- Hamarosan megkezdődik a nubia 2,8K-s táblagépének szállítása
- Barátokká váltak az eddig rivális AI-óriások
- ASUS blog: Ideális olcsó utazós gép lett az új Vivobook S14
- Az Aura Displays hordozható monitorhármasa jól felturbózhatja a produktivitást
- Dual Mode-os IPS monitorral adott magáról életjelet a Gigabyte
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Steam Deck
- Philips LCD és LED TV-k
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- NVIDIA GeForce RTX 3060 Ti / 3070 / 3070 Ti (GA104)
- Raspberry Pi
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- OLED TV topic
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Lacpac #102665 üzenetére
Szinte mindegy hova csatolod.
Az alapértelmzett út is teljesen jó szerintem.
Én se a home-t osztom semelyik gépemen, nem is használom szinte semmire, hanem az egész adatlemezt. Úgyis azok kellenek nem a home alatti beéllító és konfigfájlok.
Valószínű ezért is nem enged teljes home-t megosztani ahogy Kapitány is leírta. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Lacpac #102665 üzenetére
A /home -ban ugye van egy adag rejtett fájl és mappa konfig célra, így az egész mappát nem célszerű megosztani.
Az szerintem jó, ha oda csatolsz és onnan osztasz meg mappát, mappa alatti partíciót. Én mondjuk a /mnt alá szoktam csatolni partíciókat, mert az tulajdonképpen arra van de igazából mindegy otthoni környezetben.
Scarletiel: inkább a kernelben lévő driverek és a mesa folyamatos fejlesztése ami ezt a többletet adja. Régebben azért láttam a shader fordítás kellemetlen oldalát is, pl. mikor felraktam a Shadow of Tomb Raidert először és 12 percen át nyélgázon ment a VGA, mire legenerálta a shadereket. Persze ezt a területet is folyamatosan fejlesztik, manapság nem is látni már ilyet.
-
N0zer0
senior tag
válasz
Lacpac #42835 üzenetére
Képnézőnek a Gwenviewt ajánlom. Az IrfanViewnak nem a képnézegetés az erénye, hanem a kötegelt képmanipulálás és a Photoshop pluginek kezelése.
Ha mindenképp IrfanViewt akarsz, nem kell bonyolítani semmilyen program loaderrel és szoftvereltávolítással. Csak elindítod a setup.exe-jét és már indul is a telepítés Wine-ben. Ha valami miatt mégse települne fel, azt is tudod csinálni, hogy telepíted egy Windowsos rendszerre, majd a fájlokat átmásolod Linuxra.
-
válasz
Lacpac #42489 üzenetére
Frissítetted az utóbbi időben az Operát? Nem írod melyik rendszer alatt tapasztalod ezt, de az sem mindegy. Mint 17.x alatt például más verzió van a Synaptic-ban és más verzió tölthető le az Opera honlapjáról. A friss verziónak vinnie kéne a flash-t, ha jól tudom Chrome alapú lett az Opera. Nem használom, ígyy többet nem tudok segíteni.
-
spammer
veterán
válasz
Lacpac #38257 üzenetére
"Ok, ez már majdnem jó.
Nem indul még, de ha nyitok egy terminált"Mert nem a .bashrc-be kell rakni. Ha a rendszerrel együtt akarsz indítani valamit, akkor a /etc/rc.local-ba kell rakni az exit 0 fölé. Ha grafikus felületre bejelentkezéskor akarsz lefuttatni egy parancsot, akkor meg a ~/.bash_profile-ba tegyed. Vagy a ~/.xinitrc-be. Bár attól függ, mit használsz (Desktop, Display Manager).
-
_Dumber_
őstag
válasz
Lacpac #38257 üzenetére
Nem kell hozzá 775 elég a 755. Persze root tulajjal.
Elméletileg az init.d mappába lévőt kötelező elindítania....Ha a /etc/rc.local ba írod be akkor jelszó nélkül le kell futnia
Ja... És a végére tegyél egy space + & karaktert. Ha ez elmarad, és valami gubanc van, akkor leáll a boot
-
Lacpac
őstag
válasz
Lacpac #38232 üzenetére
Megcsinálom ezt:
http://www.noip.com/support/knowledgebase/installing-the-linux-dynamic-update-client-on-ubuntu/
Akkor indul a kliens.
Ha nem kezdem el újratelepíteni, akkor nem tudom elindítani sem.
Ezt kapom a terminálba:
Can't locate configuration file /usr/local/etc/no-ip2.conf. (Try -c). Ending!
Pedig a configfile ott van. -
Sonja
nagyúr
-
válasz
Lacpac #26610 üzenetére
Ezt a leírást olvasgattam legutóbb, de már eszembe jutott, a gnome disk utility- vel oldottam meg.
Eleinte sokat kinlódtam, de ettől még a gép simán indult, legfeljebb kiirt valami hibát a csatolás sikertelenségéről. Megvan már, root joggal be kell lépned a fájlkezelőbe és ott a csatolandó partíció tulajdonságainál a jogosultságot be kell állítani a tulajdonosnál és a csoportnál.
(#26611) bob.zxr
Tényleg soxor írták, de mindíg azt használok és semmi gondom vele, ez a nano nekem kínai. -
Anakin007
aktív tag
válasz
Lacpac #25877 üzenetére
Én igen, de én a routeren állítottam be ddns-t és egy portforwardingot a webszerveres gépre.
TP-link wifi routerem van, ebben lehet pl. no-ip.com -os (ingyenes) ddns szolgáltatót választani és ahhoz van linuxos kliens binárisban is, ha jól tévedek, de sosem próbáltam, mivel ott a router.
Ha parancssorban kiadod az ott felsoroltakat szépen egymás után, ahogy a példában is szerepel mi történik? Mert ha úgy frissít, akkor csak bele kell pakolni ezeket egy file-ba, futtatási jogot rátenni és egy bejegyzést csinálni a crontab-ba, ami futtatja az általad megadott időközönként. -
mzx
senior tag
válasz
Lacpac #25768 üzenetére
"Hogyan lehet biztonsági mentést csinálni a rendszerről?"
Kendek írt egy (állítólag) bevált scriptet, esetleg privizz rá. Én nem teszteltem még egyébként, de örül, ha mások igénybeveszik. (Nagyon kezdőnek tartom magam, nem merek biztonsági scriptekkel kísérletezni, csak ha lesz hozzá elég kapacitásom hdd-ben, vagy másban, hogy több disztrót is kipróbáljak.) Kendek-et nagyon alapos, megbízható és lelkes tagnak tartom.
"Hagytam 70GBszabad helyet, telepítéskor nem tudtam csatolni /data -nak, hogyan lehet ezt utólag megcsinálni?"
A napokban épp itt szerencsétlenkedtem fstab-bal, pedig segítettek nekem, bár végülis összejött. Úgy tűnik számomra, h az fstab egy megoldás erre.
"Hogyan tudom megnézni mennyi szabad hely van a merevlemezen"
Pl a gparted app-pal.
(#25780) Syl :
Tetszik.
Viszont az usb vinyódnak tervezek küldeni pár szem negrócukrot. (Hááát, egylőre arra legalább telik nekem.
)
Egyébként ahogy utána olvastam a nas-nak, úgy fest, az olcsóbb nas-ok töredék áron kaphatóak egy komolyabb serveréhez képes, nemde? Szóval megéri, úgy látom, csak egy kis tőke kell hozzá, és praktikusnak is tűnik, valamint hosszútávon rezsicsökkentő.(#25776) ubyegon2 :
Ami off témánk és reakcióm, linkelem inkább.
-
Vladi
nagyúr
válasz
Lacpac #25782 üzenetére
Nem ismerem az ubuntu telepítőjét ennyire, de akár lehetséges is, hogy az fw csomagot akkor felteszi. Milyen eszköz amúgy? Bár biztos írtad már.
Ezt a letöltötted hagyd, kell lennie csomagnak és akkor sokkal könnyebb.
(#25791) Lacpac:
esetleg próbálj meg egy centos 5-öt, az még ezzel a kernellel készült és van még 3 éve.
Milyen wifi ez amúgy? lspci -v nélkül inkább.
-
Claude Leon
senior tag
válasz
Lacpac #25782 üzenetére
Ha nincs szükséged az 5GHZ-n elérhető képességeire, biztosan egyszerűbb olyasmit beszerezni, amit a kernel eleve felismer.
Ha esetleg a jövőre gondolsz képességügyben, tedd félre, aztán majd használod, ha már beemelték az általános kernelekbe.Pláne, hogy esetleg ezt most sikerül beizzadnod, aztán frissítesz egyet a kernelen, máris kezdheted elölről.
-
Lacpac
őstag
válasz
Lacpac #25774 üzenetére
lsusb -v ezt adja rá:
Bus 001 Device 003: ID 148f:7601 Ralink Technology, Corp.
Device Descriptor:
bLength 18
bDescriptorType 1
bcdUSB 2.01
bDeviceClass 0 (Defined at Interface level)
bDeviceSubClass 0
bDeviceProtocol 0
bMaxPacketSize0 64
idVendor 0x148f Ralink Technology, Corp.
idProduct 0x7601
bcdDevice 0.00
iManufacturer 1 MediaTek
iProduct 2 802.11 n WLAN
iSerial 3 1.0
bNumConfigurations 1
Configuration Descriptor:
bLength 9
bDescriptorType 2
wTotalLength 74
bNumInterfaces 1
bConfigurationValue 1
iConfiguration 0
bmAttributes 0x80
(Bus Powered)
MaxPower 160mA
Interface Descriptor:
bLength 9
bDescriptorType 4
bInterfaceNumber 0
bAlternateSetting 0
bNumEndpoints 8
bInterfaceClass 255 Vendor Specific Class
bInterfaceSubClass 255 Vendor Specific Subclass
bInterfaceProtocol 255 Vendor Specific Protocol
iInterface 0
Endpoint Descriptor:
bLength 7
bDescriptorType 5
bEndpointAddress 0x84 EP 4 IN
bmAttributes 2
Transfer Type Bulk
Synch Type None
Usage Type Data
wMaxPacketSize 0x0200 1x 512 bytes
bInterval 0
Endpoint Descriptor:
bLength 7
bDescriptorType 5
bEndpointAddress 0x85 EP 5 IN
bmAttributes 2
Transfer Type Bulk
Synch Type None
Usage Type Data
bInterval 0
Endpoint Descriptor:
bLength 7
bDescriptorType 5
bEndpointAddress 0x08 EP 8 OUT
bmAttributes 2
Transfer Type Bulk
Synch Type None
Usage Type Data
bInterval 0
Endpoint Descriptor:
bLength 7
bDescriptorType 5
bEndpointAddress 0x04 EP 4 OUT
bmAttributes 2
Transfer Type Bulk
Synch Type None
Usage Type Data
bInterval 0
Endpoint Descriptor:
bLength 7
bDescriptorType 5
bEndpointAddress 0x05 EP 5 OUT
bmAttributes 2
Transfer Type Bulk
Synch Type None
Usage Type Data
bInterval 0
Endpoint Descriptor:
bLength 7
bDescriptorType 5
bEndpointAddress 0x06 EP 6 OUT
bmAttributes 2
Transfer Type Bulk
Synch Type None
Usage Type Data
bInterval 0
Endpoint Descriptor:
bLength 7
bDescriptorType 5
bEndpointAddress 0x07 EP 7 OUT
bmAttributes 2
Transfer Type Bulk
Synch Type None
Usage Type Data
bInterval 0
Endpoint Descriptor:
bLength 7
bDescriptorType 5
bEndpointAddress 0x09 EP 9 OUT
bmAttributes 2
Transfer Type Bulk
Synch Type None
Usage Type Data
bInterval 0
Device Qualifier (for other device speed):
bLength 10
bDescriptorType 6
bcdUSB 2.00
bDeviceClass 0 (Defined at Interface level)
bDeviceSubClass 0
bDeviceProtocol 0
bMaxPacketSize0 64
bNumConfigurations 1
Device Status: 0x0000
(Bus Powered) -
Lacpac
őstag
válasz
Lacpac #25768 üzenetére
Már meg is találtam a nekem kellő dolgot.
http://hogyan.org/sajat-ubuntu-telepito
Hogyan tudom megnézni mennyi szabad hely van a merevlemezen,
Nem hoztam létre külön /home partíciót, 6 GB van adva a rendszernek.
Azért kérdezem, hogy hogy meg tudjam nézni mekkora hely van szabadon.mod:
Elolvastam a hozzászólásokat, hát lehet nem ez az én progim. -
-
Claude Leon
senior tag
válasz
Lacpac #25459 üzenetére
Esetleg a via-nál?
(step 1. linux-legacy
step 2. ubuntu 9.04
stb...) -
Claude Leon
senior tag
válasz
Lacpac #23134 üzenetére
Ha nem a kezdős topic volna, azt mondanám, porteus, vagyis kipróbálni megér egy kört.
Vagy egy simplicity puppy verzió (a desktop összeállítás a legteljesebb) is érdemes az ismerkedésre.Ez mindkettő direkt kisigényú, flashbootos összeállítás.
(talán a porteus flashkímélőbb abból a szempontból, hogy tényleg csak a változásokat írja ki, amikor kéred, a puppy pedig a teljes változásokra fenntartott file-t rendszerleállításkor)
Igaz találkoztam már olyan kártyaolvasóval, amiról nem tudtam bootolni, de az ilyesmi nagyon ritka kivétel.Porteusról azért kezdtem úgy, hogy nem biztosan kezdőknek való, mert egyfelől a magyar billentyűzetet már csak az elindult rendszeren tudsz beállítani (nem kezdők azért találhatnak módot indításkori beállításra is), a csomagmanegementje viszont olyan, amilyen (pl. a függőségek egyenkénti utánvadászata).
De letöltéskor magad állíthatod össze, milyen rendszert szeretnél, nyilván ez 32-bit,GUI, mate,lxde,xfce desktop (razor, KDE az esetedben nem ajánlott), néhány választható modullal.Puppy pedig elég sok összeállításban létezik, van élő magyar közössége és néhány fontosabb hozzávaló is
-
BoB
veterán
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Lacpac #23139 üzenetére
Neked most végül is mi kell? Egy rendes Linux amit használni fogsz, vagy egy letöltő gép amit max webről piszkálsz meg hálózatról?
Próba erejére pendriveot is használhatsz, az megy mint vinyó, csak nem arra való, hogy hosszú távon folyamatosan írogasson rá az oprendszer. Abba a laptopba mindenképpen kell egy vinyó.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Gurulunk, WAZE?!
- Elden Ring
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- Formula-1 humoros
- Építő/felújító topik
- Mobil flották
- NBA és kosárlabda topic
- EA Sports WRC '23
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- További aktív témák...
- Külföldi csomagszállítás Packeta csomagpontokon keresztül!
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG CROSSHAIR VI EXTREME alaplap garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2070 8GB Rampage SHIVA FSP 650W
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RX 7700 XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i5 14600KF 32GB DDR4 1TB SSD RX 6700XT 12GB Zalman Z1 Plus Seasonic 650W
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged