- Samsung LCD és LED TV-k
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Gaming notebook topik
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Hobby elektronika
- Milyen TV-t vegyek?
- Melyik tápegységet vegyem?
- Ez lenne a népkártya? Teszten a GeForce RTX 5060 Ti 16 GB
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
darvinya
titán
válasz
moha21 #66596 üzenetére
Most komolyan.
Bekötési számozást nem ismered?
Én kérek bocsánatot, hogy egyszerű mobil rajz programban, nincs zöld-sárga vonal színezés.
Konnektoron föld jelzés van, nem vedővezető a fémtesteléshez.(#66599) moha21
Pihend ki magad, mert kiragadtál valamit, ami a dugalj bekötésre írtam, ami a Fi relé után van.
A lényeg, hogy Fi relébe megfelelő fázis-nulla bekötés legyen, hálózat felől.Jó, hogy nem egész épületet alakítjátok át 1 dugalj miatt.
Munkát nem így kell szerezni.(#66597) tordaitibi
Tovább viheti, de most 1 darab dugaljról van szó, nem elosztó/leosztó dobozról.
Ha tovább akarja vinni, akkor már más is hiányzik, nem csak a földelés kikötése táblába. -
moha21
veterán
válasz
darvinya #66595 üzenetére
"Emlékezetből rajzolgattam, s így emlékeztem rá, hogy Fi reléhez közeli a L-fázis, mellette van a N-nulla.
Amúgy mindegy, mert dugaljba fordítva is betudod dugni a dugót."Abszolút nem mindegy a FI relé bekötése.
"Szigetelt dobozba 1 dugalj miatt kiépíteni földet, mint újabb hibaforrás, mert védelmet nem ad, szigetelődoboz miatt"
Földelés nélkül, hogy működne az ÁVK?
Amúgy te tudod, hogy milyen rendszerben létesül ez az elosztó? TN-C, TN-C-S, TN-S, TT, IT. ?
Kismegszakító kell a túláramvédelem miatt mindenképpen. Kombinált védelemmel kiváltható, de drága. ( schneider VIGI pl )
-
törölt tag
válasz
tordaitibi #66589 üzenetére
Köszönöm, jó informatív válasz volt.
Más:
Segítség kellene két SMD helyettesítőre:
- 74F27
- MPF102Milyen könnyen beszerezhető helyettesítője lehet ezeknek?
-
válasz
darvinya #66595 üzenetére
Legyen igazad, es en vagyok a baromsagos.
Meghajtom fejem tudasod elott, de masnak nem osztogasd, esetleg egy vizes betonkevero melle.
Mit rajzoltal "emlekezetbol", ott a kepen az ev rele rajza."Szigetelt dobozba 1 dugalj miatt kiépíteni földet, mint újabb hibaforrás, mert védelmet nem ad, szigetelődoboz miatt"
Ja, nem viheti tovabb hosszabitova a muanyag dobozbol..? Neharagudj, eszednel vagy? -
darvinya
titán
válasz
Rruuer #66592 üzenetére
Emlékezetből rajzolgattam, s így emlékeztem rá, hogy Fi reléhez közeli a L-fázis, mellette van a N-nulla.
Amúgy mindegy, mert dugaljba fordítva is betudod dugni a dugót.A lényeg, hogy Fi relébe megfelelő fázis-nulla bekötés legyen, hálózat felől.
(#66594) tordaitibi
Ez mekkora baromság, amit írsz.
1. Szigetelt dobozba 1 dugalj miatt kiépíteni földet, mint újabb hibaforrás, mert védelmet nem ad, szigetelődoboz miatt
2. Kismegszakítót előre kötve a Fi relé, a túl áram miatt, amitől előbb Fi relé megy tönkre, mire kismegszakító leoldana. -
válasz
darvinya #66580 üzenetére
Abszolut nem jo, elvileg helyes is lehetne de:
1. Semmit nem tudunk a fogyasztasi hely kialakitasarol, a dobozba be lehet allni kulon foldelessel (ami nem art ha valoban az es nem 100ohmos nagysagrendu) vagy csak a fazis-nulla vezeto all rendelkezesre
2. Hibas az ev rele bekotese, folulrol kell a betap, ez a rajta levo rajzrol is lekovetheto, a tesztaramkornek is feszultsegmetesnek kelll lenni leoldas utan, valamint ott van bilagosan a kapocsnal hogy 1 azaz egyes, bemenet.
3. Az alapkoncepcio hibas, legelso amibe bekotunk az a kismegszakito.
Kb. ennyi. -
Brandynew
őstag
Sziasztok,
Nem találtam ennél alkalmasabb topikot a kérdésemnek, de ti biztosan tudtok nekem válaszolni.
Az esetleges áreltérést félretéve van-e előnye vagy hátránya, ha az ELMŰ-ÉMÁSZ-szal vagy az NKM Áramszolgáltatóval van szerződésem?
Egyáltalán hogy működik ez? Nem mindketten ugyanazt az áramhálózatot használják? Tehát ugye nincs a városban külön ELMŰ-s és külön NKM-es vezeték?
Ha nincs, akkor pontosan mi az, amit hozzád az egyik vagy a másik szolgáltató? Csak eladják a meglévő infrastruktúrát?
-
válasz
#68216320 #66586 üzenetére
Mivel az elso fokozat invertalo bemenete testen van es az ellenallasokkal galvanikusan kapcsolodik a kovetkezo fokozathoz, azt is beallitja tapkozepre azaz nulla potencialra. A kimeneti csatolokondenzator mindket laba gyakorlatilag testpotencialon van a kapcsolasba, az offset max. ami esetleg par mV-par 100mV elterest okozhat. Az elkon csak a hangfrekvencias kimenofeszultseg van. Elvileg, ha az utana kovetkezo fokozat korrekt, azaz nullapotencial a bemenet, nem pl. egy tranzisztoros fokozat aminek a bazisa fell van huzva nehany voltra, a kimeneti csatolokondenzator el is hagyhato.
Amire Te gondolsz az egytelepes taplalasnal van, ott egy 1-1 ellenallasoszto es egy hidegitokondenzator allitja be a tapkozepet ami a mindenkori tapfeszultseg fele, pl. 24V tap mellett a kimeneten 12V merheto es ezt levalasztani kell az elko, ugyanolyan polaritassal bekotve mint a rajzon is van. -
nyogo83
senior tag
válasz
csongi #66587 üzenetére
Erre szerintem kesz panel nem lesz(bar biztos van jo penzert kifejezetten erre a celra vezerlo).
Olcso, de meloval jaro megoldas, Arduino vezerlo+erzekelok+relek(viszont itt kell egy kis programozas, meg elektronikai jartassag osszerakni).
Esetleg megnezni, hogy valamelyik gyarto "okos otthon" cuccaibol nem lehet-e osszerakni egy ilyen rendszert kulon modulokbol.
Sima wifirol kapcsolhato releje a Sonoff-nak van ami olcso. -
csongi
veterán
Sziasztok!
Egy locsolo rendszert szeretnek okositani.
Anyyi lenne a lenyege, hogy neten keresztul elerni, es azt inditani, leallitani.
Illetve kesobb par kulso vezerlovel boviteni.
Alkonykapcsolo es páratartalom merovel.
Csatlakozas wifin lenne.
Milyen panel lenne erre alkalmas? -
törölt tag
Azt olvastam és csekély tudásommal magam is úgy vélem, hogy a fenti kapcsolásban van egy hiba. Ennek a megerősítésében/megcáfolásában szeretnék segítséget kérni.
A U15 egy smd LF347 esetünkben, ami egy JFET-Input Quad Operational Amplifier. Namost ennek a tápja +/- 12V esetünkben. Ha jók az ismereteim, akkor ez azt jelenti, hogy a kimeneten megjelenhet szintén +/- polaritású feszültség. Ehhez képest a rajzon a C324 és C334 kondenzátorok, mintha polarizáltak lennének és a PCB-n is normál 22uF alu-elko van. Nem volna érdemesebb átkondizás esetén ezt már bipoláris kondira cserélni?
-
terapeuta007
aktív tag
válasz
johniee #66583 üzenetére
Ha az erositovel kozos taprol megy az a 5v bt modul akkor mindig zajos lesz.(vagyis elvileg a foldhalozat megfelelo kiepitesevel csokkentheto. Osszes gnd egypontba meg ilyenek)
5tekeres valszeg elég a trafo köré. (Lehet lesz az 10is de nem tudom mennyi voltot ad egy ilyen kulso maszek
tekerés)Vekonykabel szorosan koretekered amig 3,5v ac-t nem kapsz. Aztan ragaszto. Egyeniranyitas+ kissebb kondi puffernek.és igy tuti nem lesz zajos
De eloszor kirobalhatod a regulatoros dolgot is ha az jobban tetszik.
-
johniee
senior tag
válasz
terapeuta007 #66572 üzenetére
-
darvinya
titán
válasz
Rruuer #66579 üzenetére
Ha csak dugalj kell, akkor
Fi relébe kell 2-fázis N-nulla betáp, ebből 1-fázist viszed kismegszakító 2-re.
A Fi relé 1-esnél lévő N-nullát kötöd dugalj N-nullájába.
A kismegszakító 1-eséből jövő fázist kötöd a dugalj L-fázisába.
A betáp földet közvetlenül kötöd dugalj földjére.Fekete-fázis; kék- nulla; zöld- föld
-
Rruuer
senior tag
válasz
tordaitibi #66578 üzenetére
-
-
atus72
őstag
Erre gondoltam én is de csak jobb lenne ha minden szervo az ugyanolyan feszültséget kapna mivel a nyomatékgörbéje és a működési karakterisztikája az üzemi feszültség függvénye és ha a külön ágon lévő szervók eltérő terheléssel mennek akkor nem tudom garantálni az ugyanolyan működést. Például a sebbesség is "erősen" függ a tényleges feszültségtől.
Stall torque : 1.8kg / 42.3oz(4.8 V) ; 2.2kg / 56.4oz (6.0V)
Operating speed (4.8V no load) : 0.1sec / 60degrees
Operating speed (6V no load) : 0.08sec / 60degrees -
Rruuer
senior tag
Hali lenne itt valaki aki segítene bekötni egy fi relét és egy kismegszakítót?
-
atus72
őstag
Sziasztok,
Step-up konverterekkel kapcsolatban kérnék segítséget.
Szükségem lenne egy 18650-es akkuból fixen 5V-ot előaállító step up konverterre ami 4-5A tud.
Mennyire szerencsés hogy kisebb terhelhetőségű (2A) step-up konvertereket diódán keresztül közösítek és így táplálnám meg az áramkört?
(maga az alkalmazás az 8db mikro szervo motorból áll SG90, illetve ESP32, egyenként a szervók 500-600mA esznek ha terhelés alatt vannak, nem lesz folyamatos terhelés alatt a rendszer de lehetnek áramcsúcsok ezért is kellene 4-5A. -
kjani18
őstag
-
johniee
senior tag
válasz
terapeuta007 #66559 üzenetére
köszi, rákötöttem az adott csatlakozókra a mobilom 3.5 jack kimenetét és van zene
viszont nagyon halk
Az eredeti NYÁKon ami a magnó részhez volt, azon egy AN7312 IC előerősítő van,
tehát valahogy erősítenem kéne a jelet?
Van itthon PAM8403 nekem. Az jó lenne a célra? -
darvinya
titán
válasz
Tikakukac #66557 üzenetére
Válasz késve, mert…
Aki ráköti ülésfűtést biztonsági rendszerre, az tényleg kontár, s még 230V-os általános hálózat sem engedném javítani.
Másik meg, hogy rohadt kaszni miatti eltolódást max átkebelezésel javítható, de nem ajánlom, mert az életveszélyes balesetkor összeroppanó kaszni. -
GZoli7
senior tag
válasz
terapeuta007 #66560 üzenetére
Nem lenne egyszerűbb egy 7805, vagy lm2596, stb?
A BT néhány mA-nél többet nem vesz fel. -
terapeuta007
aktív tag
válasz
terapeuta007 #66559 üzenetére
*Inkább csak 3,5v ac-t egyeniranyits.*
-
terapeuta007
aktív tag
válasz
johniee #66558 üzenetére
Pb/l és pb/r
És mgnd valszeg .Hát ha a táprészéből(valsz. Trafo) nem jon 5v akkor necces hogy lesz 5voltod.(olyan 5v ami megtudja taplalni a bt modult és nem befolyasolja a cucc mukodeset.)
Ha trafos a cucc akkor megprobalhatsz a trafo koré tekerni vekonykabelt addig amig nem kapsz 4voltot. Ezt egyeniranyitod és arrol mehet a bt modul.
-
johniee
senior tag
Sziasztok!
Egy régebbi miniHiFi kazettás része helyett szeretnék Bluetooth funkciót beépíteni.
Megvan a megfelelő szalagkábel, illetve az érintkezőkről itt egy kép:Az MB+ (VCC) 8.5V-ot ad le, ami ugye sok lenne a Bluetooth egységnek
melyik érintkezők lennének a jobb és bal oldal a sztereo hangnak amit a bluetoothból kötnék a HiFibe?
Köszi a segítséget előre is -
Tikakukac
titán
válasz
darvinya #66556 üzenetére
Kicsit másabb ligában versenyez a 2 téma
Az alapok megegyeznek. Csak a mérték a nem mindegy. Apám erősáramon van, én jellemzően 230V körül mozogtam és később lentebb, most meg jött a kocsikázás, mert nincs szerelő erre sem.
Mikor rájössz, hogy olyan apró ellenállásbeli diffi miatt kaphatsz airbag light-ot, amit eszedbe sem jutott eddig, na ott azért agyalsz, hogy ahham, akkor itt nem az van, hogy random mindegy milyen módszerrel toldok és rakok be dugókat, hanem kőkeményen méricske van 3 tizedesjegyig aztán reménykedsz, hogy most már megüti a szintet a csati. Nomeg nem is nyírja el az ülésmozgatás. Teljesen más világ és problémahalmaz
-
Tikakukac
titán
válasz
darvinya #66554 üzenetére
Nope, villanyos a család, csak az autóvillamossági kérdéseket óvatosan kezelem, elég sok olyan okosság van itt, amit 230V-on nem látsz. Bekötni és kábelezni az új üléseket sokkal viccesebb volt
ECU-ba nincs kötve a rendszer, egyébként programozható lenne maga a kapcsolás is. Most így szerintem 12V elvételre a kapcsoló nyitottba áll vissza mindig, bár fene tudja. Nagyon hibrid hadművelet volt ez így, a gyári megoldás 5 fokozatos, még az ellenállások is megvannak a fokozatokhoz, de itt egy sima kapcsolt ülésfűtés jött Vectraból, ami 1 fokozatos és elvben a burkolaton kívül a switch belseje is olyan, mint ez, amit egy Omega bontás adott, mert kisebb a feje és elfér a gyári helyen is üvegszálazva
-
darvinya
titán
válasz
Tikakukac #66553 üzenetére
Rajz kell?
Mondhattam volna kapcsoló független állású biztonsági áramkör készítés gyújtáskapcsolóra.
Ami annyit tesz, hogy kapcsoló hiába van be állásban és gyújtás is rá van adva, addig nem kapcsol be a fűtés míg a kapcsoló nincs ki állásba kapcsolva, ami újra beállláskor kapcsol üzemre. -
Tikakukac
titán
válasz
darvinya #66552 üzenetére
Ezért hívják gyújtáskapcsoltnak, pontosan
Remek, lövök akkor egy legalább 20A-est holnap, aztán hétvégén talán már letudhatom az okosításokat.
Kövi tétel pedig állófűtés és belső kiegészítő fűtés hőkapcsolókkal oda-vissza vízen, levegőben és olajon
Imádnivaló egy szórakozás.
Na, de köszöntem, akkor első körben ennyi elég is
-
darvinya
titán
válasz
Tikakukac #66550 üzenetére
Pont másodikat vázoltam fel.
Gyújtáskapcsoló-kisterheléssel ellátott más célú relé-behúzó ér ülésfűtés öntartó reléjéhez, amit kapcsolóval kapcsolható egyrészt ki/be.
De ha gyújtás kikapcsolva a behúzó eren nem folyik áram, így ülésfűtés áramkör megszakad, függetlenül milyen állásban van a kapcsoló.
Új hozzászólás Aktív témák
- Kedvező ár! Lenovo T570 laptop (15,6FHD/I5-G7/16GB/256SSD/Magyar)
- Kedvező ár! Dell Inspiron 15 laptop (15,6FHD/I5-G8/16GB/256SSD/Radeon520/Magyar/Win11)
- Ryzen 7 5800X / RTX 4060 Ti / A520M / 16GB vagy 32GB RAM / 256GB M.2 + 1TB SSD / 650W
- Vadonatúj iPhone 14 PRO MAX 256GB space black! 6 hónap garancia! Fulldoboz!
- iPhone 16 PRO MAX 512GB black titanium KÁRTYAFÜGGETLEN! Akkumlátor 100%! Apple garancia 2025.11.14
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
- Bomba ár! HP EliteBook 850 G2 - i5-5GEN I 8GB I 256GB SSD I 15,6" FULL HD I Cam I W10 I Gari!
- Bomba ár! Dell Latitude E5570 Touch - i5-6300U I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I CAM I W10 I Gari
- AKCIÓ! Gigabyte H510M Intel i3 10100F 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1060 3GB GDDR5 Rampage Shiva 500W
- Gyors, Precíz, Megbízható TELEFONSZERVIZ, amire számíthatsz! Akár 1 órán belül
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest