- Gaming notebook topik
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Vezetékes FÜLhallgatók
- Kompakt vízhűtés
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Garmin Edge 1050 kerékpáros óra: mindenből a legtöbbet
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Dell notebook topic
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
darvinya
titán
válasz
zsolti_20 #67297 üzenetére
Egyedi eszközöket gyártani meglévőkből nem.igazán lesz jó végeredménye.
De vannak mágnes zárak, amikben valójában végtelen szolenoid van, abba berakható pl: 20cm-es vas rúdat, amit feszültség hatására végig löki.
Polaritás fordítással ellenkező irányba mozdítja.Maga a szolenoid 8mm vastag, rúd max. 5mm vastag lehet.
-
zsolti_20
senior tag
válasz
Gergosz2 #67295 üzenetére
Igen, mert egyedi területre eredeti megvalósítás szükséges. Ezt az elképzelsét én alakítottam ki. Az egész ötlet egy vízadagológép pohártartó mechanikája adta, ahol egy rugó nyomja elulról a poharakat, hogy fennt kivehetőek legyenek a műanyag poharak.
De ha létezik egyéb ötlet, vizsonylag kis fogyasztással azt is elfogadom. A problémám az hogy ahol alkalmaznám ott sok ksi helyen kellene kiépítenem. Ami annyit jelent, hogy 150db egyidejűleg müködtethető szerkezetre lenne szükségem. Ami mondjuk 20W-os fogyasztás mellett már 3000W-ra jön ki.
De ezzel a kis motoros megoldással és a rugó mechanikával megoldhatónak gondolom. De ha bármi más ötlete van bárkinek azt is szivesen fogadom, max kicsit átalakítom fejben és úgy építem meg.
-
Gergosz2
veterán
válasz
zsolti_20 #67288 üzenetére
Most már nagyjából látom, mit akarsz, de úgy nézem ez sokkal inkább lesz gépészeti kihívás mint, hogy milyen motort tegyél rá.
Amit vázolzál elrendezést, pedig nem nagyon láttam még megvalósítva villamos forgógéppel. Ilyenkor juthatna eszébe az embernek a karos kapunyitó, de ugye abban is a szokásos fogasléc/menetes orsó és motor kombináció van.
-
PH-User
addikt
Sziasztok!
Kezembe akadt egy táp, amiből régebben kiforrasztottam egy kondenzátort de nem jegyeztem fel az értékeit.
Egyetlen egy rajzot tudtam szerezni, a kapcsolása látszik de az alkatrészek értékei nem. A képen bekeretezett C153 nevűről van szó. (Ez ami hiányzik)
A mellette lévő kondit szerencsére nem forrasztottam ki, annak értéke 2200uF 10V, elképzelhető lenne, hogy
a hiányzó is hasonló értékű? Mintha valamiért 3300uF 16V-ra emlékeznék, látszik is, hogy fizikailag sem egyforma a C153 a C152-vel. Mondjuk csodálkozom, hogy mit keres 10V tűrésű elkó a +12V kimenőnél.
Ötletl/tipp/javaslat?Köszönöm előre is!
-
Salex1
őstag
válasz
Salex1 #67269 üzenetére
Senki nem piszkált még páraelszívót?
Ilyen a motorja
Jól sejtem, hogy nem lehet kivitelezni, maximum az 1-es fokozatban az egyik motor kikötését? -
válasz
TESCO-Zsömle #67287 üzenetére
Kene tudni a led bekoteset az alaplapon,
vagyis a testet vagy a pozitivot adja ra a vezerlese.
Azaz amikor vilagit, mihez kepest van rajta a feszultseg. -
zsolti_20
senior tag
válasz
Tankblock #67280 üzenetére
Mingyárt leírom az elképzelésemet, aztán kitaláljuk mi lenne a legjobb.
Szeretnék egy olyan szerkezet építeni, ami úgy nyílik mint az esernyő alsó része, vagy a "vipera" ami a rendőröknél van. Összenyomható és széthúzható. Leginkább a helyspórolás maitt kell ezt alkalmaznom.
5 részből álló egység ami egymsba képes csúszni és kihúzható amikor az szükséges. A feladata annyi lenne, hogy teljesen kihúzott állapotból csukódjon össze, de van amikor 1 egységnyit, de van amikor 3-at kell neki. Amikor ez teljesen összecsukódott, akkor jöjjön vissza fel eredeti állapotába. Mellékelek egy kéept, hogy kicsit érthetőbb legyen, mert így nehéz elmagyarázni.A képen pirossal jelöltem a szerkezet azon részét, ami csukódik és nyílik, középen van egy rugó ami felfelé tolja az egészet, alul pedig egy motor ami csévéli felfelé a szerkezet tetejére erősített cérnát/madzagot/kötelet.
Az egésznak kb 20cm magasnak kell lennie az alső részegység pedig nem lehet szélesebb 3.5cm-nél.
Ha a részegységek teljesen egymásban vannak, akkor a rugó felfelé fogja feszíteni az egészet, aztán ha szükséges a kisebb magasság, akkor a motor lefelé húzza a madzag segítségével.KÉP:
-
TESCO-Zsömle
titán
Forrasztás nem gond, és mint mondtam, nem mechanikus megoldás kell. A HDD LED kimenete lesz az input, szóval megállás nélkül itt recsegne a relé.
A ház 90%-ban RGB, a maradék 10%-ot próbálom cserélni. Az előlapi LED-ek helyére szeretnék CA RGB-t tenni, ahol is az RGB lábakat a vezérlő hajtja, míg az anódot kéne az eredeti HDD-LED kapta tápról kapcsolni.
Azt tudom, hogy valami tranzisztoros megoldás kéne, de ilyen szinten nem konyítok az elektronikához.
Ami az alkatrészeket illeti, hestore-ból készülök rendelni, olyan kéne, ami ott is van.
-
Trebron09
őstag
-
r6man123
senior tag
Sziasztok!
Építkeztünk és történt egy kis baki.
A szellőztető kezelője rj11-es "kábellel" csatlakozik, a falba rj45 cat6 lett behúzva.Megoldható hogy az rj45-ből rj1q-et kötögessek, vagy nem fog működni?
Köszi!
-
mezis
félisten
válasz
TESCO-Zsömle #67281 üzenetére
Ha nem akarsz forrasztással bajlódni, akkor ezek közül válogathatsz.
-
TESCO-Zsömle
titán
Sziasztok!
Szükségem lenne egy kis segítségre. Alaplapi LED-kimenetről szeretnék kapcsolni 5-12V-ot, ha megoldható. Szeretném, ha a dolog reszponzív lenne és nem mechanikus, mivel a HDD-led lenne kicsit árdolgozva.
Előre is köszönöm.
-
Tankblock
aktív tag
válasz
zsolti_20 #67277 üzenetére
Hello,
Léptető motor a te barátod.
Szervonak van olyan fajtája ami folyamatosan is tud körbeforogni, de ott a bemeneti jel függvényében fog forogni, szöget meghatározni magában nem fog ez a típus.Léptetőmotor is képes steppet kihagyni ha nagy a terhelés. Erre is van pl MKS nek megoldása, szenzorral pozíciót mérnek és ha kihagyna akkor vagy próbálkozik az elektronika vagy hibajelet generál. Kérdés mennyire fontos az hogy 100% ig pontos legyen.
Megfelelő méretű stepperrel és egy normális driverrel normális áron lehet kihozni.
-
válasz
DonThomasino #67274 üzenetére
Igen.
Ha túlhajtja esetleg, egyszerű feszültségosztó. -
zsolti_20
senior tag
Üdv emberek! Szeretnék megépíteni egy motorvezérlésre alkalmas kis gépet, arduinoval meghajtva. A motor pontos körbefordulásának szebályozását kellene megoldanom. Melyik típusú motor a legalkalmasanbb erre? Sima kis villanymotorral dolgoztam már, de ott nem volt lehetőségem sok mindent vezérelni. A szervó motor már egy fokkal jobb volt, ott ha jól emlékszem szögekben tudtam meghatározni a körbefordulást. Hallottam valahol, hogy a léptetőmotor lenne a legjobb talán erre, mivel ot pontosan megadható, hogy mennyit forduljon, anélkül, hogy elkalibrálódna. A villanymotor esetén ugye az időben meghatározott fordulat műkdne, de amint kap egy kis terhelést, már nem annyit fordul mint amennyit szeretnék. A szervó motor nem tud többször körbe fordulni, így ha jól gondolom a léptetőmotor lenne a legalkalmasabb? Ott miben határozzák meg a szabályozását?
K Norbi: Ha jól látom az egy egyenirányító dióda és nem ellenállás. Maradhat nyugodtan, az a biztonság miatt van ott.
-
DonThomasino
veterán
Technikailag miben különbözik egy erősítő fejhallgató kiemenete
a hagyományos kimenettől?
Fejhallgató kimenetre kockázat nélkül köthető másik erősítő ? -
orion1025
őstag
Üdvözlet!
Találok valahol ic helyettesítő táblázatot vagy bármi egyebet? Sajnos érdemit nem találtam az internet bugyraiban, de hátha tud valaki ilyet.
-
Salex1
őstag
Nem tudjátok véletlen, hogy a páraelszívóban, hogy szokták megoldani a sebességszabályzást? Két motor van benne, minden fokozaton megy mindkettő. 1-es 2-es és turbó van rajta. Valahogy szeretném átalakítani, hogy 1-es fokozaton éppen csak menjen a motor, sőt elegendő lenne, ha csak egy menne kb. fél sebességen. 2-es fokozat meg a régi 1-es sebességén.
-
Hello,
Javított már valaki Lidl akkutöltőt?
Egy ULG 3.8 B1 van itt nálam. Se kép, se hang. Azaz egyszer elkezdett világítani a power LED, de nem tudom, mitől, mert nem csináltam vele semmit. A tulaj úgy hozta, hogy elsötétült, és csókolom.
Alapvetően ez egy kapcsolóüzemű táp. Az a bajom, hogy a 220-ról egyenirányító után a Graetz-en megvan a tápfesz, a pufferkondit feltölti (de nem sül ki), és a trafó bizonyos lábain pontosan ugyanannyit mérek, mint a pufferkondin. Jó ez így? Nekem gyanús, hogy a power switch halt meg... lehet ez a baja?
Puffer jó, visszacsatolás jónak tűnik... -
-
kjani18
őstag
válasz
terapeuta007 #67264 üzenetére
Köszi! Megnyertem a fogadást
Azért, ha tudom majd megmérem. -
kjani18
őstag
válasz
terapeuta007 #67262 üzenetére
Hali!
A véleményed érdekelne, jelenleg megmérni nem tudom.
Igaz -e az, hogy ha a porszívó cső végét menet közben befogod, a motor felpörög /felbőg/ az áramfelvétele viszont csökken? -
terapeuta007
aktív tag
válasz
Zola007 #67261 üzenetére
Hát AA elem nehinném hogy kiégetheti.
De ezt ugy kell elkepzelni hogy amikor forog 90% energia forgasra megy 10%pedig hőre.
Amiko lefogod akkor az osszes energia hőre megy.
Es amikor lefogod az ellenallasa is kisebb mint mikor forogna.De ha mondjuk 3v(2 elem) on lefogod és ampert mersz akkor nemtom ceruzaelem nembiztos kitud adni elég (milli)ampert ahhoz hogy kisüsse.
De igazabol nemtudni még nem probaltam ki.
Mondjuk 3v on 500 az már elég lehet hogy meghaljon. Egy ilyen kis szar motor. Jah.
Percek alatt.De ha csak egy par masodpercre fel percre lefogod akkor
nem lesz baja. -
Zola007
veterán
ha egy kisméretű AA elemről működő elektromotort (pl. játékautó, ventilátor) lefogunk, akkor csak az elem merül le vagy "leéghet" maga a motor is?
-
mrkase
csendes tag
Sziasztok!
Egy kis segítséget szeretnék kérni.
Akkumulátort kellene cserélnem:
Egy Workers Best WB 10,8 V Li Akkus fúró-csavarozóban gyárilag 3 db PULY C18650P 1300mAh típussal szerelték.Illetve egy Bosch IXO-ban amiben gyárilag egy darab LG CH118650 típusú akku van.
És átszeretnék alakítani egy Black & Decker HP146F2K 14.4V akkus fúrót Li-Ion-osra.
Balancer és töltő elektronikák megvannak már csak az akku hiányzik hozzá.
4 vagy 8 darab aksit ajánlotok bele applikálni?Melyikbe milyen típus ajánlott?
Amiket találtam a nyíregyházi srácnál akit ajánlottatok:
Samsung 18650 30Q
LG 18650 HE4
LG 18650 HB3 (IXO-ba és Workers Best-be van azokba is ajánlott nagyobb kapacitású?)Válaszaitok előre is köszönöm.
-
PHM
addikt
válasz
SchumiBácsi #67257 üzenetére
Ebben az esetben a magasabb feszültség nem probléma.
A terhelőáram az, ami melegítheti a csatlakozót, s mivel az jóval kisebb
a megengedettnél, nem lesz vele gond. -
Újra itt vagyok
A párásító program egyelőre megússza az erőművi bővítéseket, viszont egy kis elektromos átalakítás nem ártana. Jelenleg kettő szerény teljesítménnyel és ezáltal fogyasztással bíró párásító van.
24V 0.5A, ami 12watt fogyasztást jelent fejenként. Ennyiért most kettő konnektor is foglalt, én viszont jobban szeretném ha csak egyet foglalna a cucc. Így azt gondoltam hogy táp gyanánt ez a 24V adapter megfelelő lenne, ami ebbe az eszközbe csatlakozna.
A szóban forgó eszköz után 1-1pár vezeték indulna ami ezzel a csatlakozással állna a fogyasztóhoz.
A kérdés az, hogy bár 12V 5A a csatlakozás, gondolom nem olvad le ha ezúttal 24V és csak 0.5A menne rajta.
Előre is köszi!
-
Predator2
addikt
Helló
Ehez a lámpához kell a "0"?
Nem vagyok villanyszerelő, így inkább kérdezek. Egy hagyományos ufó-lámpát cserélnék le erre.THX
-
Met
nagyúr
válasz
tordaitibi #67247 üzenetére
Ha bekötöm a harmadik szálat töltő nélkül nem indul el a tab és nem is tölti.
Ha kihúzom a töltőt ki is kapcsol.
-
Ha nem polaritáshelyesen forrasztottad be, vagy abban a pillanatban elszáll a töltőmodul vagy az egész készülék, vagy felfújódik az akku zárlatba. De hogy így el nem idul a tab, meg nem tölt 10%-ot az biztos.
Vagy nem történik semmi, ez a kevésbé valószínű eset de nem működik ekkor sem.
A harmadik szál mindenképpen kell, a legvalószínűbb hogy ez az akkumulátor hőérzékelő termisztora és nem jó értékű, azt tudatja a készülékkel hogy túl meleg, ezért korlátozza vagy leállítja a töltést. -
Met
nagyúr
Ha rossz helyre ("piros" helyére a "feketét") forrasztom be az akku vezetékeit a tabletbe, attól az még működhet?
Tegnap 3 óra alatt 10%-ot töltött és le is állt a folyamat.
Szóval okozhat ilyet a felcserélt vezeték? Jó helyre forrasztottam csak még erre tudok gondolni, hogy az akkun rossz felcserélték a színeket. -
Van arra bármilyen mód, hogy egy noname LED szalag áramigényét megállapítsam? Van nagyon olcsó kínai szalagom (5m volt 2 dollár), 3528 chipes, 12V 1.8A dugasztápról is megy, multival ilyenkor 580mA áramot mérek vele az 5 méteren. Ez kicsit hihetetlen nekem...
-
Helló, van egy ilyen PAM8403 modulom:
Az a gondom, hogy mikor leveszem a tápot róla, pattan egyet a hangszóró. Próbáltam a MUTE-tal némítani, de nem segített. Még ki akarom próbálni a SHUTDOWN bemenet állítását, de mivel vágni kell hozzá a nyákon, ezért segítene, ha valaki meg tudna erősíteni abban, hogy érdemes egyáltalán kipróbálni.
-
Hujikolp
őstag
válasz
alienpapa #67228 üzenetére
Kb 5000 ft. +30-40 nap posta.
-
parkasz
senior tag
Sziasztok!
Szeretnék segítséget kérni. A gyerkőcnek karácsonyra bútorok újrshasznosításával tűzoltóautót építek. Amivel hondban vagyok, az a világítás. Első, hátsó és persze piros-kék villogó. Jó lenne belülről kacsolni, mint az igaziban. Ti milyen megoldást javasolnátok?
Ami találtam az csak sima távvezérlős lámpa [link] ami mondjuk sima világítáxnak kb oké.
A villogó még mindig kérdéses.
Persze ha tudtok jobb, elegánsabb megoldást azt szívesen és köszönettel veszem! -
csongi
veterán
Sziasztok!
Van egy ilyen samsung rts e10 dvd lejátszóm.
nem szeretném kidobni. Van rajta USB2.0 port.
lehet olyan kékfogas eszközt beledugni amivel a telefon kapcsolódna? Így megmaradna hangfalnak.
Sajnos semmilyen hangbemenet nincs rajta. -
Hujikolp
őstag
válasz
alienpapa #67223 üzenetére
Ha nagyon pontosan szeretnéd beállítani, akkor igen. Ha elég kisebb pontossággal, akkor telefonra letöltöd pl a Spectroid-ot vagy Advanced Spectrum Analyzer PRO, majd csendes környezetben megcsinálod azt, amit fent írtál. Ha tiszta a hang, akkor nem lesz harmónikus mellette (kis tüske). Ha a tüske mellett látsz más tüskét is, akkor torzít, szóval visszább kell venni.
-
mezis
félisten
válasz
cool13 #67222 üzenetére
Üdv.!
Van az olcsóbban is. Figyelj a méretre.
Fog az menni 80 - 100uF-ossal is. Amikor elkezdett bizonytalanul működni, sokkal kisebb lehetett már a kapacitása.
Talán nem nagy rizikó ha átmenetileg csak 350V-ossal helyettesíted.A kapacitás is lehet nagyobb (Pl. 200uF, de annak a mérete is sokkal nagyobb lesz). Az egyenirányító Graetz-et fogja jobban terhelni a nagyobb feltöltési áram.
-
alienpapa
senior tag
Sziasztok!
Azzal kezdeném, hogy abszolút nem értek az elektronikához.
A következő lenne a történet.... Hangcuccot építettünk a kocsiba, erősítő, első szett, mélynyomó stb stb.... Szeretném megtalálni azt a pontot, ahol még az erősítő nem ad ki magából torz jelet. Ugye ezt a hozzáértő emberek fülre megmondják de én nem. Youtube-on van néhány videó, amiben azt csinálják, hogy a szetthez egy 1kHz-es, a mélyhez egy 50hz-es zaj nélküli jelet küldenek és szkóppal mérik a kimenetet. Addig tekerik felfelé a Gaint-t , amíg a jel szinusz függvény formájú. Ha torzul a jel, akkor torul a hang is.
Szóval arra gondoltam, hogy vennék egy nagyon olcsó szkópot, amit semmi másra nem használnék, csak az előbb leírt dologra. Ti melyik műszert ajánlanátok erre a célra? -
cool13
őstag
Sziasztok!
Laptop táp működik, de egy idő után lekapcsol. Szétkaptam és egy kondi szált el benne. Már a burkolat levételekor, folyadékot találtam belül. Egy kondi púpos, innen ömlött ki. 120uF 420V magassága 31mm átmérő 19mm. Nem nagyon találtan online.
Hol tudok ilyet kapni? Ahol meg volt, ott majd 4 ezer lenne kiszállítva. Annyiért majdnem veszek egy új ilyen tápot kínából.
Más is elszállhatott e?
Helyettesíthető mással? Gondolom nagyobb uF lehet csak a feszültsége nem lehet kisebb. Vagy esetleg az is lehet?
Bekorlátoz a beépíthető mérete. -
mezis
félisten
válasz
hundai #67219 üzenetére
Nekem meg le kellett húznom egy tabtet akku csatlakozóját ahhoz, hogy újra működjön.
Bizonyára gyári alapbeállításokra állt vissza.3 vezeték: az egyiken vagy kisebb feszültség mérhető, vagy semmi. Adatvezeték, a töltésnek nem oda kell csatlakozni. (Vannak cégek, amelyek az adatvezetéket pl. arra is felhasználják, hogy az idegen szagú akku töltését letiltsák.)
-
Met
nagyúr
Kicseréltem a táblagépben az akkut, kínából rendeltem.
3 vezeték jön ki belőle és a régi akkuból is 3 vezeték jött ki. Ugyan olyan színűek, ugyan olyan színsorrendben forrasztottam be az új akku vezetékeit.
De nem tölti az akkut, bekapcsolni bekapcsol csak nem tölt, se a töltő se az akku nem melegszik.
Ki lehet valahogy deríteni hogy a színek a régin és az új akkun ugyan azt jelentik? -
válasz
tordaitibi #67215 üzenetére
Akkor neked páramentesítő kell.
-
myckie2
őstag
Sziasztok!
Valaki ismer Szegeden vagy Budapesten olyan személyt, aki mikrochipet rá tudna forrasztani szalagkábelre?
Pontosan róluk lenne szó: [link]Forrasztásban nem vagyok otthon és hiába próbálkoztam ilyen kicsi méretben számomra esélytelen a dolog.
Előre is köszönöm! -
válasz
SchumiBácsi #67213 üzenetére
Boldog emberek...
Nalam 1927-be epult haz, alapja nincs, osztol tavaszig saletrom, nedvesedes, vizkicsapodas a falakon es penesz az van.
Gyertek at hozzam, par vodor páráért -
pjen
félisten
válasz
SchumiBácsi #67213 üzenetére
Tepsit kell tenni a radiátorra.Egy időben lehetett is kapni.Gondolom most is lehet találni valami alkalmasat.Az jó nagy víz felület.Cégnél van egy indukciós rezsó,azt hiszem 1000-2000W,állítható+hőfok szabályzós.
-
Gondolom 24/7 üzemelnek. Régebben volt radiátoron tálban víz de az nevetségesen alacsony víztükör, kb. félliter napokig párolgott csak el...
Tavaly átalakítottam egy 5literes kannát és az már fél litert egy nap alatt kiadott, függesztett és felitatott szövet+ventilátorral szellőztetve, de összességében az is nyűg.
A merülőforraló csábító és olcsó megoldás de kérdés lehet e folyamatosan forralni vele - vagy úgy összejátszani a teljesítmény+víztömeg arányt hogy nehezen forralja fel, addig is párolog.
A legjobb az indukciós főzőlap lenne de azoknál sok kilowatt van ... nem tudom létezik e olyan ami például 2kilowattos, de folyamatosan tud például csak 500wattal menni. A ki/be rendszer nem jó, mert akkor mindig teljes teljesítménnyel ránt a hálózaton. Úgy kell elképzelni a gondot mint az on-off vs inverter klímánál.
-
pjen
félisten
válasz
SchumiBácsi #67210 üzenetére
Nekem családi ház,de ugyanez a gond.Én akváriumot és szoba szökőkutat üzemeltetek.Így fel tudom 40% ra tornázni.
-
Üdv all! Biztos rossz helyre írok de a végső megoldás itt lesz
Párásítás témakör. Nemrégiben indult a fűtés és ezzel lecsökkent a páratartalom is. Eddig is tudtam hogy gáz van télen (analóg mérés 30-40% között) de egy időjárás-állomás beltéri egysége még ettől is rosszabb 20% alatti értéket kezdett mérni.
Utóbbihoz utánaállítottam az analógot (állítható és javasolt is a beállítás beüzemeléskor, de mivel nem volt kontroll így nem csináltam vele semmit). Most szinkronizálva egyformán mérnek.
A párásító beszerzéséig a radiátor felét vizes törölközővel borítottam be, ami óránként 100ml vizet párologtat. A páratartalmat 30-35% között viszi, ha kétóránként cserélem. A párásító hasonló értéket produkál magában de inkább a 30%hoz van közelebb mint a 35%hoz. A párásító egy ultrahang alapú hideg párásító.
Érdekességként megemlítem hogy a törölközős módszernél tiszta a levegő, míg párásítóval köd van (lézernél látszik a sugár) még sincs különbség a páratartalomban. Ez hogy lehet?
És most jön a lényeg: a 30-35% továbbra is gyenge és nem akarok drágább párásítót venni.
Merülőforralóval forralnék vizet 1-2 órán át este. Bírják ezt a fajta igénybevételt? -
Batman2
őstag
Használt már valaki HR202 pára érzékelőt ?
Ha igen, hogyan működött ?
Üdv.
-
Batman2
őstag
Próbált e már valaki ilyen modult, működik e ??
[link]Azért érdeklődöm, mert én beszereztem HR202 pára érzékelőt, ami elvileg rezisztív módon működik, tehát az ellenállását kellene változtassa a levegő páratartalmának változásával, de egyszerűen ellenállást mérve rajta műszerrel, vagy ellenállással tápra kötve, mérve a csomópontot az ég világon semmi sem változik !
A dokumentációja szerint váltakozó áramú táplálás kell neki, hogy ne polarizálódjon, viszont ez a belinkelt, megvásárolható kis kapcsolás is értelmezésem szerint egyenárammal táplálja, ezért érdeklődöm, hogy valakinek is működött e ez már !?Üdv.
-
Ribi
nagyúr
válasz
bartucz911 #67204 üzenetére
Ahogy PHM is írta, a feszültség is állandó, mert ez nem a tápfesz értéke.
Mindegy, hogy 230V-ra van kötve és úgy megy át az ellenálláson 1A, vagy 12V-ra és úgy, mert itt az ellenálláson mindkét esetben ugyan annyi feszültség esik 1A esetén. -
PHM
addikt
válasz
bartucz911 #67204 üzenetére
Az "U" itt a biztosítékon eső feszültség, amelyet az azon átfolyó áram,
és a biztosíték ellenállása határoz meg, s független a tápfeszültségtől. -
And
veterán
válasz
#04441088 #67200 üzenetére
Ha tényleg ennyire igénytelenül oldotta meg a gyártó, hogy a zöld fényt adó lézerdiódát visszacsatolás nélkül hajtotta, és az idővel elhalványult, akkor jó eséllyel túlhajtotta a kapcsolás a lézert, és az szépen lassan - de inkább jóval hamarabb, mint kellett volna - tönkrement. Az LD harmadik, láthatóan bekötetlen kivezetése szinte biztosan a belső monitor- vagy fotodiódáé, ennek a jelét szokás figyelembe venni a dióda vezérlésénél, hogy ne szálljon el, és állandó maradjon az optikai kimeneti teljesítménye.
Biztos be lehet szerezni önálló (vagyis hullámhossz felezővel egybeépített infra-) zöld lézerdiódát, de egyrészt nem tudod a pontos típust (működési áram / teljesítmény), másrészt nem feltétlenül olcsó egy ilyen, bár mostanság a bivaly teljesítményű zöld lézerpointerek sem méregdrágák. -
Ribi
nagyúr
válasz
bartucz911 #67201 üzenetére
Egy sima kis olvadó biztosítékra csak áramot adnak meg. És azt lehet használni bármilyen helyen a megadott max fesz alatt. A szálat megolvasztó hő a P=I^2*R-ből jön (ez így kicsit hülyén hangzik tudom na
) és független a feszültségtől.
-
bartucz911
tag
Sziasztok,
Csöves biztosítékokkal kapcsolatban érdeklődnék. Ha mondjuk egy 12 V-os fogyasztót akarok védeni ami 500 mA-t fogyaszt és beteszek egy 1 amperes 230 V-os biztosítékot a körbe. Akkor az 12 V-on is 1 ampernál fog kiégni? Válaszaitokat előre is köszönöm. Amennyiben valaki tud ezzel kapcsolatban használható információt linkelni vagy valamilyen forrást ajánlani azt megköszönném!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BESZÁMÍTÁS! ASUS STRIX B650E-E R7 7700 64GB DDR5 1TB SSD RTX 3080 10GB Thermaltake Ceres 500 850W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 4060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RX 7700 XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 12, Xiaomi Redmi Note 12 Pro, Xiaomi Redmi Note 12 Pro+
- Bomba ár! Dell Latitude 7320 - i5-11GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest