Hirdetés
- Fujifilm X
- A legrosszabb CPU-k – az ExtremeTech szerint
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Vezetékes FEJhallgatók
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Akciókamerák
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- 5.1, 7.1 és gamer fejhallgatók
- Heatpipe / hőcső házilag
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
Aktív témák
-
-
Vegitaa
senior tag
válasz
AndrewTdi
üzenetére
Az oké, de még annyi se legyen.

Egyenlőre nézegetem még itt a formázós progikat, s mivel több opció is lehetséges a formázásnál az értékeket illetően, ezért kérdeztem.
Egyáltalán van nagy jelentősége SSD esetében, hogy mekkora mondjuk a "sector per cluster", vagy az "allocation unit"?
-
válasz
AndrewTdi
üzenetére
Csak apró különbség, hogy a 840-esek 100%-ról indulnak, nem 99-ről, mint a 830 vagy 470...
Azaz esetedben az teljesen rendben van, ha 99%-ról indul...(Az én 470-esem is 99-ről indult még anno)A 840-nek 1TB írást követően kellene 1-el csökkentenie az MWI-t, persze az kérdés, hogy a legelső csökkentés mennyi írás után következik be, de 130GB írás után nem lehetne.

-
válasz
AndrewTdi
üzenetére
Abban az alaplapban minden SSD-nek mennie kell. Hogy mennyire best buy, azt nem tudom, de nyugodtan megveheted azt a Samsung SSD-t.
LadaLord - Igen, ez az egyik oka, hogy pörög az OS, mivel induláskor/működéskor a kis fájlok dominálnak. A 4K vagy 4KQD32 eredmények mennél magasabbak, annál jobbak(nagyon leegyszerűsítve), de az fontos, hogy a mért eredményeknek semmi köze a kis fájlok kezeléséhez, mert speciális mérési metodika alapján lehet mérni, az OS viszont nem úgy kezeli/éri el a fájlokat.
IDE módban a 4K szegmens lehet a viszonyítási alap, viszont HDD-hez képes nagyságrendi különbség van az SSD javára, attól senki ne tartson, hogy SATA IDE módban telepítve az OS-t, nem fog sebességnövekedést tapasztalni a HDD-hez képest.Anarkhon
Érdekes válasz, maradjunk ennyiben.Diamond500
Az tisztán látszik, hogy nem AHCI módban telepítettél, mert akkor "egyformák" a 4K és 4KQD32 szegmens értékei. A többi teljesen jó, látszik hogy SATA3-on megy. (AHCI nem ártott volna egy SATA3-at támogató deszkán) -
-
-
válasz
AndrewTdi
üzenetére
A Vertex 4 még nagyon új, nincsenek róla visszajelzések, stb. És azért tudjuk, hogy az OCZ-nél mindig előjön az, hogy fagyogat, várni kell az új firmware-re; velem is ez volt egy korábbi szériával. Gyorsabb valamennyivel a Vertex (bár ez erősen modellfüggő a Samunál), de a Samsung már egy bejáratott cucc és megbízható, én azt venném.
-
kabanka
aktív tag
válasz
AndrewTdi
üzenetére
még nincs kibontva.... csak utánaolvastam... mert ha achit nem is tudom belőni így meg kell hogy jól menjen az ssd- akkor felejtős, eladom. Köszönöm az eddigi válaszokat megnyugattál az RSTvel kapcsolatban meg a TRIMel meg ezekkel, de ez az achi.... a raid0 kell szükséges.
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
AndrewTdi
üzenetére
Nem is kellett sokat visszaolvasni. (használd a keresőt plz)
-
Bodor
veterán
válasz
AndrewTdi
üzenetére
Szerintem teljesen mindegy, hogy melyik driver van fent, mindegyikkel ugyanolyanok a teljesítmények. Gyakorlatban észrevehetetlen a különbség, ha van egyáltalán.
Kíváncsi leszek a hivatalos inteles driver dob-e a 4K random olvasásokon, de megelégszem egy RAID 0 ssd tömb trim támogatásával is, addig meg elvagyok a diskeeperrel.... -
DV
senior tag
-
DV
senior tag
-
Bodor
veterán
válasz
AndrewTdi
üzenetére
"(A jelenség ami miatt firmwaret akareok rajta frissíteni, hogy az olvasási sebessége 205MB, az írása pedig 50MB. (AHCI + RST 10.0.0.1046)"
Attól félek firmware frissítés nem fogja megoldani a problémát(trim hiány lehet a baj) , de csak úgy frissíts (olyan gépen) , hogy achi módban van a gép, nincs fent intel RST 10.0.0.1046 driver, és rendszergazda módban indítsd a programot. Szerintem...meg Dv kolléga szerint is

-
Baboon
senior tag
válasz
AndrewTdi
üzenetére
Intel SSDSA2MJ080G2C1
Szép nagy kék doboz, beépítő kerettel.Intel SSDSA2M080G2GC
Kicsi barna doboz, csak ssd-vel.A 2 ssd egy és ugyan az, de a kicsi barna dobozosnál az ssd-re van csavarozva egy fekete műanyag keret. Ha ez lecsavarozod ugyan úgy fog kinézni mint a nagy kék dobozos.
-
Bodor
veterán
válasz
AndrewTdi
üzenetére
2 éve használok ssd-t raid-ban és én sem tudom már hanyadszorra írom be ide, hogy abszolút nem hiányzik a trim, tökéletesen elvégzi helyette a feladatot a Diskeeper vagy az O&O Defrag 14. Mindenkinek annyi baja van ezzel a trim-mel, fut vagy nem fut, engedélyezve van, vagy nincs, amd rendszeren megy vagy nem?? Trim mániások
Ehh...
Diskeepernél látszik, hogy milyen előtte és utána, látod, hogy működik, és ami a legfontosabb, érzed is hogy gyorsabb tőle a rendszer... -
cszn
őstag
válasz
AndrewTdi
üzenetére
Ja értem. Bár nem értem miért.
80-ason nem férsz el játékokkal? Na mindegy. Ebben az esetben ha 64-eset akarsz venni akkor vertex2/mushkin callisto deluxe/g.skill phoenix közül amelyik a legolcsóbb. Esetleg 64-es még C300 szintén nagyon remek. Ha nagyobbat akkor lehet X25-M esetleg később raidben. Vagy vertex2 90 gigás is kb olyan árban van. -
válasz
AndrewTdi
üzenetére
Tehát a vezérlő a lényeg, meg notebooknál a fogyasztás is számít.
Ilyen vezérlőre épül a Kingston SSDNow V (nem a SSDNow V+) Gen2 SNV125 és SNV425, de a fogyasztása ezeknek elég magas /5W/ (kb 5× akkora mint a hasonló intel SSDké), így nagyon melegszenek is.
Erre mondhatod, hogy a notiba levő HDD is 5W eszik, csak annak egy része mozgási energiába megy, SSDnél ennek nagy része hővé alakul, így elégé forró lehet. -
Márton
nagyúr
válasz
AndrewTdi
üzenetére
Vvagy éppen 99%-nál leállt load error-ral,
hú de tudtam örülni neki
btw. amígy odanyúltál az AT-s ház sokszor HÁTUL lévő főkapcsolójához addig
is eltelt az a bizonyos 2 mp, amit a win2k billentyűzetről is megoldott.Szóval döntetlen

(sőt akkoriban még a monitort is külön kellett lekapcsolni, mert nem ment el magától standby-ba..) -
válasz
AndrewTdi
üzenetére
Nyugodtan vehetsz bele SSD-t, de neked nem kell feltétlenül TRIM-est venned.
Vannak nemrég bemutatott Toshiba-vezérlő köré épülők, amelyek a TRIM helyett/mellett (egyelőre nem tudjuk biztosan) egy belső optimalizációt tartalmazó algoritmust használnak, és a TRIM-től függetlenül képesek a maximumon tartani az SSD írási sebességét.
Aktív témák
- CES 2026: Az állásodba kerülhet az egészséged
- Futás, futópályák
- Fujifilm X
- CMF Phone 1 - egy jó telefon
- Nyíregyháza és környéke adok-veszek-beszélgetek
- A legrosszabb CPU-k – az ExtremeTech szerint
- Synology NAS
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Lexus, Toyota topik
- További aktív témák...
- ASTRO A50 WIRELESS HEADSET + BASE STATION 4th gen. fejhallgató
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy Note 20 256GB,Újszerű,Adatkabel,12 hónap garanciával
- Azonnali készpénzes nVidia RTX 4000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- Dell Latitude 5400 14" FHD IPS, i5 8365U, 8-16GB RAM, SSD, jó akku, számla, 6 hó gar
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

Ehh...

80-ason nem férsz el játékokkal? Na mindegy. Ebben az esetben ha 64-eset akarsz venni akkor vertex2/mushkin callisto deluxe/g.skill phoenix közül amelyik a legolcsóbb. Esetleg 64-es még C300 szintén nagyon remek. Ha nagyobbat akkor lehet X25-M esetleg később raidben. Vagy vertex2 90 gigás is kb olyan árban van.

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)