Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
MrChris
nagyúr
válasz
medvezsolt
üzenetére
Elvileg ilyen lehet. Kb 1 másodperces AF. EM1-en a fázis AF miatt jóval gyorsabb.
-
aginor
veterán
válasz
medvezsolt
üzenetére
Ha manuál fókusszal akarod használni akkor nem lesz baj, az autófókusz nehézkes és kiszámíthatatlan lehet vele.
Ugyanakkor szerintem ezek a sima 4/3 obik mostanában nagyon túl vannak árazva. A komplikációk miatt többségében nem érnek annyit, mint amit kérnek értük (kivétel lehet a makró). -
MrChris
nagyúr
válasz
medvezsolt
üzenetére
Milyen vázra? Szerintem ne küzdj vele. Eleve tükrösre való és az ilyen legtöbb gépen csak huntol kontraszt AF-al. Nagy, nehéz, sötét.
-
medvezsolt
senior tag
Sziasztok! Lehetőségem adódik hogy szert tegyek egy OLYMPUS ZUIKO DIGITAL ED 70-300MM 1:4.0-5.6 Objektivre. Ha minden igaz sima 4/3-mas szabványú. Tudnátok ajánlani jóáron egy m4/3 -> 4/3 adaptert? nem tudom hogy adapter téren számít-e a minőség vagy csak elég ha van és kész

Mi a véleményetek az Obiról?
-
jjeahh
nagyúr
-
Muerte68
addikt
Kipróbáltam a gépemen(pana G3)-egy zuiko 40-150-et hogy mennyire használható stabi nélkül.Azzel nem is volt gond elég jól ment amit viszont észrevettem hogy sokkal lassabb az autófókusz.a nagyob gyutáv miatt van vagy valami egyéb oka van?
-
jjeahh
nagyúr
válasz
üzenetére
Kösz! Lőttem egy olyant is amin jobban látszanak a szántók, csak még nem tudom eldönteni tetszik-e, majd később lehet nekiállok és feldolgozom (ez nagyjából még nyers kép).
Pixel-peep: Igen-igen

-
Rum.cájsz
tag
válasz
jjeahh
üzenetére
A határtól nem messze lakunk ezen az oldalon, gyakran járunk ide, túrázni, fürdeni
a hegyi folyókba, fotózni. Padis, Boga, Galbena, Csodavár, Szamosbazár, Istenek havasa... ezek itt a legismertebb helyek, nagyon fotogén az egész vidék. És nagyon sok gomba is van
, mint fotótéma, nekem meg a szakellenőrihez amúgy is ismernem kellene őket
. gombafotózás lesz a következő projekt, ha eccer előbújnak
, errefelé nagy a szárazság.
De legutóbb egy közelebbi helyen voltunk (Codru momma - Béli hegység), amolyan Mátraféle csúcsokkal, gyakorlatilag tök érintetlen minden.Ott meg ilyesmikre gerjedtünk: penlájt5 + manuálok
-
hibavissza
veterán
[link]
Jobb későn mint soha. Ha valahogy elérik, hogy ne a körtepumpa és Content-Aware legyen a fő eszköz, akkor lehet veszek még egyszer tükrös gépet. -
törölt tag
Mindent lehet kézből etetni (fotózni)
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
vape1
csendes tag
[Hívatlan vendég a kert végében.]

(EPL5+Pana100300@300 gyaloglás közben, átméretezve.) -
Jherumit_
csendes tag
válasz
hibavissza
üzenetére
köszönöm
-
Jherumit_
csendes tag
Sziasztok
Van valami tapasztalat a magyarországi árképzésről us/uk-hez képest?
Konkrétan pana GX80-on gondolkozom, hogy érdemes-e rá várnom.
509 font a váz, 600 a kit 12-32-vel (dollárban 700. 800 ha jól emlészem). -
Mercutio_
félisten
válasz
Grga_Pitic
üzenetére
12-40#nel a vázon mondjuk feltűnőbb lesz, ami streetnél nem mindig jó

-
válasz
hibavissza
üzenetére
már reagáltam rá egyszer, nem tűnt fel?
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
törölt tag
Jól van, ti aztán tudtok rábeszélni

Lehet, hogy bepróbálok egyet, eddig rosszat nem hallottam róla, már csak pénz kérdése igazából.
-
Suszi66
csendes tag
válasz
üzenetére
Nekem is E-M10 van, volt 14-42 pancake, fix 17 1.8, 45 1.8.
Ezt a 3 obit váltotta a 12-40 PRO, én teljes megelégedéssel használom. Ami még van, az alatta egy Panasonic 7-14...
Fölé kellene a 60-as Sigma, aminek az árát a múlt héten kellett az optikusnál hagynom
mert ráléptem a szemüvegemre 
-
törölt tag
válasz
Grga_Pitic
üzenetére
Igen, jogosak a meglátások
Nekem ebből a videózás az, ami nem jelent gondot, mivel nem hazsnálom, és nincs két vázam sem. A fényerő az valóban kellemetlen lehet, bár eddig is ritkábban használtam teljesen nyitva a fixeket, 1 (másfél) fé különbség azért nem a világ, bár nyilván számít. Viszont cserébe időjárásálló, ami mondjuk most jelenleg EM10-en nem olyan hasznos, de később jól jöhet másik vázon.Igazából én úgy vagyok vele, hogy vagy a 45 maradna meg, vagy egy 60-as Sigma jöhetne mögé, így portréra ezek jók lennének együtt (főleg amennyit jelenleg portrézok...).
Mondjuk az biztos, hogy így nem marad igazán kicsi és hordozható a rendszer, a 12-40-nek azért van súlya, bár még mindig messze van egy APS-C rendszertől. Elvileg kényelmes lenne általános használatra a 12-40, ha hordozni kényelmes. Kellene mögé egy jó, vízálló rangefinder váz, és akkor szerintem boldog lennék vele
-
Grga_Pitic
aktív tag
válasz
üzenetére
Nekem hasonló sorom van: 14-42 (pancake), 25 és 45. Gondolkodtam már én is azon, hogy az összértékükből pont kijönne egy használt 12-40, és nem kéne cserélgetni objektívet, de végül elvetettem a dolgot, mert:
- nekem kell egy könnyen hordozható szett pancake zoommal, emiatt a 14-42-től nem válnék meg (max 12-32-re cserélném)
- a 25 és 45 teljesen nyitva is elég jó nekem, és beltérben hiányozna a bő 1 FÉ különbség, illetve mélységélesség
- a 45 nekem így is kicsit rövid portréra, emiatt a 40 véggel nem biztos, hogy megbékélnék. OK, a 60-as ezen segítene, de akkor már rá is kell dobni némi összeget, illetve szintén buknék fényerőt
- van két vázam arra az esetre, ha videózni és fényképezni is szeretnék egyszerre, ez pedig 1 objektívvel nem jön össze
- használt 12-40 ritkán jön szembe -
törölt tag
Annyira mondogatjátok ezt a 12-40-et, hogy már elkezdtem gondolkodni, hogy kellene egy ilyen a 12-32 és a 25 helyére. De talán még a 45-öt is ki tudná váltani igazából
Sőt, talán a mostani 12-32, 25, 45 helyett lehetne egy 12-40, 60 kombináció. -
MrChris
nagyúr
válasz
t72killer
üzenetére
Milyen gimbalt próbáltál? Mechanikuson kifelyezetten ajánlott hogy súlyos legyen a cucc mert a m43 kamerák túl könnyűek. Egyensúlyba állítani se nehezebb, a karunk sajnálatára mindennek kedvez a súlytöbblet. Így is a légmozgás is kitéríti, növelni kell a tehetetlenségét.
Elektronyosnál persze nagyobb a terhelés és ott nem praktikus, bár 5-800$ még elég távol van hogy reális legyen a beszerzése. -
-
ooooobi
őstag
válasz
t72killer
üzenetére
Igen, ezért volt kérdés mennyire jó az a szuperzoom. Az oly 45 meg a pana 20 azért annyira nem rosszak 4kra szerintem. Oly 12-40 nem jobb a panánál? Képeket nézegettem nekem élesebbnek tünik. Stabi persze hiányzik, de ha nem kézböl videózok vele akkor talán hanyagolható. Árakat nézve viszont drágábban találok itt mint a 12-35.
-
Studi
veterán
válasz
üzenetére
Persze, meg csoportképnél, nagyobb asztaltársaságnál is jobb azért, ha átveszed az irányítást. De ha pl. a gyerekeket fotózom, akkor nagy segítség, hogy egyáltalán nem kell foglalkozni a témával, csak lövök, az meg talál.
gorgo: én nem éreztem jelentősen rosszabbnak ilyen téren még a P5-öt se. Kicsit szokni kell, meg szőrszálhasogatásra tényleg jobb a Pana, de azért bőven használható az Oly fókuszrendszere is.
-
válasz
madgie
üzenetére
Megszokás kérdése. Nem is az X-trans, hanem a túl hideg/lilás WB lehet beteg tájképhez, de ezen könnyű segíteni. Most párhuzamosan nyomtam Oly / Fuji géppel, a különbség az, hogy oly-t raw-ból szopózom össze (bár adhattam volna magamnak / gépnek esélyt a raw+jpeggel) a Fuji esetében meg 30-ból 1-et készítek rawból.
Studi: höhö, be merem vallani, hogy a pana AF hiányzik, pont ezen lamentáltam 5 hsz-t.
Merci: lemaradt valami smiley a sorod végéről, nem gondolod?

