Hirdetés
- Olyan lesz a Térkép, mint a segítőkész haver az anyósülésen
- Alaposan kitolhatod az Steam Deck üzemidejét egy új funkcióval
- Lassú lett a PC? Micsoda meglepetés: egy Windows frissítés lehet a ludas
- PlayStation 5 nélkül kínál PlayStation 5 játékokat a Sony
- Bekrepáltak a régebbi Forzák az NVIDIA új drivereivel
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Milyen videókártyát?
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Apple asztali gépek
- Impozáns lesz a következő Intel CPU generáció csúcsmodellje - is
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Akciókamerák
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
cigam
titán
válasz
csgabee
üzenetére
Ha linux-ra térnél át, mirért ragaszkodsz a WIN-es programokhoz? Ennyi erővel maradhatnál WIN-en is.
Olvass vissza! Folyamatosan téma a kétablakos fájlkezelő.
- Double Commander
- Midnight Commander
- muCommander
...
Pontosan miért akarsz TC-t? Mit nem tud a beépített fájlkezelő?Zenelejátszónak ott a
- Fooyin
- Clementine
- DeaDBeeF
- Audacious
- Rhythmboxzavart
Innen letöltöd az ISO-t. Rufus-al kiírod egy pendrivera (dd módban), majd a pendrive-ról indítod a gépet. Ekkor elindul a Zorin, és telepítés nélkül, a pendrive-ról fut. Ki tudod próbálni hogyan néz ki, ismeri-e a kedvenc programjaidat, alkalmazásaidat.
Az Office helyett használj LibreOffice-t, vagy próbáld ki az MS365 WEB-es felületét.
Ugyanúgy vannak torrent kliensek amik általában multiplatformok(Transmission, Qbittorrent,...)
A mappák megosztása tv-vel sem probléma, szinte mindegyik distrobantelepíthető DLNA szolgáltatás, pl. minidlna, Jellyfin, vagy éppen Plex szerver.
Fontos, hogy ne innen - onnan töltögess telepítőket, mint ahogy a Windows-on tetted, hanem a distro-hoz tartozó szoftverboltból telepítsd a programokat. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
csgabee
üzenetére
A wine egy virtuális Windows környezet, ami a normál Linux mapparendszeren belül egy mappában lakik, ott hoz létre egy minimalista Windows mappa rendszert.
Szerintem engedd el a TC-t, ha ilyen jellegű programot szeretnél használni, akkor ott van a double commander, csak fel kell telepíteni a szoftverközpontból. https://doublecmd.sourceforge.io/gallery/
Ez a TC-vel ellentétben ingyenes és multiplatform, Windowsra is felrakhatod.
*szerk:
kb. mindegyik Linuxos fájlkezelő tud és régen is tudott több ablakos működést, az F3 billentyű szokta előhozni. Windows alatt ezt csak a W11 explorere kapta meg, még a W10 sem tud ilyet. -
shadow1901
aktív tag
válasz
csgabee
üzenetére
Elementary csicsásabb...
Számomra ha a rendszer megeszi az erőforrásokat (tárhely/ram) a használt dolgaim elől, tőlem nézhet ki akárhogy, megy a levesbe.
Szedj össze tetszőleges mennyiségű rendszert amire elsőre azt gondolod tudnál együtt élni vele. Telepítsd fel, (van ami csak élesben derül ki lásd bővítő kártyád) adj neki max 1 hetet, aztán próbáld a következőt. Ha elfogynak tudod majd melyik vált be a legjobban. Lehet nem a legszebb fog nyerni. Addig is tanulsz a különbségekről, az üzemeltetésről.Bajt nem csinálsz ha lesz több ramod, ddr4 amúgy is nagyon olcsó, de inkább pótolhatatlan fájlok biztonságba helyezése szerintem fontosabb lenne. Vagy utána járnék a zene minőségbeli problémájának. Hasznosabb és jobban elköltött pénz a ram, mint a kinézett/használt sata portjaid.
Pusztán kíváncsiság, hogyan fogyott el win alatt a 8gb ram? Miket használtál?
-
válasz
csgabee
üzenetére
Nekem nehéz is lenne másra szavaznom, mivel 10+ éve a Linux Mint Cinnamont nyúzom.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Nobara kimaradt az életemből eddig, amikor olvastam róla, úgy emlékszem gaming-ra volt kihegyezve. De a userbarátsága mellett van még egy hatalmas előnye a Linux Mint-nek, nagyságrendekkel többen tudnak segíteni, ha kérdésed lenne! De egyébként live módban futtatva bármelyik disztrót kipróbálhatod, ha már fenn van egy állandó. A live az nem nyúl a már telepített rendszerhez.
-
cog777
őstag
-
válasz
csgabee
üzenetére
Szia!
Igazán nincs mit, bár én inkább csak belevauztam a témába, de azért tényleg sikerült megtalálnotok a gubancot, ami lássuk be, elég ritka. Nem véletlen, hogy többen a BIOS trükkös beállításaira tippeltek. De innentől már jön a nagy szabadság, tuti neked is meglepő lesz, milyen tud lenni mondjuk épp egy Linux Mint Cinnamon a Windows után.
Ennyi szívás után meg is érdemled, hogy most már minden gördülékenyebben haladjon. Pár dolog még azért fog szembejönni, de épp ezen a disztrón lesz egyszerű megoldani. Szóval szurkolunk neked, sokan már rég feladták volna.
-
válasz
csgabee
üzenetére
Nekem is fura, hogy nem használod a 4db normál Sata csatlakozót, ha épp annyi HDD-d van. Mit jelent az, hogy nagy merevlemez? A gépházban biztosan elfér.
MVME berakáskor nekem is említették,hogy egy slot ilyenkor ugrik.
Ez az említették is érdekes dolog, ezeket el kéne felejteni, megnézed a hivatalos forrást, ami az alaplap weboldala és ha ott valami nem egyértelmű, akkor rákérdezel max...minden egyes alaplap Specifikációjában leírják, ha érint valamit valamilyen korlátozás!A lapodon nincs Sata-t érintő korlát...
Storage Interface
1 x M.2 connector (M2A_CPU), integrated in the CPU, supporting Socket 3, M key, type 2242/2260/2280/22110 SSDs:
- AMD Ryzen™ 5000 Series/3000 Series Processors support SATA and PCIe 4.0 x4/x2 SSDs
- AMD Ryzen™ 5000 G-Series/4000 G-Series/3000 G-Series Processors support SATA and PCIe 3.0 x4/x2 SSDs 1 x M.2 connector (M2B_SB), integrated in the Chipset, supporting Socket 3, M key, type 2242/2260/2280/22110 SSDs:
- Supporting SATA and PCIe 3.0 x4/x2 SSDs 4 x SATA 6Gb/s connectors, integrated in the Chipset:
- Support for RAID 0, RAID 1, and RAID 10
A Linux particióját remélem már nem NTFS-sel csináltad meg!
-
shadow1901
aktív tag
válasz
csgabee
üzenetére
-Az 5 sata eszköz. 4 hely van a lapodon. Író nem kell 0-24, hagyd a francba a dolgok vásárlását. Feldugod ha kell valamelyik nem kellő HDD helyére. Vagy 1Tb és 2Tb lemezt lecseréled 1db 3Tb-ra. De inkább kell a fájdalom és veszel egy másik kétes vezérlőt...
-Húzz le mindent.... "A merevlemez rajta maradt. "
-Nem volt gondod win alatt? "Igaz DVD író néha se megy."
-Win nem sikított érte? "...netes források szerint az Asmedia ASM chipjei okoznak ilyet..." Nem derült ki de nyilván linuxon problémás. Elég sokminden hajlamos linuxon problémásnak lenni. Nem törvényszerű, de furcsán kezeled az utasításokat, furcsán adod vissza a látottakat így rosszat sejtek.
- "Online próbád" pedig LIVE-nak hívják. Van valóban online próbára lehetőség de az más! Distrosea
- Mivel ugyan azt a forrást írod a lemezre mint amit gépről hallgatnál így valahol a láncban van a vélt/valós torzulás. Az lehet egy lejátszóprogram/codec, kábel, vagy a hifi bemenete. Mindenképp tegyél még egy próbát a kábeles összekötésre. Ha javul akkor megoldódik a csatlakozó probléma is az író kiesésével. M.2 SSD használatával nem törvényszerű a sata port kihullása, nagy az esély rá, de a kézikönyv tud többet mondani. De ha valóban pótolhatatlan adataid vannak, akkor esetleg egy HDD-re kimásol és fiókba elrak szintén megoldódik a csati probléma.
- RAM felhasználás függő. Majd meglátod. Egyelőre biztos mással lesz bajod. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
csgabee
üzenetére
A Linux Mint Cinnamont [link] javaslom úgy elsőre. Magyarul mindegyik asztali disztró tud, az viszont nagyon kezdő barát, a dolgok ott vannak benne, ahol keresnéd. A terminal egyébként nem az ördögtől való, de napi szinten mi sem használjuk, az csak egy eszköz, ami segít.
Picit kitérve a gépre, egy lehetőség a külső USB-s dokkoló hdd-k számára.
Nekem régebben volt 3 darab 1TB-os hdd-m, helyettük vettem egy 4TB-os külső hdd-t, szintén USB-s. Ez így nekem jó, mert ha több hdd volt a gépben, az eredő vibrációkkal mindig küzdeni kellett, én meg szeretem, ha a gép csaknem hangtalan.
DVD íróm már nincs egy ideje, oda meg Temu-n vettem egy külső írót, az is USB-s, ráadásul van benne kártyaolvasó és egy komplett USB hub is.Most, hogy a ramjaid a megfelelő slotokban vannak, akkor akár az XMP profiljaikat is használhatod ami egy Ryzennek sokat számít, de az már egy másik topic témája.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
csgabee
üzenetére
Na, csak kiadta magát!

Viszont van 2 + 2 sata portod az alaplapon, azokkal mi a gond, hogy bővítő kártyát tettél be?
Ilyenekkel nincs konkrét tapasztalatom, de csal az ASMedia csipjeivel szerelt megoldásokra láttam ezt a problémát, azt viszont jó pár évre visszamenőleg. Az okát nem tudom, mert egyébként a kernelben támogatottak ezek a sata vezérlők. Azt hiszem akkor van velük baj, ha az alaplapon lévő vezérlő mellé kerülnek, mint nálad is.
-
Petya XT
senior tag
válasz
csgabee
üzenetére
Nem az a PCI SATA kártya csinálja a fesztivált? Nálam volt már ezekkel ilyen jellegű problémám. Csak alaplapi csatikra kötve minden, kártyát kivéve, ez is megérne egy próbát. Tényleg csak egy ötlet, mert látom volt itt már minden, mint a mesében.
Közben látom, már másnál is előjött a gyanú, csak nem olvastam az aljáig.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
csgabee
üzenetére
Ez így elég biztosan a Sata vezérlőhöz kötődő probléma. Azt nem tudom a te lapodon mi van, a netes források szerint az Asmedia ASM chipjei okoznak ilyet.
Én azt javaslom, hogy egy próba erejére húzd le az összes satás eszközt. Ha akkor bebootol a live iso, akkor állítsd le a gépet, majd egyenként dugd vissza a sata kábeleket és nézd meg, hogy melyiknél hasal el. A korábbi képed szerint 3 satás eszköz van a gépben.
*az egyik találat szerint kifejezetten a DVD meghajtó okozta a problémát, annak valamijét amire most nem emlékszem rosszul kezelte az alaplapi sata vezérlő. -
cigam
titán
-
-
-
válasz
csgabee
üzenetére
Szia hol vagy helyileg? Ha közel, átmegyek hozzád, már nagyon kíváncsi vagyok mik történnek nálad

Szerk, Growler megelőzött.
Rajta vagyok én is, 444tibi néven, Pécel city.
Amúgy tényleg nem azért hogy, de egy ilyen kezdeményezésre 170 tag jelenezik, az szerintem nemhogy karcsú de inkább nemleges.
Vagy, ennyien használunk mér csak Ubuntut
-
cigam
titán
válasz
csgabee
üzenetére
Ez a baj. Mire megértjük hol akadtál el, már három lépéssel tovább áltál. Így nehéz segíteni.
Mi alapján választottad azt a distro-t? Néztél róla telepítő videót? Meg is értetted, hogy melyik lépés mire szolgál, mi történik olyankor?Ez (se) úgy működik, hogy ham, bekaplak. Meg kell tanulni!
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
csgabee
üzenetére
Na ez frankó, nincs is "FEc" nevű biosz ehhez az alaplaphoz, egyik revíziójához sem! Ami azt jelenti, hogy ha volt is ilyen, azt utólag törölték valami okból...
Nem egy nagy dolog a biosz frissítés, csak letöltöd az alaplapod revíziójának megfelelő zip fájlt innen: [link]. Belőle a 32MB-os bios fájlt rámásolod egy pendrivera, majd a képen látható Q-Flash menübe belépve egyszerűen csak beadod neki a fájlt és már csinálja is, pár perc az egész.
*Max annyi, hogy ne utólag dugd be a pent, már legyen bent mikor indul a gép. -
válasz
csgabee
üzenetére
Szia.
Szerintem, majd kijavítanak, a Nobara nem secure boot kompatibilis.
Tégy próbát egy Ubuntuval, azzal eljutsz a live rendszerig?
Másik.
nagyon kezdő vagy, ebben semmi él nincs, mindenki így kezdte.
A telepítési folyamatokat kitűnően leírja az [innen letölthető ] kézikönyv.
Valahol itt kéne elkezdeni, legalább a telepítési információkat, lépéseket magadévá kéne tenned. -
válasz
csgabee
üzenetére
Nem ismerem a Nobara install helperét, de még a telepítés elején amikor a telepítés helyét, a /-t megadod a kijelölt particióra, ott lehet/kell megadnod a filesystem-et is. De akár live alól Gparted vagy a asztali felületnek megfelelő más particionáló GUI-s appal is meg tudod oldani. Ha nincs meg, fotózz egy képet az install azon lépéséről, amikor megadod, melyik particióra települjön a disztró ill a / .
Ha nagyon nem megy, akkor kipróbálok live-ban egy Nobarát. Melyik verziót próbáltad, a Gnome vagy KDE felületűt?
Úgy látom a weboldalán képekkel is mutatja a particionálás folyamatát Manual Partitioning Guide
Erre az ablakra gondolok...ott a File system választó opció:

-
válasz
csgabee
üzenetére
Esetleg az lehet gond esetleg, hogy NTFS fájl rendszerek vannak?
Ezt kérdezted és ebből nem az jött le, hogy a Linuxot akarod NTFS-re telepíteni.
Linux alá naplózó filesystem való, EXT4 a legelterjedtebb alapból, de van még elég sok naplózó fs, amire telepíthető, BTRFS, JFS, F2FS, etc...Használj EXT4 fs-t és működni fog.
-
cigam
titán
válasz
csgabee
üzenetére
Húha... Még a kérdést se értem.
Mi futott le?
Az nem lehet, hogy gép úgy van beállítva, hogy ha talál botolható pendrive-ot, akkor arról induljon? Ennek semmi köze a bootloader sorrendjéhez. Ez két különböző dolog.
Mi történik, ha kihúzod a pendrive-ot, és úgy indítod a gépet?
Miért lenne baj, ha a Windows partíció NTFS fájlrendszert használ? -
cigam
titán
válasz
csgabee
üzenetére
Lépj be a BIOS-ba, és a gyártótól függő helyen keresd meg a boot magaser menüpontot.Itt a Windows-ról tekerd át Linuxra(Ubuntura), hogy az legyen az alapértelmezett. Pl. az F5 F6 gombokkal tudod átrakni az első helyre:

Ezt mentsd kell (pl. F10-el lépj ki innen), és szintén F10-el mentsd el a beállításokat. Ezután már a Linux EFI bejegyzéséről indítja a gépet.
A funkciógombok, és menüpontok gyártónként eltérhetnek, ez csak egy példa volt, hogy mit nézz meg.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Teszt Már csak két hónap van hátra a Windows 10 nyugdíjazásáig, ideje előrelépni
- Teszt [Linux] Vanilla OS, egy Debian alapú immutable operációs rendszer
- Teszt [Linux] Aeon Desktop, egy immutable operációs rendszer az OpenSUSE-tól
- Teszt [Linux] A Flatpak
- Bejegyzés MS Office365 Linuxon
- Bejegyzés [Linux] Futtassunk bármely disztrót a terminálunkban
- Bejegyzés Alpine Linux telepítés mindenféle low-end dologra
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- iPhone topik
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Eredeti játékok OFF topik
- Milyen videókártyát?
- Gitáros topic
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- PlayStation 5
- További aktív témák...
- Panasonic CF-XZ6 AIO all-in-one laptop tablet 2k touch i5-7300u speciális ütésálló rugged
- GYÖNYÖRŰ APPLE WATCH ULTRA 2 NATURAL TITANIUM 49MM -1 ÉV GARANCIA - MS3715, 98% AKKUMULÁTOR
- Apple iPhone 13 / 256GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia / Akku:100%
- 3DKRAFT.HU - 3D NYOMTATÁS - AZONNALI ÁRAJÁNLAT - GYORS KIVITELEZÉS - 500+ POZITÍV ÉRTÉKELÉS
- 15,6" Dell Latitude laptopok: E5550, E5570, 5590, 5500, 5501, 5510, 5520 / SZÁMLA + GARANCIA
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

Linux alá naplózó filesystem való, EXT4 a legelterjedtebb alapból, de van még elég sok naplózó fs, amire telepíthető, BTRFS, JFS, F2FS, etc...

CPT.Pirk