Hirdetés
- Dedikált NPU-t tervezne az AMD?
- És akkor egy fejlesztőstúdió rájött, hogy vissza is élhetne a felskálázással
- Száguld a Meta és a Microsoft, 500 milliárd dollárral lőttek ki az AI-részvények
- Jól áll az ARM-os Windows helyzete, de a játékoknál nem jön az áttörés
- Kínai kézbe kerül a MediaMarkt áruházak tulajdonosa
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Milyen processzort vegyek?
- TCL LCD és LED TV-k
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- RAM topik
- Azonnali fotós kérdések órája
- Jól áll az ARM-os Windows helyzete, de a játékoknál nem jön az áttörés
- Dedikált NPU-t tervezne az AMD?
- Kettő együtt: Radeon RX 9070 és 9070 XT tesztje
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Francia91
veterán
-
Imre9211
aktív tag
Szólt az nVidia app. Friss ropogós nVidia driver érkezett
Azaz tegnap, de még csak előbb frissítettem
-
Muerte
Topikgazda
-
Francia91
veterán
válasz
Muerte #111592 üzenetére
Igen, turbo ki van kapcsolva, és 3,2 GHz-en használom. Viszont így 83 fok fölé nem nagyon megy, játék közben pedig 77-78 fok szokott lenni. Turboval ha 3,9 GHz-re Boostol, simán belenyal 90 fok fölé, pedig alul van feszelve a procim. Jobb ez így nekem, hogy nem megy 80 fölé, vagy csak nagyritkán
Haveromnak volt ilyen procija, mellette egy GTX 960, de a proci szenvedett alatta, a Battle Royalhoz kevés (100 fős meccs)
-
Francia91
veterán
válasz
RM007 #111590 üzenetére
Én meg két játékkal játszok, Fortnite és War Thunder. Nincs többre igényem, erre a kettőre is alig van időm, a munka elviszi a napom felét, a többi felét pedig a 3 jármű, a kertes ház, és az a napi 4-5 óra alvás
De pl jó tudni az illetőnek, hogy ha máshoz elég is a 4/8-as proci, Fortnite esetében csak bosszantani fogja, hogy néha be-be akad, stb, és így már azokat ki tudja lőni a listájából. -
RM007
addikt
válasz
Francia91 #111585 üzenetére
Én nem nagyon játszottam soha neten másokkal, de vagy másfél - két éve felmentem egy régen megvett STAR WARS Battlefront II multi élmény és teszt kedvéért az adott szerverre és egyszer sem akadt be a proci, sőt volt ott rendesen fps kimutatás. Hát tettem is a megjegyzéseket miszerint a proci számítási feladatait segíti a túloldal is. Itt ott egy robbanás és vele járó fps esés nem kerülte el a figyelmemet, sem az akkori szép grafikai környezet. Szóval érdekes a téma.
Aztán azt is megfigyeltem jelen hogy a i9-9900K proci nem nagyon szeret 300fps magasságában dolgozni. Sebaj 1080p medium helyett ha kell majd teszem hard-ra és már majdnem hibátlan a vga kihasználás. 2K jelenleg teljesen ok szinte mindenhol kihasználásban a jelen asztali kártyám mellett. Persze itt is tudni kell azt mivel és milyen környezetben játszom.
-
RM007
addikt
válasz
Francia91 #111582 üzenetére
Játékfüggő mikor lesz kevés a 4/8. Kihagyva a sok száz fps-t és képfrissítést igénylő sport játékokat nem igazán vettem észre hogy bárminél is bekavarna úgy a proci hogy zavarna a játékban. Habár mindig is monitoroztam az sem zavart sosem ha nem pörgött százon a vga, sem ha a proci keményen adta. A hőfok, melegedés ami szúrta inkább a szemem ha kellett.
Eddigi legnagyobb élményem, és erről régen sokat posztoltam itt a CP2077 volt amit az i7-4940mx és quadro p5200 (olyan gtx 1070 fölé szint sok vrammal) kártyával nyomtam majdnem végig hibátlanul átlag 40fps szinten(graf letekerve)....beérkezve a belváros sárga zebrás legsűrűbben telerakott mpc-s résznél lett 30fps akkor 2020 táján. Tudom ma már ugyanaz nem menne, sokat változott a játék környezet. És igen ott lehetett érezni 60Hz monitor mellett, hogy már nem okés a játék. Megy ott is csak néha mintha beakadt volna.
Itt van a több hónappal ezelőtti Black Myth Wukong Benchmark Tool tesztem egy asztali rtx 3080Ti kártyával a régi laposommal (4/8). ((Nem keresem itt vissza, a másik laptopon van minden.)) Maga a benchmark hibátlanul lement alacsony fps mellett, a játékot sosem futtattam, és sorolhatnám. Szóval játékfüggő mikor válik használhatatlanná a nagy öreg. Kifejezetten fps kedvelő vagyok, annál eddig még nem csalódtam sosem. Nyáron alaposan letesztelem kíváncsiságból mit tud hozni jelen pár komolyabb játék közben olyan vga mellett amit bizony nagyon nem oda terveztek.
-
RM007
addikt
válasz
Raymond #111580 üzenetére
Akkor milyen jó hogy megragadtam a 60Hz monitor képfrissítés mellett. Minden amit használok hibátlanul fut. Csak maga az íze hogy már nem a legújabb generáció kártyáját használom lelomboz. 389e volt hirdetve újonnan a mostanim mihez a jelenlegi 5080 árai igen messze vannak azzal a kicsi teljesítmény növekedéssel amit fölé tudnak tenni. Nem is bánom már nagyon, jó az ami van nyárig, aztán majd meglátom hogyan tovább.
-
Francia91
veterán
válasz
peet05 #111579 üzenetére
Én ismerem jócskán, és van tapasztalatom vele 4/8-as és 6/12-es procival is
Grafikából nem annyira igényes úgymond, egy 4 GB-os kártyával is már fel lehet csűrni a beállításokat, de a procira nagyon háklis, gondolom a netes multi mivolta miatt kell neki a 6 mag/12 szálas felállás. Én meg pont a proci miatt nemtudom fentebb húzni a grafikát, most egy Quadro P4000-es kártya van a laposomban (GTX 1060 és 1070 közt van teljesítményben), ha nyomom felfele a grafikát, a GPU ugyanúgy 60% körül dolgozik, az FPS viszont csökken, és a proci is sűrűbben van 90% felett
A War Thunder meg az ellenkezője, azzal is játszok annyit, mint a Fortnite-tal, ott a GPU a lényeg, a procim játék közben 50% körül malmozik, és a GPU megy 90-100%-on. -
Raymond
titán
válasz
RM007 #111578 üzenetére
"Maga a plusz fps -t hozó algoritmust az engem viszont érdekelne vga csere nélkül."
Annak (MFG) csak high refresh rate monitorok eseteben van ertelme. A kovetelmenyek meg mindig ugyanazok mint a sima FG eseteben, csak annyi van hogy a ket renderelt kep koze nem egy hanem ketto vagy harom kepet general. A jo alap ugyanugy kell neki.
FG vs MFG:
RF1------GF1------RF2
RF1-GF1--GF2--GF3-RF2Ezert nem novekszik a PC latency jelentosen a sima FG es az MFG kozott. Tehat ha van jo alap (60-80FPS) es a sima FG nem viszi fel elegge hogy a 144Hz vagy 165Hz monitoron menjen is annyival akkor van ertelme, vagy ha mondjuk 240Hz vagy 360Hz monitorod van es annyit akarsz akkor 120-150FPS-rol felviszi azokba a regiokba.
-
RM007
addikt
válasz
Muerte #111577 üzenetére
Állítólag az új gen esetén nem történt gyártástechnológiai előrelépés, mint csíkszélesség stb. Mondják amennyivel gyorsabb annyival is eszik többet. Maga a plusz fps -t hozó algoritmust az engem viszont érdekelne vga csere nélkül. Na most kellene a régi világ driver és bios változatokat készítő háttérben meghúzódó emberkék áradata Prema és társai kik bele tudnak nyúlni a zavarosba.... pl egy személyazonosság átírásért hogy lehessen papíron 5080-nam simán fizetnék jó pénzt a segítőnek, akár 100 ezret. Meg mehetne egy új bios a kártyára ami feloldaná azt a pár dolgot ami hiányzik az 5080-hoz képest, mert szerintem ugyanazt adták ki újra.
Csak a vram maradna változatlanul, mert az hardveres.
-
Francia91
veterán
válasz
consono #111575 üzenetére
Kell a Fortnite-nak a 6/12-es proci minimum, nekem az i7-4930MX-szel felszalad a használat 100%-ra, és megakasztja 1-2 másodpercekre. A Ryzen 5 5500-as gépemen viszont pöpecül ment, ami már 6/12-es
Azért is írom, hogy inkább az a tényező, hogy minimum 6/12-es proci legyen a laposban, a videokártya meg bármelyik dedikált elviszi bőségesen, még magas beállítások mellett is, ha FHD-ról van szó, ha nekem az M3000M vitte max beállításokkal -
Francia91
veterán
válasz
peet05 #111573 üzenetére
Nekem a Quadro M3000M is gyönyörűen vitte a Fortnite-ot magas beállításokon, ami ennél újabb, annak meg meg sem kottyan
Annyi, hogy a Fortnite nem szereti a 4 mag/8 szálat, kell neki a 6 mag/12 szálas processzor -
peet05
aktív tag
válasz
andaxin9 #111570 üzenetére
Szia!
Használt:
17-es méretben nem lesz egyszerű történet. Szerintem itt az ujjlenyomat olvasót el is felejtheted, és lehet, hogy csak 720p-s kamera lesz.
Proci - 5600H/5800H, 6800H
Jellemzően 3050/3050Ti-vel szerelt gépek vannak ebben az ársávban, elvétve 3060-nal, picivel drágábban. Ez utóbbi inkább 15-16-os méretben.
Fortnite-ot megnézed, hogy ezekkel a vga-kal hogyan szerepel, pl. YT, csak ne felejtsd el beírni a keresőbe, hogy mobile, vagy laptop rtx 3050-3060. Persze, mindegyikkel megy, csak nem mindegy, hogy Neked milyen beállításokon, mennyi fps kell.
Asus ROG Strix G17 G713, Lenovo Legion 5-öt keress itt HA-n.Új gépek, RTX 4050-nel, LOQ, TUF A15, kb. 330-tól vannak, de szintén nem 17-es méretben.
-
Imre9211
aktív tag
OFF
Hát 10/10-es lett a pókfej 2.(így kicsit több mint egy óra után, még az elején) Ezt az optimalizálást tanítani kelleneNem vártam hogy ennyire patent állapotban kerül ki a játék
Le a kalappal a fejlesztők előtt.
ON -
andaxin9
csendes tag
Sziasztok!
Tanácsot kérnék, az összefoglaló alapján:
1. Mikor lenne esedékes a vásárlás?
Akár holnap.
2. A gépre szánt összeg forintban? (a “minél olcsóbb” nekünk nem mond semmit)
250k HUF
3. Felhasználás? (irodai programok, játék, programozás, fotószerkesztés, renderelés, tervezés, stb., ezek munka vagy hobbi/tanulás szintjén)
Hobbi, net, film, Fortnite
4. Ha játékra is használnád, akkor milyen játékokra, milyen felbontáson, milyen részletességgel?
Fortnite
5. Kijelző mérete, felbontása, fényes vagy matt, TN vagy IPS?
17", jó látható legyen-
6. Mennyit lesz hordozva a gép? Használnád-e utazás közben is?
Nem lesz hordozva, max nagyon ritkán, de utazás közben akkor sem lenne használva.
7. Operációs rendszer? (Windows, Linux, semmi, legyen Win7 támogatás, stb.)
Win11
8. Tárhely mérete és típusa (HDD és/vagy SSD), memória (RAM) mennyisége?
SSD 256-512 GB
RAM 16 GB
9. Egyéb kívánság, speciális igények? (pl. soros port, HDMI, stb…)
Magyar billlentyűzet háttérvilágítással, FHD webkamera, ujjlenyomat olvasó
10. Csak új gép jöhet szóba vagy használt is? (utóbbiak is vannak számlával és garanciával)
Használt is szóba jöhet.Köszönöm
-
RM007
addikt
Az 5080/90 helyén már lehet szedni az új nvidia drivert(572.16). Felraktam, megyek tesztelni nálam mennyivel hoz többet a dlss 4.Gondolom tartalmazza.
-
Imre9211
aktív tag
OFFTOPIC
Mindjárt tölthető steamen a marvels spider man 2
Gépigény [link] Rendkívül barátságos
Kellemes időtöltésnek nézünk elébe kedves gamer lapos tulajok
-
Semin
őstag
Na aki a DLSS-en kiakadt, az most fog sokkot kapni
Hölgyeim és uraim itt a Lossless Scaling 3
Ma megvettem csak a hecc kedvéért, és hétvégén kitesztelem.
A Steam-es értékelések és a reddit alapján mindenki el van ájulva tőle, én azért szkeptikus vagyok. -
RM007
addikt
Na végeztem az operációval. Új gerinc került beültetésre. Majdnem szívás volt egy ponton, nem jött fel a kép.
Szétbontottam és újra. Akku nem játszott.
Az a baj hogy a procinál nem megy az UV mivel gyári a bios. Fogyasztást és annak idejét ki lehet tolni, de UV-t nem enged ebben a formában. Az alap 65W ennél a procinál. Ezt inkább hagyom is. Sőt másodjára a többi sem ment. A vga érdekelt.Csere előtt.
Csere után.
A probléma ott volt nagyrészt hogy nem azokkal a csavarokkal fogattam le amit hozzá kaptam, mert mint felfedeztem az is volt két féle is. Arról nem csináltam fotót. A vga-nál mást használtam ott csavarosat. Ettől függetlenül bár néztem szerintem jól padoztam, lehet vastagabb, viszont jól rácsavartam. Saját gap pad, nem olyan vékony.
A proci és a gpu szerintem jól érte a plafont pasztázval, ellenőriztem.
Végül ez lett. 170-190W között furikázott.Aztán néztem a TS-t. Arra reagál, lett is valami eredmény elsőre. Tartja a 80W terhelést.
Itt nem látszik a hozzápiszkálás.
Hát kell ide is majd nyitott bios, addig is tanulmányozom a TS-t.Ja AB felül mi van azt nem tudom, kapta a másik lapos beállításait.
-
peet05
aktív tag
válasz
Evil Snowman #111554 üzenetére
Úgybiz'!
-
MaxxDamage
félisten
válasz
Evil Snowman #111552 üzenetére
Közben megkerestem, köszi!
Tetszik ez az MSI gép. (belépő kategória)
Jó anyaghasznalat, szép billentyűzet (Magyar), jó kijelző (eddig) és eddig nem hangos -
peet05
aktív tag
válasz
MaxxDamage #111550 üzenetére
MSI support oldaláról letöltöd az Intel Rapid Storage Tech. F6 drivert. Kicsomagol, betallóz.
Vagy BIOS - Advanced menu - VMD Controller disable (lehet, hogy rejtve lesz - Ctrl+S, ALT+F2, Ctrl+F2, RightCtrl+F2, Shift+F2)Wifi - driver le, kicsomagol - telepítésnél Shift+F10 -> devmgmt.msc - eszközkezelőben telepíted
Vagy telóról adsz neki netet, és leszeded úgy.*megelőztek
-
Evil Snowman
őstag
válasz
IRST driver.
Link a megoldás menetéről: [link]
-
RM007
addikt
válasz
Talán tegyél rá GPT rendszert, magyarán legyen rajta más tartalom hátha.
Délelőtt készítettem még egy klón rendszer lemezt (másolás opció alatt mint mindig) az erre a célra kijelölt és folyamatosan frissített ssd-re. A régi Paragon Hard Disk Manager 15 Professional megunhatatlan stabil még most is Win11-el. És ha kell nvme ssd másolásnál meg hasít. Az is volt pár napja mivel beszereztem egy dokkolót hozzá, kis cuki minit a Temuról, lemásoltam a két másik ssd-t is, a másik clevohoz. Mint két iker pár csak más vga-val felvértezve.
Hát kicsit meglepődtem mikor teszem a dokkolóba a persze szinte ugyanaz felírt lemezt mint ami a C meghajtón funkcionál, mert most először nem látta a korábban ráírt tartalmat, mintha nem lenne particionálva, mint egy friss lemez. Aztán megnyitva a Paragont minden ott volt, semmi baj, hibátlan. Újranyomtam, gyorsan végzett az m.2 sata.
A régi jól bevált mozdulatok.Mindjárt ránézek a hűtőre. Ha Budapesten lennék ezt tuti nem én csinálnám most. Csak óvatosan.
A carbon thermal pad kimarad, paszta mind két oldalra, nehogy fentebb legyen valamelyik oldal. Kezdek izzadni.
Még jó hogy a procit és a vga-t nem kell felemelnem se.
Hoppá akku ki!
-
válasz
MaxxDamage #111548 üzenetére
Kb a 11-ik generációs Intel és a 6xxx-es AMD procik óta...
-
MaxxDamage
félisten
MSI mióta ilyen , hogy a Win11-t fel szeretném telepíteni, de még csak a meghajtót sem látni a listában?
-
RM007
addikt
válasz
#22680583 #111546 üzenetére
Meg az sem mindegy bolt vagy magán személytől jön. Átlagban túlnyomó részt mindig jól jártam, se papírmunka, eltekintve pár esetet hosszú évekre visszanézve. Erről nem is beszélve. A ráfizetett kiszabott áfa díj sem éri el a fent jelölt összeget mire bólintottam az elején. Bár ha nagyon kellett valami sosem érdekelt a végösszeg, csak azt mondom ez van, nem tudom jobban megoldani. Szerencsés ha már fizetett összeg tartalmazza a levonandó adót, mondjuk itt igaz ilyen most nincs, csak posta és talán ajándék kupon.
Aztán jön ez a vámháború amiről beszélnek, vége lesz a jó világnak mindenhol. -
törölt tag
válasz
RM007 #111540 üzenetére
10 évvel ezelőtt lehetett trükközni, de most már az Ali, az eBay, az Amazon elintéz és lejelent már mindent, nem tudom és nem is akarom kikerül a processzt..
Vannak olyan nagyobb webshopok, mint pl. a Steam vagy a MaxxGaming, akik eu-s szinten globális árat határoznak, a termék árának végösszege fix, de változik a nettó/adó aránya országok szerint.
-
bakelitlemez
csendes tag
válasz
Semin #111537 üzenetére
Nem vagy szemét, köszi a válaszod
"Szerencsére" nem csak ez a baj van a géppel, egyelőre még teljesen használható, de van más, kisebb hibája is, ami jobban szembetűnő a mindennapi használatban, így majd csak a gari lejárta előtt futnék egy kört a szervizzel, addig is teljesen használható a gép - meg ki tudja, hátha rosszabb lesz
Az aksi meg ha nem garis/nem hibás, akkor azt simán tudok rendelni neten, ha annyira zavarna a dolog.
Semin: köszi a te válaszod is, erre nem is gondoltam. Most felraktam max 80%os töltésre és akkor használni is fogom aksiról néhanéha, csak tökre érdekes, hogy ennyit romlott 1 év alatt. Úgy rémlik, hogy újratelepítés előtt a Windows battery report szerint talán volt benne 10-15 ciklus, de akkor ez az aktív aksis használat teljesen másik véglete lehet -
válasz
KillHates #111532 üzenetére
Anno valamelyik AMD előadásban volt róla szó, hogy nem építenek be mindenhova temp szenzort, hanem valami algoritmus saccolja meg a hőfokot pár parameter alapján.
(terhelés és a részegység által felvett áram, és közeli szenzorok által mért "bázis" temp volt asszem)
Ilyen módon ez a hotspot csak arra jó, hogy thermal throttling-ot okozzon, hogy ne égjen ki a chip egy-egy része, a ventilátor vezérlés továbbra is a megfelelően elhelyezett valódi temp szenzor alapján működik.nV/Intel esetén se mehet ez másképp, mert ők se akarnak értékes logikai áramkör felületet veszíteni (pl a chip kellős közepén) a temp szenzorok miatt.
Én amúgy simán el tudok képzelni ilyen Hotspot-ot.
El kell felejteni a régi módit, hogy fix feszültség és órajel adja a legjobb teljesítményt, ehelyett "burst/peak load" esetek vannak, ahogy a CPU/GPU részegységek feszültsége is dinamikusan változik a terhelésnek megfelelően. -
Chiller
őstag
válasz
RM007 #111540 üzenetére
Mi az hogy nincs áfa? Mindenre van áfa, vegyél egy 200 forintos zsebkendőt azon is lesz.
Ha behozatalra értetted, akkor annál 22 euró a limit egyébként.Gondolod ha kilépnénk akkor kevesebb lenne a vám vagy áfa Kínából? Mert mi aztán tényezők vagyunk nekik. Egy random kisváros több piacot generál ott. Esetleg jobban lehetne trükközni? Tényleg nem értem. -.-
Az meg hogy itt döngeted a melled az adócsalásra, és közbe nem tetszik az EU, hát szóhoz se jutok. Ilyen aláírással mondjuk nem is vártam mást.
Te vagy nagyon bátor vagy, vagy ismersz valakiket ott fent
-
RM007
addikt
válasz
#22680583 #111538 üzenetére
Ne tudd meg hány ilyen vásárlásom volt eddig onnan. Pont Ilyenre nem emlékszem, mivel semmi sem stimmel az adatok szerint. Látom mi van ott meg ott amit nem linkeltem most ide, azért nem értem, sem kommunikáció nem volt ezzel kapcsolatban.
Tudod mikor Kínából 200 ezerért vettem mxm videokártyát és az eladóval megbeszéltem hogy csak 20 ezer legyen feltüntetve(megkeresett), és az tényleg egyenesen Kínából jött......sokáig is tartott mire megkaptam. Ügye vámolás volt csak vám tarifa nincs most rajta, ami aztán lófasz, az áfa a lényeg mindig. Volt olyan is korábban nem is egyszer mikor még rám is csörgött a vámhivatal a nyomtatvány kitöltésére és beküldésére kötelezve(275 ezer volt ugyancsak mxm kártya egy az emlékeim szerint egy gtx 1070 vga), és volt olyan is mikor 60 ezres alaplap szintén Kínából ingyen házhoz jött, csak postaköltség volt rajta amit Ali vásárláskor fizettem, meg még korábban jó pár elektronikai eszköz. Meg egy csomó minden.....
Az EU-ban nincs áfa meghatározott érték alatt (meg jó pár asztali vga kártya is volt pár éve, sőt.....hagyjuk) amit most fejből nem tudok, ezért is fontos nekünk, csak ha kívülről jön, akkor viszont jó számítani rá. Szóval innentől támogatom az EU elhagyását, semmi értelme bent maradni.
-
törölt tag
válasz
RM007 #111531 üzenetére
Látszik, hogy csak ÁFA van, VÁM nincs. Az EU-ban az ÁFÁ-t a vásárló országa szerint kell fizetni. Tehát ha rendelsz Belgiumból egy notebookot, akkor neked hivatalosan nem a belga 21%-os áfát kell fizetned, hanem a 27%-os magyart. Ha nem lennénk az EU-ban még jönne rám a VÁM is..
bakelitlemez: Nem akarok szemét lenni, de kétlem, hogy csak úgy kicserélnék neked. Több mint egy éves gép, rámondják, hogy sokat használtad, azért romlott 19%-ot az akksi. Ettől függetlenül is, az akkumulátor folyamatosan degradálódik, szerintem arra alapból külön jótállás vonatkozik vagy más elbírálás alá esik.
-
Semin
őstag
válasz
bakelitlemez #111536 üzenetére
Az akkunak az árt ha nincs használva. Lehet az bármilyen töltöttségi szinten, ha hónapokat áll használat nélkül az nem tesz jót neki. (Ettől még lehet hibás is). Kezd el használni akkuról. Ha van lehetőséged akkor a 20%-80%-os tartományban. Nem biztos, hogy sokat javít az akkun, de egy próbát megérhet. (Reddites javaslat)
Az Asus garanciális ügyintézéséről nem tudok nyilatkozni Anno a ROG Ally csoportban volt 1-2 meredek story de az ugye nem laptop.
-
bakelitlemez
csendes tag
Sziasztok!
Kettő érdekes kérdéssel fordulnék felétek, az alany egy 2022-es Zephyrus G14:
1. A laptop 2023.12.14.-én lett megvásárolva, az első 1-2 hónapban nem tudom, hogy milyen beállításokkal, de 2024 februártól kezdve a laptop folyamatosan aksikimélő üzemmódban van, mindig 80%-ra, később 60%-ra lett korlátozva a töltöttségi szint, hiszen az esetek 99.9% mennyiségében töltőről ment a gép. Nem lett agyon hajtva egyáltalán, szerintem összesen 30-40 óra játék/komoly használat van benne azóta, de az aksi kapacitása GHelper és Windowsos battery report szerint 81.8%ra leromlott.24 februárjában ez még 98.8 volt. Ez normális így ennyi idő után, csakis netezés mellett?
Ciklusszámom sajnos nincsen, nemrég raktam újra a Windowst és 2 aksikalibrálást is csináltam iFixit guideja szerint (100%ra feltölt, teljesen csutkára lemerít, hagyno 0%os minimum 5 óráig, 100%ra feltölteni zavartalanul és utána legalább 2 óráig ugyanúgy tölteni), de semmit sem változott a dolog. MyASUS app nem talált semmi hibát sem a géppel. Esetleg ez garis "hiba" lehet? Érdemes lehet felnyitnom a gépet, hátha púpos az aksi?
2. Az ASUS laptop szervizzel van-e esetleg valami (jó) tapasztalata? MyASUS szerint 2026 végéig garis a gép, a számla magánszemélyre szól, azonban a laptop áraként kemény 150.000 Ft van feltüntetve a szokásos akkori 600-700k helyett. Ez a sávós jótállás miatt elég szpó, de legjobb tudomásom szerint ezeket mindenhol 36 hónap jótállással hírdette az ASUS - független attól, hogy cég vagy magánszemély vette meg, kivételesen.
A bolttal (Radium) felvettem már a kapcsolatot, de egyelőre nem válaszoltak. -
Adi01
tag
válasz
KillHates #111532 üzenetére
Igen csak itt ügye az én értelmezésem szerint a cikk arra akar kilyukadni, hogy a túl magas hőfokot akarják elsunnyogni. Mondjuk tényleg nem lenne túl jó ha a laptopokban nagyon melegedne a gpu, mert akkor melegszik jobban az egész laptop. Bár Watt-ban nincsennek nagy ugrások(laptopnál) a 4000-es szériához képest. Kiváncsian várom majd az új generációt mit tudnak felhasználói környezetben.
-
-
válasz
Adi01 #111530 üzenetére
Egyébként tényleg irreleváns; nem egyszer futottunk már abba bele, hogy 100-110 fokos hotspot-ot mért valami szoftver (HWinfo, HWmonitor, GPU-Z) 70-75 fokos GPU mellett, ami fizikailag nem lehet, mert olyan nincsen, hogy GPU kicsike flipchip-jének (vagy népiesen: a magjának) az egyik fele 110 fokos a másik meg 75. Az üvegkerámia elég jól vezeti a hőt és viszonylag homogénen el is oszlik benne!
Ha meg nem a flip-chip-re vonatkozik (gyanítom) akkor meg tök jól el tud lenni 110 fokos a VRM-ben a FET, ami 150 fokra van eleve tervezve. -
RM007
addikt
Sziasztok! A mai nap során megjött a hűtőmodulom.
Amin meglepődtem az ez volt még pár nappal ezelőtt.
Az árú 95 ezer volt és ha Hollandia akkor mi ez a még rászámolás? Van még EU?
Gondolom rászálltak az eladóra az meg hazudott az érdekemben. Viszont ha vanvámakkor az nem így megy, nekem is kell nyilatkoznom, van szembesítés is vele együtt ki nem mond igazat.Nem tudom mi ez a díj.
Az áfát sem értem. Régen nem vásároltam ennyiért az Aliról.
Lehet valamelyik nap beültetem, vagy megy a fiókba. Adtak hozzá pasztát is sok gap paddal, ez hatalmas piros pont.
Ja és eddig ilyen víz nélküli puccos hűtőt még senki sem használt előttem Clevo laptopba. Én vagyok az első. Jobb későn mint soha. -
Adi01
tag
válasz
peet05 #111529 üzenetére
Itt egy pcguru-s cikk a hotspot témáról.
ha asztali verziónál nem lesz szerintem akkor laposnál sem lesz. -
peet05
aktív tag
Ez is érdekes (4:25-től, hot spot): [link]
Kíváncsi leszek noti fronton mi lesz a helyzet.. -
conexke
tag
Telekom és társaikhoz mikor kerülhetnek az 50es gepek? Tipp? Május?
-
peet05
aktív tag
válasz
p4tr1kv4gy0k #111520 üzenetére
Beállításokkal is játszhatsz egy kicsit:
Refresh rate: Maximum allowed by your display
Boost player contrast: Enabled
Wait for vertical sync: Disabled
Current video values preset: Custom
Multisampling anti-aliasing mode: 4x
Global shadow quality: High
Model/Texture detail: High
Shader detail: High
Particle detail: High
Ambient occlusion: Enabled
High dynamic range: Performance
FidelityFX Super Resolution: Ultra quality
Nvidia Reflex Low Latency: Enabled + Boost -
RM007
addikt
válasz
FőDudu #111524 üzenetére
Ja hogy a mai modern laptopok meghalnak ettől a programtól, főleg mert
orosz a készítője,fejlesztője. Felőlem nyugodtan. Aztán ha az asztali topikban is fosnak ettől a progitól mint hallottam pár illetőt mit ne használjaklag miatt....aha, én azt mondom erre ezeknek az emberkéknek, váljon egészségükre.
Akkor én majd használom továbbra is helyettük. Sose voltam önmagam ellensége.
-
RM007
addikt
válasz
Tedd még hozzá a fogyasztásmérőt. Én inkább azt figyelem mint a kihasználást százalékban. Amúgy lehet normális is. Ha dlss-t használsz az visszavesz a fogyasztásból, értelemszerűen natívban (dlss off) lehetne csúcsra járatni a TDP-t.
-
törölt tag
válasz
MSI Centerben nem tudod átállítani ?
-
Adi01
tag
válasz
Akkor BIOS-ban vagy valahogy probáld bekapcsolni, hogy csak a dGPU(3050) menjen. Nem tudom MSI laptopnál pontosan hol tudod. Többiek biztos megmondják.
plusz szerintem windowsban a game mode-ot is kapcsold be. Az nálam(win11) pl: felülírja az energiagazdálkodási beállításokat. Lehet be van nálad állítva valami ott. -
p4tr1kv4gy0k
csendes tag
válasz
Evil Snowman #111512 üzenetére
Nekem nincs sajna ilyen opció, 3D settingsnél van 3 fül, de ilyen pont nincsen.
Leszedtem az Afterburnert, itt vannak az értékek. Igaz nincs konkrét számokban kiírva a vram használtság, de százalékban igen: [link]
A gpu 2 az intel, az 1 az nvidia
Látszik hogy egyik sem pörög valami nagy értéken. Ez normális? -
törölt tag
Csak én maradt le róla, hogy már a Thermal Grizzlynek is van csoda puttyja, így nem kell kínából rendelgetni ? [link] Azt olvastam, hogy a PTM7950-et már behozták, de ez nekem újdonság. Esetleg valaki próbálta ? A 6.5W/k nem túl erős az UTP-8 12,8W/k teljesítményéhez képest..
-
LeventeV
senior tag
válasz
MaxxDamage #111516 üzenetére
Koszi.
-
LeventeV
senior tag
Sziasztok!
Rtx 3060-as laptoprol megeri most 4060-as laptopra valtani?
Vagy inkabb varjam meg az 5060-as gepeket?A 4060-ra valtas kb 150 ezer Ft-ba kerulne (alkalmi vetel), nem tudom az 5060-as gepek mennyire lesznek dragak indulaskor.
-
válasz
Elektrosokk #111513 üzenetére
Nem. A 4800-ashoz fogja igazítani a gyorsabb memóriát az alaplap, azaz 4800-on fog menni az 5600-as RAM
-
Elektrosokk
veterán
Ha 16GB DDR5 4800MHz mellé más gyártmány 16GB 5600mhz megy annak lehet bármi hátránya?
Köszi.
-
Evil Snowman
őstag
válasz
p4tr1kv4gy0k #111509 üzenetére
Elsőre is értettem, nem azzal van a gond. A gond azzal van, hogy ELVILEG a HDMI-n keresztül csak dGPU tolja a jelet ebben az esetben, ergo a 3050 elsődlegesen a külső monitorodat hajtja az iGPU pedig a laptop kijelzőt.
Persze itt már az is beleszól, hogy van-e MUX switch a gépedben, milyen módban megy az nVidia applikáció (Optimus, Advanced Optimus [ez csak a MUX switch-es gépeknél van], nVidia GPU only vagy Automatic).
Szóval kérdés, hogy az nVidia app, milyen értékre van állítva a fentiek közül.
Ha nem érdekel az akku teljesítmény, mert 24/7 töltőn van a gép akkor lehet nVidia GPU only vagy Automatic, ha néha akksiról is megy akkor Optimus vagy Optimus Advanced.Én a helyedben, megnézném, hogy mire van most állítva, és próba jelleggel megpróbálnám külső monitor nélkül nVidia GPU only módban, amennyiben nem arra van állítva (szerintem nem).
Itt találod az nVidia Control Panel-ban:
-
consono
nagyúr
válasz
p4tr1kv4gy0k #111510 üzenetére
Ha AMD procid lenne azt mondanám, hogy az APU dolgozik valami miatt a GPU helyett, de így....
-
p4tr1kv4gy0k
csendes tag
válasz
p4tr1kv4gy0k #111509 üzenetére
Annyit még hozzáfűznék, hogy minden más játék tökéletesen hozza az elvárt számokat. Ez is az én gondolatmenetemet erősíti
-
p4tr1kv4gy0k
csendes tag
válasz
Evil Snowman #111508 üzenetére
Lényeg a lényeg, rá van dugva mégegy monitor, azon jelen esetben ment egy discord, a főképernyőn meg a cs2. Normál esetben le kellene terhelnie a gépet még ha csak egy discordot is jelenít meg, nekem viszont több fpsem lett.
Kicsit olyan mintha szoftveresen maga a játék egy képernyővel ( az alappal) nem terhelné meg annyira a kártyát, hogy neki szükséges legyen egy bizonyos erőt kifejtenie. Magyarra fordítva a kártya nem dolgozik mert úgy tűnik mintha nem kellene. Ezt teljesen nem értem, de megpróbálkozok a javaslataitokkal, aztán visszaszólok az értékekkel. -
Evil Snowman
őstag
válasz
p4tr1kv4gy0k #111507 üzenetére
-
consono
nagyúr
válasz
Evil Snowman #111505 üzenetére
De úgy látom ugyan arra jutottunk teljesen
-
Evil Snowman
őstag
válasz
p4tr1kv4gy0k #111501 üzenetére
A külső monitorod 1366x768 pixel, azaz összesen 1.049.088 pixel-re kell "rajzolnia" a GPU-dnak.
A laptopod 1920x1080 pixel, azaz összesen 2.073.600 pixel-re kell "rajzolnia" a GPU-dnak. Ez a külső monitorod közel duplája.
Ezt gyönyörűen reprezentálja a 60-80 FPS vs. 180-200 FPS (unlockolva) is.
Nyilván a felbontás is számít. Sajnos a 3050 már a maga idejében is egy kompromisszumos megoldás volt. Szerintem csak simán elfogy az új CS alatt a GPU-d, hiába alapból CPU heavy a játék.
Ha biztosra akarsz menni, hogy lásd mi bottleneck-el, akkor érdemes letölteni az MSI Afterburner-t, ott állítsd be, hogy mutassa a CPU és GPU kihasználtságot, majd nézd meg, hogy a külső monitor használta esetén valamint a laptop kijelző használata esetén milyen százalékos értékek fognak kijönni.
-
consono
nagyúr
válasz
p4tr1kv4gy0k #111501 üzenetére
Hát, pont kétszer annyi pixelt kell megmozgatni full HD-n... Az nagyjából pont a 60-80 körüli kategória, ha a 144-et elfelezem. Simán lehet az is, hogy nem férsz be a videomemóriába 1920x1080-ban. Egy MSI Afterburnerrel megnézhetnéd a vram, gbu, cpu, mem használatot mindkét felbontásban, hátha kiderülne valami! Nekem is 3050-em van, de nem CS-zek és max 60 fps-re lövök. Single playernél meg 30 vagy 40... (120 HZ-es a kijelzőm).
-
Francia91
veterán
-
p4tr1kv4gy0k
csendes tag
válasz
Evil Snowman #111500 üzenetére
1920x1080
Ugye a 144hz miatt igényelt a több fps
Új hozzászólás Aktív témák
● A topikban hirdetni TILOS!
- ÁRCSÖKKENTÉS Dell Latitude E6320 notebook eladó
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! R5 5600X / 32GB DDR4 / RTX 3060Ti 8GB / 500GB SSD
- HPE Apollo 4200 Gen9 2U rack szerver, 1x E5-2620v4, 64GB RAM, 24x3.5" 2U-ban! ÁFA-s számla, garancia
- Bomba ár! Dell Latitude 5590 - i5-8GEN I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I CAM I W11 I Gari!
- REFURBISHED és ÚJ - HP USB-C/A Universal Dock G2 docking station (5TW13AA) (DisplayLink)
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest