- RAM topik
- Blu-ray lemez tapasztalatok
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- OLED TV topic
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Házi hangfal építés
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- 500 Hz-re képes, kvantumpontos OLED monitor érkezik a Samsung névjegyével
-
PROHARDVER!
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Janos250
őstag
válasz
Tankblock #6134 üzenetére
Na, elővettem ezt az ESP32-t ismét.
Az ESP32 chipnek 34 GPIO lába van, de hogy bonyolítsuk a dolgot, nem sorjában vannak számozva: (0-19, 21-23, 25-27, 32-39).
A kereskedelemben általában az Espressif ESP-WROOM-32 tokozásban kapható, ami tartalmaz plusz flasht.
Ezen a GPIO6, GPIO7, GPIO8, GPIO9, GPIO10, GPIO11 ki van ugyan vezetve a 17-22 lábakra, de nem használható, mert az a memóriát kezeli. A panelok ezeket a lábakat nem is vezetik tüskére. Egy csomó interfészt tartalmaz, pl 3 db. soros portot, nekem jelenleg ez kell.
Mivel az 1-es soros port alapból a GPIO9, GPIO10 –et használja, ezért ezeket át kell irányítani, ha az 1-es soros portot is használni akarjuk.
Cserébe viszont szinte bármi irányítható bármelyik lábra. Pl Arduinoban :
Serial1.begin(57600, SERIAL_8N1, Serial1_RXPIN, Serial1_TXPIN),
és a két utolsónak bármit adhatunk.
Az Arduinoba illesztésnél a hardver absztrakciós réteget (HAL) vették át a gyártótól,
ezért ha valaki használni akarja az ebben definiált dolgokat, nyugodtan megteheti. Emiatt én nem is kacsintgatok az RTOS felé. Mivel fordítóként ez is a gcc-t használja, nem találtam eddig a szabványos C++-nak olyan dolgát, ami a torkán akadt volna.
Ha valaki, Arduinoval most ismerkedő is elolvassa ezt, állandóan hangsúlyozni kell, hogy nincs Arduino nyelv, csak C++ van. A szabványos C++-t használjuk az Arduinon akkor is, ha az Arduino leírásában nagyon sok minden nem szerepel. Ennek ellenére tudja! Attól lesz Arduino, hogy nagyon sok minden előre meg van írva, amit ha akarunk használunk (célszerű, mert ettől lesz kényelmes), ha akarunk, nem.
Az interneten rengeteg, info van az ESP32-ről, de egy jól összeszedett, 1-2 oldalnyi lényeget tartalmazó összefoglalót nem találtam. (lehet, kéne írni egyet)
Új hozzászólás Aktív témák
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U7310 - i5-10GEN I 16GB I 256SSD I 13,3" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RTX 4060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U727 - i3-7GEN I 16GB I 256SSD I 12,5" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- 12.000 ft tól elvihető ELITRO Bankmentes , kamatmentes vásárlás .Cooler Master GM2711S Monitor
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B450 R7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB Rampage SHIVA be quiet! 650W
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest