- A karmos/ujjbegyes fogásokkal nyomulók örömére megjött az Arye szénszálas egere
- ISA dokumentáció árulkodik az Intel közelgő magjairól
- TMR technológiás Keychron billentyűzet, ezúttal teljesen kerámiából
- Bemutatkoztak az NZXT legfrissebb, C Gold Core sorozatú tápjai
- Ha eGPU-ról van szó, akkor az OCuLink a teljesítménybajnok
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Albert.Tamas #107109 üzenetére
WoeUSB vagy Ventoy, ez a kettő működik Windows ISO-val.
-
fekete.puma
aktív tag
válasz
Albert.Tamas #107115 üzenetére
Linuxszon ez van.
-
válasz
Albert.Tamas #107115 üzenetére
Ezt nem tudom, sokan tapasztalnak ilyet is, olyat is. Én 99%-ban hálózatra dugva használom a notit.
-
válasz
Albert.Tamas #107109 üzenetére
Ha a linkeltek között nem találsz megfelelőt, akkor hagyd a fenébe a projektet. Amilyen bolhaugrásokat csinálsz naponta az OS-ek között, semmi értelmét nem látom, keress egyet, amin elfut a böngésző és szépen gyakorolgass. Ez nem a Debian lesz, hanem a Linux Mint. Maradj annál, legutóbb még azon voltál. Debian majd pár év múlva ráér...
Amíg Linux Mint-en ilyenekel bíbelődsz, tényleg van még mit megismerned. Ezt tényleg jószándékkal írom, nem bactatásból.
Amúgy mi a célod ezekkel az össze-vissza ugrálással disztrók között?
-
válasz
Albert.Tamas #107110 üzenetére
Dupla kattintás az iso fájlra.
-
válasz
Albert.Tamas #107105 üzenetére
Nem kell hozzá semmi. Formázd meg a pendrájvot fat32-re és öntsd bele a felmountolt windows telepítő iso tartalmát.
-
válasz
Albert.Tamas #107105 üzenetére
Itt válogathatsz.
-
válasz
Albert.Tamas #106802 üzenetére
Meg hogy pl. egy Live ISO-t bebootolva is újraindul-e. (Ugyanazzal a disztróval és másikkal is.)
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Albert.Tamas #106802 üzenetére
Mielőtt átugrasz egy másik disztróra, ki kellene deríteni, hogy mi okozta. Pl. a journal naplóban lehetne utánanézni.
Nekem egyszer attól indulgatott újra a gépem, hogy az akkor már 5+ éve használt tápegységem kezdett tönkremenni, és mikor többet fogyasztott a gép egy szintnél, akkor a táp feladta.
De a szokásos dolgokat is célszerű megnézni, sata kábelek, ram teszt, stb. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Albert.Tamas #106799 üzenetére
A háttérvilágítás indult újra? A két disztró között amúgy elég sok a közös pont, mivel a Mint is egy Debian (na jó, Ubuntu) leszármazott.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Albert.Tamas #106796 üzenetére
Kérdés, hogy nem járnál jobban egy Mint-tel? Jóval barátságosabb, miközben teljesen stabilnak lehet tekinteni.
-
válasz
Albert.Tamas #106796 üzenetére
Mindegyik stabil. Azt kell kitalálnod, neked melyik tetszik. A Gnome meg a KDE a fullosak, a többi kevésbé (Cinnamon még, ami nem fapad, a többi meg valamennyire az).
-
válasz
Albert.Tamas #106794 üzenetére
Olyannal, ami neked tetszik
A Dash to dock elvileg az a kiegészítő, amit ha felteszel, akkor olyasmit kapsz, mint az Ubiban a Nyomity panel.XFCE, LXQT, Mate, Cinnamon pl. jobban hasonlít egy Windowsra. KDE is. Hyprland meg nem
-
válasz
Albert.Tamas #106777 üzenetére
Parancssoros.
-
.-..-.
tag
válasz
-
Rimuru
veterán
válasz
musl alapuak, pl alpine
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Ezt így nem lehet megválaszolni. Attól függ, hogy mennyire szeretnéd használhatónak nevezni, mert vannak disztrók akár 100MB ram használat környékén is, minimalista GUI-val.
Az átlagos asztali disztrók kevesebb ramot fogyasztanak, mint egy Windows.
-
válasz
Albert.Tamas #106738 üzenetére
Tedd fel az LMDE 7 bétát [link]
A live rendszer indulásda után terminálba:
sudo live-installer-expert-mode -
sicc_innen
tag
válasz
Albert.Tamas #106735 üzenetére
Szia!
Én is kezdő linuxos vagyok, még csak három és fél éve babrálgatok vele.
Minttel kezdtem, de csak egy rövid ideig volt a gépen. Aztán a KDE Plasma felület varázsa megragadott, így váltottam MX-re, ott ismerkedtem tovább a rendszerrel. Majd a Kubuntuba és a Manjaroba is belekukkantottam egy-egy rövidebb időre. Mindezeket egy 12-13 éves Toshiba laposon tettem. Kíváncsi voltam melyik distro mennyire életképes egy ilyen öreg, gyenge vason, egy ilyen tompább, kezdő usernél. Nálam az MX vált be a legjobban, igaz utólag nézve talán egy kissé túlbloatolt, viszont korrektül működik.
Ezután néztem meg a "tisztább" Debiant (KDE-vel). A 12-es verzió remekül megy az öreg laptomon. Eddigi legjobbnak tűnő distro, nekem kezdőnek. Nagyon logikusan, értelmesen felépített a felülete, a menük, könnyű a testreszabása, sok-sok lehetőséggel. (A 13-as Debivel viszont lettek fennakadásaim ugyanazon a gépen.)
Egy szó, mint száz; én nem beszélnélek le a Debianról kezdésként, mivel nagyon pozitívak a tapasztalataim vele. Pedig messze nem vagyok egy IT-guru, (lassan és nehezen tanulok). Inkább csak egy öregebb, tompább kés vagyok abban a bizonyos fiókban.
Sok sikert kívánok a továbbiakban! -
válasz
Albert.Tamas #106745 üzenetére
Menüben a kikapcs gomb felett van A kijelentkezés gombja, felugrik egy vékony bejelentkező rész és ott a jobboldalán van egy ikon(vagy fogaskerék vagy Mintes hegycsúcs), arra kattintva látni fogod az opciókat, ott lesz a wayland is.
(képet is küldenék, ha nem mobilon lennék most)
-
válasz
Albert.Tamas #106745 üzenetére
Bejelentkező képernyőn nyomogasd végig az ikonokat (nem tudom, milyen desktop környezeted van), lesz egy olyan, hogy milyen sessiont akarsz. X vagy Wayland.
-
válasz
Albert.Tamas #106741 üzenetére
A Linux Mint még nem waylanddal indul default, szerintem ez lesz a gond, jelentkezz ki és vissza waylandra váltással.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Albert.Tamas #106741 üzenetére
A kérdésem arra irányult, hogy amúgy az érintést veszi és mozgatja az egeret Mint alatt és csak a nagyítás nem megy?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Albert.Tamas #106738 üzenetére
Maga a touchpad az működik? Mert szokott olyan lenni, hogy egyszerűen csak más a viselkedése, amit egyébként a GUI-n még talán állítani is tudsz.
-
válasz
Mint vagy Ubuntu ajánlott.
Cinnamon, Mate, XFCE, KDE van közel egy Windowshoz. -
I02S3F
addikt
válasz
Linux Mint Cinnamon. Debian kezdésnek nem ajánlott.
-
válasz
Albert.Tamas #106576 üzenetére
Én a Gnome Software-t olyan disztrókról is le szoktam szedni, amiken gyárilag fent van. Ahogy a művelt angol mondja "this software is a piece of shit".
-
válasz
Albert.Tamas #106579 üzenetére
A synaptic egy csomagkezelő GUI.
A Gnome software center az egy rendes alkalmazásbolt, de Gnome-on fent van alapból. (Ez ugye kezel Snapet, Flatpaket, stb.) -
válasz
A synaptic, nala, apt bőven elég. Néha buildelni vagy letölteni kell ezt-azt a githubról. És ennyi. Nem lesz teleszemetelve meghajtó.
-
SupRaa
újonc
válasz
Jah,hát ha nem kell snap akkor debian!
De erre a kérdésre szerintem az arch topicban tudják leginkább a választ! -
válasz
Albert.Tamas #106548 üzenetére
Bármelyik, ezek a legkönnyebben használhatóak.
@Petya.XT : Imagehezmég az se kell, egy dd elég. És az mindenen van, és nem kérdez, hanem teszi a dolgát
Meg hát offline sok mindennel lehet menteni, de az igazi az a futó rendszer backupja. -
growler
őstag
válasz
Szia!
A Mint, lényegében egy felhasználó-barátabbá tett/felturbózott Ubuntu. ... Szerintem. -
I02S3F
addikt
válasz
Én az Ubuntu-t szeretem, de a Mint-et ajánlom! Kezes bárány! Szinte kulcsra-kész, nem nagyon van rá szükség, hogy állítgassa az ember!
-
SupRaa
újonc
válasz
Szia!
Szerintem tumbleweed,vagy slowroll de rám né hallgass!
(Amúgy ubi/kubi[vagy egyéb flavour] ha feltétlen ez a 2 játszik) -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Albert.Tamas #106352 üzenetére
Válaszoltam a Mint topikjában.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Albert.Tamas #106343 üzenetére
-
IstvánLászló
őstag
válasz
Albert.Tamas #106345 üzenetére
dell tudtommal támogatja a linuxdisztrot,biosát jól nézzed át a beállitásait-
-
Albert.Tamas
tag
válasz
Albert.Tamas #106345 üzenetére
Rufus helyet Wentoy-t hasznalok GPT -be mar midnent kiprobaltam
-
IstvánLászló
őstag
válasz
Albert.Tamas #106343 üzenetére
kikapcsoltad a Gyors rendszerindítást a winben ?
mennyi ram van a gépedben? -
válasz
Albert.Tamas #106333 üzenetére
Winbe kikapcsoltad a Gyors rendszerindítást?
Ha nem, lehet megvan az ok, egy hibernált os mellé telepíteni rossz ómen. -
cigam
titán
válasz
Mitől "jobb"? Ugyanaz a Linux kernel fut rajt, ugyanazok a programok futnak rajt, a körítés picit más.
-
I02S3F
addikt
válasz
De igen, kézreálóbb! Én, egyébként hw hibára gyanakodom! Esetleg régebbi Mint-eket is próbálhatsz, ami még támogatott!
-
I02S3F
addikt
válasz
Albert.Tamas #106331 üzenetére
Van oprendszer a gépen? Például Windows? Meg lenne érdemes nézni a stressz tesztet! Illetve más disztrókkal is érdemes lenne próbálkoznod. Illetve másképpen kiírni a pendrive-ot, más programmal!
-
cigam
titán
válasz
Albert.Tamas #106325 üzenetére
Memóriatesztet futtasd le. Akár BIOS-ból, akár a telepítőről indítva.
Megnézted az iso ellenörző összegét?Másik pendrival, másik portba dugva próbáltad?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Albert.Tamas #106325 üzenetére
Pontosan hol, és hogyan fagy le? Biosz a gépen friss?
-
válasz
Albert.Tamas #102974 üzenetére
Fedorához az RPM Fusion repó hozzáadását szokták javasolni. Ebben vannak kodekek, és egyéb, nem teljesen szabad licencű programok.
Nem nehéz hozzáadni, ezt az egy sort kell bemásolni a terminálba:dnf install https://mirrors.rpmfusion.org/free/fedora/rpmfusion-free-release-$(rpm -E %fedora).noarch.rpm https://mirrors.rpmfusion.org/nonfree/fedora/rpmfusion-nonfree-release-$(rpm -E %fedora).noarch.rpm -y
És utána lehet telepíteni a különféle kodekeket, Mesa-t, Vulkant:
dnf install -y lame\* --exclude=lame-devel
dnf install -y gstreamer1-plugins-{bad-\*,good-\*,base} gstreamer1-plugin-openh264 gstreamer1-libav --exclude=gstreamer1-plugins-bad-free-devel
dnf groupupdate core -y
dnf groupupdate multimedia --setop=install_weak_deps=False --exclude=PackageKit-gstreamer-plugin -y
dnf groupupdate sound-and-video -y
dnf install rpmfusion-free-release-tainted -y --allowerasing
dnf install rpmfusion-nonfree-release-tainted -y --allowerasing
dnf install libdvdcss -y --allowerasing
dnf install ffmpeg libva-utils libva -y --allowerasing
dnf install -y vdpauinfo libva-vdpau-driver libva-utils
dnf install mesa-dri-drivers.i686 mesa-dri-drivers mesa-libGL mesa-vdpau-drivers mesa-vulkan-drivers -yÉn ezeket szoktam így lefuttatni. A másik megoldás, hogy ha flatpak programokat használsz, akkor a kodekekre nagyrészt nincs szükség, ezt most nem írom el, csak ha tényleg érdekel.
Amit még meg szoktam csinálni, az a Microsoft fontok telepítése:
sudo rpm -i https://downloads.sourceforge.net/project/mscorefonts2/rpms/msttcore-fonts-installer-2.6-1.noarch.rpm
Bár nem tudom, működik-e még, évek óta nem használtam.
Illetve a firmware-ek frissítését is érdemes megcsinálni:sudo fwupdmgr refresh --force
sudo fwupdmgr get-updates
sudo fwupdmgr update -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Albert.Tamas #102971 üzenetére
Hát, a Fedora telepítőjével nem jutottam túl a particionáláson, pedig legalább 20 másik disztrót telepítettem már az évek során... Manjaro-t meg az állandó nyűgjei miatt nem javaslom senkinek, ha csak meg nem komolyodtak az elmúlt 1-2 évben.
-
válasz
Albert.Tamas #102971 üzenetére
Szerintem Fedora.
-
Tim82
félisten
válasz
Albert.Tamas #102968 üzenetére
#102964-es hozzászólás...
-
Horvi
őstag
válasz
Albert.Tamas #102965 üzenetére
Akkor urandom0 megoldása lesz a barátod.
-
válasz
Albert.Tamas #102961 üzenetére
Telepítsd fel a
gnome-shell-extension-dash-to-dock
kiegészítőt, és az Extension manager nevű programot, és az utóbbival kapcsold be a kiegészítőt. -
válasz
Albert.Tamas #102961 üzenetére
Sajnos nem tudom, kb. fél éve nem láttam Fedorát és pontosan nem tudom, hogy melyik Fedora verzióra gondolsz. A KDE-t telepítetted? Annál be lehet lépni egy szerkesztő módba, ahol a panel beállításaival lehet mókolni, hogy lebegjen vagy fixen álljon.
-
válasz
Albert.Tamas #102958 üzenetére
Virtuális gépre is tudod őket telepíteni, bár értem, hogy a rendes telepítést preferálod, mert úgy legalább ki tudod használni a gép erejét. Passzolom, nem tudom, hogy most miért nem látod a Ventoyos USB-t, ha korábban működött.
-
válasz
Albert.Tamas #102955 üzenetére
Ezt a történetet én most nem értem. Ezek szerint a telepítés megvolt, a Fedora fent van a gépen. A Ventoy akkor mire kellene?
-
válasz
Albert.Tamas #102953 üzenetére
Pedig látnia kellene. Secure Bootot próbáltad kikapcsolni?
-
válasz
Albert.Tamas #102950 üzenetére
A Ventoy MBR-ben vagy GPT-ben lett készítve?
-
válasz
Albert.Tamas #102948 üzenetére
Üdv,
A készülék pontos típusát lehet-e tudni? -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Albert.Tamas #102834 üzenetére
Nem kell GPT-be írnod. Amikor kérdez, akkor kell a DD módot választani:
fekete.puma: az előlapi USB-k jellemzően gagyi portokban végződnek, amik könnyen kikopnak, így ilyen dolgokat mindig hátra célszerű bedugni.
A gyors formázás az meg csak a partíciós táblát törli, de magukat a biteket nem írja felül. Viszont egy DD kiírásnál nem kellene, hogy számítson mert az gyalul.
Ott inkább maga a pendrive volt a probléma forrása. Nem rég visszaküldtem gariba egy amúgy márkás pendriveot amit hivatalos helyen vettem, mert a ráírt sebességet tudta tartani olyan 20 másodpercig, majd periodikusan 0-ra esett le és csak ugrált az átvitel. Vissza is kaptam a pénzt egy szó nélkül. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Albert.Tamas #102832 üzenetére
Akkor Windows 10 LTSC a megoldás, az még sokáig használható.
Linuxoknál meg azzal lehet gond, ha nem jól írod ki. Windows alól rufus a javasolt erre a célra, és amikor kérdezi, akkor "dd" módot választva.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Albert.Tamas #102830 üzenetére
Ezek a jelenségek valamilyen HW hibára utalnak. Még annyit tudsz megpróbálni, hogy frissíted a biost, hátha van benne valami amit elrontottak.
-
milan26
senior tag
válasz
Albert.Tamas #101683 üzenetére
MX Linux KDE
-
growler
őstag
válasz
Albert.Tamas #101694 üzenetére
Szerintem igen! Mint 22.1 Cinnamon [link]
-
growler
őstag
válasz
Albert.Tamas #101688 üzenetére
Arra azért készülj fel, hogy a stabil Manjaro tarolóiból több
olyan alkalmazás is hiányozhat amiket használni szeretnél. -
válasz
Albert.Tamas #101690 üzenetére
Kezdőknek inkább a Full. Ha annyira képben leszel a rendszer működésével, hogy telepítgetni, eltávolítani, meg úgy általánosságban harmonizálni tudod az egészet, akkor utána lehet egy Minimalt is próbálni.
Vagy éppen nézd meg mindkettőt, hogy melyik tetszik jobban. -
cigam
titán
válasz
Ubuntu-val szinte biztos nem lesz gondod. Amúgy meg elindítod pendrivle-ról a telepítőt, és ki tudod próbálni melyik felület tetszik.
Nagy bátorság (felelőtlenség?)egy rollingot kezdőnek ajánlani. -
válasz
Albert.Tamas #101688 üzenetére
Manjaroból szerintem a KDE-t érdemes megpróbálni. Nagyon népszerű asztali környezet, nem véletlenül.
Linux Minten pedig a Cinnamont. -
válasz
Albert.Tamas #101686 üzenetére
Igazából elég jó rendszer mindkettő, a Mint és a Manjaro is. Én magam a Linux Mint felé húzok, mert a Debian vonal nekem szimpatikusabb, de a Manjaro is jó rendszer.
Az Ubuntut viszont felejtősnek tartom. -
válasz
Szia! Linux Mint Cinnamon.
-
válasz
Szia,
Kérdés, hogy mire? Linux Mintet vagy Manjarot ajánlanék, de tudni kellene azt is, hogy milyen hardverekből áll a laptop? CPU, GPU (ha van), RAM, tárhely, stb. Mi a laptop végfelhasználása?
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Teszt Már csak két hónap van hátra a Windows 10 nyugdíjazásáig, ideje előrelépni
- Teszt [Linux] Vanilla OS, egy Debian alapú immutable operációs rendszer
- Teszt [Linux] Aeon Desktop, egy immutable operációs rendszer az OpenSUSE-tól
- Teszt [Linux] A Flatpak
- Bejegyzés MS Office365 Linuxon
- Bejegyzés [Linux] Futtassunk bármely disztrót a terminálunkban
- Bejegyzés Alpine Linux telepítés mindenféle low-end dologra
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Érintésnélküli fizetési megoldások - PayPass via NFC
- Telekom mobilszolgáltatások
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Nyaralás topik
- sziku69: Szólánc.
- Egér probléma
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Mini PC
- YouTube
- További aktív témák...
- HIBÁTLAN iPhone 15 Pro 256GB Blue Titanium -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3506, 92% Akkumulátor
- TELJES KÖRŰ IT BESZERZÉS
- Xiaomi Redmi 15 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- 152 - Lenovo LOQ (15IRH8) - Intel Core i5-12450H, RTX 4060
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 Pro 128GB Pacific Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2919
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest