Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• SteelCowboy
    csendes tag

Figyelem, a nyugalom megzavarására alkalmas, igen szubjektív bejegyzés következik! :D
    Biztosan sokan láttátok a hirdetést, Bluesfan topiktársunk után én is elengedem a Niche Zero kezét :) 14 hónap használat után azért kicsit a szívemhez nőtt, de bő 1,5 hónapja használok mellette egy Mazzer Major E-t, amibe az összes hozzá kapható kést megvettem ( 151A, 151B, 151C, SSP Red Speed) és a C-s késtől kb. leesik az állam. Ízben, gyorsaságban, mindenben. Nagy csalódás volt számomra az SSP kés, ugyanis attól vártam a legtöbbet. Lehet, hogy kellett volna időt adnom neki, de akkor nem tudtam volna gyakorolni az elállási jogot. Bár olyat is hallottam, hogy bevonatos kést nem kell bejáratni, így lehet, hogy sok változás nem lett volna.
    19 g kávéval a kések sebessége:
    151A ~14 mp
    151B ~7 mp
    151C ~3,5 mp
    SSP Red Speed ~12 mp
    Minél gyorsabb annál jobban ízlett nekem a kávé.
    És ami még nagyon tetszik, hogy mivel brutál gyors a kés, ráindítás nélkül is szinte 0 a retenció.
    Nyilván nem azt akarom ezzel írni, hogy mindenki rohanjon Niche-t eladni és Majort venni, de akinek van, tegyen bele C-s kést. Annyi van, hogy mivel igen agresszív, ha van a kések közt kávé, nem indul el. Tehát csak adagonkénti őrlésre alkalmas.
    videó

"Minél gyorsabb annál jobban ízlett nekem a kávé."

Ez talán arra (is) enged következtetni, amit a kézihajtányoknál többen is alátámasztott Kruve-val és egyéb módszerekkel, hogy minél gyorsabban tekeri az ember, annál kevesebb a fine. Talán itt van az eb elhantolva, hogy minél gyorsabban megy át rajta a kávé (vagy mondhatjuk úgy is, minél agresszívabb a késprofil), annál kevesebb a fine és személy szerint neked annál jobban ízlik a végeredmény. Itt kérdezném meg, hogy a ZM gyári kését, a 151F-et nem tervezted kipróbálni? Persze, elvileg filterhez való kés, de ugyanúgy működik presszóra. Szűkebb a presszótartománya, de azért használható (állítólag).

Nekem a Royalban az a kés van, de sajnos eddig még nem tudtam kipróbálni, mert a panelban nem volt helye a konyhának csúfolt lukban, elköltöztünk házba, közben meg beb@szott a köcsög covid, úgyhogy október 25-én elment világgá az íz- és szagérzékelésem és még mindig nem állt vissza 100%-osan. :O
    Neked már minden ugyanaz, mint előtte?

Szóval Koczó93 kartárs tudna többet mondani, mert ő '18 október óta használja a Royalban a 151F-et - nagy megelégedéssel - presszóra is. Ennyi idő alatt biztosan összegyűlt némi tapasztalat vele (amit én is szívesen olvasnék :K)

Új hozzászólás Aktív témák