- Döbbenetesen sok energia kell az érkező Nova Lake működéséhez?
- Vezetékes FEJhallgatók
- Ez a pehelysúlyú egér talán még egy jeti kezébe is passzol
- Nem akármilyen új GeForce jöhet idén
- A Sony szerint a PlayStation 5 konzolokat még nem érinti a memóriahiány
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Autós kamerák
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Azonnali informatikai kérdések órája
Új hozzászólás Aktív témák
-
ddekany
nagyúr
válasz
Fecogame
üzenetére
Ja, hát ahol választani szokás (pl. Cline és leszármazottjai), és nem default az aktuális GPT, ott az sehol nincs népszerűségben. Legfelül mindig aktuális Claude, annak ellenére, hogy a legdrágább modellek közt vannak. Vagy persze, Grok Code Fast 1 mert ingyenes volt sokáig. Aztán határozottan lemaradva Gemini és az épp felkapott kínai model, GPT meg még azok alatt.
-
Nekem az Opus 4.5 sokkal jobban bejött kódolásra

Amúgy nem baj, ha belehúznak, nagyon tetszik ez az irány. Beírom emberi nyelven (és specifikusan megfogalmazva), hogy mit szeretnék, és kiköpi a működő kódot. Eddig az Opus csinálja a legkevésbé bugos kódot. Még egy elég komplex program esetén is csak 1-2 bug került bele, megírtam neki, és azóta tökéletesen működik a program.
-
Pontosan, mar most is sikoltozas megy nalunk, hogy nem megy a copilot. Azok az emberek, akik meg kreativ emberek voltak meg mar nincsennek velunk joreszeben. Lesz itt meg josag. Amugy egy AI kepes VGA eleg huzos (pl egy oreg nvidia H100) es poenbol megkerdeztem, es beszallitasi ido pl. nekunk olyan 6-12 honap korul van.
-
ben2
aktív tag
Az is egy érdekes kérdés, hogy ha komolyabb munkafolyamatok épülnek AI-ra, akkor bármilyen szolgáltatás kimaradás megbéníthatja a cég teljes működését. Közben meg az egész iparág az online szolgáltatások felé halad, azaz nem csak a model training, de az inference is a szolgáltató oldalán történik.
Így ha a cég függetlenedni akar, akkor komoly hardver beruházásra lesz szüksége, ami tovább terheli a hardver piacot. -
De ma mindegy is lesz, mert Copilot epp haldoklik, nalunk is, mert userek elkezdtek panaszkodni. Lehet megvan a powercap limitunk ?

-
ben2
aktív tag
válasz
Beer-Beep
üzenetére
Ezért fontos a tesztben a "fotorealisztikus analóg óra" prompt. Azt ugyanis fotókból próbálja összeollózni és ha a training adatokban felülreprezentáltak adott mutatóállások, akkor a többi prompt prioritása lejjebb esik, ezért nem tudja pontosan a megadott időre beállítani a mutatókat.
-
Alaaf Pi
őstag
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
Ez a megoldás, hogy utána megmondani neki mi és miért rossz, a probléma. Ha minden elemzést is, amit kiköp, utána át kell túrni, és így visszacsatolni rá, az már csak ront a munkavégzésen.
-
-
Beer-Beep
kezdő
Nálam a ChatGPT-nek 3. nekifutásra sikerült megoldania, hogy jó szögben álljanak a mutatók, viszont a számlap elég érdekes lett.
-
Ja, értem... Igen, ha csak úgy megadod az időt, akkor nem fog változni semmi, viszont ezt követően meg kell neki mondani, hogy mi és miért rossz. Utána (matek alapra, fok) helezi a problémát és megadja a korrekt értékeket: [kép]
Azt viszont tapasztalatból mondhatom, ha a korábbi képet (óra képét) kell újragenerálni a helyes értékekkel, az néha beáll, mint a gerely... (néha meg nem)UI: Na megvártam, tényleg nem jól rajzolja meg az óra mutatóit, pedig szerinte, minden oké... Na majd holnap megtanítom rá...
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
Csak a lényeg pont az, hogy adott időt mutasson -> ilyet már nem tud. Mert nem érti meg szerkeszti, hanem összelopja. Nem érti, nem gondolkodik, nincs semmi ilyesmi. Ezért fontos teszt, mert ez pontosan ezt mutatja meg egyszerű, érthető módon.

-
-
-
En igy kertem Copilottol:
Hi, can you please generate a nice analogue watch with white disk, black hour hand. The watch must be rounded and has a brown leather strap. The watch logo shall be at the top middle and state "Pröhardver". The exact time must be 3 hour 20 minute and 28 second.Es ilyen lett
:

-
ddekany
nagyúr
Látom valahogy belekeveredtem a csúnya AI tagadók elleni küzdelembe...
Amúgy annál amit mutattál azért jobb volt, pl. volt rendes kis és nagymutató, stb.Arra akartam rámutatni, hogy szépen leírta ezt:
The key element is the hands' precise positioning at 3:20. The hour hand needs to be past the "3" mark, and the minute hand directly on the "4".
Sajnos nem láthatjuk a pontos promptot, amit tovább nyom a képgeneráló résznek, de ezek szerint ez része volt. Minden esetre nem sikerült az "utána" részt úgy megfogalmaznia, hogy a képgenerátor értse. Én úgy fogalmazom meg magamnak, hogy a 3 és 4 közt kell legyen, mert nálam ez a szövegelős és a vizuális/fizikai intelligencia valahogy egyben van, együtt fejlődött, és én tudom, hogy mi a buktató, hogy kell megfogni a feladatot. Nem mellékesen tudom, hogy hogyan működik egy analóg óra, és miért úgy.
-
Újabb mondásokat vezethetünk be legalább: ahány modell, annyi szokás.
Nekem lerajzolt egy órát, a GPT, ami nem volt fotorealisztikus és tényleg 10:18 volt rajta. Meg sem próbálta, amit kértem.Az a durva, hogy már most is mennyien megszedik magukat az AI-val, pedig alapvető hibákat vét és hazudik.
-
ben2
aktív tag
Leszámítva, hogy két egyforma hosszúságú mutatód van.
Amúgy persze, lehet javítani ma már bármin, pl. be lehet rajzolni, hogy konkrétan hol legyenek a mutatók.
Ráadásul ez egy klasszikus teszt, így azon se csodálkoznék, ha ma már direkt odafigyelnének az analóg órák trainingjére.
A lényeg, hogy ha egy hároméves gyerekkel elbeszélgetsz és meg tudja fogalmazni, hogy hol hibázott, akkor azt a felismerést azonnal alkalmazni is tudja a gyakorlatban. Az AI meg amolyan skizofrén módon beszél a saját limitációiról, mintha egy tőle teljesen független rendszerről lenne szó. -
Strezi
őstag
És? Lehet hogy akkor még sem a legfejlettebb?
Én csak beirtam az xAi /Grok - nak és (másodikra mikor kifejezetten kértem a pontos időt már) jó eredményt adott.
Sokat elmond egyébként, hogy heuréka pillanatban én magam is beposztoltam az első, tényleg hibás képet
Ugyan olyan ez is mint az önvezetés, hogy mindenki kritizálja utólag, nagyitóval vizsgálva a 2d videót a helyzetről, holott önmaga adott 3d valós időben lehet rosszabbul, lassabban döntene.
Sebaj, szekér halad, kutyák ugatnak ... -
ddekany
nagyúr
Nano Banana Pro preview (Google képgenerátora, kb. a legintelligensebb képgenerátor), erre hogy "Generate the image of an analog clock, at 03:20 pm", nagyon szépen levezette szövegben, hogyan kell ezt, aztán generált egy órát ami 02:20-at mutat... Ráadásul rá volt nyomtatva az óralapra, hogy "PM".
Sokkal jobb mint pár hónapja amúgy, de még nem igazán van meg a szövegelő gépnek a 3D valóság, vagy annak 2D vetületre képzése. -
Azt kivéve, hogy nem 3:18, hanem 10:18, végülis majdnem stimmel. A kis és a nagymutatót, illetve a prohardver feliratot kivéve mindent sikerült eltalálnia. A tippem az, hogy a prompt konkrétan kb annyiból állt, hogy óra, felirat, idő. Szép munka AI, szép munka.

Szerk: nem ér szerkesztéssel csalni!

-
ben2
aktív tag
Elég megkérni bármelyik AI-t, hogy generáljon egy képet, amin egy fotorealisztikus analóg óra pontosan 3 óra 20 percet mutat.
Mindegyik elvérzik rajta.
Ami a legviccesebb, hogy ha megkérdezed ugyanazt az AI-t, hogy miért nem tudja többszöri nekifutásra sem megcsinálni, akkor tök részletesen elmagyarázza, hogy a képgenerátorokat a neten fellelhető stock képanyagokkal trainingezik, amiken túlnyomó többségében az órák mutatói felső állásban valamilyen V alakot formáznak, mert úgy jobban néznek ki a fotón.
Tehát látszólag tökéletesen tisztában van azzal, hogy valamit miért nem tud, de azt nem tudja a gyakorlatban a feladatra alkalmazni, mert csak statisztikai vagy logikai alapon szavakat, vagy kép elemeket pakol egymás után anélkül hogy bármit is felfogna azok értelméből.
Pont az a legérdekesebb a jelenlegi AI fejlesztésekben, hogy ezek szerint az emberi tevékenységek igen jelentős részéhez valójában nem kell emberi öntudat, valódi kreativitás vagy intelligencia, elég ha a munkaerő megfelelően be van idomítva.
Amikor tehát azon megy a mekengés, hogy az AI elveszi az emberek munkáját, azzal nem magát az embert teszi feleslegessé, hanem az agyhalott rutintól szabadítja fel.
Rövid vagy közép távon - főleg az eszeveszett fejlesztési tempónak köszönhetően - ez persze komoly társadalmi turbulenciákat fog okozni, de szvsz hosszabb távon az emberiség csak nyer rajta.
Már ha túléli. -
Krethx
aktív tag
Ezt itt hagyom emlékbe.
ChatGPT: (2025.02.04)
-
ddekany
nagyúr
Azért azt vedd észre, hogy ezek többet tudnak, mint kész anyagból egyszerűen összeollózni, meg átfogalmazni. Nem mindegy, hogy mennyire tudja az ismeret anyagot szétbontani újra felhasználható tényekre és ötletekre, és aztán azokból kirakni valami újat ami működik. A programozási képességei arra utalnak ezeknek (saját tapasztalatból), hogy megvan ez a képesség ezekben, csak még nincs olyan szinten mint egy ember. Mert ott rakás olyan dolgot csináltattam, amit 99% hogy nem látott még sehol, és csak a sok részben hasonlóból szilánkból rakhatta össze amit válaszolt. Mi is bizonyára így működünk.
-
btprg
senior tag
Nem olyan kérdés, mivel az Internetnek az egyik lényege hogy ingyenesen használható (a hozzáférést persze meg kell szerezni).
A mostani divat pedig, amit az AI-nak hazudott bullshitgenerátorokkal is követnek, hogy fizess elő és életed végéig fizess minden szarért külön-külön. Hát nyasgem!
Mellesleg a bullshitGPT semmi újat nem állít elő, csak össze tudja turkálni a már létező dolgokat, ami normál kereséssel is megtalálható. Tehát igen erős aránytévesztés az Internet megjelenésével egyenértékűnek tekinteni. Ha nem lennének internetes keresők, és ahelyett lehetne bullshitGPTzni, hogy minden egyes oldalt külön-külön megnyitogatsz és végigtúrsz, akkor lehetne igaz esetleg a dolog. De az átlagember számára max. az elhülyülést segíti, mert már arra is képtelen lesz hogy az amúgy jól és gyorsan használható internetes keresők találataiból kiszűrje a releváns infót, csak azt várja hogy a szájába rágjanak valamit ami vagy igaz vagy nem.
Az egy megint másik dolog, hogy ha valóban tud segíteni valakinek pénzt termelni a munkában, akkor az megérhet egy előfizetést, amennyiben annak díja az ezzel realizálható nyereségnél jóval kisebb. Ha valóban tud!
-
Sontir Fel
őstag
Pontosan. Egyre kevesebbett kell google vagy egyéb keresőznom. Kértem pl, hogy keressen 3 tudományos cikket az ukrán vasúti szállítás alakulásáról a háború kitörése óta, még kapott 1-2 paramétert, hogy mit szeretnék megtalálni és hozta is szépen a találatokat. A beszélgetés elején persze kapta a promptot hogy kutatóaszisztenseset játszunk
-
ddekany
nagyúr
Tegyük hozzá, nagyon gyorsan meg lehet ütni a napi ingyenes keretet. Ha ez csak ritkán fordul elő, akkor még a használt mennyiségére fizető megoldások (API, jellemzően) még nagyon olcsók (ellenben a havi előfizetéses lehúzásokkal). Már feltéve, hogy a tipikus chat-es kereső helyettesítő alkalmazást nézzük. Mert pl. egy kisebb feladat megoldása agentic coding-al az egy nem kis projectnél is pár ezer Ft-ra szokott kijönni, ha jobb modelt választasz (vannak olcsók, de a legjobb is még elég hülye, szóval aligha fogsz az olcsókkal szívni).
-
Például segít átnyálazni a netet, ha egy témában mélyebb tudás kell - research jellegű dolgokra. Ahogy Sontir Fel is írja, segít tanulni egy új területen, de amúgy például editornak is egész jó leveleknél vagy kisebb doksiknál. Fizetni nem kell érte, de valóban, ott van. Az már ingoványosabb, ha valaki pszichológusnak vagy virtuális barátnak/barátnőnek használja.
-
ddekany
nagyúr
Gyakori valójában, hogy aki először feltűnően sikerre visz valamit (mint OpenAI ezt a fajta AI-t), az később háttérbe szorul, ahogy rengeteg más cég is rámozdul a témára. Hirtelen sok tucatnyi cégnél kéne jobbnak lenned, annyira hogy a helyzeti előnyöd ne olvadjon el, és ez statisztikailag nem túl valószínű. Ráadásul a Google-val szemben nincs technológiai előnyük, mert amit az OpenAI használ, azt is javarészt a Google-nél kutatták ki.
Illetve, ehhez rengeteg pénz kell, illetve bizalom a befektetőktől, hogy nem fogsz pár év múlva eltűnni. Nyilván ilyen téren a Google mellett labdába se rúghat egy OpenAI.
-
-
btprg
senior tag
válasz
Sontir Fel
üzenetére
Az oké, hogy a cégek a kötelező "nagyon modern vagyok és haladok a korral" játék miatt csilliárdokat fizetnek ilyen hülyeségekre, de ki az aki magánszemélyként fizetne egy bullshitGPT-ért? Milyen olyan előnyt ad, ami pénzt ér? (Mert azt még megértem hogy a sok unatkozó bohóckodik vele ingyen, a CandyCrush meg az idióta tikktakk videók helyett, mivel nincs jobb dolga.)
-
válasz
Sontir Fel
üzenetére
Csak rosszul tartod vagy ráültél és meghajlott.
-
Sontir Fel
őstag
Tudja fene, nem vagyok szakértő, de ha elő kellene fizetnem, szerintem chatgpt felé mozdulnék... kaptam 1 éves Gemini PRO előfizetést, de számos alkalommal kifagy, összeomlik stb
-
tasiadam
veterán
Nvidia kapott a googletol az NPU miatt egy sallert.
Most az OpenAI is kap egyet toluk.Szar lehet, ha az ember kikap a sajat jatekaban
-
setup
tag
Brutál energiafüggősége lesz.
25kW/300mm die
Ez föld alá eldugott SMR-el együtt max, vagy nem vágom hogyan lehetne ezeknek katonailag értelmezhető "védelme".
Ha viszont egyszerre igaz, hogy egy "karcolástól" összeomlik, mert az épület struktúráján az áramellátásra épül és tengernyi pénzt előre bele kell tenni, akkor szinte bele van kódolva, hogy a konkurensek szabotázzsal fogják ölni egymást.
Csodás.
Végre valami, aminek van előnyös mellékhatása. Legalább egy teherautóval hazahozhatsz majd a végén egy atomerőművet.
Így azért a kripto-nál még mindig több értelme lesz ennek az AI őrületnek. -
válasz
bollokcs80
üzenetére
Ugy-ugy, ket eve mar incidens is volt/vagy velve volt egy katonai AI incidens:
https://www.youtube.com/watch?v=eDNjeTwGi5E -
"Vörös kód" - egy újabb felesleges anglicizmus a magyarul sem tudó és az angolt is csak ugató generációtól
-
gabro0
őstag
válasz
Bareszotron
üzenetére
Kérdezd meg tőle egy új beszélgetésben mit tud rólad
-
Alusky
senior tag
válasz
Bareszotron
üzenetére
IP alapján kb. minden tudja a legbutább weboldalak is. Írd be Google, hogy my ip location és akármelyikre rányomsz ki fogja írni, de ez nem a pontos hely hanem egy megadott terület középpontja ami random valaki házára szokott esni sokszor. Persze hozzád viszonylag közel 10 Km-en belül.
A Google ha látja, hogy hol keresel boltokat és honnan szoktál Google Maps elindulni valahova akkor abból kilopva már gyanítja, hogy melyik a te házad és pontosítja, de azt csak a Google tudja nyilván, nem a csetdzsípítí.
Aki nagyon parás az használjon valami nem szétsztárolt VPN-t, meg egyéb módon tüntesse el a digitális ujjlenyomatait. -
Apollyon
Korrektor
válasz
Bareszotron
üzenetére
IP cím alapján tudja, az utcát viszont már nem. Hacsak el nem mondod milyen wifiről tolod, ha, mert akkor már be lehet lőni az utcát és házszámot is.
-
Pip3.9
csendes tag
Szerintem a befosásban az is benne lehetett, hogy a Google ezt saját TPU-val csinálja, alacsonyabb áron és energiafelhasználással.
Amúgy ezt már a bőrdzsekis is kénytelen volt kommentálni, ott is lehet barnul a gatya. -
ben2
aktív tag
"A google jelenleg is uralja a térképpiacot szóval biztos nagyon szomorúak hogy az apple csinált sajátot
"Látom nem sikerült felfogni a lényeget: az Apple nem azért fejlesztett térkép alkalmazást, hogy lenyomja a Google-t, hanem hogy a Google-nek ne érje meg kiszállni a több százmilliós iOS platformról csak azért, hogy az iOS-t hátrányba hozza az Androiddal szemben. Ha van akármilyen Apple térkép, akkor a Google Maps hiánya nem lett volna kellő motiváció az iOS usereknek az Androidra váltásra, így a Google számára sem érte meg kivonulni és ez volt az Apple Maps célja.
Nyilván senki se lát az Apple falai mögé, de szvsz az Apple autó projekt törlése mögött az állhatott, hogy az Apple vállalati kultúrájába egyszerűen nem fért bele, hogy beszálljanak az autóiparba. Ugyanezért nem adták ki a sokáig pletykaként keringő nagy képernyős TV-t sem, hanem maradtak a média lejátszónál: nem érte meg egy telített piacra beszállni egy olyan termékkel, ami semmi paradigmaváltást nem tudott felmutatni a többiekhez képest.
A Xiaomi ehhez képest teljesen más világ, ők az ázsiai mindent is gyártunk gigavállalat kategóriába tartoznak, mint a Samsung, Daewoo vagy Indiában a TATA. Az Apple pl. robotporszívót sem gyárt, a Xiaomi meg igen." Ez most ott tart hogy inkább a google-től vesznek AI-t és arra építik fel a siri-t."
Különbséget kell tenni az AI alapkutatások, giga LLM training és az inference alkalmazások között. Az Apple AI team alkalmazás oldalon dolgozik, az alapkutatásokkal pedig kivárják merre megy a piac.
Elég komikus, hogy ugyanazok a szakújságírók (és fórumhuszárok) minden pillanatban az AI lufi pukkanását várják, és a számolatlanul AI-ba fektető vállalatokat ekézik, hogy a szakadékba rohannak, majd egy másik cikkben (fórumbejegyzésben) meg az Apple-t ekézik, amiért lemarad az AI hype-ban. Most akkor az az okos, aki all-in, vagy aki passzol?
Simán lehet, hogy a kivárás ugyanolyan hibás stratégia lesz, mint amikor a Steve Ballmer kiröhögte az iPhone-t, aztán futottak a mobil piac után, de az is lehet, hogy az AI olyan lesz, mint anno a dotcom lufi: maximumra fújják és azok nyernek, akik túlélik a pukkanást. A dotcom idején volt a történetének mélypontján az Apple, a végén mégis az internet elterjedésének egyik legnagyobb nyertese lett. -
gabro0
őstag
válasz
Trailblazer
üzenetére
Nekem az 1M context window miatt jön be különösen, elvileg kutatják a 10M-et is. Ami viszont a ChatGTP tud, hogy a beszélgetésekre emlékszik. Na ilyet a Geminiben ne keress
Másra jó a kettő. -
Apollyon
Korrektor
Hogy mennyire utálom már ezt az egészet...
-
Alaaf Pi
őstag
válasz
Trailblazer
üzenetére
Nyáron játszadoztam több modellel is, elég balfasz volt mind.
-
paatrick
őstag
Remélem az applenél dolgozol és ezeket kell mondanod mert amúgy te se hiheted el amit írsz

A google jelenleg is uralja a térképpiacot szóval biztos nagyon szomorúak hogy az apple csinált sajátot
Az apple car-t 10 évig "fejlesztették" majd tavaly rájöttek hogy ők mégse tudnak ilyet csinálni törlik az egész projektet és átvezénylik a fejlesztőket AI-ra. Ez most ott tart hogy inkább a google-től vesznek AI-t és arra építik fel a siri-t.
Mindeközben a xiaomi kb 2 év alatt lefejlesztette a saját autóját és már annyit vesznek belőle hogy nem győzik gyártani...
Az nvidia mindig is hardvergyártó volt.
Ezek tények. -
ben2
aktív tag
Az Apple nem lemaradt, hanem kivár, hogy ki lesz a befutó és majd azzal szerződik (vagy minddel). Aztán ha kiforrott a technológia szépen megcsinálja a maga verzióját, na nem azért, mert az bármiben is jobb lesz, hanem mert azzal tudja fenntartani a függetlenségét. (Lásd: térkép alkalmazás. A Google évekig uralta a piacot, majd amikor ki akarta vonni az iOS verziót, az Apple megcsinálta a magáét. A kutya nem használta, de arra elég volt, hogy a Google ne szarakodjon velük. Ugyanez lesz AI-val is.)
Amúgy ellátói oldalról hasonló a stratégiát folytatja az NVIDIA is. Megtehetné, hogy felvásárol egy AI céget, vagy kilóra megveszi a fejlesztőket és megtartja magának a chipjeit, csak ugye aranylázon az ásó árusok gazdagodnak.
Ezért az NVIDIA vigyáz, hogy egyik versenyző se húzzon el túlságosan. Ha az xAI beleborít százmilliárdot a datacenterébe, akkor az NVIDIA kb. ajándékba ad 100 milliárdot az OpenAI-nak, mert az az érdeke, hogy minél tovább tartson a verseny. -
paatrick
őstag
Ide is elért a szokásos történelmi fordulat, van a gyorsan felfutó népszerű kis cég (chatgpt, tesla), aztán a mamutok pár év alatt utolérik és jobbat is csinálnak

Igazából az egész AI témában az a meglepő hogy az apple úgy lemaradt hogy kb el se tud már indulni. Egészen röhejes ez a világ leggazdagabb cégétől, bár látva az utóbbi sok év teljesítményét mégsem. Zéró versenyképesség.
-
bollokcs80
Korrektor
https://www.youtube.com/watch?v=4DQsG3TKQ0I
Nekem valahogy mindig ez jut eszembe az egész AI témáról. -
Komplikato
veterán
válasz
FireKeeper
üzenetére
Cerebras CS-3 AI chip, röpke egymillió maggal, két tenyérnyi helyen ... és 25.000W fogyasztással!
Szép kis jövő. -
De legalább minden hardver drágább lesz és az áram és a víz is, ami ezekhez kell - amíg aztán ben nem dől az egész és mindenhol marad majd a data centerek romja - köztük az űrben is. Nem is csodálom, hogy már az ufók sem akarnak errefelé jönni.
-
Hogyha kettőt hátralépsz, oda ahol ezekkel a bolondokkal szemben az emberiség áll, akik nagy általánosságban épp azt várják hogy kidurranjon végre ez az AI f*szság, innen nézve szánalmasan vicces és lehangolóan abszurd, ahogy küzdenek ezek az emberek egy olyan dologért, ami valójában mindenkinek rossz rajtuk kívül, és csak azért nem akarják ezt megérteni, mert azon a ponton ahol ők vannak, már csak előrefelé lehet menekülni. Még akkor is, hogyha mindent el kell taposni hozzá.
-
FireKeeper
nagyúr
ennek a fickónak még AI-generálva is olyan pofoznivaló képe van
csak még 1000 milliárt és meglesz az AGI bro. komolyan bro. csak égessünk el még pár gigawattot bro. már csak az esőerdő maradékát kell kiírtani bro. mi jobb macskás gifeket tudunk majd hallucinálni mint a másik modell bro.
-
Strezi
őstag
Cikket GPT irta?!

xAI Grok 4.1 - thinking et elvitte a cica a táblázatból??![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
Jah, Lenin elvtársnak is milyen igaza volt. Annyival jobb is volt az élet a komcsi blokkban, hogy mindenki oda akart menekülni a gaz kapitalista országokból (csak a vasfüggöny áldásos védelme alatt nem tudtak átjönni) meg a mai napig a posztszovjet országokban akar élni mindenki, csak ezek az országok ezt bölcsen nem engedik.
Ja várj, nem.

-
-
ben2
aktív tag
A ChatGPT-t az is hátráltatja, hogy az erőforrásai nagy részét maga a szolgáltatás köti le, így kevesebb gépidőt tud biztosítani a fejlesztői számára a konkurenciánál. Állítólag a tehetségesebb AI fejlesztők sorra lépnek le a Google-hez és az xAI-hoz, mert hiába van az OpenAI-nak összességében nagyobb erőforrás háttere, ha a hatalmas userbázis miatt kevesebb jut a fejlesztőknek.
Ez pedig a jövőben sem fog érdemben változni, mert míg egy Grok vagy Gemini megengedheti magának, hogy nem növeli az előfizetői létszámát exponenciális mértékben, addig az OpenAI üzleti modellje a növekedés hype-ra épül, így az előfizetők élvezik a prioritást a fejlesztőkkel szemben. Azaz ha mondjuk az xAI, a Google és az OpenAI is eléget 100 milliárd dollárt datacenter bővítésre, abból az OpenAi esetében jóval kevesebb hasznosul a modell trainingben vagy az alapkutatásban. -
njunghausz
csendes tag
én azt várom már, hogy mikor lesz opensource+p2p verzió.

-
hemaka
nagyúr
A kepekhez, amit az ai-tol kerdeztel:
Crucial le is lovi a kereskedelmi memoria gyartast, csak az ai adatkozpontoknak fognak gyartani ezentul ugy tunik. -
Busterftw
nagyúr
válasz
Trailblazer
üzenetére
Igazabol mar ott eldolt a dolog, amikor a Gemini levaltotta a Google keresot/assistantot.
Ez van alapbol mindenki telefonjan, Googlet hasznal a tobbseg, nem kell kulon se ChatGPT-t se mast telepiteni. -
ddekany
nagyúr
A másik oldalón az AI kapcsán ott a "there's no moat", azaz hogy miután valami felfedezés megtörtént, pillanatok alatt leutánozhatja bárki, akár nyílt modellek is. De ez még eldöntetlen, hogy a pár év múlva ismert módszerekkel/architektúrával mennyire lesz drága egy jó modellt kifejleszteni. Bár ha lesz igazi AGI-ra alkalmas architektúra, akkor gyanítható, hogy nem fog kelleni a rengeteg jó minőségű adat a tréningezéshez, mint ahogy mi is nagyon kevés anyagból megértünk valamit.
De persze még akkor is fennál az, hogy szinte mindenki aki használja a "felhőt", annak vagy a Google-nél vagy az MS-nél van mindene. Levelezés, dokumentumok, naptárak, stb. Ha nem tudja az állam kierőszakolni, hogy ezeket elérhetővé kell tenni más cégeknek (mint ahogy most az OpenAI cucca is tud kereseni gmail-ben), akkor hatalmas előnybe kerülnek ezek a cégek.
Ja, harmadik tényező, hogy mennyire lesz hardver igényes egy későbbi fejlett AI. Ha nagyon, az ismét a Google-nek (meg MS-nek, Amazonnak, X-nek) kedvez.
-
válasz
GreasyDollar
üzenetére
már tud weben keresni, ez jó. De... de fel kell hívni rá a figyelmét, hogy keressen és ha nem talál adatokat, akkor jelezze és ne pótolja feltételezésekkel. Mert ez a "halucináció" még most is CGPT probléma, talán nem annyira, mint korábban, de előjön.
-
ddekany
nagyúr
válasz
GreasyDollar
üzenetére
Van hogy már benne volt egy új információ a tréningjében, de nem mindig ugrik be neki.
A webes keresés kapcsán, sokszor csak "fejből" válaszol, mert úgy becsüli, hogy tudja a választ. Én azt szoktam, hogy ha nem használt webet a válaszhoz, akkor "Fact check your answer on the web!".
-
zooly
aktív tag
Ugyanaz lesz mint a keresomotoroknal, azokat is rengeteg eroforras volt(?) fenntartani es fejleszteni, alaposan le is szukult mara a kinalat (tippre ChatGPT lesz az alapertelmezett Windowson mint a Bing, minden mas pedig Gemini). A general AI amivel hitegetnek pedig a jelenlegi technologiakkal szinte kizart, hogy megvalosithato legyen, legfeljebb a mostani egyugyu AI-t huzzak ra ujabb teruletekre.
-
FattyDove
őstag
jet ski! Minden PWC jet ski!
A cégnél ahol vagyok, a binget is mindenki google-nek hívja, pedig elég feltűnően más a logó
Itt ez az alapértelmezett, amúgy esküszöm használhatóbb is, mint a google
De a könyvelés az Edge-et is mindig Chrome-nak hívja valamiért. Bár szerintük a Teams is Messenger. -
Trailblazer
veterán
válasz
GreasyDollar
üzenetére
Ezzel régebben találkoztam, amikor még extenzíven próbálkoztam vele. (Másfél éve cirka?) Volt egy időbeli határ, amely után már nem rendelkezett tudással. Meglehet viszont, hogy mára csiszoltak rajta.
-
GreasyDollar
kezdő
Utána néztem , nekem ezt kb 1 hónapja írta amikor rákérdeztem , miért ad téves elavult infót . Az 5.1 nov 12 vel indult. Szóval ez akkor is gáz volt szerintem , hogy 2025 nov 12-ig csak 2023 . ig rendelkezett infóval rengeteg baromságot írt pl vga téren, és nem tudott weben keresni, biztos előző verzió volt.
-
etomcat
tag
Lenin elvtárs azt mondta, a tőkések olyan kapzsiak, hogy eladják a kommunistáknak a kötelet, amivel aztán a proletár-forradalom felakasztja őket.
Ezek a venture kapitalisták meg olyan kapzsiak, hogy egymást taposva tolják az AI alá mindazt a szellemi és hardver erőforrást, amivel ki fogja halasztani az egész emberiséget.
Barkácsoljatok, túrázzatok sátorral, sportoljatok, főzzetek magatokra - hogy ne legyen világvége a számotokra sem, amikor a technológiai világ leoltja a villanyt!
-
ddekany
nagyúr
válasz
GreasyDollar
üzenetére
Biztos? Ezt mondja:
I’m based on GPT-5.1, and my training cutoff is June 2024.
Persze ez lehet kamu, de régi model ilyet nem tudna hallucinálni. Plusz, tud már weben is keresni, ezért kevésbé gond a cutoff date. -
GreasyDollar
kezdő
válasz
Trailblazer
üzenetére
Sokan nem is tudják az alap csetdzsípíti tudása 2023 ig tart. Az átlag be se jelentkezik nem hogy előfizetne a fejlettebb modellre.
-
ddekany
nagyúr
Ez a code red nem csak az OpenAI-ra vonatkozik, hanem minden AI model fejlesztő cégre, aki nem egy sok lábon álló behemót, mint a Google. Nem is a mert jobb a modelljük... az lehet még csak pár hónap lemaradás. Hanem mert drága mulatság az élen járó model gyors fejlesztése, a lépés tartás, na meg szolgáltatást adó infrastruktúra, viszont ki mer még több és több kölcsönt adni ilyen mindent-vagy-semmit startupoknak? Tán lassan már bezárul az időablak, amiben ki lehetett volna ugrani valami váratlan csodával, és a kezdeti lemaradás után lassan de biztosan utolér mindenkit a Google úthenger...
-
szilchi
őstag
Altman be praised
-
FattyDove
őstag
válasz
Trailblazer
üzenetére
A csetdzsípítí olyan, mint a stihl fűrész, az is láncfűrész, aztán mindenki, minden láncfűrészre azt mondja, hogy stihl fűrész
-
csizo13
tag
Azta!!
Különleges vagy, nem az átlag!
Te memmondtad. -
Cassi
őstag
A budapesti Parlament épülete egy tűzhányó tetején, a háttérben napfelkelte.
Nyihihi -
Trailblazer
veterán
Én eddig is Gemini-hívő voltam az átlaggal szemben, egyértelmű volt, hogy mi a nyerő. Viszont nagy tömegek csak a csetdzsípítít ismerik. Pl. kollégák. (Nem IT-s munkahelyen dolgozok, mondjuk inkább azt, hogy blue collar.)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Döbbenetesen sok energia kell az érkező Nova Lake működéséhez?
- Vallás
- Vezetékes FEJhallgatók
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Reklámok kikapcsolása Xiaomi, Redmi és Poco telefonokon
- The Division 2 (PC, XO, PS4)
- Húszmillió mobilara adta ki a Honor a tízparancsot
- Feltörték a regisztrációmat vagy elvesztettem a belépési emailcímet, 2FA-t
- iPhone topik
- Milyen program, ami...?
- További aktív témák...
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Pro 256GB Graphite -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4409
- Xiaomi Redmi 14C / 4/128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- 5G Lenovo ThinkPad P14s Gen 3 Intel Core i7-1280P Nvidia T550 32GB 512GB 1 év teljeskörű garancia
- LENOVO Gaming topik - friss lista (2026.02.10)
- Xbox One X 1 TB + kontroller 6 hó garancia, számlával!
Állásajánlatok
Cég: Central PC számítógép és laptop szerviz - Pécs
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

(egyszerűen kell fogalmazni)

Sokkal jobb mint pár hónapja amúgy, de még nem igazán van meg a szövegelő gépnek a 3D valóság, vagy annak 2D vetületre képzése.
suliba/munkába is rengeteget használom, szerintem nagy segítség

Nyihihi