Hirdetés
- Projektor topic
- 3D nyomtatás
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Picit gazdaságosabb és halkabb lett a PlayStation 5 Pro legfrissebb verziója
- TCL LCD és LED TV-k
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen videókártyát?
- Google Chromecast topic
- Új versenyző áll rajtvonalhoz a tápok világában
- Azonnali alaplapos kérdések órája
Új hozzászólás Aktív témák
-
Marseille199
senior tag
Jajj, egyre jobban várom a jövő hetet és a jövőhéttel valószínűleg együtt járó Panasonic G3-at
DDDDDDD -
FEDman
addikt
Anno mikor megjelent az első EVIL (G1) még kellő távolságtartással teli kíváncsiság volt bennem. Aztán ahogy egyre többet olvastam róla egyre jobban kezdett megtetszeni, de akkor még mindig bennem volt zsigerből, hogy de azért ez mégse egy tükrös. Biztos lassú, kompaktos, amit egyszerűen nem tudnék szeretni.
Aztán egy boltban kipróbáltam.. aztán még párszol visszamentem taperolni és ahogy szép lassan kipróbáltam rajta mindent úgy kezdett eloszlani minden addigi előítéletem. Végül aztán megvettem a G1-em és röpült a tükrös felszerelésem mindenestül.
Azóta eltelt egy kis idő és ma már ott tartok, hogy nekem már nem is hiányzik a tükör!

Persze nagy igazság van abban amit Mercutio mond, a tudatos fotósok relatíve ritkán csalódnak. Értem ez alatt, hogy egy tudatos fotós nem csak a különböző gépek tudásával van tisztában, de azzal is, hogy mik a saját fotózási szokásai. Ez utóbbi talán még fontosabb is a gép választásnál.
Mai napig vannak előnyei a DSLR-eknek, de amiket én fotózok azokhoz ezek egyike se fontos. Ellenben olyan igényeim vannak, mint egy relatíve fényerős, jó minőségű, nyitva is jól használható 3 fixből álló obi sor, egy megbízható váz pontos és határozott AF-el. Na ezt tökéletesen megkapom m43 rendszertől, így aztán lazán leváltottam rá a komplett tükrös rendszeremet és bizony nem bántam meg.

Vagy ott van Sebgutkopf mint jó példa. Többek között Rally-t is fotóz és erre a célra meg is tartotta a profi tükrös felszerelését, mert arra a feladatra még mindig a DSLR a legjobb. Ezzel szemben boldogan használ mellette egy NEX-et is rohangálós videózós másodgépnek.
Elégedett, mert pontosan tudja mit mivel..

-
Tulku
veterán
Hogy én is szaporítsam a kérdésre válaszoló elégedett m 4/3-asok táborát:
kanyon 20d-ről váltottam (markolattal, vakuval 24-105 L is usm-mel volt két kiló és bőrönd méretű) és roppant elégedett vagyok a képminőséggel, hordozhatósággal, sokoldalúsággal, tudással. Plusz 10 pont a kiváló videó képességnek (1080 p sok manuál beállítás, de automata módban is van expo komp) úgy hogy nálam besztóllinvan a készülék.
Sajna egyelőre "csak" egy Zeiss pancolar 1.8 50 mm-re tellett lencseileg (a stabis kitobi mellé, amivel családi videózok) de a képek minősége igen meggyőző.
Ha vmi pénzforráshoz jutok, akkor nálam is nyerő az oly 45 mm 1.8... -
sebgutkopf
őstag
Tavaly karácsony előtt próbának szántam és vettem egy olcsó megoldást, hogy kiderüljön együtt tudok-e élni egy milc géppel. Azóta eltelt idő alatt megtetszett a dolog és szívesen használom, elég sokoldalú és súlya/mérete miatt többet van nálam mint a dslr. Így akármennyire se tökéletesek mégis jól és kényelmesen használhatóak, ráadásul feleségem ezt kézbe is veszi. Ezért nemrég hajlandó voltam mélyebben zsebbe nyúlni és egy drágább még jobb videó képességű milc gépet venni az előző helyett.
-
CharlieR
csendes tag
Arra számítottam, hogy lesz egy eddigi gépemmel kb. azonos tudású, jóval kisebb ketyere.És ezt meg is kaptam. És sokkal töbször nálam van, mint a dslr. Mert kicsi. És ezt vártam tőle. És ha meglesz majd a teljes obipark, akkor sem egy marha nagy hátizsákban kell cipelni a cuccost, mint az eddigit.
-
Mercutio_
félisten
Angol szöveg kb.: Jelenleg azok a kompakt tulajok akik magasabb szintre akarnak lépni, jobb képminőséget akarnak, de úgy érzik a DSLR számukra túl sok a bonyolultsága vagy a nagyobb mérete/súlya miatt.
m4/3: Szerintem azok gondolják, hogy nem azt kapták amit akartak, akik csodát vártak, vagy DSLR tulajként se tudnák mit is akarnak igazán. Nyilván vannak hiányosságok, amiket ha pótolnak annak sokan örülnének (pro('bb) váz, fényerősebb "alapzoom"/telezoom, és még olcsóbb kitobik) illetve szélesebb lenne az a réteg akinek alternatíva. A GH2 vagy azzal azonos tudású szenzor ha majd lecsorog az olcsóbb szegmensbe az is egy nagy lépés lesz.
Néhány spéci területet kivéve azért nagyjából már mindenre van használható megoldás, az árak persze még magasabbak a DSLR-nél, de pl. egy Oly 9-18, Pana 14/2.5 (vagy 20/1.7), Oly 45/1.8 obikészlettel elég sok dolgot jó képminőséggel meg lehet csinálni
esetleg vésztartaléknak még mellé lehet dobni egy Pana 45-200-at
Azt, hogy más MILC-esek (Samu, Sony) hogy állnak ezzel majd ők megírják 
-
madgie
titán
Nem-e? Akkor szerinted nem váltottam volna? Sok-sok DSLR után nem esne nehezemre megint DSLR-t venni, de nem látom értelmét. Maximum egy vázzal felfelé váltanék (GH2) azt sem DSLR fícsörök miatt, hanem a tapicskolós LCD (no és a kevesebb banding) miatt. No meg a M Zuiko 45/1.8 kéne még de ennyi: részemről elégedett vagyok a cuccommal (nem mondom, hogy hibátlan, de minden rendszernek megvan a hátránya).
-
BEE
addikt
Volna egy kérdésem a MILC felhasználókhoz !
Mennyire vagytok elégedettek a rendszerrel ?
Mert kívülről nézve nekem úgy tűnik, hogy nem pont azt kaptátok,
mint amire az elején számítottatok.BEE
-
hegyimorc
senior tag
-
Ijk
nagyúr
válasz
sebgutkopf
üzenetére
NEX7-re van valami Zeiss 24-es "palacsinta"
Aztán itt ki is merült a választék, már amit egy ilyen kaliberű vázra jóérzéssel felteker az ember. (Persze átalakítóval fel lehet pakolni, akár manuál obikat is, de nyilván nem lehet egy rendszert erre építeni).
Azt feltételezem, hogy a piackutatók a háttérben megállapították, hogy a fogyasztók sokkal inkább hajlamosak váz alapján rendszert választani, mint üvegek miatt. Ezért lehet az hogy mindenki dobálja kifelé egymás után a vázakat, aztán majd ráérnek csiszolgatni az üvegeket.Nikon rendszerével kapcsolatban nálam bukta a kis érzékelő miatt, viszont ha kijönnének valami pofátlanul olcsó nagylátóval, olcsó portréobival, akkor még talán hajlanék rá. De ez nem fog bekövetkezni, ezek a rendszerek ugyanis drágábbak jelenleg az APSC-s tükrösöknél, minden fronton.
-
sebgutkopf
őstag
Számomra az 1" érzékelő önmagában megkérdőjelezi a félprofi váz létjogosultságát. Nemrég arra jutott a társaság, hogy biztos azért ez a szenzor nehogy a saját dlsr-jeiknek legyen konkurencia az új rendszer. Ha lenne félprofi 1-es váz, akkor pont az eredeti döntésükkel fordulnának szembe, akkor pedig már lehetne benne normális szenzor is. Remélem érthető, hogy melyik ellentétre akarok rávilágítani.
Mint rendszer egyelőre valóban a nex a leghiányosabb, de neki van az a váza, amire már elmondható a fél profi jelző. Hihetetlen milyen ellentmondásos a rendszer jelenlegi állapota és ennek ellenére mégis mennyire kívánatos tud lenni.
-
haarmaan
tag
Úgy néz ki, hogy a Panasonic GH3-ra, és a GF pro vázra még egy jó darabig várni kell.
-
Ijk
nagyúr
Biztosan lesz valamikor félprofi nikon milc váz.
Az általam oly sokat ekézett sony-tól már kijött a nex-7, panának ott a gh2 és ugye elvileg jön egy GFX-1. Muszáj lesz nekik is versenyben maradni, bár eléggé le vannak maradva. De ami fontosabb lenne hogy nyomnák kifelé a minőségi obikat, az összes gyártó.
Egyébként ironikus, hogy a NEX rendszert tartom a leggyengébbnek, mégis a NEX-7 kellene legjobban a GH2-vel holtversenyben.
-
FEDman
addikt
Amúgy más szempontból viszont egy ilyen miniatürizált vázba szerintem tökéletesen passzol egy ilyen kicsi, de jó felbontású EVF. Amíg AF-es rendszer obikat használ az ember addig egy ilyen is bőven megteszi.
Az E-P3 és GF1 vázakba is rég ilyen kicsi, de jó felbontású EVF-eket kellett volna tenni, fel a bal felső sarokba!

Ezzel a kompakt méret is megmaradna.
A nagy EVF-eket meg lehet a GH2 típusú gépekbe tenni.

-
FEDman
addikt
A Pana EVF-ének a méretét "-ben megadva sehol se láttam még.
Viszont több helyen is írják, hogy a V1-nek a keresője méretben a belépő crop-os DSLR-hez áll közel, a Paná meg ugye inkább az FF DSLR-ek keresőméretéhez van közelebb.
Ez amúgy már képeket nézve is sejthető, a G3-as hátán egy pöttyet nagyobb a "púp".
Esetleg viszonyítási alapnak ott van még a Canon SX20-as kompaktja, na ebben 0,44"-es az EVF-e. Nem véletlenül írtam korábban, hogy Nikon V1 keresője jó felbontású, de méretben inkább a kompaktokéhoz áll közelebb.

-
SpongyaBob
veterán
PEN-eknél hogyan tudom meg az exposzámot? Ha egyáltalán lehet

-
FEDman
addikt
Ja hát gyakran olvasom itt-ott az új Nikonnal kapcsolatban hogy ez a szenzorméret egy vicc. Na látod ezzel én se értek egyet, az 1" még egy teljesen egészséges szenzorméret.
Nem is ezzel van a gondom, mint inkább hogy mindez jelenleg fényerőtlen obikkal kicsit kisebb szenzorral, kisebb EVF-el, kompaktosabb vázzal együtt is drágább mint a m43.

Videónál tényleg megyőző a hybrid AF, meg jól mutat rajta a Nikon felirat is, de..
Mondjuk úgy, hogy még van min csiszolni.
-
apropó, e-pl3-at nem akar venni senki?
mondjuk fekete e-pl3 szimpla kit, 3 év gar, doboz, minden, nincs 100 expó sem, 150e ft kp. -
-
FEDman
addikt
Abból amit eddig láttam szerintem alap iso-n is jobb lesz a m43!

A Nikonos képek olyan tompák vékonyak még alap iso-n is, tényleg nem lepődnék meg ha már a Rawok is keményen zajszűrtek lennének.
No de nem akarok elhamarkodottan ítélni, előbb tényleg látnunk kéne pár full size Raw konverziót.

-
-
FEDman
addikt
Lehet csak én bénázok, de mióta átalakították a DXOmark oldalt nem tudom egymás mellé tenni a kívánt gépeket.

Az új Nikon kameráknak meg nem tudom megnézni a részletes táblázatait..
Pedig az lenne igazán tanulságos, az öszpontszám sokszor elég csalóka!

Jelen esetben is nagyon csalóka az új Nikonok eredménye, gyanítom csak az alacsonyabb alap iso miatt jött ki ez a relatíve jó összpontszám.
Például a m43 gépek magasabb alap iso-ja negatívan hat az összpontszámra.
Így jöhetett ki, hogy alap iso-n a G3-nál a Nikon 0,4 EV értékkel jobb dinamikában, ami gyakorlatilag semmi. Azonos iso-n már szerintem a Pana lesz előnyben.Viszont ha megnézed a Low-light pontszámokat ott a G3 már 667 míg a Nikon 346 pontot szerzett.

Így már azért mindjárt máskép fest a történet.

A GH1 - GH2 meg alap iso-n is elveri a Nikont, hiba a magasabb kezdőérték.

-
nord_
veterán
http://nikonrumors.com/2011/09/28/nikon-1-test-results-from-dxomark-are-out.aspx/
Érdekes, hogy a m43-os vázak közelebb vannak a kis Nikonhoz, mint az APS-C érzékelővel szerelt vázakhoz... nem egy jó hír nekünk. Megnéztem a m43-ot, egyedül a GH1, amelyik felfelé kilóg a sorból. Még a G3 is le van maradva... használt GH1 a legjobb üzlet?

-
sebgutkopf
őstag
Ahogy elnézem a sigma is mindent elkövet, hogy olyan obit tervezzen, ami lehetőleg rétegtermék, azon belül is fényerőtlen és érdektelen. Mintha arra törekedne, hogy minél jobban perifériára kerüljön. Idén már jelentett be obit nx-re és nex-re is, de sehol semmi. Biztos nem akar gyártani, eladni meg végképp nem.
-
nord_
veterán
Steve Huff kipróbálta a 45 1.8-at.
Ilyen szar fotókat még nem publikált a manus...A Sigma F4.8-6.7-es m43-os obit szabadalmaztat.
Srácok, nem lesz ez túl fényerős??
Komolyan mondom, ha eltűnne ez a cég, egyre kevésbé sajnálnám.Jól indul a nap, a mai felhozatalt látva.

-
eeXaa
addikt
válasz
PRO-peller
üzenetére
..miért kellene? ...ezek így jók...
-
madgie
titán
válasz
PRO-peller
üzenetére
Miért ne lehetne?

-
Warter
addikt
Ha esetleg valaki GH1/GH2-t venne 14-140mm-es obival kitben es az obira nincs szuksege, az dobjon egy privit, adott esetben megvennem.

-
ROBOTER
addikt
no text
-
-
FEDman
addikt
12mm f/1,6 ezek így elég csábító paraméterek, de attól tartok képminőség szempntjából ez is erősen kompromisszumos lesz.

Nagyon ravasz módon bokeh-s tesztképeket lőttek vele.

Egy ilyen extranagylátónál egyrészt pont nem erre lennék kíváncsi, másrészt jótékonyan elfedi azt az apróságot, hogy vélhetően a széleken durván taknyol az obi.

A Lumix 14/2,5-öt viszont már a kell kategória.

-
madgie
titán
A tegnapi nap eredménye: két relatív jó éjszakai temetős kép, amit itthon csekkolva tönkre vágott a banding és egy darab kullancs a jobb combomban. Az is ugyanonnan. Jó kör volt

-
madgie
titán
-
nord_
veterán
válasz
Mercutio_
üzenetére
Én is sokat köpködtem a LR-ot, de be kell látni, a tanulás/megszokás folyamatot érdemes végigjárni, mert eléggé fotós logika alapján működik, ráadásul szép végeredményt ad.
(Bár ezt a hülye raw importálás dolgot opciós játéknak is beállíthatnák, mert személy szerint teljesen fölöslegesnek tartom.) -
Mercutio_
félisten
Jah kérem, aki már használt konvertert, annak biztos bejön egy korábbinál kényelmesebb program, de aki még nem, annak az egész logikáját, funkcióit meg kellene tanulnia ugye

Szerintem F1.7 ahol kevés, oda a 0.95-el se leszel sokkal beljebb, statikus témához állvány, dinamikusnál meg kell a DOF, szóval ugyanúgy nem 0.95 lesz amin használod nem?
Eigen, biztos kihoznak valamit (mondjuk a félpró retrós Pana vázat brutál áron
) de 1 hónap és kezdődnek a családi események, szóval annyi türelmi időm van 
-
Tulku
veterán
válasz
Mercutio_
üzenetére
lr3-mal mi a baj? naon jó a developja, cropja, szévje, mást én nem es használok.
sztem 1-2 nap oszt mexokja az emberfia, én nem néztem oktató videjót (jó 5let, megnézem mit tudnak a fijjug :-)
10 éve c1-et használtam, ahhoz képest mennyország...Most én máson agyalok, vmi fényerős obin, mert nekem nagyon bejön az est, a napnyugta, a megnyugvás, ilyenkor az 1,8 kevés. Kipróbálnám a voigtlander 0.9-et, de írtó húzós, meg hát nagy vasdarab. A palacsinta méret-minőség-érték arányban nagyon elgondolkodtat...
A dilemmához: ennek van jó és rossz oldala; a jó, hogy időközben biztosan kihoznak egy még jobbat, a rossz, hogy addig nincs katt...
-
Mercutio_
félisten
LR3 volt fent, de a felülete meg a logika ami alapján működne az nekem nem jött be
(persze, lehet, hogy ha nekiállok átnyálazni néhány oktatóvideót rááll az agyam, de nem volt rá időm/kedvem)Obiból nekem 20/1.7 vagy 45/1.8 és még valami "kitobi" lenne a "repertoár" pont a kis méret miatt, esetleg ha futja, akkor Oly 9-18, 45-200 talán, de az meg valami övre csatolható kis tokban.
G3-mal jól jártam volna, de megszűnt a forrás ahonnan jó árban tudtam beszerezni, így most pihen a dolog és dilemmázom.
-
Tulku
veterán
válasz
Mercutio_
üzenetére
Hát a jpeg-ét hamar elfelejtettem, de ez az lr3 bitang jó, a raw-ja pedig szerintem OK.
Különöst, mióta megvan a Zeiss pancolar...Sokat gondolkodtam én is a méreten, s főleg a G3-on.
De:
-az obik úgy is határt szabnak a zsebben hordhatóságnak
-én szeretem meg is fogni a gépest, nem a körmeimmel tartani (ez poén volt, de a sanyi nexet egy perc után azzal a tudattal tettem le, hogy ilyet többet ne fogjak meg)
-sztem kicsi a méret különbség
(persze ez az én véleményem)
Mindkét gép kiváló, a G3-mal jól jársz meglátod... -
Mercutio_
félisten
A keresőben nem voltam biztos mint írtam, de engem a szenzor érdekel(t) elsősorban.
A GF1-et a szenzor miatt adtam el, a G3 szenzora a korábbi kis vázakéhoz képest magasabb ISO-n érezhető előrelépést jelent és jobb a JPG-motorja (szégyen nem szégyen, nincs kedvem raw-val molyolni
)Tulku: GH1 G3-hoz képest már nagy
meg jpg-ben is emlékeim szerint gyengébb, mondjuk átmenetileg lehet, hogy 50-ért bevállalnék egyet 
-
Tulku
veterán
válasz
Mercutio_
üzenetére
Miért nem nézel használt gh1-t? Most is van egy 100-ért (lehet olcsóbb is:-) valami jószág meg a múlt héten adott el egyet a vaterán 50-ért.
Sztem egy próbát megér, jövő héten szombaton kölcsön tudom adni, na azon nem hagytak ki semmit (bár hozzáteszem én fix evf-fel fotózok, azon is nézem vissza a kész képet, s nem hunyorgok a napfénytől)
A videóját meg nem elemzem... -
madgie
titán
Vezetgettem picit a kis Samyang-gal

(a minőségért bocs, nem nagyon vágom még a videoszerkesztő/vágó progikat) -
FEDman
addikt
És ha már az EVF szóba került kíváncsi lennék az Nikon V1-é pontosan milyen lehet?
Felbontásra mint a Panáé, de van egy sanda gyanúm, hogy méretre viszont inkább a kompaktokéban használtakéhoz van közelebb.
-
FEDman
addikt
Mondjuk a Pana se Jpeg-ben a legerősebb.

De egyet értünk, szerintem is majd a Raw lesz a mérvadó.
Ettől függetlenül már ez a Jpeg teszt is elég sokat sejtető.
Például ha elfelejtjük a pixelkukkolást és csak monitor méretben nézzük a képeket és összevetjük ezeket az iso3200-as képeket az alap iso-n készültekkel akkor jól látszik, hogy a Pana gyönyörűen tartja a színeket és úgy általában még itt is nagyon egyben van a kép.
Addig a Nikon iso3200-nál már több sebből vérzik, az alap iso-hoz képest például már a színek is torzulnak, ami talán a legjobb jele annak, hogy a szenzor itt már lekoppant.
Mindent összevetve nem várok semmi drámát, csak a szimpla papírformát.
Azaz hogy ami eddig is látszott, a legújabb Pana szenzor a legjobbak közül való. Ami annyit jelent hogy pont annyival marad el a legjobb APS-C lapkától, mint amennyivel kisebb.
És ugyanezt várom itt is, pont annyival fog elmaradni az 1"-es szenzor a 43-tól mint amennyivel kisebb annál.Ami egyébként nem dráma, az 1"-es szenzorból szerintem még nagyon szép dolgokat ki lehet hozni.
Bár hozzáteszem ebből eddig így első körben nem sokat mutatott a Nikon.

Új hozzászólás Aktív témák
- Tőzsde és gazdaság
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Képregény topik
- PlayStation 5
- Projektor topic
- Tiltott témává tenné Kína az öngyilkosságot az AI számára
- 3D nyomtatás
- Facebook és Messenger
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- További aktív témák...
- Új Apple iPhone 16 Pro Max 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy S25 Edge 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- HIBÁTLAN iPhone 13 mini 128GB Starlight -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3614
- ÚJ MacBook Pro 14" M4 PRO 24GB 512GB Space Black
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

DDDDDDD

esetleg vésztartaléknak még mellé lehet dobni egy Pana 45-200-at
Azt, hogy más MILC-esek (Samu, Sony) hogy állnak ezzel majd ők megírják 

Aztán itt ki is merült a választék, már amit egy ilyen kaliberű vázra jóérzéssel felteker az ember. (Persze átalakítóval fel lehet pakolni, akár manuál obikat is, de nyilván nem lehet egy rendszert erre építeni).

Komolyan mondom, ha eltűnne ez a cég, egyre kevésbé sajnálnám.