Hirdetés
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- TCL LCD és LED TV-k
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- OLED TV topic
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Ventilátorok - Ház, CPU (borda, radiátor), VGA
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Milyen videókártyát?
- Milyen egeret válasszak?
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
PROHARDVER!
AMD AM5 Platform - Zen 5 processzorcsalád - Ryzen 9xx0(X/X3D) széria
(9600X, 9700X, 9800X3D, 9900X, 9900X3D, 9950X, 9950X3D)
A Zen 4 (Ryzen 7xx0) topic [erre található]!
Új hozzászólás Aktív témák
-
RI/OS
addikt
3.25-ös asrock bios kijött, 3 hónap után új. b850/x870
[link]egyáltalán van itt valakinek asrock b850/x870 lapja?
-
-
hackeeeee
Jómunkásember
Ahol az Eco módot tudod állítani. Fejből nem tudom, de ahogy (asus esetén) az ai tweaker -> pBO van. Ott a limit, és ott manual, és ott vannak a PPTt, TDC, EDC értékek.
Ha az eco-kat választod akkor alul írja h mennyi az alap, asusnál van így a sorrend azért mondom így, arra figyelni kell.
-
hackeeeee
Jómunkásember
-
Jacek
veterán
válasz
deathcrow42 #6580 üzenetére
Default 20200-at ment . PBO--val -25co 23500 volt eddig a max fullos rammal. 24k dobozból biztos nem megy
De valszeg bénázok -
-
Jacek
veterán
Lecsereltem a 7600x-et egy 9700x-re.
Cb23 kb mit kellene elernem ami ertekelheto? 142w feljebb tudom tolni a fogyit? -
omfgk
veterán
Mit értesz az alatt ,hogy érinti?
Mindenből lesz hibás darab, a kérdés ,hogy az átlag rma számokhoz képest kiugró-e vagy sem.Ami kiugró adat, az az Asrock lapok száma és a 9800X3D-k száma.
Van más Zen 5 is a listában, de nem adnak el 10-szer annyi 9800X3D-t mint az összes többi Zen 5-ből. Ahogy Asrock-ból sem 4-szer annyit mint a három másik gyártó összesen.
Márpedig ilyen arányokat látunk a listában.Persze ez összefügg.
A cache miatt a 9800X3D (korábban a 7800X3D) a legsebezhetőbb, ha egy szar bios miatt túl magas a SOC fesz.
Tehát jól működő bios-ok esetén valószínűleg a Zen 5 rma számokhoz igazodna a 9800X3D is. Vagy minimális eltérés. -
PuMbA
titán
válasz
hackeeeee #6574 üzenetére
Hmm ezt nem tudtam, mindenhol csak 9800X3D-ről olvastam...akkor az egész 9000-res szériát érinti és a 7000-reseket nem?
"A VGA-k esetén is a fizikával van baj, nem a pénztárcával, de mindegy"
Persze tudom
De akkor is nekem nagyon feltűnő, hogy évek óta nincs olyan hír, hogy például a legtöbb példányszámban eladott RTX3060 / 4060-akkal kritikus probléma merült fel és ki kell vizsgálni....vagy egy halom számra eladott irodai gépekbe szánt 40 ezres Gigabyte alaplappal kapcsolatban derül ki valami hiba.
-
csaba951
veterán
Rengeteg olyan eset van, hogy este még rendben ment a gép. Kikapcsolta, reggel meg már nem kapcsolt be. Olyan eset tényleg kevés van, hogy mondjuk játék közben ment tönkre, de erre is van példa.
Én arra gondoltam, hogy esetleg azoknál jön elő akik az Alvás vagy Hibernálás módot használják, de ezek szerint nem.
-
RI/OS
addikt
tavalyit viszont nem igazán látok.
Miután hiány volt sokáig és felpörgették a gyártást, lehet ott ba..tak el valamit, ami az asrockoknál valami bug/beállítás miatt jobban kijön.
Csak az én példámból kiindulva, első napos, semmi baja a taichiban, pedig az elején pár hétig kínoztam mindenféle tesztel 10-12 órákat mire meglett a stabil állapot. -
PuMbA
titán
-
csaba951
veterán
>Az asrock fórumon redditen egyébként naponta 5-10 új post születik
>hogy megdöglött a procim, ideje lenne már megtalálni hogy mivan.Ez nem azt jelenti, hogy naponta ennyi új eset van. Sok esetben azok írnak be újra-meg újra, akikkel már megtörtént. Meg van egy csomó kíváncsi ember is, akiknek nincs semmi baja, de érdekli őket a téma.
-
RI/OS
addikt
válasz
hackeeeee #6564 üzenetére
Szerintem hagyj mindent úgy ahogy eddig jól működött.
Majd ha pont lesz a végén ráérsz szórakozni. Én biztos nem nyúlok hozzá, lehet pont azzal ölöm megkommentelők is írják, hogy bullshit ez a szöveg hogy 1.2V sok.
Az asrock fórumon redditen egyébként naponta 5-10 új post születik hogy megdöglött a procim, ideje lenne már megtalálni hogy mivan. -
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
deathcrow42 #6557 üzenetére
Illetve, ha ez valós, akkor sokan nem fognak 2200-as FCLK-t használni, ez tuti fix.. mert legtöbb esetben 1.25V körül kell hozzá...
Hát érdekes.. akkor elkezdem kitesztelni, hogy mi kell a 2166-hoz.
Illetve igen.. ez a bizonyos memóriák megjegyzés eléggé ködösek.. és akkor miért megoldás ha csak 1.2V?
-
Jah, sajnos ezzel most sehol se vagyunk előrébb, hanem inkább zavarosabb lett az összkép.
Az biztos, hogy sok Asus és rengeteg Asrock érintett.
- Asrock és Asus probléma auto SOC módban?
- Asrock és Asus probléma fix SOC módban? És ott miért baj az 1.2v?Mik az érintett RAM stickek?
-
omfgk
veterán
válasz
csaba951 #6561 üzenetére
Nem.
Itt most ismét visszatértünk oda ,hogy akkor SOC/Uncore mode most mi legyen.
Ez így most kicsit katyvasz. Lapok többségénél szerintem enabled alapból. Nálam is ilyen már, szerintem az 1.0.0.7 óta legalább.Auto-n hagyni a SOC fesz-t továbbra is baromság Expo beállítása után.
7800X3D-ket ez vágta haza. Mert a auto 1,4V-ot jelentett sok esetben. -
csaba951
veterán
Ezek szerint aki fix VSOC-ot kapcsolt be, az jó úton jár a felé, hogy kinyírja a cpu-t. Aki meg hagyta AUTO-n azt nem érinti a probléma, kivéve bizonyos ramokat.
Nekem azért ez is furcsa. Rengeteg eladás van, biztos sokan használják fix VSOC-al a gépüket. Miért nem sokkal több a tönkrement cpu-k száma?
A másik, hogy a fix VSOC miért is okoz fizikai károsodást. A túl magas felszültség az kinyírhatja a cpu-t, ezt értem. De a túl alacsony miért nem jó? Rendben, CTD ad a játék, dob egy kék halált a gép, vagy ki is kapcsol. Ez hogyan tud előidézni fizikai károsodást?
-
-
omfgk
veterán
Ezt illett volna már 2 hónappal ezelőtt megtalálniuk.
De ha a többi gyártónál nem volt annyi probléma, akkor gondolom nem törték össze magukat ,hogy megtalálják ,hogy ki szart a levesbe.
Asrock-nak meg behúzzuk a fekete pontot.
Tripla annyi idő lesz a hiba orvoslása, mint a 7800X3D-ket érintő anno.
AMD-nek se ártana ilyenkor csipkednie magát.
De a lista 80%-a továbbra is Asrock. Az eladásokban utolsó gyártónak meg nem lehet 4-szer több hibája, mint a többi gyártónak együttvéve. -
RI/OS
addikt
Na csak lassan kezdenek rájönni a megoldásra..
ASUS just rolled out BIOS versions 3003 and 1401 for its X670, X870 and B650 boards to sort out a glitch that was holding the SoC voltage at 1.2 V when certain RAM sticks were installed. Instead of scaling up and down with load, the voltage was stuck—kind of like a faucet you can’t turn off—causing some serious stress on Ryzen 9000 chips. A handful of gurus even saw their Ryzen 7 9800X3D cores degrade or go offline entirely because of this stuck voltage. At first, AMD and other OEMs said everything was fine, but the BIOS updates confirm there really was something wrong in how the motherboard microcode managed voltage.
-
parandroid
félisten
Na, ettől a részétől mindig tartottam, engem már a memória tréning is őrületbe kerget. A mostani gepen is annyit csináltam, hogy a ramokat beallítottam 3600-ra, aztán csókolom. VGA-hoz sem nyúltam egyáltalán. Se kedvem, se türelmem. Pedig egyszer kéne csak beállítani, ezért is ragadtam itt a topikban, aztán ahogy olvaslak benneteket, valahogy mindig csak halasztgatom a dolgot.
Sajnos nekem a tényleges játékokra is joval kevesebb időm van, min tamennyit szeretnék.
p
-
Zsohi
őstag
válasz
parandroid #6546 üzenetére
Az se mellekes, hogy a 9800X3D szorzozar mentes, en peldaul e miatt valtottam a 7800X3D-rol. Szinte tobbet jatszom a biosban, mint valodi jatekokkal.
-
-
MaddeNNNN
addikt
válasz
parandroid #6546 üzenetére
En is hezitaltam az elejen 5800x3drol am5re valtassal aztan megleptem es nem bantam meg. Minimalis raforditassal megvolt mert meg jo penzt adtak erte. Most meg jopar evig nem kell aggodnom amiatt hogy el tudom e majd adni ha valtani akarok. Ha elkap megint a gepszij csak belepattintom az aktualis x3d-t.
-
parandroid
félisten
válasz
deathcrow42 #6545 üzenetére
Januárban VGA-t vettem, február-márciusban meg ugye a gyerek gépe volt a projekt, most még abból épülök fel anyagilag.
Ok, szerencsére nem kenyérre kell, ha muszáj lenne, kiköhögném az árát egyben, és akkor is lenne mit enni hó végén, de most egy kicsit tényleg sok volt, asszony így is összevonja a szemöldökét, ha valami hardveroldalt lát meg a kijelzőmön.
Meg ugye nem ez az egyetlen hobbi, az országútin is elektromosra kéne upgarde-elni a váltást, vagy lecserélni az egész bicajt, az is egy pontosan ugyanilyen túlgondolós dilemma, aminek nincs jó megoldása, de legalább még többe lesz a végén, mint az új PC.
De ha ez segít, megint közelebb löktetek kicsit a projekt megvalósulásához, megyek is, nézek alaplapokat. Egy héttel ezelőtt járt le a tomahawk x870 akció, 30 euróval volt drágább, mint a B850 (239 vs 269 eur). Nem mintha találtam volna már indokot, hogy miért is van szükségem x-es lapra, szóval jó lesz egy 200 eurós B850 akció is.
p
-
válasz
parandroid #6544 üzenetére
Ha perpillanat jól tovább tudsz adni az 5800X3D-n akkor instant sell és durranhat a 9800X3D kombó.
De opció az is, ha simán félreteszel havonta x pénzt és majd az új gent lehet sasolni: új chipsetes alaplap, 12 magos nonxd zen 6 proci + 5080 Super jövőre vagy marad a 7900XT.De lehet az új Zen 6-tal meg chipsettel csökken az egész Zen 5 sorozat, és 7700 árban lehet 9700X-t venni
Vannak opciók
-
parandroid
félisten
GPU-t biztosan nem cserélek, marad a TUF 7900XT, meg a WQHD (1440p/165Hz) monitor. Talán kidobom a képet a 4k TV-re, de az meg csak 60HZ-es, annyit csak bír ez a VGA is. Ez is főleg az FH5 miatt, mert az tényleg csúnya a PC-hez képest xboxon, Motorsportban őszintén szólva annyira nem mutatós a különbség - van, persze, de nem annyira látványos. Szóval perpill FH5-öt PC-n játszom, Motorsportot meg többnyire a fekvős fotelből, vagy a kanapéról.
p
-
omfgk
veterán
válasz
parandroid #6535 üzenetére
Azzal számolj ,hogy most még van hülye aki aprón megveszi 120-ért az 5800x3d-t.
Pedig nem ér többet 70-nél már.Szóval jól ki lehet szállni belőle.
A tökéletes idő a váltásra egyébként 1 éve volt.
Majdnem 1:1-ben lehetett venni a 7800x3d-t.Ha meg 9800x3d-re se váltasz, akkor minek váltanál Zen 6-ra?
Hogy egyetlen generációd legyen a lapban?
Ez az egyik erőssége az AMD-nek most.Marad az AM6. Ha gpu fronton maradsz még legalább 1 évet, akkor AM6.
-
Norb79
őstag
válasz
parandroid #6538 üzenetére
ŐŐŐŐ, a cpu cserével együtt milyen GPU-t cserélsz milyenre?
Meg milyen felbontásról beszélünk 1080p?
Sanszosan ilyen 0 közeli plusz FPS-ed lesz FH5-ben a CPU váltással, ha nem cserélsz GPU-t.
Ugyanannyi pénzből GPU-t upgradelsz a 5800x3D mellett és akkor lesz plusz 20-25 vagy akár 50%-al több FPS-ed.Ahogy Shkizo is írja. A 7800x3D vagy 9800x3D az arra jó, hogy mellérakjál egy 7900XTX-4080-5080-4090-5090 közül vmit, és akkor azt a GPU-t rendesen ki tudod hajtani.
Ha vmi "krumpli GPU-d" van, és a csere után is az marad, akkor annyit fogsz érzékelni a játékok alatt, hogy sikerült elköltened egy halom pénzt a semmire. -
válasz
parandroid #6538 üzenetére
Egy platformváltás első lépése mindig fájó lesz. Pont ezt ecsetelem, hogy sokallod a váltást most pár százalékért, de ha meg kivársz akkor is fájó lesz ha megjön az új platform.
Ha meg Zen6 közepe vége felé váltasz akkor megint abba fogsz esni, mint a mostaninál, hogy egy életciklus végén fogsz váltani, és bár jó áron jutsz hozzá a fejlesztés jó esetben megint platform váltás, és akkor megint jön a valag pénz szemben pár százalékkal dilemma -
parandroid
félisten
Jelenleg inkább úgy vagyok vele, hogy kb 800 eur lenne a váltás (9800X3D 500, B850 lap 200, RAM 100, és mindent lefelé kerekítettem), és nyerek az 5800X3D-hez képest játékokban mennyit is? 20, max 25%-nyi FPS-t? És az már egy nagyon jóindulatú becslés. Egy éve léptem fel 5600-ról 5800X3D-re, ja, kicsit megkésve, akkor is az volt a dillemma, hogy legyen-e AM5 rögtön, vagy upgrade-eljek csak procit? Valahol 265 EUR környékén volt akkor az 5800X3D, és 400 körül a 7800X3D, lapom jó, RAM-om 32GB 3600-os, nem akartam mindent lecserélni. Igazából még most is kicsit feleslegesnek érzem a váltást, lásd bekezdés eleje... OK, ha sikerül eladnom az 5800X3D + B550 Gaming Plus + 32GB 3600 Vengeance RAM-ot, abból bejön kb az elköltött pénz fele, de akkor is egy szabad szemmel látható összegről van szó, és lesz Forza Horizonban 140 helyett 165, Motorsportban meg mittudomén, 120 helyett 140 FPS-em 1440p-ben.
Szóval a józan ész azt mondja, hogy maradjak a seggemen, a vezérhangya meg ott masírozik körbe-körbe, hogy vegyünk már valamit.
p
-
válasz
parandroid #6535 üzenetére
Azt azert vedd figyelembe, hogy a regi cucc sem lesz annyira kapos igy az arak csokkentevel.
Szoval osszessegeben lehet jobban jarsz ha most leped meg, mint sem kesobb.
Meg altalaban ha meg halogatod 2-3-5 honapot majd jon a hang a fejedbe, hogy most mar minek valtani lassan itt a Zen6 akkor meg azert nem fogsz 😃 -
parandroid
félisten
válasz
deathcrow42 #6534 üzenetére
Kb most is annyi a különbség a kettő között. 7800X3D-t már lelkiismeretfurdalás nélkül be tudnám húzni az ára alapján, meg hozzá mondjuk egy 200 eur körüli lapot (meg 100 EUR-nyi RAM-ot), de akkor meg baszná a csőrömet, hogy miért nem a 9800X3D-t vettem, és ismerem magam, úgyis lecserélném. Szerencsére nem sürgős a váltás, ráérek, addig eldöcög az 5800X3D is...
Hűtős bundle nem kell, valszeg aio lesz rajta, szóval adhatom el a black rock elite-et is. Ahhoz kicsit drága, hogy megtartsam tartaléknak (meg arra van egy sima black rock 5 is).
p
-
válasz
parandroid #6532 üzenetére
Hátha nyár közepére… vagy 450 euró + valami bundle megérheti
7800X3D-t anno úgy vettem az Alzán, hogy egy oem Noctua cooler is járt hozzá amit továbbpasszoltam 20k környékén.
7800X3D -> 9800X3D ugrás meg 60k ráfizetés volt
-
omfgk
veterán
Mennek szépen most lefelé az árak.
9600x 85e alatt.
9700x 130e alatt.
9800x3d 210e alatt.Gondolom ez már a nyár miatti érdektelenségre felkészülve.
7800x3d 1 éve ilyenkor 140e alatt volt.
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
DroiDMester #6528 üzenetére
Es tenyleg, akkor bocsesz, rosszul emlekeztem..
Hm, ez egy jo kezdes..alszom ra egyet
-
Zsohi
őstag
válasz
DroiDMester #6528 üzenetére
Ez ki van centizve? Az SCL-eket nezted 4-4en, vagy trrds alacsonyabban nem megy, DSD-DDD 6?
A tras-t is felcsaphatod 126-ra, AMD-n "nem csinal semmit", de segit a stabilitasban es az erthetetlen hibakat is tudja orvosolni.
-
válasz
hackeeeee #6527 üzenetére
ha vissza emlékezel, szenvedtem a STRIX X870E-E lapomnál itt linkeltem is képeket
simán ment BIOS alól a Downgrade és vissza tette a régebbi mikrokódot.
más : felpróbáltam ezt a friss 3d-t eddig jól megy....
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
hokuszpk #6526 üzenetére
A kerdes jo..lehet amugy h megcsinalja csak neki valamiert nem csinalta. Nem emlekszem.
az tuti h sima biosfrissitessel raknal vissza regebbi ageaas biost akkor elvileg nem downgradeel.
anno am4 idejen volt olyan amikor kiirta a lap h nem tudja visszatenni a regebbi biost..
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
MasterDeeJay #6515 üzenetére
a flashback gomb arra is jó, hogy egy régebbi biost tegyél vissza ; még akkoris, ha a biosban lévő updater tiltakozik.
-
-
Cifu
félisten
válasz
MasterDeeJay #6520 üzenetére
A 00B70F00 az a Strix Halo.
A Granite Ridge az a 00B40F00 lenne.De itt csak egyetlen mikrókód van ehhez, az is 2024 eleji a dátum alapján.
-
Szimplán érdekel az egész. Azért írom hogy Intelen így meg úgy mert azt ismerem és szeretném ezt is megismerni. Szerintem teljesen normális dolog hasonlítgatni hogy ott így volt itt meg úgy van. Legutoljára X6 1090T-m volt AMD-ből ha nem számítjuk a videókártyákat. Na ott pl azt szerettem hogy olcsóak voltak a ddr3 kínai ramok. [link]
Banyek ez se ma volt...
Mindenképpen írok ha valami van mert szeretek belenyúlni mindenbe amibe csak lehet. Írtam hogy most még nincs gyakorlati haszna de nem szeretném azt hogy az alaplap gyártóra legyek bízva, ha kell akkor szeretnék belenyúlni amennyiben szükséges. Most még nem kell de érdekel minden infó. Tálaltam amúgy mikrokódokat amdhez is. 00B70F00 az ryzen 5 (már ha ez az lehet?) -
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
Bios mehet vissza, csak az agesa-t nem bantja, elvileg. Kollega kiprobalta, emlekeim szerint nem tette vissza.
-
omfgk
veterán
válasz
Arra reagáltam hogy flashback az agesa-t nem downgradeli. (?)
Azt írták neked ,hogy csak az agesa-t nem lehet cserélni, külön.
-
Cifu
félisten
válasz
Cirka 2023 januárja óta követem az AM5 eseményeket szorosabban, de én eddig ilyesmivel nem találkoztam.
Az AMD oldaláról se tudod az AGESA kódot letölteni (legalábbis én nem találkoztam vele), azt csak a gyártók kapják meg.
Olyat sem láttam, hogy az AMD ilyesmire szólítana fel. Amikor 2023-ban jött a VSoC probléma, akkor is az volt az AMD javaslata, hogy mindenki rakja fel a legújabb alaplapi BIOS-t....
Sőt, egész pontosan azt írták, hogy:We expect all of our ODM partners to release new BIOS for their AM5 boards over the next few days. We recommend all users to check their motherboard manufacturers website and update their BIOS to ensure their system has the most up to date software for their processor.
Ez ugye az az eset volt, amikor az AGESA kódban maximálták 1.3V-ra a VSoC feszültséget.
"Tanulni szeretnék ilyesmiket mert Intelen nagy segítség volt."
Ez nem Intel!!!!!Szerk.: Elnézést kérek a kifakadásért, de ettől a falnak tudok menni, mert ezt hallgatom / olvasom évek óta, hogy Intelen így volt, Intelen úgy volt.
Értem a miértet, csak hát...
Ezzel együtt ha sikerül valamire jutnod, mindenképpen oszd meg, kíváncsi lennék / leszek rá. -
omfgk
veterán
válasz
mármint kijön egy bugos agesa akkor kuka a proci amíg nem frissítik?
Bármikor vissza lehet menni egy korábbi verzióra.
Egyedül akkor probléma egy bugos agesa, ha friss a proci és az az első bios ami már hivatalosan támogatja. -
válasz
hackeeeee #6513 üzenetére
Nem hiszem hogy ne lehetne, mármint kijön egy bugos agesa akkor kuka a proci amíg nem frissítik?
Illetve a gyártók is frissítik valahogy.Cifu
Tanulni szeretnék ilyesmiket mert Intelen nagy segítség volt. Itt még nincs rá szükségem de kitudja mikor lehet.omfgk
Arra reagáltam hogy flashback az agesa-t nem downgradeli. (?)
Bios az nem egyenlő AGESA
Bios az egy adathalmaz felületekkel, fw-erekkel és egy része az AGESA amit a proci saját securityja olvas be és isten tudja mit csinál vele. (de remélem nem olyan mocsokságokat mint az nvidiánál a falcon) -
Cifu
félisten
válasz
MasterDeeJay #6512 üzenetére
Rosszul fogalmaztam, my bad.
Tisztában vagyok vele, hogy a BIOS fájlok valójában program/FW csomagok, de olyannal még nem találkoztam AM5 esetén, hogy valaki tudjon külön csak AGESA-t cserélni.
Eleve azért "égetik" direktben a BIOS-okba tudomásom szerint, mert rengeteg változó az adott UEFI felülethez kapcsolódik.hackeeeee:
Épp nézem, hogy nem javasolt CMO-t használn
Nem CMO-t nem javasolt használni, hanem a korábbi BIOS verzió CMO-ját nem javasolt használni.
Minden komolyabb BIOS update-nél ezt írják, mivel a korábban elmented User Profile beállítások lehet nem kompatibilisek az új AGESA / UEFI lehetőségekkel, és ez problémához vezet(het).
Az esetek jó részében persze nincs probléma, ha visszatöltöd a régi CMO-t, de nyilván Ők is szeretnének bebiztosítani magukat minden eshetőségre. -
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
MasterDeeJay #6512 üzenetére
Igen, pl. az rgb vezérlőjét is így szokták frissíteni..
Agesa-t manuálisan nem tudod elvileg.. Korábban keresgéltünk ezügyben, hogy lehet.-e downgrade-elni, de pl azt már nem lehet.. volt aki azt írta, hogy a flashback visszateszi az agesa-t is, de nem..
Épp nézem, hogy nem javasolt CMO-t használni.. akkor most tuti nem piszkálom, nincs kedvem manuálisan állítgatni.
Főként kétszer, majd ha stabil lesz akkor megcsinálom.
ps: a kínai lapokhoz is bios upgrade van már, pl. maxsun.
-
Minden biosban vannak a hardvereknek firmware-jei, ezeket alapból lehet cserélgetni. Pl van integrált hang vagy lan annak is. De ugyan így a proci firmwareje is cserélhető. Legó az egész. Magamnak szoktam összerakni csak itt ugye tool hiányában nem tudom melyik fw tartozik a procihoz de azt sem hogy hol lehetne kinyerni.
Tipikus eset, egyik gyártó kijön egy friss mikrokódos biossal a másik meg nem, akkor toolal (intelnél MMtool) ki lehet szedni az egyikből és cseréni a másikon.
AMD-nél uefitoolal ennyit látok:
Mondok példát ilyesmi modokra:
X99-nél ilyen kellett az all core turbo unlockra, vagy minden uefi lapon ilyen kellett a rebar támogatásra ha kézzel kellett felvinni mert a gyártó nem adott ki rebaros biost. Vagy ha Intel elcseszedt valamit ami elég gyakori volt.
Extrémebb eset, kinyuvad a hálókártyád és fagyasztja a gépet, akkor nyilván nem a lapot dobom ki hanem kiszedem a hálókártya fw-jét a biosból. Vagy mondjuk moddolni akarod mert valami extrém gémer lan fw-t szeretnél a gyári helyett ami hardverileg meg ugyan azon chippel van.
Ennek a mikrokód frissítésnek univerzálisnak kell lennie mivel akár melyik dzsunka gyártónak egy referencia bioson keresztül 0 tudással meg kell tudni csinálnia, lásd kínai lapok. -
Cifu
félisten
válasz
MasterDeeJay #6507 üzenetére
Én eddig arról tudtam, hogy csak BIOS-t tudsz cserélni, amiben benne van az AGESA.
Ha lehet külön frissíteni az AGESA-t, akkor mesélj, hogy kell, mert ez nekem új....omfgk:
Két út van.
De ha a másodikat elbassza az ember, akkor már csak egy marad, ismét a második.
Nem értek egyet, ha UEFI alatt frissítesz, akkor annak a frissítését befolyásolják az UEFI beállítások. Hajdan erre volt az a mondás, hogy ha BIOS-t frissítesz, akkor mindig először állíts vissza mindent gyári beállításra, hogy ne fagyhasson bele, stb.
Ha Flashback-al frissítesz, ott nincs semmi függő dolog, hiszen akár CPU és RAM nélkül is meg lehet csinálni... -
omfgk
veterán
Nem, de ez pusztán logika.
Két út van.
De ha a másodikat elbassza az ember, akkor már csak egy marad, ismét a második. Ami nekem ellentmondás. Tehát kerülném.Főleg ha valaki ezt az összefoglalóban olvassa.
De lehet ,hogy ez csak az én kisujjeltartásom most.
Egyáltalán nem zárnám ezt ki.
Az én szememben a bios flashback hátul, az a proci nélküli flash-re és a téglázott alaplap feltámasztására van. -
Nem ezt kérdeztem. Csak az AGESA-t (mikrokód) akarom cseréni oda vissza ha kedvem tartja, nem az egész biost.
Még nincs rá szükségem a jelen helyzetben de jobb ha megvan a tudás hozzá, pl tipikus eset ha valami noname kínai vagy oem support nélküli lapon szeretnék frissíteni mikrokódot amihez már nincs bios.
Intelnél kitanultam core2 óta cserélgetni mert intelen volt pár köcsög húzás (ecc reg ram támogatás kivétele, teljesítménycsökkenés, tuning tiltása stb, az ME ről ne is beszéljünk). Ott jól jött hogy pl x299-nél hogy a legfrissebb biosom volt régi kóddal, itt ugye még nincs ilyen helyzet de jól jöhet, vagy oem lapba rakni friss kódot ha kell. Nem csak AM5 esetén érdekel hanem amúgy kompletten AMD platformon. -
omfgk
veterán
-
Cifu
félisten
válasz
MasterDeeJay #6500 üzenetére
Az összefoglalóban ez is ott van feketén-fehéren, a legegyszerűbb a BIOS Flashback használata (a beállításaidat írd fel, ugyanis nagy általánosságban mindent állíthatsz be előről!):
BIOS frissítés / BIOS Flashback
Csak röviden: a legtöbb AM5 alaplapon van egy dedikált hátsó USB csatlakozó (általában BIOS) felirattal) és egy BIOS flashback gomb. Ezzel lehetséges CPU és RAM nélkül is akár az alaplap BIOS frissítése. A működéshez csak tápellátáshoz van szükség (ne legyen bekapcsolva a gép!), majd a következő lépéseket tegyünk meg:
1.: Egy FAT32-re formázott USB pendrive-ra a BIOS felmásoljuk (gyártótól függően lehet, hogy át kell nevezni!)
2.: Azt az adott USB portba dugjuk be a pendrive-ot
3.: Nyomjuk meg a BIOS flashback gombot
4.: A visszajelző LED-ek alapján látható a működés, nagyjából 3-5 perc alatt végez
-
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
itr_henrik #6492 üzenetére
én megnéztem hogy a CO-s beállításokhoz képest mi a helyzet..
Vagyis az manuál limittel 132W, manual co, 90 fok limit..
Most, ez level 2.. 100 ponttal többet csinál 80 fokon megfogva de plusz ~20 watt.
Új hozzászólás Aktív témák
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Gyúrósok ide!
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- Építő/felújító topik
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- BestBuy topik
- Facebook és Messenger
- Spórolós topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! ASROCK B550 R5 3600 16GB DDR4 250GB SSD 1TB HDD RX 5700 XT 8GB CM MasterBox MB500 700W
- LG 27UL500-W - 27" IPS - 3840x2160 4K - 60Hz 5ms - HDR10 - AMD FreeSync - 300 Nits - sRGB 99%
- Azonnali készpénzes Apple Macbook Air felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- BESZÁMÍTÁS! Asrock B365M i5 9600KF 16GB DDR4 250GB SSD 1TB HDD RX 5700XT 8GB Zalman N5 FSP 700W
- Apple iPhone 14 Plus 128GB Kártyafüggetlen 1 év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest