Hirdetés
- Indul a ChatGPT Health
- CES 2026: a Gigabyte legfrissebb csúcs-VGA-ja mindenképp kitűnik a tömegből
- CES 2026: az üzleti mellett a gamer szegmensben is újít az MSI
- CES 2026: felfrissült CPU-hűtők és két pihekönnyű egér a be quiet! gondozásában
- CES 2026: nagyon szeretné kézikonzolokban látni a Panther Lake-et az Intel
Új hozzászólás Aktív témák
-
jjeahh
nagyúr
válasz
silmatauki
üzenetére
Akárhány képet megnézek mindíg ledöbbenek ezen a hihetetlen részletességen
-
lenan
aktív tag
válasz
silmatauki
üzenetére
Baromi szép ez az épület, hol van?
-
silmatauki
őstag
válasz
jjeahh
üzenetére
És még két tegnapi kép GM1+12-32 vs. Sigma DP2M-témában:
GM1 (f6.3, C1P-vel kidolgozva, nulla NR, defringe 100%-on – de sajna a templomtorony körüli CA-t így se tudta teljesen leszedni. 48Mm equiv-en volt – azaz picit jobban bezoomolva, mint a Sigma. De persze ez utóbbi részletességét még így sem éri el – a Sigmához képest tényleg inkább egy kiskompakt-kategória.)
DP2M (mivel nem túl kontrasztos a téma, nagyon durván lehetett ETTR-ezni: +1.3 expozíciókorrekció. Minimum zajcsökkentés, nincs CA korrekció, -0.9exp, +0.4 shadow lifting. A durva ETTR-ezés és a kevés igazán mélyárnyékos rész miatt nem igazán van zavaró csomósodása.)
-
"túl drága + nagy + nehéz"
még ennyi problémát!
Az első nem szempont ha meg tudod fizetni azért, ha nem azért
Nagy: ez van, megfelelő mennyiségű fény így jut be, nem lesz kisebb később sem, máshol sem
Nehéz: az élet is nehéz, mégis azt választjuk.De legalább képminőségben hozza az elvárhatót!
Van még másnak is sok látszat problémája? Ki vele, megmondom a tutit meg a frankót!

u.i.: písz
-
shouryuken
senior tag
Köszi a válaszokat!

-
Nippon
őstag
Élességben viszont a Sigma jobb, bár a 45-ös sem vészes, f2.2~2.5-től (~f5.6-ig, f6.3 már megint lágyul, f8 már jobban láthatóan, tehát kevésbé szereti az erős rekeszelést; nem tudom, hogy a Sigma ebben hogy teljesít).
A 60-as Sigmával is hasonló a helyzet 5.6 után lágyul, F8-ig jó. Szerintem a 75-ös nem éri meg a különbözetet.
-
.mf
veterán
válasz
shouryuken
üzenetére
Amit a többiek már elmondtak, ahhoz még egy dolgot tennék hozzá.
Ha csak a 20-as és a most választandó obi lesz nálad, akkor 45. Nálam is ez a kettő van a 9-18 mellett, és párszor belefutok abba, hogy a kép komponálásakor a 20-as túl széles, de a 45-ös már pont szűkebb, mint kéne; úgyhogy meglövöm 20-assal, majd utóban masszívan kroppolok. 60-assal ez gondolom még rosszabb lenne.
-40: 56°40'
-90: 26°60'
120: 20°20'
Továbbá: a 45-ös jóval kisebb, könnyebb, és az a kotyogó hangja sincs, mint a kikapcsolt 60-asban oda-vissza csúszkáló lencsetagok. Élességben viszont a Sigma jobb, bár a 45-ös sem vészes, f2.2~2.5-től (~f5.6-ig, f6.3 már megint lágyul, f8 már jobban láthatóan, tehát kevésbé szereti az erős rekeszelést; nem tudom, hogy a Sigma ebben hogy teljesít).Jjeahh: "Nincs 75-ösöm, de tesztképek alapján a sigma sokkal élesebbnek tűnt"
Melyik Sigma, a 60-as vagy a 75-ös?
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
"Valszeg akkor azon agyalnék, hogy nem elég szűk, még a 60-ast is túl szélesnek találom néha"
Dettó. De hát ezért van az Olynál 45 és 75-ös is a sorban
csak ne lenne olyan drága... Bár gyártana a Sigma hasonló éles, kompakt és olcsó 75~85 f2.8-ast is, m4/3-on és APS-C-n is jó lenne szűkebb-portrézós ill. távolságokat-összenyomós-tájképelős obinak. -
Monya78
veterán
válasz
jjeahh
üzenetére
Nekem van oly 60mm F2.8-as és oly 75mm F1.8-as, mindkettőt nyitottan használva, jóval élesebb, (és CA mentes) az oly 60mm...
mindkét obit F2.8-an használva, nagyjából partiban vannak...(75-ös CA-ja is eltűnik)
Régebben mintha valaki hasonlítgatta az oly és a sigma 60mm F2.8-as és egy kicsit élesebbnek mondta a sigmát.
-
MrChris
nagyúr
45-ösöm van és szintén szemezek a sigmával, mert a képeken tényleg látni az élt. Ha nem lett volna jó vétel valszeg utóbbi lenne. 40ezret meg simán megér.
jjeahh: csak képek alapján látom mennyire pariban van a 60 és 75, ehhez jön a vonalélesség táblázat amin szintén ez látható. Engem a 75-ös annyira már nem vonz, szerintem nagyon keveset használnám a 'hossza' miatt, 45-öst is alig veszem elő, majd ha lecseng a videós fétis

-
jjeahh
nagyúr
válasz
MrChris
üzenetére
Nincs 75-ösöm, de tesztképek alapján a sigma sokkal élesebbnek tűnt nekem nyitva, persze sötétebb, F2.8-on lehet egykutya.
Studi: Szeretem a sigmát de néha hiányzik egy kis extra fényerő és olyankor mindíg eszembe jut, hogy milyen lett volna, ha a 45-öst veszem... Valszeg akkor azon agyalnék, hogy nem elég szűk, még a 60-ast is túl szélesnek találom néha

-
MrChris
nagyúr
válasz
shouryuken
üzenetére
A 60-as nagyon éles, 2.8-on egy szinten van a 75/1.8-al. Kültéren nem jellemző hogy kevés legyen a fényereje, már most is elég rövidek a záridők. Azonos kompzícióban szinte egyforma a dof mélysége a 45-el. Szerintem azt kell eldönteni, hogy mennyire férsz el beltérben és persze ott jön elő a fényerő többlet.
-
t72killer
titán
válasz
Grga_Pitic
üzenetére
"Ha elég pénzed van..." - akkor 1.8/45 + 1.8/75

-
Grga_Pitic
aktív tag
válasz
shouryuken
üzenetére
A 45 1.8 esetében a fényereje szerintem sokat számít, én általában majdnem teljesen nyitva használom beltérben, ha csak egy alanyt fotózom.
Ha beltérben akarsz vele fotózni, akkor mindenképpen a 45-ös; ha kívül fotózol, kevésbé akarsz belemászni a modell arcába, és a kinti fotózásból eredően van elég fény, akkor a 60-as.
Ha elég pénzed van, akkor mindkettő, és azt veszed elő, amihez kedved van.
-
Tin_Shield
őstag
válasz
shouryuken
üzenetére
Nekem mindkettő van, azt hittem, tudok dönteni, hogy melyik maradjon, de nem

-
athomi
veterán
válasz
shouryuken
üzenetére
Egyéni preferencia kérdése.

-
t72killer
titán
válasz
shouryuken
üzenetére
Nekem 1.8/45 van, tuti kis darab, ezt javasolnám. 1.8-ra nyitva is teljesen okés a képe, ami sötét helyen jól jöhet a 2.8-assal szemben.
-
shouryuken
senior tag
Sziasztok!
20 1,7 mellé 2. lencsének mit ajánlanátok?
Oly 45 1.8, vagy sigma 60 2,8?
A sigma ára elég vonzó, de gondolom a 45 kicsit rugalmasabban használható.
Esetleg érdemes mindkettőt beszerezni idővel?
Köszi! -
jjeahh
nagyúr
válasz
silmatauki
üzenetére
Nekem ebből annyi jön le, hogy a sigmát ide, most!
A lassú feldolgozás viszont tényleg gáz lehet. -
silmatauki
őstag
Itt van amúgy egy direkt összehasonlítás a Pana GM1 + 12-32 (23mm-re tekerve és az optimális élesség érdekében picit – 5.6-ra – lerekeszelve apertúra módban) és a Sigma DP2 Merrill között. Mindkettő extended minimum ISO-n (125, ill. 100) a zajcsökkentés kedvéért.
DP2 (semmi plusz exp. korr.-t nem nyomtam rá, f4.5)
Mind2t nulla (GM1) / minimális (az SPP-ben -2) zajszűréssel hívtam elő. (Az SPP a minimális CNR -2-n is szűr színzajt – a ténylegesen zajszűrés nélküli Iridient ezért produkál durván “csomósabb: képeket, ha ott nem kérünk szűrést.)
A DP2 sokkal élesebb képet csinál, viszont a “csomós” színzaja (ami még ezen a képen is látszik a bal fent hátul levő sötét üvegablakokon) sokkal nehezebben szűrhető, mint a sokkal randomabb GM1-féle színzaj.
és itt egy mai belső téri DP2 kép. kézből kellett fotóznom (nem volt állvány), gyakorlatilag minden 1/40s-nél hosszabb záridejű kép bemozdult és emiatt kukázni kellett őket. (Iszonyú nehéz Sigma Foveonokkal bemozdulásmentes képeket lőni nagyobb – akár a recpirokszabály körüli is! - záridőkkel, olyan nagy az élessége.) Emiatt “csak” egy 2.8-as, 1/40-es képet hívtam elő. Szerencsére a DP2M obija 2.8-on is nagyon jó. Itt – szemben a fenti kültéri képpel - mind az expozíciót (SPP-ben +0.4), mind a HDR-t (SPP: +0.7 fill) megnöveltem, plusz CA korrekciót bekapcsoltam. 0 CNR-t használtam (LNR és BNR maradt a minimumon). Látszik, hogy így is van a homogén felületen csomósodás.
-
Mercutio_
félisten
válasz
frankstork
üzenetére
Ez a veszély nem fenyeget

-
frankstork
aktív tag
Ha egyszer megérjük, hogy először a keresőbe ír mindenki, akkor lesz ám itt hullaszag...
-
silmatauki
őstag
"azt nyilatkozták, hogy az új szenzor a dp-knél >1 FÉ-kkel jobb ISO-ban; és mintha újabb feldolgozó processzort is kapna."
Igen, high ISO-ban sokkal jobb, de persze így sem jön az azonos pixelméretű Bayer, pláne nem, színzaj tekintetében, az X-Trans szenzorok közelébe. Meg persze maga a CPU is gyorsabb + van vezetékes távkapcsoló (szemben a Merrillel) + lényegesen nagyobb az akku, így tovább is bírja.
Alap ISO-n (ami ugyebár “adja magát” - nem hiszem, hogy sokan akarnának ISO400 felett fotózni Quattro-val (sem)) ellenben egyetlen (nagy!) előnye a Quattro-nak a Merrillhez képest az, hogy mócsingos színzaj helyett a világosságjel zaja dominál az árnyékokban, ami sokkal-sokkal elfogadhatóbb, mint a mócsingozás. A mócsingok kb. 2 fé-vel halványabbak.
Amúgy kifelejtettem egy igen nagy Quattro-hátrányt: az SPP 6.x hihetetlenül lassú, és csak az képes Quattro-RAW-okat feldolgozni. A Merrill-RAW-okat az SPP 5.x ezzel szemben elfogadható gyorsasággal kezeli. (Nem egy C1 vagy LR / ACR, de legalább nem kell fél percet(!) várni egy csúszka elhúzása után…) Az egyetlen nem-Sigma-eredetű RAW app, ami még olvassa a fájlokat, az Iridient, általában az SPP-nél lényegesen rosszabb (sokkal erősebb mócsing-színzaj + soxor nem természetes színek, különösen az égbolton) outputot produkál Merrillel, és egyáltalán nem támogatja a Quattro-t. A Quattro kamerák OOC JPEG-ei szerencsére sokkal jobbak, mint a Merrill-éi, de ha valaki bőszen pl. ETTR-ezik (ami a Quattro esetében sem árt), akkor ez nem sokat segít majd rajta.
Szal én hanyagolnám jelenleg a Sigma-szenzoros gépeket. Ha kell a jó felbontás viszonylag elfogadható áron, és nem gond a tripod- meg statikusság-igény, akkor E-M5MkII vagy a K3-II (meg persze a K1, ha tényleg olyan jó lesz, mint aminek ígérik) a jó választás.
-
.mf
veterán
Köszi, de ezt már én is megtaláltam, és tapasztalatból tudom, hogy nem az obi nem-bepattanása. Egyszer a PL3 + friss 20-as ijesztett rám, hogy csak egy fekete képet kaptam, nem ismerte fel az obit -- de aztán kiderült, hogy csak nem kattant be a helyére (újan olyan passzentos volt, hogy már azt hittem, bepattant, azért nem fordul tovább); azon a gépen viszont nem volt semmilyen hibakód később sem.
Frankstork: nem főbenjáró bűn, de fórumos netikettnek hívják, hogy előbb egy keresést megejtünk -- gyorsabban megvan, mint ahogy a hsz-t beírod, és ha volt már a kérdés, akkor a válaszokat is egyből megkapod rá.
Konyi: pl. a FF Sigma obik, amiket lehet szintén SA mountos kivitelben kapni? Valószínűleg néhány APS-C fix is kirajzolja.
Silmatauki: azt nyilatkozták, hogy az új szenzor a dp-knél >1 FÉ-kkel jobb ISO-ban; és mintha újabb feldolgozó processzort is kapna. Ugyan ez még mindig kevés a hátrányuk ledolgozásához, de ettől én még örülök, hogy vannak. A Sigma egyike azon kevés nagy cégeknek, akik mernek innoválni, és radikálisan változtatni a bevett dolgokon, még ha ezeknek jelentős része nem is lesz közvetlenül sikeres. Mondták is, hogy még ha a Foveon szenzoros vázak veszteségesek is, az ott kifejlesztett technológiával jobb obikat tudnak készíteni, ahol pedig behozzák nyereségben.
-
dzz
aktív tag
hmm. „drathlosen TTL-Blitzens” ... ebből rádiósnak gondoltam
a kérdésed alapján rosszul. Akkor ez optikai vezérlést jelentene amit 3 csoportra tud kiterjeszteni? A mikéntje érdekelne és esetleg típusok amik vezérelhetők vele. Ha már így belefutottam a hibás elképzelésembe, esetleg érdekelne valamiféle távvezérelhető, távolról bellítható megoldás - egyenlőre 2 vakuhoz. -
t72killer
titán
válasz
csacsi77
üzenetére
Személyes tapasztalat nincs, körüljártam 1 kicsit a témát. Optikailag jó cuccok ezek, viszont arra kell figyelni, hogy APS-c obikra necces a dolog (m43->apsc crop=1.33, 0.71x1.33=0.94, azaz nem egészen fedi a képkockát). Inkább FF obikkal párosítva szoktam látni a cuccost, de sigma 18-35-el is tolják páran.
-
dzz
aktív tag
Szép vasárnapot

Vakuzni szeretnék Lumix G7/70 masinával. A beépített rádiós vezérlése használható valahogyan? Mely rádiós vakukkal használható? Esetleg valami vevő képes a jeleit venni amire felszórható akár TTL akár manuális vaku? Illetve hol tudnék utánaolvasni a Vaku lehetőségeknek akár angol vagy német nyelven?
Thx
Joe -
PNP
őstag
De van, párszor le is írtam itt, kellő akarat mellett a kereső is kidobja.
csacsi77:
Videó alatt ne akarj AF-t használni szerintem, és ez nem csak a Speed Boosterre igaz. G7+SB+1755IS szerintem overkill home videóhoz.
Ezen az objektíven amúgy én is gondolkodtam az IS és a jó tartomány és fényerő miatt, de azt tudnod kell, hogy kicsit át kell alakítanod a bajonett felőli végét, de ez visszacsinálható.
Visszatérve a kérdésedhez, AF használható fotóra, és viszonylag statikus dolgokhoz. Követni nem tud. IS működik folyamatosan, így videó alatt is.
-
-
MrChris
nagyúr
válasz
t72killer
üzenetére
Bratyómnak van egy rakat dp-je. Amiket látok abból az tűnik fel hogy marha jó éles képük van más jellegű mint a megszokott, kicsit mint az élesített kép élesítés hibái nélkül, akit ez rabul ejt azok lenyelik a hátrányait. Hidd el ez nem a magas isoról szól, értsd hogy kb 400-ról se, nem hogy 1600 meg 6400.
-
t72killer
titán
válasz
silmatauki
üzenetére
A pixelméret egy dolog, a normalizált méret a lényeg.
-
silmatauki
őstag
válasz
t72killer
üzenetére
"Az APS-h-tól ildomos lenne egy D7200 szintjét hozni iso3200-on manapság"
Ilyenre ne is számíts. Pixelméretben uaz az APS-H Sigma, mint az APS-C (és persze a jelenleg a piacon levő 4 db dp0...dp3 kompakt), így magasabb dinamikáról / jobb zajszűrésről szó sincs. Magas ISO-n nagyon rossz a Quattro is (hát még a Merrill), és valszeg ez így is marad – egyszerűen nem lehet egy háromrétegű szenzoron (Foveon) hozni ugyanazt a zajtűrést, mint egy egyrétegűn (7200).
"Mindenesetre évek teltek el az előző szenzoruk óta, kíváncsi leszek, alkottak-e vmi ésszerűt."
Az új SD-kben uaz a szenzor, mint a tavalyelőtt bejelentett / tavaly kiadott négy kompaktban. Azaz semmi előrelépés nincs / nem lesz, ezekkel tényleg csak alap ISO-n lehet fotózni, viszonylag kis dinamikájú témákat (azaz ahol nem nagyon kell árnyékokat húzni). De legalább éjszaka is lehet velük fotózni (kis dinamikájú témáknál) – ha nem kell árnyékhúzás, akkor a Merrill egész normális (nem túl mócsingos) éjjeli képeket csinál ISO100-on.
-
t72killer
titán
válasz
konyi79
üzenetére
Kíváncsi leszek az újakra, hátha virítanak valamit. Az APS-h-tól ildomos lenne egy D7200 szintjét hozni iso3200-on manapság.
APS-h-ra FF üveg kell, előnye, hogy a gyengébb FF képsarkok lemaradnak és jobban kihasználja a FF üvegeket, mint az aps-c. Annyiban ciki, hogy nincs rá jó alapzoom: a 24-en induló FF lencsék itt ugyebár 29mm ekvivalensek.
#74136:
. Igen, figyelgetem a piacot, mikor tűnik fel egy olcsóbb e-m5ii. Mindenesetre évek teltek el az előző szenzoruk óta, kíváncsi leszek, alkottak-e vmi ésszerűt. -
silmatauki
őstag
válasz
t72killer
üzenetére
"nagyon kíváncsi leszek, mit virítanak az új gépek a többi MILC-el szemben"
Ne várj túl sokat a Quattro-tól. A Merrill ocsmány rózsaszín-zöld mócsingjait úgy próbálták javítani, hogy az alsó két (piros-zöld) réteg felbontását negyedelték. Ezzel valóban kb. 2 Fé-t javítottak a mócsingokon, ugyanakkor a színfelbontásnak ezzel igencsak betettek, plusz a szenzor dinamikája sem jobb, mint a Merrillé. Különösen a világosságjel zajosabb az árnyékokban.
Elég sokat fotóztam Merrillel (DP2). Ha nincs nagy dinamikakülönbség (nincsenek (mély)árnyékos részek), akkor szenzációs az output. Ha viszont bármi árnyék van, és azokat fel kell húznod, akkor már nagy a baj – megjelennek ott a mócsingok. Komoly árnyékhúzásnál még a legerősebb színzajszűréssel sem lehet a mócsingoktól megszabadulni. Mindez persze tűző napfényben és ETTR-rel. (Az ETTR egyenesen kötelező Foveonnál, olyan kicsi a zajhatárolt dinamika.)
Ha nagyfelbontás kell, és statikus a téma / nincs pénz A7RII-re, sokkal jobban jársz az Oly vagy a Pentax Hi-Res / SR-képes cuccaival.
-
t72killer
titán
Nem is figyeltem a híreket, sigmáéknál szökőév van

nagyon kíváncsi leszek, mit virítanak az új gépek a többi MILC-el szemben, pont az előző szökőévben jött ki az utolsó csereobis gépük. Érdekes, hogy az APS-H cuccnál se nyomulnak 6400 feletti iso-kkal (de mintha úgy is rémlene, hogy alacsony iso-n befutó a Foveon)
-
ati3x
senior tag
Gyorsban ezt találtam a DP fórumon:
"I had the same error code. I pressed ok and it disappeared. I am not sure but I suspect that it might be from turning on the camera without the lens fully clicked in. Would love to see an actual list of damage codes from Olympus."
Valami olyasmire gyanakszik hogy az obi nem rendesen pattant be.. És előző hszban pedig azt írja, hogy egyszer szintén leesett a gép, de nem talált külsérelmi nyomot..
-
.mf
veterán
válasz
frankstork
üzenetére
"Nem tudom, kérdezem!?"
Oké, kérdezd azt a téglalap alakú mezőt jobb oldalt fenn, amibe szürkével az van írva, hogy "gyorskeresés itt". Már többször végig lett beszélve.
Bár mondjuk ez a Sony APS-C vs m4/3 is, mégis újra és újra felhozzák egyesek...---
Mint korábban említettem, az EM5-ösömön a szerviz-menüben megjelent a 8222-es hibakód, de erről semmit nem találtam a neten; és már lehet, hogy régóta ott volt, mégis látszólag működött minden.
Most nemrég videófelvétel közben pár mp. után mintha befagyott volna (kimerevedett a kép, mint amikor leállítod a felvételt, de sokkal tovább tartott). Kikapcsoltam, vissza, működik. Következő snittnél megint pár mp. után befagy, a normál videó-leállításhoz képest kb. 3x annyi idő merevség után visszatér a normál állapotába, és utána megy. Majd később mégegyszer megállt pár mp. múlva (6-16 mp közti hosszokról van szó).
Wétéef.
Túlmelegedés biztos nem lehet, elég hűvös volt. Akku is cserélve volt közben. Régebben is előfordult már 1-2x, de akkor egy alkalommal csak 1x játszotta el ezt.
Gondolom más se látott még ilyet?
Neten is keresgélek, de a keresőszavakra nem sok releváns találatot dob... -
csacsi77
senior tag
Urak!
Van valakinek személyes tapasztalata a Metabones Speed boosterel? Leginkább az AF sebesség érdekelne. Életképes lenne egy Canon EF-S 17-55mm f/2,8 IS USM objektívvel mondjuk egy G6 vagy G7? Videó alatt is működne az AF és az IS?
Láttam pár YT videót, ott viszonylag jó volt a sebesség, de jó lenne személyes tapasztalat vagy olyan, aki otthon van a témában ellentétben velem.
Előre is köszönöm!
-
80hun
addikt
válasz
frankstork
üzenetére
Ha 25mm-es kell ott a pana 25/1,7 olcsón.
Vagy ha 30mm kell nemsoká árúlni kezdik az új sigma 30/1.4 art-ot.
-
Grga_Pitic
aktív tag
válasz
frankstork
üzenetére
Jjeahh már le lett oltva korábban, szerintem azzal letudta a törzsgárda a témát, ezért a hallgatás.

Keress vissza a Mitakonra a topikban. Úgy tűnik, hogy az MFT világban sehol nem arattak babérokat, mert az utódját már nem hozták ki erre a bajonettre.
A képe karakteres, meg manuál az obi, ezért a pénzért ott a Pana (sőt ennek feléért) vagy az Oly 25. Amúgy nekem tetszik, de játszani kicsit drága... -
törölt tag
-
Tin_Shield
őstag
válasz
üzenetére
Van 75 f1.8 mft-re, tudjuk mire képes, azt is mit tud f3.2-n.
De lassan el kéne már engedni ezt az 'én apukám erősebb' fasságot a dof ekvivalenciával, unalmas. 6 évig APS-C-t használtam, közel 4 éve m43-at, nem hiszem, hogy bárki megmondja egy képről exif nélkül, hogy f3.2 vagy f4-n készült. -
válasz
madgie
üzenetére
egy hét szabi után hazaérve látom, hogy jó nagy gépdömping volt!

ekv. 50 síelésnél is teljesen jó, hiszen "menj közelebb, ne zoommal akard megoldani a lustaságod". végülis ja, túraléc, hátizsák, két napi élelem és víz és talán elég közel tudok menni a hátsó hegyhez

egyébként a nikon dl 18-50 állati okos megoldás, a párja mondjuk hiányzik még (dl 50-200), de sebaj, ilyen jó nagylátót egy csomagban még nem adott senki.
a sony 55-210-re meg inkább nem mondok semmit, f6,3-as kályhacső... semmi előnye sincs számomra a panoly 14-140-nel szemben.
-
grigo
őstag
válasz
frankstork
üzenetére
Hozom a popcornt.
-
jjeahh
nagyúr
válasz
frankstork
üzenetére
No ezt a hsz-t lehet megbánod

-
eeXaa
addikt
...szerintem ki lehetne egyezni egy döntetlenre m43 vs. sony témában...
mindkettőnek nagyon masszív a felhasználótábora, ...ami gondolom nem véletlen... a végén úgyis az adott felhasználó egyéni szükségletei fognak dönteni.. -
frankstork
aktív tag
Ez pedig mi?
-
madgie
titán
válasz
üzenetére
FullFrame-re értettem a talicskát.
De amúgy megint pont azt csinálod, amiről írtam: abakusszal számolgatod az ekv fényerőt, minden mást háttérbe szorítva. Nekem a Fuji mellett nem esik nehezemre bevallani, hogy az MFT nagyon sok esetben kényelmi előnyben van az APS-C-hez képest is.
-
törölt tag
válasz
szpetri
üzenetére
(#74085) szpetri
Az említett obi hosszabb végén már nagyon szépen lehet portrézni, hidd el.
De próbáld ki Te is MFT-n, ha van hozzá üveged: 80mm f3.2...(#74086) Studi
Lehet, hogy sokaknak bejönne MFT-n is, különösen ha tükrös gépük volt korábban. Nikonon is gyakori a 18-105 és a 18-140, egyenesen imádják őket a tulajok, kár lenne tagadni. Pedig azok végén feleakkora fényerő és építési minőségben zongorázni lehetne a különbséget.
(#74087) madgie
Kiszámoltam ugyanezt Sony APS-C-n: az A6000 a 180-200-zal és a 10-18-cal együtt 20 dekával nyom többet (830 gr vs. 1029 gr), mint az Oly E-M10 Mark II a 14-150-nel és a 9-18-cal. Szóval nehogy már emiatt a 20 deka miatt kelljen talicska.

(#74108) ati3x
Én is néztem, de a C1/LR mellett nem igazán látom értelmét...
-
ati3x
senior tag
EM5_iso1600jpg_original Ez padigDenois_pro-al
-
ati3x
senior tag
megvettem ezt a progit... egész használhatónak tűnik..

-
bigsee
addikt
Köszi, de eddig jó volt (most hogy fokról-fokra pontos volt-e, azt nem tudom, de ekkora eltérés nem volt) és valamitől állt fejre... Visszaállítottam, most újra jó!
-
Új hozzászólás Aktív témák
- Macbook Pro M3 Max 16" - 64 GB/4TB/ AJÁNDÉK MAGIC KEYBOARD 3/ 27% ÁFÁS!
- Xiaomi 13T 256GB,Átlagos,Dobozaval,12 hónap garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÚJ Lenovo ThinkPad X13 Gen 5 - 13.3" WUXGA IPS - Ultra 5 135U - 16GB - 512GB - Win11 - 2 év garancia
- Apple iPhone 14 Pro 128GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

, Hajrá

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
csak ne lenne olyan drága... Bár gyártana a Sigma hasonló éles, kompakt és olcsó 75~85 f2.8-ast is, m4/3-on és APS-C-n is jó lenne szűkebb-portrézós ill. távolságokat-összenyomós-tájképelős obinak.

a kérdésed alapján rosszul. Akkor ez optikai vezérlést jelentene amit 3 csoportra tud kiterjeszteni? A mikéntje érdekelne és esetleg típusok amik vezérelhetők vele. Ha már így belefutottam a hibás elképzelésembe, esetleg érdekelne valamiféle távvezérelhető, távolról bellítható megoldás - egyenlőre 2 vakuhoz.