-
80hun
addikt
válasz
frankstork
üzenetére
Nem kell platformot váltani , egy nex3n 35-40e ft. Nemsokkal több mint egy focal reducter

A peakingje a sony-nak a leghasználhatóbb.De ha később manuálokról akarsz diskurálni gyere át a megfelelő topicba hogy ne offoljuk szét az mft topic-ot

-
jjeahh
nagyúr
válasz
frankstork
üzenetére
Persze
-
t72killer
titán
válasz
ooooobi
üzenetére
Ha komolyan gondolod a videót, kell egy gimbal (pl ez, vagy a kistesója) és nem fog rezegni a cucc. Alternatíva az állvány ill ha nem gond, hogy a külső 5-10%-os peremet bebukod, segít a Deshaker vagy a Mercalli.
Nem vagyok barátja a szuperzoomoknak, Panára ott a jó kis 2.8/12-35, azzal a célszemélyt is tudod izolálni a háttértől+gyengébb fényben jól jön a fényereje. Ha nincs ütős obi, akkor minek a 4k
? - Ez persze egyéni vélemény, az utóbbi pár évben inkább az az elvem, hogy jó minőségben lőjem meg a dolgokat, ha nem tudom biztosítani a minőséget, akkor inkább nem is fotózok. Persze nem az '52-es körzetben lakom, ahol a szomszédból átrepülő világszenzációkat akkor is le kell fotózni, ha csak egy szódásüveget tudok a váz elé tartani... -
ooooobi
őstag
Csábít a 4k videó nagyon, g7 meg egész jó árban van. Kérdés a 14-140 mennyivel jobb egy régi 14-42-nél? (persze a zoomot nem nézve) Videó is fontos lenne de eléggé elborzasztanak a 14-140-nel lött youtubeon található dolgok (g7 4kban). Míg a kis alapobval nem nagyon van ilyen, bár nekem a régi van g6hoz(mega ois 52mm szürös). Gondolok itt olyanra, hogy van olyan ahol furcsán ugrál vagy remeg az egész kép folyamatosan, nem tudom ezt a stabilizátor csinálja vagy mitöl lehet, mert nem mind ilyen. Azért is vagyok kíváncsi mert nem tudom eldönteni mennyire van szükségem a nagy zoomra, utazásra persze jó lenne, de eddig is elvoltam az alapobimmal, plusz van egy pana 20mm-em meg egy oly 45. Ha a régebbi panám is jól müködne a g7en akkor azért sokkal olcsóbban megúsznám

-
scarabaeus
őstag
Persze! Amúgy ez a "photography" is belekezdett (épp egy GM1, GX7 és EM5 volt neki), hogy megnézze, mi van a DXO mérés által sugallt kép mögött, hát, megnézte. GM1 és GX7 (itt pedig, mivel emlegetted, hogy EM5->GX7 váltást, ő ír pár dolgot egyikről is, másikról is, miközben egyik kezében van az egyik, a másikban a másik, tehát nem egy tesztoldal tesztelőjének a tesztpéldányáról olvas tesztet az egyikről, kezében tartva a másikat).
-
válasz
scarabaeus
üzenetére
Láttunk már -szerencsére!- példát nem egyet, hogy fizikailag ugyan az a szenzor pár évvel későbbi modellben jelentősen jobban muzsikál, és sztem itt is ez a helyzet a GX7 esetében (remélem). Mondjuk ilyen alapon akár a GM5 is lehet, hogy érezhetően jobb, mint a GM1, csak mivel vakra nem veszek, sosem fog kiderülni...
-
volt olyanom, sőt, párhuzamosan volt a 12-40-el. Maradt az utóbbi. Nagylátó vége mérföldeddel jobb az olynak, meg máshol is jobb kicsit (ok, egyik pro másik csak minőségi kit) ami tájképnél nagyon nem mindegy. Meg ekv. 24 vs 27.
Merc_: hát ja, kicsi palacsintával lehet nagyonfasza (kicsi&gyors) lenne! Bakker, még a végén eladom addig győzködtök
-
scarabaeus
őstag
válasz
t72killer
üzenetére
Aztán hogy megvalósul-e
Sok éve, még akkor, amikor a HDR-t (akkor is a szolidabb formáját) egy eszköznek tartottam, ezért az a topik, akkoriban gondoltam én is ilyesmire (szerk.: előzménye ott ez), hogy így nem egy adott expó lenne bebukott-kiégett részekkel, hanem egy jóval szélesebb dinamikatartomány lenne átfogható, minden egyes photosite-ot az optimális tartományában tartva. -
t72killer
titán
Ha csinálnak ilyen szenzort majd m43 méretben, akkor lehet kihajigálni a FF cuccokat
Ha jól tévedek a pixelenkénti "redőnyözés" egyúttal a rolling shutter problémákat is megoldaná... -
jjeahh
nagyúr
válasz
hibavissza
üzenetére
Én is gondoltam erre, de már jövő hónap elején meg lesz vásárolva a gép, a t2 meg nem tudom mikor jön ki, ha addig nem, semmi garancia nincs arra, hogy videóban is jó lesz. No meg amíg túl friss a gép én nem venném meg, az elején biztos az egekben lesz az ára. Na mindegy, ha tényleg társulok a sráccal, akkor többet fogok keresni mint most és majd veszek magamnak amit akarok oszt kész. A 6d-vel meg ő csináljon amit akar, az ő baja...

-
Studi
veterán
válasz
Mercutio_
üzenetére
Fuji váza már van, zúúmja nincs rá!

gorgo: amúgy a Fuji 18-55/2.8-4 nem jó? Arról azért rosszat nem hallottam eddig, fényerőben az eleje picit jobb, a vége picit gyengébb, átfogásban fordítva, de azért ég és föld különbségek nem lehetnek. És az még olcsó is, ellentétben az Olyval.
-
mire nem elég?
Mindenre elég, csak nem szeretem (és egyre kevésbé mióta fuji is van). Már 3 éve nem szeretem, mint gépet, a használatát, a hülye gombjait, a hiába-gyors-de-sokszor-mellémegy fókuszát. Persze vannak nagyon hasznos dolgai, ezért van meg 3 éve...
Annyira nem is zavar ha nincs sokkal jobb szenzor, a gx7-é simán jó. A GM1-et teszteltem jobban, érezhetően gyengébb a szenzora, és az került a GM5-be is
. Ha lenne benne leheletnyivel jobb szenzor, meg LR színprofilok, vennék GM5-öt, de így a gx7 marad mint alternatíva. (vagy eladom az egész m43 cuccot). -
Studi
veterán
GX7 nagyjából egy szint az E-M5-el. Bizonyos dolgokban kicsit jobb, másokban gyengébb. De nagy ugrás most nincs is a piacon, a GX80 nagyon f@sza lesz, de szenzorban még ott sincs ugrás. A 20-as szenzor sem lesz megváltás. Mire nem elég amúgy az E-M5?

Konfigurálhatóságban a Pana nem olyan jó, mint az Oly, az E-M5, E-M1 zseniálisan jól kezelhető a két tárcsával, tárcsa-módváltóval.

-
Mi lehet manapság az em5 panás utódja? OK, a GX8 nagyon baba lenne, csak nekem max. ~30khuf ráfizetéssel (használt váz is játszik) kéne a cserét megoldani. GX7?
Régebben a GM5 volt a terv, de abban még a 4 éves em5 szenzornál is szarabb van, és nincs a használt piacon. Jó lenne ha lennének dedikált, v. programozható gombok, meg Lightroom profilok (GX7-nek van már, lefogadom, hogy nincs...)? -
jjeahh
nagyúr
válasz
frankstork
üzenetére
Megéri, de ízlés kérdése is és attól függ mik az igényeid. Ha nem kell az evf érdemes lehet pl egy használt nex-en is elgondolkozni, mivel nem kerül olyan sokkal többe mint a reducer és a valamivel nagyobb szenzor miatt kb ugyanazt a bukét meg látószöget kapod az m42-es üvegeiddel.
-
fi:zi'k
nagyúr
Urak, a Meike műanyag és fémbajonettes közgyűrű sorával mik a tapasztalatok? Megéri a felárat a fémbajonettes?
-
jjeahh
nagyúr
válasz
frankstork
üzenetére
Érdekes, egyes obik élességén javít, másokén nem igazán, nyersz 1 stop fényerőt (amióta megvan, a variable nd szűrőt le sem veszem az obikról
), nő a látószög, kapsz szűkebb dof-t, kevesebb a CA, meg hogy nevezik azt a képi hibát amikor az éles területek mellett világos aura van
? Tipikus régi manuális obi jelenség, portréknál olyan mintha ragyogna az arc, na ez is teljesen megszűnik a focal reducer-el. Cserébe a kínai másolat sem túl olcsó és valamivel nehezebb a normál adapternél. Eddig ezeket lőttem vele, képek alatt írja milyen üvegekkel. -
Studi
veterán
válasz
androidkeres
üzenetére
Hajszálnyival talán a Pana kitobija jobb, viszont a PL6 összességében jobb, komplexebb, nagyobb tudású váz.
Kompatibilisek amúgy, tökéletesen működnek keresztbe is az objektívek, annyi legfőbb különbség, hogy a Pana jellemzően az obiba, az Oly pedig a vázba rakja a stabit. Ha erre az Olyra raksz egy Pana stabis boit, akkor a vázstabi kikapcsolja magát, vagy ha az obin ki tudod kézzel kapcsolni a stabit (pl: 14-45-nél, 100-300-nál...), akkor mehet a vázstabi. Haa Pana stabi nélküli vázra raksz Oly stabi nélküli objektívet, akkor értelemszerűen nem lesz stabilizálásod.
Új hozzászólás Aktív témák
- Lenovo ThinkPad P14s Gen 2 i7-1165G7 32 GB Ram 512 GB SSD 1 év garancia
- billentyűzetek - kiárusítás - Logitech, Corsair, ASUS
- 131 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4080
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3847
- LG 40WP95XP-W - 40" NANO IPS - 5120x2160 5K - 72Hz 5ms - TB 4.0 - HDR - AMD FreeSync
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

Mondjuk mailyen idióta vagyok, én még midnig obikat veszek, nem filtert
Csak kéne már egy jó kis nd1000, ma is olyan frankó felhők voltak, könyörögtek a hosszú expóért 
a hegyi folyókba, fotózni. Padis, Boga, Galbena, Csodavár, Szamosbazár, Istenek havasa... ezek itt a legismertebb helyek, nagyon fotogén az egész vidék. És nagyon sok gomba is van
, mint fotótéma, nekem meg a szakellenőrihez amúgy is ismernem kellene őket
, errefelé nagy a szárazság.

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

? - Ez persze egyéni vélemény, az utóbbi pár évben inkább az az elvem, hogy jó minőségben lőjem meg a dolgokat, ha nem tudom biztosítani a minőséget, akkor inkább nem is fotózok. Persze nem az '52-es körzetben lakom, ahol a szomszédból átrepülő világszenzációkat akkor is le kell fotózni, ha csak egy szódásüveget tudok a váz elé tartani...