Hirdetés
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Milyen videókártyát?
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Házimozi belépő szinten
- Valami baja van a tápomnak
- Projektor topic
- CES 2026: izmos tápokat villantott a be quiet! Las Vegasban
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
Aktív témák
-
Khelben
nagyúr
Nekem az ep43-s3l lapnál gondolkodik. Ki is ír egy pöttysort, amin kb 7-8 másodperc alatt megy végig. Úgy néz ki, mint régen a VGA-k, hogy először nem a bios jött be, hanem kiírta a vga adatait. Na itt bejön a bios, majd átvált erre az ahci-s képernyőre, itt végigmegy a kis pötty, kiírja, hogy megvan a meghajtó és utána indul az oprendszer. Leginkább úgy néz ki, hogy végigdetektálja a sata portokat, hogy melyikre mi van dugva.
-
BullKoxa
őstag
Hi!Köszönöm a válaszotokat,akkor majd Intel lesz.Köszi érte!
-
zetecR
addikt
Sziasztok,
az új generációs vezérlővel szerelt SSD-k közül melyiket érdemes választani 32-80GB között?
Vagy mindegy, nincs nagy eltérés köztük? -
neverless
tag
Sziasztok.
Örömmel jelentem be, hogy kedden rendben megérkezett a Crucial C300 64GB-os "addonos" SSD-m, melyet Ősembertől rendeltem; köszi.
(Addon= sata-usb kábel, meg pár backup szoftver)
A sebességei rendben vannak, hozza, amit hoznia kell. Máramennyit Sata-II-n lehetséges.
Win7 már fenn (nevetséges idő alatt települt) most a programokat telepítgetem.Gigabyte alaplapom van, nekem is gondolkodik az AHCI-n vagy 10 mp-ig a bootnál, és engem is idegesít kicsit
Csak mert valaki korábban (talán "bird"?) hogy neki is áll, nem lehet e kikapcsolni ezt a várakozást. Hát én se találtam ide vonatkozó beállítást a biosban.Az alapvető optimalizálási cuccokat belőttem, ehhez főleg a naaaagy SSD-s cikket használtam, amit asszem fless írt (?) illetve természetesen ezt a fórumot is olvastam eleget.
A kisebb optimalizálási dolgokért majd még visszanézek ide a fórumba.Egyelőre ennyi, üdv
-
Matamata
aktív tag
Ez a téma engem is érdekelne. (Lassan kinövöm a 32GB-ot.)
Elvileg ugye a 4KB-os véletlenszerű olvasás számít igazán (mi ez a 32-64-es sormélység amit fel szoktak még tüntetni?) és az újabb SSD-k (C300, SandForce) sokkal jobbak ebben mint pl az én Samsungom. Csak az a kérdés, hogy ez a különbség valós használat mellett érezhető-e mert a különbség látszólag jelentős. -
Egy kérdés intel ssd terén nekem a firmware 02HA és néztem 02HD a legújabb annyi az egész, hogy leszedem az iso filet kiírom neroval cd-re majd arról bootolok és frissítem?
-
vis.p
aktív tag
Teszt videó.
Nem futtattam háttérben semmit, csak a hypercam-et és a teszteket. -
Khelben
nagyúr
válasz
Robert1987
üzenetére
Igen, nem, igen, igen.
-
Robert1987
tag
Sziasztok!
Hosszas gondolkodás után úgy döntöttem, hogy én is beruházok egy ssd-re. A választásom egy 40Gb-os Corsair Force szériás darabra esett.
A kérdésem az lenne, hogy a win7-et az ssd-re úgy telepíteném föl, hogy a mostani merevlemezt, amin a win7 van egyszerűen lehúznám az alaplapról, és majd a telepítés után csatlakoztatnám vissza. Mármost ha lehúzom, és csak az ssd lesz fent, és akkor lépek be a bios-ba beálítani ezt az "AHCI" módot, akkor ez így működni fog? Vagy szükségem lesz más drivere is? Ha telepítés után kötöm vissza a régi vinyót akkor azt fogja látni az új win7 ami az ssd-n lesz? Ez az "alignálás" be fog következni ha így telepítem föl?Elnézést ha olyat kérdeztem ami már szerepelt a fórumban, csak néha kicsit nehéz kiigazodni ezekből hogy mit kell/nem kell csinálni az ssd-vel.
-
fagy53
nagyúr
válasz
torma1981
üzenetére
Szerintem észre lehet venni, különösen akkor, a ha a proci is kettőnél több szálon tud dolgozni. A random 4k sebességbeli különbség az OS betöltésénél, négy magos procival érezhetőbb, másodpercek, különbséget jelenthet. Egyébként kifejezetten szerverekben használva sok kis, egyszerre jelentkező műveleteknél van igazi jelentősége ennek a különbségnek.
Polgári használatban az OS betöltés ilyen.Ezért gondolkodom, hogy veszek egy korszerű vezérlős 40GB-os SSD-t csak rendszernek és a Kingston 425-S2/64 lesz minden másnak, az archíválást kivéve, fenntartva.
-
torma1981
veterán
Sziasztok!
Szerintetek a
Crucial c300
Kingston SSDNow V Series SNV425-S2nagy a különbség, észrevehető ha csak operációs rendszer lenne rajta?
Mert itt azt tudom hogy a 4k random sebesség a fontos. Ezen a téren nagy a különbség vagy nem lehet észre venni?Köszi
-
vis.p
aktív tag
hati és SzlobiG
Sokkal pörgősebb a rendszer. Bár hozzá kell tennem, hogy laptopos vagyok.
Soha ilyen teszt-eredményt nem tudtam kicsikarni az ssd-ből, mint ezzel a beta driver-el.
Régi teszt chipset driver-el... nincs tesztem rst 9.6-os driver-el.
Új beta driverrel:
-
gg72
veterán
Hát tényleg ígéretesen hangzzik ez az új Intel RST driver, a telepítés előtt le kell szedni a régit, vagy elég ezt telepíteni?
-
"sajnos több, mint valószínű, hogy nem lesznek olcsóak"
"a 120 GB-os SSD meghajtó 189,99 dollár"
Szerintem 45000-50000HUF-os 120GB-os SSD jó árban van.
-
Gorneck
legenda
válasz
Komplikato
üzenetére
Fentiek jó része már tudnak Trim-et, ehhez tudtommal W7 vagy valami friss Linux kell. - meg olyan driver is amivel müxik jól...
cszn: Anno én is aggódtam...de mikor másodjára raktam újra a rendszer már leszrtam...
Minek a francnak húzzam ilyenekkel az időt, mikor semmi gyakorlati haszna sincs az egésznek. Ott a samu ssd-m, se trim se semmi olyan funkció amit már beleraknak az újakba...már a sokadik ssd-s gép után is azt mondom semmi értelme se lenne cserélni egy gyorsabbra...ha vennék, akkor az már kártya lenne, arra talán hajlandó lennék váltani vagy a másik eset, ha megadja magát.
Nem méregetek csak használom és használatba nem mutatkozik meg, hogy bármi gondja baja lenne.
Amin elszokott hasalni a dolog az a vezérlő párosítás...akkor lehet észrevenni, hogy gond van...oszt kb ennyi. -
Komplikato
veterán
válasz
antikomcsi
üzenetére
Engem is érdekelne tapasztalati vélemény erről: Mushkin MKNSSDCL60GB-DX 60GB - Callisto Deluxe - 2,5" - SATA II - 60 GB - 285MB/s - 275MB/s
Ez olyasmi árban van, mint amit kerestél, de van itt OZC Agility 1 és 2, G.Skill Phoenix Pro, vagy ha inkább az olvasási sebesség kell, akkor Crucial RealSSD C300 ... igaz többnyire 36-37K közeli áron, de pár hete ezek bőven 44K fölött voltak még.
Hát igen, az adatlap nem minden. Nyilván nem egyformán jók. Kingstone-al nekem semmi bajom, de egyáltalán gyártanak SSD-t vagy még mindig bőszen matricázzák az Intel és Samsung meghajtókat?
Fentiek jó része már tudnak Trim-et, ehhez tudtommal W7 vagy valami friss Linux kell. -
Végül az intel mellett döntöttem egy X18-M 160gigás lett a jó ára miatt, ma jött meg viszont az átalakító csak holnap, remélem probléma mentes lesz minden bár nálam sosincs így...

(#9665) vis.p Teszt progival kimérve lett gyorsabb? Mennyivel? Mer akkor már ezt fogom feltenni én is.
-
vis.p
aktív tag
Nekem nagyon tetszik...

http://forums.mydigitallife.info/threads/22223-New-Intel-RST-10.0.0.1043-BETA-Out
-
nVIPER
senior tag
Diskeeper helyett van valami más progi ami kitakarít rendesen, mert ez nekem nagyon nem akar.
-
cszn
őstag
-
cszn
őstag
válasz
Gorneck
üzenetére
Hát igen. Ennyit a nagy aggodalmaskodásokról mi?
Pedig mennyit jártattuk itt a pofánkat.
Na majd csak mondjam ugyanezt 2 év múlva is és akkor minden rendben lesz.
(#9655) Dluinet Ahogy nézem, ha most raknék be új ssd-t, akkor én is az első kettőt csinálnám csak.
De már azt se tudom megmondani, hogy melyiket csináltam meg.(#9642) ko-ko82 Szerintem csak elsiklott mindenki felette. Eléggé pörög mostanában a topik. Egyébként egyetértek DV kollegával és inkább X25-V.

-
Cölöp
tag
válasz
BullKoxa
üzenetére
Egyenlőre csak ismerkedünk vele. Nekem 2 napja van, tehát elhamarkodott lenne véleményt alkotni arról, hogy ezt a típus megéri-e megvenni, avagy sem. Én leírtam az első tapasztalataimat, ami segíthet elindulni egy irányba, de az is lehet, hogy félrevezető. (a 83%-os kondícióra gondolok, ami szerintem valami szoftveres melléfogás)
Egy tényt azért nyugodt szívvel kijelenthetek: sokkal gyorsabb a boot, mint HDD-vel (kb. 1/3-a), a számítógép reakcióideje sokat javult, nincs "kerregés" betöltés közben, és a Call of Duty pályák is kb. fele annyi idő alatt töltődnek be.
Eddig kb. ennyi előnyt tudott felmutatni a HDD-vel szemben. A mérleg másik oldalába pedig bepakolva a 40e jónagymagyarbuznyákot... hát... döntse el mindenki. 
Megj.: lemértem a Samsung F1 1TB HDD 4k random olvasását: 0,65 MB/sec, szemben az SSD-m 20 MB/sec értékével (ez barátok közt is 30x -os sebességkülönbség
) -
kisza25
félisten
válasz
Dluinet
üzenetére
igen működik, gondolom ezen átsiklottál
DV:nekem vagy 3 napom bánta
(ennyi idő alatt tudtam megvalósítani)
hú egy linket elcsesztem AHCI beállítása -
kisza25
félisten
válasz
kisza25
üzenetére
Összefoglalás azoknak akik SSD + XP -t szeretnének használni:
1., Partíció kezdetének eltolása nekem ez bonyolult volt ezért egy még bonyolultabb megoldást választottam
win7 alatt lemezkezelőben(jobb egérgomb sajátgépen-> kezelés->lemezkezelő)
töröltem az SSD-t majd újra létrehoztam(ilyenkor meg is formázódik, mindent alapértelmezetten hagytam)
ezután XP-t indítottam HDD-ről itt ismét a lemezkezelőben gyorsformáztam SSD-t FAT32-re,
majd gyorsformáztam NTFS-re
ezután megjelöltem a partíciót aktívként
ezután jöhet az XP telepítés ide módban,
majd AHCI beállítása
legfrissebb intel AHCI driver
nagy vonalakban ennyi
-
DV
senior tag
válasz
Ylgram1
üzenetére
Telepitsd fel es nezd meg, hogy menni fog-e. Szerintem nem fog, de meg sosem volt alkalmam mas SSD-vel kiprobalni, mint Intellel, bar a Toolbox "Read me"-be belenezve ezt irjak: "This document makes references to products developed by Intel."
Dluinet
Kicsit mas megfolgalmazasban en is epp ezt irtam volna, de megeloztel.

-
antikomcsi
veterán
válasz
BullKoxa
üzenetére
Ez nekem is feltűnt.
Én úgy gondolom, hogy a többiek is inkább csak ismerkednek ezzel a dologgal, és keveseknek van akkora gyakorlati tapasztalata, vagyis használt már sokféle ssd-t, hogy nyugod szívvel tudjon tanácsot adni.
Hisz nem úgy megy, hogy 10K egy 500 gigás darab, amit könnyebben cserélget az ember, hanem bizony még mindíg drága. Én is csak kíváncsiságból vennék egy ssd-t, és az anyagiak miatt 64 gigáig tudok elmenni, még így is luxus kiadás nekem.
Szóval, amit tehetünk, hogy átnézzük a kiszemelt példányok adatlapját, és eszerint választunk, szem előtt tartva a kis file-okra vonatkozó írás/olvasási sebességet.
-
BullKoxa
őstag
Hi!Ebben a topikban nem nagyon válaszoltok hogy milyen SSD-t érdemes venni,nem csak nekem hanem másoknak sem írtok ezzel kapcsolatban.
-
G@ß!
őstag
válasz
FoBCRaistlin
üzenetére
A c300 128gb-os mennyi?
Mushkin callisto milyen árban van?
-
Ylgram1
tag
Sziasztok!
Az Intel SSD Toolbox használható biztonságosan más típusú SSD-hez is?
Az enyém Indilinx vezérlős.Ylgram
-
Bodor
veterán
válasz
nemtomki
üzenetére
Úgy gondoltam ,hogy eredeti, hogy nem a netröl letöltött-buherált-mások által szerkesztett xp, hanem a gyári telepítőlemez.( Igen, achi driverrel)
Valószínűnek tűnik, hogy nem a (iastor.sys és a hozzá tartozó inf fájl) hiányzik a telepítőlemezéből, mert akkor el sem indulna a telepítés, illetve nem a felénél szakadna meg. Én arra gyanakszom, hogy a telepítőlemez a hibás, még akkor is ha eredeti, lehet rajta karcolás, ami olvasási hibát okoz, és azért nem folytatódik a telepítés. Pl. Nekem volt olyan esetem is, hogy Win Vista ugyanígy félbeszakadt telepítés közben, és sok-sok próbálgatás után kiderült, hogy csak akkor megy fel, ha letiltom az alaplapi hálózati kártyát, szóval nem fért össze vele. Vannak ilyen furcsaságok..... -
nemtomki
csendes tag
válasz
kisza25
üzenetére
Ha be van kapcsolva az AHCI, akkor az eredeti Windows XP telepítővel nem tudod végigcsinálni a telepítést. Ha van floppymeghajtó a gépeden, akkor az AHCI drivert floppyn meg kell mutatni a telepítés elején (amikor írja a képernyő alján, hogy F6-ot nyomj az egyéb driverek telepítéséhez). Ha nincs FDD, akkor az nLite-tal csinálj egy telepítőlemezt, amibe txt módú driverként integrálod az AHCI drivert (iastor.sys és a hozzá tartozó inf fájl).
-
Cölöp
tag
shteer: Helytakarékosság miatt.
Megcsináltam a tesztet, ITT a kép róla.
Nem akarom elhinni, hogy nem egész egy nap alatt 83%-ra csökkent a kondíció.

Egyszer formáztam, egyszer telepítettem, ki lett kapcsolva az indexelés, kb. 13 GB foglalt rajta.
A hőmérséklet nem jelenik meg...
A sebességtesztben elég messze van a szekvenciális érték a gyári 250 körülitől.Valami ésszerű magyarázata van valakinek erre?

-
martin66
senior tag
Nekem valami, hogy mi szabályozhatja le az ssdmet?
(#9610) martin66 -
-
cszn
őstag
-
cszn
őstag
Hali!
A rendszervisszaállítást a vezérlőpult->rendszerben tudod kikapcsolni.
Egyébként már túl is vagy biztosítva. A 4. 5. 10. szerintem nem olyan lényeges. A firefox temp-et szerintem inkább memóriába rakjad, azzal jóval gyorsabb lesz. A lapozófájlt meg 4 gigánál már akár ki is kapcsolhatod.
-
Cölöp
tag
Sziasztok!
Tegnaptól én is egy boldog SSD tulaj lettem.

A szerzemény egy OCZ Vertex 2 60GB, ezúton szeretném megköszönni Ősember-nek.
Elsőre kicsit megijedtem, mert a Win7 telepítő elég döcögősen indult, kb. 15 perc volt, amíg eljutottam a partíció kiválasztásáig (fingom sincs miért, többször is próbáltam
), onnan viszont ment minden, mint a karikacsapás. 
A pH!-s SSD cikk, a fúrom és a www segítségével begyűjtöttem azokat az infókat, amik az SSD sebességét és élettartamát hivatottak növelni. Felsorolnám ezeket, és ha valakinek még van tippje, javaslata, hogy mit kéne még megcsináljak, akkor ne tartsa magában.

1. AHCI on.
2. Alignálás: alapértelmezettként OK
3. Indexelés kikapcsolása az SSD-n
4. Windows Search szolgáltatás letiltása
5. Prefetch, superfetch kikapcsolása
6. Töredezettmentesítés kikapcsolása
7. Hibernáció letiltása
8. Puffer ürítés letiltása
9. Lapozófile áthelyezése HDD-re
10. Felhasználói TEMP és Windows TEMP áthelyezése HDD-re
11. Firefox Cache könyvtárának áthelyezése HDD-reA rendszer visszaállítást is kikapcsolnám, ha tudnám, hogy hol kell... A kész telepítésről csinálok egy mentést, annyi elég nekem.
Van valakinek még valami tippje-trükkje?

-
antikomcsi
veterán
Sziasztok!
A kérdésem az lenne, mivel saját tapasztalatom nincs ez ügyben, hogy a manapság 30-35K között kapható 64 gigás ssd-k milyenek? Főleg Kingston-t találzam ezen ársávba. Jók e ezek, vagy már kicsit régebbiek/lasabbak, mint az átlag? Csúcs ssd-re nincs szükség, ha az általánosan elvárhatót hozza, az már jó, csak lassú ne legyen.
Illetve hogy bírják ezek a meghajtók, ha a swapot ittt is egy külön partición helyezzük el?
Halottam olyan (rém)híreket, hogy így viszonylag hamar vesztenek írás/olvasási sebességükből.
-
NOD
senior tag
Sziasztok, sikerult ma beszerezni egy OCZ Vertexet. Kezdö vagyok SSD terén de amit tudtam megtettem már e téren igy a következökhöz segitség kéne. A trimet beállitottam illetve leellenöriztem hogy mukszik, a prefetch/superfetch-et kinyomtam (föleg prohardver teszt alapján indultam az elején).
-A Ph tesztben irják az indexelés kikapcsolását. Én csak azt találtam meg hogy kulön kulön lelövöm öket. de igy egy idö után ujabbak "keletkeznek" illetve a saját menü indexelését nem is tudtam kikapcsolni. Hogy lehetne az egészet lelöni?
-Illetve van e valami alap dolog ezen a 4en kivul amit ti ajánlotok hogy megtegyek? (konfig adatlapnál de a fontosabbak): - Asus p5q pro turbo lap
-q9650
-500gb-s vinyó van mellette amin az adatok lennének illetve a nem tul fontos játékok programok amik az ssdre nem mentek rá.
Köszi a segítséget elöre is. -
gg72
veterán
Egy kérdés a pagefile dologhoz: ha az SSD-n a rendszer helyét akarom csökkenteni, de nem akarom a lapozófájlt kikapcsolni, melyiket érdemesebb csinálni?
1. Áttenni normál HDD-re.
2. Hagyni az SSD-n, de a méretét manuálisan beállítani pl. 200MB-ra.Valahol azt olvastam, hogy ha HDD-n van, akkor csökkenhet a rendszer sebessége/válaszideje.
Ha túl kicsi a lapozófájl (200MB 4 giga ram esetén), az jelenthet gondot?
-
martin66
senior tag
Valakinek tippje, hogy mi lehet?
Mert minden tesztbe ennyi jön ki 60-68 között
mindre 
Ötlet
?
Ha valamit oszt vagy szoroz 2HHD+1SSD van bekötve... -
BullKoxa
őstag
Sziasztok!Erről OCZSSD2-1VTX30G 30GB tudnátok nekem valamit írni hogy érdemes-e kiadni érte 24K-t Rendszer menne rá Win7 64 bit.Köszönöm előre is.
-
martin66
senior tag
Köszi a segítséget, de megnéztem a crystaldiskinfoval ott alapból a friss verziót írta ki de azért frissítettem, szal újra felraktam a drivert, de nem jó. Neked nem ír ki ilyeneket?
-
válasz
kisza25
üzenetére
A fiam megnyomta a hibernálást, ezért nem folytattam.
Tehát a particionálás és a formázás két külön dolog.
A win7 NTFS fájlrendszerére nem fog rámenni az XP.
Tehát mikor leformáztad Win7tel, akkor HDDről indítasz XPt, majd az XP lemezkezelésében átformázod FAT-ra, majd NTFSre, utána telepíted rá az XPt -
martin66
senior tag
Sorry valamiért 2xer ment el

Aktív témák
- Új! Razer Iskur V2 - Black gamer szék!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T14s G1 - Ryzen7 I 16GB I 512GB SSD I 14" FHD Touch I Cam I W11 I Gari!
- BESZÁMÍTÁS! Dell XPS 13 9305 13 FHD üzleti notebook -i5 1135G7 8GB DDR4 512GB SSD Intel IRIS XE W11
- Apple iPhone 14 Pro Max 128GB,Átlagos,Dobozaval,12 hónap garanciával
- Azonnali készpénzes Sony Playstation 4 Slim / PS4 Pro felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

Csak mert valaki korábban (talán "bird"?) hogy neki is áll, nem lehet e kikapcsolni ezt a várakozást. Hát én se találtam ide vonatkozó beállítást a biosban.

, valójában egyrészt a csend miatt, másrészt napjában többször van ki-bekapcsolva a gép. Ez utóbbi nem használ a HDD-nek, az SSD-nek meg tökmindegy.
Minek a francnak húzzam ilyenekkel az időt, mikor semmi gyakorlati haszna sincs az egésznek. Ott a samu ssd-m, se trim se semmi olyan funkció amit már beleraknak az újakba...már a sokadik ssd-s gép után is azt mondom semmi értelme se lenne cserélni egy gyorsabbra...ha vennék, akkor az már kártya lenne, arra talán hajlandó lennék váltani vagy a másik eset, ha megadja magát.
Na majd csak mondjam ugyanezt 2 év múlva is és akkor minden rendben lesz.
)