- Mini PC
- OLED TV topic
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Gyorsan cáfolta az Xbox hardverek lelövéséről szóló pletykákat a Microsoft
- Jövőre jósolják a memóriahiányt, ami egy évtizedig is fennmaradhat?
- Egérpad topik
- Projektor topic
- SSD kibeszélő
- Androidos tablet topic
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Vasti74
senior tag
válasz
sicc_innen #107218 üzenetére
...futtathatóvá tetted? ;-)
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
sicc_innen #107218 üzenetére
Az nVidia weboldaláról szedted le a .run fájlt és azt telepítetted anno?
-
válasz
Rowon #107220 üzenetére
Ha kicsit jobban megnézzük, az 1563 darab garászdisztró semmiben nem tér el a szülő illetve a forrástól.
Ami azonos az a csomagkezelés, annak módja, annak a szerverei , lts vagy rolling meg jópár alapbeállítás.
Példa, a Debian szigorúbb, partíciót-lemezt csatolni csak sudoval.
Ubuntuba ez tökautomatikus.
És itt mi az eltérés...? 1 azaz egy darab konfigfájlban 2 sor. Aztaaa, ez aztán a másik disztró...
Az hogy mennyire dolgozik az 1R user keze alá, mennyire van teltűzdelve kényelmi, vagy éppen fapados funkciókkal, nos az teljesen disztrófüggetlen.
A többi, hogy debian ubuntu arch vagy valami egzotikus, az semmi nulla mert bármelyikből faragok pont olyat mint bármelyik másik.
Bármire tehetek cinnát kde-t xfce-t, nyílt vagy zárt divert, bármilyen kismillió szoftverrel bővíthetem, tehetek rá bármilyen témát, akármit.
Bármelyikbe integrálhatom a flatpaket vagy a snapet, bármit amit egyáltalán már kitaláltak linuxra.
Bármelyiket lebutíthatom egy terminálos szerverré.
Kiherélem a kernelt, csinálok belőle router firmware-t.
De minek mert ezeket már valakik régesrégen megcsinálták, én csak élvezem a kész építőkockák egymásra rakosgatását és az ebből születő készterméket.
Tudomásom szerint a lényeg, a kernel szinte ugyanaz.
Akkor tulajdonképp abszolút nem is értem már ezt a disztrómizériát.
Fogok egy bármilyen alapot, rárántok egy KDE-t. Telitűzdelem sporttal foglalkozó widgetekkel, a bármilyen böngészőbe beállítok alapnak focis linkeket.
Asztal háttérképnek meg egy stadiont.
Beállítok egy bugyilila témát fehér elemekkel.
És nini...
Készen is van a lilafehér "tibibácsi_hajrá_újpest" disztrója, de kérésre elkészítem a hajráfradi disztrót is!
Én meglátásom szerint ennyi ez a nagy garázsdisztró készítés meg kismillió al-al hobby disztribúció.
Azt raksz össze amit csak akarsz DE!! ez nem a te érdemed! Hanem azoké akik az alapokat már megcsináltákl Te csak összelegózod az építőelemeket. Mint pl. a BlackPanthert. Vagy bármelyik másik menőbb diszrtibúciót.
Bizonyára nem ilyen egyszerű meg eléggé sarkítottam de nem járok messze az igazságtól.
Ehhez hogy idáig eljussak agyban kellett majdnem 8 év. És tuti hogy igazam is van nagyon sokmindenben. -
oreg0503
tag
Sziasztok.
Eddig jelszóval léptem be a lapimba. Most szeretnék ujjlenyomat olvasó segítségével belépni. Ezt hogy tudom módosítani? A rendszerem, LM Cinnamon 22.2. A laptop Lenovo X390.
Köszönöm ha Valaki segít. -
cigam
titán
válasz
ubyegon2 #107213 üzenetére
Nem véletlenül, hiszen a Debian Testing ága:
- Folyamatosan frissül, így nem kell újratelepíteni új verziók miatt.
- Használható „rolling release”-ként, de nem hivatalosan annak szánták.
- Jó kompromisszum: újabb csomagok, de viszonylag stabil.Míg az Debian unstable:
- A legfrissebb csomagok itt jelennek meg először.
- Fejlesztőknek ajánlott, instabil lehet.
- Igazi „bleeding edge” élmény, de nem kezdőknek.Itt egy egészen komplex összefoglaló róla. (angolul
) Viszont a parancsok események egész jól lekövethetőek nyelvtudás nélkül is.
-
sicc_innen
tag
válasz
CPT.Pirk #107217 üzenetére
Letöltöttem a gyárit, ami egy 141 MB-os .run file. Nem futtatható, csak a kwrite nyitotta meg. A nouveau most újra már nem települ fel, mert a hibaüzenet szerint ütközik egy 'non-free' nvidia kernelmodullal. A képakadozásos hibajelenség változatlan.
Hol lehetne megnézni, vagy kimenetet kérni az aktuális modulra? -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
sicc_innen #107216 üzenetére
Ez alatt a nouveau-t érted, vagy a gyári nVidia drivert? Utóbbinál a kártya típusa és a driver száma érdekes lehet. Ha a nouveaut használod, akkor meg a gyári driverre váltás lehet érdekes.
-
sicc_innen
tag
Sziasztok!
Videókártya illesztési probléma lehet, ha az egérmozgatásnál a kurzor kb. egy másodpercenként rövid időre beszaggat? Videoszerkesztőben is megfigyelhető ez a monitorablakban lejátszáskor.
MX Libretto (KDE) alatt csinálja ezt. Nvidia videokari van az asztali PC-ben. (A tárolóban található alap nvidia illesztés telepítve van. A monitor 75 Hz-et tud 2k-n)
Hogyan lehetne 'simítani' a mozgást? -
válasz
IstvánLászló #107209 üzenetére
Először olvasd el ezt az ismertetőt az unstable verzióról és engedd el. Nagyon nem nekünk való.
Cigam szaki nem az unstable verziót linkelte!
-
IstvánLászló
őstag
válasz
cigam #107210 üzenetére
Köszönöm nagyon szépen a korrekt vállaszodat.
A célom egy másik tarttalék Hdd-re szeretném installálni,mert engem érdekel a rendszerének a futásának és a tejesítménye,ismimnek múltkor mutattam a LinuxMintet mit tud a rendszere és núll kilóméteres felhasználókét mára már őrőmmel használja.Már tőltőm is le az isot.
-
growler
őstag
válasz
Live rendszerként indítva ismerkedj vele előszór.
Csak akkor telepítsd ha látsz benne fantáziát.
Egyébként, grafikus telepítője van. -
cigam
titán
válasz
Persze hogy lehet. Letöltöd a Debian testing netinst image-t, és már mehet is a telepítés.
-
IstvánLászló
őstag
válasz
growler #107208 üzenetére
Szertném kérdezni Debian unstable alapú- és rolling,intallere terminálban lehet installáni.
Ezt azért kérdezem mert ezt a debian verziót még nem ismerem,még nem néztem most utána,éppen most olvastam hogy van rollig kiadása.Az érdekell mit tud a rendszer és szertném kiprobálni élesben a gépemen a rendszerét.
. -
cigam
titán
válasz
tordaitibi #107200 üzenetére
Jogos azt a kis egérszemét méretű MSR-ről megfeledkeztem. Ja.... Azt hittem ki is söpörted, és hozzácsaptad a C-hez.
-
growler
őstag
válasz
tordaitibi #107201 üzenetére
Tibi!
Megvan mar a 18.04 utódja?
Ma néztem a "Siduction"-t [link]
- Debian unstable alapú
- Van KDE Plasma felülete
- Rolling
(A gyorsítótár frissítése után, a Synapticbol frissítettem a yt-dlp-t
a jelenlegi legújabb 2025. 09.26-os verzióra frissült.) -
-
válasz
tordaitibi #107201 üzenetére
Maga az ötlet jó lenne, de egyébként ja, borzalmas. Még régebben talán a 7zipet töltöttem le Storeból és teljesen máshogy nézett ki meg működött, mint az a verzió, ami ténylegesen a 7zip oldalán van, szerintem még a feltöltő sem az eredeti 7zip programozó volt. Na mindegy, ez itt off, hagyjuk is.
-
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Teszt Már csak két hónap van hátra a Windows 10 nyugdíjazásáig, ideje előrelépni
- Teszt [Linux] Vanilla OS, egy Debian alapú immutable operációs rendszer
- Teszt [Linux] Aeon Desktop, egy immutable operációs rendszer az OpenSUSE-tól
- Teszt [Linux] A Flatpak
- Bejegyzés MS Office365 Linuxon
- Bejegyzés [Linux] Futtassunk bármely disztrót a terminálunkban
- Bejegyzés Alpine Linux telepítés mindenféle low-end dologra
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Torrent meghívó kunyeráló
- A nehézségek ellenére is készül a Black Shark 6
- World of Warships
- Mini PC
- OLED TV topic
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Víz- gáz- és fűtésszerelés
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- További aktív témák...
- Önerő nélkül is elvihető! Részletfizetés. 27 % Áfás számlával Dell Alienware QD-OLED gamer monitor
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Dell Latitude 7410 karbon i7 10610U, 16GB RAM, SSD, jó akku, szép állapot, számla, 6 hó gar
- Huawei Nova 9 SE 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450 R7 1800X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB Rampage SHIVA Corsair 550W
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest