- Bluetooth hangszórók
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- AMD Catalyst™ driverek topikja
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Mini-ITX
- Milyen TV-t vegyek?
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Autóhifi
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
-
PROHARDVER!
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Janos250
őstag
válasz
Teasüti #6647 üzenetére
Ez egy elég jó leírás egy csomó példával az ESP32 használatára:
http://www.instructables.com/id/IOT-Made-Simple-Playing-With-the-ESP32-on-Arduino-/
Van benne egy csomó dolog, digitális, analóg input, output, led trimmer, szervo , internet, stb.
Egyébként még sokan előnynek tartják, hogy akár WiFin keresztül is töltögetheted rá az új programokat. Én ezt a részét nem használtam, nekem ez nem volt szükséges eddig.
Szó van benne a hardver PWM-ről is, ami bizony jól jön számos helyen: led, szervo vezérlés, stb. Egészen más, ha a hardvert beállítom, és az önállóan dolgozik tovább amíg nem babrálom, mintha pl. egy szervonál folyamatosan szoftverből kell küldözgetni a jelet, mint egyes régebbi lapoknál. -
Janos250
őstag
válasz
Teasüti #6647 üzenetére
A WiFi használatára egy összefoglaló:
https://www.arduino.cc/en/Reference/WiFi
Az arduinonak épp az a lényege, hogy ha egy új processzort tartalmazó lapot beillesztenek a redszerbe,
akkor ugyanazokat az osztályokat, ugyanazzal a névvel, funkcióval, tagfüggvényekkel meg kell rá írni. Ez a portolás lényege.
AZ ESP32-re a gyártó illesztette a freeRTOS-t. Az arduinora portolás során gyakorlatilag azt tették, hogy az arduinonak megfelelő nevekkel,
paraméterekkel, stb. megírták az új osztályokat, amiben hivatkoznak - az egészen más nevű, logikájú - freeRTOS függvényeire.Célszerű a mintaprogramokat megnézni. Az ESP8266 WiFire sok példa van, gyakorlatilag ugyanazok mennek az ESP32-n is.
Viszont WEB szerverre célszerű az ESP8266 WEB szerverét használni, mert az jobban ki van dolgozva WEBre. Portolták as ESP32-re is:
http://www.fisch.lu/junk/ESP32-WebServer.zip
Itt már átírták a nevét 32-re, és pár dolgot módosítaniuk kellett benne.A BT-t nem tudom, nem használtam.
UI.: most látom, hogy a ESP8266 WEB szerver linkje nem él, de majd ha összefutok vele, felteszem
-
Teasüti
nagyúr
válasz
Janos250 #6642 üzenetére
Megvan az ESP32 dokumentációja, de van arról vmi infó, hogy a fent linkelt lapon lévő perifériákat hogy kell használni? Gondolom ezek a lapok nem szabványosak, vagy nem homologizáltak, így a rajta lévő BT+Wifi használatáról hol lehet tájékozódni? Vagy honnan lehet tudni milyen portokra vannak ezek bekötve?
-
Janos250
őstag
válasz
Teasüti #6643 üzenetére
"Én teljesen abban voltam, hogy ez külön platform, mint a ARM"
Én az STM (ARM) procikat is jól tudtam/tudom használni Arduinoként. A spéci, hardverközeli libek persze nem mennek, de a hardverközeli részt megoldottam a regiszterek közvetlen írásával (pl PWM). Annak szerencsére a regiszterekről egészen jó leírása van, ami az ESP32-ről egyelőre még nem mondható el. Viszont amit az emberfia nem tud egyszerűen megoldani, akkor ott van a freeRTOS rengeteg függvénye. Mint korábban írtam, az ESP32 arduinoja a freeRTOSra van ráültetve. -
Janos250
őstag
válasz
Teasüti #6643 üzenetére
Azért a kompatibilitás csak a C++ -ra érvényes, a hardverközeliekre természetesen nem!
pl. Serial (hardver) 3 db. van rajta, de alapból a puffert az Arduino 256-ra állítja, én egyből átírtam 2048-ra, mert néha az ESP8266-on megtelt, így itt már kapásból magasabbra raktam. UNO-n meg a kis sebesség miatt nem is tudnám a programomat használni.
A sebességekre egy összehasonlítás. Az STM32F7 sorozat persze gyorsabb, de az méregdrága. Persze az ESP32 kettő magját kihasználva, azért ezen lehet gyorsítani.
https://hilo90mhz.com/arduino-esp32-esp8266-101-speed-test-comparison-chart/ -
Janos250
őstag
válasz
Teasüti #6639 üzenetére
"Milyen IDE-ben dolgozol vele?"
Ugyanabban az Arduino IDE-ben, mint a többi lappal.
Minden ugyanúgy megy, mintha mondjuk UNO lenne, csak nem UNO-t, hanem a NodeMCU-32S-et választom ki.
"Gondolok itt arra, hogy ha vmit elkészítenek Arduino-ra, akkor találok alternatívát ESP-re?"
EZ IS ARDUINO!
Ha csak C++-ban írt program, akkor egy akár UNO-ra írt program simán megy. Ha spéci, az Atmel proci sajátosságait kihasználó részek vannak benne, akkor az persze változtatás nélkül nem megy. Viszont egyre több minden készen van.
"Pl ws2812 lib"
Ez pl. sokkal egyszerűbben megy, mert az ESP32-ben van RMT = Remote Peripheral, (értsd infra távirányító) kezelő (szimuláló) hardver, így ezt hardver szinten megoldja. Nekem is az elsők között jutott eszembe a WS2812. Ez pl. rendesen működik, kipróbáltam én is:
https://github.com/MartyMacGyver/ESP32-Digital-RGB-LED-Drivers
Mivel hardver szinten intézi, nem is kell variálni a magok között.
Egyébként alapból a rendszer dolgai a 0-ás magon mennek, a useré pedig az 1-esen, ha nem változtatunk.
Ha éles a realtime dolog, akkor a realtime mehet az 1-esre, a ráérősebb pedig alacsony prioritással a 0-sra, a rendszer dolgai mellé. Akkor nem kell se interrupt letiltás, se egyéb, mert az 1-esen csak a szigorúan realtime dolog megy. -
-
Janos250
őstag
ESP32 dicsérete:
Közel egy év után újra alaposabban használni kezdtem az ESP32-t.
Úgy látszik, nagyon sokat fejlődött a rendszer. Az egy évvel ezelőttivel ellentétben semmi érthetetlen fordítási hiba nem volt, mindent megtalált a könyvtárakban.
Teljesen fel vagyok dobva tőle. 1700 Ft-ért valódi 2 magos, ténylegesen multitasking rendszer, félmega RAM-mal, közel ugyanannyi FLASH-el a processzorban, "hozzácsomagolva"
az esp-wroom-32 tokozásban 4M flash, amit háttértárként a szokásos file műveletekkel tudok használni. Utána feltöltök egy másik programot, ami az előző által feltöltött fájlokat használja.
Ténylegesen több taskot (C++ függvényeket) tudok egymással párhuzamosan indítani/futtatni/leállítani/újraindítani. A delay nem várakozik, átadja a vezérlést a másik tasknak.
A taskoknak prioritást adhatok, megadhatom, hogy melyik magon melyik fusson, de ha nem adom meg, a rendszer automatikusan elhelyezi valamelyikre.
Pl. az egyik task olvassa a szenzorokat, amiben jócskán vannak várakozások az időzítés miatt, de alkalmazhatom a delay()-t, nem kell tótágast állni az időzítéshez, mert a delay alatt a többi task fut.
Egy másik task feldolgozza az eredményeket, a harmadik küldi WiFi-n internetre, az ország másik szegletében lévő telnet szerverre (szintén ESP), ami továbbítja az ország harmadik felében lévő bejelentkezett kliensekre, (mondanom se kell, hogy azok is ESP-k) stb.
Az Arduinot a freeRTOS-ra ültették rá, ezért a freeRTOS gyakorlatilag összes dolgát is közvetlenül használhatom.
Sok GPIO láb, sok - hardverrel segített - periféria kezelés, stb.
Letöltöttem próbára netről pár UNO-ra, MEGA-ra írt programot, simán futottak rajta, elképesztő sebességgel. (persze a lábak sorszámát néha át kellett írni)
Végezetül, mindenkinek csak ajánlani tudom!!!
http://www.ebay.com/itm/162618521044?ssPageName=STRK:MESINDXX:IT&_trksid=p3984.m1436.l2649 -
Janos250
őstag
válasz
gyapo11 #6599 üzenetére
Aki arduino cuccokat akar vásárolni, az most tegye, mert ma estig élnek az alacsony árak:
1121 Ft: SONOFF® DIY Wi-Fi Wireless Switch For Smart Home With ABS Shell Socket Remote Control Switch Module
3500 Ft: Geekcreit® UNO R3 Basic Starter Learning Kit No Battery Version For Arduino
1958 Ft: Geekcreit® 37 In 1 Sensor Module Board Set Kit For Arduino Plastic Bag Package
1069 Ft: ESP32 Development Board
860 Ft: NodeMcu Lua ESP8266 ESP-12E
-
vargalex
félisten
válasz
peter1998 #6549 üzenetére
Ha nem a microUSB-ről programozod, hanem úgy, mint egy normál ESP8266-ot, akkor nem elég a VCC, GND, TX és RX lábak bekötése.
A CH_PD-t a VCC-re kell kötnöd (ez gondolom megvan a NodeMCU-n), illetve a program feltöltéshez a GPIO0-át a GND-re.A kimenet szerintem csak üres flash-t jelent.
-
peter1998
tag
Szevasztok!
Van egy ESP8266 nodemcu fejlesztői panelem.[link]Ha a microusb kábelen csatlakoztatom a gépre akkor nem ismeri fel. Egy USB-UART átalakítót csatlakoztatok hozzá, erről táplálom meg. A rx és a tx pinek is csatlakoztatva vannak. Így az arduino IDE-ben megnyitva a soros portját, a sebességet 115200 baudra állítom akkor folyamatosan egy hiba üzenetet kapok.ets Jan 8 2013,rst cause:4, boot mode:(3,7)
wdt reset
load 0x4010f000, len 1384, room 16
tail 8
chksum 0x2d
csum 0x2d
v09f0c112
~ldprogramot nem tudok feltölteni az eszközre. valak beleszaladt már egy ilyen hibába ?
-
válasz
Victoryus #6480 üzenetére
Akkor át kéne gondolni, hogy (ha már úgyis nulláról indulsz) ne uno-t, hanem kisebb méretű lapot használj (pl arduino pro micro) vagy rögtön alkalmasabb platformot, mondjuk esp alapú wemos d1 mini, amiben eleve van wifi, kisebb méretű, csak másfajta shield-ek kellenek hozzá. Én az utóbbit választanám.
-
vargalex
félisten
A két kérésed is GET kérés. Ezért értetlenkedem. Attól, hogy GET-nek hívják, az még adatküldésre alkalmas query string-el.
Az eredeti példánál maradva az egyszerűsített verzió:
#include <ESP8266WiFi.h>
#include <WiFiClient.h>
#include <ESP8266WebServer.h>
#define DEFAULT_STATE LOW
// Replace with your network credentials
const char* ssid = "Your_SSID";
const char* password = "your_password";
// GPIO for controlling the relay
uint8_t relay_pin = 12;
ESP8266WebServer server(80);
void setup(void){
//Set default state
digitalWrite(relay_pin, DEFAULT_STATE);
//Turn on serial output
delay(1000);
Serial.begin(115200);
WiFi.begin(ssid, password);
Serial.println("");
// Wait for connection
while (WiFi.status() != WL_CONNECTED) {
delay(500);
Serial.print(".");
}
// logging to serial output
Serial.println("");
Serial.print("Connected to ");
Serial.println(ssid);
Serial.print("IP address: ");
Serial.println(WiFi.localIP());
// web server setup
server.on("/on", []() {
digitalWrite(relay_pin, HIGH);
Serial.println("Relay turned on");
server.send(200, "text/plain", "Relay turned on");
});
server.on("/off", []() {
digitalWrite(relay_pin, LOW);
Serial.println("Relay turned off");
server.send(200, "text/plain", "Relay turned off");
});
server.on("/state", []() {
String relay_state = (digitalRead(relay_pin)) ? "true" : "false";
server.send(200, "text/plain", relay_state);
});
server.begin();
Serial.println("HTTP server started");
}
void loop(void){
server.handleClient();
}Ha jól láttam, a sonoff-on a 12-es GPIO-ra van kötve a relé. A relé kapcsolgatása mellett a led-et is kapcsolhatod a 13-as GPIO-n. A fenti példa a kapcsoláskor is ad vissza választ, mert szerintem egy web szervernek illik (legalább a HTTP 200-at visszaadni).
-
Janos250
őstag
Na, akkor egy kis részletezés, bár vargalex programja szerintem is jó.
"Html nem szükséges"
Ha nem akarsz html-t, akkor nagyon megbonyolítod az életed! A legegyszerűbb, ha a szerver html lapba ágyazva küldi neked az adatot, mert azt bármilyen eszközön, bármilyen böngésző meg tudja jeleníteni (pc, telefon, tablet, másik ESP-vel kiszedheted, ha úgy tartja úri kedved, stb.)
A GET és a POST tapasztalom szerint egyaránt kényelmesen használható. Továbbá a link is, GET-tel.
GET:
Ugye hátrányának szokták emlegetni, hogy titkosítatlanul megy a neten, tehát túl kíváncsi emberek láthatják. Nem hiszem, hogy összedől a világ, ha a CIA megtudja, hogy éppen be vagy ki van kapcsolva a Te Sonoffod, tehát ez szerintem indifferens.
Előnye, hogy ha az az óhajod, kézzel bepötyögve a böngésző címsorába pl. a "http://192.168.4.1/?relay=mi", akkor visszaírja az állapotot, valamint pötögéssel állíthatod, pl. "?relay=be"-re bekapcs, "?relay=ki"-re kikapcs.Ez persze, ha mindig kézzel kell beírogatni, az kissé snassz.
Megoldás:
1.: A Sonoffról simán a http://192.168.4.1 -el kérsz egy WEB lapot, amiben benne lesznek a megfelelő linkek valami emberi szöveggel, és ezekre kattintva megvan a megoldás.
2.: POST: Csinálsz gombokat, pl.:
<input type=\"button\" value=\"Be\" onclick=\"location='http://192.168.4.1/?relay=be';\" style=\"font-size:50px; height:300px; width:300px\">Persze csinálhatod szebbre, ahogy vargalex példájában van, jquery használatával, de akkor meg kell tanulnod a jquery használatát.
IP címeknek a defaultot írtam, bármire állíthatod. -
Bazs87
tag
Sziasztok!
Megjött a sonoff relém, ezt szeretném kicsit meghackelni a következőképp:
webserver és posttal kapcsolni, gettel pedig állapotot lekérdezni. Html nem szükséges.Nézegettem az esp webserver után google-ön, de nem találtam egyszerű megoldást.
(talán lehetne a webserveren 1 gomb, ill egy text, amit html vágással kiszedek, netán ha beírom a gomb által generált kódot kapcsolja, de ez nagyon ganaly megoldás sztem( talán nem is menne a linkes gombnyomás), igényesebb lenne a get post)
egy egyszerű minta rengeteget segítene nekem.
Köszi előre is nektek!
-
Janos250
őstag
Még egy kis adalék a magyar árusokhoz, hogy mennyire értenek hozzá. "Arduino Pro Mini Atmega328 5V 16M mudul mikroszámítógép ESP8266".
Szegény tapasztalatlan vásárló jól ráfázik, ha ESP8266-ot akar venni!
Arduino Pro Mini Atmega328 5V 16M mudul mikroszámítógép ESP8266 -
Janos250
őstag
válasz
Teasüti #6253 üzenetére
A spéci dolgok természetesen nem mennek más lapokon. A nem spécikből a lábak nevei nem egyeznek meg, azt meg kell nézni a pins_arduino.h fájlban az adott laphoz tartozó helyen a variants könyvtárban, hiszen a lapokon még ugyanannál a procinál is vannak jelentős különbségek. Pl. egyes ESP lapok a kevés valós lábszám miatt egyeseket kettőznek.
Mondjuk egy WS2812B ledsor meghajtása sem túl esélyes, hogy simán átvihető egyik lapról a másikra,
mert ott mélyen bele kell gázolni a proci lelkivilágába a microsecnél is pontosabb időzítési igény miatt. Igaz ugyan, hogy ez a user számára nem látszik, ő csak kész osztályt használ. Az Adafruit ugyan próbálta úgy megcsinálni a saját osztályát, hogy minél több lapon menjen, de azért az nem az igazi.
Mondjuk egy ESP8266WebServer osztályt sem célszerű megpróbálni futtatni más procikkal. Viszont pl. az ESP8266 Arduino rendszerbe illesztését is úgy csinálták meg, hogy az UNOn (is) használt dolgok meglegyenek, azonos legyen a nevük, és a paramétereik, és a WiFi shieldhez is passzoljon.
Pl. általános, hogy a pinmode paraméterének a 0. bitje jelzi, hogy input/output, stb. Így a usernek csak INPUT, vagy OUTPUT (stb.) előre definiált konstansokat kell beírni, procitól függetlenül, és a rendszer dolga, hogy az adott környezethez ezt értelmezze. -
Janos250
őstag
válasz
csubuka #6220 üzenetére
Az Arduino két dolog:
Elsődlegesen egy programozási szabályrendszer C++ -on belül, halom kész osztállyal, aminek minden Arduino lapra meg kell lenni.
Továbbá lapok, amik - akár - Arduino rendszerben is programozhatóak, mert ki vannak dolgozva rájuk az Arduino rendszerben szokásos dolgok. Pl., hogy pinmode-nak kell nevezni ami megadja, melyik pin mire lesz használva, előre példányosítva van egy serial nevű UART, stb.
Az eredeti olasz gyártó aki ezt kidolgozta, csinált pár lapot, elsődlegesen az UNO-t, majd megát. stb. Ezek ma is kapható, de drága lapok.
Látván ennek a rendszernek az előnyét, több gyártó is elkezdett olyan lapot gyártani, ami jól illeszkedik ebbe a rendszerbe. Nem csupán az eredeti Atmel proc. típusokkal, hanem másokkal is. Még az Intel is beszállt a buliba, de ő nemrégiben ki is szállt, látta, hogy számára ez a vonat már elment. Jó lapokat gyártanak pl. STM csipekkel, meg ESP WiFis csipekkel. Persze az eredeti Atmel csipes klónok is jók, csak azok a csipek már kissé öregecskék. Ezek mind passzolnak az Arduino vonalba. Így ki lehet használni azt az előnyt, hogy ha egy Arduino lapra írtál már programot, nem kell egy másik lapon ismét azt bogarászni, hogy mit hogyan is kell csinálni. Tehát hasonlóan járt ez a rendszer, mint a linux annak idején. -
válasz
csubuka #6226 üzenetére
Nem akarok nagy hülyeséget mondani, de az arduino a maga idejében kb. akkora újítás volt, mint az iphone a gombos telefonok közt. Most utánakerestem, 2005-ben léptek piacra, és ugye tudjuk, hogy 12 év a számítástechnikában mekkora idő. Azt pontosan nem találom, hogy mondjuk az uno-t mikor kezdték gyártani, de az esp-vel összehasonlítani olyan, mintha az első szériás Iphone-t mondjuk a Samsung S7-tel hasonlítanád össze.
-
Janos250
őstag
válasz
csubuka #6214 üzenetére
Verzió 1.:
veszünk mindenféle kiegészítőket az Arduinohoz.
Verzió 2.:
Eleve olyan lapot veszünk, amin sok minden rajta van, akkor olcsóbban és kényelmesebben megússzuk. Szenzorok persze akkor is kellenek.Én a netre csatlakozás során a WiFi híve vagyok, mert nincs kábeles csatlakozás, nem lehet tönkretenni semmit.
Ha megnézed neten, hogy mi mindent tud pl. ez a lap 2300 Ft-ért elcsodálkozol. Nem fake, nekem legalábbis beküldték, a napokban érkezett meg.
WIFI & Bluetooth WEMOS Lolin32 V1.0.0 Card Based ESP-32 ESP-WROOM-32 4 MB FlashWifi, BT, 240 MHz dual core, 520 KB SRAM, 448 KByte ROM, 4 MB Flash, Ultra-low noise analog amplifier, Hall sensor, 10x capacitive touch interfaces, 34x GPIO, 3 x UARTs, 3 x SPI, 2 x I2S, 12 x ADC input channels, 2 x DAC, 2 x I2C
PWM, SDIO.Vagy ez a korábbi konstrukció 1800-ért:
NodeMCU-32S ESP32S NodeMCU32S ESP32 WiFi Bluetooth Development Board Dual-CoreA DOIT ESP32 lapja is jó, most éppen azt használom.
Persze kisebb tudással, de az ESP8266 lapok is igen jók. Pl. Wemos ESP8266 d1, Wemos d1 ESP8266 R2, Wemons ESP8266 mini.
Meg ez se rossz:
NodeMcu Lua ESP8266 CH340G ESP-12E Wireless WIFI Internet Development BoardEzen meg 32 M van:
NodeMCU V3 Lua WIFI module integration of ESP8266 + extra memory 32M flash, USB-serial CH340GAz interneten szinte minden program az "UNO-ra van írva", de ez csak megszokás, hogy mindent azon (is) szokás kipróbálni internetre rakás előtt. Pont az a jó, hogy ami UNO-n megy, az a többin is.
Nagyon jók még az STM32 ARM lapok is.Én szoktam ajánlani ezt:
http://www.ebay.com/itm/USB-saleae-Logic-Analyzer-Device-Set-USB-Cable-24MHz-8CH-24MHz-MCU-ARM-FPGA/141694353386?ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT&_trksid=p2057872.m2749.l2649
mert ez tényleg működik.meg ezt:
http://www.ebay.com/itm/MAX7219-LED-Dot-matrix-8-Digit-Digital-Display-Control-Module-for-Arduino/172472962960?ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT&_trksid=p2057872.m2749.l2649
vagy ezt:
http://www.ebay.com/itm/8-Tasten-Ziffern-Digital-LED-8-Bit-TM1638-Display-Module-f%C3%BCr-AVR-Arduino/172471641665?ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT&_trksid=p2057872.m2749.l2649Persze stabil, lehetőleg változttható táp is kell, és néhány sensor se árt.
-
válasz
csubuka #6214 üzenetére
Ha hálózatra küldés lenne a cél, egy ESP-nek valahol szerepelnie kéne a képletben, ami wifi-n keresztül a netre tudná küldeni az adatokat. Akár az arduino lapra kötve, akár csak magában, pl wemos d1 vagy d1 mini személyében, mivel kevés kimenetre van szükséged, ami azon van is pont elég lenne.
A villanyóra pontosan milyen kimeneten, milyen adatokat küld? -
Janos250
őstag
Én használtam párszor.
A fedelet levéve a tüskéken arduinoként programozható, hiszen ESP8266 chip van benne.
(természetesen ne úgy akard programozni, hogy be van dugva a konnektorba, mert a mai világban drága a virág, koszorú!)
Amit kell tudni hozzá:
A relé a GPIO12
A zöld ledje (ha akarod használni) GPIO13
Szabványos arduinoként használom, semmi gond nincs velük.
Sima html WEB lapot küldök ki mobiltelefonra, gombokkal, amiket megnyomva állíthatók a dolgok.
Így nem kell semmi app.De ha a html nem tetszik, telnettel is vezérelheted.
Meg még fenetudja hányféleképpen.Távoli eléréshez kell egy WiFi router "látótávolságban", aminek van kijárata a világ felé, és portforwarding állítás céljából van hozzá adminisztrátori jogod.
-
Bazs87
tag
valaki játszott már sonoff wireless smart switch-el?
Távolról szeretném saját programból kapcsolgatni.
Amiket eddig láttam csak MQTT-s meg hasonló dolgok, amik nem igazán mozgatnak meg. A másik oldal pedig az, hogy felapplikálnak rá egy ESP-t és úgy vezérlik. Mivel a HW-oldalon sem vagyok túl erős, valamilyen python libet kerestem, ami direkt tcp/ip-vel kommunikálna mindenféle berhelés nélkül.
A telefonos appnak is ugyanígy kell működnie.(smart home elképzelésem mysql-lel történne, ami mellett kis scriptek futnának, amik az adatgyűjtős, kapcsolgatós melókat végeznék) ehhez szeretnék egy sonoffos scriptet írni mondjuk pythonon (talán ez a legelterjedtebb berhelőnyelv
)
A neten keresgélés edig nem vezetett eredményre.
nektek van erről valamilyen infótok?Köszi!
-
Janos250
őstag
válasz
Tankblock #6134 üzenetére
Na, elővettem ezt az ESP32-t ismét.
Az ESP32 chipnek 34 GPIO lába van, de hogy bonyolítsuk a dolgot, nem sorjában vannak számozva: (0-19, 21-23, 25-27, 32-39).
A kereskedelemben általában az Espressif ESP-WROOM-32 tokozásban kapható, ami tartalmaz plusz flasht.
Ezen a GPIO6, GPIO7, GPIO8, GPIO9, GPIO10, GPIO11 ki van ugyan vezetve a 17-22 lábakra, de nem használható, mert az a memóriát kezeli. A panelok ezeket a lábakat nem is vezetik tüskére. Egy csomó interfészt tartalmaz, pl 3 db. soros portot, nekem jelenleg ez kell.
Mivel az 1-es soros port alapból a GPIO9, GPIO10 –et használja, ezért ezeket át kell irányítani, ha az 1-es soros portot is használni akarjuk.
Cserébe viszont szinte bármi irányítható bármelyik lábra. Pl Arduinoban :
Serial1.begin(57600, SERIAL_8N1, Serial1_RXPIN, Serial1_TXPIN),
és a két utolsónak bármit adhatunk.
Az Arduinoba illesztésnél a hardver absztrakciós réteget (HAL) vették át a gyártótól,
ezért ha valaki használni akarja az ebben definiált dolgokat, nyugodtan megteheti. Emiatt én nem is kacsintgatok az RTOS felé. Mivel fordítóként ez is a gcc-t használja, nem találtam eddig a szabványos C++-nak olyan dolgát, ami a torkán akadt volna.
Ha valaki, Arduinoval most ismerkedő is elolvassa ezt, állandóan hangsúlyozni kell, hogy nincs Arduino nyelv, csak C++ van. A szabványos C++-t használjuk az Arduinon akkor is, ha az Arduino leírásában nagyon sok minden nem szerepel. Ennek ellenére tudja! Attól lesz Arduino, hogy nagyon sok minden előre meg van írva, amit ha akarunk használunk (célszerű, mert ettől lesz kényelmes), ha akarunk, nem.
Az interneten rengeteg, info van az ESP32-ről, de egy jól összeszedett, 1-2 oldalnyi lényeget tartalmazó összefoglalót nem találtam. (lehet, kéne írni egyet) -
vargalex
félisten
Akartam kérdezni, hogy melyik eszköz milyen protokollon megy? Több I2C-s eszközt tudsz azonos lábakon kezelni... Én így hajtok meg egy ESP8266-on egy oled display-t és egy Sony Ericsson MMR-70 FM transmitter-t (a két eszközhöz csak a VCC, GND, SDA, SDC lábak kellenek összesen).
-
vargalex
félisten
-
Oryctolagus
tag
válasz
Tankblock #6134 üzenetére
Köszönöm, de szerintem maradok az Arduino mellett.
Szerintem ez is elég lesz nekem, bár ez olyan mintha lenne összehasonlítási alapom a két eszköz működésével.
Pont ezt a keresgélést és a fórumok turkálását nem szeretném kihagyni.
Ez lesz az első ilyen projektem. Érdekesnek tűnik..
Később persze jöhet az ESP is. -
Tankblock
aktív tag
válasz
Janos250 #6108 üzenetére
Hello,
Megmondom őszintén az eszközeim egyikét sem engedtem eddig a net közelébe.....
MQTT megy ESP32 alatt, nekem az elég is, most amúgy is még ESP8266 projecten dolgozgatok és az ESP32 ből próbálkozom a FreeRTOS működésének a megértésével. Terveim szerint amint lesz időm és tudok vele tovább foglalkozni elhagyom az Arduino IDE és magát az arduino core-t is és átmegyek eclipse alá, használom az esp sdk-t ESP32 nél.Remélem lassan minden featurehöz lesz épkézláb leírás. Az látszik, hogy a community mögé állt, Elegendő csak a youtubera feltöltött tartalmak mennyiségét megnézni. Tele van tutoriallal....
[link] én ezzel próbálkoznék.
-
Janos250
őstag
válasz
Oryctolagus #6112 üzenetére
Persze olyan eladótól sem szabad semmit venni a neten, ahol nincs személyes átvételi lehetőség, csak posta, vagy futár. Gond esetén az ilyen eladók elérhetetlenek, mert oda van írva, hogy számlaadás nincs, pedig félezer terméket árul pl. az egyik. A futárhoz hiába mész reklamálni, a futár cég "nem tudja", hogy ki adta fel a csomagot.
Hogy érdemlegesen is hozzászóljak:
Én nem javasolom senkinek, hogy a mai világban még UNO-t vegyen. Az STM32 sorozat nem drágább, gyakran még olcsóbb is, annak ellenére, hogy sokkal-sokkal többet tud, amit persze nem kötelező kihasználni. Az UNO-ra írt programok - ha valami nagyon extra nincs bennük - simán fordíthatók és futtathatók ezeken is. Az arduino keretbe illesztésük tulajdonképpen tökéletes, nagy a támogatottsága. Ha a későbbiekben telefonhoz akarod kapcsolni, akkor ESP8266, vagy ESP32. Az előbbi is sokszorosát tudja az UNO-nál, kevesebb árért. Hátrányok: ESP8266, kevés láb. ESP32: még nem teljes a támogatottság, pedig egy nagyon-nagyon jó vas. -
Oryctolagus
tag
válasz
Tankblock #6107 üzenetére
Ezt az ESP32 Development boardot nem ismerem és te is említetted hogy a támogatottság növekszik amiből arra következtetek hogy, ha elakadnék még több időt kellene a megoldás felkutatására szánnom.
Ez a két termék elég lehet nekem, szerintem.
Esetleg ez a 2. helyett.
Én már elégedett lennék magammal, ha motor megmozdítaná a gépezetet és mondjuk egy gombot a billentyűzetről hozzá tudnék rendelni eme funkcióhoz.
-
Janos250
őstag
válasz
Tankblock #6107 üzenetére
ESP32-t használókhoz kérdés:
Tavaly még előrendelésben rendeltem ESP32-t, de mivel a támogatottsága elég gyér volt, félre is tettem, miután megkaptam. Most, hogy már 1800 Ft körül is van ESP32 board, na, mondom, próbáljuk ki.
Kapásból problémába botlottam:
Ti hogyan kezelitek le a GET és a POST kéréseket?
Az ESP8266-nál ez simán megy, de itt - látszólag legalábbis - hiányoznak alapvető tagfüggvények, mint pl. arg(), args(), argName() Persze a Ticker is hiányzik nekem, de azt még megkerülöm, de az argumentum kezelések nagyon hiányoznak. Ti hogyan oldjátok meg? Ha ezt nem sikerül megoldanom, akkor mégis maradok még egy ideig a 8266-nál, bár nagyon csábító a 32 számos funkciója, sok lába, stb. -
Tankblock
aktív tag
válasz
Oryctolagus #6106 üzenetére
Hello,
Lehet hogy a többiek megköveznek ezért...
Én vennék ESP32 Development boardot,
rengeteg felhasználható PIN, beépített Wifi, Bluetooth, Én a minnél kevesebből darabból hozzuk ki elvet követem. A támogatottság növekszik, bár lehet hogy inkább a freeRTOS mennék rá mint az arduino vonalra.
240MHz és a két mag bőven elég és a ESP8266 yieldezés sem kell alkalmazni....Vagy valami bivaly erős STM32 ...... + modulok......
Vagy Rasperry Pi3 és társai.....Hmm lehet ezzel most nem segítettem
.....
Azt kellene eldönteni hogy mi a fontos, lehessen mindenféle prognyelvven programozni, vagy célhardver legyen, hogy kombinálható legyen camera képfeldolgozóval.....
Mekkora bonyolultsági fokot szeretnél.... -
Janos250
őstag
Azoknak, akik az UNO kiosztást kedvelik, de ESP32-re vágynak.
Hamarosan elérhető lesz:
https://www.banggood.com/WeMos-TTgo-ESP32-WiFi-Bluetooth-Board-4MB-Flash-UNO-D1-R32-p-1163967.html?rmmds=search -
Janos250
őstag
válasz
ngabor2 #6073 üzenetére
Mivel a fórumtársak már olyan javaslatokat adtak, amivel én is tökéletesen egyetértek, ezért csak egy megjegyzést fűznék hozzá.
"nem akarok nagyon mélyen az ESP lelki világába belemenni."
Az ESP lelkivilága gyakorlatilag ugyanaz, mint a nanoé, vagy bármelyik más lapé! Az Arduino egy szabályrendszer, hogy a rendszerbe illesztett lapokhoz milyen nevű, funkciójú C++ classokat kell írni, milyen tagfüggvényekkel. Ugyanúgy a megfelelő GCC fordítja a programot minden laphoz.
Ezért ugyanolyan névvel és funkcióval működnek az ESP esetén is, mint másnál. Pl. a WiFi is ugyanúgy működik, mint a "hagyományos" WiFi shieldnél. Vannak persze plusz funkciók, de ha nem akarod, akkor azokat nem használod. -
vargalex
félisten
Tegyük hozzá, hogy az alap ESP8266 board-okhoz (ESP-01..ESP-12) is fullos az arduino támogatás, csak kicsit problémásabb a kód feltöltése, tápellátás, mint a Wemos d1 mini esetén.
Én is azért javasoltam az ESP programozását, mert nem figyeltem, hogy a kolléga ESP-07 serial wifi module-t használ, azt gondoltam, normál ESP-07-et. Azon lenne sok dologra elég GPIO láb. -
quint
aktív tag
válasz
ngabor2 #6073 üzenetére
A cikkben egy komplett megoldást találsz: az ESP csak az időt szedi le, soros vonalon adja át az UNO-nak...
DE lényegesen egyszerűsödik az egész, ha egy 1000 Ft-os Wemos D1-et vagy NodeMCU-t használsz, vagy ha nem elég az IO portok száma, akkor 2 ezerért ESP32 fejlesztőt vásárolsz. D1-hez és NodeMCU-hoz fullos az arduino támogatás, az ESP32-hez pedig egész szép tempóban csinálják. Főleg a user interface terén lesznek brutálisan más lehetőségeid az alap arduino áramkörökhöz képest.
-
ngabor2
nagyúr
válasz
vargalex #6067 üzenetére
A nano 6 GPIO lába van használatban, viszont olyan ESP-07 kütyüm van, amin már csak 4 láb jön ki: +5V (vagyis Vcc), GND, RxT TxD. Mivel egyelőre a feladat mindössze az óra szinkronizálása, ezért nem akarok nagyon mélyen az ESP lelki világába belemenni.
Mivel a wifi router is szinkronizálja a saját óráját, arra gondoltam, hogy nem kisebb meló-e csak onnan lekérni az időt. Még erős keresgélésben és utánaolvasásban vagyok, de ha szerintetek nem nyerek vele semmit, akkor szóljatok.
-
válasz
ngabor2 #6064 üzenetére
Ha jól értem a nano-t fogod programozni, az esp-t soros porton keresztül akarod elérni, ahhoz tényleg két vezeték kell, rx/tx, így mindegy hány lábas esp modult használsz! De ne a nano 0/1 lábát használd a későbbi problémák elkerülése érdekében (mindig szét kell szedni, ha újra akarod a nano-t programozni), inkább softwareserial-t és két tetszőleges (alkalmas) lábat. Az esp-t serialon keresztül AT parancsokkal fogod tudni használni.
-
ngabor2
nagyúr
Van egy ilyen ESP8266 ESP-07 soros wifi kütyü és egy Arduino nano és egy DS1307 RTC modul. A cél jelenleg csak az idő szinkronizálása lenne ezen keresztül.
Kerestem a neten, de lehet, hogy rosszul (vagy túl késő éjszaka), mert a találatok fele a 8 pines ESP-01-re jött, de igazából a használatát ott se írják le. Korábban találtam egy példaprogit épp erre a feladatra, de most az is elbújt. Libraryként kerestem, de mindenhol teljes környezetet akar letölteni ezzel szerelt komplett boardokhoz.
Annyit már sikerült kiszűrni a leírásból, hogy kell neki 2 digitális I/O, van, ahol a 0 és 1-et, van, ahol teljesen mást javasolnak. Valahol egyszerű leírást találok erről?
-
A214
aktív tag
Sziasztok !
Egy kis segítséget kérnék.
ESP8266 Internet Clock [link]
Működik az órakijelzés csak 6 órát késik.
Belenézne valaki ,hogy hol lehet ezt átállítani. -
Janos250
őstag
válasz
haxiboy #6044 üzenetére
Én úgy használom őket, hogy az ethernetre megy egy router, arra WiFin felkapcsolódik az ESP.
Azért (is) kedvelem az ESP-t, mert programból kényelmesen tudom olvasni, értelmezni a netről, vagy helyi mobiltelefonról jött kérést, és programból szintén kényelmesen megszerkesztem a válasz HTML fájlt, vagy, hogy mit tegyen a proci. Majdnem mintha PHP lenne (persze attól azért jóval elmarad). Egy routerre számos ESP mehet, ha az interneten más portot használnak, nem keverednek össze. Routerre meg portforward -
válasz
haxiboy #6044 üzenetére
Annyit tudok mondani, hogy egy bélyeg méretű cucc (pl. esp-12) ami ideális a beépítésre, ráadásul pofátlanul olcsó, 1000Ft-ból majdnem kettőt kapsz.
Nálam hozzáértőbb tagok vannak itt a topikban esp témában, de olvasgass vissza, nem olyan rég elég sokat beszélgettünk róla! -
Tankblock
aktív tag
válasz
ngabor2 #6034 üzenetére
Hello
Szerintem meg lehet csinálni, a kérdésem az mi az hogy időre.
Felejtsd el az arduino ide / framework overheadjét, és a chip leírása alapján használd a hw-t, írj közvetlenül a regiszterekbe, és menni fog.Nekem attiny13a van megoldva az hogy 4 perc 56 sec felkel 8 secre, felkapcsol 1 esp-01 mér 1 feszültséghez, azt sorosporton kiküldi, majd a végén. Vissza deepsleepbe. Ebben csak 1k flash van...
Ja és nincs benne hw támogatás a soros porthoz, sw serial van használva, valahol kellett használni némi assemblyt is... Ne rettentsen el, van a neten példa elég.
-
Tankblock
aktív tag
válasz
kormoskandur #6019 üzenetére
Hello,
64 w2812b címezhető rgb ledből óra, rtc vel és esp8266 al. Éppen fejlesztés alatt. Sync NTP vel netről.
Hiányzik még:
LDR, webserver ahol ébresztést lehet állítani. Hangkeltő......
Home automation kellene integrálni 2 sonoff ot.
És még van egy csomó ötletem. -
Janos250
őstag
válasz
BTminishop #6004 üzenetére
"Serial Monitorba nem tudok olyan parancsot írni, amivel leáll a loop()-om ?"
Arduinon a loop soha nem áll le, legfeljebb alvóba megy, vagy nem hajt végre semmit. Ez meg egyszerű feltételes utasítás.Ilyesmire, amit akarsz, mindenkinek megvan a saját ideológiája. Az enyém:
Én ezt mindenképpen WEB lappal csinálnám.
Az Arduinora belépve (pl. ESP8266 szerverre WiFin) kapunk a telefon, PC, stb. böngészőjébe, egy WEB lapot,
ami nagyjából ugyanazokat tartalmazza, mint az idézett app. Ott beállítjuk a beállítandókat, és elküldjük, az Arduino meg végrehajtja.
Egyszerűbb mint a C#, és nincs kötve semmiféle MS rendszerhez, még csak soros port vezetékhez se. Mindamellett megírni is sokkal egyszerűbb.
Egyszer régebben valakinek összehoztunk itt egy ennél sokkal bonyolultabb esetet, az sem volt egy nagy kaland:
https://prohardver.hu/tema/arduino/hsz_3581-3581.html -
Janos250
őstag
Igen, lehet, hogy eredeti.
Én a B USB-t nem szeretem, de valószínű, hogy tényleg tartósabb.
Micro és mini USB témában nekem a kábelekkel volt rossz tapasztalatom. Képesek a kis kínaiak olyan csapnivaló kábeleket beküldeni, ami csak eldobni való.
A jobb - de drágább - kábelekkel nem volt különösebb gond.Plusz csatlakozás:
A beforrasztott csatlakozó sor mellett van egy üres sor is, amibe azt forrasztasz, amit akarsz.
Persze ezt nem az UNO-val kapcsolatos tapasztalatok, alapján mondom, mert már régóta szinte csak ESP-t és STM-et használok. Viszont a WEMOS D1 lábkiosztása megpróbál illeszkedni az UNO lábkiosztásához, és annál is azzal kezdem a használatba vételt, hogy beforrasztok a lyukakba egy plusz tüskesort. -
Janos250
őstag
Én ilyeneket használok:
http://www.ebay.com/itm/FT232RL-3-3V-5-5V-FTDI-USB-to-TTL-Serial-Adapter-Module-for-Arduino-Mini-Port-/332199607660?hash=item4d58a3bd6c:g:LHgAAOSw42dZBG8H
Állítható 5V-ra és 3.3V-ra egyaránt. Ebay-en 410 Ft, itthon UGYANEZT 2000-2500 Ft-ért árulják.
Kb. 10 közül 1-2 év alatt egy dobta fel a bakancsot: Gyakran hibázott ESP-re töltésnél. Nem kerestem az okát, kidobtam. Én ezt a típust tudom ajánlani mindenkinek. -
Bazs87
tag
válasz
ngabor2 #5925 üzenetére
miért nem számolod egyszerűen rtc nélkül a vezérlőn az időt, van erre a tavir tanfolyamon egy gyönyörű példa is. Akkor ki tudnád spórolni az rtc-t és ki/be kapcsoláskor meg mondjuk óránként frissítenéd az értékeket NTP szerint.
Persze ha a ciklusidőd 1 sec feletti, akkor más a téma, de waittime és while ciklusok nélkül odáig eljutni nem kis feladat.
Volt szó anno itt a többszálúságról, edge-kkel lehetne számoltatni felfelé és minden gond letudva. Ettől még lehetne jó ciklusidőd is és nem befolyásolna semmit.Nekem eddig csak gondom volt az RTC-kkel, csúszkálnak ide-oda az értékeik irreális mértékben. (fél év-fél óra
)
programoztechnikailag sem nagy kunszt, persze kérdés mi a távlati cél. Egy esp memóriáját telerakni ... nekem még a nanoét sem sikerült soha
-
ngabor2
nagyúr
Mivel a DS1307 rtc egy idő után hajlamos elcsúszni, ezért arra gondoltam, hogy időnként (naponta? hetente?) szinkronizálnám wifin keresztül az órát. Erre mindenhol ESP8266-tal felszerelt wifi eszközöket dobott a net. Viszont most itt állok a bőség zavarában: milyet vegyek? Leginkább tapasztalat érdekelne. Egy routerhez csatlakozna, ami egy betonfal mögött van, viszont elég erős a jele így is. Fixen lenne rögzítve, de vezetékes módszer nem opció, nem akarok falat fúrni (meg nem is tudnék, mert mellette van egy 700 literes florárium).
Mennyire erős az ESP-01S + ESP1 adapter PCB antennája? Vagy inkább a külső antennás változat az ajánlott?
-
quint
aktív tag
Nem új vasat kerestem, a meglévő eszközeim (Pro Mini, Mega2560, Esp8266, Esp32) kielégítik a játékszenvedélyemet
Egy olyan fejlesztőkörnyezetet kerestem, ami nem csak az elnevezésében IDE, hanem valóban komoly támogatást nyújt a fejlesztéshez.
Elsőre csak olyan álmaim voltak, hogy a beillesztett osztályok definícióit ne kelljen mindig keresgélnem, hanem egy(-két) klikkre mutassa meg a metódusait hívási módjukkal együtt. Tök uncsi volt, hogy a Total Commanderben rojtosra nyomkodtam az ALT-F7-et, meg az Arduino IDE mellett nyitva volt a Notepad++ is tucatnyi füllel, és akkor még mindig nem lehettem abban biztos, hogy valóban azt az xxx.h-t nézegetem-e, amit a fordító használni fog.
-
vargalex
félisten
Szia!
Most azt várod, hogy nézzük meg helyetted? Láthatólag az előző linkeden található is működőképes. Ha úgyis lesz mindened, majd kipróbálod. Nekem pl. nincs is ilyen led kijelzőm.
Egyébként az Arduino, ESP8266 szerintem nem copy-paste programozásra való. Legalábbis úgy nem sok értelmét látom.... -
DrojDtroll
veterán
Sziasztok!
Most ismerkedek az esp-vel.
Vettem két ilyen modult.
Az egyiket felkonfiguráltam AP-nak. Szépen működik is.
A másikat most próbálom életre kelteni. Arduinon keresztül sorosan írogatom neki az AT parancsokat.
Minden rendben van, mert az AT parancsra megkapom az OK választ.
Amit legelőször szeretnék tenni az, hogy átállítom a modult kliens módba. Sajnos az
AT+CWMODE=1
parancsra
ERROR
-t kapok.MI lehet a gond?
-
-
Gergosz2
veterán
Fentebb is említett ESP8266. Itt a fórumon elég sokan a Wemos D1 mini pro-t favorizáljuk ami nagyjából 6 dollárt kóstál.
A linkelt led mátrixhoz úgy rémlik van library is, így gyakorlatilag egy NTP szerverrel való csevegés után már tudni is fogod az időt ami egyszerűen kiirathatsz rá.
-
quint
aktív tag
Ma megjelent az ESP32 könyv frissítése.
-
Janos250
őstag
válasz
mate1396 #5808 üzenetére
Ízlése válogatja, ki melyiket kedveli.
Az általad linkelt fő baja szerintem, hogy túl van az ÁFA határon (ami 22 Euro), ezért megfogják a vámon. Ki kell érte fizetni az ÁFÁ-t, a vámkezelési díjat, plusz egy csomó idő, macera. Ezért tartom jobbnak "darabokban" rendelni.
A ez pl. még vám határ alatt van akkor is, ha dobozzal együtt rendeled. Hogy milyen processzorú lap (UNO, MEGA, stb.) az egyéni döntés kérdése. Az UNO a legáltalánosabb, annál többet tud a MEGA. Mégtöbbet egyéb lapok.
Pl. én az STM32 alapú lapokat szoktam javasolni, de ez ízlés kérdése.
http://www.ebay.com/itm/STM32-STM32F103RC8T6-ARM-Cortesx-M3-Leaflabs-Leaf-Maple-Mini-Module-for-Arduino-/262878977587?hash=item3d34cede33:g:Ze4AAOSwXYtYuSrr
Vagy valamelyik ESP8266 alapút, pl. WEMOS D1 R2-t, ha nem akarsz egyszerre sok lábat, de meg akarod tanulni a WiFit.
Arra figyelj, hogy a "régebbiek" (UNO, MEGA) 5V-osak, az "újabbak" 3.3 V-osak, és ez a szenzorok illesztésénél lényeges lehet.Ha esetleg eredetiben, vagy hazai vásárlásban gondolkodsz, a gatyád rámegy, és gyakorlatilag nem kapsz jobb minőséget.
-
CHIPman
nagyúr
Üdv.
Rákerestem a topicban, de átfutva a találatokat nem jutottam eredményre. Arduino (vagyis ESP8266, de kb lényegtelen)-kompatibilis
infra ADÓval
találkozott már valaki? Vevőt találok rengeteget, de adót nem. Klíma távvezérlését kéne megoldani neten, és elvileg minden adott, csak infra adót nem sikerült még találnom. -
A214
aktív tag
Sziasztok!
Készíteni szeretnék egy NTP szerveren keresztül kommunikáló ledes asztali órát.
összeállítás:
- NodeMCU Lua ESP8266 ESP-12 WeMos D1
-Red 1.2' 4 Digit 7 Seven Segment LED Display Clock IIC time for_Arduino uno r3
-SYB-170 White bread board
Ebben kérnék segítséget!
Próbálkozott már valaki ilyennel? -
Janos250
őstag
válasz
vargalex #5773 üzenetére
"Sima ESP8266-on a D1, D2, stb. PIN-ek nincsenek definiálva"
Ezért szoktam én javasolni, hogy mindig nézzük meg az adott panelra vonatkozó pins_arduino.h fájlt.
Nálam pl. a d1-re itt van (én mindig portable módban használom):
C:\Arduino\arduino-1.6.10\portable\packages\esp8266\hardware\esp8266\2.3.0-rc2\variants\d1\pins_arduino.h -
vargalex
félisten
-
vargalex
félisten
válasz
Janos250 #5772 üzenetére
Nyilván a jquery kicserélhető bármire (akár maradhat simán checkbox is, vagy saját CSS-t lehet gyártani pl. így), csak azért raktam bele, hogy kicsit pofásabb legyen a megjelenítés és maga a kód rövidebb. Nálam nem volt szempont az adatmennyiség.
UPC-nél a DHCP net miatt tipikusan nem változik az IP cím. Ettől függetlenül nálam is van dyndns természetesen (már egy jó ideje az ipdns.hu-t használom). De a kérdésedet nem igazán értem... Ugyanis az UPC által adott IP-t nyilván a router WAN oldala kapja. Az állomások pedig egy belső IP címet. Mi közük az eszközöknek a külső IP-hez? Nekik a routerben statikus lease van beállítva a DHCP szervernél...
És akkor a javított kód, mert a
<body>
és a<html>
tag lezárása lemaradt (igaz, a böngészőket nem zavarja, automatikusan lezárják):#include <ESP8266WiFi.h>
#include <WiFiClient.h>
const char* ssid = "TP-Link";
const char* password = "asdf1234";
// GPIOs for controlling the relays
uint8_t pin_relays[] = { D1, D2 };
// html page rendering
void renderPage() {
String webPage = "";
String relay_state="";
webPage = "<html><head><link rel=\"stylesheet\" href=\"https://code.jquery.com/mobile/1.4.5/jquery.mobile-1.4.5.min.css\">";
webPage += "<script src=\"https://code.jquery.com/jquery-1.11.3.min.js\"></script>";
webPage += "<script src=\"https://code.jquery.com/mobile/1.4.5/jquery.mobile-1.4.5.min.js\"></script></head>";
webPage += "<body><h1>ESP8266 Relay Web Server</h1>";
for (int relayIndex = 0; relayIndex<sizeof(pin_relays)/sizeof(uint8_t); relayIndex++) {
relay_state="";
if (digitalRead(pin_relays[relayIndex])) {
relay_state="checked";
}
webPage += "<p>Relay #" + String(relayIndex) + " ( GPIO" + String(pin_relays[relayIndex]) + " ) <input type=\"checkbox\" " + relay_state + " data-role=\"flipswitch\" onchange=\"window.location.href='/?relay=" + String(relayIndex) + "'\"></p>";
}
webPage += "</body></html>";
server.send(200, "text/html", webPage);
}
// handling requests
void handle_root() {
if (server.hasArg("relay")) {
int relayIndex = server.arg("relay").toInt();
digitalWrite(pin_relays[relayIndex], !digitalRead(pin_relays[relayIndex]));
Serial.print("Relay ");
Serial.print(relayIndex);
Serial.print(" state changed to ");
Serial.println(digitalRead(pin_relays[relayIndex]));
}
renderPage();
}
void setup(void){
// preparing GPIOs
for (int relayIndex = 0; relayIndex<sizeof(pin_relays)/sizeof(uint8_t); relayIndex++) {
pinMode(pin_relays[relayIndex], OUTPUT);
digitalWrite(pin_relays[relayIndex], DEFAULT_STATE);
}
//Turn on serial output
delay(1000);
Serial.begin(115200);
Serial.println("");
// Wait for connection
delay(500);
Serial.print(".");
}
Serial.println("");
Serial.println(ssid);
// web server setup
server.on("/", handle_root);
server.begin();
}
void loop(void){
server.handleClient();
}Amit még megjegyeznék, hogy ez a kód Wemos D1 mini-re készült. Sima ESP8266-on a D1, D2, stb. PIN-ek nincsenek definiálva (csak d1, d1 mini, nodemcu és wifinfo esetén).
-
vargalex
félisten
Igyekeztem teljesen dinamikusra írni. Azaz, a relék GPIO-it elegendő csak a pin_relays tömbbe felvenni, a többi (weboldalon a megfelelő gombok generálása, a kapcsolás) automatikusan történik a tömb alapján. A kód:
#include <ESP8266WiFi.h>
#include <WiFiClient.h>
const char* ssid = "TP-Link";
const char* password = "asdf1234";
// GPIOs for controlling the relays
uint8_t pin_relays[] = { D1, D2 };
// html page rendering
void renderPage() {
String webPage = "";
String relay_state="";
webPage = "<html><head><link rel=\"stylesheet\" href=\"https://code.jquery.com/mobile/1.4.5/jquery.mobile-1.4.5.min.css\">";
webPage += "<script src=\"https://code.jquery.com/jquery-1.11.3.min.js\"></script>";
webPage += "<script src=\"https://code.jquery.com/mobile/1.4.5/jquery.mobile-1.4.5.min.js\"></script></head>";
webPage += "<body><h1>ESP8266 Relay Web Server</h1>";
relay_state="";
if (digitalRead(pin_relays[relayIndex])) {
relay_state="checked";
}
webPage += "<p>Relay #" + String(relayIndex) + " ( GPIO" + String(pin_relays[relayIndex]) + " ) <input type=\"checkbox\" " + relay_state + " data-role=\"flipswitch\" onchange=\"window.location.href='/?relay=" + String(relayIndex) + "'\"></p>";
}
server.send(200, "text/html", webPage);
}
// handling requests
void handle_root() {
if (server.hasArg("relay")) {
int relayIndex = server.arg("relay").toInt();
digitalWrite(pin_relays[relayIndex], !digitalRead(pin_relays[relayIndex]));
Serial.print("Relay ");
Serial.print(relayIndex);
Serial.print(" state changed to ");
Serial.println(digitalRead(pin_relays[relayIndex]));
}
renderPage();
}
void setup(void){
// preparing GPIOs
pinMode(pin_relays[relayIndex], OUTPUT);
digitalWrite(pin_relays[relayIndex], DEFAULT_STATE);
}
//Turn on serial output
delay(1000);
Serial.begin(115200);
Serial.println("");
// Wait for connection
delay(500);
Serial.print(".");
}
Serial.println("");
Serial.println(ssid);
// web server setup
server.on("/", handle_root);
server.begin();
}
void loop(void){
server.handleClient();
}Látható, hogy a pin_relays tömb most 2 elemű, így a renderelt weboldal jelenleg így néz ki:
Ahogy a setup függvényben látható, alapban alacsony állapotra húzza az érintett GPIO-kat. Persze ez a kiindulási állapot a DEFAULT_STATE-ban módosítható.
-
Janos250
őstag
Tessék:
(A fene tudja, hogy hol mennyire harapósak a modik. A napokban a Google-n keresztül keveredtem véletlenül egy másik oldalon lévő szintén Arduino fórumra, ahol a firefox emlékezett, hogy oda én valamikor ősidőkben regisztráltam. Ha már ott voltam, hozzá akartam szólni. Kiderült, ki vagyok tiltva. Fogalmam sincs miért, de nagy zavart nem okozott)
#include <ESP8266WiFi.h>
#include <WiFiClient.h>
#include <ESP8266WebServer.h>const int ledPin = LED_BUILTIN;
ESP8266WebServer server(80); // szerver objektum letrehozasa
void handle_index() {
/* ezt hajtja végre, ha lekerjuk az oldalt
a http://192.164.4.1/?kapcsolo=be , vagy a
a http://192.164.4.1/?kapcsolo=ki
lekeressel.
Ami itt a fuggveny neve (jelenleg handle_index),
azt kell megadni a server.on -ban
jelenleg: server.on("/", handle_index);
a / jelenti, hogy a root.
Ha pl a http://192.168.4.1/kapcsoloproba modon is meg akarnank
hivni, akkor kellene egy
server.on("kapcsoloproba", valamikapcsoloprobanev);
es egy valamikapcsoloprobanev nevu fuggveny is, ami a hivaskor lefutna
*/String kapcsoloAllito = server.arg("kapcsolo");
if (kapcsoloAllito == "be"){
digitalWrite(ledPin, HIGH) ;
}
else if (kapcsoloAllito == "ki"){
digitalWrite(ledPin, LOW) ;
};String s = "<html>\r\n";
s += "<!DOCTYPE HTML>\r\n";s += "<head>\r\n";
s += "<meta charset=\"UTF-8\">\r\n";
s += "<title>Lampa kapcsolo FETtel</title>\r\n" ;
s += "</head>\r\n";s += "<body>\r\n";
s += " <font size =\"7\"> \r\n" ;s += " <a href=http://192.168.4.1/?kapcsolo=be> bekapcsolas" ;
s += " </a>\r\n" ;s += " <BR>\r\n"; // a <BR> a bongeszoben megjeleniteskor a
// kepernyon sort tor,
// a \r\n pedig a forrasszovegben tor sort,
// (ami a forrasnyelvi szoveg megjelenitesekor latszik)
// a kepernyon megjelenitesre nincs hatassal
s += " <BR>\r\n";s += " <a href=http://192.168.4.1/?kapcsolo=ki> kikapcsolas" ;
s += " </a>\r\n" ;s += " <BR>\r\n";
s += " <BR>\r\n";s += "</body>\r\n";
s += "</html>\n";server.send(200, "text/html", s); // Az s valtozo tartalmat kuldi el a kero
// szamitogepnek, amit a bongeszo megjelenit.
// A 200, "text/html" mindig ez, az s meg
// amit el akarunk kuldeni html szoveget.
// Ha nem html lapkent, hanem sima szovegkent
// akarjuk megjeleniteni, akkor "text/plain"
// kell a "text/html" helyere, a 200 marad es
// a harmadik parameter szinten marad szoveg
// tipusu valtozo, vagy szovegdelay(100);
}
void setup(void)
{
pinMode(ledPin, OUTPUT);
digitalWrite(ledPin, LOW) ;delay(2000); // 2s késleltetés az ESP8266 feléledéshez
// a kovetkezo 4 sor mindig szukseges a setupban
WiFi.mode(WIFI_AP); // AccessPoint
WiFi.softAP("proba1","12345678"); // SSID, pw. SSID legyen mindenkinek kulonbozo!
server.begin(); // start the HTTP server
server.on("/", handle_index); // megadjuk, melyik fuggveny hajtodjon vegre,
// ha lekerjuk az oldalt
// a handle_index nev helyett barmi lehet
}void loop(void)
{
server.handleClient(); // ez mindig ez
} -
Janos250
őstag
De van, persze, de most hirtelenjében nem tudok küldeni.
pl. nézd meg ezt:
http://randomnerdtutorials.com/esp8266-web-server-with-arduino-ide/
Valamikor régen - ha jól emlékszem - talán Daszkalosznak hoztunk össze itt a fórumon közös erővel valami vezérlést, de már nem pontosan emlékszem mi is volt. Úgy rémlik, az is valami relé kapcsolgatás volt, aminek az időzítését WEBről lehetett beállítani, de már nem nagyon emlékszem.
Egy ismerősöm éppen most csinálta egy Sonoffra (szintén ESP8266, de 230 V-os relével) a távoli vezérlést interneten keresztül. Majd ha találkozok vele, mondom neki, hogy tegye már fel valahova, szerintem pár embernek hasznos lenne. -
Janos250
őstag
Hú, de elbonyolítottad!
Ezek a "mindenre jó" kész frameworkök
(
#include <ESP8266Ping.h>
#include "Timer.h"
#include <aREST.h>
#include <aREST_UI.h>
)
lehetnek persze kényelmesek, de részben az általánosság miatt hatalmasak, részben sokkal több időbe telik megtanulni, mintha alap programozással csinálnád.Én nem vagyok híve annak, hogy az Androidot is belekeverjük a vezérlésbe, helyette böngészőből megnyitva a WEB lapot, azt preferálom. Egyszerűbb, általánosabb.
Az ESP8266 elég jól használható WEB-en keresztüli vezérlésekre, én nagyon kedvelem.
Kényelmes akkor is, ha az adott WiFi hálón belülről akarom elérni, akkor is, ha kinnről, a routeren keresztül.
Ha meg állandóan változik az IP cím (pl. otthoni UPC), akkor dyndns, vagy valami saját megoldás, ha van hozzáférésed fix IP című helyhez. -
Zoja™
őstag
Uraim, megjött a Wemos D1-em, amivel ma tudtam kicsit játszani.
Egy relé kapcsolgatásával kezdtem az ismerkedést, de valamiért fordítva működik.Alapból bekapcsolt helyzetből indul, ON-ra kikapcsol, OFF-ra pedig be.
Itt a kód, ha vetnétek rá egy pillantást, hogy mi a hiba azt nagyon megköszönném.
// Import required libraries
#include <ESP8266WiFi.h>
#include <ESP8266Ping.h>
#include "Timer.h"
#include <aREST.h>
#include <aREST_UI.h>
// Create aREST instance
aREST_UI rest = aREST_UI();
// WiFi parameters
const char* ssid = "*********"; //Change the stars with your SSID
const char* password = "********"; //Change the stars with your password
Timer t;
IPAddress ip(192,168,0,109); //The static IP you'd like your lamp to get from the router
IPAddress gateway(192,168,0,1);
IPAddress subnet(255,255,255,0);
// The port to listen for incoming TCP connections
#define LISTEN_PORT 80
// Create an instance of the server
WiFiServer server(LISTEN_PORT);
// Variables to be exposed to the API
int ledControl(String command);
void checkwithPing()
{
Serial.print("Pinging ip ");
Serial.println(gateway);
if(Ping.ping(gateway)) {
Serial.println("Success!!");
Serial.println(Ping.averageTime());
} else {
Serial.println("Error :(");
ESP.reset();
}
}
//SETUP -- SETUP -- SETUP -- SETUP -- SETUP -- SETUP -- SETUP -- SETUP --
//SETUP -- SETUP -- SETUP -- SETUP -- SETUP -- SETUP -- SETUP -- SETUP --
void setup()
{
// Start Serial
Serial.begin(115200);
// Set the title
rest.title("8/61 ");
// Create button to control pin 5
rest.button(5);
// Function to be exposed
rest.function("led", ledControl);
// Give name and ID to device
rest.set_id("1");
rest.set_name("esp8266");
// Connect to WiFi
WiFi.config(ip, gateway, subnet);
delay(500);
Serial.print(".");
}
Serial.println("");
Serial.println("WiFi connected");
// Start the server
server.begin();
Serial.println("Server started");
// Print the IP address
t.every(10000, checkwithPing); //Check if connected every 10 seconds
}
void loop()
{
t.update();
// Handle REST calls
WiFiClient client = server.available();
if (!client) {
return;
}
while (!client.available()) {
delay(1);
}
rest.handle(client);
}
int ledControl(String command) {
// Print command
Serial.println(command);
// Get state from command
int state = command.toInt();
digitalWrite(5, state);
return 1;
} -
Tankblock
aktív tag
Hello,
Értem én, abba gondoltam bele, hogy 1 vezeték félre és a tápra is 5V megy, aztán jön a mágikus füst...
Jobb a békesség. Főleg az esp-01 moduloknál, ha belekavarodsz melyik láb melyik.Megjött az esp32 öm... Eddig tetszetős. Mondjuk a Framework kívül egy blinking LED lett csak használva. Ennyi időm volt Elsőre ment minden ( nem úgymint anno az esp8266 al
)
-
válasz
Tankblock #5729 üzenetére
Annyit hadd tegyek hozzá, hogy egy csomó utánaolvasás után kijelenthetem, hogy az esp8266 lábai 5v toleránsak (a gyár egyik tervezőmérnöke mondta ezt, úgyhogy hiszek neki). A tápfeszültség természetesen csak 3v3 lehet a beépített flash miatt.
Nem védődióda van a bemeneteken, hanem snap back védelem. -
Janos250
őstag
válasz
JohnnyX #5725 üzenetére
Az én véleményem:
1. alaplap : az is jó , de ha WiFi-t is akarsz próbálni, akkor inkább valamelyik nodemcu, vagy Wemos, pl.
http://www.ebay.com/itm/NodeMcu-Lua-CH340G-ESP8266-WIFI-Internet-Development-Board-Module-/262136737901?hash=item3d0891306d:g:j-MAAOSwmLlX4h~82. az a készlet annyit megér, és jó is lesz.
3. a WiFi lap helyett vagy az elsőként említett panel, vagy ha ügyesen forrasztasz, akkor:
ESP12EMajd még a későbbiek folyamán szükséged lesz egy marék csatlakozó vezetékre (egyebek mellett):
pl
mégpedig 3 félére: male-male, female-female, male-female. -
Most ismerkedem az esp-vel és olvastam egy cikket (most nem találom), hogy nyílt terepen az elvi 100m-es hatósugarú wifivel 1km-es hatótávot is el lehet érni (valami európai farmer csinált egy öntözőrendszert vele).
Márpedig a hajók jellemzően nem magas házak vagy vasbeton falak közt szoktak közlekedni. -
Janos250
őstag
Hát, így hirtelenjében nem. Én a prociknál (pl. packages\esp8266\hardware\esp8266\2.3.0-rc2\cores\esp8266) szoktam megnézni, egyébként meg a C++ -t használom gond nélkül. Mint Tvamos írta, itt is GCC a fordító, tehát csak a könyvtárakat kell megnézni, miket használ pluszban. Egyébként meg használd nyugodtan, ami a C++ -ban benne van, nekem nem volt még vele gondom.
Részletesebben csak akkor érdemes belemászni, ha hobbiból pl. assembly programrészletet akarsz rá írni. Akkor is ott vannak a kész .h , .c és .cpp programok, pl az esp8266\hardware\esp8266\2.3.0-rc2\cores\esp8266\esp8266_peri.h . Van ugyan pl. "Xtensa_ISA_Reference Manual", "Xtensa LX Microprocessor - Overview Handbook", de én csak beletekintettem, nem volt még rá szükségem. Eddig csupán ezt használtam:#define PIN_OUT *(volatile uint32_t *)0x60000300
#define PIN_DIR *(volatile uint32_t *)0x6000030C
#define PIN_13 *(volatile uint32_t *)0x6000035C -
Még egy kérdés: mivel most látok esp-t először közelről, furcsa, hogy milyen lassan küldi ki a weblapot! Egy alap ledkapcsolgató sketch-et próbáltam, és annak ellenére, hogy a led gombnyomásra rögtön reagál, de a válaszként küldött weblapra legalább 5-10 mp-et várni kell, hogy megjelenjen. Ennél is furcsább, hogy ez csak desktopon, mozilla böngészőben van így, telefonon Chrome-ban meg azonnal megjelenik.
-
Janos250
őstag
Én is így tudom, de időnként kezdők is járnak erre, akiknek nem biztos, hogy mond valamit a GCC, ezért írtam inkább gyárit idézőjelben.
Egyébként nem vagyok részleteiben járatos ebben a témában, pl. nem tudom, hogy az ESPhez használt xtensa-lx106-elf-gcc (packages\esp8266\tools\xtensa-lx106-elf-gcc\1.20.0-26-gb404fb9-2\bin)
mennyi specialitást tartalmaz. Fordítani is csak egyszer próbáltam win parancssorból, de olyan sok és hosszú path kellett volna a könyvtárak miatt, hogy w beintett. Aki jártasabb ebben, írja le lsz! -
Janos250
őstag
Én - többek között - azért szeretem az ESP és az STM Arduinoját, "mert nem Arduino". Ez így elég hülyén hangzik, pedig így van: A proci gyártója által hozzáadott compiler leírását kell megnézni, mik a korlátai. Az IDE az Arduino - a maga előnyeivel és hátrányaival - de a "gyári" compilert használja, így hiába nincs leírva az Arduinonál sokminden, mégis, ami benne van a C++ fordítóban, azt tudja. Nekem okozott már mindkettő kellemes meglepetéseket. Más kérdés, hogy a leírt anyagok, gyakran félrevezetők. Pl. egy magyar lap is - amelynek egyébként dicsérendők a dolgai - pl. Arduino utasításnak nevezi pl. a pinmode-ot, pedig az egy - processzor típusonként különbözően - előre definiált függvény. Azok az osztályok, amitől "Arduino" lesz, meg vannak előre írva a különböző procikra, illetve néhány dolog meg van csinálva. Pl. a Serial példányosítva van, így mi már simán használhatjuk pl. a Serial.begin-t példányosítás nélkül, stb.
A base64.h és base64.cpp pl. itt van (nálam):
C:\Arduino\arduino-1.6.10\portable\packages\esp8266\hardware\esp8266\2.3.0-rc2\cores\esp8266 -
quint
aktív tag
Igazából kábé lövésem sincs a Pythonhoz - terjedelmi korlátok miatt nem akarom felsorolni, hogy még mi mindenhez nincs
A másik ok is hülyeség: szeretem érezni a vasat, amire talán a legjobb egy C/CPP környezet (tudom, kapcsoljak át az Espressif IDF-re).
A harmadik a legszubjektívebb: pár hete kezdtem használni az Atmel Studio + Visual Micro környezetet ESP8266-hoz; már-már megszerettem, szóval reménykedek, hogy a VM-be is beemelik az ESP32 támogatását.
Szóval úgy döntöttem, hogy még az ESP8266-on is nagyon-nagyon bőven van mit tanulnom, azt nyomom tovább, időközben pedig megnézem, hogy mi az, ami megy a 32-n is... -
válasz
Gergosz2 #5681 üzenetére
Csak egy pucér ESP8266 és majd később egy wemos d1 mini áll majd rendelkezésemre. Nem a kód mérete miatt aggódom, hanem a string, amit átadok, lehet-e tetszőleges méretű.
A másik: vannak az esp-n base64 vagy hasonló függvények? Bináris adatot szeretnék küldeni oda-vissza a böngésző és az esp között. -
ESP8266-nál van valami korlátozás a kiküldött weblap méretét illetően? Ha pl szeretnék egy nagy gui-t, ami jquery-t használ.
-
quint
aktív tag
Végre megjött az ESP32
Arduino környezet simán felment hozzá, de sajnos a támogatása még rettenetesen messze van az ESP8266-hoz képest... Mivel otthon mindegyik routeren be van állítva a MAC-szűrés, ezért rögtön adott volt, hogy a "hello world" helyett mivel kell kipróbálni
#include <WiFi.h>
uint8_t MAC_array[6];
char AP_char[18];
char STA_char[18];
void setup() {
Serial.begin(115200);
Serial.println();
WiFi.mode(WIFI_STA);
WiFi.disconnect();
delay(100);
Serial.println("Setup done");
WiFi.macAddress(MAC_array);
for (int i = 0; i < sizeof(MAC_array); ++i){
sprintf(STA_char,"%s%02x:",STA_char,MAC_array[i]);
}
Serial.print(STA_char); Serial.println(" STA MAC");
WiFi.softAPmacAddress(MAC_array);
for (int i = 0; i < sizeof(MAC_array); ++i){
sprintf(AP_char,"%s%02x:",AP_char,MAC_array[i]);
}
Serial.print(AP_char); Serial.println(" AP MAC");
Serial.println();
}
void loop() {
} -
Nem gondolom sehogy, azért kérdeztem Tőletek, mert jobban tudjátok.
A 4,7k-t több helyen olvastam mint javasolt felhúzó ellenállást (igaz 5V-ra), azért írtam. Akkor te ha jól számolom 3V-hoz 100-600 ohmot javasolsz?
Jut eszembe, a panelt még meg sem néztem, szerintem van rajta eleve valami felhúzó ellenállás gyárilag.
Na meg mire kitalálom mit csináljak, végül lesz egy esp-m is. -
quint
aktív tag
Picit nézegettem az Atmel Studio + Visual Micro környezetet. Még nagyon butuska vagyok hozzá, de egyre jobban tetszik. Most egy picit összetettebb feladatot adtam neki, ennek a projektnek egy picit módosított változatát.
A program(ok) szerkesztéséhez nagyon komoly segítséget nyújt (átszabható szintaxis kiemelő, elnevezések figyelése, javaslatok...), osztott nézetben is szerkeszthető egy állomány (lsd. bal oldal), a külső könyvtári hivatkozásokat is egy kattintással megnyitja, utána rögtön láthatók a könyvtár metódusai. Látszik, hogy tényleg összetett projektek kezelésére találták ki.
Nálam a Visual Micro kiegészítés telepítése után simán megkereste az Arduino és az ESP összes könyvtárát, mellette természetesen működik a könyvtár kezelő is. Azt nem tudom megmondani, hogy mekkora a gépigénye, mert egy öreg, de még nem lusta Dell M6600-on futtatom 16 giga RAM mellett, ezt nem fekteti le
-
Tankblock
aktív tag
válasz
Janos250 #5551 üzenetére
Hello Janos205,
a fő különbség a 4M(1MBSPIFF) revan állítva. A GPIO2 megnézem és felhúzom 10k ellenállással. Fura mert ez ESP-01 nem kellett....
Most per pill megyeget. NodeMCU Flash progival töröltem és utána megjavult, ja meg még a tápot is cseréltem....
Még nem atomstabil szóval köszönöm a tippeket! Amint lesz idő/ energia megnézem!!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Bluetooth hangszórók
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Linux kezdőknek
- Windows 98/ME kérdések és válaszok
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- AMD Catalyst™ driverek topikja
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- További aktív témák...
- Csere-Beszámítás! Custom vizes számítógép játékra! I7 12700KF / RTX 3090 / 32GB DDR5 / 1TB SSD
- Sigma 150-600mm f/5-6.3 DG OS HSM C ( Canon ) -Újszerű-
- Dell Latitude 7410 Strapabíró Ütésálló Profi Ultrabook Laptop 14" -80% i7-10610U 16/512 FHD IPS MATT
- Új MSI KATANA 15 Gamer Tervező Laptop 15,6" -35% i7-13620H 10Mag 16/1TB RTX 4060 8GB FHD 144Hz
- HP Omen - 27" IPS - UHD 4K - 144Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDR 400 - USB-C - KVM Switch
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S24/Samsung Galaxy S24+/Samsung Galaxy S24 Ultra
- Apple iPhone SE 2020 64GB, Yettel függő, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! Intel Core i7 7700K 4 mag 8 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Windows! Logitech Mx Keys Magyar!
- BESZÁMÍTÁS! HP Victus 16-D0655NG notebook - i5 10400H 16GB DDR4 512GB+1TB SSD RTX 3060 6GB WIN10
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest