- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Milyen notebookot vegyek?
- SONY LCD és LED TV-k
- Hobby elektronika
- Milyen RAM-ot vegyek?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Monitor hiba topik
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- LCD, plazma és projektoros TV-k hibái
Új hozzászólás Aktív témák
-
pengwin
addikt
válasz
Hieronymus #66 üzenetére
+
5G NR frekvenciasávok.
=
Vagyis már most is elég két variáns a spektrum lefedéséhez. Egyszerűen már nem szempont ez a különbség, de emlékszem amikor még 3G érában a kavarás miatt nem lehetett bármilyen készüléket bárhol használni.De a készülék-dömpingért eddig sem ez felelt.
Azt meg csak mellékesen jegyzem meg, hogy a 7GHz feletti 5G frekvenciasávok leginkább csak elméleti szinten vannak használatban (ahogy maga az SA 5G NR is). Majdnem minden jelenlegi 5G-s cella NSA (vagyis "felokosított" 4G).
-
Európa:
Az 5G telepítésekhez 3,4 GHz - 3,8 GHz, 24,25 GHz - 27,5 GHz és magasabb mmWave sávokat használnak.
Kína:
Az 5G-hez 3,4 GHz - 3,8 GHz, 24,25 GHz - 27,5 GHz és 37 GHz - 43,5 GHz sávokat használnak.
Japán:
Az 5G-hez 3,6 GHz - 4,2 GHz, 4,4 GHz - 4,9 GHz és 27,5 GHz - 28,25 GHz sávokat használnak.
USA:
Az 5G-hez 3,7 GHz - 3,98 GHz, 24 GHz - 28 GHz és magasabb mmWave sávokat használnak.
Korea:
Az 5G-hez 3,5 GHz - 3,8 GHz és 26,5 GHz - 29,5 GHz sávokat használnak.
A mmWave sávtartományban működik szinte az összes radar.A kínai szolgáltatáshoz valószínűleg még egy rádió szükséges.
-
jerry311
nagyúr
Ez fogja ellentetelezni, hogy Kina CO2 kibocsatasa 10x-re emelkedett az elmult 20 evben.
-
GreatL
őstag
Ez a címke megmenti a sárgolyót.
-
pengwin
addikt
válasz
Hieronymus #62 üzenetére
Ez így nem igaz és szerintem eléggé ferdíti a valóságot.
A nagy hálózati különbségek a 3G-re és 4G-re voltak igazán jellemzőek, és ott is csak pár régióban voltak igazán jelen (USA, Kína, Brazília, stb.) és ott is csak 1-2 szolgáltató (pl. Verizon) üzemeltetett gyökeresen más hálózatokat.
Modern SoC-k már most is globális rádiótechnológia támogatással rendelkeznek - a bennük lévő 4G és 5G modemekben nagyon széles a frekvenciasáv-támmogatás. Igen, a 3G és 4G idejében komoly eltérések voltak mint TDD-FDD, vagy a regionális változatok a helyben jellemző 8-10 bandet támogatták. Én úgy vettem észre a mostani modemek inkább ~20 4G/5G bandet támogatnak már most is.
Bármilyen esetleges extra hardverköltséget ellensúlyozna a hatalmas megtakarítás a szoftvertámogatás egyszerűsödésén. De nyugodj meg, nem lenne extra hardverköltség, mert a regionális változatok javarész eddig sem hálózati különbségek miatt léteztek, hanem azért, mert LATAM valami gyengébbet, India valami jobbat kapott, stb..
-
Nem kell ötvenféle regionális verziót kiadni marginális hardveres eltérésekkel,...
Nem ennyire egyszerű. A frekvenciák regionálisan vannak kiosztva. A használt modulációkban sem feltétlen egységes a mobil szolgáltatás. Növelné az amúgy sem alacsony árakat.
#47 Probert75
A klímám, ami a beszereléskor A++-os volt, az most biztzos nem az.
És ez miben változtat a készülék használatán?
Ha arra vagy kíváncsi mit kapna az új rendszerben a cégi címke értékei alapján hasonlíthatod az új rendszerhez. -
pengwin
addikt
válasz
Probert75 #48 üzenetére
Ez viszont hülyeség.
Nem az, de részletezem mire gondolok. Vegyünk pl. egy Samsungot. Nem kéne minden évben kiadni teljes A sorozatot (A00-A10-A20-A30-A50). Elég lenne egy új modell minden évben a széria tetejére, ami mindegyik korábbi modellt az eggyel lejjebb lévő árszintjére tolná le. Most is kb. ugyanezt csinálják az új modellekkel, csak egy rakat extra költséget generálnak a sok dizájnváltással és a kisebb-nagyobb hardveres variálásokkal.Minek a félidejében
A modellciklus félidejében, vagy minden évben kb. ugyanakkor... ahogy most is csinálják.Akkor mindenki megvárja a "félidőt", hogy olcsóbb legyen.
Most sokkal feltűnőbben érkeznek az újabb készülékek, és most is vesznek az emberek telefont az aktuális generációból.mikor van az a félidő, ki dönti el?
A gyártó dönti el, mert ők tudják a fejlesztés ütemét megszabni. -
Na egy újabb valami amiben megy majd a versengés. Az AA+os telefon már szarnak fog számitani az AAA+os mellett.
Kis sztori erről az energiahatékonyságról.
Évekkel ezelőtt vettünk egy Samsung mosógépet. Nagyon sok A berű volt a rárakott energiahatékonysági bilétán. Alig evett áramot, alig használt vizet, ez kell nekünk, "ződ lesz a főd" ezáltal.
Kb egy év használat után kiderült mivel fizetjük meg a sok A betű árát. A gép egy átlagos mosáshoz 33 liter vizet használ a mindenki másnál általános 40-50 liter helyett. Kevesebb viz=öko, kevesebb viz melegítéséhez kevesebb áram kell. Na a kevesebb vízzel mosás azt jelentette, hogy a ruhák mosás közben nem tocsogtak a vizben, hanem nedves ruhák forogtak, dörzsölődtek egymáshoz. Sem a villanyszámlánk nem lett kevesebb, sem a vizfogyasztásunk. Viszont feltűnően hamar elhasználódtak a ruháink. Nemcsak az olcsók, hanem a drágább, jó minőségű ruhák is. És nem "mintha jobban kopna", hanem pl. a melós ruháim, amit évente cseréltem, és simán kibírták a cseréig, samsungos aaa+ mosásokkal már fél év után dobtam a kukába. Kedvenc ruháimat nem én használtam el, hanem a mosógép. Asszony is kiakadt rá. A legdurvább az (és most nem röhögni!!!), hogy a drágább ruhákat úgy mossuk, hogy a mosószer adagolón keresztül a mosás elején öntök a mosógépbe 7-8 liter vizet, és akkor nem cseszi el a ruhákat.
Sajnos ez nem egyedi eset. Az autós társadalom is tudna mesélni azokról a kényszerfejlesztésekről amiktől lehet, hogy az autó kicsit környezetbarátabb lett, cserébe agyonbonyolított, szervízbe sűrűn és drágán javitgatott, a gazdájának nem örömöt, hanem stresszt és mérgelődést okozó kínzóeszközzé vált az autó. -
judas13
addikt
válasz
Hieronymus #45 üzenetére
Igen, 2021-től egyszerűbb de szigorúbb lett az energetikai rendszer jelölése, besorolása.
A+, A++, A+++, helyett A-tól G-ig jelölések jöttek be.
Az új rendszerben pld. egy régi A+- besorolás lehet, hogy csak B vagy netán C-nek felel meg ma.
De legalább ez már sok sok évig így is marad mostantól ahogy írtad. -
joey04
titán
Nem az volt valamelyik MA videóban, hogy a dobozon külön rajta van, hogy pd-vel mennyit tud? Ami nem feltétlen annyi mint amennyit a gyárival tud(na).
Na megnéztem egy tesztet itt ma-n: "A töltés az egyetlen negatívum, pontosabban az, hogy csak a gyári töltőfejjel érhető el a 90 wattos maximum, PD-ről csak 55 wattot hajlandó felvenni a V50"
Akármerre megyek a fórumban ahol látlak mindenhol mindennek a téma szakértője vagy. Legyen az it, politika, eü, bármi. Egyszer már belefutottam, hogy butaságot írtál egy olyan témában amiben én vagyok otthon (nem IT) azóta kétkedve olvasom amit írsz. Ezért kérlek ne sértődj meg, de a továbbiakban ignore részemről.
-
qltsar
veterán
Lehet, de ez továbbra sem tiszta.
Úgy gondolom, hogy a gyártónak kell meghúznia ezt majd, hogy mennyi a forgalmazási időszak, amit a hivatalos viszonteladók, partnerek majd szépen követnek.
Még esetleg arra tudok gondolni, hogy ezek után is simán árulhatják majd, csak, mint pl. ahogy kötelező a boltokban megjelölni, hogy egy termék 100g-ról csökkent 90g-ra, ilyen esetekben szépen kiírják, hogy "Hivatalos forgalmazási időn túli értékesítés, szoftveres támogatás XY-ig."
-
Probert75
addikt
Ezzel majdnem teljesen egyetértek!
"mondjuk hivatalos árcsökkentéseket vezetnnek be rájuk mondjuk félidőben"
Ez viszont hülyeség. Minek a félidejében, mikor van az a félidő, ki dönti el? Akkor mindenki megvárja a "félidőt", hogy olcsóbb legyen.Hát erről beszélek, hogy annyiszor lehet módosítani, hogy már nem követhető, hogy éppen melyik jogszabály van éppen hatályban.
-
Probert75
addikt
válasz
Hieronymus #45 üzenetére
A klímám, ami a beszereléskor A++-os volt, az most biztzos nem az.
A minősítést meg folyton lehet/kell változtatni, mert mindig készül egy jobb. A végtelenségig lehetne a +-kat pakolni akkor. Egy sima mezei vásárló meg nem kezdi el keresgélni az aktuális jogszabályt vásárlás előtt, hogy mi a jelenlegi norma.#44 dabadab Csak esetleg úgy, ha kiválasztanak beszállítókat, forgalmazókat és hogy azoknál mikor kel el az utcsó, még raktáron lévő cucc. Mert nem fognak minden darabot, minden árusnál rendszerben tartani és figyelni.
-
pengwin
addikt
válasz
Probert75 #43 üzenetére
Nem kell ötvenféle regionális verziót kiadni marginális hardveres eltérésekkel, meg nem kell 20 tagból álló generációt csinálni úgy, hogy két árban szomszédos eszköz között max. 10-15 ezer HUF listaár-különbség van.
Meg szerintem az elmúlt 2-3 év készülék-termését elnézve nem is kéne minden évben új készülék generációt kiadni a "prémium középkategória" alatt.Ezt javarészt azért csinálták így a gyártók, hogy tovább tudjanak a hírek között maradni, több eszközükről cikkezzenek... tényleges választékot nem növelt, mert évek óta tök egyforma az összes készülék. Na ez tarthatatlan.
Kevesebb, 2-3 évig piacon lévő modell támogatására egyszerűbb lenne megtaláln ia kapacitást, még akkor is, ha mondjuk hivatalos árcsökkentéseket vezetnének be rájuk mondjuk félidőben.
szerk. typók#47 Probert75
A klímád még mindig A++ minsőítésű, az akkor érvényes rendszer szerint, csak már nem azt a skálát használjuk.A hivatalos forgalmazásnak pedig lesz beazonosítható vége. A gyártó nyilván nem fog az utolsó sarki GSM bolt elfekvő készleteiért felelni.
-
válasz
Probert75 #41 üzenetére
A termék minősítését a bevezetéskor kapja meg, A hűtőgépek, tévék, .. esetében már több mint 20 éve működik a minősítő rendszer.
A minősítés is változott. Az első módosítás a csillagok bevezetése lett. A második a betűrendszer újra alkotása volt. Három csillagnál több nem lett volna kedvelt megoldás.
A csillagok mellé korrekt értékeket is kell írni. Az marad folyamatosan érvényben. A 20 az évek múlva is húsz marad. -
Probert75
addikt
"4. kritérium: Szoftveres támogatás. A készülékeknek kötelessége lesz operációs rendszer frissítéseket kapnia öt évvel azt az időpontot követően is, hogy a készülékek értékesítése befejeződött az EU-ban."
Attól mert a cikkben ott van és ez lesz a szabály, ez szerintem betarthatatlan és követhetetlen lesz!
Még tovább drágítják ezekkel a termékeket. -
Probert75
addikt
válasz
Hieronymus #40 üzenetére
Így van! Eddig is leakciózták az elfekvő darabokat.
A legfontosabb kérdés itt, hogy mi az etalon, mihez viszonyítjuk a dolgokat. Mert ami 1-2 éve még "A" volt, az ma már lehet "B" vagy "C". Ezért hülyeség az egész.
-
-
Sirus86
aktív tag
A dokis amugy az a GDPR felreertelmezese kabe. Olyan, mint Magyarorszagon nem szallithatsz allati tragyat fouton, csak nagyon szigoru feltetelek megfelelese vegett (csaladban van tobb foldmuvelo is), addig a nemet meg megteszi siman. (Nemetben elek) Szoval ott a hely orvosi csapat egy agygorcsos GDPR fan volt sajnos.
-
gusthy
veterán
Hát ebben rengeteg sületlenség volt, ebből egy az, hogy nem igaz, hogy minden márka csak a saját töltőjével tudja a gyorstöltést. Nekem 2 db 65W-os gyorstöltőm van (egy Dell és egy Asus), mind a kettő kiválóan (gyors)tölti mindkét laptopomat, a Honor telefonomat, a családban lévő Samsungokat, az Onyx táblagépeimet, a haverom iPhone - ját, a lányom iPad-ját.
-
FattyDove
őstag
Te olyan szinten kevered az emberi gyökérséget azzal, ami a valóság, hogy inkább nem is válaszolok. Vagyis, de egyben... A neved semmilyen GDPR dolog nem védi, mivel van belőled párszáz másik. Az tök más dolog, hogy milyen vélt vagy valós dolgot írtál le. A többit meg rakd össze.
-
joey04
titán
válasz
FattyDove #25 üzenetére
nem fogod fel amit írok. mobilos példával: a hajlíthatósok között is van legjobb, de szerintem egyik sem jó.
más:
kedvencem a gdpr. legutóbb dokinál ülök a folyosón, mellettünk 2 ajtóval nyitva volt a rendelő, odasétál egy nő 14:43-kor, hogy neki 30-ra volt időpontja, látja nincs senki, mi történt? mondják neki, hogy már keresték, de nem volt itt (a folyosó végén ült). mondja nem hallotta a nevét. mondja a doki igen, mert a gdpr miatt nem szólíthatják a betegeket a nevükön, hanem kinéznek és megkérdezik, hogy ide jött-e az illető, és utána megkérdezik a nevét. Hát pasztmek egy agyrém. értem, hogy a mögöttes szándék jó, de ha hozzá nem értők alkotják a törvényt/szabályt, akkor szar lesz. Szerintem a politikában látják a technológiai iparban lévő problémákat, de annyira nem értenek hozzá, hogy jó megoldásokat találjanak. Ez van a töltőknél is. Ne legyen adapter (vagyis legyen adapter nélküli), de az nem baj, hogy minden márka csak a saját szarjával tudja a promózott gyorstöltést. stb stb.
-
hdavid1
tag
Üzemidőt hogyan mérik majd? GSMArena tesztje alapján?
A szoftverfrissítés gyakorisága is meg lesz vajon határozva?
-
judas13
addikt
Olvastam. És pont nem is hiszem el,
Akkor nem lesznek piaci szereplők kb. Ez nem hit kérdése szerintem. De mindenki abban hisz persze amiben akar.
A GSMArena cikkéből idéznék válaszként. És a törvény részleteit is érdemes lesz majd elolvasnunk természetesen.Bár ezek a szabályok hivatalosan csak az EU-n belül érvényesek, hatásuk messze túlmutathat a 27 tagállamon. Már most is látjuk, hogy az okostelefon-gyártók világszerte kiterjesztik a szoftverfrissítési támogatást, miközben az eszközök egyre tartósabbá és könnyebben javíthatóvá válnak, ami mindenhol a fogyasztók javát szolgálja.
A jövőben előfordulhat, hogy a gyártók korszerűsítik a termelést, és inkább az EU követelményeinek globális megfelelését választják, ahelyett, hogy különálló verziókat fejlesztenének a különböző piacokra. -
-
judas13
addikt
Végre!
-
válasz
janeszgol #18 üzenetére
1, az üzemidő hülyeség. Gyengébb lefedettségű területen csak úgy ugranak lefele a százalékok.
Ez pontosan úgy működik, mint a járműveknél a fogyasztás. (Sajnos sokan azt sem értik.)
Pontosan azonos körülmények között mérik, pontosan azonos terhelések mellett.
Az nem fog kiderülni, hogy én vagy te mennyivel rövidebb üzemidővel fogod használni. De legalább a telefonokat nagyjából össze lehet hasonlítani. 4 óra eltérés már erősen elgondolkodtató. -
janeszgol
félisten
Hasznos a fecni két kivételtől eltekintve.
1, az üzemidő hülyeség. Gyengébb lefedettségű területen csak úgy ugranak lefele a százalékok.
2, sokan szolgáltatónál vásárolnak online. Ha online nem elérhető a címke, akkor az baj.
-
qltsar
veterán
Én sem értem teljesen ezt a részt...
Vegyünk példaként egy Samsung A35-öt. Megjelenéstől számítva Samu 5 év szoftver supportot ad.
Ez jelenleg azt jelenti, hogy 2029. Március 15-ig kap(na) szoftveres támogatást.Tételezzük fel, hogy a hivatalos forrásból beszerezhető boltok (Samsung.com, SES, MM, Alza, Euronics, eMag stb. ) az átlagos logika alapján kifuttatják megjelenéstől számítva (2024. Március 15) ~2 évvel később, tehát 2026 Január 1-től kezdve már nem lehet webshopos felületen megvásárolni, ezt a dátumot húzzák meg hivatalosan az EU értékesítés befejezésének, tehát így a jelenleg Samsung által közötl 5 év support kitólódna 2031. Január 1-ig.
Nade, mi történik, ha maradnak az áruházban raktáron, vagy kiállított darabok, stb. ?
Tételezzük fel, hogy egy hivatalos forgalmazó 2026. Augusztusában eladja az utolsó darabot (ami megmaradt a készletükben), akkor az már hivatalos értékesítés után eladott darab, tehát akkor máris nem érvényesül az 5 év, hiszen az 2031. Január 1-ig van támogatás, nem pedig Augusztusig.
Ha mégsem, akkor, hogy lesz ez meghúzva/megszabva/kiszámolva?
Visszaküldik a nem eladottakat a boltok bukóval?
Ez egy elég nagy káosz és plusz szívás a boltoknak, ami persze majd a végfelhasználón fog terhelődni.Ha meghúznak egy fix dátumot (pl. fent említett 2026. Január 1), akkor meg rákényszerítik magukat kisebb profittal eladni a telefonokat, abban az esetben, ha ki kell szórniuk a megmaradt termékeket hatványozottan mérsékelt áron, akciózásokkal.
Ha ezt tényleg így meglépik, akkor azt tudnám elképzelni, hogy a Samsung EU-ra globálisan meg fog húzni minden modellre egy "értékesítés vége" dátumot, ami majd a hivatalos partnerekre is fog vonatkozni, tehát nekik is el kell (célszerű) adniuk a berendelt készletet. Logikailag arra következtetnék, hogy ezáltal kevesebb fog kikerülni az EUs piacra, ami hiánytermékké formálja az adott modellt, ez pedig szépen majd az árra is kihatással lesz.
Remélem, hogy nem lesz igazam.
-
pengwin
addikt
Csak érdekességképpen megjegyezném, hogy mindkét Edge 50 Neo dobozában volt már ilyen kártya, amiket bő másfél hónapja vettek a család hölgytagjai.
-
spect80
senior tag
ezt a szemetet kinyomtatni valóban nagyon környezetkímélő
-
mrThomi
addikt
Én pl telibeszarom azt a nyamvadt fecnit... Elmehet p*csába az eu az ötleteivel úgy ahogy van
-
kcsa
veterán
Olvastam. És pont nem is hiszem el, hogy kínai alsópolcosok, de akár közepes márkák közül ezt bárki tudná is adni a jövőben / jelenben, mindenesetre ez megmagyarázza a samsung féle hét évet.
Ráadásul dátumot hiányolok, nem a (valószínűleg be nem tartott) előírásra vagyok kíváncsi.
-
Ennek a lehetősége továbbra is megvan a gyártók részére, akik leginkább logisztikai okokkal magyarázzák, miért nincsen a polcokon kétféle csomagolású mobil. Erről nemrég Bog készített is egy MA-videót.
Különbözőek vagyunk, az én felhasználói szokásaimnak teljesen megfelel, hogy nincs sem töltő, sem fülhallgató mellékelve, ugyanakkor megértem azokat, akik hiányolják (legalább a töltőt, illetve azt, hogy lehessen ilyen kiszerelést is választani).
-
kcsa
veterán
A címkéről lemaradt az egyik legfontosabb paraméter: a szoftveres támogatás ideje/vége.
-
Sirus86
aktív tag
az SNR-t hianyolom meg, hogy lathassuk,. mennyi sugarzast tol ki magabol a mobil, mikor hasznaljuk.
-
prolad
addikt
Tehetnének bele inkább egy töltőt.
-
nicu71
addikt
Big lájk .
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- REFURBISHED és ÚJ - HP Thunderbolt Dock G2 230W docking station (3TR87AA)
- Samsung Galaxy A32 4G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bowers/Wilkins Px7 S2 fejhallgatók
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S25, Samsung Galaxy S25 Plus, Samsung Galaxy S25 Ultra
- 3DKRAFT.HU - 3D NYOMTATÁS - AZONNALI ÁRAJÁNLAT - GYORS KIVITELEZÉS - 480+ POZITÍV ÉRTÉKELÉS
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged