Hirdetés
- 

PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel

Új hozzászólás Aktív témák
- 

Petya XT
senior tag
válasz

CPT.Pirk

üzenetére
						Az van velük, legalábbis nálam, hogy nem UEFI kompatibilisek, a BIOS-om szerint. De lehet, hogy laponként eltér. Sanszos, hogy ezért nem indult el a telepítő, lehet itt is ilyen ez a kártya. A rendszerlemez alaplapi SATA, a többi mehet a kártyára, akkor nincs baj. Egyszer már csúnyán megszívtam, amikor oda akartam telepíteni.
 - 

CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz

csgabee

üzenetére
						Na, csak kiadta magát!

Viszont van 2 + 2 sata portod az alaplapon, azokkal mi a gond, hogy bővítő kártyát tettél be?
Ilyenekkel nincs konkrét tapasztalatom, de csal az ASMedia csipjeivel szerelt megoldásokra láttam ezt a problémát, azt viszont jó pár évre visszamenőleg. Az okát nem tudom, mert egyébként a kernelben támogatottak ezek a sata vezérlők. Azt hiszem akkor van velük baj, ha az alaplapon lévő vezérlő mellé kerülnek, mint nálad is.
 - 

csgabee
tag
Srácok mindenkinek nagyon,nagyon köszönöm a rengeteg segítséget. Remélem én is megszeretem a Linuxot.
Hálás vagyok Nektek!!!El se hiszem de működik. 😀 - 

Petya XT
senior tag
válasz

csgabee

üzenetére
						Nem az a PCI SATA kártya csinálja a fesztivált? Nálam volt már ezekkel ilyen jellegű problémám. Csak alaplapi csatikra kötve minden, kártyát kivéve, ez is megérne egy próbát. Tényleg csak egy ötlet, mert látom volt itt már minden, mint a mesében.
Közben látom, már másnál is előjött a gyanú, csak nem olvastam az aljáig.
 - 

CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz

csgabee

üzenetére
						Ez így elég biztosan a Sata vezérlőhöz kötődő probléma. Azt nem tudom a te lapodon mi van, a netes források szerint az Asmedia ASM chipjei okoznak ilyet.
Én azt javaslom, hogy egy próba erejére húzd le az összes satás eszközt. Ha akkor bebootol a live iso, akkor állítsd le a gépet, majd egyenként dugd vissza a sata kábeleket és nézd meg, hogy melyiknél hasal el. A korábbi képed szerint 3 satás eszköz van a gépben.
*az egyik találat szerint kifejezetten a DVD meghajtó okozta a problémát, annak valamijét amire most nem emlékszem rosszul kezelte az alaplapi sata vezérlő. - 

cigam
titán
válasz

cigam

üzenetére
						Pedig a „AHCI controller unavailable” hiba valószínűsíti, hogy a SATA mód nincs AHCI-ra állítva. Mivel a B550 chipset elég régóta támogatott, szinte kizárt, hogy találsz olyan distrot, ami nem támogatja. Ha nem SSD van benne, ez sem különösebben fontos.
Állítólag, ha SATA M.2 SSD-t teszel be, az letilthat egyes hagyományos SATA portokat (ez a manualban fel van tüntetve). Pontosan melyik Kingston van benne?
Melyik Soltba van bedugva?
1 db PCIe 4.0 x4 (CPU-hoz kötve, Ryzen 3000/5000 sorozattól felfelé).
1 db PCIe 3.0 x4 (chipsethez kötve).
Az MI szerint ezeket kell ellenőrizned:
Indítsd újra a gépet, és lépj be a BIOS-ba (Del gomb indításkor).
SATA mód: állítsd AHCI-ra (ne RAID).
Menü: Settings → SATA and RST Configuration → SATA Mode → AHCI.
Secure Boot: kapcsold ki, ha gond van a telepítő indításával.
Menü: Boot → Secure Boot → Disabled.
CSM (Compatibility Support Module): kapcsold ki, ha UEFI telepítést használsz.
Menü: Boot → CSM Support → Disabled.
Ellenőrizd, hogy az NVMe SSD megjelenik a BIOS-ban a Boot menüben. - 

cigam
titán
 - 

CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz

Warton

üzenetére
						Az Amdvlk az mostanra megszűnt. Ezzel tudod végleg törölni:
sudo apt-get purge amdvlk lib32-amdvlkElvileg fentvan a radv-s vulkan csomag alapból, de ha nem, akkor ezzel tudod felrakni:
sudo apt-get install vulkan-radeon lib32-vulkan-radeonÍgy biztosan a vulkan-radeon fog futni. Egyébként ezzel a proton opcióval tudod fixálni, hogy a radv-t szeretnéd:
AMD_VULKAN_ICD=RADV %command%De ha törlöd az amdvlk-t, akkor ez nem fog kelleni.csgabee: nem látjuk a Debianos képet.
A videóba is belenéztem, az alapján mire gondoltál? - 

cog777
őstag
válasz

NeoPampalini

üzenetére
						Hat, ha a config file hibas, akkor n lehet disk vagy ram hiba?
 - 

csgabee
tag
Debian eddig jutott.
 - 

NeoPampalini
senior tag
válasz

NeoPampalini

üzenetére
						Kifutottam a szerkesztési időből.
Természetesen az ONT is újra lett indítva, de nyilván nem segített semmit.

- 

NeoPampalini
senior tag
Mai érdekes jelenség, sikerült megoldani, de azért érdekelne, hátha van tippetek, mi okozhatta.
A gépen semmi nem változott, nem volt frissítés, semmi. Egyszer csak a böngésző elkezdett nem működni, nem jött be egyetlen oldal sem.
Gyors terminál ellenőrzés: IP-re ping OK, host névre kuka. De csak az én gépem, mert a céges laptop, ami ugyanazon a telekomos ONT-on "lóg" (wifin), hiba nélkül megy.
Jó, akkor újraindítás. Itt már fura volt, hogy a Thunderbird-re panaszkodva nem akart újraindulni -> reset.
Belépek, erre ugyanaz fogad: böngészőből nem érek el semmit, ha host névvel próbálom.
Ugyanekkor a Double Commander-t indítva hibát dobott, hogy a home mappában a config file invalid -> elveszett minden beállításom (nem a világ vége, de na).
Végül az [itt] leírtak után életre kelt a DNS.
Mi a túró történhetett itt? Minden más hiba nélkül működik...
 - 

csgabee
tag
válasz

tordaitibi

üzenetére
						Már majdnem örültem
  - 

- 

- 

csgabee
tag
Srácok,
Szerintem megvan a hiba.
Most találtam.Igaz az angolom eléggé gyatra.De fura,hogy itt is épp egy Gigabyte lappal mutatják.
Be is jött a szép kék felület,de nincs PS2 klavim,és érdekes,mert ezen a felületen nem érzékeli az USB-s billentyűm.
[link] - 

csgabee
tag
válasz

I02S3F

üzenetére
						Szia,
DVD lemezről is ugyan azt csinálja,mint pendrive-ről.Ha lefut ez a rész újraindul.majd körbe körbe karikázik.Pár perc után vagy windows tölt be,vagy a pendrive tartalma újra boot beállítás függvényében.De a telepítő nem indul el.
Ha egy merevlemezt EXT4 partícióba tennék talán nagyobb lenne az esély?
Uefi resetet tanácsodra megcsináltam.Majd letíltottam ismét a Fast bootot, secureboot, a CSM,és az AMD CPU FTMP lehetőségeket
 - 

csgabee
tag
válasz

tordaitibi

üzenetére
						kedves Tibi,
Nagyon szépen köszönöm a kedves gesztust.Most még nagyobbat emelkedett előttem a magyar Linuxosok köre.És még jobban vonz a program.

Helyileg Bokodon lakom.
Még azért próbálkozom,hátha lesz sikerélmény.
Mely rendszert ajánlanád,hogy próbáljam ki?Nem játszom,és nem is szándékozom.De a terminal lehetőségét ki szeretném hagyni.A Vine,és hasonló programokat szeretném,ha benne lenne.Azért tetszett meg a Nobara42,mert elvileg abban sok iylen van. - 

Warton
őstag
Kipróbáltam a Jedi Fallen Order című játékot és a múltkori Far Cry 5-höz hasonló fekete izélést tapasztaltam.

A ProtonDB szerint amdvlk okozhatja ezt és hogy használjam a radeon-vulkant. Na most kb. a következő percben a Manjaro frissítés leszedte az amdvlkt, viszont nem tudom, hogy hol lehet megnézni, hogy melyiket használja egy rendszer, mert lehet, hogy a Linuxminten még az amdvlk van? - 

válasz

csgabee

üzenetére
						Szia hol vagy helyileg? Ha közel, átmegyek hozzád, már nagyon kíváncsi vagyok mik történnek nálad

Szerk, Growler megelőzött.
Rajta vagyok én is, 444tibi néven, Pécel city.
Amúgy tényleg nem azért hogy, de egy ilyen kezdeményezésre 170 tag jelenezik, az szerintem nemhogy karcsú de inkább nemleges.
Vagy, ennyien használunk mér csak Ubuntut

- 

cigam
titán
válasz

I02S3F

üzenetére
						Az lehet, de esküszöm nem tudom hol akadt el, mi történik nála
Plusz kibogozni, hogy mit ír... pl.A telepítő nem indul se DVD re kiírva,se rufussal,se ventoy-al.
Sehol egy konkrétum, egy többszörösen bővített mondat, hogy pl. xy distro iso-ját kiírtam egy DVD lemezre, és amikor arról indulna a gép, xyz hibaüzenetet ír. Ha nem is írja le, legalább fotózza le meddig jutott. Ellenőrizte, hogy a letöltött ISO rendben van? számoltatott hozzá ellenőrzőösszeget? Pont a hétvégén jártam úgy, hogy a torrenten letöltött opensuse ISO-k nem voltak hajlandók indulni, ha közvetlenül a böngészővel töltöttem le, az meg egyből beröffent.Ha letöltöm az UEFI Windows boot,akkor újra a start nobara,férfira stb jön be.
Hogy mit tölt le?! Milyen férfira jön be? Totál értelmezhetetlen. - 

cigam
titán
válasz

csgabee

üzenetére
						Ez a baj. Mire megértjük hol akadtál el, már három lépéssel tovább áltál. Így nehéz segíteni.
Mi alapján választottad azt a distro-t? Néztél róla telepítő videót? Meg is értetted, hogy melyik lépés mire szolgál, mi történik olyankor?Ez (se) úgy működik, hogy ham, bekaplak. Meg kell tanulni!
 - 

Az áprilisi 4,27%-ról szépen visszaesett 3% alá. Nem teljesen értem a Statcountert, hogy mi alapján számol.

- 

csgabee
tag
válasz

shadow1901

üzenetére
						A 42-es változatot. Azt olvastam abban benne vannak a Windows hoz való Vince, és ilyesmik. De a Fedora ,Mint, és egyéb distribucio sem telepíthető.Ès az online változata se megy.
 - 

- 

CPT.Pirk
Jómunkásember
Összefoglalnád, hogy hol tartunk most?
Azért is nagyon furcsa nekem a helyzet, mert pont ilyen alaplapom van, csak rev 1.0-ás, de minden úgy bootol rajta, ahogy kell.
 - 

válasz

tordaitibi

üzenetére
						Invalid arch-dependent ELF magic volt eredetileg, és eszerint akkor kapod ezt az üzenetet, ha a Grub sérült, felismerhetetlen vagy hibás elf fájlt próbál betölteni.
 - 

CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz

csgabee

üzenetére
						Na ez frankó, nincs is "FEc" nevű biosz ehhez az alaplaphoz, egyik revíziójához sem! Ami azt jelenti, hogy ha volt is ilyen, azt utólag törölték valami okból...
Nem egy nagy dolog a biosz frissítés, csak letöltöd az alaplapod revíziójának megfelelő zip fájlt innen: [link]. Belőle a 32MB-os bios fájlt rámásolod egy pendrivera, majd a képen látható Q-Flash menübe belépve egyszerűen csak beadod neki a fájlt és már csinálja is, pár perc az egész.
*Max annyi, hogy ne utólag dugd be a pent, már legyen bent mikor indul a gép. 
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Teszt Már csak két hónap van hátra a Windows 10 nyugdíjazásáig, ideje előrelépni
 - Teszt [Linux] Vanilla OS, egy Debian alapú immutable operációs rendszer
 - Teszt [Linux] Aeon Desktop, egy immutable operációs rendszer az OpenSUSE-tól
 - Teszt [Linux] A Flatpak
 - Bejegyzés MS Office365 Linuxon
 - Bejegyzés [Linux] Futtassunk bármely disztrót a terminálunkban
 - Bejegyzés Alpine Linux telepítés mindenféle low-end dologra
 - Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA

- Dacia topic
 - Ennyiért vehetjük meg az első vízhűtéses gaming mobilt az EU-ban
 - GoodSpeed: 24 éves a Windows XP! Nézzen ki úgy a Windows 11 mint az XP?
 - Pötyi: 4. RETRO KONZOL ÉS SZÁMÍTÓGÉP BÖRZE - '25. november 16.
 - Assetto Corsa Rally
 - Milyen okostelefont vegyek?
 - Yettel topik
 - WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
 - Miért nem tűnik el soha a kalózkodás?
 - „Új mérce az Android világában” – Kezünkben a Vivo X300 és X300 Pro
 - További aktív témák...

- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
 - HIBÁTLAN iPhone 13 Pro 256GB Silver -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3382, 95% Akkumulátor
 - Xiaomi 15 Ultra 5G 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
 - Honor Magic7 Pro 5G 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
 - Bomba ár! Fujitsu LifeBook U904 - i5-4G I 10GB I 256SSD I 14" QHD+ I HDMI I Cam I W10 I Garancia!

Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő