- Megjött a Razer DeathAdder egerek legfrissebb nemzedéke
- Ismét minimalista miditorony érkezett a Fractal Design műhelyéből
- Alakul a SpaceX Starlink európai ellenfele
- Digital Fingerprinting: Így buktat le a böngésződ a neten - Tech Percek #18
- Prezentálta PCI Express 6.0-s SSD-vezérlőjét a Silicon Motion
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Milyen TV-t vegyek?
- Vezetékes FÜLhallgatók
- Vezetékes FEJhallgatók
- SoundBlaster X-Fi
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- A partnerektől függ, hogy lesz-e Arc csúcs-VGA az aktuális generációban
Új hozzászólás Aktív témák
-
ben2
tag
Tehát a hatékonyabb munkaeszközöknek köszönhetően átrendeződött a munkaerőpiac és a mezőgazdaság helyett a hangsúly áttevődött az ipari termelésre. Nem kis részben azért, mert a mezőgazdaság gépesítésével megnőtt a kereslet az ipar által termelt eszközökre, illetve mert a gazdaság nem nélkülözte a mezőgazdaságból kieső munkaerőt.
Az AI viszont nem hoz magával ilyen átrendeződést, mivel nem az emberi munka hatékonyságnak növelésről, hanem az ember kiváltásáról szól.
Így rövid távon nagyon komoly válsággal nézünk szembe, mivel az AI túl gyorsan fejlődik ahhoz, hogy a következő generációk más életstratégiával alkalmazkodjanak az új gazdasági környezethez.
Hosszabb távon már van remény valamiféle átrendeződésre, de ahhoz az emberiség gondolkodásának alapvető paradigmaváltáson kell keresztülmennie.
Ez jól látszik a fiatal huszonévesek hozzáállásán, ha az AI-ról van szó.
Douglas Adams mondta, hogy ha valamit a születésed előtt találtak fel, az a világ természetes része, ha valamit 40 éves korod előtt, az jobbá teszi a világot, amit meg utána, az elhozza az apokalipszist.
Ehhez képest a mai huszonévesek közül azok, akiknek van némi rálátásuk az AI-ra jobban paráznak, mint az ötvenesek, mert azt látják, hogy az eddig tanulásra és a szakmába való beilleszkedésre fordított idejük és energiájuk megy a lecsóba és fogalmuk sincs, hogy milyen stratégiával induljanak neki az életnek.
Az a generáció, aki majd az AI-t a világ természetes részének tekinti még csak most tanul beszélni, vagy meg sem született. -
dabadab
titán
Amikor az emberi munka hatékonyabb lett egy eszköz által, akkor nem a munkások lettek kevesebben, hanem az általuk elvégzett munka lett több vagy jobb minőségű.
De, kevesebben lettek. Ami nagyon látványos, az a mezőgazdaság: nálunk száz-százötvén évvel ezelőtt falun még szinte mindenki mezőgazdasággal foglalkozott, ma meg már szinte senki sem, pedig közben a faluk lakossága csökkent is.
-
ben2
tag
válasz
arnyekxxx #57 üzenetére
Amikor az emberi munka hatékonyabb lett egy eszköz által, akkor nem a munkások lettek kevesebben, hanem az általuk elvégzett munka lett több vagy jobb minőségű.
John Smith anyagmozgatót sem azért rúgták ki a munkahelyéről, mert a gép megcsinálta helyette, hanem mert nem tudott mit kezdeni a fejlettebb munkaeszközzel.
Ha pedig értett a géphez, de a cég nem tudta a kapacitását bővíteni, akkor a munkaerőpiac szippantotta fel John Smith-et, így csak átmenetileg volt munkanélküli.
Az AI ezzel szemben magát a munkakört vagy akár a cég egy komplett divízióját képes kiváltani.
Ha a gép jobban végzi a könyvelést mint az ember, akkor nem Dr. Szabó Marika okleveles könyvelő veszti el a munkáját, mert hogy nem ért az AI-hoz, hanem a könyvelési osztály szűnik meg úgy kb. mindenestől. Ahol meg nem, ott a cég fekszik be előbb-utóbb, mert lenyomják azok a startupok, amiknél fel sem merül, hogy a könyvelést emberre bízzák. -
-
drkbli
tag
Mondom példával: szerintem a HR osztályokat már most is ki tudja váltani az AI.
Hogyne, persze. A HR mindennek a legalja, majmok el tudják látni a feladatukat, mondják a fegyverré formált autisták minden fórumon. Közben azok olyan modern birodalmakat építenek, mint a Microsoft, IBM, Shein, Temu, Volkswagen, ...
-
ben2
tag
"Európa sose lesz szuperhatalom."
Nem Európa úgy általában, hanem konkrétan az EU. Ez nem jövőbelátás kérdése, hanem józan észé.
"Az AI garantáltan mindent is meg fog változtatni pár éven belül."
Ez már inkább predikció, így lehet és érdemes is kétkedéssel fogadni.
Az minden esetre alátámasztja, hogy míg korábban minden világforradalmi vagy apokaliptikus (nézőpont kérdése ugyebár) technológiai előrejelzésnél valaki minél jobban beleásta magát a témába, annál visszafogottabb volt, most meg annál jobban be van szarva. -
8th
addikt
EU már csak azért sem lehet soha szuperhatalom mert nincs egy központosított irányítása mint Amerikának, Kínának, Indiának. Itt ahány nemzet annyi felé húzunk. Minden nemzet a saját érdekeit igyekszik érvényesíteni többnyire a másik kárára az meg nyilván vétót nyújt be és szépen megakad minden. Egy hajóban ülünk és számtalan irányba evezünk. Ez így nem működik. Egyszerűen nem működhet.
-
btprg
senior tag
-
ben2
tag
Ez igaz, de legalább annyira igaz az EU-ra is.
Csak míg az USA-ban és Kínában az emberek politikai leszedálása (elnyomása) első sorban a gazdasági versenyképesség fokozása érdekében történik, addig az EU-ban mindent a politikai lózung gyártás alá rendeltek és a versenyképesség került a prioritás lista aljára. -
janeszgol
félisten
Az EU-nak sosem volt erdeke a versenykepesseg, hogy befektetoket vonzon. Legalabbis az utobbi 20 ev politikaja ezt sugallja.
-
Tasunkó
őstag
A "jól elvannak" az igazi probléma. Mai formáját elérve, a kapitalizmus kicselezte az összes visszajelzést, így minden jót jelez. Ami nem jót jelez, az is szándékosan teszi, maga a rendszer intézi a "lázadásait, mint pl. altright, woke. A visszajelzés alacsony entrópiájú működése a garancia a legnagyobb haszonra, és a legnagyobb meglepetésre.
-
ben2
tag
Én éltem az USA-ban és alapvetően azt tapasztaltam, hogy az emberek kb. 90%-a elvan magában, akár gettóban él akár kertvárosban, a maradék 10% aktív egyáltalán bármilyen társadalmi témában. Tökre nem érdekli őket a világ többi része és megvannak győződve róla, hogy nekik a legjobb a világon, mert amerikaiak. És miért ne gondolnák ezt, ha alapvetően jól elvannak a bőrükben?
Ugyanez a helyzet a kínaiak többségével. Világ életükben egy hierarchikus társadalomban éltek, előtte császár volt, utána Mao, most egy kicsit jobb, mert jobban élnek. Több ezer éves kultúra, őket se érdekli különösebben, hogy mi van a világban máshol.
A kínai addig foglalkozik egyáltalán Európával, amíg pénzt tud csinálni belőle, az amerikai meg amíg kb. a gyarmataként tudja kezelni.
Csak mi hisszük itt Európában, hogy bármit is számít a véleményünk bármiben.
Ettől még gondolhatjuk, hogy itt a legjobb a világon, csak azt kell megérteni, hogy nem mindenkinek, hanem nekünk. -
paatrick
őstag
Elég szerteágazó a család és baráti kör Európában. Egyik barátom most volt 1 hónapja USÁban. Szóval úgy nagyjából képben vagyok, nem az M1-en szocializálódok.
Kínai kapcsolatom nincs, de azt össze lehet szedni videókból, a jót és rosszat is. Meg következtetni mondjuk abból hogy a leghíresebb teniszezőjük hipphopp felszívódik, Jack Ma eltűnése stb.
-
ben2
tag
Ami az AI-t illeti:
Azt kellene felfogni, hogy eljön az a fejlettségi szint, amikor az emberek a saját tapasztalataik alapján elkezdenek bízni az AI-ban.
Ez úgy működik, mint a "jó tanuló felel - rossz tanuló felel".
Amíg az AI alapvető dolgokat nem tud, addig az ember azt teszteli, hogy mit nem tud még, mert fel akarja mérni az eszköz határait. Így az első negatív tapasztalatokat tovább erősíti a kísérletezés.
Ha viszont az AI meggyőzően hozza a kötelezőt, akkor a user azt kezdi nézni, hogy mit tud még. Így viszont a pozitív várakozást erősíti a további használat.
Amikor eljön ez a pont (és ez tényleg baromi közel van), akkor robbanásszerűen fog a gazdaság átalakulni, mert az egyén szintjén egyszerűen nem lesz racionális ok az AI használata ellen. -
ben2
tag
Ezt saját tapasztalatból mondod, vagy csak összegezted a sztereotípiákat?
Az USA-ban van - kívülről nézve - egy csomó agyrém, mint pl. a betegbiztosítás, fegyvertartás, jogrendszer, de ezek alapvetően a politikai kommunikáció szintjén izgatják az ott élőket, az emberek igen nagy százaléka köszöni szépen tök jól elvan. Mert van normális melója, a cég fizeti a beteg- és nyugdíjbiztosítást, csak ugye az egész rendszer arra lett kiépítve, hogy aki megpróbál a szisztémán kívül maradni, az megszívja. Vannak persze környékek, ahova helyismeret nélkül jobb nem menni, de ilyen Európában is akad szép számmal.
Ami az Európai Egyesült Államokat illeti, olyan nem lesz, vagy csak nagyon rövid ideig egy újabb Jugoszlávia kísérletként, az is milyen jól sült el ugye.
-
paatrick
őstag
Egyedül azokban vagyunk jobbak amit az emberek egyből éreznek. Szabadságjogok, várható élettartam, egészségügyi ellátás, nyugdíj, szociális juttatások (főleg fizetett szabadság, szülési juttatások), általános biztonság (nyilván ez már rezeg nyugatabbra, de még bőven nem az a szint hogy szitává tudnak lőni mert csúnyán néztél, vagy kínában elvisz a fekete autó átnevelésre).
Nekem tetszenek a baromi menő katonai fejlesztések (pl most az iráni bunkerrobbantó bomba), de mikor meg azt látod hogy USÁban simán meghalnak vagy örökre adósságba kerülnek azért mert megbetegedtek és nem volt elég pénzük az azért gáz.
De amíg Európai Unió van és nem Európai Egyesült Államok addig nem is lesz gazdaságilag esély feljebb ugrani. Nem mintha a világon a 3. legjobbnak lenni olyan rossz lenne.
Egyedül a népvándorlás amit az EU nagyon elcsesz, pár országnak már szerintem nincs is visszaút.
-
8th
addikt
válasz
FireKeeper #36 üzenetére
Gazdaságilag, katonailag meg úgy kb. minden más tekintetben a bányászbéka segge alatt vagyunk mi európaiak. Egy szuperhatalom (USA vagy épp Kína) azt tesz amit akar. Európa azt teszi amit az USA diktál neki. Ők erősek, van befolyásuk, érdekérvényesítő képességük, szavuk. Ehhez képest Európa céltalanul bolyong víziók nélkül és úgy táncol ahogy az USA fütyül neki. Még középhatalomnak is csak óvatosan nevezném. Sosem lesz szuperhatalom ne áltassuk magunkat.
#37: Szokd meg mert ezek már az idők végezetéig rajtunk fognak élősködni.
-
ben2
tag
válasz
FireKeeper #32 üzenetére
Nem az AI jelenlegi állapota a para, hanem hogy nem csak fejlődés sebessége extrém, de még gyorsul is. Amire tegnap még azt mondtad, hogy sci-fi, az ma már alapfunkció és amire azt mondtad, hogy soha az életben nem lesz képes, az ma béta verzió.
-
FireKeeper
nagyúr
lehet csak én nem látom mert begyöpösödött boomer lelkű milleniál vagyok, de én rohadtul nem látom ezt a forradalmi fejlődést - nyilván azt látom hogy a csapból is ez folyik, meg látom az nvidia árfolyamát, de nem igazán veszem észre az életem mivel lett jobb pl az elmúlt évben az AI által.
melóban is vannak AI toolok amiket tol a főnökség ránk, hogy használjuk meg teszteljük de egy dekával nem vagyok tőle produktív, sőt, ami időt megspórol, utána annyi idő rá is megy kijavítgatni amit csinált.
-
paatrick
őstag
Pont Kína és az USA nem engedheti meg magának hogy nőjön a munkanélküliség az AI kiváltása miatt.
USÁban most pörög a foglalkoztatás, minimális a munkanélküliség. Viszont ahogy ez elkezdene nőni, dőlnek a hitelek, dőlnek a bankok azt olyan válság jön amiben megint letérdel a világ. Ott mostanra akkora lett a különbség a rétegek között, hogy az alja éppen csak fenn tud maradni. (és nem túl biztató az utóbbi évek jelensége, Capitolium ostroma, meg egy sima BLM tüntetés is városrészeket tud leamortizálni)
Trump pont a napokban nyilatkozta hogy szerinte még túl sok is a munkaszüneti nap az USA-ban. Az a jó ha sokat dolgozhatnak az emberekKínában meg konkrétan arra épült a társadalom hogy mindenkinek van munkája és így kilátása a jövőre. De már ott is kezd rezegni a léc, nézd meg akár Bog kínai beszámolóját mit mondanak a fiatalok akik ott dolgoznak: nem jutnak egyről a kettőre, kilátástalanság.
Ez az AI most arra jó hogy a világban felgyűlt végtelennek tűnő pénzt el lehet égetni valamire.
-
paatrick
őstag
válasz
-Skylake- #26 üzenetére
Nagyon egyszerű. Erőn felüli támogatásokat fog kapni az a cég aki embereket foglalkoztat, így az AI cég versenyhátrányba kerül. Ezzel együtt különadók, extraprofit adók, ezt ebben az országban nem kell magyarázni hogy lehet szopatni gigacégeket is
Egyébként van on/off switch. Irán pl napokra lelőtte a netet az egész országban. Onnantól hiába kérdezgeted az AI-t.
-
-Skylake-
addikt
mi lesz a szlogenjuk ? tiltsuk be az ait ? odajonnek es bekopognak az ajtomon, hogy szia Skylake mutasd a geped, fut e rajta barmilyen llm modell ? vagy mi lesz a szlogenjuk , de tenyleg ?
azt sugallod a kommenteddel hogy van egy on/off switch valahol es ha azt atbillented akkor 502-et dob majd a chatgpt.com. de hat ez azert nem egeszen igy mukodik.
egyebkent meg tavlatokban kellene gondolkodni es nem az fejteni, hogy kirugnak e 95% HR-est, hanem azt hogy a ma meg holnap megalakulo cegek vajon vesznek e fel egyaltalan HR-est, vagy ezt elbol kiszervezik egy HR ai-nak. meg a holnaputan letrejovo cegek, meg az azutan letrejovo cegek. -
paatrick
őstag
Na most ahogy felsoroltátok mire lesz jó az AI a jövőben, abban már benne van hogy miért is nem fog soha odaérni
Mivel teljesen megszünteti az emberi tényezőt, nem segíti a munkáját hanem kiváltja. Ez csak akkor lenne megoldható ha bevezetnénk az alapjövedelmet. Ettől még Európában is baromi messze vagyunk nemhogy a többi rabló kizsákmányoló országban.
Mondom példával: szerintem a HR osztályokat már most is ki tudja váltani az AI. Amint elkezdik a cégek kirúgni a HR dolgozók 95%-át (szinte full női munkások), a női politikusok egyből meglátnak egy szemmel és számmal is jól leírható megszólítható választóréteget. Nem nehéz kitalálni mi lesz a szlogenjük.
Ugyanez bármelyik szegmensben. Mai világban baromi könnyű bedönteni cégeket népharag által (Tesla idei zuhanása tökéletes példa). A kirúgott, tömeges munkanélküli réteg meg a történelem során sose jelentett jót.
-
ben2
tag
Ez viszont felveti a kérdést, hogy az emberi munka hány százaléka igényel valódi gondolkodást.
Jelenleg a szoftver fejlesztés a feladatok absztrakciójára épül, azaz még egy speciális igényre írt szoftver is igyekszik megfogalmazni a problémák szélesebb körét.
AI-val viszont lehetséges egy konkrét feladatra kódot generálni, ami semmi másra nem lesz jó, de azt az egy problémát megoldja.
Kb. mint a sakk program poén:Ha viszont megoldja a problémát, méghozzá gyorsabban és olcsóbban, mint az ember, akkor kit érdekel, hogy hogyan?
-
badcoke
csendes tag
Programozashoz: AI nem ir programokat, nem cserel le programozokat. Egy baromi jo kereso, ami baromi jol kikeresi helyettem a helyes valaszt, de komplexabb (ertsd: kereskedelmi ertekkel biro) szoftvert nem tud irni. Van egy keret amiben mukodik, de ha lovesed sincs arrol, hogy mi a minosegileg elvarhato kod, akkor ezt nem is fogod eszre venni. Nem ellene beszelek, mert hasznos. Mert nem kell hirdetesekre kattintanom, nem kell kerulgetnem a szponzoralt tartalmakat es nem kell oras videokat vegig neznem egy-egy valaszhoz. De ennyi. Itt veget er a tortenet, mert o meg mindig nem gondolkodik, nem alkot, nem teremt ujat... Kiszamolja gyakorlatilag a zajbol a helyes valaszt, ami legyunk oszintek, csak egy illuzioja a gondolkodasnak (az, hogy a valaszat tudja JSON-ban, random programnyelvben, anyam kinjaban vissza adni, az meg mar fejlesztes kerdese... Nem a gondolkodase).
-
ben2
tag
válasz
-Skylake- #18 üzenetére
Úgy értettem, hogy mondjuk a XIX. században még kubikusok tízezrei hordák a földet ásóval meg talicskával. Tehát ezen a területen az az ország volt hatékonyabb, ahol több embert tudtak kivezényelni az ilyen munkákra (lakosság mérete).
Mivel ma ugyanezt megcsinálja 100 ember munkagépekkel, ma az számít, hogy milyen kvalitásúak a mérnökök és a gépkezelők (hozzáadott tudás).
Ha viszont a munkagép autonóm, akkor ott lesz hatékonyabb a földmunka végzés, ahol kellő időt és energiát fektetnek a földmunkagépek tréningezésébe, és nem mellesleg nem gátolják adminisztratív eszközökkel az autonóm munkagépek használatát.
Ez azt jelenti, hogy az összes olyan közgazdasági tézis, ami a lakosságarányt veszi figyelembe érvénytelen lesz, mert egy 2-3 milliós ország is képes lesz többet termelni egy 2-300 milliós országnál, ha beelőzi AI fejlesztésben. -
> Ténylegesen nem ért meg semmit
Nekem ezzel az allitassal az a gondom, hogy nincs jol definialva, hogy mit jelent az, amikor valaki vagy valami 'tenylegesen megert valamit'. Folyamatosan mozgatjuk a golvonalat, es mostmar nagyon nehez biztosan allitani, hogy X dolgot nem fog tudni megcsinalni. Szerintem kicsit olcso erv az, hogy 'tenylegesen nem erti meg'.
Persze nem is kell megertenie.
Pl. a Gemini / Deep Research nekem eleg impresszivnek tunik, teny, hogy hibazik (de az emberek is hibaznak). Viszont az dramai valtozas, hogy mondjuk meg tudom kerni, hogy irjon egy reszletes tanulmanyt arrol, hogy az eszt e-residency adojogszabalyok milyen viszonyban allnak a magyarral, vagy (ami engem szinten megdobbentett) beszortam neki egy MRI leletbol (kb. 300 slice) 10 sliceot, es megmondta, hogy szerinte X szalag elszakadt, Y pedig reszlegesen, es vegul pont ezt erositette meg az orvos is.
Szoval az, hogy egy ilyen univerzalis (bar meg sokszor hibazo) eszkoz karnyujtasnyira van _barkinek_, az szerintem nagy valtozas.
-
dabadab
titán
válasz
-Skylake- #16 üzenetére
es milyen most jol latszo korlatai meg hatarai vannak amik lehetetlenne teszik kb barminek a reformjat ?
1. nem AI. Ténylegesen nem ért meg semmit, a betáplált adatokból dob ki valami turmixot, amibe időnként random olyan dolgokat is beletesz, amik egyáltalán nem szerepltek az inputba (hallucináció)
2. A fentiek miatt csak azt tudja megcsinálni, amit már látott, hogy hogyan kell megcsinálni, nagyon sokszor, és olyan minőségben fogja megcsinálni, ahogy azt látta.
a 2 eve meg szinte nem is letezo AI , ami mara mar ott tart, hogy teljesen funkcionalo es hasznalhato programokat tud irni
Nem, nem tart ott - legalábbis ha a hello worldnél érdemben komplexebb feladatokat kell megoldani.
ott majd ez a fejlodes nem megy tovabb a kovi 10 evben
Hát, ez az, ami nem szokott menni: az elején vannak a látványos ugrások, aztán egyre inkább csak az egyre kisebb jelentőségű csiszolgatások.
-
-Skylake-
addikt
" Ez az első alkalom ugyanis, amikor a gép nem hatékonyabbá teszi az emberi munkát, hanem konkrétan elvégzi helyette.
Az emberek fel sem fogják, hogy mivel jár ez."
szerintem nem ez a kulcs. szerintem az emberek itt azt nem ertik meg, hogy ez egy univerzalis eszkoz. eddig is tuntek el munkak meg jottek ujak, ez nem valtozik most sem. ami valtozik az az, hogy most "kvazi" egy eszkozt kell fejleszteni, de az az 1 eszkoz 1millio dologra jo. mert ha orvosi adattal treningezed akkor orvosi ai, ha receptekkel akkor szakacs ai, ha koddal akkor programozo ai, ha penzugyi adatokkal akkor penzugyi tanacsado ai, ha jogi dokumentumokkal akkor ugyved ai.
szerintem ez az ami a kulcs a dologban. ugyan az mint a humanoid robot, az a humanoid robot aki fel tud venni egy dobozt egy raktarban es A-bol B-be rakni, az nem csak a raktari dolgozokat valtja ki, mert ha az a doboz egy tanyer, a raktar meg egy etterem, akkor ez a robot pincer lett. ha a doboz egy uveg, a raktar meg egy bolt, akkor ez a robot arufeltolto. az ai pont ugyan igy univerzalis, csak szoftveresen. -
ben2
tag
A nagy AI lázban pár éven belül MINDEN a feje tetejére fog állni, nagyobb lesz a hatása, mint az összes eddigi ipari forradalomnak együttvéve. Ez az első alkalom ugyanis, amikor a gép nem hatékonyabbá teszi az emberi munkát, hanem konkrétan elvégzi helyette.
Az emberek fel sem fogják, hogy mivel jár ez.
A következő pár száz évben nem azon fog múlni egy ország gazdasági teljesítménye, hogy hány ember dolgozik milyen hatékonysággal, hanem hogy milyen fejlettségű AI technológiát használ.
És ez a változás nem pár generáción belül megy végbe, mint eddig, hanem pár éven belül. Ezt nem szabályozni kell, hanem meglovagolni a hullámot, amíg még lehet.
Nyakunkon a vízözön, mi meg azon mekengünk, hogy Noé bárkáján betartják-e az EU állattartásra vonatkozó irányelveit. Agyrém.Hogy egyébként Európában a lejobb-e élni? Kínában meg az USA-ban is meg vannak győződve arról, hogy náluk a legjobb élni ezen a bolygón, tehát ez erősen szubjektív, kulturálisan beágyazott kérdés, de ha csak az objektív mutatókat nézzük, arra is max. azt mondhatjuk az EU-ban, hogy "egyelőre".
-
-Skylake-
addikt
es milyen most jol latszo korlatai meg hatarai vannak amik lehetetlenne teszik kb barminek a reformjat ? mennyire van tavol egy specialisan matematika oktatasra treningezett AI attol, hogy matekot oktasson alsosoknak ? mert valojaban kb mar semennyire, es akkor tessek, itt egy tanar aki szazmillio diaknak tud konkretan 100millio szemelyre szabva matekot oktatni.
ez nem valtoztatja meg mondjuk az oktatast ?programozas ? komolyan van ember aki elhiszi, hogy a 2 eve meg szinte nem is letezo AI , ami mara mar ott tart, hogy teljesen funkcionalo es hasznalhato programokat tud irni, ott majd ez a fejlodes nem megy tovabb a kovi 10 evben, es nem lesz megoldhato hogy egyre kevesebbet es kevesebbet hibazzon, egyre jobban ertse a kontextust ? mert en errol beszelek, hogy nezzuk mar meg hova jutott egy gpt a launch ota eltelt 2-3 evben. de ez nem all meg, ugyan ugy evolvalodik es aki komolyan azt hiszi, hogy alkalmatlan egy AI arra hogy programot irjon, hat az gigalol. es akkor ehhez adjunk hozza meg 10 evet.
es ez csak 2 dolog, de orokke lehetne sorolni, mert ha most elkattanok es azt mondom neki, hogy fogyni szeretnek es X dologra erzekeny vagyok, akkor osszerak egy specialisan nekem tervezett etrendet. es hibatlan lesz ? nem. er annyit mint amit egy dietetikus rak ossze ? nem. de azt hinni hogy messze vagyunk attol a ponttol ahol ez fordul es megbizhatobb lesz az AI tanacsa, az onamitas. -
dabadab
titán
válasz
-Skylake- #14 üzenetére
szerintem aki meg mindig ott tart, hogy "ezek csak nyelvi modellek, amik megtippelik a kovetkezo szot az alapjan hogy te mit irtal" annak fogalma nincs hogy mi van.
Hát akkor világosíts fel minket, mert az alapján, amit látok, a megalapozott szakmai véleményem egészen pontosan ez.
Azt látom, hogy ezt még egy kicsit lehet csiszolgatni, de a már most is nagyon jól látszó határait meg korlátait nem nagyon hiszem, hogy alapjaiban meg lehetne változtatni. -
-Skylake-
addikt
tul azon, hogy egyebkent egyetertek a topikban mindenkivel, aki szerint europa > amerika/kina (mint ahogy te is irod), szerintem felelmetes, hogy mennyire nem megy at, hogy mekkora tenyezo / tenyezo lesz az AI.
szerintem aki meg mindig ott tart, hogy "ezek csak nyelvi modellek, amik megtippelik a kovetkezo szot az alapjan hogy te mit irtal" annak fogalma nincs hogy mi van.
szvsz meg 10 ev es nagyjabol eljutunk oda, hogy AI vagy semmi. szerintem mar most is lassan itt vagyunk egyebkent, de 10 ev mulva tuti, hogy semmi mas nem fog szamitani.
szerintem nem ertik az emberek, hogy ez a "csak tippelgeto nyelvi modell" ez alapjaiban valtoztat meg kb mindent, mert semmilyen teruletet nem tudok kitalalni, ahol nem fog fundamentalis valtozasokat hozni. semmilyet.
ez nagyon nem olyan hype mint a 3D TV meg a eth banyaszat meg az angry birds volt. -
paatrick
őstag
"mi meg a buborékunkban puffogtathatjuk a szimbolikus politikai bullshitjeinket, hogy mennyivel jobb nekünk, mert nálunk bezzeg van szabályozás."
És amúgy nem jobb nekünk?Az "én mondom meg mi a szabály" Kínában a vírus alatt konkrétan ráhegesztették az ajtókat a kedves állampolgárokra. USÁban meg éppen a szólásszabadság hazája mintájára azért nem engedtek be valakit az országba mert egy mém volt a telefonján.
Még mindig Európában a legjobb élni ezen a bolygón.A nagy AI-lázban meg hiába erőlködünk, az orvostudományon kívül nem igazán tudnék mondani szektort ahol van is értelme ennyi pénzt rálocsolni.
-
ben2
tag
Az AI esetében a túlszabályozás konkrétan a training adatok korlátozását jelenti, ami semmilyen módon nem fogja befolyásolni az EU állampolgárok személyes adataival való visszaélések vagy a szerzői jogsértések számát (lásd: GDPR), ellenben megakadályozza az EU AI iparának a fejlődését szemben mondjuk Kínával, ahol nincs és nem is lesz hasonló szabályozás. De még a UK is meg fog előzni, hála a brexitnek.
Mintha a XIX. század végén betiltották volna Európában a gépjárműveket és egyedüliként a világban megmaradtunk volna a lónál.
Az AI-val pontosan ez lesz: nagyságrendekkel fogja lehagyni az EU-t a világ többi része, mi meg a buborékunkban puffogtathatjuk a szimbolikus politikai bullshitjeinket, hogy mennyivel jobb nekünk, mert nálunk bezzeg van szabályozás.Ami az USA környezetszennyezési, munkavédelmi példáidat illeti, tökéletesen leírja mi a probléma a hozzád hasonlók gondolkodásmódjával: az USA-ban nem a szabályozás hiánya miatt van környezetszennyezés vagy dolgoznak a terhes nők, hanem a szabályok kikényszerítésének hiányosságai miatt.
A gyakorlatban az EU-ban sem jobb a helyzet. Hoznak egy szabályt, ami növeli az adminisztrációs terheket, de a gyakorlati betartatása ugyanolyan hiányos, mint bárhol máshol a világban, erre tovább szigorítanak a szabályokon, amivel pont a jogkövető magatartást büntetik, így egyre többen lépnek át a szürke zónába, amire további szabályozás a reakció és így tovább. Ilyen az, amikor egy bürokratikus vízfej elszakad a valóságtól és csak a politikai szlogenek szintjén hajlandó gondolkodni. -
Dragon3000
nagyúr
Kelléganyag minden nyomtató esetében drága, ha eredetit akarsz venni, ha megfelel az utángyártott is, akkor meg mindegyikhez lehet olcsón is venni. Nem rég vettem egy régebbi hp színes lézer nyomatót, utángyártott tonerekkel utánvéttel 17e-ből megvolt a csere és rendben teszi a dolgát. Mivel régebbi itt nincs semmi online profilos hülyeség meg ezt még az említett sok évre gyártották.
-
drkbli
tag
Úgy látszik, nagyon megégették magukat azzal, hogy olyan nyomtatókat gyártottak, amelyek 20 év után is működőképesek
-
Ez az a cég, amelyiknek a mosogató gépének wifi, és online account kell bizonyos alapfunkcióihoz?(pl öntisztító menet)
Értem a motivációt!
-
Laraxior
titán
Ennyit a szabályozásokról, asszem ezzel el is mondtam mindent.
-
Pontosan. Nemrég volt, hogy Robert F. Kennedy az USA egészségügyi minisztere valami patakba vitte fürödni a családját aztán kiderült, hogy abba a patakba nagyon nem ajánlott fürdeni mert valami mérgező vegyület van benne, valami gyárból folyt bele. Nem értem hogy hogy lehet ilyen?
De láttam olyat is, hogy terhes rendőrnőt valami autópálya mellett földre vitt egy férfi akit igazoltatni akart, az volt a szerencséje, hogy megállt egy civil segíteni. A rendőrnőnek rendesen hasa volt, hogy dolgozhat így valaki? Ha már muszáj neki akkor miért nem valami irodai munkára teszik be? Állítólag ott ez nem olyan furcsa, nincs olyan, hogy GYES meg GYED meg ilyenek.
Szóval kell a szabályozás, inkább mint, hogy vadkapitalizmus legyen.
-
mepet
addikt
Teljesen igazuk van. Versenyhatranyt okoz az AI szabalyozasa. Ugyanugy, ahogy versenyhatranyt okoz alapveto kornyezetvedelmi normak vagy a fenntarthatosagi szabalyok betartatasa is. De Europaban szerencsere helyen vannak a prioritasok. Mi europaiak nem kerunk az amerikai vadkapitalista vagdalodzasbol, az oreg kontinens megfontoltan, az europaiak jovojet vegig szem elott tartva biztonsaggal, ovatosan, amde nyilegyenesen halad a szuperhatalmi statusz iranyaba. Es ez igy van rendjen!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- A HMD visszalép az USA piacáról
- EAFC 25
- Sony WF-C710N - átlátok rajta
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- iRacing.com - a legélethűbb -online- autós szimulátor bajnokság
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Elektromos cigaretta 🔞
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Hálózati / IP kamera
- További aktív témák...
- OHH! Dell Precision 7560 Tervező Vágó Laptop -70% 15,6" i7-11850H 32/1TB NVIDIA A3000 6GB FHD
- Asztali PC , i7 6700K , 1080 Ti 11GB , 32GB DDR4 , 500GB NVME , 500GB HDD
- Asztali PC , R5 8400F , RTX 3070 , 32GB DDR5 , 500GB NVME , 2TB HDD
- Legion Go 1TB
- Lenovo LOQ 15IRX9 - i5 13450HX, 16GB, RTX 4060 8G, 1TB M.2 (Gari: 2027.03.11.)
- Samsung Galaxy A12 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! AMD Ryzen 7 3800X 8mag 16szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Macbook White 13" unibody
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 9 5900X 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! Honor Magic6 Lite, Honor Magic6 Pro, Honor Magic7 Lite, Honor Magic7 Pro
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest