Hirdetés
- Philips LCD és LED TV-k
- Akciókamerák
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Az Intel szerint a régebbi processzoraikat keresik az ügyfeleik
- Milyen TV-t vegyek?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Házimozi belépő szinten
- Autós kamerák
-
PROHARDVER!
AMD AM5 Platform - Zen 5 processzorcsalád - Ryzen 9xx0(X/X3D) széria
A Zen 4 (Ryzen 7xx0) topic [erre található]!
Új hozzászólás Aktív témák
-
pRoject22
őstag
-
Rewmac
tag
Köszönöm, bevallom félek ettől egy picit nem akarok hazavágni semmit. Elég csak azt az egy értéket 1.25-re állítani vagy célszerű lenne mást is?
Mivel érdemes tesztelni, hogy stabil-e? Occt? Aida64?
Közben indítottam egy cinebenchet és nem ugrott fel viszont elmentem itthonról bekapcsolva maradtam gép közben valamikor volt egy 1.329 max, de 1.240 volt amikor hazajötttem azóta se ugrott fel. Cinebench alatt 1.239-1.240 között van most.
-
hackeeeee
Jómunkásember
Valamennyit tolhat túl.
nekem is vna egy szenzorom aminek az a neve, hogy CPU soc, és az mutatja az adott értéket.
1.215V van beállítva, és 1.240V körül kap a proci. Vagyis, 3 szádaz a divi, vagyis ha 1.26V-t adok neki, akkor kap cirka 1.3V-t. De lentebb úgy néz ki nem is nagyon megy.
De, ha mondjuk neki alapból 1.3V-t ad, akkor lehet 29 ezred a plusz, ha nekem is rátol 3 századot..PL LLC nekem sincs a SOC-hoz, így nem tudom korrigálni.. Ergo így simán átléphet az 1.3V-n, ha nem is sokkal..
-
Sikerült pont 2 olyan esetet felhoznod, ahol kb minden rendszernél fenn áll ez a SMBus bug!
Legfőképp ASRock lapoknál, de ASUS nál is ha az EC engedélyezve van ez ismert hiba, a többi mért értéket nem befolyásolja!
Nincs gond a hwinfo által mért értékeivel nem kell így leírni! Főleg ahogy írod is sokszor user error van, mert több monitorozó programot indítva össze akadnak 1mással!
-
Rewmac
tag
Áh így értem. Nekem anno ezt javasolták amikor az első saját PC-met raktam össze, hogy nézzem a hőfokokat. Nagyon megbízhatatlan?
Mondjuk az SOC Voltage-ot én nem merem állítani mert nem tudom okoz-e másban bármit, csak tudod megijedtem itt a proci téma miatt és elkezdtem figyelni.
Akkor azt mondod nem érdemes nagyon figyelni, hogy akkor 1.240-et vagy 1.329-et kap így HwInfo-ban?
-
Sanyi19
őstag
Kipróbálom őket majd köszi.
Az alap xmp 3 as profil feszultseg 1.35v úgy már alapon sem volt stabil. 1.36-ot kért. Ahogy a trfc-t lecsökkentettem 1.4 kellett. Így futott egy csomó teszt több órán át azért próbáltam innen tovább menni. De megnövelem majd és kipróbálom úgy is. A legoptimálisabb beállítást keresem.
A 30-38-38-38-58-96 volt nezve 20-as tRTP-vel és úgy még jó. De sehol nem olvastam még olyat, hogy valaki csak eddig tudott tRTP-vel lemenni ezért gondolom, hogy valami mást rontok el. Kipróbálom akkor 1.42-n meg majd 578-as tRFC-vel és meglátjuk.
Erre a ramra nem ír semmi se a-t se m-et.
-
Sanyi19
őstag
Igen, de ez a ram nagyon nem megy a gdm nélkül. Előről beállítva úgyhogy alap xmp3 és trfc + trefi és a fesz van beállítva még stabil, de amint 12-re tenném de már ha 20 alá viszem a tRTP-t, hogy be tudjam adni a 30-38-38-38-50-88-ra már dobja is a hibát a TestMem. Valamelyik feszültség lenne kevés? Vagy mi lehet gond? Tipp?
Most mindent visszavéve erről indítom:
-
steewcv65
őstag
Aida fele mem teszt mar nem a legjobb en nem is alapozok ra.De a stabilitast teszt az nagyon jo ezeken a rendszereken.Foleg az fpu, nalam amikor ott elhasal, akkor van baj, mert minden mas teszt lefut akar orakig is.Az fpu megbukik akkor nem stabil,de tenylegesen nem is az.Elinditok egy renderelest es hibara is fut.Ha fpu lemegy akkor a render se bukik meg.
-
TakiNándi
kezdő
De, apróságok. Steam, Epic, Logitech G-Hub, MSI Afterburner, Ubisoft Connect...
De ezek nélkül is 67.7.
A hipervisor-t is írja, de ki van kapcsolva a memória integritás és a veremvédelem.
Azzal számolsz, hogy ez 2 ccd-s prockó? És megyen mint disznó szóval annyira nem zavar. Kellene? Nem értek ennyire hozzá. AMD-m volt előtte is, de nem volt tuning, nem is foglalkoztam vele.
ui: de jó hogy kikapcsoltam gdm, most kezdhetném előlről tesztelést. Csak mert láttam itten zentimings képeken, igazából nem tudtam hogy ki kell.
-
Sanyi19
őstag
Az egy érdekes dolog, azért kapcsoltam be mert kipróbáltam még az alap XMP-n az IGP-t és ha GDM off volt, akkor kékhalál jött már full alapon is, lehet még több feszt kért volna úgy és most bekapcsolva maradt de megnézem anélkül is, viszont így full jól működik a rendszer.
-
Géjza
őstag
Ha szimulátorral, valami spéci kütyüvel validálták le 650E-n (de ahogy a mellékelt ábra mutatja nem lett tökéletes, mert voltak/vannak gondok vga pcei 5.0 használatával és vissza kell venni 4.0-ára, hogy ne legyenek anomáliák), akkor ennyi erővel 650-en is meg tudták volna nézni. Lehetőségük lett volna.
Szerintem szimplán annyi oka volt annak, hogy csak 650E-re nyomták rá a pecsétet, hogy egyrészt el tudjanak adni 650E-t prémium áron vga pcie 5.0-át lobogtatva rajta, másrészt a tesztelésen, validáláson spóroltak 650 esetén. Miközben ők rég nagyon jól tudták, hogy 99.99% eséllyel 650-en is menni fog a vga pcie 5.0-val.
4.0 16x vs 5.0 16x-ről írtam. Hibahatáron belüli (nagyrészt nulla) különbségek vannak ezen esetben, ezért amúgy nem nagy érvágás, hogyha csak 4.0 16x-szel megy az amúgy 5.0-át is tudó vga.
-
Nagyon fura amúgy, és amúgy erre a hírre rögtön előtúrtam egy pár hetes GPU-Z screenshotot ami megerősíti - pár hete ezen el is csodálkoztam, amikor néztem a GPU-Z-t a régi Gigabyte B650-s alaplapon, hogy 16 sávnyi PCIe 5.0 sávszélt írt a VGA-ra a GPU-Z render teszt alatt miközben spec cszerint az egy 4.0-s alaplap.
De ez jó dolog, az ingyen PCIe 5.0-nak örülünk mindenképp.
-
Sanyi19
őstag
Köszi! Játszottam vele tegnap, tRFC-t kellett emelnem, 528 alatt nem szereti.
hackeeeee: Jaa, hát van ott hely, de AIO-val más a helyzet.
Ram hűtő sokat jelent?
Ez a 64-es kit nekem még alapon is elég meleg TM5 alatt 60 fok fölé is tud menni.
Gondolom eléggé be fog olyan közel egymáshoz fűteni a kettő. Dual Rank az is? -
Géjza
őstag
Persze, világos, köszi.
Viszont ilyen elven a B650E-nél sem garantálhatták, mert kb 3 hónapja vannak gen5-öt szupportáló vga-k (ha csak nem amd összedobott magának egy pcie 5-öt tudó frankenstein kártyát 2-3 éve, amivel levalidálhatták 650E-t). Ezen sem tesztelhették ezt le elvileg, persze közben tudhatták, hogy mennie kellene. De ugyanilyen alapon a B650-ről is tudhatták, hogy azon is elviekben mennie kell.
Igazából ez csak egy érdekesség, legalább ma is tanultam valamit. Bár gyakorlati előnye nem nagyon lesz annak, hogy gen5-tel megy-e a vga avagy csak gen4-gyel (gen4 is sok neki) bármilyen deszkában (nem csak B650-esben). Gyakorlati jelentősége nincs (pont emiatt vettem sima 650-es lapot fél éve és nem fizettem felárat az E-sre vagy az újabb lapokra 9800x3D mellé).
-
omfgk
veterán
Hm.
Köszi, ez nekem valahogy kimaradt.Viszont most megy a tömeges béta teszt B650-en. Nálam is. 5070Ti-al ugye már 5.0 és mivel auto-n van a pcie, így akkor mégis helyes a gpu-z adat.
És eddig hibátlan.
Ami mondjuk kicsit fura is, mint írtam feljebb. Rengeteg user-nél át kellett az elején állítani gen 4-re a gen 5 lapokat az anomáliák miatt.
Csak ők gen 5-ről 4-re állítják. Én meg auto-ról tudnám 4-re. -
gejala
őstag
Én is memóriára gyanakodnék. Tényszerűen Asrock memória kompatibilitása a legrosszabb, G.Skill RAM-okat pl. nem nagyon szereti, mégis azt rak bele az emberek fele. Legjobb kompatibilitása talán Gigának meg utána MSI-nek van, és pont ők nem gyilkolják a procikat.
Asrock lapoknál sok a panasz Windows altatásra is, többeknek pl. utána halt meg proci. És ugye jellemzően akkor nem tud visszajönni alvásból a rendszer, ha valamilyen RAM gond van.
-
omfgk
veterán
Na de pont a SOC fesz az ami az Asus lelkén szárad.
A többi gyártónál a különböző tesztekben kisebbek voltak az eltérések.
Vagyis nem lehet csak az AMD a főgonosz, ha ilyen különbségek vannak.Voltak azonosságok. Hogy minden lapnál rossz volt a védelem. Totálba minden gyártónál az jött ki ,hogy nem működik se a temp, se a fesz limit úgy ahogy kéne.
Ahogy pre 1.0.0.7 a memória kezelés is. Na ez mind az AMD szarkupac része.Ebből kapott egy kicsit minden gyártó.
Az Asus-nál felgyújtották.De ez akkor se jelentette a világvégét. Sőt, most az alapvetően asrock-os problémákhoz képest akkor jóval korábban meglett rá a fix.
-
omfgk
veterán
Pedig volt pörkölés is.
Persze nem mind Asus lapban. De nagyrészt, 3/4 részt.
Az arány hasonló volt mint most a főleg Asrock-os problémáknál.
Csak most arányaiban jóval kevesebb a pörkölés. Inkább tetszhalott gépek vannak.Illetve még az a különbség ,hogy amivel itt is sokan próbálták bevédeni az Asrock-ot az elején, miszerint biztos azért van több probléma velük mert többet adnak el, az történetesen az Asus esetében valóban igaz volt. Tehát náluk tényleg ezt támasztják alá a statisztikák. Így már nem volt annyira kiemelkedő a 3/4-es arány, ha a legtöbb eladást bonyolító gyártóról beszélünk.
Ez a 3/4 most az Asrock-nál sokkal durvább. Mert 4-ből utolsók.
-
Köszi, így már értem. És sejtem hogy ez a hibaforrás.
Az Amd féle meg is van jelölve Amd néven, az alaplapi meg simán a cpu menüben van. Nálam az Amd féle nem csinál semmit. De rájöttem mi lehet a gond. Az alaplapinál a pbo-t kapcsoltam be 85fok -30mv-al ez esélyes hogy egy profil azaz felülbírál minden Amd-s beállítást. Szóval kipróbálom azt hogy PBO-t kikapcsolom az alaplapi részen és csak az Amd részen állítok bár számomra eléggé sok amit ott kínál. Az auto beállításoktól kissé félek de csak nem rosszabb az Amd féle mint az alaplapi. -
Thermal limit 85 fokon van, a venti meg fixen amit még csak kicsit hallani. Játékok alatt amúgy sem fog pörögni, eddig ilyen 40-50w körül megy amikkel én játszom de van hogy 30w körül is a lightos játékoknál. Shader complienél meg zabáljon ami jól esik.
Használtpiacon nézem, szokott lenni igen jó ajánlat. Valami bazi nagyot veszek ami tetszik. Ésszerűen, azaz nem fogok noctua 15-öst venni hanem valami használt 10-15eft kategóriát inkább. -
Teljesen jogos a dolog.
Találtam egy tesztet bár itt nagyobbak az értékek de látható az összefüggés a hőmérséklet és trefi között. [link]
Azaz a 65k és 500-as trfc mint hőmérsékletfüggően stabil. Én valahol 60 foknál húznám meg a vonalat ami szerintem biztos érték. (persze ez lehet hogy 70 vagy felette lenne instabil de jobb alálőni sokkal mivel ezek a szenzorok bőven tévedhetnek)
Szóval lehet számítani rá hogy melegebb ramnál egy most belőtt tesztelt érték melegebb napokon vagy rosszul szellőző háznál nem lesz stabil. A következménye meg lehet simán az hogy kinyírja az oprendszert.
Érdemes monitorozni játékok alatt is. (bár nekem csak az aida írja ki, hw infó nem)
Nálam 67 fok volt max ramteszt alatt amit stabilnak írt de jobb a békesség és raktam rá aktív hűtést. Nyáron esélyes hogy ez még +10 fokkal nőhet. -
omfgk
veterán
Nem felejtettem el ,hogy más procik is érintettek voltak.
De ettől még 7800X3D problémaként égett be a fejekbe. Ahogy most is, 9800X3D-t érintő gebaszként.
Engem akkor nem zavart, 7800X3D tulajként, hogy 7800X3D problémaként hivatkoztak rá sokan és most sem zavar 9800X3D tulajként ,hogy a 9800X3D viszi a szalagcímeket.
-
gejala
őstag
Nem erőltették meg magukat. Többen is írták, hogy a meghalt 9800X3D-jük után másik proci működött a lapban, úgyhogy nem meglepő ez az eredmény. Járatni kellene egy másik 9800X3D-t a lapban jó pár hétig, hogy kiderüljön, mit csinál. Volt olyan szerencsés, akinek a lapja egy második 9800X3D-t is elégetett.
-
hackeeeee
Jómunkásember
monitorozva nem ugral annyira, illetve ahol instabil ott el is dobja. Ott jobban ugral a fesz, vagyis magasabb a drop ahogy figyeltem.
Jatszani nincs nagyon idom , a teszt meg mondhatni megy magatol. Illetve mivel karcsubb avrm azert is nezem h meddig realis megfogni a procit.
-
hackeeeee
Jómunkásember
-
RazoR
veterán
A Reddit-es lista alapján tuti, hogy az AsRock kizárva!
Nekem elég a Type-C ahol fontos a sebesség az Type-C-s cucc és a 2.5-ös lan, az 5Gbps-es csatlakozóval is csak 1 gigás a netem
A mostani lapom is Strix és szeretem, így szerintem maradok majd annál? A B850 Strix is ajánlott?
-
RazoR
veterán
ATX, mATX jöhet.
Nem tuningolok, nincs rá időm
A Z590/11700K-t is alulfeszelve használom...
A VGA-t szintén, szóval kicsit sem szempont a tuning.MSI-vel az a bajom, hogy csúnya
A Strix tetszik. B850-hez képest van bármi "hátránya"?
7800/9800X3D a terv (a tegnapi konfig haveré volt, az ő tollával ékeskedtem), inetlről váltanék.
-
hackeeeee
Jómunkásember
Hát, nem tudom.
Lehet a cpu is.. A ramot CL34-ig próbáltam, gyárilag 6400CL34 lenne CL30 6400-on megy minden.
SOC-nak nem adtam többet, 1.27-ig próbáltam, bios szinten az már ~1.3V.. lehet beállított 1.3-mal menne, nem próbáltam. IMC-nek is adtam kicsit többet, az sem segített.
-
joysefke
veterán
Egyelőre kevés időm és affinitásom volt vele játszani, de abban biztos vagyok, hogy a 9700X-em stock beállításokkal (65W a TDP)-je a leszabályzott 7700X-emnél jobban viselkedik, ami ugye szintén 65W TDP (88W PPT) -10CO, 85C ennek ellenére mégis simány gyorsabb a 9700X.
A jobban viselkedik az nálam azt jelenti, hogy 88W hőteljesítmény mellett a szenzorok szerint alacsonyabb a hőmérséklet és -ez sokkal fontosabb nekem- kevésbé ingadozik a hőmérséklet.
A 105W TDPs 7700X-hez nem nagyon tudok viszonyítani, miután megvettem a 7700X-et, kb egy hét tesztelgetés után leszabályoztam és soha többet nem volt 105W TDP-n.
A 9700X 105W TDP-n szintén nem viselkedik jól, szinte átmenet nélkül felugrik 95C környékére cinebenchben, már egy Windows indulás is jelentősen ugráltatja a hőmérsékletet stb. Nyilván ventiszabályozással lehet ezen segíteni.A 9700X-nél az viszont pozitív, hogy -20CO mellett (nem tudom ez stabil-e) az AIO kb 10percig (eddig néztem) 95C alatt tudja tartani. A 10 perc végére kezdte a 94,5C-t nyaldosni. Nem rémlik, hogy a 7700X-et bármilyen CO-val meg tudta volna az AIO fogni 95C alatt.
Az, hogy csupán a belső szenzorok kiértékelése változott a 9700X-nél, vagy esetleg a hőátadás is javult számomra csak részletkérdés. Nekem ebben a TDP tematikában a legfontosabb, hogy jól szabályozható legyen a hűtő ventifordulata
Egyébként pár benchmark futtatása illetve 1-2 órányi HwInfo64 szenzor nézegetés után én azt mondom a 9700X már 65W TDP-n is egyértelműen jobb mint a 7700X /amivel szintén elégedett voltam/ akármilyen TDP-n.
CB23-ban Hwinfo szerint sokkal jobban és stabilabban ugranak fel a magok órajelei a TDP függvényében, gyorsan kipróbáltam a boost offsetet is (-20CO mellett), egyelőre csak 100MHz-vel, és 9700X-en láttam azt a csodát, hogy a névleges 5,5GHz boost fölé mennek az effektív órajelek kb minden magon, könnyedén. Nálam a 7700X anno amikor próbálgattam sehogy sem akart 5,5GHz nél többet produkálni egy szálon.
-
omfgk
veterán
A szenzor 7-9 fokkal kevesebbet mutat. Tehát máshogy mér.
https://youtu.be/rttc_ioflGo?t=778Amúgy minden más azonos.
Ugye Zen 4 után tanult az AMD a 95 fokokból.
Amit a user nem lát, az a usernek nem fáj.9600X és 9700X esetén is látszott a fórumos tapasztalatok alapján ,hogy könnyebben hűthetőek, azonos fogyasztás mellett (vs 7600x/7700x).
Persze ez így nem igaz, mert a hőátadás nem változott. -
Fitzgerald
veterán
Szerintem nem olvastam a topicot, de köszi a választ.
Több feszt nem akarok, inkább lazítok kicsit a timingokon. Bár az az igazság, hogy nem sok türelmem van hozzá, mert ahogy látom ez a BIOS nem áll vissza alapra 3 sikertelen bootot követően, ha a RAM-ot piszkálom.
Úgyhogy lehet shortolni a CMOS pint, amihez meg szét kell szedni a gépet, ehhez pedig a 'sznak van kedve állandóan.
Lehet elengedem a dolgot. -
hackeeeee
Jómunkásember
960mV-n is megy, de lassul, 1 szálon, és multiban is.. 980-on már jó a temó, 820/~9000 körül csinál CPU-z-ben. Ha nem lesz jó akkor autora teszem megnézzük úgy mizu.
Érdekes azért, hogy az 1 szálasa karcsúbb mint a 9600x-nek, de ugye kevesebb a max clock.
-30-as CO-val megy. eddig.. úgy néz ki, hogy 120-130W körül lesz nálam a max.
-
omfgk
veterán
hogy a Gen5 x8 sávszélesség nem ördögtől való, még akkor sem, ha RTX5090-esed van
Pont akkor nem ördögtől való, ha RTX 50-es kártyád van. Mert itt már gen 5 x8 lesz. Ott tényleg minimális a veszteség.
4090 tulaj azért nem örülne egy gen 4 x8-nak. Ott már mérhető a loss. És azért a 4090 top kártya.
Tehát itt nem mondanám azt ,hogy aki APEX-et vesz, az vegyen 5090-et. 5080-at meg pláne nem, hiszen az lassabb mint a 4090. -
Mindig megnézhetjük, mi a helyzet a megnyekkent 9800X3D procikkal a redditen:
ASRock: 56
Asus: 13
MSI: 2
Gigabyte: 1Vegyes saláta még mindig: sok Asrock alaplap, jelentős Asus. Bios verziók szintén saláta, van legfrissebb 3.20 béta biossal is halál. A srácok már cpu batch number nézegetnek.
-
Kisbetűs azt jelenti nálam, hogy az alaplap főoldalán nincs erről egy szó sem említve, és ezeket a limiteket már a “specifications” tabon kell kibogarászni.
Nem is emlékszem olyan alaplapra, amely nem ezt csinálta volna, szerintem nem korrekt. Igyekszem is ezt a tényt kiemelni az infók közt - aka hogy az m.2 foglalatoknál abszolút kisbetűs variálgatás megy a sávszélekkel.
-
omfgk
veterán
Az adatok ott vannak szem előtt, és nem hazudnak
Ezt azért vitatnám.
Ez itt konkrétan hazugság.
3db bármilyen SSD-vel a másodlagos 5.0 sín eleve tiltva lesz, az első meg x8.Sehol egy option for / up to / a combination of
És ugye tudjuk ,hogy a DIY piac ezen része, mint ez a topik, vagy egy reddit, az bizony egy apró szelete az összes vásárlónak. -
Ezt tudom, és nagyjából el is fogadom, csak engem a kisbetűs sunnyogás idegesít ezeknél.
Inkább mondják ki, hogy elég a 8 db PCIe sáv a vga slotba, és viszont akkor minden más az alaplapon teljesen kihasználható. Azt sokkal jobban értékelném.
És ez egy 400k hufos alaplap. Több kompromisszuma van egy jobban sikerült B850-s alaplaphoz képest.
-
omfgk
veterán
Úgy értettem ,hogy ha Apex lapot veszünk, aminél a marketing anyagba azzal kezdődik az egész ,hogy PCIe 5.0 x16 vga, akkor gáz ha 2-3 SSD-vel később már csak x8 marad, ami sebességben csak egy PCIe 4.0 x16 sín. Az van a legalja B650 lapokon is.
4090 drágább és jobb is mint az 5080. Nem hiába lőtt ki a használt 4090-ek ára.
Persze, keveset veszítünk valós felhasználás esetén, de ezek a feláras lapok erről szólnak. Felár azért mert 1db helyett 3db 5.0-ás SSD.
Ami szintén minimális előrelépés valós felhasználás mellett.
Első helyezett 5.0, többi 4.0.De ettől még a tulaj nem szeretné az 5.0-ás SSD-t 4.0 slotba tenni.
-
omfgk
veterán
Igen, csak akkor onnantól a vásárló egy Gen 4 lapot vesz.
Az meg az én fapados B650 Tomahawk-om.
Ilyenért meg ne adjon senki se igazi pénzt, max játékpénzt.Mostantól adott egyébként a PCIe 5.0 a kártyák oldalán. Tehát egy 4090-el is még 4.0 x8 lesz a vége a dolognak.
Az meg már 3.0 x16 sebességben.
Lásd feljebb Apex lap. Ha abba a harmadik NVME slotba kerül bármi és 4090-es kártya van a gépben, akkor az 4.0 x8 lesz. Itt már a max sávszélhez képest 2 lépcsőt mentünk lejjebb. -
DDR4 nem volt olyan régen és ott is gyakori volt a +50%
E-die 2133-3200 átlagosan megvolt, de ez felett is ment.
CJR/DJR ez is szintén mindegy volt mi az alap órajel 4000 szinte garantált volt 5000 sem ritka.
AFR oem kitek is igen jót mentek, azaz legalább 3000 hozható volt.
B-dieról nem is beszélve bár nekem pont nem volt jó tapasztalatom vele x299-ben.
Szóval így vettem ramot eddig. Nem pedig úgy hogy szűrés 6000-re és CAS30-ra és reménykedem benne hogy nem lesz rosszul kiírva.Szóval nekem azzal van a bajom hogy csupasz ramokat nem látni olcsón amikkel elérhető lenne a nagyobb csilivili bordázott kitek sebességre. Arra értem hogy 4800-as kiteknek kellene menniük 6000-ren legalább az csak 25%...
Prociknál érthető, hogy már nincs ekkora tuning. De ramoknál lehetne.Mindegy, bele kell tanulnom ebbe is.
Ja, kínai ramok... Puskill store oldalon kaptam kedvezményt bár szerintem cancelozni fogják....
Látszólag megbízható bolt.
-
Nehezen veszi be a gyomrom ezeket az árakat. 6eft/db áron adtam vettem a 3200-as ecc reg ramokat amik 4000-en mentek a lecserélt rendszerben.
Találtam egy ilyet:
https://kazycomputers.hu/XPG-CASTER-DDR5-memoriamodul-32-GB-2-x-32-GB-6000
6000 cas30 és 2x32GB valahogy beszorítom a keretbe.deathcrow42
Kissé zavar hogy ilyen irányba ment el a fejlődés.
Régen ugye mi is volt:DDR2-nél megvetted a micron d9-est 667-800 helyett ment 1000-1100 volt hogy többel a jobb példányok.
DDR3-nál fogtál egy samsung 30nm-est akár ecc-set 1600 1.35v helyett 2000-2600-ig 1.5-1.65v-on
DDR4 nálam már csak ecc reg ment, ott 2133-as modulok 2667-2933-on mentek a legutolsó szemét ramok is. (kivéve a quad rankot de az más tészta)
Szóval mindegy volt hogy mit vettem ha a chip jó volt rajta. 2133assal sem volt lehetetlen 4000-sem, jó persze ez már extrém volt.
Olyan másfélszeres tuning volt az átlag a normális die-oknál. Időzítést azt hagyjuk mert az sok sok tényező függvénye volt.Most meg szemét módon elrejtik hogy mire mit raknak és minden ki van élezve.
Azaz a régi iskolát követve 4800-as modulok mindegyike kellene tudjon 6000-ret a jobbak meg 7200-at....Ehhez képest nem is találok ilyenről infókat.Szóval az hiányzik hogy megvenném a csupasz de jó die-ú ramokat és azokat állítanám be magamnak kézzel.
-
Yodamest
veterán
Pedig semmi más nem változott, minden bios beállítás ugyan az, egyedül proci csere volt. Arra tudok gondolni, hogy a 9800-ban már jobban optimalizálták a postolás előtti fázist. A proci közvetlen kihatással van a memóriára is, mintha itt már teljesen eltűnt volna ez az indításkori memóriaátvizsgálás, amiről ugyebár híres volt a 7K széria.
-
hackeeeee
Jómunkásember
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AMD Ryzen 7 5700X - Új, 3 év garancia - Eladó!
- Intel Core i5 14400F - 4.7 GHz - 10mag/16szál - Új, 1 év garancia - Eladó!
- Intel Core i5 14500T - 14mag/20szál - TDP 35W - Eladó!
- Intel Core i9-10900KF 10-Core 3.7GHz LGA1200 (20M Cache, up to 5.30 GHz) Processzor
- AMD Ryzen 5 5600 - Új, 3 év garancia - Eladó!
- Csere-Beszámítás! Gari:2027.04.02 Playstation 5 Slim Digital edition + Ajándék Venom töltő állomás!
- Apple iPhone SE 16GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! Acer Predator Triton Neo 16 15 notebook - Ultra 9 185H 32GB RAM 2TB SSD RTX 4070 WIN11
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5600X 32GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB GDDR6 Zalman Z1 Plus Seasonic 650W
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest