- Októberi bevetésre indul a hardveralakulat
- Továbbfejlesztette az SP szériás, kompakt tápegységeit a Lian Li
- Itt van az ASUS legfrissebb, AMD platformra épülő mini PC-je
- Jegeli pénznyelő projektjét az Apple, az okosszemüvegben látják a jövőt
- Olcsónak ígérkező, madzagos egér jelent meg az ASUS ROG-os portfóliójában
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- 5.1, 7.1 és gamer fejhallgatók
- Itt van az ASUS legfrissebb, AMD platformra épülő mini PC-je
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- RAM topik
- Milyen RAM-ot vegyek?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Asztrofotózás
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
IstvánLászló
őstag
válasz
DarthSun #107148 üzenetére
Ígen a mint kapcsán mondom jól emlékszel.
Kérdezném mi a helyzet a gépeden a minttel,mik a tapastalataid,mert láttam két vgat használsz ősszekőtve,hírtelen a neve az ősszekőtésnen nem jut most az eszembe.
A két véga ősszekőtősének mik az alap követeményei és előnyei,régebi gépembe lehetne két végát tenni és ezt ezért iskérdezem,mert ehez aztán nem értek és gondoltam megkédezem máma ez tőled. -
IstvánLászló
őstag
válasz
DarthSun #107092 üzenetére
A Linuxdisztrokkal érdemes megismerkednek,LinuxMinttet mondanám elsőként,ha megismered az alaplogikáját -
,például a particionálás is ijen,gondolom te is tudod hogy nincsen C:meghajtó mint dosban,de dosban is fdisk-el tovább tudjuk ósztani a meghajtot és ijenkor már megkapja a D: betűjelet és ezt is ígytovább fólytatodik
.
A Linuxdisztroknál színtén az első meghajtó mindig a /dev/sda Ő általánossan a /dev/sda1 boot első particióját jelőli a rendszer így,ha meghajtot többrészre osszuk akkor - kapja is meg a /dev/sda2 és így tovább fójatodik a betű és szám jelzései.Ezt nem kióktatásként mondom,érdemes időt is rá szánnounk,ha érdekel a Linuxdisztroknak a vílága,én is így kezdtem és zárásképpen további sok síkereket kívánok.
-
IstvánLászló
őstag
válasz
DarthSun #107078 üzenetére
Ígen szerintem a bejegyzések jók láttam azt hogy használsz linuxot-wint plusz 1 hdd-t DVD drive-ot.
Az xp régen csalk is legaci boottal lehetet használni,mint a w7-et.A Win98- at DOS nem jegyezte be,mert akkoriban normál biossal használtuk a gépűnket.
Ígen a DoS w98 ténylegesen - retro és akkoriban,mikor én is használhattam nem volt uefi bios,akkoriban az alaplapom főnix biossal jól műkődőtt.
Az ujjab gépépitést még akkoriban nem tudtam megvalosítani,mert a harverárak - nagyon magasak is voltak a fízúmhóz képest.
Az dos alatt régebben játszottam a pc-re is megírt SuperFroggal,de volt Amigam amin sok mindet megtudtam csinálni.
A linuxos érdeklődésem emiatt is tőretlen és általában sohasem addomfell ha valami egyből nem menne. -
IstvánLászló
őstag
válasz
DarthSun #107033 üzenetére
Szia DarthSun! Mos űltem le a gépemelé és látom kűldtél infót.
A efibootmgr kiírja a gépedben az aktiv Hdd-det;Ububtu HD (1,GPT,boot particiódnak.
A látom a HARD DRIVE BBS számsorát és Windows Boot Managert,CD/DVD Drive-odat.
A lényeg láthatod hogy ténylegesen van négy bejegyzésed UEFI biosodban,nálam még tednap két főlősleges nem használt bejegyzést kellet tőrőlnőm síkerrel.
További sok síkert szépeket kívánok. -
IstvánLászló
őstag
válasz
DarthSun #107009 üzenetére
Ígen az UEFY témában van is ijen - ezt,én is most éppen az éjjel lanulthatam - meg.
A listádat én is várom,láthatod most az alaplapom nem műkődik híbásan,pdig már 10 éves a gépem és idáig sem tapasztaltam problémákat.
Az Xp W 7 miatt kellet régebben legacira állitanom a UEFI-ben a bootot és erről meg is feledkezdtem,most már átállitottam teljesen a bootot,hogy ne is legyen gondom a bejegyzésekkel,ennyi így tömören erről a témámról. -
válasz
DarthSun #106998 üzenetére
Ezek nem linux és nem akármi bootbejegyzések hanem magában a UEFI agyába eltárolt eddig észlelt valaha is telepített és efi bejegyzést létrehozó rendszerek. EFI-n vannak letárolva entry azaz bejegyzés formájában de képes a uefi is megjegyezni.
Terminál, efibootmgr.
Lesz egy lista, nekem csak 2 bejegyzés mivel én rendszeresen törölgetem az eddigi 20-25 disztró maradékát:tibi@aeroubuntu:~$ efibootmgr
BootCurrent: 0001
Timeout: 1 seconds
BootOrder: 0001,0000
Boot0000* Windows Boot Manager
Boot0001* ubuntu
tibi@aeroubuntu:~$
Szintaxis
sudo efibootmgr -b E -B
ahol az E az Entry sorszáma.
Pl. ha én most törölném a Windows bejegyzést akkorsudo efibootmgr -b 0 -B
ha az Ubuntutsudo efibootmgr -b 1 -B
csillaggal jelöltek a jelenlegi élő elsődleges bootbejegyzések.
-
IstvánLászló
őstag
válasz
DarthSun #106985 üzenetére
Köszönöm hogy írtál.
A gépemen nincsen win,deF12 volt LinuxMint;PuppyLinux probának ismimnek,de a Hdd-re már ArchLinuxot tettem.
Az Uefi-t sohasem piszkáltam,de most nagoyon zavró a két főlősleges bejegyzés.
A gépembe jelenleg 1 Hdd van,Ő van kézzel beállitva bootnak, F12 a boot menűjében továbra is ott van a két bejegyzés. -
válasz
DarthSun #106984 üzenetére
UEFI hater vagyok, de már a Zbookon se tudom elkerülni, nincs legacy opcióm és ezen a Quadro P1000 Mobile VGA-n simán mennie kéne mindenféle drivernak és ment is egy ideig, de pár napja bohóckodik.
Először ezt a hibasort halásztam ki lefagyás után:
[drm:nv_drm_atomic_commit [nvidia_drm]] *ERROR* [nvidia-drm] [GPU ID 0x00000100] Flip event timeout on head 0
utána meg ezt: de lehet fordítva történt
nvidia-modeset: WARNING: GPU:0: AU Optronics Corporation (DP-0): G-SYNC Compatible: EDID min refresh rate invalid, disabling G-SYNC Compatible
Ami fura volt, hogy amikor konzolos recovery boottal leszedtem minden nvidia nevű csomagot, utána működött a rendszer, nem is volt fenn a gyári driver, mégis azt írta ki az inxi -Gxxx, hogy 580-as driver van fenn... No aztán ez is bekrepált, akkor írtam be GRUB-ba az említett nvidia-drm.modeset=1 sort, utána tökéletes volt minden(nyílt driverral), akkor ráeresztettem megint a gyári drivert, megint lefagyott a kép. Volt egy 21.3 verziójú Linux Mint fenn a régi SSD-n a 470-es nVdisia driverrel, az már régóta működött, átbootoltam arra, félóra mulva az is megállt, mint a szög! Ez már azért elég fejvakarós így.
Mindegy, reggel már meguntam, azóta fut nyílt driverrel az LMDE7 beta, szóval lassan kizárható a hardverhiba is. Remélem legalábbis... Majd csinálok egy próbát Archklónon gyári driverral, ha ott is kampeca lesz a kép, akkor tényleg bele kell ásnom magam a dolog mélyére, úgyis ezeréve volt már, hogy napokig nyomoztam egy probléma miatt. Már nem is igazán vágyom ilyesmire...
-
Petya XT
senior tag
válasz
DarthSun #106979 üzenetére
Ma már teljes mértékben helyettesíthető a Windows a Linuxal általános felhasználásra
Én egy percet sem sajnálok, amit a tanulásra fordítottam. Voltak nehéz helyzetek, főleg amikor a másik gépet átraktam Arch alapú disztróra. De a Minttel is az elején. Utána a Endeavourral is viszonylag emlékezetes volt az a pár hónap, amit eltöltöttünk... De a végén annyira összebarátkoztunk az összes, általam használt disztróval, hogy már elképzelni sem tudom, hogy napi szinten Windows-t használjak. A legjobb döntés volt az a sörözés, ahol a haverom először említette, hogy linuxot használ.
Meg hát igazad van. Más ne durkáljon az én zsebemben, egy lapáttal összehányt rendszer miatt. Ma nagy öröm ért, az ismerősöm összerakott egy Ryzenes iszonyatot, és nekem adta a félkonfigját. 4790k, lap meg 16 GB RAM. Rakok mellé egy RX 6400-at és kész. Ezen még elmegy a Manjaro egy jó darabig.Apropó Manjaro. Ha kedvelitek a Cinnamont, nyugodtan nézzétek meg, nagyon sokat reszeltek rajta. Van olyan dolog, ami sokkal jobban működik, mint magán a Mint-ten.
-
Vasti74
senior tag
válasz
DarthSun #106882 üzenetére
Ez erősen offtopic, elnézést is kérek - de teljesen egyetértek.
Egyrészt az Intenso-val: Ausztriában élek volt informatikusként ;-) , és mivel errefelé már régen folyton is szembejött a számomra addig ismeretlen gyártó (14 éve költöztünk ki) és olcsó volt, meg jók voltak a vélemények, szinte csak azt építettem be. Ismerősöknek, a családban is van pár, meg egy ideig volt egy kis szervizem, ott is elment sok: egy sem jött vissza. A teljesítménye meg pont annyi, hogy fényévekkel jobb legyen, mint egy notebook vinyó, és biztosan megbízhatóbb is, ennyi meg bőven elég ;-)
Másrészt meg a fizetett hirdetés terméktesztekkel, amik próbálják rávezetni az embereket hogy olyan valamit vegyenek, ami teljesen feleslegesen "profi" nekik, és még rohadt drága is, mert a drága mindig jobb (annak, aki eladja mindenképpen) Persze, vacak, sok hibája van, stb., de nehezen hiszem, hogy pl. egy Samsug A3x telefon nem elég kb. mindenkinek kb. mindenre, ha nem játszik vele a legkeményebb játékokkal (nem ismerem a mobilos játékokat) -
válasz
DarthSun #106915 üzenetére
Pedig ezt a hsz-t nemrég kikeresgéltem, de lehet nem neked válaszoltam éppen akkor. Vagy megkerestem, aztán elfelejtettem beírni hsz-be!? Atyaég, ez már kavintonyért kiált!
Linux Mintnél ha az elején minden flottul működik, akkor az már OK lesz, de ugyanez Debiannal is. Fura egyébként, hogy ha nagyobb gubanc van, mondjuk totál nincs kép, nekem ezt Debianon mindig egyszerűbb volt helyrehozni, mint bármelyik más disztrón, de épp az ilyenek miatt szivattam magam anno kezdőként Debian Jessie-vel. Experimental repot felrakva a stable mellé igazán és DE-t frissíteni jó mulatság a függőségek miatt! Majd ha lesz Debianod próbáld ki!
Valójában a konzolból helyreállítás az igazi Linuxnál. De mindig legyen leglább egy másik disztró a gépeden. (a legelején ezzel megszívtam egyszer, de valahogy beugrott a pár szükséges parancs fejből, ma se nagyon értem, hogy a fenébe)
-
válasz
DarthSun #106913 üzenetére
Ja értem, ennél az ablaknál próbáltad beállítani és mégsem működött...
Ennek akár az is lehetett az oka, hogy a loginmanager már beta óta nem igazán akart együttműködni a Cinnamonnal, le is kellett cserélnem valami slim managerre.Azt gondolom mondtam már, hogy a jelszavak megadásánál a root ablakánál hagyj mindent üresen, csak a user jelszópárosát töltsd ki, akkor nem zavar össze és lesz sudo-d is.
Most látom, hogy kicsit angol maradt részben nálam is a Trixie.
-
válasz
DarthSun #106905 üzenetére
Végülis nem szakértő mondta, csak felhasználó.
Igazából szakértők nincsenek az SSD-s topikokban sem, de legalábbis nem írnak oda. Ezt onnan sejtem, hogy találtam pár SSD-s írást az SSD működéséről valamelyik gyártótól, kb alig értettem belőle valamit olyan szakkifejezések meg ábrák voltak benne. De azt hamar meg is állapítottam, hogy nekünk felhasználóknak azokból az infókból egy betűt se kell tudnunk.Értem, de szerencsére Mint alatt az önkényes kiloggolás sincs jelen, a graf felületen beállítottak szerint műkszik.
Ez alatt a kilogolás alatt pontosan mit értesz? Mi és mikor logol ki meg honnan? -
-
válasz
DarthSun #106898 üzenetére
Érdekes statisztika : a retró topikban mondták hogy az A400 egy tökéletes SSD, meghibásodási aránya semmivel sem nagyobb mint pld a Samué
Igen, ez tényleg érdekes, de ugye ez a retró topik! Monsjuk a két SSD topikban azért mást mondtak utóbbi években, de egye fene!Az ebben is szereplő controllerrel szerelt A400 kb ezer%-ig biztosan behalt már vagy be fog halni: Kingston A400 - SATAFIRM S11 probléma megoldása.
Tele is van satafirm problémával a szaktopik, Samsungnál ilyet nem láttam, ott néhány modellnél új firmwaret kellett kiadni és onnantól minden OK volt. Samsung 860 EVO-t adtak el legtöbb darabszámban, amikor még a SATA SSD vitte a piacot, nem nagyon olvastam sohol, hogy kampeca lett volna egy is belőle.Szóval nem valós, hogy ugyanannyi hibás Samsung van, mint A400. Nem a tesztelők miatt drága a Samsung, hanem azért, mert a komponensek mind saját fejlesztésűek, gyártásúak, a fejlesztés meg nem olcsó. Azért ezt úgy kell elképzelni, hogy a consumer piacra szánt Samsung 860 EVO controllere nem azért nagyon jó és strapabíró, mert abba fejlesztették. Azt a controllert a PM883 és az SM883 industrial/server SSD-be fejlesztették és megkapta az akkor kijövő 860 EVO is, amivel sikerült is piacot tarolniuk. No most ebbe a fejlesztésbe komoly erőforrásokat tettek, míg az A400-ba a Kingston vásárol controllert és NAND-ot, mikor milyet. Fejlesztési költsége nulla forintos volt.
Szóval pusszantjuk a Retró topik SSD szakértőit innen is.
-
válasz
DarthSun #106882 üzenetére
a Samu 870 1 és 2TB firmware crack miatt sokkal hamarabb pusztult, mint pld az A400 az ősi erdeti FW- vel
Dehogy pusztul, 2022 novemberi kiadás már új fw-rel jött ki és a régebbieket is frissíteni kellett, onnantól nem jelzett badsectorokat. Az A400 meg a satafirm problémába gyakorlatilag belenyeklik és se kép se hang. Nyilván az eredeti kiadást nem érintette, de legalább 10 évig gyártották és hamar átálltak az S11-es fw-re, ezért nagyon nem ajánlott SSD topikban ezeréve az A400.TRIM kérdésben megnézheted ezeréves blogokat, ez a része még biztosan érvényes.
NVMe SSD - Linux mankó - smart management (align, TRIM, heat...) firmware update
Linux SSD-n - de hogyan? - Tippek nagyon kezdőknek is - Frissítve!
-
Petya XT
senior tag
válasz
DarthSun #106883 üzenetére
Persze, alapértelmezetten be van kapcsolva, legtöbb disztróban heti ütemezéssel.
systemctl status fstrim.timer
Ezzel tudod ellenőrizni.A HDS linux verziója nagyon fapad, a gnome-disks sokkal informatívabb.
fstrim.timer - Discard unused filesystem blocks once a week
Loaded: loaded (/usr/lib/systemd/system/fstrim.timer; enabled; preset: enabled)
Active: active (waiting) since Fri 2025-09-26 11:12:10 CEST; 10h ago
Trigger: Mon 2025-09-29 00:33:11 CEST; 2 days left
Triggers: ● fstrim.service
Docs: man:fstrim
-
válasz
DarthSun #106873 üzenetére
Az OK, hogy a Debian installkor még részben angol nyelvű, én se nagyon tudok minimál konyhanyelvi szintnél többet, de azért anno is megértettem, melyik opció micsoda. A számítógépes nyelvezet nem akkora kihívás, ha több évtizedes múltad van már.
Mondanám, hogy vannak magyar nyelvű leírások is, de ezt csak akkor érdemes használnod, ha valaminél nagyon elakadsz, mert nem az a stepbystep tipusú leírás egyik sem:
Debian GNU/Linux Telepítési útmutató 1
Debian GNU/Linux Telepítési útmutató 2Az elején erre érdemes figyelni, épp említettem is nemrég, nem elég, ha kevesebb van bepipálva, a DE az nyilván mindegy, melyik...
Amúgy meg ha melóban mélyebben ismertél egy OS-t, eleinte nehezebb átállni, de nem nehezebb, mint egy totál laikusnak, aki a Windowst is csak használta meg gyilkolta anno a sok crackelt game-mel meg programokkal.
A HDD-ken OS futtatásnak már leáldozott jó ideje, hiába volt super egy 10000RPM-es WD Scorpió, amikor a legnokedlibb SSD is minimum 100x access time-ot hoz. Mondjuk itt azért érdekes, hogy 5x.ös bootideje volt az A400-nak, mert hiába van a leggyorsabb Sata SSD-nek 3x-os access time-ja, azt a user nem fogja érzékelni, mivel microsecundumban mérhető az érték. A Samsung 870 például szintén nem mérhető össze semmilyen szempontból az A400-zal, vehetjük akár a DRAM cache meglétét...
-
válasz
DarthSun #106865 üzenetére
A400 széklábalátét egy vagonnal, atyaég! Mondjuk volt annak is talán egy régi szériája, ami használható volt, de nem biztos. Amúgy biztosan nem az a pendrive-pótló az oka a Debian elhibázásnak, hanem amit tegnap is említettem. A régi install helper olyan, mint a lottó, ha nem jó kockákba teszed a pipát/x-et, akkor b*szhatod!
WD Scorpiót egy napon emlegetni a Kingston A400-zal, az legalább olyan extrém, mint azon a hardveren W98-at futtatni! Amúgy nem lesz ezzel a Debiannal se gond, tény, hogy annál kicsit át kell hangolódni a Linux lelkivilágára, nem olyan, mint amit nagyanyám is pikkpakk feldob. De most már látod a két végletet, a Mintet és a Debiant. Apt vonalon nyilván, mert amúgy a Debian sem annyira ördöngős telepítésű ám. Más csomagkezelő vonalon vannak durvábbak sokkal!
-
válasz
DarthSun #106859 üzenetére
A Debianos telepítőm itt van még az asztalon, de elragadta a sötét oldal
Ami nem csoda, ha a hardverösszetevőidet nézzük! Ennyi RAM meg ilyen CPU mellé az utóbbi évek legrettenetesebb Kingston A400 SSD-t berakni...egy ideig sírtam, amikor megláttam.
Meg se merem kérdezni, miféle pendrive utánzatra írtad ki a Debiant! íde ha véletlenül alkalmas lenne iso kiírásra, akkor ha már Linux Mint-en vagy, csinálj egy normális Debian telepítőt, amit a Mintstick app első részével formázol, a második részével pedig kiírsz, semmi variálgatás, szögegyszerű kétkomponensű program, 10+ éve ezt használom, mindig tökéletesen írt ki iso-kat pendrive-ra. Itt van két kép a két félapp-ról.
Ezt a Debian iso-t szedd le, nincs live módja, épp ezért a hagyományos install helperrel fog dolgozni, az Archerektől átvett Calamares-t felejtsük el:
https://cdimage.debian.org/debian-cd/current/amd64/iso-dvd/
Egyszóval ördögűzés helyett normális eszközöket kell használni normális iso-val! Ennyire egyszerű ez.
Az A400-as SSD meg maga az ördög, játssz vele repüljpávát, az a gép megérdemel egy valódi SSD-t!
Amilyen SSD márkákat ebben felsorolsz, mind repüljpáva kategória, max egy filléres gépben elmennek! SSD-vel nem bohóckodunk.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
DarthSun #106830 üzenetére
Igen, mindegyik bench megy, de nem fogod a szoftverboltban megtalálni, le kell tölteni az oldalukról a futtatható fájlt. Az leszedi még amit kell és aztán elindul.
*majd kell adnod futási jogot a letöltött bináris fájlnak.
macilaci78: Rapoo K8050M én ezt vettem, leginkább SteamDeck-hez, de minden egyébhez is jó.
-
válasz
DarthSun #106824 üzenetére
Most már kezded érteni, miért javasol mindenki Linux Mintet a nagyon nokedli szinten nekifogóknak!
Mégis Debiant akartál, egyébként ha azzal megkűzdesz az elején, utána már jöhet az özönvíz, főleg az apt csomagkezelő vonalon, de a többin is.
Én azért javasoltam, hogy ugorj csak neki Debiannak, mert kicsit hasonló volt az elején nálam is nulla percesen szinte, mondjuk 10+ éve ATI VGA kártyával azért érdekesebb volt, főleg úgy, hogy a Debian a fizikai netkártyát sem ismerte fel. Pár nap eltelt míg konyhaangollal Win7-re visszamenve kiókumuláltam, hogy az adott hálókártya illesztőjét rá kell tenni egy kislemezre és a Debian install helper egy ponton majd megáll és akkor kell neki beadni a kislemezt és onnan telepíti a drivert.
Az akkori install helper még ma is működik a Calamares mellett, ha nem live-ból indítod a telepítést, hanem direktben. No mondjuk ebben az install helperben nem sok userbarátság van, az tény. Elég sok opció van és ha a mostani telepítésnél legalább félórát nem fejvakatrál, hogy itt most mit is pipáljak be, mit nem, akkor alapból bakfitty.
Talán a DE választásnál sem elég bepipálni a kívánt asztali felületet, hanem még valami Debian alaprendszer nevűt is ki kell választani. Amúgy egész logikus és gyakorlatilag egyszerű is végigmenni ezeken az oldalakon install folyamatában, persze rá kell érezni a Debian lelkivilágára. (nekem gyanús, hogy az alaprendszert nem raktad fel, csak a DE-t)
A Linux Mint telepítése kb nagyanyám szintű, szóval ha unalmasnak fogod tartani, rakj fel mellé egy Trixie-t és az tanítani fog szépen, mindenre, amit homeuser szinten érdemes tudni, hogynetudjanak eladni.
No de mi van akkor a KDE felülettel? Ha szereted a kihívásokat, felrakhatod a plasma-t a Cinnamonra...de ne számíts elsőre semmi jóra!
Viszont ha sikerül, a Cinnaplasma a legtutibb hibrid DE lesz!
-
-
-
válasz
DarthSun #106811 üzenetére
Én hasonlóan jártam mint te 7 évvel ezelőtt, semmi se úgy működött ahogyan kellett volna. Minden nap más apró hibák tömkelege.
Mint Manjaro Debian és még jópár disztró.Magyarázat nincs,
[innen próbáld ki a Kubuntu LTS-t] .
Tényleg csak a próba, meg a hecc kedvéért (a többiek szerintem tudják miért mondom ezt).
Ha felment, nyúzd és légyszi tudósíts hogy ez se jó vagy esetleg működik. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
fekete.puma
aktív tag
válasz
DarthSun #106810 üzenetére
Végig kell nézni a beállításokat mi hol van, rá kell szánni az időt a megismerésére.
Nem a Debiannal kellett volna kezdeni attól, hogy sokan azt hiszik, jó majd az mindenkinek.
Képernyővédőnél olyan beállítás pl, hogy a számítógép zárolása a képernyővédő futtatásával. -
válasz
DarthSun #106810 üzenetére
Kipróbálok egy másikat. Linkeljetek nekem légyszi egy felhasználóbarát disztrót, melyet kezdőnek javasoltok. Bármilyen ISO jó, penre vagy akár optikára írható is, DVDRW is van csatizva a gépre.
A Debian telepítőjét persze megtartom, hátha a másikkal ennyire sem jutok...
.
szerk : magyar kéne, mert angolból kb kettes alá a tudásom...
-
-
válasz
DarthSun #106710 üzenetére
apt install clamtk - ez megvolt, de hibás a telepítés, tele függőségekkel.
Valószínűleg azért, mert már korábban telepítettél egy valahonnan letöltött verziót, aminek nem voltak meg a függőségei. Egyébként érdemes mindig a pontos parancsot és a pontos hibaüzenetet bemásolni, az sokat segít.
-
válasz
DarthSun #106723 üzenetére
Jaja
Ez maradt le. Ubuntus PPA (tároló) így néz ki.
Debianosok egyszerűbbek, ott nincs ilyen platform, mint amit a Canonical összerakott a Launchpaddel. De amúgy Debianon is lehet külső tárolót felvenni. (Nem szokott kelleni, csak ha olyan cucc kell, amit a FSF nem csomagol le Debianhoz, vagy valamiből mindig a legújabbat szeretnéd.)Pl. egy Displaylink driver felpakolása, úgy, hogy utána az mindig frissüljön is (tehát ne neked kelljen minden frissítés után újrarakni
)
wget https://www.synaptics.com/sites/default/files/Ubuntu/pool/stable/main/all/synaptics-repository-keyring.deb
sudo apt install ./synaptics-repository-keyring.deb
sudo apt update
sudo apt install displaylink-driver
Az első parancs leszedi az aláírókulcsot, a második hozzáadja a rendszerben a listához, a harmadik lefrissíti a csomaglistákat, a negyedikkel felmegy a driver. -
válasz
DarthSun #106720 üzenetére
Amúgy tároló.
A tárolót általában az adott disztró készítője üzemelteti. Ezek olyan oldalak, ahol aláírva fent van minden csomag. (Meg pl. Ubuntu esetén lehet saját tárolója mindenkinek, aki kiad rá szoftvert.) Azért lényeges, hogy aláírt, mert így nem lehet az, hogy valaki csinál egy kamu tárolót pl. az Ubuntu alapcsomagjainak, és majd mindenki onnan szedi a rosszindulatú kódot tartalmazó cuccot. A tároló aláírását a telepítő pl. ismeri. Ezek a /etc/apt/sources.list vagy hasonló file-ban vannak (van, ahol apt/sources.list.d/... ) , simán olvasható szövegként, böngészőben meg tudod nézni a linkeket is. Valami ilyesmi http://ftp.debian.org/debian/dists/trixie/non-free-firmware/ .
Na, amikor azt mondod a Linuxnak, hogy apt install valami, vagy Synapticban kiválasztasz egy csomagnevet, vagy a Discoverben egy valamit, amit fel akarsz tenni, akkor az ezekből a tárolókból szedi le a szükséges csomagokat. Egy szoftver nem egy csomagból áll, ezek egymásra épülnek, ezeket a függőségeket kezeli le helyetted az apt, szépen leszedi, amit kell, a csomagokban szerepel, hogy mit igényel, stb. (A Synaptic is egy apt frontend, a szoftverbolt meg annyival tud többet, hogy a többi féle telepítési környezetet is kezeli, pl. flatpaket.) Az a lényeg, hogy ez tök automatikus. (A törött csomag meg olyan, aminek van olyan függősége, ami nincs fent. Ez azért meredek, mert aminek nincs meg valami függősége, azt fel se kéne telepítenie.)
A frissítés is úgy megy, hogy leszedi a friss csomaglistákat, és ha valami újabb, mint ami telepítve van, akkor azt letölti, és telepíti. Semmi olyan nincs, mint Windowson, pontosan lehet tudni, mit csinál.
Ki is írja, ha azt mondod neki.
-
válasz
DarthSun #106717 üzenetére
De benne van, ezért is kéne beraknod az inxi -Fxxx kimenetét, hogy tudjuk, mi a fene van nálad telepítve! Ott a screenshot, hogy benne van a tárolóban a clamtk!
Ja és itt egy leírás a Synaptic használatáról
Ok, most kb 48 órát kell filmeznem, utána lefuttatom és bemásolom, valamint megköszönöm ha megszakérted !
Rád is fér!
Ráérsz, nem szalad el egyikünk Debianja sem! Mondjuk nem is feltétlen kell a Debian ehhez.
-
válasz
DarthSun #106706 üzenetére
Dehogy illogikus, max szokatlan még neked, de ezért is javasoltam a Synapticot, mert nagyanyám is tudná kezelni.
Ott a keresőablak jobbra, beírtam a clamtk nevét, aztán duplakatt a felsőre, bár KDE-n nem tuti, de szerintem igen...kijelölés után nyomsz egy Alkalmaz gombot. Nyilván amit valahonnan leszedtél, azt le kéne pucolni, de arra nyisd meg a terminalt és írd be asudo apt remove --purge clamtk*
parancsot, hogy leszedje, amit le kell. Az apt csomagkezelő rendszerű disztrók szeretik a saját tárolókban lévő verziójú csomagokat, különösen igaz ez a Debianra! Ha valahonnan összehalásztál valamit és az nem az adott verziójú csomag, akkor nyilván a függőségeivel nem fog kibékülni sehogyan sem. Ezt is ki tudjuk küszöbölni, ha nokedliszinten még nem hagyjuk el a biztonságos saját tároló szintet.(megint hamar írtam, de nem baj az, ha többször is leírjuk)
Olyan érzésem van, hogy ha illogikusnak tartod a Synapticon keresztül a dolgokat, akkor elkezdünk mindannyian a terminal használatára átterelni!
-
válasz
DarthSun #106700 üzenetére
Legegyszerűbb a saját beépített szoftverkezelő.
Ubuntun így néz ki, olyan mint pl. Droidon a Playstore.
Szoftvert kiválasztod, kattintasz, telepíti.
Van ebből kismillió gui.
Synaptic ugyanez de nekem sokkal nehezebben áttekinthető, én nem szeretem.
Discover...?
Színes-szagos, mivel én guibuzi vagyok ezt használom legtöbbet.
Mindegyik egy gui az apt felett.
Ha tudod pontosan mit akarsz, terminál. -
Petya XT
senior tag
válasz
DarthSun #106706 üzenetére
Nem akarok belekotyogni, de ha ráérzel, akkor már nem is kellenek alkalmazásboltok, vagy nevezzük bárminek. Terminál és synaptic. Egyszerüek, csak meg kell tanulni. Ezzel teljesen el lehet lenni. Sajnos a mostani disztrók meg pont az ellenkezőjét teszik, próbálják rávezetni a usereket a saját megoldásaikra.
ClamAV: /Ez Mint, de ugyanaz a metódus/
Innen kijelölve a telepítésre, és hozza a függőségeit. -
válasz
DarthSun #106700 üzenetére
A #106686 hozzászólásban Ubi tett be egy képet a Synapticról. Amiket abban látsz, azok a csomagok, amik a csomagtárolóban (repozitóriumban) vannak. Amit onnan telepítesz, azzal 99%-ban nem lesz függőségi problémád (törött csomagok, stb.).
A #106681-ben pedig hcl rakott be egy képet a Gnome Software nevű szoftveráruházról. Alapvetően ez is ugyanebből a csomagtárolóból dolgozik (ill. tud még ezek kívül más típusú csomagokat is telepíteni, de ez neked most nem fontos). Aztán, hcl írt egy apt parancsot: sudo
apt install clamtk
Ez megint csak nem csinál mást, mint feltelepíti a clamtk csomagot az összes függőségével együtt. Ez a csomag szintén ugyanabból a repoból jön, mint ha Synapticcal vagy a Szoftveráruházzal telepítenéd, mert a Synaptic gyakorlatilag az apt parancs grafikus előtétprogramja.
-
válasz
DarthSun #106695 üzenetére
Nagyon más vonalon mozgok, évek óta Dél- koreai sorozatokra vagyok cupanva!
No de...amit írsz, hogy letöltöttem a netről, azt ne csináld! Sose! Nem, nem, nem! Van pár kivétel, de ott még nem tartunk.
A netről a Debianod fog letölteni, nem a user!
Ezért vannak a saját csomagtárolók, másnéven repók!
Többek között ezért is a Synapticot kéne használni csomagok telepítéséhez is! Jelenlegi szintén bőven elég frissek a Trixie csomagjai, sőt most tényleg frissek, hiszen pár hetes a Debian 13. Ami nincs a tárolókban, azt felejtsd el egyelőre.
(közben látom, hogy ez már le is lett írva)
Kezdj el ismerkedni a Synaptic csomagkezelővel minél hamarabb!
-
cigam
titán
válasz
DarthSun #106693 üzenetére
A linux-on nem úgy működik, hogy valahonnan letöltöm és telepítem. Főleg a kezdőknek. A csomagtárolóból kell telepíteni. Ez biztosít egyfajta integritást, mivel ha van valami függősége (plusz programok/modulok "csomagok"szükségesek a működéséhéhez), az adot disztró tartalmazza, és automatikusan feltelepíti, a "fő program"mal együtt.
Külső tárolóból/fájlból csak végszükség esetén szabad telepíteni, amikor nem elérhető, vagy nincs megfelelő alternatíva az adott disztróban. -
-
válasz
DarthSun #106688 üzenetére
Érdekeseket írsz, de ha kipihented, valahogy ezen a konkrét esetén keresztül megnézzük miket ügyeskedtél össze! De ahhoz tiszta fej kell mindkettőnk részéről! Már én is elkezdtem sorozatozni!
Pedig nyusziorvosláson kívül nem sok mindent csináltam, de pszichésen az is fárasztó tud lenni...
Ahogy nézem a viruskergető kérdését, sok új infó fog fárasztani következő hetekben, de ez ilyen!
-
-
válasz
DarthSun #106683 üzenetére
Nagyon jó választás esetedben a Debian, igaz Cinanmonnal lenne az igazi, mert a KDE az szereti, ha vele is sokat foglalkoznak, a Cinnamon meg egyszerű és elvan szépen a háttérben. Kb olyan a különbség, mint a türelmes házinyuszi és az akaratos, hisztis törpenyuszi között.
Anno Linux Mint Cinnamon mellé azért raktam fel a Debiant, hogy megismerjem a rendszer működését, legalább stabil user szinten. Nagyon jól el lehet vele tanulgatni, aztán ha kezd unalmas lenni, akkor tudsz magadnak kihívásokat is kreálni, például felraksz nem stable repot és onnan frisssíted a DE-t vagy egy más komplexebb csomagot, ez azért is jó, mert nagyon jól meg lehet tanulni a függőségek kezelését. Mondjuk kb 5 év alatt már sokat felejtettem, de az elején nagyon szórakoztató volt a Debiant gyilkolni!
Csomagkezelésre neked most a Synaptic lenne az ideális, nagyon informatív és nem kell sok terminal parancsot kikeresned például a függőséges kezeléséhez. GTK-s a Synaptic, de QT alapon is használható és komplexebb, mint a KDE-s megfelelője.
Itt van példának egy mesa csomag a jobbgombos almenüvel, kb mindent megtudunk róla...tényleg totál komplex csomagkezelő, a rendszert is tudod innen frissíteni:
Anno ha Wines csomagneveket tudtam csak, az https://alternativeto.net/ volt egy jó alternatíva kereső, azt is megnézheted, mert Synapticból nehezebb keresni, ha nem vágod a csomagok neveit.***********
Másik téma, ha már cigam ft megint morog...itt a harmadik sor a magyarázat arra, miért célszerű külön hsz-eket írni. Nyilván ez tartalmi hsz-ekre érvényes inkább. Egy kérdés esetén az összes kapott választ láthatjuk, de csak akkor, ha nem összevontan kezeljük egy hsz-ben a válaszokat.
-
válasz
DarthSun #106679 üzenetére
Nem úgy, milyen OS.
Ha Debian, és KDE felület van, azon a Discover a szoftverbolt (nyomsz egy Windows billentyűt, és elkezded írni), ha Gnome a felület, akkor a Szoftver (vagy angolon Gnome-software).
Gnome-n ez ennyi :Parancssorból meg
sudo apt install clamtk
(ide felsorolhatsz még egy rakás progit, amit fel akarsz tenni, és feltelepíti).
A ClamTK amúgy is csak egy felület a clamav-nak.Mondjuk Linuxon nem annyira érdekes a vírusirtó, max. a többi gépedet véded, ha erről másolsz oda valamit.
BTW nem, a Debian nem kezdőknek való. Ubuntu, Mint való kezdőknek (amiknek az alapja Debian, az igaz).
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
DarthSun #106675 üzenetére
Kezdőként vannak könnyebben használható megoldások, mint a Debian. Volt valami határozott indok a Debian mellett?
#106674: azért igyekszünk 1 hsz-en belül tartani a mondandónkat, ha belefér a szerkesztésbe. Az 1 soros hozzászólásokból 3-4 már kitölti a képernyőt és az nem ideális.
SupRaa: nem jelentgetünk, megoldjuk házon belül.
-
-
-
-
válasz
DarthSun #106644 üzenetére
A Kerberos hitelesítés otthonra nem kell
Valamit belőttél telepítés közben, amit nem kellett volna
Hirtelen nem találok semmit, ami arról szólna, hogy mi ez, és hogy lehet kikapcsolni, legalábbis olyat nem, ami egyszerű.
Amúgy inkább Mint vagy Ubi, Debian nem ajánlott szerintem kezdőknek.
-
válasz
DarthSun #106628 üzenetére
Ott valami nem kerek. Whoami parancsramit mond?
Rootként nem kéne semmit kérnie még terminálban sem.
Esetleg egy ls /home , ott milyen usernevek vannak? Mert ha root vagy, és azt mondod neki, hogypasswd usernév
, akkor szó nélkül át kell üsse annak a usernek a jelszavát. -
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Teszt Már csak két hónap van hátra a Windows 10 nyugdíjazásáig, ideje előrelépni
- Teszt [Linux] Vanilla OS, egy Debian alapú immutable operációs rendszer
- Teszt [Linux] Aeon Desktop, egy immutable operációs rendszer az OpenSUSE-tól
- Teszt [Linux] A Flatpak
- Bejegyzés MS Office365 Linuxon
- Bejegyzés [Linux] Futtassunk bármely disztrót a terminálunkban
- Bejegyzés Alpine Linux telepítés mindenféle low-end dologra
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Call of Duty: Black Ops 7
- Elektromos autók - motorok
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Assetto Corsa Competizione
- Le Mans Ultimate
- 5.1, 7.1 és gamer fejhallgatók
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- sidi: 286-os Laptop memóriabővítés: Toshiba T3100e (gázplazma)
- További aktív témák...
- HIBÁTLAN iPhone 13 mini 128GB Starlight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3276
- Bomba Ár! Lenovo ThinkPad W540 - i7-4800MQ I 8GB I 256SSD I K1100 I 15,6" FHD I Cam I W10 I Gari!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- HIBÁTLAN iPhone 14 Pro Max 256GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3513, 91% Akkumulátor
- Intel Core i5 3470 confidential Ivy bridge Quad Core
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest