Hirdetés
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Az Intel szerint sokáig marad velünk az Intel 18A node
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Adatmentés - HDD - SSD - Flash
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Audiokultúra - Hi-Fi-ről hifisen
- Milyen egeret válasszak?
- OLED monitor topic
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
baloo79
tag
válasz
lugosi
üzenetére
Zöld monokróm? Az se rossz! Nekünk anno sárga monokróm monitorunk volt 286-oshoz, aztán 386-oshoz. A Pine-t is sima fekete-fehér monokróm monitoron néztem a rendszergazda monitorján, nekem szerencsére KDE 2.x-em volt egy akkori Debianon.
A #107896-ra válaszolva, hogy on is legyek, én
- az EFI-partíciót megnövelném 1 GB-ra, tuti, ami sicher (van olyan Linux disztró, ami minimum ennyit kér, és igazság szerint 1 GB ma már nem sok);
- swap partíció helyett swapfile-t használnék (ha mégis kevésnek bizonyulna, egyszerűen lehet növelni a méretét);
- a 100GB-os gyökérpartícióval, és a /home-mal nincs gondom, én is minimum 100 GB-ot szoktam adni a /-nek, és ugyanígy a maradékot kapja a /home. -
válasz
lugosi
üzenetére
- egy 512 megás partíció az EFI boot miatt (ehhez ragaszkodott, enélkül nem bootolt)- 16 gigás swap partíció (8 giga ram van benne),- 100 gigás / partíció- és a maradék /home partíció.Nem írtad, pontosan milyen disztróról van szó, de amúgy eléggé túlvariáltad szerintem. 8GB RAM mellé bőven elég a 8GB SWAP, itt ugye disztrófüggő, hogy automatikusan csinál-e alapból SWAP-fájlt a rendszer. Ezek kívül sokkal rugalmasabb, ha csak egy / particiót hagysz a maradék helyen, azon belül a rendszer szintén sokkal ügyesebben kezeli a saját maga által létrehozott /home mappát. (a külön /home particiónak ritkán van értelme és nagyon behatárolt a használhatósága még akkor is)
-
válasz
lugosi
üzenetére
Sok igazsagod van.. Ami mellett en kitartok az az hogy 15+eves vasakat mar tenyleg cserelni kene.
Amit irsz, mhetne meg a w7, az sajnos tarthatatlan.
Azert nem vittek tovabb a 10-et mert bar felhasznaloi vonalon nem sok valtozas latszik de a motorhazteto alatt olyan valtozasok tortentek amiket nem lehet kivitelezni verzio upgrade nelkul.
Megprobeaom mashonnan megkozeliteni.
Van itt a topikba, vagy barki barhol aki egy 2009-es telepitesu bamilyen Linux disztot hasznal? Nincs es azert nincs mert itt is vannak olyan valtozasok amiket nehez keresztulvinni 16 evig.
Masik, ha talalunk ilyet. Azon a vason egy mai modern diszto hogyan fut? Csigalassan. Lejatszik egy 4K AV1 vagy hevc videot...? Nem. Menne rajta egy komolyabb weboldal? Nem.A szoftverkornyezettel kenytelen lepest tartani a hardverkornyezet is.
-
válasz
tordaitibi
üzenetére
Értem, ez is egy nézőpont. A gépre már nem tehető fel a 11, ezért kellett megállnom a 10-nél.
Az autós hasonlatra válaszolva, én tényként írtam, hogy fizettem a windowsért. A linuxszal úgy állítottam párhuzamba, hogy azért nem fizettem, mégis épp amikor írtam, akkor töltötte le a kernelfrissítést. És nem új windows funkciókról beszélek, hanem arról, hogy biztonsági frissítések nem érkeznek (ingyen). Megértem persze, megnézem majd hogy ez a frissítés mennyibe kerül (ESU), mert pl. office 365 előfizetésem van, ami magába foglalja az office programok használatának előfizetési díját is, így a windows emiatt is és más, egyelőre más platformon nem megoldott dolgok miatt lehet, hogy kelleni fog.
Az autós hasonlatot egyébként nem tartom jónak (de nem ezen akarok lovagolni, nem ez a lényeg persze). Minden hasonlat rossz hasonlat, mert ami "olyan mint", az "nem az". Én nem kérek új autót a régi helyett ingyen. Az, hogy ezeket az upgrade-eket ingyenesen lehetővé teszik nem a gyártók jófejsége, hanem azért történik, mert ha ilyen lehetőség nem lenne, sokkal kevesebben vennének windowst, ha mondjuk 3-4 évente újra meg kéne venni. Ez saját érdekük is egy bizonyos pontig, a termék iránti felhasználói bizalom miatt.
"Ez nem eleg...?"
Igazad van, valóban elég hosszú támogatásról van szó, de nekem ez csak kényszerpálya. Felőlem még bőven ellennék a win7-tel is, ha a security patch-ek meglennének rá. Ugyanígy a 10-zel is. Nekem semmi sincs a 11-ben, amire szükségem lenne. Tehát nekem lényegi értéke az új verziónak nincs, ha megvan a réginek a frissítése. De természetesen megértem, hogy nem kívánhatom el, hogy az üzleti érdekeik ellenében frissítsenek még 7-re vagy 10-re biztonsági csomagokat, ezért is tartom jónak, hogy ugyanez a gép tud tovább működni linux alatt. A jelenleg más platformra nem elérhető programot meg úgy néz ki, hogy át tudom hidalni más megoldással, így a windows elengedhető lesz később. -
Amúgy mi a véleményetek, jól csináltam-e? 500-as SSD így lett felosztva:
- egy 512 megás partíció az EFI boot miatt (ehhez ragaszkodott, enélkül nem bootolt)
- 16 gigás swap partíció (8 giga ram van benne),
- 100 gigás / partíció
- és a maradék /home partíció.Először tartottam tőle, hogy 100 kevés lesz /-nek, de aztán látom hogy eléggé helytakarékosak a programok.
-
válasz
lugosi
üzenetére
Bocs az off de irod hogy fizettel erte.
Ez nagyon rossz erv mivel ingyenesen viheted tovabb w11-re a liszenszedet.Kepzlj el ilyet pl. megoregedett az autod es gyarto ingyen valtast ajanl fel a legujabb modelljere.
Ja igen, a regi autoradiod, a megszokott ezereves megoldasok helyett uj cuccok lelleneke de gyarto megtette az ajanlatat ingyen.A w7 liszenszet elfogadta anno a W10 es a W10 liszenszet a W11.
Ez a gyakorlatban 16 evet jelent 1 azaz egy megvett liszensszel. Ha W11 csak 5 evet el ez 20 eves termekfelhasznalast jelet. Ez nem eleg...?Ja igen persze a11 brutalis hardverkovetelmenyeket tamaszt.2025-ot irunk!
Erdekes, az Androidot senki nem basztatja hogy egy 2.2 Froyo droiddal kijott 15 eves telefonra nem lehet mar feltenni a 16-ot. -
-
válasz
Rowon
üzenetére
Ezeket a dolgokat én annak a szemüvegén keresztül nézem, hogy milyen volt a linux a 90-es évek közepén, de akár még kicsit később is. Amikor 95-ben a win95 már plug and play volt (bár néha inkább plug and pray-nek gúnyolták, néha nem minden alap nélkül), akkor az általam telepített Slackware-nél a vinyót mikor particionáltam, akkor szektor szerint kellett megadni az egyes partíciók kezdetét és végét, és ha kipróbáltad a grafikus felületet (x window manager), akkor ha át akartam variálni a menüt, akkor egy konfig fájlt kellett szerkeszteni szövegesen. Még később vagy KDE vagy Gnome alatt is (ez már szerintem 2000-es évek) ahhoz hogy az ablakkezelő tálcájára kitegyem egy program ikonját, egy konfig file-t kellett szerkeszteni. A 90-es években volt olyan, hogy a modememet nem támogatta a linux, így egy sokkal lassabb külső modemmel kellett alatta a levelezést intézni.
Egy nyomtató hozzáadása akkor bőven egy átlagfelhasználói tudást meghaladó dolog volt, ha akkoriban azt mondják nekem, hogy a vezeték nélküli hálózatra csatlakozó nyomtatót magától, mindenféle beavatkozás nélkül felismer a linux akkor az egyik tanárom kedvenc mondókája jutott volna eszembe, hogy "álmodozás az élet megrontója".
Szóval én még mindig azzal az attitűddel állok a linuxhoz, hogy mindennek örülök, amit sikerül alatta megoldani. Más kérdés, hogy ma már ezeket a korábban nehéz dolgokat megoldani vagy nulla vagy jelentéktelen erőfeszítéssel lehet. Öröm látni, hogy mekkorát fejlődött és hogy még mindig tud újat mutatni és még mindig fejlődik.baloo79: köszi a pontosítást, gyanús volt hogy az még a Pine volt. Arra emlékszek biztosan, hogy zöld monokróm monitor volt az egyetem géptermében, és a csoporttársam írta a külföldön élő tesójának az e-mailt, és nem tudtuk, hogy szabad-e olyat, hogy a levél olyan hosszú, hogy nem látszik az oldalon az eleje, ezért ha elért az oldal végére, akkor a biztonság kedvéért elküldtük, és kezdtünk egy új e-mailt.

-
válasz
lugosi
üzenetére
Hát báttya én most vettem egy Brother nyomtatót, annál annyi volt a beüzemelés, hogy rádugtam a gépre az USB kábelt. Azonnal tudtam vele nyomtatni. Na nem azt mondom, hogy ettől már hasra kell esni, mert azért még 2025-ben is meg kell válogatni, hogy Linuxhoz milyen hardvert veszel. Korábban vettem egy Epson fotószkennert, amihez bár van teljesen használható gyári Linux szoftver, összehasonlítva a Windowsra megírt szoftverrel lényegesen kevesebb funkciót tud. Gyors szkennelés gomb nem működik (sőt, semmilyen gyors gomb nem működik rajta), illetve DPI-ban is sokkal kevesebbet képes a Linuxos beolvasni, nem is beszélve az egyéb hálózatos megoldások hiányáról, amivel mondjuk komolyabb irodai célokra is fel lehetne használni a szkennert. Vagy ott az (számomra legalábbis) örök fájdalom, hogy az Nvidia nem képes egy Windows minőségű drivert megírni Linuxra. Bárki bármit mond nekem, én még mindig úgy látom, hogy az Nvidia kártyák még mindig jobbak és többre képesek, mint az AMD-sek és ez is egy nagy cink. Ha lenne rendes Linux driver, akkor már régen Nvidia kártya lenne a gépemben.
-
baloo79
tag
válasz
lugosi
üzenetére
"Az Alpine meg azért, mert egy kicsit nosztalgiáztam, mert vagy ez, vagy a Pine (fakuló emlékek) volt az első e-mail kliens, amivel annak idején az egyetemen találkoztam, talán 93-ban vagy 94-ben."
Jól emlékszel, Pine volt anno a konzolos e-mail kliens.
Én kicsivel később láttam a rendszergazda gépén, akitől elkezdtem tanulni Linuxul, és emlékszem, először én is szörnyülködtem...
A másik régi, és hasonszőrű cucc a Mutt, azt egy másik rendszergazdánál láttam, hogy azt használta. 
-
shadow1901
aktív tag
válasz
Albert.Tamas
üzenetére
Nekem is szerencsétlenkedik a lejátszás. Gondoltam valami update megoldja majd. Nem. Egyre rosszabb. Biztos a tiédet is én rontottam el.
Ubuntu egyébként kezelt a közelmúltban olyan hardvert (nálam pl wifi stick) amit a mint nem. Nem is értem. Nem is érdekel már.Volt valakinek touchpad problémája. Nos laptopom billentyűzet világítását már elengedtem. De feltűnt, hogy felfüggesztés után touchpad abszolút nem működik. Mivel a kérdező problémáját azonnal másik linux ajánlásával orvosolták (mi a probléma? kérdés nélkül) így mindegy volt már neki. Lehet fordítva görgetett
(ÉN nem szoktam altatni így ez sem érdekel.)Laptop újabban a hangot nem hajlandó betölteni. (Nincs kimeneti eszköz) Újraindítás után érdekes módon minden alkalommal jó... (Ahogy a touchpad is...) Szóval ezt is tönkretettem egy olyan laptopon ahol videonézés(film, sorozat, youtube) van kizárólag.
Asztalin csak a virtualbox nem hajlandó elindítani a dolgait. Ezt sem hozta helyre egy update azóta sem. Most már lassan nekem kéne vele valamit kezdeni mert igény volna rá. gugli azt mondta 5-10 parancs és kész. Kínlódjak azért amit nem követtem el

Ha értenék másikhoz, tök mindegy lenne melyiket kell szögelnem. De gyűlik a hibapont a Mintnek. -
válasz
old-dog
üzenetére
Jó lesz az a 870 EVO, de megnézted már a fw számát? Minimális az esély, hogy még 2022 november előtti gyártás, de egy ellenőrzést megér. SVT02B6Q az utolsó fw száma.
Az
inxi -Dxxxparancs kimenete is írja a fw-t:ubyegon@mint222-HP-ZBook-15-G5:~$ inxi -DxxxDrives:Local Storage: total: 1.4 TiB used: 16.13 GiB (1.1%)ID-1: /dev/nvme0n1 vendor: Samsung model: MZVLW512HMJP-000H7size: 476.94 GiB speed: 31.6 Gb/s lanes: 4 tech: SSD serial: S36FNX0K534275fw-rev: CXY73H7Q temp: 24.9 C scheme: GPTID-2: /dev/nvme1n1 vendor: SK Hynix model: HFS001TEJ9X115Nsize: 953.87 GiB speed: 63.2 Gb/s lanes: 4 tech: SSDserial: AMDCN00341610CP6D fw-rev: 51020A12 temp: 36.9 C scheme: GPTJa és most érdemes megnézni még az itt említett első két parancs kimenetét is!
-
válasz
Rowon
üzenetére
Ez is az eredeti konfigjához képest most 8 giga ram és hdd helyett ssd.
Sőt, most egy külső esata kábelen van a külső ssd, arról megy a linux, és a belső ssd-n pedig a win10.
Vannak amúgy nagy rácsodálkozásaim, hogy hova fejlődött felhasználóbarátságban akár csak az elmúlt 10 évben is a linux. Olyat, hogy egy wifi nyomtatót magától felismerjen (el se indítottam semmilyen felismerési folyamatot), és nyomtasson is rajta ezáltal, ezt soha nem gondoltam volna azért. -
válasz
lugosi
üzenetére
Jah, nem a tiédre értettem az őskövületet.
Nekem is van itthon egy LGA775 gép, még 2010 körülről. Raktam bele egy SSD-t, egy 4 magos Xeon procit, 2x4 giga DDR3 ramot, meg egy olcsó GTX 750 Ti kártyát. Hibátlanul megy vele a Mint, bár igazából én inkább Windows 7-et raktam rá és retró játékokat futtatok rajta.
Jah meg van itthon egy P4-es laptop is... az megkapta az utolsó Debian i386 verziót (Bookworm) és offline bohóckodok vele, de online is lehet még vele böngészni, mert a Seamonkey-t például viszi. -
old-dog
aktív tag
Ahogy mondani szokás SSD pipa, nagyságrendel gyorsabb az induás. Kamera lecserélve tökéletes a Mint.
30 év Win használat után nagyon rendben az új rendszer. 90mp el gyorsabb, ezt le is mértem.
-
válasz
lugosi
üzenetére
Ha gyenge a gép, akkor még a Claws Mail is jó lehet, azt szokták előretelepítve kínálni ilyen őskövület gépekre készült disztrókban. Nekem anno a Gmailt sikerült benne beállítani, bár jóval nagyobb kínlódás volt, mint a Thunderbirdben. Dizájnt tekintve szerintem Windows 98/XP korszakra hajaz.

-
válasz
Rowon
üzenetére
Az az, egy teljesen szöveges, terminal email kliens.
Igazából nem olyan ősrégi a gép, egy 14 éves Thinkpad, szóval fut rajta más is (Mint van rajta egyébként). Ami miatt feltettem magát a Linuxot annak az oka az volt, hogy újabban kezdtem nagyon begyöpesedni a pc-k terén, és kellett valami új amivel kísérletezek és így egy kicsit hozzájárul a szellemi frissességhez. (Meg kíváncsi voltam, rég nem használtam már linuxot, meg akartam nézni. Először linuxot valamikor 94 végén, 95 elején telepítettem amikor a CHIP első cd mellékletén megjelent az akkori slackware. Azóta persze többször, többfélét, de sose mélyedtem el benne, és utoljára is jó rég volt, hogy kipróbáltam valamit közülük.)Az Alpine meg azért, mert egy kicsit nosztalgiáztam, mert vagy ez, vagy a Pine (fakuló emlékek) volt az első e-mail kliens, amivel annak idején az egyetemen találkoztam, talán 93-ban vagy 94-ben.
-
válasz
cigam
üzenetére
Cpt.Pirk: köszi, látom már hogy félreérthetően írtam, ahogy cigam is válaszolt, valóban nem az Alpine disztróról lenne szó, hanem az Alpine levelezőről.
cigam: köszi, megpróbáltam amit beírtál, erre legalább adott hibaüzenetet, az előző konfigurációra még azt se. Erre azt adta ki, hogy nincs ilyen host. Maga a telekomos help oldal is azt írta, hogy mail(...) stb-vel kell megjelölni, viszont az általad leírtak mégis segítettek, mert amit te beírtál, azt utána úgy próbáltam, hogy
mail.t-online.hu:465/ssl/user=teljes@email.cimed
és így működik.
Köszi szépen még egyszer a segítséget! -
sicc_innen
tag
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Kb fél éve olvastam egy gamer topicban (talán a Redditen), hogy a user dobni akarja a wint, viszont a steames játék, amivel évek óta rendszeresen játszik, elvileg Linux alatt nem megy. 50k Ft-ot ajánlott fel annak, aki megoldja neki, hogy az rFactor2 autós szimulátor (modmanagerrel) és a vezérlés (Logitech kormány, pedál, sebességváltó) korrektül fusson neki Ubuntu, vagy Debian alatt. Úgy rémlik, hogy valami komolyabb Geeforce kártyát írt az inteles gépéhez. Nem tudom, milyen megoldásokat kínáltak neki, csak az első választ láttam, miszerint azzal a játékkal tutira nem lesz linuxos megfejtés a kiírására. Lehetséges ez?
-
-
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Én TH-n láttam. "Egy fokkal" nívósabb oldal, mint a PC Fórum meg Sting firkálmányai.
https://www.tomshardware.com/software/linux/nearly-90-percent-of-windows-games-now-run-on-linux-latest-data-shows-as-windows-10-dies-gaming-on-linux-is-more-viable-than-ever -
válasz
bitblueduck
üzenetére
Szia ha valóban ez volt, legközelebb Linux alapú cuccokat nem ISO hanem DD módba írd meg.
Szerk,
most látom Cigam megelőzött
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Minden 10 Windows-ra készült játékból 9 már futtatható Linux-on is [link]
PcForum cikk, de ma egy csomó egyéb hely is lehozta ezt a hírt. -
cigam
titán
válasz
I02S3F
üzenetére
Meg Mint-el, OpenSuse-val, Almalinux-al, ésDebian-al.
bitblueduck
Gyakran nem szeretik, ha ki vannak csomagolva az ISO.ból. Az a biztos, ha Rufual is dd módban írod ki. -
-
I02S3F
addikt
válasz
bitblueduck
üzenetére
SB csak Fedora-val meg Ubuntu-val megy.
-
-
I02S3F
addikt
válasz
bitblueduck
üzenetére
Akkor - szerintem - nézz más disztrót.

-
válasz
bitblueduck
üzenetére
Használd a BalenaEtcher usb író programot. Azt nem kell elmagyarázni.
-
válasz
I02S3F
üzenetére
alapvetően nem azzal van a bajom hogy egy distrot kipróbáljak és ha nem jó váltsak.
hanem ott kezdődik a probléma, hogy a boot loader után semmi nem történik, nem indul a rendszer. igy se kipróbálni se telepiteni nem tudom.szerk: wayland+kde alapú dolgot szeretnék lehetőleg, mert kéne kezeljen 3 kijelzőt 1440p 144Hz freesync, fhd 60Hz, 4k 10 bit 120Hz freesync upscalinggel. ahogy utánaolvastam legjobb esélyem az emlitett alapokon lesz.
-
Vasti74
senior tag
válasz
ubyegon2
üzenetére
Mint Cinnamon volt, és egy ideje újra az van a gépemen, a Plasma-s disztrókkal csak szenvedtem pár kört, néhány hónapig ;-) A compatibility mode nélkül is települ, működik, minden hardveres gyorsítás is - egyszerűen csak erre volt képes a "rendszer".
Hogy most mire képes azt nem tudom, mert egyszerűen nincs már kedvem szórakozni vele még ennyit sem: 200%, oszt' jóvan, megszokta a szemem ;-) -
Sziasztok, a következőben tudnátok-e segíteni?
Telekomos (t-email.hu) e-mail címet szeretnék beállítani Alpine alatt. Az itt [link] leírt adatokkal sikerült beállítani a postafiókot a bejövő levelekre, de bármit variáltam eddig az smtp beállításokkal, levelet küldeni nem tudok.
Próbáltam így:
mail.t-email.hu:465/tls/user=emailcím
próbáltam tls nélkül, a port nélkül, de nem jön össze.A levelek fogadása működik rendben, de a küldés nem. Hogyan állítsam be, mit írjak be szerintetek?
-
válasz
Vasti74
üzenetére
Ha megpróbálnád Linux Mint Cinnamonnal is, érdemes előtte belenéznek a Felhasználói Kézikönyvbe, Telepítő média elkészítése és a Linux Mint telepítése fejezetek hasznosak lehetnek, utóbbinál a képen láthatod, hogy javasolt megjelenítési gondok esetén a live rendszert érdemes compatibility mode-ban indítani.
Nézd meg a Rufus-os részt is és alapból dd módban érdemes kiírni az iso-t.
-
válasz
bitblueduck
üzenetére
CachyOS, Fedora (KDE spin)
Nem ismerem, visszatérő kezdő vagyok, nekem a Debian volt nagy falat, felment, de anomáliák voltak a jelszókezelésben, és sok másban is - nyilván nem értek hozzá, már a telepítés alatt is eleve rossz kiválasztásokat használhattam, fele angolul jelent meg, és az angol tudásom kb kettes alá.
linuxmint-22.2-cinnamon-64bit - ezt tettem fel az X299 hobbigépemre, ez fullos láma felhasználói szinten is, mindent be tudtam állítani, ami nekem kell, és ennek megfelelően működik is, stabil retró tesztekkel is, szóval én ezt ajánlom... -
Vasti74
senior tag
válasz
DarthSun
üzenetére
Akkoriban túl sokszor is leírtam ;-) , de most újra röviden:
Az i5-8400 + integrált grafika volt, amikor megvettem a 4k monitort, és Mint Cinnamon. Használhatatlan volt fractional scaling-el, de teljesen!
Akkor jöttek az ötletek disztribúció váltásra - kipróbáltam többet is Wayland + Plasma alapon (mert állítólag az a legmodernebb, és ugye a 4k egy új technológia ;-) , jobb volt (sebesség) , de nem volt az igazi, plusz "szemetelt" sokszor a képernyőn, mintha grafikus kártya hiba lenne.
Következő ötlet a gépcsere volt, mert az AMD támogatottabb, mint az Intel - még gyorsabb lett, de még mindig tudott idegesítően akadozni a videólejátszás (nem csak böngésző, hanem mkv fájlok is) A szemetelések maradtak.
Közben volt az asztalom mellett egy HP gép i3-8100 procival, azon kísérletezgettem - az is pont ugyanezeket a hibákat csinálta akkor, többféle disztribúcióval is. (Fedora, openSUSE, Neon, ha jól emlékszem ezeket próbáltam, de még talán Kubuntu-t is)
Na itt adtam fel (ez azért már nem most volt, talán fél éve, a fene tudja) , visszatettem a Mint Cinnamon-t, és 200%-ra méretezve használom. -
Sziasztok!
Linux telepítésben szeretnék segítséget kérni.
Sok éve használok különböző disztrókat (vm, cloud), de nagyon rég telepítettem már saját gépre.
Elkezdtem mint rége, hogy usb-re rufus-al rárakom iso-ból a rendszert, bootolnék... és itt jött az mintha 200-al falba mentem volna, mert kiválasztom, hogy start <distro neve> és fekete képernyő.Gép:
b550 aorus pro, 5900x CPU, 7900xt GPU.
Próbált rendszerek:
CachyOS, Fedora (KDE spin)
Rufus beállítások:
Partition scheme - GPT, traget system: UEFI, File szstemÉ Large FAT32Eljut oda bootolásban, hogy "Start CachyOS" meg "Start Fedora" de amikor rákattintok akkor a kép elsötétül és semmi. ctrl+alt+del-re rebootol.
TPM meg secure boot opciókat buheráltam de egyikkel sem igazán sikerült továbbjutni.Valaki tud ezzel segíteni?
-
válasz
csixy
üzenetére
Ez a wayland is ki tudja, mikor lesz már használható? Nem is bánom, hogy a Mintek még default a jó öreg X-szel indulnak! Jó az még, akármilyen tekervényes is lett az évek során, ha a hypermodern Win is elketyeg ősöreg fájlrendszerén, akkor nekünk is jó még az X.
Amúgy teljesen jó, ha egyiken kép lesz, másikon meg hang, már csak egy olyan app kéne, ami összemergeli a kettőt!
-
válasz
tordaitibi
üzenetére
Annak legalább örülhetünk, hogy Windows csak egyetlen van! Igaz beleerőszakolják, tapossák mindenkinek a képébe már óvodás korától, miközben egyre bonyolultabb, az egyre egyszerűbb userek meg mennek a hang után, mint a birkák!

No de legalább ismert név, lehet is szivatni a nagyeszű népeket akár így is, mert hát ez echte MS, naná, hogy megbízunk benne.
Te amúgy is nagyon lazán veszed a biztonság kérdését, azért nálad került ez elő! Valóban szinte lehetetlen észrevenni a címnél a bibit, ha nem nagyítják ki, sose értem meg, mi a ragya itt a baj!
Durva azért, nem? De!
Amúgy jót vigyorgok ilyenkor, mit össze tudsz donkihótézni ezzel a jujdesoklinuxvan témával. OK, hogy a szoc érában nőttél fel, de ma már sok minden más, lehet választani. Minden téren...igaz ennek az az ára, hogy átlagszinten minden elég vacak, de ez van.Erről a szoc éráról ugrik be, hogy DarthSun mester belépésével a csapatba, totál nyugger/előnyugger szekció leszünk lassan.
(persze ez nem jelenti, hogy azonos sebességgel hülyülünk, én már sokszor biztos vagyok benne, hogy tovább már nem hülyülök) 
Vagy csak én vagyok szűklátókörű.
Azért legalább néha egész jó meglátásaid vannak!
-
válasz
sh4d0w
üzenetére
Te AtyaÚrIsten.....
EZT nem kellett volna NEKEM megmutatnod
Méginkább elborzadtam ettől a katyvasztól, meg a kb. majdnem fele kimúlt elárvult próbálkozások láttán.
Mindamellett nagyon szépen köszönöm, könyvjelzőztem az oldalt de nem ígérem hogy nem fogok vele visszaélni egy vita esetén.
Tényleg kell ennyi minden...? Én nem tudom elhinni hogy amik megérték a mai napot, ezeket kismillióan napi szinten használják is.
Képtelenség.
Vagy csak én vagyok szűklátókörű.
Csixy is most küzd valami újdonsággal.
Oké hobby. Rajta kívül az univerzumban hányan vannak akik hozzá hasonló lelkesedéssel (és szabadidőval....! ) rápróbálnak mindenre, csak úgy mert érdekli és elüti vele az időt. Ráér.
Szerintem nagyon kevesen.
És az Ő munkássága is majd elenyészik egyszer a nagy semmibe.
Itt a csoportba lelkesen újságolja a to-ram disztróit , az univerzális mindenhol bootoló pendrájvjait meg a többi szuper munkásságát.
A világon hányan fogják rajtunk kívül olvasni, és hányan megvalósítani amiket kitalált?
Kb. annyian mint az én Ventoy projektemet.
Sehányan.
Mégegyszer köszi a linket. -
válasz
csixy
üzenetére
Atyaég, ez a Vinari saját tweak meg terminalba beerőszakolt fetch...szerencsére addig gyomlálod, amíg ki nem fekszik. Amúgy OK, hogy nem a kinézet számít, de legalább a Garuda úgy ronda, hogy összhangban van az egész kinézete az adott DE-s kiadásának. Ez a Vinari apám annyira elriaszt ezzel a weboldalán lévő képpel...no még Ördi is felugrott és kicsit nyomkodta a billentyűzetet, annyira szörnyűnek tartja.

Szóval a nagy lila homokos kinézet közepére benyom egy tök fekete natúr terminalablakot, bloááá...tényleg ezzel kínzod magad?
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Most látom, már tényleg alakul a végjáték!

Na újraindítom .... maradt még ebből az oprenccedrből valami?

Most nézem, ez a Garuda Gnome nem is olyan vészesen csicsa...
-
válasz
ubyegon2
üzenetére
Közben zajlanak az események. A flatpak leszedése eltávolítja vinari-tweaks progit is meg a vinari-fetch is ment a levesbe, de sebaj ezzel együtemben felpakoltam a gnome tweaks progit is. De a flatpak akkorseköllnekem!
A GNOME terminal meg azóta egy ilyet vakkant a terminal indításakor, de ezt meg majd kikommentelem valahonnan. :bash: vinari-fetch: parancs nem található[0] noki > ~ $ -
válasz
tordaitibi
üzenetére
-
válasz
tordaitibi
üzenetére
Engem pld nem is nagyon izgat, lényeg hogy a felpakolt Mint- em jól műkszik, és mint újrakezdő láma, be is tudtam állítgatni, már ami nekem kell.
-
cigam
titán
válasz
tordaitibi
üzenetére
Közben fény gyűlik a sötétben.
Ha az alkalmazás "Gnome"os, vagyis GTK-ra épül (pl.Totem), akkor Gstreamer-t használja. De vannak olyan Appok is (pl.MPV), amik közvetlenül az ffmpeg-re ill. a libavcodec-re építenek. Tehát a lejátszó program dönti el milyen úton módon próbálja dekódolni a videót.
A nevető harmadik a böngésző. A saját beépített dekóderétt használja, ami ffpmeg alapú, és ha be van kapcsolva a HW-es gyorsítás, akkor közvetlenül szólítja meg a vaapi-t. -
-
válasz
tordaitibi
üzenetére
Mára kiventiláltam magam
karácsonyig csendben maradok.Meglátjuk, hogy sikerül!

Mit foglalkozol vele, hogyan lesz kép a monitorodon!
Lehet ezernyi megoldás, ez is lehet szép benne, nem? Ott az autómobil például, igen sokféle van, min-mind más motorral, meghajtással egyébbel, no és mi a lényeg? Az, hogy odaguruljon, ahová szeretnéd...bár nálad ez másként van, beülsz a szomszédasszony mellé aztán hajrá, aztán egyszer csak jó nagy pukli lesz a fejed búbján, ha elkap a zasszony. ![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Amiket a snap és egyébförmedvénytársairól írsz, erősen felmeríti a gyanút, hogy kaptál már pár nyíjtófányi ütést a fejedbúbjára.
Nem baj, csak meg ne sántulj.Látod, csixykomám legalább tudja élvezni a sokszínűséget! Lila homokos disztró...atyaég!
Azt hittem a Garuda színvilágánál már nem látok sokkolóbbat! -
válasz
cigam
üzenetére
Arra értettem, hogy a Mint, és az Ubuntu hogyan csinálja, mert ezek voltak megemlítve
Jaja, értetetm én, hogy e kettő volt összevetve, azért is említettem, hogy az az -extra csomag még házon belül is másképpen van megoldva. Igaz eléggé más alapokon nyugszik az LM és LMDE, de sok jelentősége ezeknek az eltéréseknek nincs napi használat során. Ha valami nem működik, mint például a FF vagy más böngésző nem játszik le valamit rendesen, akkor azért kijönnek ezek az eltérések és bizony aki nem gyakran foglalkozik ezekkel, az vakarhatja a fejét, mint én is. Mondjuk ahogy telnek az évek, egyre több olyan dolog kerül az orrunk elé, ami nem ismeretlen vagy már meg is oldottuk valamikor a problémát, így azért időnként kis segítséggel már tudjuk hol kell keresgélni!
-
válasz
tordaitibi
üzenetére
Nem baj az, hogy sokfélét tuningolgatnak. Én pl a debian vonal mentén görgetem az egeret egyre nagyobb gyakorisággal.Alapvetően cinnamon párti vagyok, de most bele kaptam a Gnome-ba a Vinari OS 5.0.0 KRYPTON kiadása jóvoltából. Egészen jól elmuzsikál a waylanddal. Ez már alapból hajlandó videót is csinálni a képernyőről. Borzasztó homokos lila dizájnnal indított , de ezt már sikerült kizöldítenem és a betűk is olvashatóakká alakultak. Egyre jobban tetszik. Most készülök kiirtani belőle a flatpakot. Azt hiszem, hogy egy darabig meg fogom tartani.
-
válasz
tordaitibi
üzenetére
Nem Ubuntu-Debian vonal, hanem Debian.
Ezeken felül Red Hat, Slackware, Suse, Gentoo, LFS és Alpine.
-
válasz
cigam
üzenetére
Ejj kolléga de hisz pont ez a szépsége! A szabadság, a sokrétűség.
Nem tudtam megállni bocsi
Amúgy én mint überláma, de tényleg az vagyok ezekhez,
úgy gondolom hogy ha már a fő zászlóshajók sem egységesek, mit várhatunk a pár 100 egyedi fejlesztgető pár 1000 garázsdisztrójánál?
Tudtommal, kérlek korrigáljatok, van az Ubuntu-Debian vonal, meg az Arch-féleségek.
Snitt, és ráadásul a kernelek (elvileg) egyformák. Bár abba is KissPisike beleforgatott ezt-azt, kivett amazt és a többiek is dettó így csinálhatják.
Vagyis visszakanyarodtam a dogmatikusnak tűnő (az is, nem tagadom), 8 éve folyamatosan felmerülő kérdésemhez.
Minek is 1000 disztró...?
Mikor egy Mint, ami Ubuntu de az meg amúgy Debian (vagy fordítva, a rosseb se tudja már lekövetni) homlokegyenest más módon tol ki egy kijelzőre egy video adatfolyamot.
Itt a régi X ami szar, ott a W ami kiforratlan és nehézkesen kezelhető, ilyen kompozitor olyan libavcodec, ilyen megoldás, olyan renderelés, amolyan videodriver ésatöbbi.
Kész csoda hogy egyáltalán megjelenik a kép a monitorokon
És akkor még itt van az örörk vesszőparipám, a csomagkezelés.
Valahol teljesen megértem azokat akik agypéniszt kapnak a szárnyát bontogató Snaptól, a beszivárgott Flatpaktól, a bizonytalan AUR-tól és társaitól.
Csak azt ne felejtsék el ezek a kollégák hogy ezeket MINDET az igények hívták életre.
A .deb és egyéb gyári repók esetlegessége, hiányos szoftverválasztéka, és azok erős fáziskésése kiadások és verziók tekintetében.
Mára kiventiláltam magam
karácsonyig csendben maradok.
Tisztelettel
egy Linuxot kedvelő és napi szinten használó amatőr.
Utóirat, elgondolkodtam, mi lenne ha tökéletes lenne.
Bezárhatna ez a topik, megszűnnne érdeklődés hiányában egy vagon fórum.
Maradjon csak kicsit tökéletlen. De tényleg csak egy kicsit! -
IstvánLászló
őstag
válasz
DarthSun
üzenetére
Amit mondasz teljesmértékben támogatom,régi gépem a tesztlős 2015- ős gép és 1070 vga val és akér 1070Ti vel diretben kiprobáltam 4k videókat tőbbet is amik: 4K Video - Dolby Vision 4K 120 FPS 2160p vel és ultráva is megsem rezdűt a kép,győnyőrű símán lagoknélkűl csódás képet tájakat és tengeri halakt láthattam is minha ott lennék a vízbe ólyan szép a kép.
A videókról tömören én is mindig is a minten cinnával-ubuntun-endeavouros-pure arch rendsze és előbbi rendszerekem soha nem tapasztalók még móst sem - ennyi tőmőrítve. -
-
válasz
cigam
üzenetére
De pl. egyik rendszer sem rántja be a
libavcodec-extracsomagot
Pici módosítás nem árthat, ha már tegnap leírtam igen konkrétan.
A Linux Mint 22.2 az lecseréli az aktuális
libavcodec-etlibavcodec-extra-ra, míg az LMDE7 nem cseréli le, ennek lehez oka az is, hogy nála van egy sima-extraés egy-extra61nevű csomag is.Abban teljesen igazad van, hogy katyvaz az van, átlag user kizárt, hogy értse, tipikusan az OK, hogy gőzgép, de mi hajtja? esete forog fenn. Az ábrád nagyon jó, bevallom én azt nézegetve se lettem sokkal okosabb e téren.
-
válasz
Dißnäëß
üzenetére
Ez a szoftveres support jó ideje megvan szerencsére, a hardveres, amit mindig le kell ellenőrizni, előző Dell Latitude 5520-nál is állítgatni kellett valamit a Firefoxban, hogy OK legyen.
Szerencsére többnyire IGP-s notik vannak, így nagyon sokat nem kell velük bíbelődni...most ez a Zbook 15 G5 kivétel, de úgy veszem, mintha nem is lenne benne nVidia dVGA.
-
IstvánLászló
őstag
válasz
cigam
üzenetére
Ezt a fotós infórmációt én is hálásan kőszőnőm ezt a fontós témádat.

Azt tudom momdani én erre nem is gondotam,ijen mélységében és én sem ismerem a dekódólónak a működését pontósan,az illúsztráíódhóz,csak gratúlálnitudok,nagyón jó az illúsztrácíód.
Ezt szóktam mondani tanúlni nem szégyen,mert mindig is lehet - tanúlnúnk egy élethósszanát.. -
cigam
titán
válasz
growler
üzenetére
Igen is meg nem is. A céljuk, és működésük hasonló, de van pár difi. Pl. Ubuntun nem teszi fel a DVD lejátszáshoz szükséges libdvdcss2-t. Szintén csak a Mint-re települ automatice a
gstreamer1.0-plugins-uglyésgstreamer1.0-libavcsomag.
De pl. egyik rendszer sem rántja be alibavcodec-extracsomagot, ami az alaphoz képes többféle (jogvédett)formátumot ismer, pl. AC3, DTS. A legfőbb különbség, hogy nem a gstream-be épül (gstream-libav), hanem attól teljesen függetlenül működik.
Ha telepítve van mindkettő, akkor melyik fogja használni?!
Szóval elég nagy katyvasz van itt is, ha megkapargatjuk a felszínt. Többféle úton is elérhetjük, hogy működjön. -
Vasti74
senior tag
válasz
DarthSun
üzenetére
Azért az nem kis teljesítmény, hogy egy ilyen masina + linux simán lejátszik egy 4k videót!
Meg a két magos arm procis, 1GB memóriás dzsunka médialejátszók is ;-)
Bocs, ezt nem hagyhattam ki ;-)
Én már csak sírva nevetek, amikor ezen az alapjában véve szerény, de azért mégiscsak piszok komoly teljesítményű gépemen (ryzen 5 4650) már olyanoknak is örülök, hogy ha mindenféle kompromisszumot hajlandó vagyok kötni, akkor akár még a munkaasztal is megjelenik hiba nélkül, sőt, még 4k videókat is nézhetek :-)
Persze egyértelműen op.rendszer hiba, hiszen minden más rendszer alatt a sokkal kisebb teljesítményű vas is bőven sok erre. De olyan játékba meg nem megyek bele, hogy éppen ebben a hónapban melyik rendszer alatt működik jól ez a pár dolog ;-) -
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Sztem is valószínű hogy ott valami zavar lehet az erőben.
-
IstvánLászló
őstag
válasz
ubyegon2
üzenetére
Dettó 4k YT videók régebbi gépemen Nvidia 1070 és 1070Ti vel is probáltm is ki CPU is 3-6% -ra néha beszál a búliba és a kétvga is kűlőn kűlőn teszeltem és móst jelenleg a GPU értékek nálam: 4K HDR Dolby Vision Video at 120 FPS youto-n maxon 4-5% -on dolgozik és teljesen síma a kép nálam és semmi lagólásókat nem tapastalók,tehát sem az ubuntu és mint és arch és edeavouros és nem gondolom,hogy ubuntun és minten nem futna jól,tegnap délelőtt felvátva félóránkét bottoltam a rendszereket és közben gépet leállítva csaréltem direk is ki teszetelésre a 1070>1070Ti -re minden rendszernek a bootja előtt,tahát szerintem a rendszer amit haszáluk - bíztósnan jó - kollégánál harveres probléma ókózhatja a kép lagolást - de nem záróm azt ki hogy tévedhetek is ebben.
-
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Igen, sajna ez az i7-8850H IGP-je még nem tudja az AV1-et.
Távgyógyítani ebben a témában főleg lehetetlen, nem azért, mert a kolléga még nagyon vakon van úgy általában, mert ehhez én is totál nokedli vagyok, max az itt általad utóbbi időben leírt Firefoxos infók alapján már valamennyire eligazodok...
No de legalább az Ubuntu hátha marad kicsit hosszabb ideig a kolléga gépén és elkezd ismerkedni az alapokkal. (bár a snap miatt ez nehezebb, de kezdőknek nem okoz annyira sokkot, mint akik már megszokták a hagyományos csomagkezelést)
-
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
a külön multimedia codecs csak Mint-nél van
Ráadásul más codecs van LM 22.2-ben és LMDE7-ben is. Épp előbb néztem utóbbin is, itt nem cserélte le a mint-meta-codecs a
libavcodec61-et, hanem én cseréltem le libavcodec-extra61
csomagra. Mindkettőnél ugyanúgy megy a lejátszás, igaz ez jóval régebbi Intel IGP, mint a kolléga gépén lévő. CPU is 10% körül pörög, szóval érthetetlen, mi lehet nála a gond, ami Ubuntunál nincs meg.about:support-ban megnéztem, ennyi hw-es support van...

-
-
IstvánLászló
őstag
válasz
cigam
üzenetére
+1 igen 100%-ig támógatlak én is ebben a témában,azt amit most mondasz.
A diszróhóppólást én már nem csinálóm,egyszer iso live modban mindent ki is probáltam és 1 hétig - ami nekem kell és a 3 rendszerből símán tudtam még kerzdőkén is választani.
A válsztásom elsőként mint-ububtu és ezután jött az arch és 1 clonja az endeavour-os és nálam - varázsló-lehet és érdekes is minden jól stabillan fut a 3 rendszerem duálboottal,semmlyen problémákat nem tapasztalók - még máma-sem.
A youtun akár probából nézetem én pár napja útána a 4k és magasabb témának és mind a 3 rendszeren csódásan és zőkkenés és mikrólagók-nélkűl csódásan fut - akár a 4-8ks videok,pedig a vgam és monitorom nem a legújjabb,de ő csak is a 1920x1080 16.9-es arányt tudja,de mégis nagyónjó a kép amit láthattam,tömören ezt tudom mondani - építő jó szándékkal a 3 rendszeremről. -
cigam
titán
válasz
Albert.Tamas
üzenetére
Ez elég merész kijelentés. Pl. más a Gnome verziója, és a környezet (kernel, driver, és n+1 beállítás) is más.
-
cigam
titán
válasz
growler
üzenetére
Az öreg Linux, nem vén Linux, és erre nem csak Tibi a példa.
A hét győztese a programozó, aki egy műholdon futtatta a Doomot
A műholdon Ubuntu 18.04 fut. -
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
az Ubuntuban csinál valamit máshogy, mint a többi disztró amit próbáltál
Épp néztem az Intel UHD 630 csomagjait Synapticban, mikor felmerült ez a Firefoxban nem megfelelő lejátszás...
Elképzelhető ok: A Linux Mint/LMDE install során ha nem jelöljük be a
multimedia codecstelepítését, akkor a Firefox nem tudja használni alibavcodec-extra-t, csak a disztrón meglévőlibavcodec60-at. Ha utólag felrakja a user amint-meta-codecscsomagot, az lecseréli az előző kétlibavcodec-et és elméletileg javul a helyzet. Nem tudom kipróbálni, ugyan nem volt fenn eddig amint-meta-codec, de a 16K-s YT tesztvideóm eddig jól futott nVidia nouveau-n is és most Intel IGP-n is.Nálam Firefoxon ez is fenn van ezer éve:

Csak agyalgatok a FF multimedia codec használatán, szerinted elképzelhető, amit gondolok?
Az is lehet, hogy az
ubuntu-restricted-extrametacsomagban van valami, ami más disztrónál nincs? -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Albert.Tamas
üzenetére
Ebből csak az látszik, hogy minden rendben, az AV1-et is tudja a hardver dekódolni. Tippre azt mondanám, hogy a Gnome3 felület az Ubuntuban csinál valamit máshogy, mint a többi disztró amit próbáltál.
-
-
Albert.Tamas
tag
válasz
cigam
üzenetére
Most mar senki nem fog lebeszelni az Ubunturol , lehet olyan amilyen de nekem jo nem porgeto a procit mint a tobbi youtuben

Es hozzateszem snappal hasznalom es nem lassu a programot betoltese abszolute olyan mint a tobbinek.pedig Libre es tarsai vannak fent. Pedig Ubuntun a kijelzo resznel tort meretezes be van kapcsolva ugy se akadozik 4k-ba vagy 8-k-ba. -
cigam
titán
válasz
Albert.Tamas
üzenetére
Oké, hogy 4k, de a tört számú skálázás, pl. 1.25 is be volt állítva?
-
Albert.Tamas
tag
válasz
Vasti74
üzenetére
Ubuntun megneztem firefoxon es Brave bongeszoben youtuben 4k tokeletes megy de meg a 8k is , ez ,hogy lehet? Annyira mondjak ilyen olyan rossz az Ubuntu ja es meg nem is porgeti a procit se .Minten , LMDE EndeavourOS-en szaggat mindket bongeszovel es 100%-on megy a proci 4k-ban .
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Teszt Már csak két hónap van hátra a Windows 10 nyugdíjazásáig, ideje előrelépni
- Teszt [Linux] Vanilla OS, egy Debian alapú immutable operációs rendszer
- Teszt [Linux] Aeon Desktop, egy immutable operációs rendszer az OpenSUSE-tól
- Teszt [Linux] A Flatpak
- Bejegyzés MS Office365 Linuxon
- Bejegyzés [Linux] Futtassunk bármely disztrót a terminálunkban
- Bejegyzés Alpine Linux telepítés mindenféle low-end dologra
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Huawei Watch GT 6 és GT 6 Pro duplateszt
- Robogó, kismotor
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Linux kezdőknek
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Telekom mobilszolgáltatások
- Spórolós topik
- Wise (ex-TransferWise)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B450 Aorus Elite R5 5600X 32GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB ZALMAN S2 TG 750W
- BESZÁMÍTÁS! 64GB(2x32GB) Kingston Fury Beast 3200MHz DDR4 memória garanciával hibátlan működéssel
- 2 db (130 / 131) - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4080
- GeForce RTX 3060 (OEM HP)
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Starlight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3832, 96% Akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő

(ÉN nem szoktam altatni így ez sem érdekel.)
30 év Win használat után nagyon rendben az új rendszer. 90mp el gyorsabb, ezt le is mértem.

Durva azért, nem? De!

brühühü
Mondjuk a DW kínáncsiságjelző listáján meg az első 5-ben van e kettő! Mondjuk az még érdekesebb, de ez van.
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)