- Kábeleket és csövezést rejtő "kirakatház" a GameMax logójával
- Felvarrták az Arctic rackmount rendszerekhez szánt CPU-hűtőjének ráncait
- Háromféle kivitelben, és nem kis kapacitásokkal jönnek a Micron 6550 ION SSD-i
- Már a Samsung sem szolgálja ki modern AI lapkákkal Kínát
- Havazáshoz igazított kiadás kap a Steam Deck OLED
- Samsung LCD és LED TV-k
- SSD kibeszélő
- OLED TV topic
- Milyen TV-t vegyek?
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Már a Samsung sem szolgálja ki modern AI lapkákkal Kínát
- Apple asztali gépek
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Intel GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
-
PROHARDVER!
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
olli
tag
loRa sender codban:
sensors.requestTemperatures();
float T1 = sensors.getTempC(D0);
float T2 = sensors.getTempC(D1);
Serial.print("Sending packet: ");
Serial.println(counter);
// send packet
LoRa.beginPacket();
LoRa.print(state);
LoRa.print(" ");
LoRa.print("HELLO");
LoRa.print(T1 );
LoRa.print(" " );
LoRa.print(T2 );
LoRa.print(" ");
LoRa.print(counter);
LoRa.endPacket();
counter++;
ESP32u4 receiver codban:
// try to parse packet
int packetSize = LoRa.parsePacket();
if (packetSize) {
// received a packet
Serial.print("Received packet :");
// read packet
while (LoRa.available()) {
Serial.print((char)LoRa.read());
}
// print RSSI of packet
Serial.print("' with RSSI ");
Serial.println(LoRa.packetRssi());
A packetből hogyan lehet a state értékét kinyerni?
By cool !
-
Janos250
őstag
Pl. így hirtelenjében valami hasonló. Lehet persze, szebben is, de maradjunk az eredeti átírásánál.
uint8_t inChar[packetSizeMax] ;
uint8_t i = 0 ;
inChar[i] = (char)LoRa.read());
Serial.print((char)inChar[i]));
i++ ;
// Serial.print((char)LoRa.read());
}
Aztán, amikor már tudod, hogy hol kezdődik, akkor vagy substringgel kiszeded, vagy rádefiniálsz egy másik tömböt arra a területre, ahol van (erre már írtam példát korábban). Én az utóbbit szeretem, de tökmindegy.Az amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.
-
Undoroid
őstag
válasz Jadenn #20451 üzenetére
Szia!
Köszönöm a gyors válaszod!
Azért kérdeztem rá, mert már régebben össze akartam rakni a Nokia kijelző segítségével és egy UNO-val (vagy Nano-val) egy több sávos rádióvevőt, de átnézve az összetevők adatlapjait, apróbb hibát találtam a működtető feszültségeknél! Az UNO vagy a Nano 5V-os szintekkel dolgozik, míg a Nokia kijelző 3.3V-al. Kulcsszó: szintillesztés Most csak nézelődök, kíváncsiskodok itt a vezérlők között.
A 16x2-es kijelzőket 'ismerem' de a Nokia-lcd-k mások. Most azok használatát keresem...Nagyon kezdő vagyok még ebben a témában és nem úgy szeretnék tanulni, hogy közben túlfeszültséggel kivégzem a drága alkatrészeimet!
https://logout.hu/bejegyzes/ngabor2/nyugodj_bekeben_bordoi.html _ https://robo-venture.com -> Az ökotudatos, digitális közösségi alkotóműhely <-
-
Jadenn
csendes tag
válasz Undoroid #20454 üzenetére
Igen, nekem az STM32 3,3V-os de tudod használni a nokiát uno vagy nanoval is. Én is azzal kezdtem. Csak annyit kell tenni, hogy megkeresed az uno/nano GND és +3,3V lábát ez lesz a nokia tápja, és néhány 10KΩ-os ellenállásra, egy 1KΩ-os ellenállásra és egy 220Ω-os ellenállásra lesz szükséged (háttérvilágításhoz).
Először is, a 10KΩ-os ellenállásokat sorba kell kötni az RST, DC, DIN és CLK érintkezőkkel, míg az 1KΩ-os ellenállást a CE érintkezővel. -
olli
tag
válasz Janos250 #20453 üzenetére
// try to parse packet
int packetSizeMax = LoRa.parsePacket();
if (packetSizeMax) {
uint8_t inChar[packetSizeMax] ;
uint8_t i = 0 ;
inChar[i] = ((char)LoRa.read());
Serial.print((char)inChar[i]);
i++ ;
Serial.print((char)LoRa.read());
}
}
Így megfelel?
By cool !
-
olli
tag
válasz vargalex #20460 üzenetére
"Received packet :1 HELLO 36.75 22.50 32342' with RSSI -82"
Jelenleg így íratom ki a csomagot, de csak az első karakterét, a state értékét is külön kellene megkapnom.
Szerinted hogyan nézzen ki a kód?#include <SPI.h>
#include <LoRa.h>
unsigned int state;
//LoRa32u4 ports
#define SS 8
#define RST 4
#define DI0 7
#define BAND 433E6void
setup() { Serial.begin(115200);
pinMode(13, OUTPUT); // fehér led sets the pin as output for relay
digitalWrite(13,HIGH);
//while (!Serial); //if just the the basic function, must connect to a computer
delay(1000);
SPI.begin();
LoRa.setPins(SS,RST,DI0);
Serial.println("LoRa Receiver");
if (!LoRa.begin(433E6)) {
Serial.println("Starting LoRa failed!");
while (1); }
Serial.println("LoRa Initial OK!");}
/*----( LOOP: RUNS CONSTANTLY )----*/
void loop() {
digitalWrite(13,LOW); // try to parse packet
if (packetSize) { // received a packet
Serial.print("Received packet :"); // read packet
Serial.print((char)LoRa.read()); }
// print RSSI of packet
Serial.println(LoRa.packetRssi());}}
[ Szerkesztve ]
By cool !
-
nagyúr
válasz Ton-ton #20465 üzenetére
Ez csak i²c-hez szükséges! A kijelzőnél egyirányú a kommunikáció, a hex buffer pont elég hozzá. Bár árban / méretben nem tudom melyik a praktikusabb, lehet az egyszerű ellenállásos verzió is megteszi, de azt én nem merem ajánlani, mert egy ilyen Nokia kijelzőt már régebben kinyírtam szintillesztő IC nélkül.
-
vargalex
félisten
Szia!
Ugyan én nem nagyon szoktam használni a String osztályt, de most az egyszerűség kedvéért (kipróbálni ugyan nem tudtam, de szerintem működnie kell):
#include <SPI.h>
#include <LoRa.h>
unsigned int state;
//LoRa32u4 ports
#define SS 8
#define RST 4
#define DI0 7
#define BAND 433E6
void setup() {
Serial.begin(115200);
pinMode(13, OUTPUT); // fehér led sets the pin as output for relay
digitalWrite(13,HIGH);
//while (!Serial); //if just the the basic function, must connect to a computer
delay(1000);
SPI.begin();
LoRa.setPins(SS,RST,DI0);
Serial.println("LoRa Receiver");
if (!LoRa.begin(433E6)) {
Serial.println("Starting LoRa failed!");
while (1);
}
Serial.println("LoRa Initial OK!");
}
/*----( LOOP: RUNS CONSTANTLY )----*/
void loop() {
digitalWrite(13,LOW); // try to parse packet
String message = ""
if (packetSize) { // received a packet
message += (char)LoRa.read();
}
Serial.print("Received packet :");
Serial.print(message);
// print RSSI of packet
Serial.println(LoRa.packetRssi());
Serial.print("Status: ");
Serial.println(message.charAt(0));
}
}A korrekt megoldás valóban inkább az lenne, hogy saját struktúrát definiálni és annak a címét beállítani a beolvasott tömb címére (persze ekkor fix méretekkel kell dolgozni).
[ Szerkesztve ]
Alex
-
olli
tag
válasz vargalex #20469 üzenetére
Kiíratás:
Received packet :1 HELLO 36.50 34.00 38369' with RSSI -99 Status: 1 BOILER
vagyis így már egy csomagból működik a pin 13 vezérlése is.
Korábban rákérdeztem az ESP-NOW vonalra a két esp közötti kommunikáció egyik protokolra. A jelen megoldás és az között stabilitás és kidolgozottság lenne csak a különbség?By cool !
-
Undoroid
őstag
válasz Ton-ton #20465 üzenetére
Igen, ezt már ismerem és több darab 4csatornásom van is, de láttam pár helyen kapcsolási rajzokat, ahol a kijelzőt 5V-ról hajtották meg direktben! Nos, pont így nem szeretném kikészíteni az első Nokia-kijelzős projektem! Szerencsére kicsit késtek a megrendelt kijelzők és nem tudtam gyorsan kipróbálni az aktuális projektet, amivel biztosan kikészítettem volna rajz alapján valamit...nem jó így elkezdeni a tanulást...ezért olvasok előbb alkatrész adatlapot!
* * *
Amióta -még az elején- véletlenül kikészítettem az egyetlen UNO-m 6-os kimenetét, azóta sokkal óvatosabb vagyok! Késő volt, fáradt voltam, de a lelkesedés nagy volt...az eredmény várható volt.
https://logout.hu/bejegyzes/ngabor2/nyugodj_bekeben_bordoi.html _ https://robo-venture.com -> Az ökotudatos, digitális közösségi alkotóműhely <-
-
Undoroid
őstag
Nagyon csendben vagytok, kedves szakik! Feldobok egy témát, hátha tudtok segíteni...
Szóval a feladatom az lenne, hogy egy 12V 100Ah savas akku feszültségét szeretném folyamatosan figyelni és a kapott adatokat lementeni addig, amíg be nem telik az átmeneti tároló epromja! Ezután a legrégebbi adatokat felülírná a legfrissebbel! A fesz. értékeket pedig -ha már szó esett róla- egy Nokia LCD-n szeretném megjeleníteni grafikus kijelzéssel és a mérési idő is kellene rá! Mivel sok adat lenne egyszerre a kijelzőn, ezért nyomógombbal léptetni is kellene! Nem kellene precíziós pontosságúnak lennie, pusztán tájékoztató/ellenőrző jellegre kellene! Egy egyszerű, kicsi kapacitású, napelemes szigetüzemű rendszer akkumulátorát szeretném rajta figyelemmel kísérni!
Ti, gyakorlottabb szakik! Milyen elemekből építenétek föl ezt az egészet? Néhány alkatrésszel rendelkezem! Mikrovezérlő (ESP vagy NANO), Nokia kijelző, 8csatornás szintillesztő, óramodul+eprom az adatokhoz, nyomógombok, stb...
Köszönöm az ötleteket!
-
its_grandpa
tag
-
nagyúr
válasz its_grandpa #20473 üzenetére
A táp választást mivel indokolod? Ez egy step-up modul, az esp számára teljesen alkalmatlan, mivel lefelé nem tud konvertálni, csak felfelé.
-
nagyúr
válasz Undoroid #20472 üzenetére
Ha kimondottan szeretnél rá kijelzőt l'art pour l'art, akkor jó a Nokia is, lehet rá grafikont is rajzolgatni, de teljesen felesleges. Inkább mondanám az ESP32-t, abban van RTC is, nem kell külön venni, netre kötve az órát szinkronizálni lehet, és olyan csillivilli webes felületet csinálhatsz hozzá, amit nem szégyellsz, gombok és kijelző helyett.
Ráadásul ha ügyes vagy, még riasztást is tudnál vele küldeni (emailben vagy mondjuk telegram-on) az akkumulátor állapotáról, ha van ilyenre igény. -
Undoroid
őstag
válasz its_grandpa #20473 üzenetére
Ezek szerint pont jó időben kérdeztem!
Feszültség osztó - Remek, ráadásul van ott még egy példa is a programjához! Ez igen!
Kijelző - Azért választottam a Nokiát, mert abból van itthon
" A mérés log-ot meg kiírod SPIFFS-be. " Erre rá kellett keresnem, mert ezek a rövidítések egy olyan kezdőnek, mint Én az 'Kínai' nyelven van!* * *
Aryes :
Nem is rossz ötlet ez a webes felület a kijelző helyett, de -szégyen ide vagy oda- sohasem csináltam még ilyet...
A grafikon azért lenne jobb erre a célra, mert nem a pontos értéket szeretném látni, hanem az időbeli ingadozásokat. Van egy olyan gyanúm, hogy az akkum elkezdett szulfátosodni.
-
nagyúr
válasz Undoroid #20478 üzenetére
szégyen ide vagy oda- sohasem csináltam még ilyet...
Én sem ettem cseresznyét addig, amíg először nem ettem
Egy weboldalt kell hozzá összerakni, ha nem is csináltál még ilyet, azért ma már számtalan segítség van hozzá, akár wysiwyg szerkesztő programok. Itt a topikban is van sok példa, janos250 kolléga szokott volt ilyeneket megosztani, én is azzal kezdtem a legutóbbi projektemet.
-
Janos250
őstag
válasz Wolfram #20481 üzenetére
Ha gondolunk egy kódra, akkor egy jóra gondolunk, de neked valamiért nem az van.
Amiket előtte be kell állítani, azokat jól állítottad be? Ezért kellene a tényleges programot látni addig a sorig, ahol megáll.Az amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.
-
-
Janos250
őstag
válasz Wolfram #20492 üzenetére
Az az antenna elég gyanúsan néz ki. A képen össze van kötve, nálad meg, mintha nem volna. Nincs rajta valahol egy másik antenna csatlakozó, hogy vagy külső antennával, vagy, ha összekötöd, akkor a belsővel lehet használni?
[link][ Szerkesztve ]
Az amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.
-
-
Wolfram
aktív tag
válasz Janos250 #20494 üzenetére
Az antenna tényleg érdekesen néz ki.
Router mellé rakva sincs változás.A legelején kezdve:
Miért zakkan meg a serial monitor amikor bekapcsolom a debug módot (Core Debug Mode)?
Van valami trükk amivel életben lehet tartani a kimenetet?
Már pár sor is csoda, legtöbbször pár karakter után elhal az egész. -
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Legion 5 15ARH7 15.6" FHD IPS Ryzen 5 6600H RTX 3050Ti 16GB 512GB NVMe magyar vbill gar
- ÁR ALATThinkPad Thunderbolt 3 Dock (40AC) úttörő, 13 portos dokkoló megoldás akár ingyenes szállítás
- Dell Precision 5550 - CORE I7-10850H 2.70 GHZ/32GBb/2TB SSD/
- Gigabyte Core i7 Gamer PC: i7-9700 / RTX 3060 Ti / 1Tb SSD / 16Gb Ram
- 7320 2-in-1 27% 13" FHD+ IPS érintő i7-1180G7 16GB 512GB NVMe ujjlolv IR kam gar
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest