Hirdetés
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Milyen asztali médialejátszót?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- NPU-tól megfosztott mobil Ryzeneket hozott AMD
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- VR topik
- Rém kellemetlen helyzetbe került a Nintendo egy játék miatt
- Autós kamerák
-
36766 - 36701
36766 - 36701 36700 - 36601 36600 - 36501 36500 - 36401 36400 - 36301 36300 - 36201 36200 - 36101 36100 - 36001 36000 - 35901 35900 - 35801 35800 - 35701 35700 - 35601 35600 - 35501 35500 - 35401 35400 - 35301 35300 - 35201 35200 - 35101 35100 - 35001 35000 - 34901 34900 - 34801 34800 - 34701 34700 - 34601 34600 - 34501 34500 - 34401 34400 - 34301 34300 - 34201 34200 - 34101 34100 - 34001 34000 - 32001 32000 - 30001 30000 - 28001 28000 - 26001 26000 - 24001 24000 - 22001 22000 - 20001 20000 - 18001 18000 - 16001 16000 - 14001 14000 - 12001 12000 - 10001 10000 - 8001 8000 - 6001 6000 - 4001 4000 - 2001 2000 - 1
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
bringasisti
őstag
Üdv!
Elképzelhető hogy szaküzletben vásárolt akváriumba való kavicsban legyen mészkő?
20% ecettel megküldtem egy maréknyit és legalább 10-15 szemcse elkezdett lassan pezsegni és oldódni.
Jövőhéten tudok visszamenni az üzletbe hogy megkérdezzem ezt, mert iszonyat kemény lett a víz 2 hét alatt (azóta került be a kavics) illetve a ph is 8.5 feletti. Bár nálunk (sopron környéke) amúgy is rohadt kemény a csapvíz, de pár napja elkezdtek nagyon furcsán viselkedni a halak (xifo, neon és guppik) illetve ma reggelre elpusztult 2 neon és egy szép, nagyobbacska xifo is. Most nagyon féltem a többieket és a tesztcsík alapján a keménység kiemelkedően magas. Esetleg tipp, hogy menthetném meg a többieket amíg nem tisztázom mi a pontos oka az elhalásnak?Miért nem öntesz egy vödörbe háztartási sósavat. Egy gumikesztyű segítségével tudod szortírozni ha egyedi esetről van szó
-
szat8
tag
Sziasztok!
Van tapasztalatotok Aquario szűrő alkatrészekkel?
Egy éve vettem be- és kifolyó szettet (Aquario Neo Flow Premium Ver.2 M - 13 mm 12/16 mm) és hozzá skimmert (Aquario Neo Skimmer ver.2 M - 13 mm 12/16 mm)
Nálam hullik szét! Számos helyen elrepedt vagy eltört. A befolyón a szűrőkosár több helyen repedt, a skimmer T-idomja és könyökidomja is tört. Érezhetően ridegebbé vált a műanyag az idők folyamán. Ráadásul mattul is a színe! Arról nem is beszélve, hogy a skimmer lebegő idomja gyárilag fröccsöntési hibás volt, de az nem befolyásolta a működést.
A teljes szettet egy éve vettem. 2-4 hetente szedem szét és sima hideg csapvízben vízben dedikált akvás csőtisztító kefékkel tisztítom belülről és kívülről. Az akva sima csapvizes, kemény víz, szobahőmérsékleten tartott hőfokon.
Nekem egy viszonylag noname (talán Nicrew) üveg szett volt, pár év után rászántam magam az Aquariora, mert jókat olvastam róla. Nagyon megbántam, nagy csalódás. A felfogatás átgondolatlan, az egyik csavar öntéshiba miatt eleve szorult, a könyök egy idő után elrepedt, az egész csúnyán bemattult kb. egy év alatt, a szívó ágon lévő pici szkimmer érzékeny volt a szívó ág koszolódására amin sűrű szűrő volt garnélák miatt, ha elkezdett koszolódni a szkimmert lerántotta a túl nagy áramlás, vagy csak szörcsögni kezdett a gyerekek szobájában az éjszaka közepén. Soha többet...
Amikor rescape volt, ment a fiókba, és visszakerült a régi üveg. Sokkal szebb, persze vigyázni kell vele tisztításnál, hogy az ember ne törje el, de valamit valamiért. Egyetlen bajom vele, hogy a szkimmer itt is mattul mivel műanyag, most csak amano van, úgyhogy garnéla probléma sincs.
Egyébként a nyomó ágon lévő szkimmer koncepciója nagyon szimpatikus lenne, remélem valaki lekoppintja majd normális minőségben is. -
Kristof93
senior tag
Sziasztok!
Egy éve vettem be- és kifolyó szettet (Aquario Neo Flow Premium Ver.2 M - 13 mm 12/16 mm) és hozzá skimmert (Aquario Neo Skimmer ver.2 M - 13 mm 12/16 mm)
Nálam hullik szét! Számos helyen elrepedt vagy eltört. A befolyón a szűrőkosár több helyen repedt, a skimmer T-idomja és könyökidomja is tört. Érezhetően ridegebbé vált a műanyag az idők folyamán. Ráadásul mattul is a színe! Arról nem is beszélve, hogy a skimmer lebegő idomja gyárilag fröccsöntési hibás volt, de az nem befolyásolta a működést.
A teljes szettet egy éve vettem. 2-4 hetente szedem szét és sima hideg csapvízben vízben dedikált akvás csőtisztító kefékkel tisztítom belülről és kívülről. Az akva sima csapvizes, kemény víz, szobahőmérsékleten tartott hőfokon.
Napfény vagy UV? Egyébként inox a megoldás
Hónapokat is megy tisztítás nélkül. -
-NoVa-
veterán
Sziasztok!
Van 13mm-esem és 17mm-esem is, mindkettő végén lily pipe. Ritkábban tisztítottam, inkább 1-2 havonta, úgy nem volt vele bajom, csak a kimeneti rácsos szűrővég repedt meg egy óvatlanabb leszedésnél. A skimmer fejét nagyon nehéz teljesen tisztára pucolni, ott hagyhattak volna több helyet.
RO vizes, és 26 fok, amiatt lehet kevésbé rideg a műanyag.A 17mm sokkal robosztusabb, strapabíróbb. Szűrőcsere miatt (elfáradt, elgyengült az Atman CF 600, upgradeltem belső fűtéses OASE BioMaster 2 Thermo 350-re) a csőátmérő nőtt, és némi rágódás után maradtam az Aquarionál. Sok dologban jobbak az üveg csövek, tartósabbak, de azoknál a kifolyón van a skimmer, azt nem szerettem volna. A guppikölykök, apróbb garnélák könnyen a szűrőbe kerülnének azzal, nagyobb halak mellett inkább csak az zavarna, hogy az automata etető által beszórt kaja nagy részét azonnal elvinné a szűrőbe az áramlás, ezek a Neo Flow-al nincsenek. A felszín és a víz tiszta, a halak is biztonságban.
Elektromos skimmereket is néztem, de zsúfoltabb tőle a gépészet, és azok sem tökéletesek, így nem vettem üveg csöves rendszert. A műanyag idővel kopik is az állandó forgástól, ridegedhet, bár nálad elég hamar tette, fárad, de van mellette is elég érv.Az Oase szűrő nagyon bevált. Végtelenül egyszerű takarítani, áramtalanítás után csak le kell zárni a vizes végét egy kar elforgatásával, egy másikkal kioldani a kerek előszűrő oszlopot, kiemelni, a szivacsait kiöblögetni, és kész, 5 perc sincs. Pár hónap után a belső nagy szivacsokat is átöblítettem ro vízben, de nem kellett igazán, az előszűrő mindent felfogott. A fűtése jó, elég horrorsztorit olvastam a hagyományos fűtésekről, hogy ha lepárolog elég sok víz róluk egy-egy hosszabb távollétnél, és jóval a minimum alá esik a vízszint, akkor típusfüggően leég, vagy megfőzi a halakat. Ez a szűrőn belül mindig víz alatt van, és a látható gépészet is letisztultabb, minimalistább lett.
-
sinick
senior tag
Sziasztok!
-
Kristof93
senior tag
Akkor először ammóniát, NO2-t, NO3-at néznék.
-
Aethel
aktív tag
Igen, új. Köszi a megerősítést én erre gyanakszom most a legjobban. Kiveszem akkor a kavicsot az aljzatról és cserélek vizet aztán meglátom hogy reagálnak. Az elpusztult példányokon semmilyen külső jelet nem láttam hogy valamilyen betegség lenne vagy ilyesmi.
-
Kristof93
senior tag
Üdv!
Elképzelhető hogy szaküzletben vásárolt akváriumba való kavicsban legyen mészkő?
20% ecettel megküldtem egy maréknyit és legalább 10-15 szemcse elkezdett lassan pezsegni és oldódni.
Jövőhéten tudok visszamenni az üzletbe hogy megkérdezzem ezt, mert iszonyat kemény lett a víz 2 hét alatt (azóta került be a kavics) illetve a ph is 8.5 feletti. Bár nálunk (sopron környéke) amúgy is rohadt kemény a csapvíz, de pár napja elkezdtek nagyon furcsán viselkedni a halak (xifo, neon és guppik) illetve ma reggelre elpusztult 2 neon és egy szép, nagyobbacska xifo is. Most nagyon féltem a többieket és a tesztcsík alapján a keménység kiemelkedően magas. Esetleg tipp, hogy menthetném meg a többieket amíg nem tisztázom mi a pontos oka az elhalásnak?Az nagyon elképzelhető, mert a legtöbb szaküzletet az ilyesmi nem érdekli. Szerintem vedd ki a kavicsot és cserélj 50% vizet. Ez új akvárium?
-
Aethel
aktív tag
Üdv!
Jövőhéten tudok visszamenni az üzletbe hogy megkérdezzem ezt, mert iszonyat kemény lett a víz 2 hét alatt (azóta került be a kavics) illetve a ph is 8.5 feletti. Bár nálunk (sopron környéke) amúgy is rohadt kemény a csapvíz, de pár napja elkezdtek nagyon furcsán viselkedni a halak (xifo, neon és guppik) illetve ma reggelre elpusztult 2 neon és egy szép, nagyobbacska xifo is. Most nagyon féltem a többieket és a tesztcsík alapján a keménység kiemelkedően magas. Esetleg tipp, hogy menthetném meg a többieket amíg nem tisztázom mi a pontos oka az elhalásnak? -
Warton
őstag
Ha esetleg valakinek szüksége van ancira albino vagy fekete akkor van egy pár kb. hónapos példányom, Budapestről úsznának, ingyen is akár vagy cserebere.
-
Héraklész
senior tag
-
Motion_Blur
félisten
Mivel már megvan gondolom végülis mindegy...

Én 2.5 éve vettem "ideiglenesen" (gyorsan kellett és a készíttetésre több hetes határidőt mondtak) egy hasonlót: első blikkre ugyanígy néz ki, csak Diversa. Szerkezetileg szeirntem egy kutya, csak az Invital -os magasabb 12cm-el - emiatt talán instabilabb lehet, de ha nem lökdösi senki nem hinném, hogy bármi gond lenne vele. A 60cm egyébként nekem is alacsonynak bizonyult, így végül egy 10cm magas ytong emelvényre került, a lábak pedig nem kerültek fel rá, hanem polifoam van alatta kiegyenlítésnek.
(Utólag belegondolva egyébként lehet szabhattam volna bele egy bútorlapból hátlapot, csak hogy megnyugodjak, mert valóban elég "légies" - viszont már bent van a sarokban, szóval így maradt...)Köszi, megvan igen, de a költözés csak 2 hét múlva lesz.
Amúgy azt én is néztem hogy adtak hozzá 4 db műanyag lábat, de minek? Én is polifoam-ot fogok a bútor alá tenni, ahogy maga az akvárium alá is ofc.
-
Szancsó
aktív tag
üdv,
80x35x40-es, bruttó 112L-es akváriumomat költöztetem és az alábbi bútort rendeltem alá: [link] mivel átmeneti tárolásra kell (1, max. 2 év), nem akartam rá többet költeni.
Esetleg van valakinek tapasztalata, biztonsággal elbír ez a kis állvány 130-140 kg-ot? Mert maga az állvány csupán 13 kg.
Értem én hogy erre lett tervezve, meg az a lényeg hogy hol vannak az alátámasztási pontok, de akkor is. Nem szeretnék úszni

Mivel már megvan gondolom végülis mindegy...

Én 2.5 éve vettem "ideiglenesen" (gyorsan kellett és a készíttetésre több hetes határidőt mondtak) egy hasonlót: első blikkre ugyanígy néz ki, csak Diversa. Szerkezetileg szeirntem egy kutya, csak az Invital -os magasabb 12cm-el - emiatt talán instabilabb lehet, de ha nem lökdösi senki nem hinném, hogy bármi gond lenne vele. A 60cm egyébként nekem is alacsonynak bizonyult, így végül egy 10cm magas ytong emelvényre került, a lábak pedig nem kerültek fel rá, hanem polifoam van alatta kiegyenlítésnek.
(Utólag belegondolva egyébként lehet szabhattam volna bele egy bútorlapból hátlapot, csak hogy megnyugodjak, mert valóban elég "légies" - viszont már bent van a sarokban, szóval így maradt...) -
Motion_Blur
félisten
üdv,
80x35x40-es, bruttó 112L-es akváriumomat költöztetem és az alábbi bútort rendeltem alá: [link] mivel átmeneti tárolásra kell (1, max. 2 év), nem akartam rá többet költeni.
Esetleg van valakinek tapasztalata, biztonsággal elbír ez a kis állvány 130-140 kg-ot? Mert maga az állvány csupán 13 kg.
Értem én hogy erre lett tervezve, meg az a lényeg hogy hol vannak az alátámasztási pontok, de akkor is. Nem szeretnék úszni

-
hegezsolti
tag
-
bringasisti
őstag
Megvettem a mérőkét meghozták. Amit ajánlottatok azt nem találtam, olyat vettem ami PH tud és kalibràlható. Nem tudom kipróbálni, mert a 13 ezres készülékhez nem adtak elemet........:-)
-
szat8
tag
Kicsit tudsz zárni a csapján, az segít. De mindenképpen a nyomó oldalin zárj kicsit, sose a szívó oldalon.
Használhatsz más formájú lilypipe-ot (kifolyót) is, az a függőleges gyűrű alakú típus pl eléggé levesz a sodrásból. -
Héraklész
senior tag
Köszönöm mindenkinek! Végül működik. A szűrő nem Einhell, hanem Eheim. :-)
A vízáram kissé erős, de nem lehet állítani. Most ahhoz keresünk valami folytót. -
bringasisti
őstag
Működés közben egy pillanatra 180° el kell fordítani. Ha a mágnesen lehet látni nagyító segítségével hajszál repedést akkor a rotor egyhelyben rezeg
-
Kristof93
senior tag
-
Eugene Roe
őstag
Wet prime? Nehéz lesz elmagyarázni, ha kezdő
de légteleníteni kell a szűrőt valszeg. -
Héraklész
senior tag
Valamiért az új Einhell külső szűrő nem szív, párom persze most próbálja ki. Csak fura hangot ad, de nincs szívóerő... szerintem hamarosan leég.
Van valami trükk, amit a kezdetekkor alkalmazni kell? -
kelna91
senior tag
Sziasztok! Van itt valakinek kerti/kültéri akváriuma?
-
Eugene Roe
őstag
A xiaomihoz hozzá lehet férni, de biztos van helyzet amikor ez a pontosság már nem fér bele. A 0-t (0-3-at) szerencsére könnyű ellenőrizni mindegyikkel

-
Kristof93
senior tag
Próbáltad tisztogatni a villáikat?
nekem 1 évig kb ugyanazokat mutatta a 0-as vízre a csapvízre is, meg a kevert végeredmén, is az lett.Csak ha veszel egy másikat az mást fog mutatni. Tisztítom persze, de olyan jól nem lehet hozzájuk férni. Kalibrálás nélkül is hasznos tud lenni, főleg ha csak az érdekel merre mozdul, kell-e vizet cserélni, de kényes növényt/állatot nem bíznék rá.
-
Eugene Roe
őstag
Ezek az olcsó tds mérők elég pontatlanok tudnak lenni, főleg pár hónap használat után. Nálam 50-100ppm szórásuk van 150-250 valós értékek mellett, ami elég problémás tud lenni ha caradinát vagy egyéb kényes halat tartasz . Az egyel drágább kategória (nekem gidigi ph+tds mérő) megbízhatóbb, lehet kalibrálni is. Hanem a cseppes gh/kh tesztek még jobbak.
Próbáltad tisztogatni a villáikat?
nekem 1 évig kb ugyanazokat mutatta a 0-as vízre a csapvízre is, meg a kevert végeredmén, is az lett. -
Kristof93
senior tag
Ezek az olcsó tds mérők elég pontatlanok tudnak lenni, főleg pár hónap használat után. Nálam 50-100ppm szórásuk van 150-250 valós értékek mellett, ami elég problémás tud lenni ha caradinát vagy egyéb kényes halat tartasz . Az egyel drágább kategória (nekem gidigi ph+tds mérő) megbízhatóbb, lehet kalibrálni is. Hanem a cseppes gh/kh tesztek még jobbak.
-
Eugene Roe
őstag
-
szat8
tag
Nyugi, szerintem tudja mire kell neki

Egyébként az van, hogyha beállt a rutin, akkor egy sima TDS-ből már tudsz következtetni a többire. Értsd, heti vízcserével látni fogod, hogy hetente 3-at esik a KH, méregeted 1 hónapig, és utána már csak ellenőrzöl egy TDS-st ozmóra, hogy nem-e szakadt ki a membrán, stb.
Én pl. nem visszasóztam, hanem kevertem az ozmómat az magyar viszonylatban lágy (120 TDS) csapvizemmel, hogy a végén kijöjjöjn egy 50-60 körüli. Persze nem is volt versenygyőztes akvám sose
bár szerintem a dózisadagolón több múlik, mint a 20-30-ra visszasózott vízen.Minden így van, ahogy írod, és a kolléga is biztos érti a dolgát az eddigi hsz-ei alapján. Csak azért írtam kis pontosítást, mert ha valaki idetéved a fórumra, félreértheti a dolgokat. Nem okoskodásnak szántam.
-
Eugene Roe
őstag
Nyugi, szerintem tudja mire kell neki

Egyébként az van, hogyha beállt a rutin, akkor egy sima TDS-ből már tudsz következtetni a többire. Értsd, heti vízcserével látni fogod, hogy hetente 3-at esik a KH, méregeted 1 hónapig, és utána már csak ellenőrzöl egy TDS-st ozmóra, hogy nem-e szakadt ki a membrán, stb.
Én pl. nem visszasóztam, hanem kevertem az ozmómat az magyar viszonylatban lágy (120 TDS) csapvizemmel, hogy a végén kijöjjöjn egy 50-60 körüli. Persze nem is volt versenygyőztes akvám sose
bár szerintem a dózisadagolón több múlik, mint a 20-30-ra visszasózott vízen. -
szat8
tag
Szerintem a TDS értékét a keménységen kívül sok más oldott anyag is befolyásolja, ezért nem lehet belőle egyértelműen meghatározni, kivéve ha vegytiszta víz visszasózásáról van szó.
Én cseppteszttel szoktam keménységet mérni, GH és KH értékre külön. -
bringasisti
őstag
Köszönöm
-
Eugene Roe
őstag
Ti melyik műszerrel méritek a víz keménységét
Akármilyen Temu tds mérővel?
-
bringasisti
őstag
Ti melyik műszerrel méritek a víz keménységét
-
Gyb001
senior tag
Ha más így jár akkor nem kell aggódni.
2 nap utána opálos még barnább lett a víz. (Nem láttam át rajta oldalról)
Harmadik nap reggelre teljesen le tisztult. -
Alg
veterán
A növenyekkel/dekoracioval egyutt erkezett egy potyautas is, ez mi lehet? Nagyon felenk, allandoan bujkal es nagyreszt a feneken uszkal ha nagyritkan elojon (nincs mas hal az akvariumban csak rakok) . Kb 15 mm-es
Valami halivadék, lehet növényen került be ikraként.
-
flashpointer
őstag
A növenyekkel/dekoracioval egyutt erkezett egy potyautas is, ez mi lehet? Nagyon felenk, allandoan bujkal es nagyreszt a feneken uszkal ha nagyritkan elojon (nincs mas hal az akvariumban csak rakok) . Kb 15 mm-es
-
Gyb001
senior tag
Az utolsó linkelt képen kicsit zavaros a víz mert meg bolygattam a szűrőt. Tettem bele 3 éve a fiókban lapuló aktív szenet.
Növény táp:
Hetente 1 nyomás green aqua micro, macro, carbon.Világítás:
12:00-20:00 -
Gyb001
senior tag
Sziasztok.
1.5 évig nem nyúltam az akváriumomhoz. Szép tiszta volt a víz, de most át alakítottam. Miért ilyen barna a víz?
A fa miatt? (Lent bővebben)64 liter, minimális co2 éppen hogy el színeződik az indikátor.
December: szűrő tisztítás. (Biomaster 350, seachem mátrix, új temus purigen [kép] , új peron vatta)
Januártól márciusig: 2 hetente 20% víz csere házi ro vízzel.
Most ilyen: [kép] [kép]
[kép]
Most 03.15-én bele fogtam a teljes átalakításba. Mindent kiszedtem vizet leengedtem, vízkőoldóztam, súroltam az üveget, cső tisztítás...Új talaj: [kép]
Új fű szerű növény.
És a 2 éve vízben lévő fát nagynyomású mosóval le tisztítottam. (Otthon, vegyszer mentesen)Ez lett az eredmény "újraindítás" után 3 nappal. [kép]
A fal sárga, az kicsit torzítja a valóságot.

-
Jasco
újonc
Sziasztok!
Egy kérésem lenne. Elajándékoznék lekes, és lelkiismeretes, minimum 300, de inkább 400 literes medencével rendelkező akvarista gazdinak, három győnyőrű cápaharcsát! Fejlettek, egészségesek, de sajna már kinőtték a 200 literes medencét! Kb. három éve vettem őket, de ma már olyan 10 - 12 centisek! Sajnálom őket, de jobb lenne nekik egy nagyobb helyen! Rettentő mozgásigényük van! Ha valaki esetleg úgy gondolja, hogy elférne nála három örökmozgó szépség, tudna vigyázni rájuk, és szép ékei lehetnének az akvériumának, akkor irjon ide választ, és felvesszük a kapcsolatot! Én Szolnokom lakom, és persze autóm nincs, de valahogy biztos meg tudjuk oldani, ha valakit érdekel! Előre is köszönöm!
(sajnos a kép nem tökéletes, mert nem hajlandók profilt állni
)
-
Héraklész
senior tag
Invital - Sinkor LED - ezek árarányba igen jól főleg garnellás akváriumhoz méret és teljesítmény között választhatsz
Köszi!
-
Miniszter1
újonc
Készítsük el saját mikró tápunkat
a bibi hogy sokba kerül!!
A jó hír az hogy lesz belőle 140l mikró táp
aminek litere így max 600Ft
Ez így már megéri a 6-7.000 Ft helyett
Fe 11 DTPA 13.200 Ft
Cink (Zn) 15% 9.400 Ft
Cu-14 EDTA 10.350 Ft
Mn 13 EDTA 9.700 Ft
Nátrium-molibdát 28.850 Ft
Bórsav 1.600 Ft
+ posta kb. max 75.000 Ft
ez egy emberkének sok pénz, rengeteg mikró táp
(még a 3. generációja sem használná fel).
DE – ha páran összeállunk összedobjuk a pénzt, elosszuk az anyagot
hát igencsak megéri
Ehhez keresek partnert.
/recept van RO víz mindenkinek – nos húzzunk bele/
a multi 300ftért állítja elő mi a kiskerbe megvesszük 7.00ft-ért, ez így nem menő.
ki száll be egy projektbe??
-
Miniszter1
újonc
Invital - Sinkor LED - ezek árarányba igen jól főleg garnellás akváriumhoz méret és teljesítmény között választhatsz
-
Héraklész
senior tag
Skylight Entriq FXS.15 fényt néztem ki? Arról vélemények?
-
Héraklész
senior tag
Igen, PWM-mentest akartam írni. Vettünk egy akváriumkészletet, ahhoz a lámpa.. kegyetlen.
Szóval mik az elvárások a növények megvilágításához?
-
Kristof93
senior tag
A pwm (pulse width modulation) az pont vibrál. Kétlem hogy találsz DC rgb ledet, lehet nem is létezik. Talán a chihiros pro dc? Szabad szemmel én soha nem vettem észre modern akvárium lámpával.
-
Héraklész
senior tag
Sziasztok!
Milyen lámpa ajánlott vízi növényekhez (30 lieres) garnélás akvárium fölé?
Nem értek hozzá, de elsőre olyat keresek, ami állítható fényerejű és színű, illetve PWM-es, vagyis nem vibrál.
Ötlet? -
akos3
addikt
Sziasztok!
Egy gyors általános kérdés:
A kisebb vagy a nagyobb frakcióju aljzat megy alulra?
van u1-esem és u-3-asom csak nem rudom melyik lenne a helyesebb sorrend? Speciális igényű halaim nincsenek.
az AI azt mondta, hogy a kisebb szemcse kerül felülre, csak nekem ez nem annyira logikus.
külön táptalajt most nem rakok bele. -
szat8
tag
A Chihiros lámpák elég szaturált fényt adnak. Élénk pirosak és zöldek. Van akinek ez bejön, van aki inkább a természetesebb hatású fényt preferálja. Ez ízlés dolga.
A növényeknek semmi szüksége rgbw létre, jó nekik a sima fehér. A piros meg mindenféle színű ledek leginkább azért vannak, hogy látványosabban kiemelje a növények színeit, ha ez a cél.
Nekem egyébként tetszik, de ez egyéni preferencia.
Minden esetre ne 100% fényerővel indíts, hacsak nem szeretnél jó sok algát látni.
-
Satyricon
addikt
60w 120cm-s akváriumon az olyan közepes fényerő, legtöbb piros növénynek elég, de talán nem mindegyiknek. Rotala, alternanthera nem annyira igényes.
Ha olcsón akarsz nagy fényerőt akkor Sansi villanykörte vagy valami Aliexpresses, füvet növesztő led is jó választás.
Persze ezek csak akkor ha van co2 is, hanem túl sok lesz.
Közbe már meggondoltam magam, Chihiros W120-at veszek szerintem. Kicsit drágább, de minőségibb darab
Használ valaki ilyet? Mik a tapasztalatok vele kapcsolatban?
-
Kristof93
senior tag
Srácok
Mi a véleményetek erről a világításról? Használ valaki ilyet közületek? [Sinkor Vivatron]
Tákolás helyett úgy gondoltam, hogy veszek egy wrgb-s lámpát,(talán tovább fogja bírni a benne lévő led, mint maga a sima led szalag) de sajnos jelen pillanatban ennyi a rászánt összeg. Szerintetek jó lesz ez az igényes növényeknek is?(leírás szerint igen, de a chatgpt szerint inkább látvány világítás). Nektek mi a véleményetek?
Illetve vannak piros növényeim, amik a kínai világítás miatt nagyon fakóak, örülnék neki, ha ezek is szép pirosak és egészségesek lennének.
60w 120cm-s akváriumon az olyan közepes fényerő, legtöbb piros növénynek elég, de talán nem mindegyiknek. Rotala, alternanthera nem annyira igényes.
Ha olcsón akarsz nagy fényerőt akkor Sansi villanykörte vagy valami Aliexpresses, füvet növesztő led is jó választás.
Persze ezek csak akkor ha van co2 is, hanem túl sok lesz.
-
Satyricon
addikt
Srácok
Mi a véleményetek erről a világításról? Használ valaki ilyet közületek? [Sinkor Vivatron]
Tákolás helyett úgy gondoltam, hogy veszek egy wrgb-s lámpát,(talán tovább fogja bírni a benne lévő led, mint maga a sima led szalag) de sajnos jelen pillanatban ennyi a rászánt összeg. Szerintetek jó lesz ez az igényes növényeknek is?(leírás szerint igen, de a chatgpt szerint inkább látvány világítás). Nektek mi a véleményetek?
Illetve vannak piros növényeim, amik a kínai világítás miatt nagyon fakóak, örülnék neki, ha ezek is szép pirosak és egészségesek lennének.
-
Eugene Roe
őstag
Újratölthetőt, pl. IKEA LADDA. 5000Ft összesen a 4db nagyobbik kapacitású a töltővel együtt
Eldobhatós alkáli elemet nem vennék már, pláne nem olyan készülékbe ahol pár hét/hónap alatt lemerül.Mondjuk ebbe sose kell majd újratölteni, szal lehet inkább egy longlife butát vennék.
Egyébként minek kell etető? Sok értelme nincs átlag akváriumban.
-
Alg
veterán
Újratölthetőt, pl. IKEA LADDA. 5000Ft összesen a 4db nagyobbik kapacitású a töltővel együtt
Eldobhatós alkáli elemet nem vennék már, pláne nem olyan készülékbe ahol pár hét/hónap alatt lemerül. -
nagyati12
csendes újonc
-
Satyricon
addikt
Elég drágák sajnos,
itt az egyik helyen méretre van, az XL 50-60 centis darabok fix 25eur-ért, a másikon 30EUR/kg itt is. Egyben amúgy nagyon-nagyon ritkán találsz olyat ami pont jó, általában 3-4-5-sok darabból kell összelegózni.Egy nagyobb akváriumba a berendezés kb. a legdrágább elem, ha nem tudsz valami alternatív forrást találni.
Ez a darab ami benne van valami 15-20EUR volt.
20 euro még jó is. Tegnap pl láttam az invitalon elég szép nagy darabokat, de úgy vagyok vele, hátha lesz valami akció, szerintem kivárom

----------------------------------------------------
Más téma:Tegnap szüntettem meg a 112 literes akvámat, a helyére pedig a 125x30x45-öst tettem. A vizet ballonokba engedtem, kb 80 literről van szó. Viszont ezzel még csak kb 50%-ig lesz a nagy akva így kb 40 litert 3-4 hete vízkezeltem és pihentetek, előkészítettem a feltöltésre. De még mindig lesz kb 50 liter, amit pótolni kell. Az lenne a kérdésem, hogy ha az említett vizeket összeöntöm és kipótolom friss vízzel amit most fogok vízkezelni(lehet régi/új víz mennyisége 70-30% lesz) , akkor mehet-e bele az élővilág(neonhalak, garnélák, algaevő), vagy várni kell pár hetet? Ha nem kell várni és mehetnek bele, akkor van esetleg valami házi megoldás, hogy hasznos baktériumokat juttassak az akvába illetve a külső szűrőbe? Lehet hülye kérdés volt, de gondoltam valami házi praktika van erre a célra
-
Alg
veterán
Elég drágák sajnos,
itt az egyik helyen méretre van, az XL 50-60 centis darabok fix 25eur-ért, a másikon 30EUR/kg itt is. Egyben amúgy nagyon-nagyon ritkán találsz olyat ami pont jó, általában 3-4-5-sok darabból kell összelegózni.Egy nagyobb akváriumba a berendezés kb. a legdrágább elem, ha nem tudsz valami alternatív forrást találni.
Ez a darab ami benne van valami 15-20EUR volt.
-
Satyricon
addikt
Red moor-t néztem én is Egerben az egyik akvarisztikai üzletben, 1kg-os darab 13.000 Ft volt. Szerintem az kicsit erős ár érte...

Valami nagyobb darabot szeretnék, ami nem csak széles(kb 70cm) hanem érjen ki a 45 centis akvából, mert futónövényt akarok rákötni
-
Kristof93
senior tag
47 centi magas akváriumnak van bármi értelme?
Nézegetem a kész akváriumokat, és néha látok ilyen kisebb cube akváriumokat, pl 47 cm, de alapjáraton az akváriumnak inkább a hossza a lényeges, nem?
Mivel lehet kihasználni pl egy ekkora magasságú akváriumot, ha a hossza csak 41 cm?
Legtöbb szakoldalon azt olvastam, hogy a 60 cm a min ajánlott hosszúság a halak egészsége érdekében, nem tudom ez mennyire van kőbe vésve?Akváriumot bármilyen 0,5 liternél nagyobb üveg edényben lehet csinálni, és élőlényt is találsz ami jól ellesz benne. Magas akváriumot nehezebb szépre csinálni, nem azzal kezdenék, de én nagyon szeretem ezt a formátumot - magas négyzet alapúak, vázák, 3-20l között a kedvenceim.
-
rwin5
őstag
47 centi magas akváriumnak van bármi értelme?
Nézegetem a kész akváriumokat, és néha látok ilyen kisebb cube akváriumokat, pl 47 cm, de alapjáraton az akváriumnak inkább a hossza a lényeges, nem?
Mivel lehet kihasználni pl egy ekkora magasságú akváriumot, ha a hossza csak 41 cm?
Legtöbb szakoldalon azt olvastam, hogy a 60 cm a min ajánlott hosszúság a halak egészsége érdekében, nem tudom ez mennyire van kőbe vésve? -
Alg
veterán
-
Satyricon
addikt
Új setup a kis paludáriumban, egyelőre fékész - a két hátsó sarokba szeretnék majd Echinodorus-t ami szinte teljesen a víz felett lesz, illetve hátul középen tele van ültetve Pogostemon Erectus-al, az is elvileg kinő majd a vízből és ha van egy kis szerencsém, virágzik is...
Halakon még gondolkodom, garnéla nyilván lesz benne, esetleg cory Pygmaeus - plusz vagy egy kis csapat nanohal, vagy 2-3 Dario Dario... (nettó 20l körül van az alsó rész).
Kap egy kis külső szűrőt, illetve szeretném a két hátsó lyuka, ami alapvetően szűrőcsőnek van kialakítva, hidegpárásítóra kötni.
Nagyon szép ez a fa... Honnan lehet jó árban ilyen nagyot szerezni?
-
Alg
veterán
Új setup a kis paludáriumban, egyelőre fékész - a két hátsó sarokba szeretnék majd Echinodorus-t ami szinte teljesen a víz felett lesz, illetve hátul középen tele van ültetve Pogostemon Erectus-al, az is elvileg kinő majd a vízből és ha van egy kis szerencsém, virágzik is...
Halakon még gondolkodom, garnéla nyilván lesz benne, esetleg cory Pygmaeus - plusz vagy egy kis csapat nanohal, vagy 2-3 Dario Dario... (nettó 20l körül van az alsó rész).
Kap egy kis külső szűrőt, illetve szeretném a két hátsó lyuka, ami alapvetően szűrőcsőnek van kialakítva, hidegpárásítóra kötni.
-
Atis45
aktív tag
Eléggé kezdő voltam még, és csak egy részén volt csere, az aktív talajos rész el volt választva. Szóval nem mérvadó, hogy hogyan csináltam. (Nekem az volt a macera, hogy minden mást meg akartam közben tartani.)
Ha tudsz teljes restartot, az a legtisztább és legegyszerűbb.
A víz nem számít annyira igazából, a szűrő a lényeg, amit helyesen írtál is, hogy járatsz közben. Persze ha legalább a fele vizet átmented az új akvába, az ártani biztos nem fog, és az élőlényeket is könnyebb úgy átszoktatni, hogy többnyire a megszokott vizükbe kerülnek vissza.Köszönöm szépen.
-
szat8
tag
Eléggé kezdő voltam még, és csak egy részén volt csere, az aktív talajos rész el volt választva. Szóval nem mérvadó, hogy hogyan csináltam. (Nekem az volt a macera, hogy minden mást meg akartam közben tartani.)
Ha tudsz teljes restartot, az a legtisztább és legegyszerűbb.
A víz nem számít annyira igazából, a szűrő a lényeg, amit helyesen írtál is, hogy járatsz közben. Persze ha legalább a fele vizet átmented az új akvába, az ártani biztos nem fog, és az élőlényeket is könnyebb úgy átszoktatni, hogy többnyire a megszokott vizükbe kerülnek vissza. -
Atis45
aktív tag
Dennerle nem festett. Nagyon megbízható márka.
Nekem volt olyan fekete kavics, nagyon jól működött! Jól takarítható, nem úgy mint a nagyobb szemcsések, nem algásodik annyira, mint a világosak, talajlakók is nagyon szerették.
Ha elfogadsz egy tanácsot, érdemes olyat választani, ami megfelel a talajlakóknak is, mert ha később meggondolod magad, és mégis szeretnél valami jópofa corydorast vagy hasonlót, nem kell amiatt talajt cserélni.
Nekem régen élesebb nagyobb szemű volt, nagyon megbántam utólag, és nem volt egyszerű kicserélni úgy, hogy minden más maradjon. Rengeteg kosz marad az alsó rétegeiben, takaríthatatlan volt. Írtam is róla itt a fórumon.B.U.É.K mindenkinek.
Az aljzatcserét hogy csináltad? Mert én arra gondoltam, hogy mindent kirámolni, és úgymond egy restartot csinálni. Nyílván a vízból minél többet megmenteni, és azt vissza, meg a szűrőt közbe járatni egy vödör akváriumvízbe.
Új hozzászólás Aktív témák
-
36766 - 36701
36766 - 36701 36700 - 36601 36600 - 36501 36500 - 36401 36400 - 36301 36300 - 36201 36200 - 36101 36100 - 36001 36000 - 35901 35900 - 35801 35800 - 35701 35700 - 35601 35600 - 35501 35500 - 35401 35400 - 35301 35300 - 35201 35200 - 35101 35100 - 35001 35000 - 34901 34900 - 34801 34800 - 34701 34700 - 34601 34600 - 34501 34500 - 34401 34400 - 34301 34300 - 34201 34200 - 34101 34100 - 34001 34000 - 32001 32000 - 30001 30000 - 28001 28000 - 26001 26000 - 24001 24000 - 22001 22000 - 20001 20000 - 18001 18000 - 16001 16000 - 14001 14000 - 12001 12000 - 10001 10000 - 8001 8000 - 6001 6000 - 4001 4000 - 2001 2000 - 1
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- HP EliteBook 840 G11 Intel Ultra 5 135U 32GB DDR5 RAM 256GB SSD - 2 ÉV GARANCIA - 27% ÁFÁS SZÁMLA
- Bontott Kamberg asztali ventilátor, 30 cm, 40 W (bemutató darab volt)
- BESZÁMÍTÁS! 16GB Crucial 4800Mhz DDR5 notebook memória garanciával hibátlan működéssel
- Újszerű HP EliteBook 840 G11 Intel Ultra 5 135U 16GB RAM 256GB SSD 2 ÉV GARANCIA 27% ÁFÁS SZÁMLA
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max
Hónapokat is megy tisztítás nélkül.

itt az egyik helyen méretre van, az XL 50-60 centis darabok fix 25eur-ért, a másikon 30EUR/kg itt is. Egyben amúgy nagyon-nagyon ritkán találsz olyat ami pont jó, általában 3-4-5-sok darabból kell összelegózni.
Silentfrog