Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Janos250

őstag

válasz Tankblock #6134 üzenetére

Na, elővettem ezt az ESP32-t ismét.

Az ESP32 chipnek 34 GPIO lába van, de hogy bonyolítsuk a dolgot, nem sorjában vannak számozva: (0-19, 21-23, 25-27, 32-39).
    A kereskedelemben általában az Espressif ESP-WROOM-32 tokozásban kapható, ami tartalmaz plusz flasht.
    Ezen a GPIO6, GPIO7, GPIO8, GPIO9, GPIO10, GPIO11 ki van ugyan vezetve a 17-22 lábakra, de nem használható, mert az a memóriát kezeli. A panelok ezeket a lábakat nem is vezetik tüskére. Egy csomó interfészt tartalmaz, pl 3 db. soros portot, nekem jelenleg ez kell.
    Mivel az 1-es soros port alapból a GPIO9, GPIO10 –et használja, ezért ezeket át kell irányítani, ha az 1-es soros portot is használni akarjuk.
    Cserébe viszont szinte bármi irányítható bármelyik lábra. Pl Arduinoban :
    Serial1.begin(57600, SERIAL_8N1, Serial1_RXPIN, Serial1_TXPIN),
    és a két utolsónak bármit adhatunk.
    Az Arduinoba illesztésnél a hardver absztrakciós réteget (HAL) vették át a gyártótól,
    ezért ha valaki használni akarja az ebben definiált dolgokat, nyugodtan megteheti. Emiatt én nem is kacsintgatok az RTOS felé. Mivel fordítóként ez is a gcc-t használja, nem találtam eddig a szabványos C++-nak olyan dolgát, ami a torkán akadt volna.
    Ha valaki, Arduinoval most ismerkedő is elolvassa ezt, állandóan hangsúlyozni kell, hogy nincs Arduino nyelv, csak C++ van. A szabványos C++-t használjuk az Arduinon akkor is, ha az Arduino leírásában nagyon sok minden nem szerepel. Ennek ellenére tudja! Attól lesz Arduino, hogy nagyon sok minden előre meg van írva, amit ha akarunk használunk (célszerű, mert ettől lesz kényelmes), ha akarunk, nem.
    Az interneten rengeteg, info van az ESP32-ről, de egy jól összeszedett, 1-2 oldalnyi lényeget tartalmazó összefoglalót nem találtam. (lehet, kéne írni egyet)

Új hozzászólás Aktív témák