Új hozzászólás Aktív témák
-
olli
tag
válasz
kovisoft
üzenetére
Köszi mindenkinek a segítséget.
Ez lett a megoldás:
cmd:pip install pandas openpyxlimport itertools
import pandas as pd
numbers = range(1, 91)
target_sum = 225
combinations = itertools.combinations(numbers, 5)
valid_combinations = [comb for comb in combinations if sum(comb) == target_sum]
df = pd.DataFrame(valid_combinations, columns=["A", "B", "C", "D", "E"])
df.to_excel(r"C:\Users\Public\kombinaciok_225.xlsx", index=False)
print("Kész! A fájl neve: kombinaciok_225.xlsx") -
-
kovisoft
őstag
válasz
kovisoft
üzenetére
Ha esetleg nem akarsz bajlódni az output átirányítással (vagy nem tudod, hogyan kell pontosan csinálni a gépeden), akkor cseréld le az utolsó print sort valami ilyesmire, ez a képernyő helyett egy x.txt file-ba írja az eredményt:
with open("x.txt","w") as f:f.write(formatted_combinations) -
kovisoft
őstag
Csak a te eredeti programodat tettem bele egy x.py file-ba, a c:\ kezdetű sorok pedig az én gépemen kiadott parancsok voltak a command prompttal együtt, de nálad nyilván valami egészen más könyvtár lenne használva, már ha egyáltalán Windowsod van, és nem valami más oprendszer. De nem muszáj úgy csinálnod, ahogy én, akár programból is megnyithatsz egy file-t, és beleirathatod a végeredmény stringet.
Illetve az jutott még eszembe, hogy egyáltalán honnan tudod, hogy 9030 sort kaptál eredményül, ha nem tetted ki valahogyan az outputot egy file-ba? Vagy csak annyi történt, hogy a terminál outputot másoltad ki? Mert akkor lehet, hogy a terminál buffer méretének a limitjébe futottál bele.
-
olli
tag
válasz
kovisoft
üzenetére
import itertools
# Define the range of numbers (1 to 90)
numbers = range(1, 91)
# Define the target sum
target_sum = 225
# Generate all combinations of 5 numbers from the range 1 to 90
# Filter combinations whose sum equals the target_sum
# Format the first 299018 valid combinations for Excel
formatted_combinations = "\n".join([",".join(map(str, comb)) for comb in valid_combinations[:299018]])
# Print the formatted combinations for Excel
print(formatted_combinations)
c:\Work\python>python x.py > x.txt
c:\Work\python>type x.txt | find /c /v ""
299018
hiba:
>>> c:\Work\python>python x.py > x.txt
File "<stdin>", line 1
^
SyntaxError: unexpected character after line continuation character
>>> c:\Work\python>type x.txt | find /c /v ""
File "<stdin>", line 1
^
SyntaxError: unexpected character after line continuation character
>>> 299018 -
kovisoft
őstag
Az egészet beraktam egy x.py file-ba, és az alábbi módon futtattam (Windows, Python 3.12.5), a standard outputot átírányítva az x.txt file-ba:
299018Linuxon hasonlóan menne, de ott a
wc -l x.txtparanccsal lehet megkapni a sorok számát. -
olli
tag
Sziasztok!
import itertools
# Define the range of numbers (1 to 90)
numbers = range(1, 91)
# Define the target sum
target_sum = 225
# Generate all combinations of 5 numbers from the range 1 to 90
# Filter combinations whose sum equals the target_sum
# Format the first 299018 valid combinations for Excel
formatted_combinations = "\n".join([",".join(map(str, comb)) for comb in valid_combinations[:299018]])
# Print the formatted combinations for Excel
print(formatted_combinations)
A fenti táblázat 299018 sora helyett csak 9030 sort kaptam vissza. Ez korlát, vagy valahol be kell állítani? -
csaszizoltan
csendes tag
válasz
eszgé100
üzenetére
User_2 válasza nem helytálló, ugyanis szart se ér az a IT részleg, amely nem látja azt a hibadolgokat amiket te látsz (duplikációk, nem egyértelmű adatforrások azaz vegyesen csv és excel adtok az inputok), úgyhogy gyerünk, nézzük át, mit tudunk kezdeni ezekkel. Nézd, szivesen segítek, de ha ez ilyen az indulásnál már azaz egy laikus is látja, hogy sírni lehetne az adatokon, akkor mi lesz később, amikor azt is le kéne tisztázni, hogy milyen adatokat kell megőrizni és menteni, mit lehet felejteni, vagy egyáltalán arra való a számítástechnika, hogy most már megjósolni is képes dolgokat az AI segítségével. Írtad, hogy 6 hónapra előre dolgozna nektek ez az IT szköz, amikor vannak olyan gyárak, hol a kamionból megy a futószalagra az alapeszköz illetve alkatrész. Ez utóbbi lehet jó cél, csak ahhoz már szervezés kell és munka és tudás arról, hogy miként lehet elérni a partner cégeknél azt, hogy segítsenek (pontosabban milyen apró lépéseken keresztül lehet elérni a partner cégeknél, hogy ők is fejlesszenek a te apránként növekvő igényedhez) azt tudom felajánlani, hogy 62 évs révén végigkísérlek megbízás alapon a céljaidon és támogatlak abban, hogy az érzékeny adatok már annyira, de annyira ne számítsanak érzékeny adatoknak, mert bár sok mindent ki lehetne olvasni belőle, de a sok háttár infó, ami még plussz ott lesz a rendszeretekben, attól még azok összessége lesz az érzékeny adathalmaz, no meg egy dokumentáció. Természetesen bemutatkozásként segítek abban, amiben kérsz, csak tudd, hogy a munkában nem érdekelt dolgozók akkor máshol "tesznek keresztbe" azaz mivel máshol lesznek azok a feladatok amiket majd meg kell oldani (mivel le lett mondjuk tisztázva egy sor feladat), akkor majd ott, abban a nem tisztázott magasabb szinten nem tudnak dülőre tudni, ugyanis nálatok nincs aki ezt átlátná és ebből kifolyólag lehetne hozzá fordulni segítségért. Vélaményem szerint ezért van ez a sok duplikáció, mert nincs egy kézbe fogva, látom, hogy ráláthatsz a problémára, ezért támogatnálak is, és mondjuk kezdjük el valamilyen fajta segítségadással, hogy lássad érdemes lesz bekapcsolódnom majd a legmagasabb szinten a folyamatokba. Köszi! Üdv: Csaszi
-
cigam
titán
válasz
draco31
üzenetére
Esetleg a Python idomárt is átnézheted.
-
draco31
veterán
Hello!
Abszolult nulla tudásom van programozás ügyileg.
Egy tanfolyam miatt viszont kell tudni a Python-t valamilyen szinten. Nyilván megtanítják ott, de hogy ne abszolult fogalmatlanul üljek be, gondoltam egy könyv, vagy netes anyag, Youtube videók jó lenne.
Mit ajánlotok? -
User_2
aktív tag
válasz
eszgé100
üzenetére
ez valószínűleg egy vállalati sok makrót tartalmazó színes szagos excel.
ha a cégnél van IT, az IT nem szokta engedni, hogy üzleti munkatárs készítsen saját használatra bármilyen "szoftver"t, mivel nem fog megfelelni semmilyen üzemeltetési szabványnak.
így ha elkészíted kétséges, hogy használhatod-e majd élesben.viszont a bemeneti adatok, file-ok adattisztítását elvégezheted, mert az elég jó python lecke lesz.
javaslom, hogy valamelyik ingyenes AI segítségével írasd meg a python script-eket, mert közben a prompt készítést is gyakorolhatod és nagy esély van arra, hogy a prompt készítés hasznosabb tudás lesz, mint a python.
ne felejtsd el: ha nagy a feladat, bontsd fel részeire és úgy oldd meg. -
eszgé100
őstag
Sziasztok!
Python programozast kezdtem tanulni es hogy jobban lefedjem a dolgokat, amiket tudni szeretnek, bele szeretnek kezdeni egy long term projectbe, es aprankent kesziteni egy hasonlo feluletet:
Amint lathatjatok a kep egy excel fajlbol lett veve, az erzekeny dolgokat feketevel fefdtem le, a szamitasok szempontjabpl irrelevansak. Ha megis az lenne, akkor kitoltom kamu adatokkal.
A fenti fajlt gyartas es raktarkeszlet nyomkovetesre hasznaljuk, valamint, hogy pontosan tudjuk, hogy melyik alkatrasz fog kifogyni legkozelebb es, hogy pontosan mikor, max 6 honapra elore a nagyon hosszu lead time miatt.
A legtobb adat, amibol ez a fajl dolgozik .csv es egyeb excel tablakbol szarmazik, ha egyenkent vegignezek rajtuk sirni tudnek a duplikacioktol es felesleges muveletektol, amig ebbe a fajlba megerkeznek, nem beszelve a fajl mereterol, komplikaltsagarol es lassusagarol.Kerdesem, meg tudnatok mondani, hogy egyaltalan erdemes-e nekiallni a nyers adatok osszefuzesenek, elvegezni rajtuk a muveleteket, lehetseges-e egy hasonlo dashboardot kesziteni pythonnal, ha igen, akkor mi lenne a 0. lepes, ahol kezdenetek?
Tudom, hogy nagy faba vagom a fejszem, de azert megprobalkoznek a dologgal
Elore is koszonom
-
válasz
lanszelot
üzenetére
Database.
Mindenkeppen az alapokat sajatitsd el elobb, a python nem tul nehez nyelv. Aztan ha ez megvan, specializalodj, amerre szeretnel. Itt mar johetnek bonyolultabb temak, mint threading, IPC, asyncio esatobbi, de ezek valoszinuleg benne lesznek a webfejlesztos materiaban.
Alap materianak ezt ajanlom: [link]
-
lanszelot
addikt
Először is nagyon szépen köszönöm a választ.
Mi az a DB?
Az ai engem egyáltalán nem érdekel, jelenleg kimondottan a web dev érdekelne.
Hogyan kezdjek hozzá tanulni?
Először fussak neki az alapnak, és aztán we speciklfikus tanulás, vagy egyből a web specifikus, mert úgy is benne lesz az alap? -
válasz
lanszelot
üzenetére
1. Mindenre, ami userspace. Data processingben es manipulacioban nagyon eros, nem veletlenul irnak AI hegyeket pythonban. Szinten eros ORM-ben, gyakorlatilag nincs olyan DB, amihez nincs python driver, de ha sajat DB-t talalsz ki, meg ahhoz is irhatsz.
2. Ezek web frameworkok. Megirhatod a sajatodat, de minek tenned?
3. Persze, kulonben hogyan futna a python programod? Tobbnyire backend, de frontendnek is hasznalhatod mas frameworkokkel egyutt (vue, electron stb.).
4. Meg parancssorban is tudja.
5. Python nagyon sokmindenre hasznalhato standard html-lel. Nyilvan szebb, ha berantasz ala vmilyen frontend css-t.A desktop Linux disztribuciokban a funkciok legalabb fele pythonban keszul. Egyszer egy ex-kollegam lepusztitotta a ceges image-bol felhuzott Ubuntubol a pythont es csodalkozott, hogy minden megallt, mint a jancsiszeg.
-
lanszelot
addikt
válasz
ChPessimist
üzenetére
Választ kaptam, csak nem a kérdéseimre.
A kérdéseimre szeretnék választ kapni.
-
paler
aktív tag
válasz
lanszelot
üzenetére
Ja meg annyit.
A Djangot inkább nagyobb projektekhez, míg a Flask-et inkább mikro projektekhez használják. De ez nem azt jelenti hogy a Flask nem használható nagyobb projektekhez, csak itt neked kell harmadik fèltől összedni a különböző modulokat, amíg a Django-ba minden fontosabb funkció megtalálható. -
lanszelot
addikt
Hello,
Csak hobbiból tanulgatok program nyelveket.
Rengeteget hallok a python -ról, de fogalmam sincs mire használható.
-1- Ez is lenne a kerdésem, mire való a python nyelv?Amiket olvastam az a web development, és data analizis.
Ebből a web development rész érdekelne.Ezen belül Flask és Django -t említették.
-2- De mindenképpen kell az egyik? Vagy hogy kell elképzelnem a pythont web development -nél? Külön file mint a js, és script -el megadom a file elérést?-3- Kell telepíteni szerver oldalon? /js-t nem kell, de php-t kell, így értem/
Front vagy back end, esetleg mind a kettő?-4- Van olyan dolog amit pythonnal lehet megcsinálni web dev -ben , de se js se php -val nem lehet? Pl js-el nem lehet rendesen jelszó inputot kezelni. Emiatt a php olyan amivel lehet olyat csinálni amit a js-el nem. Így értem. Van e ilyen python -al?
-5- pl checkboxok adat kezelését csak html és pythonnal meg lehet oldani? Be van e pipálva vagy sem.
Submit gomb nélkül html js php kell hozzá, hogy amikor bepipálják akkor submit nélkül csak a be/kipipáláskor mentse is az adatot.
Python-nál kell js vagy php hozzá, vagy egymaga meg tudja oldani csak html-el?Semmit se tudok a python-ról, ezért a fura kérdések. Kerdések alapján próbálom megérteni mire való.
-
HTTP-nel termeszetes modon nem hasznalja, mivel a kommunikacio nincs titkositva, se alairva. Ezert nem is panaszkodik, hogy barmi baj lenne a certificate-tel.
Lattam egyebkent ilyen elcseszett szolgalatatast korabban (kb 20 eve), ahol a ceg igazgatoja demozta nekunk a ceg biztonsagos (mutual auth) weboldalat, es utana mellekesen hozzatette, hogy amugy o a sima HTTPs oldalt hasznalja, mert az 2 mp-el gyorsabban tolt be. No comment... -
-
sonar
addikt
Sziasztok,
Nem igazán python-os a kérdés, de hátha vki el tudja magyarázni.
Mire jó a client side certificate, mi célt szolgál?
Egy ehhez hasonló parancsom van. (ezt a példát a python dokumentációból szedtem)requests.get('https://kennethreitz.org', cert=('/path/client.cert', '/path/client.key')) <Response [200]> -
Atomantiii
addikt
Közben tárgytalan, mert rájöttem.
-
sonar
addikt
válasz
golfvariant
üzenetére
Csak egy kommentárt had fűzzek hozzá.
Alapban amit ezzel letöltesz az leginkább a statikus rész lesz. Illetve ha valami csak úgy van belinkelve az oldalra akkor azt nem biztos, hogy lehúzza (ehhez ugye módosítani kell a linket is) és utána neked abban a formában jelenik meg ahogy szeretnéd. Persze mindenre van megoldás.És akkor még egy harmadik lehetőséget bedobok a végére: selenium
-
válasz
golfvariant
üzenetére
Igen.
-
-
válasz
golfvariant
üzenetére
-
User_2
aktív tag
válasz
golfvariant
üzenetére
megkéred chatgpt-t,
hogy írjon neked egy python scriptet,
arra hogy... -
válasz
golfvariant
üzenetére
Megnyitod, kimásolod a képeket, CSS és js fajlokat illetve egyéb médiát majd újra írod a linkeket ha offline is akarod olvasni.
Amire meg nem gondoltam most meg azokat is meg kell oldani - gondolok itt hiányzó dolgokra hibákra.
Új hozzászólás Aktív témák
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Drága bluetooth tagek olcsóbb alternatívái (MiLi MiTag, LiTag, OTAG, stb.)
- Epic Store Ünnepi Ajándékozás - 7. nap: The Callisto Protocol
- Kecskemét és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Okos Otthon / Smart Home
- PlayStation 5
- Path of Exile 2
- Gitáros topic
- Arc Raiders
- Jövedelem
- További aktív témák...
- LG 32GP850-B 32'' Sík QHD 165 Hz 16:9 G-Sync/FreeSync NanoIPS Gamer Monitor - Karácsonyi akcióban!
- RYZEN 7 5800X + hűtött VRM-es A520 alaplap + 32GB hűtőbordás DDR4 kit! GAR/SZÁMLA (a Te nevedre)!
- Noblechairs Epic - Valódi bőr
- iPhone 15 PLUS 128GB kék sérült kijelző, KÁRTYAFÜGGETLEN! Akkumlátor 90%! Fulldoboz!
- GAMER PC - i7-7700, 16GB DDR4, GTX 1650
- LG 34WQ75X-B - 34" Ívelt IPS Panel - 3440x1440 2K QHD - 60Hz 5ms - FreeSync - USB Type-C 90W
- Xiaomi 11 Lite 5G NE 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Keresünk Galaxy S21/S21+/S21 Ultra/S21 Fe
- Dell Latitude 3510 15,6", i5 10210U, 8-16GB RAM, SSD, jó akku, számla, garancia
- Eladó Realme gt neo 2 5g Dobozában tokkal
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi