Hirdetés
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- OLED monitor topic
- Apple asztali gépek
- Pánik a memóriapiacon
- Gaming notebook topik
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Vezeték nélküli fülhallgatók
Új hozzászólás Aktív témák
-
grigo
őstag
válasz
Throme
üzenetére
Alapjában véve igazad van. Én olyan kontextusban gondolom ezt amit írtam, hogy ha a számok annyira rosszak hogy a divízió eladása felmerült akkor nem biztos hogy 3 omd családot etetnék hanem maximum kettőt de inkább egyet de a az legyen olyan hogy komolyan megvesse a lábát a piacon.
Aki most vacilal hogy mit vegyen az pont olyt nem fog venni az eladás miatt. Amikor szembesültek a rossz számokkal és piaci pozícióval akkor kellett volna feladni a sok termékcsaládot és újra gondolni azt amit írtam.
M10-el semmi bajom, nekem is az van, ráadásul őskori mk1 és mégis szeretem. Nem rosszindulatból írtam amit írtam.
-
grigo
őstag
Legutóbb beszéltük Forsgard-ot. Hát tegnap pont az ő m10mk4 hands on videóját néztem. Megmosolyogtató volt azért, ahogy leadta mennyire jó lett ez a gép. Ami persze igaz, de én mondjuk használom az mk1-et és az is jó, legalábbis nekem, legalább is arra amire én használom, és annyiból amit egyelőre szánok erre a felhasználási területre.
Kicsit ez az új gép megmutatja mi is volt a gond. Vagy csak belemagyarázom utólag
Biztos én vagyok hippi de én most azt csináltam volna, ha már az olympusnak bukó volt a fotó ág és eladják, de még nincs tető alá hozva akkor ha már minden áron ki kell ezt az m10-et hozni én beáraztam (és benyeltem volna) úgy, hogy az emberek azt mondják: jójó, dögunalom, és semmi új nincs benne de akkor búcsúként nesztek olyan áron, hogy az is elgondolkodjon egy "sétálós" gépen aki nem is akart, hiszen úgyis veszteséges már az egész és eladjuk, nem sokat fog ez már számítani a negyedéves jelentésben. Persze hippi vagyok és naiv
Továbbra sem látom nagy értelmét ennek az m10 kategóriának, és m5 alatt beszántanék mindent TG-t kivéve, m5-ből m1- ből gyúrtam volna egy kategóriát belerakva mindent ami van és rámentem volna a FF rendszerre mellette. Így lett volna egy kompakt m4/3 váz minden jóval ami kizárólagos, nincs pen meg m10 m5 m1 stb, csak egy váz mind felett. És lett volna a trendi fancy FF vonal ami legalább reményt adott volna. Na, kiálmodoztam magam
-
-
grigo
őstag
válasz
Throme
üzenetére
Ezt én is néztem, először még el is gondolkodtam rajta, mert biztos meg lehetne oldani, aztán úgy gondoltam korai még nekem az em1II
Amúgy rá szoktam nézni a videóira, valahogy nagyon fura nekem ez a faszi. Jó persze egyből lejön, hogy nem a trendi youtuber típus, de akkor is olyan fura nekem. Viszont már nem egy videót megnéztem tőle, úgyhogy működik. -
grigo
őstag
Viszont a fényképezőgépek 100%-a fotózásra lett véve, de mobilt olyan is vett aki csak telefonálni akar. Ez kicsit sarkított, mert persze már senki sem akar csak telefonálni, ha nem fotóz akkor is netezik, navigál, e-mailezik. Vagy ha telefonnal fotóz akkor sem biztos hogy a klasszikus értelemben vett fotózás. Én például rengeteget fotózok telefonnal, 95%-a olyan, hogy küldök a boltból képez, hogy "kell ilyen?".
Szóval persze, mondanak valamit a számok, de sosem fogjuk megtudni hogy pontosan mit. Legalább is szerintem. -
grigo
őstag
válasz
Hi!King
üzenetére
Canont azért lehet is. No nem az 1dx-ről beszélek. Nekem megváltás volt sonyra váltani. Szóval én is ilyen vagyok ezek szerint. Viszont többször belefutottam, hogy leszólták a sony szettemet hogy az a7 és a7II nem az igazi elég gyenge ebben abban, kicsi, komolytalan. Aztán előhúzta a műanyag canont valami turistazoom-mal. De amúgy ezek csak előítéletek és rossz tapasztalatok csak én ezzel találkoztam többet. Viszont mft és fuji fronton még nem futottam bele ilyen arcosabb fotóssal 🙂
-
grigo
őstag
Amúgy a canon apsc-sek a legdurvább faj. Tényleg nem akarok megsértődni, találkoztam már teljesen józannal is, de meg vannak róla győződve, hogy a fröccsöntött 2 fókuszpontos vázukkal ők most olyan elit klub tagjai lettek, hogy az övék az fényképezőgép, más csak lelkes amatőr egy játékszerrel.
Persze ez azért most sarkított de megvan szerintem mindenkinek ez a típus. -
grigo
őstag
Fogyasztói társadalom. Mert hát az a csúcs. És amúgy tényleg nagyon jó, mert hát miért ne lenne jó? Mivel valószínűleg vannak tudásbéli hiányosságaik gazdagon (persze mindenkinek). De ahhoz azért meg kell érni szerintem szakmailag hogy lemondasz a nagy szenzorról mert fel tudod mérni mit használsz mit szeretsznél elérni stb. Aki most indul, mint az a csoport az valószínűleg adott pénzből a legütősebb technikát akarták, bármi áron, nem is tudnának mérlegelni.
-
grigo
őstag
valószínű az lesz a megoldás, hogy ha találok valamit és belefér a terveimbe akkor megveszem, meghagyom mellette a 12-32-t és majd az élet eldönti, hogy mi mennyit lesz használva. Tény, hogy nagyobb a különbség mint a tele végen, de valahogy érzem már magamon, hogy nem vagyok az a nagylátó őrült mint régen, aki minden rendszert nagylátóval kezdett, hogy mindig minden beleférjen a képbe. Valahogy az utóbbi években inkább kitelézek egy izgalmas részletet mint belegyűrjek mindent. De annyira egybehangzóan jó véleménnyel vagytok a 12mm-ről, hogy most már fosok eladni

update: kb ugyanerre jutottam a saját kertvégi képeimmel is. Látszik a különbség, de valójában ha az egyiket random kitörlöd a kép nem veszít (legalább is nekem) semmit. Hétvégén kiviszem naplementés giccselni a gépet és külön figyelni fogok erre.
-
grigo
őstag
Amit látok EVF-ben kijelezve az valós gyújtótávolság vagy csak olyan hozzávetőleges? Úgy értem mennyire pontos? Csak mert megnéztem a 140 és 150 közti különbséget és nagyon minimális volt csak, gyakorlatilag elhanyagolható. Most végzek a kerti munkával és megnézem a 12-32-vel ugyanezt 12-14 között.
-
grigo
őstag
Megpróbálok rámenni erre a 14-140-re. Ebay az árak alapján felejtős.
Amúgy érdekes, azt vettem észre az m10mk1-en hogy szar az összes képem a 30mm-essel is az oly kittelével még végképp. Mondom ez az obi f8-on is egy kalap szar. Leszedve meg teljesen élesek voltak a képek. De mondom ennyire fals lenne a kijelző képe... Majdnem kukáztam vagy 30 képet a gyerekről. Macronál szintén ugyanez volt.
-
grigo
őstag
Köszönöm a jótanácsokat, szerintem akkor egy telezoomra rámegyek. Jó lenne egy 14-140 vagy 14-150 de szerintem ahhoz eladnám a 12-32mm kitobit mert nem látom értelmét 2mm miatt hordozni egy plusz objektívet. Lehet ebben a kategóriában felesleges ennyire tervezni, de képminőségben, rajzolatban akármiben lenne különbség?
-
grigo
őstag
Uraim, kilövési engedélyt kaptam egy budget üveghez az e-m10mk1 gépemhez. Jelenleg van mellé egy 12-32 kitobi, egy 30mm 3.5 macro. És ennyi. Saját felhasználási tapasztalat alapján ti mit céloznátok meg ezek mellé család, utazás, túrázás, tájkép. Van mellé egy sony ff rendszerem is, szóval nem a világot akarom megváltani vele, a cél, hogy egy oldaltáskában tudjak vinni magammal felszerelést, ha úgy van. Én vagy a kit telére gondoltam vagy valami ekv 40-50mm közötti fényerős üvegre ami akár még rá is gyógyulhatna a gépre. Nektek mi vált be? Már aki nem pro üvegekkel jött a világra

-
grigo
őstag
válasz
lugosi
üzenetére
Igazából bármelyik budget tele. Túl sokat most nem raknék az mft-be, kicsit újra összeszokunk aztán meglátom mit hoz az élet, azt érzem, hogy kell egy mászkálós rendszer egy kis oldaltáskába. Ez vagy oly vagy pana vagy fuji lesz és cserélhető objektíves. Szerencsére van egy 1 éven aluli gyermek, egy házfelújítás és egy második autó betervezve úgy hogy elkapkodni nincs is esélyem a vételt, viszont mivel van egy e-m10-em hozzá egy pana 12-32-vel és fórumtárstól vettem hozzá egy 30mm 3.5-öt még egy telét szeretnék, nagyon max egy fényerős általános látószögű obit (mindenre is) aztán próbálom élvezni. Úgy gondolom ezek azért összehozhatók. Most már rákeresek erre a pana obira és keresek egy kicsit mélyebb elemzési lehetőséget. Amióta használom, kicsit kezd elmúlni a kisszenzorparám, de azért valamelyik este volt egy nagy dinamikatartományú naplemente+szivárvány a kert végéből, gyorsan felkaptam az olyt lőttem és hát gyorsan töröltem is hogy hát ezt nem gondoltam át
Persze user error is lehetett. -
grigo
őstag
válasz
Mercutio_
üzenetére
Akkor valamilyen módon mégis szerencsés vagyok. Szerencsére kaptam most bizonytalan ideig kölcsönbe próbálgatni egy 40-150 kitobit is. Az biztos, hogy szikrázó napsütésben nem lesz rossz kirándulósnak. Érdekes, hogy a 40-150el érezhető amikor elkezd "darálni" a stabi, érzem, hogy megfogja a képet. Viszont a 30mm 3.5 makróval semmit sem érzek. Olyan mint a sony vázstabi, tudom, hogy ott van de különösebb jelét nem adja
Ez lehet azért van, mert a 30mm 3.5-nél a makró meg a nagyítás miatt úgymond redukálódik a hatása a stabinak? -
-
grigo
őstag
válasz
totálkezdő
üzenetére
Olyan csalóka hogy az oly képek mennyivel eye candy-k. De mégis több pana van. Ilyen különbség azért nem hiszem hogy van a két márka között. Érdemben van különbség a két csóró tele között?
-
grigo
őstag
válasz
csaabz
üzenetére
Persze, azaz használtam, amíg be nem szart a rekesz a Sonnaron
Kifejezettem ajánlom az oly mellé a CZJ Sonnar 135 F3.5-öt, vagy Soligor 100mm 3.5 macro-t.
1 2 3 4 5#95529 mephisoft: csak a képeket futottam végig, szörnyű mobilos színek szerintem.
#95525 aginor: tudnál nekem mutatni (vagy bárki) 40-150 fotókat. Már ha nem a PRO üvegről van szó. gondolkodok egy mft budget telében. Volt 75-300 de az nem igazán nyűgözött le viszont kevesebbért lehet lenyűgözne ugyanaz

-
grigo
őstag
Előre is bocs az offért, de ha már makró definíciós vita.
Mi a retek az a oneplus a5000? Nekem telefont hoz fel. Egy bizonyos Sanjay Rajtk képeibe botlottam bele és egy jó nagy wtf az egész, hogy ezt telefonnal csinálja. Vagy létezik ezekre valami plusz előtét lencse? Mert akkor én a kis oly makrómat le is rakhatom, a budos életben nem rúgok labdába.... -
grigo
őstag
válasz
MrChris
üzenetére
Nem tudom. Ezekhez azért kis halak vagyunk, nálam okosabb emberek vannak ott a leg gyíkabb pozícióban is. Valami oka csak van a az eladásnak. Az is lehet hogy nem is rosszak a számok önmagukban csak a med részleg terveit figyelembe véve nem férnek bele a vezetés üzleti elképzeléseibe.
-
grigo
őstag
válasz
topikk
üzenetére
Nekem ezzel az a bajom, hogy értelmetlennek tartom egy ilyen helyzetben. Most nem ez kellene hanem egy ésszerű átgondolt válságterv. Át kellene gondolni hogy kell-e m10 pen egymás mellett kell e valójában m1x. Én inkább palettát szűkítenék de azok biztosan maradjanak gyártásban és piacon ami piacon marad az pedig legyen árban úgy versenyképes hogy elgondolkodjanak a vásárlók hogy feladják a FF trendet mert annyira megéri. Az életbenmaradást és az eladási számok okozta válsághelyzetet nem új pro üvegek piacra dobása segíti. Hanem az ha az ázsiai amerikai piacon tömeges új eladásokat tudnak produkálni. Pro üvegeket a már pro mft felhasználók vennének szerintem. Nyilván az sem rossz de a problémát ami miatt eladták a részleget nem oldja meg. Legalább is én így érzem.
-
grigo
őstag
válasz
nozs23
üzenetére
Olyan áron azért már kibővülnek a lehetőségek főleg ha a használt piacot is beleveszed. És azért nagyon tudnod kell hogy mit akarsz, hogy ne mondd azt hogy legyen nagyobb szenzor és jobb videó ugyanazért a pénzért. Itthon. Tőlünk nyugatabbra pedig ez nem pénz, simán vesz a norvég kisnyugdíjas bármilyen szettet amire mi elég sokáig gyűjtögetünk 🙂
Ettől függetlenül elmorzsolnék egy pár könnycseppet most egy m5mk3-ért.
-
grigo
őstag
válasz
jaanoo89
üzenetére
"Ha azt reméled, hogy az Olympus tulajok tömegesen elrohannak Sanyizni, óriásit tévedsz."
Azért ne felejtsük el, hogy sok még a sznob így is. Van canon apsc ismerősöm, igazából hatalmas mellénnyel nézte le a kis e-m10-emet, hogy komolytalan szar. Fura arca volt amikor két héttel később előcsíptam a FF Sony-t, hogy hát ez nem olympus. Hát mondom nem, ellenben mostanában elég sokszor veszem magamhoz a minimál olympust (mert ugye asszony, gyerek, kutya, kutyacuccok, gyerekcuccok, babakocsi stb...nem hiányzik egy hátizsáknyi cucc). Igazából onnantól vett komolyan, hogy nem olympus volt nálam. Nyilván nem én vagyok a hülye (remélem) de sok ember így működik, sokan átmennek presztízsből ha tudnak. (és ez nem baj, csak adják el a cuccukat nekem nyomott áron
)Bevallom a rossz hír előtti napon gondolkodtam azon, hogy eladom az egész sony felszerelést és veszek helyette valami mft rendszert. Persze a hírek után gyorsan "megjött az eszem", de ettől függetlenül folyamatosan nézem az e-m5 hirdetéseket. Szóval van olyan is aki úgymond visszaváltana.
Amúgy rengeteg YT videót nézem meg az eladás híre után, volt egy angol akcentusos srác talán ha jól emlékszem, nagyon tetszett amit mondott. Az Olympus nagyon elszúrta önmaga pozicionálását. Én is azt gondolom, hogy egy fotósnak meg kell érnie az mft renszerre és tudni kell mit akar különben csalódás lesz. Viszont amikor valaki belevág a fotózásba tényleg alig vesznek szerintem mft-t. Mert azt látják, hogy milyen kicsi, de az alap kitek a többi rendszernél sem túl nagyok, úgy gondolják belefér, aztán amikor lépdesnek előre a fejlődésben a többi rendszer nő, de az mft marad elfogadható. Viszont azt látják, hogy a csúcs gépek drágák, azaz ugyanannyiba kerülnek mint az apsc és a ff rendszerek, akkor meg miért legyen kisebb szenzor.
Szerintem ott lehetett volna ezt jobban csinálni, hogy nem kellett volna ennyi termékcsaládot tolni amikor rájöttek, hogy gond van és nem jók a számok. Dobni kellett volna a pen és m10 kategóriákat, meghagyni az m5 és m1-et és a kompaktokat. Van a top, meg van az elfogadható ár. Na de mindegy, a lényeg, hogy a rendszer választásnál tényleg csak a nagyon tudatosak választottak mft-t, mert nem jön ki a rendszer előnye amikor valaki elkezdi ezt az egészet.
Remélem lesz továbblépés, mert én még most szeretnék mélyebben belevágni ebbe az egészbe. Időben kapcsoltam

-
grigo
őstag
Nekem ez döbbenet. Nem voltam illusztris tagja a klubnak egy em10mk1 12-32 és most vettem egy 30-as makrót. A sors fura fintora hogy egyre szívesebben hordtam magammal a sony rendszer helyett. El is gondolkodtam néha egy rendszerváltáson vagy csak egy másik oly vázban. Persze ettől semmi sem változik, de minden változik. A Samsung NX-ek is jó kis gépek....de. Féltem az mft rendszert is, azaz inkább attól félek hogy a pana dobja majd és rámegy a FF-re. Most még ki tudná szórni az mft vonalát akár ugyanennek a japán cégnek és még értéke is lenne.
Azért aki nemrég kötelezte el magát oly irányban annak elég fura érzés lehet. Úgy értem aki mondjuk fél éve ugrott bele a fotózásba.
-
grigo
őstag
De nemár. Asszony itthon transmitterrel fog deríteni ha épp gyereket fotóz nap közben mert jön valami olyan pillanat? Azt hittem ezt viccnek szánjátok, de ezek szerint komoly. Van 685-öm meg vezérlőm de ha a gyerek épp fintorog akkor ő nem fog ezzel pöcsölni, nem is tudná szerintem. Inkább marad a 25mm akkor.
-
grigo
őstag
válasz
Lassú Víz
üzenetére
Ok hagyjuk akkor a baromkodást. Próbálom helyén kezelni a választ. Olyan obit keresek amit esetleg itthon is hagyok az asszonynak, leveri a gyerek stb. Felhasználói tapasztalatra lettem volna kíváncsi a két obival kapcsolatban (mivel a m4/3-os gépemre megálltam a 12-32 kitnél)nem arra hogy fullba nyomjuk a kretént.
-
grigo
őstag
válasz
MrChris
üzenetére
Hát akkor meg vagyok lőve. Van mellé egy 12-32 (nem a 2.8-as) de szerintem az bentre sötét is lenne. Jó lenne a gyors fókusz, de az sem ártana ha pontos is lenne, persze nyilván csodák nem lesznek. De nagyon nem tudok dönteni. Gondolom a 25-ös látószöge sem olyan rossz azért, olyan nagy különbség nincs. Vagy van?
Mennyi az a korrekt ár amiért érdemes megvenni? -
grigo
őstag
Sziasztok. Mennyire lenne jóbarátom a pana 25 1.7 ha keresnék egy olyan obit aminek a látószöge (és fényereje) megfelelő arra, hogy itthon hagyjam az asszonnyal majd és ha olyan van akkor tudjon gyereket fotózni, kint és bent? Nézegettem még a 20 1.7-et is de valahogy az az érzésem, hogy méreten és súlyon kívül nem biztos, hogy nyernék vele bármit is.
Ti mit használtok ilyen hasonló mindenes látószögre mi fényerős?Ja igen, egy nem túl friss e-m10-re menne, ami már nem annyira korszerű de kicsi és engem még a 3 tengelyes stabi is lenyűgöz

-
grigo
őstag
válasz
jaanoo89
üzenetére
Én anno nem vettem milcet mert megfogtam és kényelmetlen volt. Plusz lebeszélt az eladó is a MM-ban a kis tükör nélküli gépekről. Naná, hogy hazamentem hogy 600D-vel amit kb 3 évig használtam aztán jött a milc vonal. Kényelmetlen volt minden mint egy három számmal kisebb gumicsizma, de úgy voltam, többet a fogás nem fogja meghatározni az életem. Sony A7 lett, szörnyen szenvedős két hét után fel se tűnt, hogy nem tükrös dög, de úgy voltam, hogy ennél lejjebb soha nem adom. Két év múlva jött az e-m10 és a mai napig szívesen használom, de úgy voltam, hogy ez már tényleg a legalja. A héten ránéztem, hogy vannak árban az rx100-asok

Nagy kezem van, nagy ujjakkal szerintem, de bármit meg lehet szokni ha van miért megszokni. Szenvedés sokszor egy új telefon is, egy új autó stb. Anno megbolondultam, hogy ios menüjétől, hogy hogy lehet itt vissza lépni. Aztán ma már fel sem tűnik, ahogy a sony menüje sem....
Ja és most pedig azon gondolkodok, hogy mennyire tudnék kibékülni a pana színekkel ha esetleg az új családtagot videózni is szeretném nem csak fotózni. Messzire jutottam a nagy műanyag batároktól.
Ezzel semmit nem akarok mondani, csak leírtam

-
grigo
őstag
válasz
jaanoo89
üzenetére
Szerintem semmilyenre. Az ork nem hatóság. Bírságot csak bármilyen "közhatalmi" rendészeti szerv szabhat ki rád. De általában minden hatósági eljárás ami bírsággal végződik lehetőséget is ad jogorvoslatra. Szóval gondolhatod, hogy egy ilyen darab szar mennyi intézkedésre jogosult....
Magán cég maximum küldhet fizetési meghagyást de ugye ahhoz adatok kellenének rólad, namármost egy ilyen ork nem kérhet tőled igazolványt, és nem is tárolhat rólad semmilyen személyes adatot, nem nézhet bele a gépedbe, nem intézkedhet veled szemben. Annyit tehet, hogy megkér, hogy hagyd el a területet, amennyiben nem teszed akkor hívhat rendőrt, de gondolhatod mit tesz majd veled a rendőr azért mert készítettél két fényképet... Szelfik százai készülnek egy plázában naponta és még lehet keveset mondtam.
A másik, hogy közterületen neki semmilyen intézkedési lehetősége nincs, csak annyi mint bármelyik állampolgárnak, ő ott maximum vagyonvédelem miatt léphet fel, ezt el lehet mondani neki és természetesen mondhatod, hogy ha tovább zaklat és fenyeget akkor hívsz egy járőrt és mehet hivatalos úton a dolog. Közterületről azt fényképezel amit akarsz, egyedüli akadály az lehet ha valakit lefotózol mert ott már bejönnek a képbe a személyiségi jogok. Esetetlegesen ha szerzői joggal érintett dolgot fotózol, de az meg csak akkor ha abból haszonszerzés következik, egyébként magáncélú a történet és senkinek semmi köze hozzá.
Azonkívül ezeken is van azonosító, felírhatod, panaszt tehetsz a munkáltatójánál, vagy éppen magánál a plázánál is.
Szóval sokat nem kezdhet veled, viszont te se nagyon kezdhetsz velük semmit. Ezek ilyen egybites senkik, és kb a munkáltatójuk sem tud semmit tenni.Az ilyeneket (beleveszem a köztereseket meg az összes hasonló wanabe rendőrt) egész egyszerűen meg kell kérdezni, hogy mi alapján intézkedik, nevezze már meg hogy mi ad neki törvényi felhatalmazást erre, mi alapján látja el a feladatát, pontosan mi indokolja a fellépését, ki ő és kinél kapcsolatosan tudsz panaszt tenni vele szemben esetleg akkor hívjuk már ide a felettesét egy rendőrrel (ha fajulna a helyzet). Szerintem 1db jogszabályt se tudna megnevezni, ha tudja is hogy mi az egyáltalán és tapasztalat alapján ilyenkor inkább beszarnak hogy bajuk lehet belőle. De sose menj át agresszívbe, mindig legyen tanúd és az se baj ha van kamera a környéken.
-
grigo
őstag
válasz
totálkezdő
üzenetére
Köszönöm, a 3-as versenyző lett a nyerő, Marianna Armata.
Mindig eszembejutottak a képei amikor elrettentenek a pana szenzorától, hogy döglött színek, keserves képi világ. Aztán ennek a csajnak mégis tök jók a képei, olyan természetes, letisztult. Persze a végén mindig fostam panát venni
Szóval köszi mégegyszer a linket!

-
grigo
őstag
Sziasztok. Elég hülye kérdéssel jövök, jó pár éve itt találtam egy linket egy csajhoz aki flickr-ön teszi közzé a fotóit. Azóta valahogy már nincs meg vagy nem látom a fotóit és szeretném újra megnézni. Akkor odáig voltam a természetfotóitól, kíváncsi vagyok, hogy még mindig tetszik-e.
Semmit nem tudok róla csak annyit, hogy lumix-ot használt, akkor talán GH4-et és sok a növény, és makró fotó. Jellemzően egy hideg színvilágot használt, sok a havas, őszies kép és úgy dereng mintha kissé deszaturált lenne a stílusa.
Valaki esetleg ráismer? Előre is köszönöm. És bocsi

-
grigo
őstag
Sziasztok. Az oly 45 1.8-át használja valaki? Valahogy mostanában azon jár az eszem, hogy többször magammal vinném a kis oly-t ha nem csak 12-32 kit lenne.
Vagy esetleg a pana 42 1.7? Van gyakorlatilag bármi különbség a kettő között képileg?
-
grigo
őstag
válasz
csurgoi
üzenetére
Nekem aliexpresses rendelésem van. Más fantázianéven megy és nincs rá garancia hogy mindenben egyezik, és nincs erre való mérlegem csak szobai úgyhogy megmértem magam, és megmértem magam az állvánnyal a kezemben és a kettő különbsége tényleg 1,5 körül volt. (egyszer 1,4 egyszer 1,6) Úgyhogy esély van rá. De nagy elvárásaid tényleg ne legyenek, bár én szarra számítottam de kellemes meglepetés volt.
Jancsó Gergely rendelt nem olyan régen egy ilyen típust és csinált is róla egy videót.Amúgy Studinak igaza van, mert tényleg van a hamának is egy vállalható típusa emlékeim szerint. Viszont annak a pontos nevére nem emlékszem.
-
grigo
őstag
válasz
csurgoi
üzenetére
Klasszik china. Ezer féle verzióban létezik. Nekem is van egy. Kicsi, könnyű, vállalható de ennek megvan az ára. Utazni jó vele de a profi fotós karriered ne erre építsd. Maxra kihúzni nem érdemes. A hama meg a többi szemetet veri. Ennyiért nem kapsz szerintem hasonlót.
-
grigo
őstag
válasz
Lassú Víz
üzenetére
Hát megmondom őszintén vinném természetbe. Első telém lesz úgyhogy nem tudom milyen vonzalmat váltanak ki bennem a madarak mókusok miegymás. De most hogy itt a nagy lehetőség jó áron beszerezni átgondoltam, hogy ekv 600-as véggel stabi nélküli obit készülök venni, bár a vázban van 3 tengelyes de elbizonytalanodtam.
Nem akarom felhozni a technokrata-művészúr harcot és a stabi vagy fényerő vitát sem kiújítani
-
grigo
őstag
válasz
bigsee
üzenetére
Igen. Így összességében ez már elég jó ár. Amúgy is telén gondolkodom. Egyedül az motoszkál a fejemben, hogy nem lenne-e okosabb várna egy pana akcióra és egy stabis objektívet venni. Bár már az e-m10-emben is van stabi, még ha 3 tengelyes is, de hátha lesz majd olyan vázam ahol együtt működik a kettő. Vagy ez a gyakorlatban nem jelent olyan sokat?
-
grigo
őstag
Jó reggelt. A mintaboltban most az akciózott árból még le jön a visszatérés is?
-
grigo
őstag
Valaki így fejből (nem nagyon tudok most rákeresni teljes verzióban) nem tudná megmondani, hogy az Oly pénzvisszafizetés meddig tart? (Esetleg Pana várható-e?)
-
grigo
őstag
Ma szabin vagyok, úgyhogy végre nem csak telefonon tudok olvasni, szerintem nekiülök összehasonlító elemzést keresni ami képi teszttel is alátámasztott.
Tudod mi a bajom, hogy utálok úgy venni valamit, hogy majd eladom. Rühellem árulni a dolgokat és küzdeni az ezer forintos alkudozókkal.
Úgy vagyok vele, hogy ha már rászánom magam életem első teléjére akkor olyat vegyek amit meg is akarok majd tartani. -
grigo
őstag
válasz
pandur99
üzenetére
Na ezaz. Soha nem volt telém még, AF-es meg főleg. se Canonon, utána A7-re még "nincs kedvem" telét venni, viszont e-m10-re már "lenne kedvem". Úgyhogy kb nem tudom mire használnám, jó lenne egyszer majd madarakat is "lőni" bár nem tudom az fókusz rendszere mennyire alkalmas erre. Természetbe járnék vele az tuti. Már vagy 2 hónapja agyalok ezen és nem jutok előrébb.
-
grigo
őstag
Uraim, e-m10-re milyet telét vennétek? Érdemes Pana 100-300-ban vagy Oly 75-300-ban gondolkodni? Vagy ezek ekv. olyan távot adnak ami már madarászáson kívül másra kényelmetlenül használható és bőven elég egy kittele?
Akiknek már próbált ilyet mik a tapasztalatok? Nekem egy hajszállal talán a Pana szimpatikusabb, talán "gyorsabb". Stabi nem tudom számít-e a vázstabi mellett, bár csak 3 tengely talán érdemesebb használni mint az objektívét.
Attól azért tartok, hogy 75 illetve 100 az alja, tehát gondolom ez a felhasználást erősen korlátozza. Flickr pl inkább madaras képeket hozott nekem első körben. -
grigo
őstag
válasz
pitagi
üzenetére

Megnéztem. Szimpatikus program. Ezekkel mindig az a bajom, hogy nem tudom hova tenni őket. Rawtherapet néztem, ott az nagyon kusza volt nekem. Ez szerintem jól felépített, egyedül az ecsetet nem találtam.
Viszont soha nem érzem egy kísérletnél is, hogy én akkor most elszakadjak a LR-tól.
Azért fent hagyom
-
grigo
őstag
válasz
mikrofon
üzenetére
Ezzel viszont az a baj, hogy a karácsonyi vásárlást lehet kimaxolják addig sokan. Eljön a karácsony előtti utolsó akció és addig már egy csomóan úgy voltak, hogy nem várnak mert az a biztos ami már elmúlt és inkább vettek mást. Mindkettő elképzelésben van logika. De szerintem százezres dolgokat már nem biztos hogy az utolsó hétre hagynék.
-
grigo
őstag
Uraim, az e-m10 tulajokat kérdezném, hogy használ valaki minimál tokot? Tényleg csak annyit amibe berakja a gépet és utána hátizsák vagy kesztyűtartó. MM-ban néztem egy case logic tokot de vagy válltáska volt vagy kicsi volt a keresős e-m10-re. Valószínű kompaktra való tok volt.
-
grigo
őstag
Röstellem a kérdésemet, de nem vagyok túlságosan otthon az oly menüjében pedig már velem van fél éve.
Meg tudjátok mondani, hogy tudom a vakut működésre bírni M módban? Egész egyszerűen nem villan.
-
grigo
őstag
válasz
Tin_Shield
üzenetére
Hát a nagyobb látószög éppen jól jönne, a kis méret is. Ugyanis arra lett beszerezve az e-m10 váz, hogy mindig nálam legyen, hátizsákban, bőröndben mert a Sonyt nem hurcolászom mindenhova és sokszor megbánom, hogy nem vittem gépet valahova. De akkor képminőségben nem érdemes kalkulálgatni ezek szerint. Ez jó hír azért.

Köszönöm a választ. -
grigo
őstag
Biztos, hogy ezerszer volt már téma a melyik mft kit obi. De személyes tapasztalataitok alapján ti áldoznátok a pana 12-32-esére vagy annyival többet nem ér mint amennyivel többért kaptam az oly kitjétől?
-
grigo
őstag
válasz
Oly-Service
üzenetére
És mint látjátok a nagy testvér úgyis figyel.

-
grigo
őstag
Uraim ha valaki a nyár folyamán fejlesztésben gondokodik (július közepétől), de kitobjektív már nem kell neki, akár rám is írhat, mert előbb utóbb akarok venni rá egy af-es obit.
Mai napon beléptem az mft tulajok közé, nem tudtam otthagyni az akciós e-m10 vázat
-
grigo
őstag
válasz
Lassú Víz
üzenetére
Ez még csak nem is a drágaságról meg az árról szól.
Egész egyszerűen ha valamire nulla rálátásom van akkor nem kezdek el észt osztani olyanoknak akik teljes mértékben tisztában vannak a szakmai részével. Főleg nem pocskondiázásba áthajló észt nem kezdek osztani. A gyerek komplett idiótát csinált magából a K-1 véleményével. -
grigo
őstag
E-M1 mkII-re jól emlékszem, hogy idén lehet számítani?
-
grigo
őstag
válasz
frankstork
üzenetére
Hozom a popcornt.
-
grigo
őstag
Toljátok csak. 1 óra alatt több infót szedtem be mint egy nap dxomark túrás után

-
grigo
őstag
válasz
üzenetére
Ennek szerintem nagy része nem tudatos és pszichológiai alapon. Akárhányszor megyek tapizni multiba ahol sok gép lehet egymás mellett mindig van egy sor tükrös. Ezeknél van a sor meg a szakértő apukák. És az eladó nem érti miért érdeklődök a tükör nélküli kínálat után mikor ők egy egész sor canikont raktak ki nekem. Sokan látják hogy nagy, pénisztoldalék, fotóskinézetet adó. Szerintem sokan nem is tudják, hogy mire lehet jó az a pár "zajos tücsök" ami ki van rakva.
-
grigo
őstag
Lenne egy technikai kérdésem, hátha valaki fel tud világosítani. Szeretnék kicsit képbe kerülni. Milcekről olvasgatok és felvetődött bennem pár kérdés.
Lehet hülyeség. Vagy rosszul fogalmazom, de talán érthető.Technológiailag mitől függ hogy egy gép milyen dinamika tartománnyal bír és hogy mennyire teljesít jól magas iso-n? Illetve ezek a dolgok minek a hátrányára javíthatók a gyártás során ?
-
-
grigo
őstag
válasz
Grga_Pitic
üzenetére
És hogy hol érdemes megszállni a környéken

-
grigo
őstag
Csak egy gondolat. Egy offos. Pana mindig videós ágként vagy inkább elkönyvelve. Belefutottam flickr-ön ebbe a Marianna Armata nevű hölgybe és ilyenkor elgondolkodom, hogy miket lehet kihozni az általatok fotóra kifejezetten ajánlott gépekből. Jó, egy GH4, de akkor is.
-
grigo
őstag
válasz
Schanyee
üzenetére
A háttér az az, hogy 2013-ban vettem egy 600D-t. Amit 2 hónap után már nem akartam tovább kitobival használni. A váz viszont maradt. Tanuló időszaknak jó volt, megtanultam ezt azt, készség szinten használom a gépet, nem kell gondolkodnom semmin, de ez a fotózás élethosszig tart, soha nem leszek készen, soha nem fogok jól komponálni, soha nem fog mindenkinek tetszeni, de engem kikapcsol, megnyugtat, feltölt. Kb ennyit várok ettől, és már harmadik éve nem unom meg. Azt hiszem ez már marad hobbinak jó darabig.
80hun kolléga még egy kicsit most megbolondított, és felhívta a figyelmem hogy az A7 váz is hasonló áron megy mint amit beterveztem. Utána kell olvasnom, pár dolognak és ami nagyon fontosabb, vázra begyűjtök szívesen, mert az az alap de utána nem akarok megtorpanni "túlárazott" objektív park miatt ami még ha meg is éri az árát azért nem biztos hogy megengedhetem majd magamnak. Jó dolog ez a dillemázás, sosem unatkozik az ember.
-
grigo
őstag
válasz
üzenetére
Pont ezért nehéz a választás. Mert mindenki egyéni preferenciáit kellene az enyémekhez igazítani. MM-ban megtapiztam és azt éreztem, hogy elvinném. De van bennem egy lelki gát az itteni vélemények miatt. Ettől függetlenül biztos vagyok benne hogy nagyon jó gépem lenne, hiszen sokan használjátok.
Szeretnék egy svájci nyugdíjas szintjén állni, és most valahol rendelni a netről egy szettet, aztán ha nem tetszik eladom és veszek valami mást. Ezt sajnos nem tehetem meg így nagyon rá kell készülnöm.(#71628) 80hun: Nem írom le. Tetszik, de mégis csak ott lesz a pana oly és sigma kínálat. Ugyanakkor az AF meg talán a sonyval jobb lenne, a gyorsabb mozgásoknál.
(#71629) Schanyee: Szerencsére még egy jó 250 ezernyire vagyok a vásárlástól. Én már g3 felé nem fogok menni, ep5 felé sem szerintem. GX8-ra beáldoznám a keretet, OMD kategória teteje felé is. De ezek felé már nem fogok tudni menni anyagilag, azaz felesleges szerintem. Így is húvaze érzés lesz szerintem canon után. Még egy D7200-on gondolkodtam, de ugye a nikon meg a manuál hóbort nem annyira jóbarátok. A Sonynál azt érezném hogy kockáztatok, vagy beválik és nagyon jó lesz, vagy tényleg én is szájhúzós leszek egy idő után.
Ami nagyon zavar, hogy GX8 tulajok elvétve vannak. Eddig csak egy valaki írt, hogy ő próbálta. Gondolom az ár a fő oka. De ugye csak nem véletlen ha valaki ezt az összeget költi akkor miért mindig a GX8 esik ki.(#71630) Mercutio_: Jogos. Szerintem megveszem a vázat, akkor utána 1-2 hónap és jön egy bestbuy sigma. Aztán utána hosszabb szünet és kell valami nagylátó amire már úgy költenék hogy többet ne kelljen. (nyilván az én kis amatőr szintemen). Ez a váz dolog lehet amatőrizmus, de egyszer akarok egy tényleg komolyat hogy utána egy darabig már elő se jöjjön az igény rá. 600D-nek nagyon hamar a végére értem és van ahol elő se veszem mert eleve tudom hogy sok jó nem sül ki belőle. Ezt akarom most elkerülni és pl zajban, minőségben, evf és utolsósorban szolgáltatások terén olyat venni ami utána sokáig velem lesz és megállja a helyét. Lehet ez ilyen amatőrök hülyesége....
-
grigo
őstag
Szerencsére nem megélhetési, de azért az ember igyekszik úgy vásárolni, hogy az megállja majd a helyét a jövőben is. És amit egyszer hibát elkövetett azt igyekszik kijavítani a következő döntésnél.
(#71621) Schanyee Az tiszta sor, hogy kell majd egy fényerős fix. Egyelőre inkább üres vázat veszek, adapterezek rá manuált és "fun-olok" aztán jöhet egy fényerős fix, aztán egy alap zoom, vagy még egy fix végül tele, vaku miegymás. A lényeg, hogy szeretném a lehető legjobb vázat megvenni és inkább obi nélkül veszem csak időtálló és technikailag olyan legyen amit nem bánok majd meg. Jelenleg ezt a fokozatosságot az oly pana vonalon látom praktikusnak, a két gyártó obiparkja, áraik, plusz még a sigma olyan hátteret ad ami ahogy én kiveszem egy mainstream itt nálatok milceseknél. Ott a Fuji, az az érzésem, hogy bele kell rakni a zsét, kapsz egy nagyon jó dolgot, de topon kell lenni anyagilag hogy azt még utána tovább építsd, tényleg kicsit hipszteres, apple-ös. A Sony meg az a kategória ami nem lenne kérdés, ha korlátlan lenne forrásom (FF). A6000-el kapcsolatban meg a raw tömörítés és az objektív kínálat maradt meg, hogy valahogy mindig vakarózás volt a vélemények vége. Nyilván rossz gépet nem ad senki, de ugye ebben az országban az embernek minden egyes forintot meg kell gondolnia és a legjobban elkölteni. Tovább olvaslak benneteket és igyekszem gyűjteni az infókat, ha úgy van bekérdezek. Továbbra is EM5 EM1 EM-10II és GX8 között inog a történet. Oly nagyon eye-candy, tetszik a mintabolt multikat ellensúlyozó hozzáállása, a gépeik kinézetre mindig megmozdítanak bennem valamit, a GX8 meg nekem maga a nyers technológiai csúcs. Kicsit oly a szív pana az ész jelenleg. GX8-ban vonz még a 4K photo, ami jól jöhetne gyors mozgásoknál még ha nem raw akkor is.
Úgyhogy vitatkozzatok sokat egymással, hogy lehessen belőle tanulni
Jöhetne már Econ is újra egy tech párbajra
Mert hiába nézek snapsortot cameradecision-t vagy dxo-t. Ezekben a vitákban előjön sok olyan infó amiket soha nem találnék meg az adatpárbajokban.(#71623) MrChris: Én is néztem, és ami nekem nagyon fontos nem tűnt olyan kicsinek. Nagyon kényelmes volt a fogása. Viszont sok olyannal lehúztátok itt amik miatt szerintem végleg kiesett nálam. Nem azért mert rossz, hanem mert igyekszem előre gondolkodni. Aztán lehet rosszul teszem. De ha 20 emberből 16 húzza rá a száját akkor az nem lehet véletlen.
-
grigo
őstag
Azt szeretném leszögezni, hogy nem vagyok profi. Se így, se úgy. Még Facebookos "photography" profilom sincs, sőt a képekre se rakom rá hogy photography ;-)
Magamnak fotózok (persze ez nem biztos hogy mindig így lesz) és néha kérnék tőlem képet. És ilyenkor nagyon háklis vagyok ezekre a dolgokra. És ha már váltok akkor úgy váltanék hogy a lehető legmegalapozottabb döntést hozzam. Általában természetet járok úgy fotózok (rawban) de ritkán kerékpáros, néptanc rendezvények is pl. Viszont elsősorban a természetben mozgok. Szerencsére van még időm 100k egyelőre ahol tartok a gyűjtésben, de addig is minden nap jegyzetelek mert mindig felmerül valami amit jó tudni. Pl pana-oly jpg különbség, sony raw tömörítés, tegnap oly iso csalás, a fuji durva hipszteres árazása és elitista minősége. Amúgy igen, lehet egy ff sony lenne jó nekem leginkább de valahogy ahhoz az társul, hogy ha a vázat még ki is sporolom utána még az obik is nehezebben lesznek finanszírozhatók. De újabb ff sony szerintem sok lenne nekem. -
grigo
őstag
Köszönö. Ettől tartottam. Hogy nem lesz ez egyértelmű iso kánaán. 360 körül szánok vázra aztán köré majd egy rendszer. Jelenleg pana-oly vonalat figyelem minden nap, hogy miket mondotok, és gyűjtögetek. Sonyval eddig nem foglalkoztam. Valahogy úgy érzem a sony ff gépek túl vannam az én keretemen, vagy ha mégis összejönne akkor az obikkal vállalom túl magam. Alapból nem bányafotózásra lenne de időről időre belefutok a jelenlegi kis 600D-vel abba hogy az életkedvem elmegy az iso gombra nézéstől is.
-
grigo
őstag
válasz
t72killer
üzenetére
És nagyjából meddig lehet egy em5II em10II em1 (ha lesz akkor mkII) gx8 univerzumban felmenni isoban? Pl a legutóbb szitu, egy színházas néptanc megörökítése ahol alsó hangon szerintem egy 3200 kellett volna. Meddig bírják ezek úgy hogy még nem szembetűnő a zaj? Esetleg szemléltető fotókat szívesen fogadok. Bár gx8 tulajt itt csak egyet láttam.
-
grigo
őstag
Az oly minden szinten a pana fölé nő? Tehát mondjuk gx8 mellé is inkább em1 em5?
A magas iso-t mi bírja jobban tapasztalataitok szerint? Ha Sony most nem játszik csak Oly Pana párbaj van. -
grigo
őstag
Téged valami felső erő küldött.
Mi a baj a 4k fotóval? Pont amiatt vonzó nekem a pana. Múltkor megkértek nézzek már meg egy neptanc együttes próbát. Kint már sötét, bent gyér világítás és ugye kell a záridő. Ott gondoltam rá mennyire hasznos lehetne a 4k fotó. Mi a bajod vele? Konkrétan mennyire egy használható funkció? -
grigo
őstag
Csíptetek valami jót ma? (black friday)
-
grigo
őstag
válasz
üzenetére
Végigtapizva a milc kínálatot én már nem érzem igényét annak, hogy további helyet nyerjünk. Így is már olyan kicsik a gépek hogy sok esetben nem találtam fogást. És bár a technológia fejlődik de nem tudom mi olyan van aminek még hely kellene.
A kártyákkal sokkal nagyobb bajom az artisjus matrica :-(
-
grigo
őstag
e-m10 mkII-vel kapcsolatban mik a tapasztalatok a 4K timelapse tekintetében, mondjuk a G7-el összevetve? Videóban gondolom gyengébb de ez automatikusan azt is jelenti hogy timelapseban is alul marad?
-
grigo
őstag
válasz
totálkezdő
üzenetére
Teljesen így van. Itthon nálunk nem tehetik meg az emberek, hogy ha jön valami izgalmas akkor csak úgy megvegyélk mert olyan kedvük van. Gyűjtögetés és agyalas aztán árvadászat. És ezt a multik tudják és ki is használják. Valójában tényleg az ilyen klubkártyás lehetőségek tudják alkalmi vétellé tenni egy mintabolt ajánlatát egy ilyen kis magyar piacon. De ezek szerint ez nem felel meg valami felső szinten. Én is nagyon sajnálom. Nem tudom lesz e valaha olyan eletszinvonal ami lehetővé teszi a multik mellőzését.
Új hozzászólás Aktív témák
- Elképesztő robotok, kutyatelefon, Waymo, kártya méretű tracker... CES
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Warhammer 40.000
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- OLED monitor topic
- Apple asztali gépek
- Gitáros topic
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Samsung kuponkunyeráló
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- További aktív témák...