Hirdetés
- Vezetékes FEJhallgatók
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Philips LCD és LED TV-k
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Effektíve TKL méretűek a Corsair legújabb, numerikus paddal ellátott klaviatúrái
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Apple asztali gépek
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
urandom0 #106727 üzenetére
Könnyen lehet. Figyelembe kell venni hogy még csak nagyon kívülről piszkálom, majd belejövök. Működnie kell rendesen. DOS, XP, Win11 príma a cuccon, Win98 nem, illetve felmegy, de a 82.69 nem telepíthető erre az X299 lapra, nem kap 15 alatti IRQ- t a 7800GTX.
Legalább a Linux lesz a negyedik oprendszer rajta, ha már a 98 sikertelen. -
IstvánLászló
őstag
válasz
Sazsi #106715 üzenetére
A kérdésedet így kell feltenned,ahogyan ezt így már megtetted most éppen.
A configodra te mijen rendszert szeretnél installálni,nekem is Ryzen AMD Ryzen 7 5700X; 32 GB ram;AMD Radeon RX 5700 XT kártyám van,régebi gépemben: Amd FX 8300;16 GB ram;Nvidia Gefore GTX 1070 Ti,Ő a tesztelős gépem és minden játékom nagyon jó teljesítménnyel futnak.
Azt mondtad jétékra szeretnéd használni és böngészésre gondolom,ennek nincsen semmijen akadája,géped mindenre is tudod használni,de fontós a tanulás,ami nem nehéz,ha ténylegesen is érdekel a Linux-nak a világa,én a nulláról kezdtem 10 éve és nem bántam meg a tanulást és a Linux-ra váltásomat,mára már örömmel használom a rendszeremet,játékaim mind remekül futnak.
Azt kérdezném,pontosan mijen disztrot rendszert szeretnél használni,van erről elképzelésed és fontos a kérdésemben az hogy most kezded az ismerkedést a Linux kapcsán,ha igen ne add fell.
Ha gondolod írál rám privátban, ha időd is engedi,nem szeretnék itt offolni és ténylegesen szívesn segítek,ha ez neked is megfelel. -
válasz
DarthSun #106710 üzenetére
apt install clamtk - ez megvolt, de hibás a telepítés, tele függőségekkel.
Valószínűleg azért, mert már korábban telepítettél egy valahonnan letöltött verziót, aminek nem voltak meg a függőségei. Egyébként érdemes mindig a pontos parancsot és a pontos hibaüzenetet bemásolni, az sokat segít.
-
válasz
tordaitibi #106724 üzenetére
Jájjjjj Tibikomám, persze hogy terminálos, de épp ezzel akartam kollegára ráijeszteni!
Így szorgalmasan fogja gyakorolni a Synaptic használatát! Eccerű pszichomókus módszer!
Amúgyis értelmetlen az a clamtk felrakása, de gyakorlásra tökéletes.
De rajtad kívül mindenki megtanulja előbb-utóbb a terminál használatát, mert ha prücök van, akkor csak konzol lesz, nem GUI-s csomagkezelők!
Szóval így..
-
válasz
DarthSun #106723 üzenetére
Jaja
Ez maradt le. Ubuntus PPA (tároló) így néz ki.
Debianosok egyszerűbbek, ott nincs ilyen platform, mint amit a Canonical összerakott a Launchpaddel. De amúgy Debianon is lehet külső tárolót felvenni. (Nem szokott kelleni, csak ha olyan cucc kell, amit a FSF nem csomagol le Debianhoz, vagy valamiből mindig a legújabbat szeretnéd.)Pl. egy Displaylink driver felpakolása, úgy, hogy utána az mindig frissüljön is (tehát ne neked kelljen minden frissítés után újrarakni
)
wget https://www.synaptics.com/sites/default/files/Ubuntu/pool/stable/main/all/synaptics-repository-keyring.deb
sudo apt install ./synaptics-repository-keyring.deb
sudo apt update
sudo apt install displaylink-driver
Az első parancs leszedi az aláírókulcsot, a második hozzáadja a rendszerben a listához, a harmadik lefrissíti a csomaglistákat, a negyedikkel felmegy a driver. -
válasz
ubyegon2 #106713 üzenetére
"Olyan érzésem van, hogy ha illogikusnak tartod a Synapticon keresztül a dolgokat, akkor elkezdünk mindannyian a terminal használatára átterelni"
Ezzel kezdte a hozzászólását, úgyhogy hova terelnéd...?
" apt install clamtk - ez megvolt, de hibás a telepítés, tele függőségekkel."
Ez betyárosan terminálosnak néz ki még nekem is.
Semmi kedvem feltelepíteni, de van neki függősége rendesen az már igaz.Csomaglisták olvasása... Kész
Függőségi fa építése
Állapotinformációk olvasása... Kész
A következő további csomagok lesznek telepítve:
clamav clamav-base clamav-freshclam libclamav9 libcommon-sense-perl
libjson-perl libjson-xs-perl libllvm3.9 libtext-csv-perl libtext-csv-xs-perl
libtfm1 libtypes-serialiser-perl
Javasolt csomagok:
clamav-docs clamtk-gnome libclamunrar9
-
válasz
DarthSun #106720 üzenetére
Amúgy tároló.
A tárolót általában az adott disztró készítője üzemelteti. Ezek olyan oldalak, ahol aláírva fent van minden csomag. (Meg pl. Ubuntu esetén lehet saját tárolója mindenkinek, aki kiad rá szoftvert.) Azért lényeges, hogy aláírt, mert így nem lehet az, hogy valaki csinál egy kamu tárolót pl. az Ubuntu alapcsomagjainak, és majd mindenki onnan szedi a rosszindulatú kódot tartalmazó cuccot. A tároló aláírását a telepítő pl. ismeri. Ezek a /etc/apt/sources.list vagy hasonló file-ban vannak (van, ahol apt/sources.list.d/... ) , simán olvasható szövegként, böngészőben meg tudod nézni a linkeket is. Valami ilyesmi http://ftp.debian.org/debian/dists/trixie/non-free-firmware/ .
Na, amikor azt mondod a Linuxnak, hogy apt install valami, vagy Synapticban kiválasztasz egy csomagnevet, vagy a Discoverben egy valamit, amit fel akarsz tenni, akkor az ezekből a tárolókból szedi le a szükséges csomagokat. Egy szoftver nem egy csomagból áll, ezek egymásra épülnek, ezeket a függőségeket kezeli le helyetted az apt, szépen leszedi, amit kell, a csomagokban szerepel, hogy mit igényel, stb. (A Synaptic is egy apt frontend, a szoftverbolt meg annyival tud többet, hogy a többi féle telepítési környezetet is kezeli, pl. flatpaket.) Az a lényeg, hogy ez tök automatikus. (A törött csomag meg olyan, aminek van olyan függősége, ami nincs fent. Ez azért meredek, mert aminek nincs meg valami függősége, azt fel se kéne telepítenie.)
A frissítés is úgy megy, hogy leszedi a friss csomaglistákat, és ha valami újabb, mint ami telepítve van, akkor azt letölti, és telepíti. Semmi olyan nincs, mint Windowson, pontosan lehet tudni, mit csinál.
Ki is írja, ha azt mondod neki.
-
válasz
DarthSun #106717 üzenetére
De benne van, ezért is kéne beraknod az inxi -Fxxx kimenetét, hogy tudjuk, mi a fene van nálad telepítve! Ott a screenshot, hogy benne van a tárolóban a clamtk!
Ja és itt egy leírás a Synaptic használatáról
Ok, most kb 48 órát kell filmeznem, utána lefuttatom és bemásolom, valamint megköszönöm ha megszakérted !
Rád is fér!
Ráérsz, nem szalad el egyikünk Debianja sem! Mondjuk nem is feltétlen kell a Debian ehhez.
-
válasz
ubyegon2 #106713 üzenetére
Na jó, átjöttem Debian Trixie-re...
Viszont ezen a ponton álljunk meg, mert nem tudom mi van fenn nálad...nyiss egy terminalt és írd be ainxi -Fxxx
parancsot és a kimenetétProgramkód formázással
rakd be hsz-be, mert így nagyon vakon vagyunk és amiket írsz, az nem valós Debian 13-on!Nem rakom be az egész kimenetet, de ilyet szeretnénk látni! Te rakd be a teljes kimenetet.
ubyegon@Trixie:~$ inxi -Fxxx
System:
Host: Trixie Kernel: 6.12.41+deb13-amd64 arch: x86_64 bits: 64 compiler: gcc
v: 14.2.0 clocksource: tsc
Desktop: Cinnamon v: 6.4.10 tk: GTK v: 3.24.49 wm: Muffin v: 6.4.1 vt: 2
dm: SLiM v: 1.4.1 Distro: Debian GNU/Linux 13 (trixie)
Machine:
Type: Laptop System: HP product: HP ZBook 15 G5 v: SBKPF
serial: <superuser required> Chassis: type: 10 serial: <superuser required>
Mobo: HP model: 842A v: KBC Version 15.4C.00 serial: <superuser required>
part-nu: 3AX07AV uuid: <superuser required> UEFI: HP v: Q70 Ver. 01.29.01
date: 09/24/2024
Battery:
ID-1: BAT0 charge: 53.2 Wh (80.2%) condition: 66.3/90.0 Wh (73.6%)
volts: 17.3 min: 15.4 model: Hewlett-Packard Primary type: Li-ion
serial: 03348 2018/12/22 status: charging cycles: 48
CPU:
Info: 6-core model: Intel Core i7-8850H bits: 64 type: MT MCP smt: enabled
arch: Coffee Lake rev: A cache: L1: 384 KiB L2: 1.5 MiB L3: 9 MiB
Speed (MHz): avg: 2006 min/max: 800/4300 cores: 1: 2006 2: 2006 3: 2006
4: 2006 5: 2006 6: 2006 7: 2006 8: 2006 9: 2006 10: 2006 11: 2006 12: 2006
bogomips: 62399
Flags: avx avx2 ht lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx
Graphics:
Device-1: NVIDIA GP107GLM [Quadro P1000 Mobile] vendor: Hewlett-Packard
driver: N/A arch: Pascal pcie: speed: 2.5 GT/s lanes: 16 bus-ID: 01:00.0
chip-ID: 10de:1cbb class-ID: 0300
-
Sazsi
csendes tag
válasz
IstvánLászló #106704 üzenetére
Ryzen 5 5600
Radeon RX 5700 XT
16 GB RAM -
válasz
DarthSun #106706 üzenetére
Dehogy illogikus, max szokatlan még neked, de ezért is javasoltam a Synapticot, mert nagyanyám is tudná kezelni.
Ott a keresőablak jobbra, beírtam a clamtk nevét, aztán duplakatt a felsőre, bár KDE-n nem tuti, de szerintem igen...kijelölés után nyomsz egy Alkalmaz gombot. Nyilván amit valahonnan leszedtél, azt le kéne pucolni, de arra nyisd meg a terminalt és írd be asudo apt remove --purge clamtk*
parancsot, hogy leszedje, amit le kell. Az apt csomagkezelő rendszerű disztrók szeretik a saját tárolókban lévő verziójú csomagokat, különösen igaz ez a Debianra! Ha valahonnan összehalásztál valamit és az nem az adott verziójú csomag, akkor nyilván a függőségeivel nem fog kibékülni sehogyan sem. Ezt is ki tudjuk küszöbölni, ha nokedliszinten még nem hagyjuk el a biztonságos saját tároló szintet.(megint hamar írtam, de nem baj az, ha többször is leírjuk)
Olyan érzésem van, hogy ha illogikusnak tartod a Synapticon keresztül a dolgokat, akkor elkezdünk mindannyian a terminal használatára átterelni!
-
válasz
tordaitibi #106708 üzenetére
igen, ezt majd megnézem, köszi Neked is !
-
válasz
urandom0 #106705 üzenetére
A Synapticban nem találtam a vírusirtót. apt install clamtk - ez megvolt, de hibás a telepítés, tele függőségekkel.
Emléxem kb 10 éve egy másfajta disztróval(RPM csomagos asszem) is hasonló problámáim voltak. Telepítésnél kiírta a függőséget, levadásztam a modult, mikor az települt, kiírta hogy neki meg egy másik kell, ezt eljátszottam a hatodik szintig...majd Fdisk és Format C: , azóta nem próbálkoztam Linuxal, most gondoltam rá, hogy megnézzem hogy kijavították-e a gyermekbetegségeket, úgy látszik nemegészen... -
válasz
cigam #106703 üzenetére
Magát a csomagtárolót, a működését ? Azt csak néztem, gőzöm nincs mit kell csinálni vele. Variáltam, kattintgattam ide-oda, semmi reakció.
Hogy használni tudjam ahhoz pontról-pontra, és nagyon részletes infó kell.
Hasonlóan mint ahogy én egy fiatalabbnak leírtam a Win98 telepítést, aki nem ebben nőtt fel.
llyen részletességgel indulva :
c:
md Win98
cd Win98
e:
cd Win98
c:
copy e:.
...STB... -
válasz
DarthSun #106700 üzenetére
Legegyszerűbb a saját beépített szoftverkezelő.
Ubuntun így néz ki, olyan mint pl. Droidon a Playstore.
Szoftvert kiválasztod, kattintasz, telepíti.
Van ebből kismillió gui.
Synaptic ugyanez de nekem sokkal nehezebben áttekinthető, én nem szeretem.
Discover...?
Színes-szagos, mivel én guibuzi vagyok ezt használom legtöbbet.
Mindegyik egy gui az apt felett.
Ha tudod pontosan mit akarsz, terminál. -
Petya XT
senior tag
válasz
DarthSun #106706 üzenetére
Nem akarok belekotyogni, de ha ráérzel, akkor már nem is kellenek alkalmazásboltok, vagy nevezzük bárminek. Terminál és synaptic. Egyszerüek, csak meg kell tanulni. Ezzel teljesen el lehet lenni. Sajnos a mostani disztrók meg pont az ellenkezőjét teszik, próbálják rávezetni a usereket a saját megoldásaikra.
ClamAV: /Ez Mint, de ugyanaz a metódus/
Innen kijelölve a telepítésre, és hozza a függőségeit. -
válasz
DarthSun #106700 üzenetére
A #106686 hozzászólásban Ubi tett be egy képet a Synapticról. Amiket abban látsz, azok a csomagok, amik a csomagtárolóban (repozitóriumban) vannak. Amit onnan telepítesz, azzal 99%-ban nem lesz függőségi problémád (törött csomagok, stb.).
A #106681-ben pedig hcl rakott be egy képet a Gnome Software nevű szoftveráruházról. Alapvetően ez is ugyanebből a csomagtárolóból dolgozik (ill. tud még ezek kívül más típusú csomagokat is telepíteni, de ez neked most nem fontos). Aztán, hcl írt egy apt parancsot: sudo
apt install clamtk
Ez megint csak nem csinál mást, mint feltelepíti a clamtk csomagot az összes függőségével együtt. Ez a csomag szintén ugyanabból a repoból jön, mint ha Synapticcal vagy a Szoftveráruházzal telepítenéd, mert a Synaptic gyakorlatilag az apt parancs grafikus előtétprogramja.
-
válasz
DarthSun #106695 üzenetére
Nagyon más vonalon mozgok, évek óta Dél- koreai sorozatokra vagyok cupanva!
No de...amit írsz, hogy letöltöttem a netről, azt ne csináld! Sose! Nem, nem, nem! Van pár kivétel, de ott még nem tartunk.
A netről a Debianod fog letölteni, nem a user!
Ezért vannak a saját csomagtárolók, másnéven repók!
Többek között ezért is a Synapticot kéne használni csomagok telepítéséhez is! Jelenlegi szintén bőven elég frissek a Trixie csomagjai, sőt most tényleg frissek, hiszen pár hetes a Debian 13. Ami nincs a tárolókban, azt felejtsd el egyelőre.
(közben látom, hogy ez már le is lett írva)
Kezdj el ismerkedni a Synaptic csomagkezelővel minél hamarabb!
-
IstvánLászló
őstag
válasz
Petya XT #106698 üzenetére
Szia! köszönöm az infot és azt hogy írtál.
#106697 IstvánLászló
Ide idézem," de sokfelé olvasom, hogy nem akar menni.",ezt mondod most,erről én nem is tudtam hogy nem mindig göbölyű a rendszernek a müködése,de megtalátam a jó megoldást.
Itt a megoldás a problémára - ha más is ezt tapasztaja,hogy lassu a rendszere,remélem ezzel tudtam mindenkinek is segíteni,ezt én is meg is jegyzem magamnak. -
cigam
titán
válasz
DarthSun #106693 üzenetére
A linux-on nem úgy működik, hogy valahonnan letöltöm és telepítem. Főleg a kezdőknek. A csomagtárolóból kell telepíteni. Ez biztosít egyfajta integritást, mivel ha van valami függősége (plusz programok/modulok "csomagok"szükségesek a működéséhéhez), az adot disztró tartalmazza, és automatikusan feltelepíti, a "fő program"mal együtt.
Külső tárolóból/fájlból csak végszükség esetén szabad telepíteni, amikor nem elérhető, vagy nincs megfelelő alternatíva az adott disztróban. -
Petya XT
senior tag
válasz
IstvánLászló #106697 üzenetére
...nekem meg az jutott az eszembe a 22.2 kapcsán, hogy lehet, hogy a 6.14-es kernel mégsem annyira jól muzsikál? Mik ezek az összeomlott telepítős történetek? Megszaporodtak. Én nem telepítettem még élesben azzal, de sokfelé olvasom, hogy nem akar menni. Ez csak egy hangos gondolat.
-
IstvánLászló
őstag
válasz
Petya XT #106672 üzenetére
Szia! köszönöm a kérdésedet és azt is hogy írtál.
Azt szertném most mondani pontosan értem amit most mondasz,ígyekszem pontosan leírni a tapasztalataimat.
Az install élesben - ment,a tükör nem lassu - nálam,hdd szerintem jól teljesítménnyel - dolgozik,igen Nvidiát feltettem a terminálban,játékoknak a kapcsán - minden fotós csomagot szintén installáltam.
Az imerősőm szeretné használni a rendszert,játékainak a futtatására.
A hdd-jét Ő máma hozza is át,mindent megmutatok hogy értse a rendszernek a működését és az ő gépe is Nvidia 1070-el fut és procija -ramja is ójan mint az én gépemé,tehát ezért nem lehet - probléma is ezzel.
A Linux Mint 22.2 Zara Cinnamon iso-ját letőltőttem,most megint újjra az elöb és ment a re install síkerült élesben futtatnom a rendszert.
A letöltés - közben mesérülhetet az iso,régen olvastam hogy ez elöfordulhat,eszembe is jutott ez és ezért ezt megtettem.
A rendszer jelenleg jó gyorsan fut,mint ahogyan ezt régebben is tapasztaltam,
A lutris-al inditottam: StarCraft gamet jól fut,problámákat most már nem tapasztalok,steam game szintén jól fut.
Itt a megoldás a problémára - ha más is ezt tapasztaja,hogy lassu a rendszere,remélem ezzel tudtam mindenkinek is segíteni,ezt én is meg is jegyzem magamnak. -
Sazsi
csendes tag
Üdv!
A vén Linux rókáktól kérdezem, hogy melyik disztribúciót ajánlják. Inkább játékra, de azért általános felhasználásra is alkalmas legyen. Köszi. -
-
válasz
DarthSun #106688 üzenetére
Érdekeseket írsz, de ha kipihented, valahogy ezen a konkrét esetén keresztül megnézzük miket ügyeskedtél össze! De ahhoz tiszta fej kell mindkettőnk részéről! Már én is elkezdtem sorozatozni!
Pedig nyusziorvosláson kívül nem sok mindent csináltam, de pszichésen az is fárasztó tud lenni...
Ahogy nézem a viruskergető kérdését, sok új infó fog fárasztani következő hetekben, de ez ilyen!
-
válasz
ubyegon2 #106686 üzenetére
Synaptic fent van, felpakolta a telepítő, az írja hogy törött a feltelepült vírusirtó, de megoldani nem hajlandó, én meg még nemtom mi az orvosság, csak nézegetem, mint a vettmalac.
Majd folytatom a kapott instrukciók alapján, most filmeznem kell, valamint a sok alvásban úgy elfáradtam, hogy ezt ki kell pihennem -
-
válasz
DarthSun #106683 üzenetére
Nagyon jó választás esetedben a Debian, igaz Cinanmonnal lenne az igazi, mert a KDE az szereti, ha vele is sokat foglalkoznak, a Cinnamon meg egyszerű és elvan szépen a háttérben. Kb olyan a különbség, mint a türelmes házinyuszi és az akaratos, hisztis törpenyuszi között.
Anno Linux Mint Cinnamon mellé azért raktam fel a Debiant, hogy megismerjem a rendszer működését, legalább stabil user szinten. Nagyon jól el lehet vele tanulgatni, aztán ha kezd unalmas lenni, akkor tudsz magadnak kihívásokat is kreálni, például felraksz nem stable repot és onnan frisssíted a DE-t vagy egy más komplexebb csomagot, ez azért is jó, mert nagyon jól meg lehet tanulni a függőségek kezelését. Mondjuk kb 5 év alatt már sokat felejtettem, de az elején nagyon szórakoztató volt a Debiant gyilkolni!
Csomagkezelésre neked most a Synaptic lenne az ideális, nagyon informatív és nem kell sok terminal parancsot kikeresned például a függőséges kezeléséhez. GTK-s a Synaptic, de QT alapon is használható és komplexebb, mint a KDE-s megfelelője.
Itt van példának egy mesa csomag a jobbgombos almenüvel, kb mindent megtudunk róla...tényleg totál komplex csomagkezelő, a rendszert is tudod innen frissíteni:
Anno ha Wines csomagneveket tudtam csak, az https://alternativeto.net/ volt egy jó alternatíva kereső, azt is megnézheted, mert Synapticból nehezebb keresni, ha nem vágod a csomagok neveit.***********
Másik téma, ha már cigam ft megint morog...itt a harmadik sor a magyarázat arra, miért célszerű külön hsz-eket írni. Nyilván ez tartalmi hsz-ekre érvényes inkább. Egy kérdés esetén az összes kapott választ láthatjuk, de csak akkor, ha nem összevontan kezeljük egy hsz-ben a válaszokat.
-
cigam
titán
válasz
tordaitibi #106682 üzenetére
Nem sokkal elmaradó tudás? Azt említettem már, hogy csak a foglalt területről készít mentést, így lényegesen kisebb lemezképet állít elő?
Jajj nem kell itt bocsánatot kérni, mert valamiről más a véleményed. A fotót csak azért tettem be, hogy illusztráljam azt, hogy minden lépésről kapsz egy rövid leírást, magyarázatot magyarul, hogy éppen mi a teendő, mit kell kiválasztani.totron
Jójó, de milyen programokat tudok futtatni? -
totron
addikt
Haiku Ezt is használhatjátok.
-
válasz
cigam #106677 üzenetére
Csak a példa kedvéért írtam a hsz.-t és ezt a screenshotot találtam legelsőre.
Van féltucat teljesen ingyenes ilyen szoftver, nem sokkal elmaradó tudással.
Ünnepélyesen elnézést kérek hogy egy szemléltetés miatt ekkora hibát vétettem. Nem a fizetős-vs-nemfizetős a csapásirány és pont nem is a tudást konkretizáltam hanem a felület szemléltetése lett volna a lényeg. -
válasz
DarthSun #106679 üzenetére
Nem úgy, milyen OS.
Ha Debian, és KDE felület van, azon a Discover a szoftverbolt (nyomsz egy Windows billentyűt, és elkezded írni), ha Gnome a felület, akkor a Szoftver (vagy angolon Gnome-software).
Gnome-n ez ennyi :Parancssorból meg
sudo apt install clamtk
(ide felsorolhatsz még egy rakás progit, amit fel akarsz tenni, és feltelepíti).
A ClamTK amúgy is csak egy felület a clamav-nak.Mondjuk Linuxon nem annyira érdekes a vírusirtó, max. a többi gépedet véded, ha erről másolsz oda valamit.
BTW nem, a Debian nem kezdőknek való. Ubuntu, Mint való kezdőknek (amiknek az alapja Debian, az igaz).
-
válasz
CPT.Pirk #106678 üzenetére
A retró topikban ezt javasolták. Jó lesz ez, amit a telepítő felpakolt, működik minden, sokat fejlődött 10 év alatt, mióta utoljára próbáltam a Pingvint. Elég komplex félmodern vasat pakoltam alá, felismert minden alkatrészt, 2 videókártya is van benne.
Nyilván a HD6870 csak retrózáshoz kell. A modernizált XP is látja jól az egész hóbeleváncot.
A Debian telepítési gondok is csak addig gondok, míg ki nem alakul a tapasztalat, de ez általában máskor is így van.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
DarthSun #106675 üzenetére
Kezdőként vannak könnyebben használható megoldások, mint a Debian. Volt valami határozott indok a Debian mellett?
#106674: azért igyekszünk 1 hsz-en belül tartani a mondandónkat, ha belefér a szerkesztésbe. Az 1 soros hozzászólásokból 3-4 már kitölti a képernyőt és az nem ideális.
SupRaa: nem jelentgetünk, megoldjuk házon belül.
-
cigam
titán
válasz
tordaitibi #106670 üzenetére
Tőlem nem idegen a terminálos felület. Bármennyire kezdő, bízom benne, hogy tud olvasni. Minden szükséges információk oda van írva, hogy tudja mit kell kiválasztani. Értem én hogy csak a halott kezéből lehet kicsavarni az egeret, de ott sem tanácsos vakon kattintgatni, várva, hogy mi fog történni.
Ugyanakkor az Acronis programja nem csak fizetős, előfizetéses! Évi 16e Ft-ot kérnek a használatáért. https://www.acronis.com/en/products/true-image/comparison/
Nem túl korrekt egy fizetős programmal összehasonlítani(ráadásul ha jól tudom ez is csak szektor szintű másolatot készít az ext4 fájlrendszerű partíciókról!). Ha már mindenképpen GUI megoldást keresel, legalább egy hasonlóan ingyenes megoldást állítanál párba vele.
Nem egyszer ki lett hangsúlyozva, a többivel ellentétben a Clonezilla, csak a foglalt területekről készít mentést. Így egy 1TB-os lemezről, amin csak 200GB foglalt, egy 200GB-nál is kisebb lemezképet készít, mivel csak a foglalt szektorokat menti, és a lemezképet röptében tömörítve menti le. Szerintem ez van akkora előny a többivel szemben, hogy egy totál kezdő is lenyeli a békát, és a karakteres menükön keresztül kezeli. De szó volt a Rescuzilla-ról is, ami egy GUI-s forkja.
Szóval én nem ajánlanék egyből egy fizetős programot csak azért, mert GUI.
Ja és a tud magyarul:
IstvánLászló
Amikor kimész, és sötét a képernyő, lépj át terminálba, és nézd át a hibanaplókat, mire panaszkodik. Az nVidia VGA nyílt, vagy zárt verziójú? Én a VGA környékén keresném a hibát. -
-
A logines mizéria után megy a telepítgetős lámaságom, nem értek sem a mellékelt csomagkezelőhöz, sem a parancssorihoz. ClamTK félig felment, de "töröttet" ír, tele függőségekkel. Szóval ezt gyakorolni kell. Nem olyan mint a Wines, hogy Setup/csomó Enter-Ok, aztán jóvan.
-
Petya XT
senior tag
válasz
IstvánLászló #106671 üzenetére
Szia,
A telepítés lassulása részben a HDD miatt lehet, de valószínüleg inkább az alapértelmezett tükör lassúsága miatt, ezért érdemes alányitni az infó ablakot telepítéskor. Szerintem neked az Arch után ez egy lassú, unalmas rendszer lesz.
Zárt Nvidiát feltetted?
-
IstvánLászló
őstag
Linux Mint 22.2 Zara Cinnamon iso-ját letőltőttem,mert érdekel az hogy mára már mi is változot a rendszere és a müködése,Linux Mintet ajánlottátok régebben kezdőnek,Ő volt az első rendszerem és nagyon szerettem használni.
Azt tapasztaltam máma,élesben installáltam 1 tartalék 1Tb sata3 7200rpm-es hdd-re, hogy nagyon lassan futot is le az installja.
A gépem szerintem bőven megfelel a követelményeknek és nem kéne lassunak lennie a rendszernek a futása.
A configom: CPU: AMD FX-8300;16Gb ram;GPU: NVIDIA GeForce GTX 1070 Ti,ezen a gépen tesztelek és probálok is ki mindent is ami fotós.
A lutris-al inditottam: StarCraft gamet jól futot,de kiélpés után látszólag lefagyott a rendszer,csak az egeret tudom mozgatni és semmire nem reagál a rendszer.
A tty2-be belépve azt látom a rendszer müködik,inxi -s kimenetén cpu 25 fokós gpu 37 fokkós,vissza léptem tty2-ből cinnamon felületére és ezután már,mindend jól működik.
Ezt nem értem most miért így müködik most a rendszer.
A kérdésem ezt a problémát más is tapasztalja,gépem biztosan hardveresen jó,mert másik disztroval ezt nem tapasztalom. -
válasz
cigam #106645 üzenetére
Itt nem terminálfóbiáról van szó dehogy. Tudok bánni a sima Zillával viszont miért bűn ha más máshogyan gondolkodik?
És ebben a témakörben nem én vagyok itt az egyesegyedüli aki hozzám hasonlóan örül a guis megoldásnak.Csak gyors kérdés, Te egy tökkezdő színhülyének élete első klónozására melyiket ajánlanád?
(a másodikba a lámasegítő és biztonsági és kényelmi funkciók tömkelege nem látható de tele van ilyen hülyebiztos megoldásokkal, sokat segít és fogja a kezedet) -
Jó lett. Ismerkedés indul.
-
-
-
Ez a parancs megoldotta :
apt-get purge krb5-user krb5-config libpam-krb5
A retró topikban kaptam, hogy futtassam le, utána jó lett :
Köszönöm mindenkinek, bár mivel lámaként kezdem újra, előfordulhat hogy jövök helpért. -
válasz
DarthSun #106644 üzenetére
A Kerberos hitelesítés otthonra nem kell
Valamit belőttél telepítés közben, amit nem kellett volna
Hirtelen nem találok semmit, ami arról szólna, hogy mi ez, és hogy lehet kikapcsolni, legalábbis olyat nem, ami egyszerű.
Amúgy inkább Mint vagy Ubi, Debian nem ajánlott szerintem kezdőknek.
-
cigam
titán
válasz
fekete.puma #106640 üzenetére
Azért nem árt, ha ismeri az EXT4 fájlrendszert. Ha ezek a Windows-os mentő programok nem ismerik a partíció fájlrendszerét (jellemzően ext4), "vak másolatot" készítenek, vagyis szektorral szektorra lemásolják az egész partíciót, mivel fogalmuk nincs melyik van használatban, melyik nem. A Clonezilla-nak az a nagy előnye, hogy sok fájlrendszert ismer, így csak a felhasznált szektorokat menti le, az üreseket békén hagyja. Így eleve kisebb fájlt generál, mint a partíció mérete.
Viszont annyival jobb a clonezillánál, hogy be tudja tallózni a mentéseket, nem szükséges az egész lemezképet visszatölteni, ha csak pár fájlra van szükség a mentésből.tordaitibi
Ez már terminál fóbia! Most nem minden hogy egy GUI ablakban kattintgatsz a menüben, vagy a terminál felületén a kurzor gombokkal? Semmi parancssor, hozzá bonyolult paramétereket nem kell beírnod, a menüpontok szépen kézen fogva végigvezetnek a folyamatokon (akár magyar nyelven is!). -
I02S3F
addikt
válasz
tordaitibi #106639 üzenetére
Ja! Ez nekem is jól jött! Mondjuk én meg voltam a Clonezilla-val is!
-
válasz
fekete.puma #106640 üzenetére
A Rescuezilla inkább csak önállóan bootolható live rendszernek van tervezve?
Igen.
-
-
válasz
SupRaa #106630 üzenetére
live rendszer default user név és jelszó kombó - ezt nemtom mi ilyenkor a default, a rendszerem SSD- re van telepítve jelenleg.
Elgépelés nem valószínű, telepítéskor felírtam mindent cetlire, bill kiosztás ugrálhat, arra gyanakodtam is, bár újra is telepítettem, és akkor egyszerű jelszót adtam meg, mely magyar-angol kiosztás esetén sem változik. -
válasz
tordaitibi #106632 üzenetére
Tudom könnyen papolok a fotelből mert tökláma vagyok ilyesmiben de ehhez az amúgy tényleg remek programhoz nem gondolkodott el még senki egy használható GUI-n?
De, úgy hívják, Rescuezilla.
-
growler
őstag
válasz
"Rescuezilla is the Clonezilla GUI" [link]
-
válasz
DarthSun #106628 üzenetére
Ott valami nem kerek. Whoami parancsramit mond?
Rootként nem kéne semmit kérnie még terminálban sem.
Esetleg egy ls /home , ott milyen usernevek vannak? Mert ha root vagy, és azt mondod neki, hogypasswd usernév
, akkor szó nélkül át kell üsse annak a usernek a jelszavát. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
A helyzet az, hogy ez a karakteres grafikus mód amit használ, ez minden hardveren működik és egységes. Szóval így aki ezt fejleszti az tisztán a feladatra tud koncentrálni, nem kell például a gyártói VGA driverekkel foglalkoznia.
Ha már van GUI-d meg minden, akkor már egy komplett disztrót kell karban tartanod. -
-
-
-
Sziasztok,
Régen Linuxoztam, felejtettem...Debian KDE- vel, és a probléma :
Root- ként tudok csak belépni, a telepítéskor megadott user jelszót nem engedi.
Gondoltam veszek fel egy felhasználót, de az adduser nem működik, vagyis elindul, de új felhasználóra is aktuális jelszót kér, mely ugye nyilván még nem is létezik... -
válasz
tordaitibi #106617 üzenetére
Végre valami valós miatt bosszankodsz
OK, valamivel nőni fog a programok mérete az életciklus alatt, mert rengeteg új cucc kerül beléjük, de ha valami 10x méretű lesz, az komolyan el van b******
Mindezt azért, hogy gyorsabban kész legyen. És akkor hiába van olyan gépünk, ami sokkal erősebb, mint korábban, ugyanúgy lassú minden
Linuxon ez kevésbé jellemző, de azért vannak jelek.Amúgy a Wayland nem csak azért volt muszáj, mert nem kliens-szerver (nem volt az gond X-en sem nekem, sőt, csomó előnye van), de az X már nagyon össze-vissza van kókányolva, a protokoll is nagyon spagetti, meg nem is biztonságos már. A Wayland meg X kompatibilis.
-
cigam
titán
válasz
savior #106618 üzenetére
A Clonezilla képes úgy klónozni, hogy eltérő méretű a cél lemez mérete. Egy próbát megér.
-
savior
őstag
Sziasztok. Van egy pop os az egyik ssd-n, de szeretnem athelyezni ezt a masik ssd-re. Van erre valami egyszeru modszer? Csak az os-t szeretnem attenni, mert a masik meghajto kisebb es nem ferne ra minden.
-
válasz
totron #106614 üzenetére
Teljesen szívemből szólsz.
Droidon a legpregnánsabb ez a "proci van, ram van, lehet írni rogyásig ezeket zabáló optimalizálatlan appokat" tendencia.
Nekem ultrarégi a telóm de az asszonynak egy friss telefon és egy Telekom app másodpercekig nyílik meg. Csak így tovább.
a Skypot tudom felhozni.
Xp-n telepítve 6,4MB (!!!) volt, amit kellett azt tudta.
Mielőtt a Microsoft elkaszálta 1 éve, telepítve 600MB körül volt. 100x lett nagyobb.
Van 2001-es mp3 playerem. Mai napig mindent tud, taget is kezel, eq van benne, tud mappaszintű és playlist lejátszást, skinezhető, van vu metere, vbr és még sorolhatnám. Töknormális guival.
Mindez 0,19MB méretben. Nem elírás. Talán ezt hívták még anno optimalizálásnak. -
-
-
totron
addikt
válasz
urandom0 #106611 üzenetére
Persze, nem az, ezért írtam, hogy az örökség pont átugrott. Mert ma meg már optimalizálatlansági okokból történik közel ugyanaz. Vannak előnyök is nyilván. Mindent egybevéve egyébként nem gondolom, hogy mindent fejleszteni kellene. A Fluxbox is egyszer csak egyik verzióról a másikra nagyon csúnyán megmásult. Működésben, erőforrásigényben. Nem is tetszik. Tipikus rossz példája a "haladásnak".
Puppy-ból mindig Slack alapú volt.
-
válasz
fekete.puma #106604 üzenetére
Igen.
De egyébként a Slackware vonal bajban van, mert bekapcsolt secure boottal nem futnak, legfeljebb, ha utólag hegeszt hozzá az ember valamilyen aláírt bootloadert, vagy először telepít egy aláírt bootloadert pl. Ubuntuból, és azzal bootoltatja be a rendszert. -
válasz
SupRaa #106603 üzenetére
Így van, a SuSe mint rendszer kezdetben egy német nyelvű manuallal, dobozban szállított Slackware volt. Aztán lett, ami most van. Kár, hogy OpenSuse-ból nincs valami minimal változat. Most arra készülök, hogy Suse Studio Expressben rakok össze valamit, kíváncsi vagyok rá, mit lehet kihozni belőle.
-
válasz
totron #106610 üzenetére
A Wayland nem kliens-szerver alapú, pont azért, mert az elég lassú megoldás. Szerintem ez látszik is rajta, az ablakanimációk látványosabban simábbak, mint X alatt.
A Trinity valóban elég gyors, és nagyon testreszabható,, ma egész délelőtt azt tesztelgettem, pendrive-ról futó Q4OS alatt. Kíváncsi lennék, Wayland alá is megcsinálják-e.
A másik kis kedvenc asztali környezetem az LXQt, az épp most Waylendesít, de még elég béta szegény. -
totron
addikt
válasz
tordaitibi #106605 üzenetére
A Wayland nem szégyellte megtartani ilyen értelemben az X örökségét, ami egy lomha, kiszolgáló-kliens alapon megálmodott és megírt konstrukció volt, ez a válaszidőkön is meglátszik. Olyan embertársakkal akik ezeket a milliszekundumokat nem érzékelik, nem tanácsos vitatkozni, mert mindig te maradsz az, akit be kell zárni, hiszen olyat tapasztalsz, ami "nincs is".
Ez a grafikusan látható része, de a disztró maga is lomha sokszor. Nem tudnak, nem is akarnak optimalizálni a fejlesztők, nincsenek rászorítva. Jó hír, hogy a pehelysúly irányába bármikor el lehet indulni vagy ami még jobb, kanyarodni. Unj bele a hülyeségbe és válts.
DE fronton pedig a pattogósság egy jó szó, a KDE, de főleg a Trinity elég jól értenek ehhez. Többet kér a KDE, mégis olyan kis értő precíziókkal él, ami a nap végén kellemesen használhatóvá teszi. Az összhatás a lényeg. Egy LXDE nagyon fapados, ügyetlen megjelenésű, így hiába alacsony igényű, akkor már inkább XFCE, mivel picivel többért ad láthatóan jobbat. Ezt mindenki látja, kitapasztalhatja maga mi jó neki. Az üresjárati memóriaigény sem feltétlenül mérvadó, a lényeg inkább, hogy milyen ügyesen, dinamikusan, flottul használja fel, pakolgatja menet közben a rendelkezésre állót - ennek a filozófiának persze rendszerszinten is eleve adottnak kell lennie.
A végfelhasználói GUI linuxszoftvertermékek pedig a legpocsékabbak, azokról kevés kivételtől eltekintve nincs mit diskurázni. Ettől függetlenül azért ilyen lassúságra sincs kötelezve egy linux user, mint amit írsz: friss telepíttésekkel, pehelysúlyú megoldásokkal is ez a helyzet?
-
válasz
"Nem mindegy hogy ilyenkor 2GB vagy 2,2GB a ram...?"
Nem.
Ha össz van 2 vagy 4 GB RAM-od, akkor nagyon nem mindegy, hogy mennyit eszik a DE, minden byte számít.
Meg a foglalt RAM-on felüli rész lehet filerendszer cache, ami HDD-s gépen létfontosságú. Szóval kollegának a 4GB-os gépen nem mindegy, mit tesz fel.Meg te szerintem X-es DE-ket néztél. Wayland-en kicsit másképp alakulnak a dolgok
Gnome is rengeteget kajál úgy. A 4GB-os erősebb tabletemen is már a RAM a korlát, Gnome-al, mert az (meg a Phosh, ami ugyanúgy eszi a RAM-ot) használható érintőn.
Hogy mitől öregurasabb egy Ubuntu : dugig van kényelmi szolgáltatásokkal, meg a Canonical saját cuccaival.
Após tett fel Q4OS-t, az is elég lassúka. De akkor már tényleg inkább Mint.Ezért mondom ilyen gyenge gépekre az Alpine-t. Az nagyon kicsi erőforrásigényű, cserébe 0 kényelmi szolgáltatás van, szóval kezdőknek inkább ne.
Most backupoltam a tabletet, amit fentebb linkeltem, 6GB az egész OS a cikk írása óta, ebből valami 1GB lehet a Firefox cache, meg a baromi sok XFCE téma, amit halomra szedtem le, amikor hackeres kinézetet csináltam rá (abból is volt, ami több száz MB)@fekete.puma : 18.04-et használ
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
fekete.puma #106607 üzenetére
Asszem a htop-ot használtam anno, mert az minden disztróban ott volt és azonos. Az biztos, hogy csak a PoP!os evett annyira sok ramot boot után.
Valakinek meg kéne csinálni a friss méréseket...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Korábbi mérésem alátámasztja amit a DE-k kapcsán tapasztaltál.
Az LO-nál viszont szerintem az van, hogy ott a Windows prefetching hatását látod, ami előre betölti a használt programokat a ramba. De ha kicsit modernebb, SSD-s gépen nézed akkor már nem fogsz különbséget tapasztalni. Idehaza az elég bika gépemen 1mp alatt megnyílik a writer, ezt nem tudja hozni a céges Ryzen5 5600XT-s gépem Win10-zel. Windowsnál sajnos megvan, hogy akármit is csinálsz, pár hónap használat után beáll egy lassabb tempóra és úgy is marad...
-
Anno csináltam ilyen DE teszteket sajnos nem dokumentáltam csak amire emlékszek.
Xfce-t kde-t Ubuntu felületet meg azt a csoda lxqt-t vagy mit hasonlítgattam. Maga az alap ugyanaz, a pc, az összes szoftver vagyis szerintem korrekt az összehasonlítás.
Pár 100mega ram eltéréssel mind egyforma volt.
Pl. Lxqt-350Mb KDE meg 600MB.
És ezt azonnal egységesen megtolta ram és procihasználat vonalon egy böngésző 7-8 tabbal.
Nem mindegy hogy ilyenkor 2GB vagy 2,2GB a ram...? teljesen mindegy. Nem az os, nem a DE hanem a rajta futó szoftverek az erőforrásigényesek.Biztosan számít persze más is, kompozitálás stb. de a felhasználói élmény és sebesség 90%-áért a user által elindított szoftverek felelősek nem DE.
Meg ami számít, számora érthetetlen egyébként, valóban picit öregurasabb egy Ubuntu mint pl. egy Manjaro.
Hogy aztán ennek mi az oka gőzöm sincs.És most lehet isenkáromlást mondok.
Nekem eddig szinte csak ratyi, vagy kevésbé ratyi pc-im voltak-vannak.
Tény és való egy W10 boot nem összemérhető egy linux bootal, előbbi 1 perc felett, utóbbi pikkpakk feláll.
Viszont utána nekem MINDEN szoftverem gyorsabban indul, pattogósabb, fürgébb. Még egy mezei Fájlkezelő is fürgébb mint linuxokon.
Ez nem bebeszélés ez tény.
Legpregnánsabb a Libreoffisz.
Linuxon egy örökkévalóság, winen 4-5 másodperc. Ugyanazon a vason. -
fekete.puma
aktív tag
válasz
urandom0 #106602 üzenetére
Valamit valamiért, ha a Debian, Ubuntu vonal nem jön be, az Arch nem alternatíva, akkor az emberek inkább mennek pl a Fedora vagy az openSUSE Tumbleweed irányába,mint egy Salix, Slackware felé.
Ilyen téren a sebesség az másodlagos, harmadlagos mert többségben nem az alapján választanak.
Ott van pl a Manjaro minimalista telepítéssel Xfce környezettel, az sem lassú. -
válasz
totron #106600 üzenetére
A Debian\Ubuntu alapú Puppy, és a Q4OS is elég lassúak. Egy Salix, Slax vagy Slackware még KDE-vel is gyorsabb, mint Debian\Ubuntu alapú disztró mondjuk Fluxbox-szal.
Az MX (és a Devuan) valamivel gyorsabbak, mint egy átlag Debian\Ubuntu alaú disztró, mert Systemd mentesek.Úgy általában a Slackware alapú disztrók gyorsabbak, mint a Debian\Ubuntu alapúak, csak ugye a csomagkezelés miatt nem ajánlott a Slackware kezdőknek. Salix esetén ezt valamennyire ellensúlyozza a slapt-get.
-
fekete.puma
aktív tag
válasz
CsengődiGeri #106596 üzenetére
Minél lejjebb mégy annál fapadosabb a környezet de annál kevesebb erőforrást fogyaszt.
Kinek mi jön be.
1 LXQt, 2 XFCE, 3 MATE
Pl Lubuntu LXQt vagy Linux Mint XFCE, MATE
Az MX Linux Fluxbox-al is elég könnyű LXQt szintjén van, sokan nem szeretik mert (fapados) de érezhetően könnyebb mint ha feljebb mégy.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Teszt Már csak két hónap van hátra a Windows 10 nyugdíjazásáig, ideje előrelépni
- Teszt [Linux] Vanilla OS, egy Debian alapú immutable operációs rendszer
- Teszt [Linux] Aeon Desktop, egy immutable operációs rendszer az OpenSUSE-tól
- Teszt [Linux] A Flatpak
- Bejegyzés MS Office365 Linuxon
- Bejegyzés [Linux] Futtassunk bármely disztrót a terminálunkban
- Bejegyzés Alpine Linux telepítés mindenféle low-end dologra
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Milyen légkondit a lakásba?
- Vezetékes FEJhallgatók
- Mégis marad a Windows 10 ingyenes frissítése
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Call of Duty: Black Ops 6
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Disney+
- Xbox tulajok OFF topicja
- Ingatlanos topic!
- Mikrotik routerek
- További aktív témák...
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
- Eredeti - Choice - Bundle - Steam kulcsok beszerzése. Írj kérés PM-et!
- Samsung Galaxy A16 5G 128GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Bomba ár! Acer Nitro V - i5-6300HQ I 8GB I 128SSD + 1TB I GTX960 4G I 15,6" FHD I Cam I W10 I Gari!
- HPE Apollo 4200 Gen9 2U rack szerver, 1x E5-2620v4, 64GB RAM, 24x3.5" 2U-ban! ÁFA-s számla, garancia
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Lenovo X13 Yoga 2in1 Thinkpad WUXGA Touch i5-1145G7 vPro 16GB 256GB 4G LTE GPS Win11 Pro Garancia
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest