbb vettem egy ilyen Noctua kit-et és pont tökéletesen lehet vele rárakni a phantekseket, ráadásul relatív könnyen mozgathatók utána, de annyira nem könnyen, hogy pl. szállításnál elmozduljanak. Nem utolsó sorban pedig menőbben néz ki. Próbáld ki majd, ha gondolod.
-
Hanok
senior tag
Közben összeraktam a T1-et, nem vártam tovább a custom kábelekre..
Egyébként maga a ház nagyon patika, abszolút csúcs minőség bár a végén minimális deformáció volt az alját meg a tetejét kicsit segíteni kellett hogy a helyére illeszkedjen.
Persze ez még csak a kezdet tudom hogy millió dolog miatt szétfogom szedni a tökéletes kábelezés miatt.Illetve most már a korlátaim megszűntek a VGA méretét illetően így teljesítménybe és hűtésbe lehet feljebb lépni. 2 slotos kártya 2.25-ön van másik oldalon meg egy IS-67 XT a procin.Ventik 1000 alatt tartva így játék alatt 63 fok a VGA és a CPU is. 4070 ti super + 7800X3d. Egy dolgot nem értek hogy azt a riser holdert miért adják még plusz pénzért, kb. lehetetlenség naturba benne tartani, állandóan kicsúszik..És természetesen out of stock volt amikor a házat rendeltem..Már akkor tudtam hogy ez kelleni fog és be is igazolódott..De most már külön nem veszem meg, ha elérhető a PRIME 5070/5080 travel kit akkor megveszem azt, később jó lesz ha hozzájutok egy ilyen kártyához és a holder ugyanúgy benne van..
-
HUN_Sector
őstag
válasz
PROTRON #65955 üzenetére
A nyers értékekben nincs nagy különbség
Socket 760
PCI E 3.0 és 4.0 (x1, x2, x4) > ez NVME kell hogy legyen, csak nem jól írták ki, mert a sima PCI E vagy 2x8 vagy 1x 16 ezeken a chipseteken.
Max 4 kijelző támogatása
usb 3.0 van
wifi 6 van
[link]B650 chipset (sima, 650E és 650I)
PCI E 4.0 (1x16 vagy 2x8)
NVME (1x4 PCI E 5.0 opciós)
USB 3 van, USB 4.0 opciós
wifi 6 van
[link]Az AMD integrált grafikája messze az intel felett van. Egy 8600g, 8700g cpu-val sok mindenre - beleértve játék - is ki lehet váltani egy dvga-t. De ha budget gépet épít valaki, akkor úgyis proci és valami olcsóbb vga lesz a választás. Így ez mindegy is.
A gyári támogatás az újabb amd processzorok kiadásával jobban megmarad, mint az intelnél. Hiszen ha egy foglalt fut 5-8-10 évig, tovább adnak ki rá drivert, mint amelyik csak kettőig.
A támogatott kijelzők száma alaplapgyártóktól függ. Jellemző az USB C, Display port, HDMI
Tulajdonképpen amelyik olcsóbb, veheti azt. A támogatás miatt billen csak a mérleg a vörösök irányába és arra még sokáig lesznek processszorok (5-6 év múlva ha megy még az alaplap, olyan lesz a legolcsóbb belevaló amd proci, amely az épp aktuális inteles procival lesz pariban. Csak míg az inteleshez úgy alaplap kéne, az amd-nél max egy bios frissítés kell majd)
Ui.: Nekem egy gigabyte b650I van. Itt a pci e sín felett van az m2 slot
-
PROTRON
addikt
válasz
HUN_Sector #65954 üzenetére
Köszi, igazából a PC 10 évig kell majd menjen, szal hogy hányévenként "öregedik el" 1-1 socket az nem releváns.
Mármint nem viccelek, az illető még mindig egy 2014-es HP AOI-t használ és valójában csak az zavarja hogy olyan típus amire nem lehet második monitort dugni...Azért kell mITX, mert majd az egyik monitor hátára kell felszerelni a PC-t, de mATX alaplapok mindig kicsit túl nagyok emiatt a hozzájuk való házikó is túl nagy...
A 760-as intel csipset jelent bármilyen teljesítmény előnyt a 650i AMD-hez képest?
Csak mert hasonló árban látom a bolti kínálatban.Az egyébként külön sértő hogy az M.2 slotot az alaplapi csipset fölé rakják...rohadtul idegesítő hogy régebbi szériáknál megtudták oldani, mostanság meg nem... :@
-
HUN_Sector
őstag
B650i / b850i am5
Az intelt felejtsd el, az nem időtálló a 2 évenkénti socket csere miatt
-
PROTRON
addikt
válasz
flashpointer #65952 üzenetére
Srácok ha mostanában keresek középkategóriás géphez mini itx alaplapot, melyik csipset sorozatok közül érdeme válaztani?
Akár AMD akár Intel...
Egyelőre a költségek összeírásánál tartok, nem tudom még mennyi a max keret, de nem hardcore gamer PC a cél, nem is videós animáció szerkesztős tartalomgyártó, de azért nem a legegyszerűbb Marika néni naptár nézegető PC, annál azért komolyabb kellene.De azért fontos lenne a bővíthetőség, tehát hogy később lehessen dedikált VGA-val kiegészíteni(PCIex16), így a sokak által kedvelt mini gépek egyelőre nem célcsoport.
Köszi a tippet...
-
flashpointer
őstag
ujabb ryzen ai max-os miniPC : peladn YO1 , 1850 dolcsitol
-
válasz
flashpointer #65947 üzenetére
Köszi, elég egyedi!
-
HUN_Sector
őstag
válasz
Kalacskepu #65949 üzenetére
nincs mit. Nekem in win chopin maxban ment kettő egy egyedi felfogatóval.
-
válasz
HUN_Sector #65946 üzenetére
Szerintem ez lesz az.
Árban elfogadhatóbb és van is olyan méretben amilyen nekem kellene, köszi szépen!
-
flashpointer
őstag
1-2 bejegyzest talaltam rola, ott nagyon dicsertek, habar a sok botfulunek mar megtanultam hogy nem lehet hinni+aki ilyet rak be annak valszeg a suvito cpu venti elnyomja a hangjat( vagy az egyslotos 4060)
felpassziv, 60 foknal kapcsol be a porgettyu, mivel platinum igy max teljesitmenyen kb ~25 wattot kell dissipatelni. Egy vizezett kotenyt gondoltam ki ra+ a venti maradna.
-
HUN_Sector
őstag
válasz
Kalacskepu #65945 üzenetére
nézd meg, van e black noise ebben a vastagságban. Az egyik legjobb a piacon.
Nekem 50mm-esek vannak, tényleg semmi hangjuk, még max terhelésen sem.
Esetleg a légszállítás lehet eltérő, de hogy pro vagy kontra az adatlap összehasonlítás alapján derül csak ki -
NF-A4x10 illetve NF-A4x20 helyett tudtok ajánlani valami olcsóbbat ?
Értem én, hogy minőségi meg tököm tudja mi nem, de nem szívesen adnék ki 6-7k-t darabonként (4 darabra lenne szükségem
).
-
Hanok
senior tag
válasz
flashpointer #65942 üzenetére
Patika nagyon, majd a legvégét is várjuk
hdplex 500w- gan tápnak a gyári megoldása egyébként mennyire hangos? régebben keresgéltem de nem nagyon találtam semmit.
-
válasz
flashpointer #65942 üzenetére
A GPU körüli furatok távolságát meg tudod mérni?
Custom hűtőbordához, persze... -
flashpointer
őstag
na hat ha igy leult a topik bedobom a legutobbi barkacsolast: 5070 ti ref pcb, egy slot magas es rovidebb mint egy mitx alaplap: (1 slot blokk sajnos nincs hozza)
hdplex 500w- gan tap boven eleg hozza, esetleg egy vizezett burkolattal/blokkal azt is passzivra lehetne csinalni, ez a resze meg atgondolas alatt van. -
sasNAXO
aktív tag
Aprón van egy jóárasított Corsair SF450, ha esetleg valaki pont olyanra vadászna.
-
tlac
nagyúr
én meg vettem még egy id-cooling is-30-at, de nem nyert, nem fér el rendesen a gigabyte z490i-n, belelóg a ramslotba (más irányba elforgatva, felszerelni sem lehet)
[kép] -
Hanok
senior tag
válasz
zed1983 #65930 üzenetére
Köszi!
2.1 múlthéten szabin voltam és pont jött az értesítés hogy van mondom rápróbálok de mire kifizettem volna az alu oldalpanelest elfogyott, így acél lett végül. Szkeptikus voltam kicsit de valóban megjött egy héten belül. Mondjuk átutazta a fél világot.
#65931Patice: Feleségem pont ezt kérdezte
Egyenlőre a jelenlegi konfig megy bele, meglesem az SG-13-hoz képest mit produkál hőmérsékletekben. 7800X3D + 4070 TiS -
Hanok
senior tag
Pénteken volt a mikulás, vagyis a UPS.
-
Hanok
senior tag
válasz
flashpointer #65927 üzenetére
Nem is tudom hogy a backplate tetszik jobban vagy a párhuzamos vonalak és az összeszerelési precizitás.
Igazi mérnöki munka egyenesen a pakisztáni tuk-tuk szervizből...
-
flashpointer
őstag
2070 + intelNUC egybeepitve (arra meg nem jottem ra hogy mire jo de nagyon meno
-
PROTRON
addikt
válasz
TurboK0 #65925 üzenetére
Naja, azért a 35k-s árcédulához kell is valamit "villogni"...pun intended.
Egyébként az M.2 adapter faja, meg azért látszik hogy aki sorozatgyártja azért beleölt nem kis időt hogy optimalizálja az elrendezést.
Még az lenne vicce, ha PCIe porton keresztül VGA dokkolót lehetne rákötni, mondjuk 5080-al.
-
TurboK0
tag
A legfontosabb hogy ezen is legyen RGB LEDes venti meg üvegpanel.
-
mpierre
veterán
válasz
HUN_Sector #65922 üzenetére
Pöttömke. Fél liternyi az egész. Kb.
-
viperabácsi
addikt
válasz
HUN_Sector #65922 üzenetére
-
HUN_Sector
őstag
[link]
raspberry pi 5 mini pc
wow -
Vigneau
félisten
válasz
FireKeeper #65918 üzenetére
Nem voltak rossz hűtők. Ha jól emlékszem, volt aftermarket és gyári Cyclone verzióm is. Talán GTX 460 vonalon... 🤔
-
BalageK
tag
válasz
HUN_Sector #65919 üzenetére
Még mindig van készlet azokból az ősi hűtőbordákból?
-
HUN_Sector
őstag
Naaaaagyon mini 5060 [link]
-
TurboK0
tag
kompakt MSI 5060 kártyák:
https://www.techpowerup.com/337623/geforce-rtx-5060-8g-cyclone-oc-sku-signals-modern-revival-of-msis-cyclone-card-series
https://www.techpowerup.com/337599/msi-readies-compact-geforce-rtx-5060-8-gb-inspire-itx-gpu
Kérdés hogy rajtuk lévő celeron-korabeli hűtők mennyire képesek végezni a dolgukat.
-
sff-cucc
csendes tag
válasz
flashpointer #65908 üzenetére
Ez itt nem egy 120w-os deskmini tapja ami akkora mint ket SATA SSD egymasra teve. Ennek legalabb 400 de inkabb 450w-osnak kell lennie az "asztali" 5060ti-hoz, vagy annal is magasabb a procitol fuggoen.
emellett meg ha 0.8L is lenne, akkor is tok mindegy, mert ugyanott tartunk es ahogy a korabbi felsorolasban is latszik - csak tovabbi hatranyok vannak amihez most ide irnam a gyanithatoan magasabb arat is. -
sb
veterán
válasz
flashpointer #65900 üzenetére
Majd meglátjuk az árát. Nem hiszem, hogy túl olcsó lenne.
-
rxmiss
tag
válasz
flashpointer #65908 üzenetére
a legnagyobb fizikailag amiket hasznaltam a dell 330 / hp 230, de azok is 'csak' 8.6deci. azota pedig van beloluk slim (GaN) ami lenyegesen kisebb, de meg mindig eleg jelentos es a farmerzsebet igencsak lehuzza
-
sff-cucc
csendes tag
válasz
...Kulso tappal. Amivel egyutt mar ki is jonne a 4L.
Es akkor mar inkabb egy Velka 3 vagy valami hasonlo - jobb hutessel mind a cpu, mind az ITX gpu-nal es az alaplap is a vasarlora van bizva. Valamint rendes memoriaval a lassabb kesleltetesu SODIMM helyett (gondolom itt ez van). Emellett minosegibb haz, fejlesztheto, modularis, karbantarthato. -
rxmiss
tag
válasz
flashpointer #65896 üzenetére
nekem is igy van osszerakva, volt mar benne tobb itx lap, vegul a minisforum bd790 + 4060lp kombo valt be legjobban, csunyan elverte a 3950x-emet (az EPYC-kel nem birt, de annak meg az idle fogyasztasa botranyos ezekhez kepest
)
AI felhasznalast maga a 4060 a 8G memoriaval elegge lekorlatozza, de kicsi modellekkel lehet jatszani. -
VinoRosso
veterán
válasz
Nem semmi. A hangja vajon milyen lehet?
-
rxmiss
tag
válasz
TurboK0 #65902 üzenetére
erdekes lesz latni h ott mi a szuk keresztmetszet, mert hiaba van itt sokkal tobb elerheto memoria, ha a memoria-savszel fog limitalni. de en is nagyon kivancsi vagyok, gondolom nem csinalta volna meg az AMD, ha nem lenne ertelme
epp azon filozok h keressek-e 3090-et 24G-vel ebay-en AI-ra vagy varjam meg ebbol mi lesz -
TurboK0
tag
válasz
flashpointer #65896 üzenetére
Attól függ mire használod, játékra egyértelműen egy 5060 Ti jobb, de a ryzen max nem arra van árazva. AI számításoknál az akár 96GB GPU memória miatt 3-4x gyorsabb a 5090-nél (igen, 5090), mivel a kártyán nincs annyi memória mint az alaplapon. Így már gondolom egyértelmű, hogy a ryzen max miért kerül annyiba amennyibe.
-
Hanok
senior tag
válasz
Most már csak az a kérdés hogy meddig bírod tartani a kezeddel a 80-85 fokos házat miközben fel szeretne szállni..
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kivégzi a Firewire-t az új macOS verzió?
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Milyen videókártyát?
- Autós topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- A nagy Szóda, Szódakészítés topic - legyen egy kis fröccs is! :-)
- Xbox Series X|S
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- LG LCD és LED TV-k
- Crypto Trade
- További aktív témák...
- AKCIÓ! Microsoft XBOX Series S 512GB játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
- Dell és HP szerver HDD caddy keretek, adapterek. Több száz darab készleten, szállítás akár másnapra
- Iphone 15 Plus 128GB Pink Dobozos 12 Hónap Garancia
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest