-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
-
baly81
aktív tag
válasz
ViZion #100053 üzenetére
Nem beszélve arról, hogy így biztosan mindenhol a kifizetett, jó minőségű anyagot kapod, osztályozottan. Nem az van, hogy félig beb.szva fele cement kimarad, vagy valami több, esetleg nem kerül bele... Meg a varázsló orkok szívesen tűntetnek el dolgokat. Én ezért szeretem a zsákos vakolatot, estrichet, vagy bármi más építőanyagot. Nem számottevően drágább, cserébe ugyanaz az anyagod van mindenhol, még ha hónapokkal később veszed meg ugyanazt a terméket, akkor is...
-
-
-
válasz
ViZion #99931 üzenetére
Pont ezt akartam írni a szélmalomharcos
kollégának, én még fm transzmitterbe normálisat nem láttam, illetve nem hallottam.
Mindnek volt valami gyíkja.Persze az így utólag bebarkácsolt BT vevőkre sincs semmi garancia hogy nem fog zizegni.
Egy nemrég megrendelésre átalakított kis aktív PA hangfalba tettem bt-t. 1 nap görcsölés után be kellett tennem egy icipici analóg tápot mert nem tudtam kiszedni a digitális zizegést pedig a földeket mindenhogy próbáltam, eredmény nulla.
Ja és poén, az amúgy egészen jó minőségű BT modul stabialan kínaiul jelentkezik be, meg párosít, namost ez egy néptáncsoport hangfala.
El tudod képzelni, ott állnak rakott szoknyába réklibe babos kendőbe 10-en a színpadon, hangfal bekapcsol és asszongya tök hangerőn:
Cháá chi báng chingchung ciiii .... -
válasz
ViZion #99900 üzenetére
[pont ez jutott nekem is eszembe]
Szerintem világbajnok a keresőjük, és a találatok kb. 80%-ánál azonnal letölthető az adott alkatrész pdf doksija. -
válasz
ViZion #99869 üzenetére
Igazából lenne egy ilyen az előlapon: [kép] most ehez célszerű lenne egy ellendarabot készíteni 3d nyomtatóval + nyákkal vagy elegendő lenne a vezetékre rácsatlakoztatni az argb vezetéket (nyákról lehúzva vagy oda forrasztva)
Ellendarabnak lenne helye, mivel a vázon ott a felfogatási pont.
-
DigitXT
félisten
válasz
ViZion #99674 üzenetére
Csak gányolni akar, vagy komolyan érdekli a téma? Van olyan elektronika, ami olcsó, és
jó, egészen addig, amíg ki nem nyírja magát, és onnantól már nem jó.De legalább tök látványos, amikor eldurran. Más kérdés, szeretné-e, hogy az arcába robbanjon az akku?
A trafós megoldás pl. bontott mikrótrafóval megy (azt szerezzél hozzá, ahonnan tudsz). Működhet, bár nem igazán konzisztens, ismerősöm is bepróbálkozott vele, de be kellett látnia, hogy komolyabb munkákra alkalmatlan. (Pár akku javításra talán megteszi.
)
Amúgy ezeket az elektronikákat jellemzően valami nagy (áramot tudó) akku "hajcsa".
Én konkrétan 3s LiPo-val használom, mások autó akkuval is elvannak... Nyilván az sem mindegy, hogy pontosan milyen meghajtó akkud van hozzá, mivel ha túl kevés fokozata van az adott elektronikának vagy gyengék rajta a FET-ek, akkor a túl nagy zárlati áramot tudó akku nagyon hamar megölheti, de ez fordítva is igaz: nekem az első azért halt meg (nyilván csak utólag tudtam meg), mert túl gyenge volt a rákötött akku, khm powerbank,
és mivel az hajtotta az elektronikát is, mikor az időzített rövidzárlat során beesett a fesz, nem maradt elég a FET zárásához, nyitva maradt, hegesztés helyett elfröccsent a fém...Erre amúgy megoldás, hogy az ember nem bízza a hegesztő akkura (külső tápról hajtja). Viszont konstrukciós gyengeségek előjöhetnek. Nekem pl. az első linkelt képen látható szétment vezetősínre azt mondta a hestore, hogy bocsi, de fizikai sérülés, nem garis.
Igen, fizikailag felpödörödött a sín. Az áramtól. Az elektronika normál használata során. Szóval ilyenkor jön az, hogy ha előre tudod, ott rendesen megerősíted, majd ha beszarik valamelyik FET, akkor le tudod-e forrasztani, és kicserélni? Mert ha igen, akkor lesz elég megbízható ahhoz, hogy pár akkut normálisan meg tudj vele javítani, gyárilag nem az... Megvan ez a javított verzió, de komolyabb feladatokra rendes elektronikát használok.
Szerk: én kérek elnézést, hogy powerbanknak neveztem a videóban látható fost: bikázó akkunak árulták, egyszer indított is egy autót (csoda), de a benne lévő zacskós cellák...
Maradjunk annyiban, hogy 1800mAh, vagy mennyi volt. 3s. Átvágás a majomösvényen. (Utólag már kicsit jobban ismerve a lipo-k lelkivilágát, ránézésre megmondom, hogy ez garantáltan nincs 6000mAh, mert fizikailag rettenetesen vékony és picike házban van.) -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
ViZion #99489 üzenetére
Egyik az IR LED, ha jól tudom, ami impulzusokat bocsát ki, ezt elvileg kamerával is detektálhatod. Másik az IR-vevő fotodióda, ami a visszavert jelet érzékeli.
Az IR LED-del ellenállást szokás kötni sorosan, ami a kívánt áramot beállítja, mint azt a távszabályzókban is tapasztalhatjuk. Elvileg a kulturált megoldás az ellenállás növelése lenne, ami csökkentené az intenzitást, noha ezt így látatlanban mondom, nem használtam még ilyen eszközt.
-
rednifegnar
senior tag
válasz
ViZion #99495 üzenetére
exponalatlan elohivott diafilmet tegyel ele, a vegebol levagot fekete reszbol. az elvileg atengedi az infrat de "tompitja" is.
ha nincs otthon csaladi oroksegbol vagy mesefilm, akkor valami rendesebb fotolaborban adnak levagott darabot, bar mar nagyon keves helyen van diahivas. -
válasz
ViZion #99489 üzenetére
Koszos felülettel lehet kísérletezni, üveg, plexi ilyesmi, ir szűrő is jó lehet. Pl. a legtöbb Iphone nem alkalmas IR távirányítót tesztelni mert infraszűrő van a kamerája előtt.
Én otthon pontosan megmondom a tv távirányítót nyomkodva hogy az asszony törölt-e port a tv-n vagy nem, volt hogy már csak fél méterre működött. -
-
DigitXT
félisten
válasz
ViZion #99456 üzenetére
Roller motornak kis sebességnél ótvaros a hatásfoka. Megmozdítani meg fogja, az nem kérdés, csak ha sokat van nyektetve/nyomatékot akarsz kivenni, akkor le fog égni...
(Alternatíva, ha le van áttételezve: léteznek olyan roller motorok, amik bolygóművesek és ezáltal a kerék fordulathoz képest belül többszörös sebességen pörögnek, az jó lehet.
Amúgy általában BLDC a roller motor, szóval az kevés lesz, hogy van egy 12V akku, meg egy kapcsoló, kell hozzá kontroller is. Bár van olyan régebbi roller, ami sima DC motoros, elképzelhető, hogy az 12V-on nem akarná szétforogni az agyát és használható lenne.
)
Ebben tuti valami belső áttételes agymotor van, hiszen eleve nem kell nagy sebesség.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ViZion #99327 üzenetére
Na basszus, sikerült megcsinálni.
Vettem új darlington IC-ket, a felirat szövege stimmelt a régivel rajtuk, de az írás stílusa nem, mondjuk ettől még lehetett eredeti a régi is. Viszont kivettem a két totál azonos Hangbo vagy milyen relét, egyiknek 150ohm, másiknak 240ohm a tekercs ellenállása, de még a hangjuk sem volt egyforma, mentek a kukába.
Betettem az új Omron reléket, most minden pöpec, megy a kályha. -
válasz
ViZion #99396 üzenetére
Én is így jártam, és a Maxell együttes műsoros kazija is töküres volt, a Polimer zenekarén legalább erőteljes susogást hallottam
Még a végén beszerzek egy közepes magnót és megnézem, mi maradt a kazettákon, így 25 év távlatában.
Coco2, hát nem éppen, Hcl jár közelebb, vannak 3-400ezerért deckek de kapható a Nakamichi zászlóshajója a Dragon potom 1,8milláért, természetesen nem új, legalább 25+ éves, használt.
Kedves barátom zenében utazik, konkrétan gitározik és mondta hogy egy őskori Marshall vagy Fender gitárkombó ára jelenleg a csillagos ég.
Pedig kapható új is töredék áran, mégsem az igazi. -
PROTRON
addikt
válasz
ViZion #99389 üzenetére
Viszont én nem szeretek forrasztgatni, így mit javasoltok, mivel lehet ezekre a gpio shieldekre rácsatlakozni?
Mert azt látom hogy azért eléggé sűrűn vannak egymáshoz a pin-ek hogy bármi más csatlakozó fejet használjak...most kipróbáltam a fehér színű jst elővezetékelt csatikkal, azok stabilan állnak benne, de ugyanúgy 0.14-0.22-es vezeték lehet benne, így franc se tudja, pedig 10 cm után már ott a kengyel, onnan 0.32-es bekötő vezetékkel kötöttem a LED szalagot.Az egyetlen gpio board amin kengyeles csatlakozás van a nyákra forrasztva, annak meg más szélességű a belső láb távolsága, tehát a 4 féle esp32nodemcu-ból csak 1 típust lehet rádugni amiről tudom hogy csak 4 szalagot képes kezelni...és boardon nincs tápkör tehát külön DC-DC konverter kell hozzá.
Az adatsorba kötött ellenállást még nem próbáltam, csak azt hogy 1 egész szegmensnyi LED szalagot sorba bekötöttem a szalag elé, a 3 LED csippel...
De mivel úgy tűnik kifejezetten a szegmens és a kimeneti csatorna mennyiség növelésével ugrik meg a probléma, ezért feltételezem hogy a board részéről van kevés nafta.Van még 1 db próba 1.5[m] szalag, meg 1 db maradék 3.5[m] szalag, csak azokat el kell hoznom a helyszínről hogy tudjak további teszteket tolni...
Azt gondoltam hogy ha megtalálom a wled leírása szerinti "classi ESP32 can control 9 strip multi strip config" csak plug and play lesz...esetleg 1-2 óra beállítás configolás és kész... -
mzso
veterán
válasz
ViZion #99338 üzenetére
Éppen, hogy szokványos feszültségekre vannak belőve (Ahogy Dr. Szilikát jobban is leírta), az én esetemben 24V.
A grafika nem tudom mit mutat. De az áram csak ugyanannyi lehet az egyes szakaszokon mert sorban vannak a LED-ek. Ezen felül max a LED-ek szórása játszik szerepet, és esetleg a hosszú szakaszoknál a feszültség esés, de ez betáplálás probléma.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
ViZion #99338 üzenetére
Kicsit keverednek a dolgok. Ezek a LED-szalagok adott fix feszültségre vannak méretezve, ami lehet DC 12 / 24 vagy éppen AC 110 / 220 (230) V is.
Ez konkrétan feszültséggenerátoros meghajtás. A LED-szalagon az ellenállások biztosítják az áramkorlátot, illetve áramgenerátoros jellegű meghajtást. 12 V-os esetében 3 db LED sorosan + 1 ellenállás állítja be a LED-ek áramát.
220 / 230 V-os szalagon 60 LED + 60 ellenállás (elosztják az ellenállásokat is több darabra), amit egy kis Graetz-hidas dobozka hajt meg, ennyi az egész, vibrál is rendesen.
Példának okáért a fehér LED névleges nyitófeszültsége 3 V, elvileg 3 V esne az ellenálláson is, így 4 x 3 = 12 V, noha a valóságban nem pont így oszlik el. Amellett hőfokfüggő is, meg az öregedéssel is változhat. Hiszen épp azért van szükség ellenállásra, hogy némi rugalmasságot tudjon biztosítani a nyitófeszültség változásaival szemben.
De mivel nagyjából 2,5 V-nál már "parázslani" kezd, így jön ki a kb. 7,5 V indulószint.
Noha lehetséges olyan COB megoldás is, amikor 4 db chipet kötnek sorosan 12 V-ra, ott már 4 x 2,5 = 10 V kell nagyjából a minimális fényjelenséghez. De az előzményben szereplő szalagot (fajtát) láttam már a neten, lekapirgálták róla a sárga foszforral kevert szilikongumit, ellenállások is voltak alatta, a megszokott kötésben:
-
coco2
őstag
válasz
ViZion #99322 üzenetére
>indokolatlanul drága
Pont az ellenkezője!
Ha újrahasznosítható állapotban tartod meg mindazt, amit használsz, valójában semmibe sem kerül a 20. barkácsolás sem. Éppen azért breadboardozok.
A mostanihoz megvan minden egyéb "legó darab", egyedül normális nyomógombjaim nincsenek
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ViZion #99325 üzenetére
Holnap bent a rendes eszközökkel még körülnézek a nyákon, de smd kerámia kondik mind egészségesek, azokon túl meg van 1 darab elkó. Amennyire látom, nem is igazán van más ezen a részen, csak GPIO-k amik közvetlen mennek a darlington IC-re, azok mellett van 1-1 smd kondi.
Miután levettem ezt az IC-t, a relét összehasonlítom egy társával aki ugyanilyen típusú. A társa most nyeli be az áramot, de ő is a megdöglött IC-re van kötve.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ViZion #99271 üzenetére
Digitális. Na de most eljutottam odáig, hogy nem a korábban feltétezett dolgok, mint a klixon, a lámpa trafó az ok, valamint az összes fűtőszálat is kimértem, mindegyik jó és egyik sem vezet a védőföld felé.
Hanem a vezérlőpanelen az MCU mellett van két darlington IC (NCV1413B) a relék meghajtására, abból az egyik az szikrázott és egy lába meg van feketedve. Viszont a relé amit kapcsol az erre nem ad okot, az szépen működik ha adok rá 9V-ot akkor felvesz 70mA-t.
Ez az IC körül egyik-másik kondi lábán a védőföldet mértem, azt nem tudom mit keres ott de ha valami az IC-ben ment el akkor ott lehet az a testre zárás probléma amit vizsgáltam pénteken.Egyszer szerzek IC-t és kicserélem, aztán meglátjuk. Mert egyébként b. drágán adják ezt a panelt ha meg kéne venni.
-
coco2
őstag
válasz
ViZion #99313 üzenetére
Gyanítom, hogy valaki szerint szentségtörés, de a breadboardokkal az a szitu, hogy ha normálisan hajlítgatott drótozást használsz hozzá, ami rendes átmérővel passzol a lukacsba, azok biza nem esnek onnét ki csak azért, mert pakolászod, és a breakout boardok szintjén összehuzalozott elektronikai alkalmazások egész időtállóak a próbapanelban. Több helyet foglal, igen, de nem mechanikailag irstabil, és nem kell forrasztgatni az alkatrészeket (amiket utólag az áramkörrel együtt dobok annak okán).
Szóval lehet, hogy furcsa, de a helyetekben nem törnék pálcát fölötte csak azért, mert "nem szokás". A "szokás" szó részint azt jelenti, hogy bármikor megváltozhat.
-
mzso
veterán
válasz
ViZion #99317 üzenetére
Hát ha ezek amiket linkeltél úgy működnek ahogy kéne, még mindig nem találkoztam hozzájuk épkézláb kézi vezérlővel. A szabályzóknál horror áron vannak kívétel nélkül vezeték nélküli megoldások, és egyet leszámítva mind elemes. Nem tudom miért olyan bonyolult két potméterrel egy filléres vezetékes irányítót csinálni...
Az olcsóbb LED vezérlőknél, amiket néztem ott van két csatlakozás PUSH-al jelölve, sőt a legolcsóbbnál a képen expliciten emlegetnek valami push kézi szabályzót, a szabályzóknál viszont nyoma sincs ilyennek.
Szerk.: Ja, most nézem ezek csak "vezérlők" még így is kell egy egy külön táp. Ami még jobban drágítja a dolgot. Táp+CCT vezérlő+kézi vezérlő
Akkor már nem egyszerűbb két szabályozható táp? (Kár hogy olyat nem találtam ami nem kinti, kétcsatornás és potméterrel szabályozható.)
-
mzso
veterán
válasz
ViZion #99267 üzenetére
Ott a képen, hogy milyen a szalag, külön CW és WW rész. Mivel mindkettőt külön szabályozni kell azt csak két táppal tudom. És innen jött a kérdés.
"lehet, h van ilyen, de akkor kell vmi jobbat keresni. pl. [link]"
Ezt nem tudom mennyire lenne jó, de még valami interfész is kell, ami megint probléma és költség. A távirányítókat kifejezetten utálom, valami fali kéne. És ezekhez mindig valami gusztustalan vezeték nélküli megoldás van csak, még akkor is ha fali.
"De inkább itt kérdezd a vezérlőt, mert többet ismernek biztosan, mint én
"
A LED világítás topicban nem nagyon szoktak reagálni led szalagos kérdésekre.
-
PROTRON
addikt
válasz
ViZion #99274 üzenetére
Köszi a tippet.
Most 3 féle boardom van, először megnézem hogy a 3 különböző csippel szereltek közül hátha valamelyik elbírja gyárilag a 8 kimenet kiszolgálását villamosan.Sajna boltos mondja, hogy a kínaiak semmire sem vállalnak garanciát, egyesével meg kell nézni adott szállítmányon belül hogy mi van a lapkára írva, nem lehet megmondani milyen csippel érkezik, tehát hogy "32D vagy E , vagy S, vagy U, vagy UE".
Azt tudom hogy a QuinLED "UE" végű csipet használ a 8 kivezetéses boardjukhoz. De hogy milyen további signal boostereket épített alapból bele a célgépébe azt nem tudom eldönteni...nyilván valamiért elkér 35 dodót...jó lenne ha valamelyik hazai bolt összeállna velük.
Szerintem a 8 kivezetéses boardot, a gyári 12VDC energia elosztó boardal együtt mondjuk 40-50K nettóért valszeg vinnék a kisebb villanyszerelő cégek a plug and play okán. -
PROTRON
addikt
válasz
ViZion #99265 üzenetére
Köszi a tippeket.
Egyelőre ott tart a projekt, hogy 5 szalagot gond nélkül vezérelek.
Ha a 6.-at bekötöm akármelyik GPIO-ra, akkor mindegyiknek elszáll az effektje össze vissza.
Amennyire sikerült rámérnem a lábakra, valamiért azt látom hogy 6.7v-ot ad ki akkor amikor rendesen van effekt, amikor bekapcsolok 6. szalagot, akkor leesik 5.7V-ra és jön az összevissza vilódzás...ez még nem a távolsági probléma, attól még kilométerekre vagyok.
Ettől függetlenül lehet tényleg kellene signal booster...szerintem nem bírja az ESP kellő feszt biztosítani az 5-nél több szalaghoz...
Rápróbáltam a vieóban szereplő "rakj be elé 1 db szegmenst, amit kizársz a menüben", sajna nem oldotta meg, long shot volt...legalább is így hogy csak az egyik szál elé kötöttem be. Lehet ha mindegyik elé bekötnék megjavulnának.Ha csak max 5 szalagot tudok vezérelni, akkor 4 helyett 8 vezérlő fog kelleni...több hibalehetőség és költség is...pláne hogy kínai cuccok.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ViZion #99262 üzenetére
Igen, gondoltam h. így működik... Viszont ha be van kötve és hozzá van csavarozva a házhoz, akkor levágja a fi relét... De van mellette egy 230V -> 12V trafó az égőnek, attól is lemegy a fi relé, ha az be van kötve, ezek ugyanazon vezetéken vannak.
Szóval nem tudom tud-e úgy tönkre menni ez a klixon, hogy a ház felé valamennyire átvezet. Ez utóbbit majd még vizsgálnom kell mert éppen nem akadt normális multi használható 9V elemmel a kezem ügyébe.
-
mzso
veterán
válasz
ViZion #99264 üzenetére
Ha jól értelmezem amit ő írt, akkor ő arra gondolt, hogy mindkét pólust közösítem és használok pwm kontrollert.
Én direktbe CCT szalagot vezérelnék közvetlenül a táppal. Csak a kétfajta LED-nek nincs külön + csatlakozása. Itt van kép a a szalagról:
https://logout.hu/tema/hobby_elektronika/hsz_99215-99215.html
Azért gondolkozom ezen mert a pwm-es szabályzók fix fokozatosak és állítólag érzékelhetően villódznak is alacsony fényerőn. -
PROTRON
addikt
válasz
ViZion #99260 üzenetére
A vezetékezés 0.5 mm2 keresztmetszetű, ezt kihagytam a fentiből.
De a végeken a csatlakozásoknál az utolsó 5-5 cm csak 0.14-0.22.
Hát az ESP 3.3V-ot ad ki data fesznek nem? Ezt kérdezem, nem tudom.Még nem állítottam össze a fentit, ez még csak papíron...akarom írni autocadben van meg. Az itthoni próba szalagjaim 24 cm darabok, kb fél m vezetékekkel...meg krokodilos próba jumper vezetékekkel...
Kössünk majd be egy ellenállást? Vagy félreértettem ezt a mondatod?
02: Én is azt gondolom, hogy a betáp felőli közösített GND-nek elégnek kéne lennie, hisz a LED szalagokon keresztül záródik...de azért gondoltam megkérdezem itt is.
Egyébként 1m szalagban 60 LED van, ami 20 szegmensre van osztva, tehát a 1.5 m-en van kb 90 LED 30 szegmensre osztva.
-
PROTRON
addikt
válasz
ViZion #99249 üzenetére
Gyakorlatilag a 38p shieldben van egy beépített step down converter, csak a 4 shieldből 2-nél szar volt gyárilag...visszavittem a boltba mind a 4-et, kimértük hogy a másik 2 az jó. A polcról elkezdtük méricskélni a bontatlanokat az eladóval, további 4 szart találtunk mire lett 2 db jó.
Lehet hogy a saját ESP32-Wroom-ját is sikerült 1 db-ot kinyírnia véletlen, mert rossz boardba rakta az asztalon.Most van 3 féle wroom-om, meg elvileg 4 db "megfelelt" minősítésű shieldem.
Meg vettem még 1 ethernet modult, ami viszont nano V3-hoz van, de elvileg öszevezetékelhető ezzel az ESP32-vel, viszont valszeg csak 6 db vezeték--->100Mbit/s, az adatlap szerinti 1Gbit helyett... -
PROTRON
addikt
válasz
ViZion #99245 üzenetére
Mivel erősáram a fő profilom, kellett szereznem műszert ennek kimutatására...nem csak annál a shieldnél, hanem a másiknél amit kibontottam, annál is szarul műxik a shielden lévő feszültség szabályozó.
Mindenhova kereken 12V-ot enged ki, a betáp 12.26V-ról járatva....a gond hogy akkor amikor a jumperrel 5V-ra vannak kapcsolva...sőt még akkor is, amikor nem szabadna kiengednie semmit(no jumper esetén).
Illetve, ha a jumperrel beállítom hogy a tápkimeneteken 3.3V-ot kérek, akkor meg 15V-ot mértem.Szal ja, az ESP-nek szánt 5V kimeneten is kereken 12V-ot mértem...szal holnap viszem vissza mindet a boltba, hogy Ő is ellenőrizze le...
Aztán majd meglátom hogy a 32D-típusú fejlesztő kit helyett milyet tud adni, mert továbbra is 4 db fog kelleni...vagy 5.
Más:
Így hogy LED szalagokat vezérelek, első körben úgy csináltam hogy a PC adta a micro USB-n a tápot az ESP panelnek +5V és GND-t.
Magának a LED szalagnak pedig külön dugaljba dugott tápegység, a +12V és GND-t, míg az ESP-ről kapta a DAT szálon a vezérlést.
Arra már rájöttem, hogy a Flickering egyik oka a PC-ről érkező alacsony fesz és áramerősség (sajna a gépem valamiért kevés áramot ad ki USB-n, a telefonomat nem is tudom feltölteni), de ami még fontosabb és elsődleges kérdésem:
az eltérő GND forrás és táp feszültség érték is közrejátszott a flickeringben?
Mivel a PC 5V-ot adott magának a boardnak, a LED viszont 12V-ot kapott fixen.Az eltérő GND és bázis feszültség értékek miatt károsodhatott-e az ESP panel?
Amúgy vicces hogy az ESP panel az első bekapcsoláskor kb 2-3 percig rendesen üzemelt a 12V tápfeszről, csak második bekapcsoláskor füstölt el...
Tanulság: sose kapcsolj ki semmit. xD -
PROTRON
addikt
válasz
ViZion #99236 üzenetére
Sikerült elérnem a boltot, szerinte a lábra csak 3.3V-ot szabadna kiadni, mert az ESP32-nél csak a micro-USB betápja esetén van 5V-->3.3V-ra szabályozás, a normál lábak esetén nincs. De hiszen maga a webshop oldal ajánlja mint kiegészítőt.
Erre nem tudott mit mondani, csak azt hogy 30 db-ot adott el belőle az utóbbi időben és senki sem jelzett problémát.Az hogy a fejlesztő készlet a saját lábán csak 3.3V-ot tud elfogadni és semmilyen védelem sem szabályozás nincs utána, nagyon nagy blődség lenne, mert hisz egyrészről ezekhez a fejlesztő kit-ekhez van ajánlva a shield, de tény hogy a shielden 5V szerepel az adott lábon, mert gondolom feltételezi hogy a fejlesztő készlet tudja ami neki tudnia kell. De más shieldeken is ezt látom hogy 5V ad ki és senkinél sem füstöl el...
Másrészről amíg csak 9V-os vagy még alacsonyabb táp volt bedugva a shield betápjaira, addig nem tudtam vezérelni a LED szalagokat. De amikor a 12V tápot dugtam a DC bemenetre, akkor már flickering nélkül, prímán vezérelte.
Frissítés:
Sőt megnéztem tecsőn, mások simán rákötik az ESP 3.3V lábára az 5V-ot, ugyanarról az 5V tápegységről amiről az 5V LED szalagjukat táplálják... -
PROTRON
addikt
válasz
ViZion #99233 üzenetére
ESP32-WROOM-32D modulshop [link]
A rendelésnél ott a link az alábbi "38p-shield"-re [link]
De átvételkor ezt változatot kaptam, aminél lehetőség van egy sorral keskenyebb fejlesztő kitet is használni:
A láb kiosztás a feliratok szerint stimmel.
Az egész elé került egy V-TAC 12V DC 3,5A tápegység, egy "y" kábellel, az egyik ága direktbe bekötve ebbe a shieldbe, a másik ága meg 1-1 wagoba, hogy eltudjam ágaztatni az 5 db 30 cm szalagnak a 12VDC-t.
Elsőre csak a p4-be volt bedugva 1 db jumper próba kábel hogy 1 szalagot tudjak vezérelni.Elvileg a wroomon a ESP csip melletti fekete tranzisztor füstölt el, aminek egyik irányba 3 lába van, tehát elvileg a feszültség stabilizáló...miközben a shield elvileg kereken 5V-ot kéne biztosítson a megfelelő lábon...
-
PROTRON
addikt
válasz
ViZion #99170 üzenetére
Köszi és hogy Schmittelted a linkemet, ilyen egybegépet keresek hazai bolti forrásból.
De a fentiek alapján egyedileg kell majd összerakni.
Köszi a tippet arra az ethernet shieldre, ehhez merre fele találok leírást, hogy mit hova kell kötni?Naja, a fenti leírást már átfutottam, de az nem ragadt meg hogy a "classic ESP32" tudna 9 stripet is, de a Hestore-nal melyik lehet az?
-
PROTRON
addikt
válasz
ViZion #99129 üzenetére
Köszönöm szépen a válaszokat, féltem tőle hogy csak a fapados összeszerelgetés marad.
Elsőre ezeket néztem ki:
ESP-WROOM-32-ESP32S [link]
Ezzel a "kifejtő adapterrel", hogy a 8 db elmenő data szálat betudjam kötni ESP32S-TA-38P [link]
De ezen nincs ethernet lehetőség, ami továbbra is hibajegy, a wifi vagy bt nem elég.
USB-ből tudok ezeken ethernetet csinálni?
Aztán szembejött még ez: ESP32-POE-ISO-IND [link]
Hangsúlyozom, engem nem a POE hanem az ethernet kapcsolat érdekel, csak ezutóbbi esetben nem tudom értelmezni hogy ez önmagában is tudná vezérelni a LED szalagokat, legalább 8-asával, vagy valami közös boardra kéne ráillesztenem a másik "WROOM"-al?Mert nekem csak 1 ethernet port kellene, tehát az is jó ha utána máshogyan vezetékezve továbbítani tudnám az adatot mondjuk a wroom-os "modulok"ra...
-
estikornel
tag
-
PROTRON
addikt
válasz
ViZion #99120 üzenetére
Igen láttam, írtam is hogy ezt már elkezdtem tanulmányozni, ezért kérdeztem ehhez is beszerzési forrást (melyik megbízható boltot ajánljátok és hogy mit vegyek), hogy alkatrészenként mire figyeljek, hogy ethernetre is fel tudjam majd csatlakoztatni.
Aztán szembejött az ethernettel felszerelt WT32-ETH01-es modul, csak azt sem találom másik boltokban a fenti, nem ajánlott weblapon kívül...
Tehát nem gond ha csak WLED-el oldható meg, csak segítséget kérek, hogy miket vegyek hazai boltból, melyikből.Köszi a kész cuccos linket, tudsz esetleg hazai forrást?
Van némi költség keret, bár azért az hogy 12 csatornásból 4db-ot vegyek az kicsit húzós egyelőre...azért ráírok 1-2 DMX512-őt árusító boltra, de azt is figyelembe kell vennem, hogy én nem 512 irányba forgatható színpadtechnikát akarok irányítani amire ezt a DMX rendszert kitalálták, csak 64 db nyavalyásan egyszerű LED szalagot.Kínában minden sarkon lenne 8 bolt ahol válogathatnék, de idehaza szegényes a kínálat...
-
PROTRON
addikt
válasz
ViZion #99102 üzenetére
16-16 szál eléggé gagyin összerakott gipszkarton falakba kellett besüllyeszteni, hogy az egyikből a másik sávba történő átvezetékezés sem volt kivitelezhető, meg a forrasztgatás is még tovább nehezítette volna ha minden szalag mindkét végén kell...de főként a fal sajátossága hogy nem kéne erőltetni...sokszorozni a hiba lehetőségeket.
Amúgy egymástól a 2 csoport (2x 32 sáv) kb 9 méterre vannak egymástól, az egyébként mennyire nagy távolság ilyen data szálaknak? Vagy azt még megtudná ugrani 0,5-0,75-ös réz vezetékkel, 12V-on?Tudsz ajánlani hazai bolti beszerezési forrást ethernet porttal ellátott ESP32 boardhoz? Fontos hogy le tudjam igazolni a beszerezést...
Még ezt találtam:
WT32-ETH01 [link] -
válasz
ViZion #97896 üzenetére
Visszajöttem az elismeréssel. Relé...
Akit érdekel a tavaly novemberi indukciós tűzhely x-akta (igen, mostanáig b.sztam rá, mert a másik oldal működött, majd pár nappal minderre anyósom ráejtette az üveg szélére a literes olivaolajos üveget, amitől az üveg megrepedt. Innentől nem akartam bolygatni csak ha kompletten kicseréljük. Viszont a napokban elkezdett az eddig jó fázis is vacakolni, így mégis a javítás mellett döntöttem.)
Szóval a jelenség az volt, hogy a vezérlés indításakor zörgette a tűzhely a kapcsolószekrényt, és zavarta az azonos fázison lévő eszközöket, de amikor a főzőhelyek mentek, nem volt semmi gond, max teljesítményen sem.
Szóval az a helyzet, hogy a hálózati zavarszűrőkön (az egyik fázisnak csak szűrője van, a másiknak egy ugyanolyan szűrője egy nyákon egy kapcsüzemű táppal) totál el voltak égve a relék. A nagy áram gondolom áthúzott jól, de a kis áram (amikor a jelenség törént) hegesztett rajta.
-
-
-
Barret001
addikt
-
dbius
veterán
válasz
ViZion #98584 üzenetére
Köszi
, közben forrasztóállomást rendeltem pár plusz heggyel. Topikban visszakeresés után végül egy T12-952 quicko melett döntöttem, Aliról 44$-ért (set 8, tápkábel van itthon).
Egy kiforrasztó állomásra viszont szívesen hallgatnék tippet, vagy megerősítést, hogy az általam korábban linkelt SP-1010DR [link] az jó, vagy inkább keressek mást, áldozzak rá többet?
-
-
troll81
addikt
válasz
ViZion #98494 üzenetére
Igen a kis megszakító.
A probléma a bérelt lakás.
Mert a kompresszor a mosó gép dugaljban fut de van hogy megy gond nélkül de van hogy minden 2 indulásnal le old.
Egyforma teljesítmény csak a kezdeti áram más.
Az akkumulátor töltő ha a troid töltve akkor semmi baj de az mindig keveriEzen gondolkodom el [link] segítene kellene a bekapcsolási áram felvételt korlátozza.
-
-
-
troll81
addikt
válasz
ViZion #98260 üzenetére
Persze de minden is cserélhető pótolható megtanultam.
Egyet megtanultam.Nem hiszek el semmit.
Illetve ha lenne aki javításban jártas megbízható ajánlott a reszedrol priviben jöhetVan egy autós hangszóróm be ázott és súroló stbb rosszul működő lett.
5 mester ember állították hogy gyárilag bonthatatlan, sérülés nélkül...
Rá szántam 45p és szét szedtem probléma nélkül..
Az alumínium hordozó belsejében is lett kis víz probléma
Ha már javíthatatlanki polírozom a belsejében lévő korroziot.
És megoldódott a problémánk. -
válasz
ViZion #98146 üzenetére
És Mezis és Efemm.
nNm egy hanem 4 darab venti kéne amik párosával vannak 2 darab 16kW frekiváltóba.
Nem PC ventik, csak az érthetőség kedvéért írtam így hanem 24V/1,3A brutális levegőszállítású ventillátorok.
Az eredeti csapágyakkal nonstop üzemben 9 évet bírtak ki. Más bajuk nincs, még mennek de már 3 hónappal ezelőtt mindet megolajoztam és nem fogják sokáig húzni, mindegyikbe lógnak a csapágyak és durván zörögnek.
És nem találok pont ilyen mechanikai formában helyettesítőt, kacifántosan van beépítve.
Könnyedén szétszedhetőek, mint írtam már pár hónapja szétkaptam őket de ez csak tüneti kezelés. -
-
aujjobba
addikt
válasz
ViZion #98012 üzenetére
Ilyesmit jobban szeretek nevesebb gyartotol venni, akkor is dragabb.
Peldaul az almas 20w PD tolto 10ezer, de egyszer kell megvenni (anno en meg 7ezerert vettem), es nincs vele gond, nem kamu, nem tuz/-eletveszelyes.Sokszor ajanlott kinai markakkal is jartam mar ugy, hogy ejjel nem jottem ra mi a fene sipol mig ki nem huztam mindent a konnektorbol.
A tolto terheles nelkul a hallhato tartomanyba vitte le a kapcsolasi frekvenciat.
Ugyanez van a temus led szalaggal, mindegyik gyereknek kellett mer hudejo meg hudeolcso, mindegyik sipol… -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
ViZion #98001 üzenetére
5 grammos kiegyenlítőtömeg, ha nem is tiszta vas, de az egyszerűség kedvéért Fe jel alatt fut:
https://www.amazon.nl/-/en/Strips-Balancing-Weights-Self-Adhesive/dp/B01BTXQJ7E
-
.-..-.
tag
válasz
ViZion #97989 üzenetére
Nyilvan, ezert irtam, hogy a tolto lazan kiszolgalja aram teren a laptop igenyet.
Itt igazabol a feszultseg kerdeses.
Par helyen azt irjak, hogy nagyon fontos a pontos feszultseg, de nem igazan ertem, hogy mondjuk fet-es szabalyozas (gondolom ez van a laptopban, ami mindenfele feszultseget kreal) ez miert ennyire kritikus.
Emiatt erdeklodom. -
Ribi
nagyúr
válasz
ViZion #97686 üzenetére
Igen, de itt nekem az is fura, hogy lefele is túl lemegy.
Ha csak fűtés gond lenne, akkor azt hinném, hogy lefele nem kellene ennyivel lemenni. Bár lehet az egész túlmelegedett és lentebb kell mennie mire az egész kihűl? Fene tudja.Na de a PWM-el gondolom szabályozza a kitöltési tényezőt és azzal kompenzálja a nagyobb fűtési teljesítményt. Amiatt nem kellene, hogy túlfűtsön, ha csak nem működik megfelelően.
-
válasz
ViZion #97564 üzenetére
Igen, t mint termisztor.
Kapacitás ha rá van írva, 0,3C azaz harmada árammal lehet max. tölteni, kevesebbel erősen ajánlott.
Ha évek óta pihen teljesen lemerülve, el kéne engedni.
Telefonba maradhat de cc-cv töltés kéne, 0,3C és 4,2V.
Ha nem kell mobilitás, az akku +- ra rá lehet támadni kivett akkuval egy 5V/2A dugasztáp és 2 darab szilíciumdióda kombóval, az 3,6-3,8V körül lesz.
Nálam így megy egy rági tablet ébresztőóráként 5+ éve.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Opera böngésző
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Nintendo Switch 2
- iPhone topik
- Építő/felújító topik
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Házimozi belépő szinten
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- További aktív témák...
- HP Elitebook 745 G3 érintőképernyős laptop (14FHD/I5-G6/8GB/256SSD)
- RTX 4090 / RTX 3090 videokartya hütő ventivel olcson! Dobozzal!
- Thinkpad T14s Gen4 14" FHD+ IPS i5-1345U 16GB 512GB NVMe ujjlolv gar
- HP Elitebook 840 G3 laptop (14FHD/I5-G6/8GB/256SSD/Win11)
- Eladó Samsung Odessey G6 S27DG600SU Monitor!
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB Rampage SHIVA Chieftec 600W
- BESZÁMÍTÁS! 1TB Western Digital SN850X NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- Bontatlan SteelSeries QcK 3XL egérpad
- Honor 9X Lite 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RTX 5060 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged