Hirdetés
- Dedikált NPU-t tervezne az AMD?
- És akkor egy fejlesztőstúdió rájött, hogy vissza is élhetne a felskálázással
- Száguld a Meta és a Microsoft, 500 milliárd dollárral lőttek ki az AI-részvények
- Jól áll az ARM-os Windows helyzete, de a játékoknál nem jön az áttörés
- Kínai kézbe kerül a MediaMarkt áruházak tulajdonosa
- OLED TV topic
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- És akkor egy fejlesztőstúdió rájött, hogy vissza is élhetne a felskálázással
- Házimozi belépő szinten
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Milyen processzort vegyek?
- TCL LCD és LED TV-k
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- RAM topik
- Azonnali fotós kérdések órája
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
PROHARDVER!
AMD AM5 Platform - Zen 5 processzorcsalád - Ryzen 9xx0(X/X3D) széria
(9600X, 9700X, 9800X3D, 9900X, 9900X3D, 9950X, 9950X3D)
A Zen 4 (Ryzen 7xx0) topic [erre található]!
Új hozzászólás Aktív témák
-
tlac
nagyúr
én a tejfölt bármikor kidobom, nem igazán szeretem
Jaja, a revrew-erek is elmondták, hogy az AMD 6000CL30-as ramot ajánlott a processzoraik tesztelésére. Az a gyártó ajánlása.
akkor, hogy legyen ellenpélda is, nézzetek meg az egykori anandtech cpu tesztjeit, egy igen neves oldal volt, az alapos tesztjeikről híresek voltak
és bizony legtöbb esetben a cpu-kat úgy tesztelték, ami max. a specifikációban benne, plusz jedec időzítésekkel
-
tlac
nagyúr
válasz
Maelephant #7991 üzenetére
tévedésben vagy, nem én hozom fel a témát, ti rágjátok ezzel állandóan a fülem, én meg az álláspontomat képviselem
így kénytelen vagyok megint leírni, neked pedig megint fárasztó lesz, de te idézted elő
nem érdekel, hogy mi szerepel az amd marketing anyagaiban, mikor az 5600-at támogat hivatalosan max, pont
ha gariztatni akarnád a procidat, hogy mert nem megy 6000-as expo, elhajtana a fenébe velenem fogok venni 10-szer annyiért ipari gépet/szervert venni, ami van, abból próbálom kihozni a legtöbbet az én igényeim szerint, ami nem esik bele ti a szénné tuning hozzáállásotokkal
-
Nem. Kitaláltál egy kontextusba sem rendesen illő önkorlátozást, amihez bármilyen ellenérv és józan észen alapuló javaslat ellenére ragaszkodsz. Ha ennyire a "biztonság" a lényeg, miért nem valami szabvány, ipari konfigot építettél ehhez méltó alkatrészekkel? Az AMD is megmondta, hogy 6000 CL30 (Expo) a sweet spot a 9800X3D konfigokhoz, amely egy nevesítetten JÁTÉKOS proci. Szóval fárasztó és illogikus is, amit folyamatosan tolsz, persze nyilván úgy használod a géped, ahogy akarod, csak uncsi az ideológia.
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
DroiDMester #7959 üzenetére
Tényleg szépen kivehető, hogy mennyivel jobban hűthető a 2 ccd.
Mondhatni így összemérhető a hűthetőség az intelhez képest, fogyasztáshoz nézve, a többit ne nézzük.
Szépen látszik h a TDC-t kimaxolja, ergo, ha adnál neki lőrét, menne még.
Kiváncsiságból erre is rátenném a D15-öt, hogy vajon 200W körül meglenne-e vele, de sztem simán..
Én ~90 percet szoktam fullozni, aztán kész, az bőven elég. Igaz én ~16 perces iterációkkal tolom, nem 5 percessel, de mondhatni mindegy.
Ez egy szép kazán, nyáron nem kell fűteni, főként ha együtt megy az Intellel
-
Meg azért ne felejtsétek el, hogy az X3D proci előnyeinek a kihasználásához alapvetően 3 faktor kell:
- Az X3D proci maga, kucc kucc
- Egy kellőképpen combos VGA (9070XT és 5070TI feletti GPU, de inkább 5080, 4090, 5090)
- És olyan beállítás/felbontás, ahol érvényesülhet az X3D ereje. 4K Quality upscale az ugye 1440p eredménynek felel meg, ahol mondjuk a 9800X3D sok esetben előbb lesz, míg a 4K DLAA esetén valószínűleg majdnem ugyanott lesz a 9700X és a 9800X3D is sok esetben. -
válasz
csaba951 #7752 üzenetére
nem 2.óra, de láthatod az értékeken hogy szinte minden körben szögre ugyan annyi, tehát nem végez a háttérben hibajavítást/korrigálást, 2.óra múlva is pont ennyi lenne!
9950X3D gyári limitei(PPT: 200W, TDC: 160A, EDC: 225A)
+15%-al kitolva a BIOS-ba PPT: 230W, TDC: 184A, EDC: 258A*******************************************************************************
#7956 parandroid : erre inkább nem mondok semmit, mert megint vita lenne belőle! -
omfgk
veterán
Frissebb teszteket kell nézni. 9950X3D teszteket és ott lesznek a kisebb procik is.
Egál kb.
-
emiki6
veterán
Már nem emlékszem miért jutottam arra a konklúzióra, hogy a 9700x nem csak marginálisan jobb. A kezdeti tesztek úgy tűnt, hogy alábecsülték.
Techyescity emleget itt valami bios mahinálást, ha jól értem az újabb biosok javítottak a teljesítményén? Mindenesetre ő 10% körüli difiket mért a 7700x-hez képest: [link] VAgy ez a régebbi bios? Nem egyértelmű.
-
parandroid
félisten
Na, én is megcsináltam az ígért teszteket végre. Igazából azért nem törtem magam, mert az egyetlen szempont az volt, hogy lássam, hogy valóban nem fog megsülni a hardver, az akvárium házban, de efelől igazából nem volt egy percig sem kétségem.
Spoiler: nem tévedtem...
Ház végig teljesen zárt volt, ventik az alap profilon mentek, amit már korábban linkeltem. Szobahőmérséklet mérésre odaállítottam egy extra ikeás okoshőmérőt. Fél óra Forza Horizonnal bemelegítettem a hardvert,a szokásos 55-57 fokos volt a CPU/GPU is, majd elindítottam a HWinfot, és ment 3x CB23, és 2x Timespy. A 3. CB23 még új rekord is lett.
A tesztek alatt volt hangja a gépnek, de nem vészes, ahogy lefutott valami, hőmérskélet értékek azonnal bezuhantak, persze a hűtőfolyadék ahogy melegedett, úgy láthatóan magasabban maradt kicsit a CPU idle hőmérséklete (1-2 fokokról beszélünk). Mire ezt a hozzászólást megírtam, a CPU 44, a GPU 42, a hűtőfolyadék 32 fokos, a gép az utolsó teszt vége óta gyakorlatilag hangtalanul megy (ventik 500-as RPM-en).HWinfo CPU, és GPU értékek a linkekeken. Lehet csemegézni, meg elmagyarázni, hogy ez igenis kurvaszar, és el fog égni, meg fel fog robbanni!!!!44!!!4!!!!!444!!!!
Nekem ez ennyi volt, sem tuninggal, sem méricskézéssel nem fogok foglalkozni a jövőben, tökéletesen elégedett vagyok a géppel is, mind teljesítményben, mind megjelenésben, ami szabad gépidőm marad, azt meg inkább játékra fordítom.
Ja, a hardver: 9800X3D, MSI MAG Tomahawk B850, 32 GB Corsair Vengeance 6000MHz CL30 EXPO, ASUS TUF Radeon 7900XT OC 20GB, NZXT H9 Flow RGB+, NZXT Kraken Elite V2 280 RGB, Be Quiet! Pure Power 12 850W, Samsung 980Pro Heatsink 1TB, WD SN770 2TB - a 3DMark elvileg erről futott, mert ezen van a steam library.
p
-
PuMbA
titán
A Ryzen 9700X (125k HUF) és 7700 (80k HUF) között minimális a különbség játékokban, mert a Zen 5 csak AVX utasításokban lett izmosabb, mint a Zen 4 architektúra. Ezeket pedig játékokban módjával használnak, szerverek esetén számít többet. Emiatt ár / érték arányban a sima 7700 mérföldekkel jobb
-
emiki6
veterán
válasz
Flashback #7951 üzenetére
A 7800x3d egyértelmű előrelépés a 7700-hoz képest.
A 9700x gyors, pláne behangolt rammal viszont már hasonló szint a 7800x3d-hez, játéktól függően, hogy v-cache hoz e előnyt vagy a nyers erő.A blackbird pc tech csinált egy 7800x3d + 6000 MT/s ram vs 9700x + 6400 MT/s ram összehasonlítást: [link]
(A 7800x3d nem igazán profitál a 6000-nél gyorsabb ramból, a 9700x lényegesen).A 9700x a 7700 új változata, tehát egy generációval gyorsabb.
Ha hajlandó vagy ramot hangolni, akkor a 7700 egy jó kompromisszum. Ha nem, akkor egy x3d proci több előnyt ad.
A 7600x3d-vel viszont biztos lesz játék, ahol a nyers erő lesz a limit (pl ráterhel a játék egy szálra és az lesz a gyenge keresztmetszet), ebbe én az 5700x3d-vel futottam bele. -
hackeeeee
Jómunkásember
Barátkozós:
Próbálok 500 körüli TRFC-n maradni vele.. 36 nem megy, majd még a CL26-ra rápróbálok, értelmes feszen, de sztem 1,5V körül már kérni fog oda..
-
válasz
parandroid #7950 üzenetére
Köszönöm!
Föleg játékra lenne. Mennyit számít a 7800X3D ugyanazzal a VGA-val? -
parandroid
félisten
válasz
deathcrow42 #7949 üzenetére
-
válasz
deathcrow42 #7948 üzenetére
Megnéztem Mindfactoryn, pláne hogy inkább 300 euró az a 9700X. Akkor nincs is más opció, csak a 7700.
-
-
Asrock, csak B650I
nagyon hasonló cucc. Még nem nagyon próbálgattam azóta igazából, annyira boldog lettem vele pár nap tesztelgetés után, hogy november óta így van
de gyanítom, hogy vissza lehetne hozni az EXPO kikapcsolásával elvesztett teljesítmény jelentős részét, kézzel állítgatva, feszültségeket nem növelve.
De egyszer biztosan nekiesek...(amire én használom, ez csak ~2.5%, ami nem számottevő az esetemben, így is gyorsabb, mint egy tuningolt 7950X)
-
tlac
nagyúr
válasz
Flashback #7944 üzenetére
esetleg itt?
Milyen processzort vegyek? -
tlac
nagyúr
válasz
DroiDMester #7939 üzenetére
sőt, lehet még itt javítani, gondolj bele, a videoszerkesztésben még produktívabb lehetnél, ha nem itt győzködnél minket
-
válasz
DroiDMester #7939 üzenetére
Úgy látom nem ment át a lényeg, és az irónia sem...
ráadásul már leírtam ma, hogy miért csináltam és amúgy mire használom...
-
tlac
nagyúr
hm, ez nagyon fura, hogy két verzió van
mondjuk mi a lan-unkat amúgy valami Intel Killernek nevezik (más kérdés, hogy inkább az alaplapra illik név), ami igen Realtek átbrandelveaz Intel félét nem próbáltad?
[link]
(én semmit nem tettem fel hozzá egyébként, egy régi 2020-as drivert állított be a win) -
mivel nem csak játékra használom a gépet(pont ezért lett lecserélve a 9800X3D egy 9950X3D-re) így nagyon sok értelme van a finomhangolásnak! nem 1%-ot nyerek hanem akár +50%-ot is
de akkor beszéljenek a tesztek!
első körben minden érték alapállapotban nincs semmi módosítva a BIOS-ban
Második kör szintén minden alapon csak XMP/EXPO bekapcsolva, nem sokat de gyorsult
És a 3.kör amit te azt mondasz felesleges!
Nahát milyen érdekes +50%-al lett gyorsabb Aida64 és Y tesztben is, ami nálam fontos, mert videó szerkesztésnél ez pont így gyorsul.
És a CB23.is jelentősen jobb tehát nem 1% ról van szó amit te gondolsz.
Ennek van értelme!, annak amit te csinálsz annak 0.értelme van, hogy megspóroltál 300.Ft-ot 1hónap alatt!de ha már fogyasztás: ha ennyire számolod a W-okat minek a 9950 neked? mert ha munkára kell akkor máris bukott az elméleted mert úgyis 100% on fog tekerni a géped és az nem 20W lesz, ha meg nem munkára kell csak fészbúkozol oda jobb egy intel Ultra 245K mert az csak 3W ot eszik.
-
Meglepően jó eredmény
a 6900XT ~7 watt körül eszik idle-ben, a HDD legyen mondjuk 5 watt, máris 30 wattnál járunk. Plusz ha kivennéd a GPU-t és HDD-t, kevesebb PCIe lane lenne használatban, és a SATA vezérlő is kikapcsolna.
Fontos még a LAN driver csere is, a linkelt topikból, lényegében a Realtek oldaláról le kell tölteni a power management-et tartalmazó drivert... isten sem tudja miért, de ezzel 2 wattot spóroltamés ilyen kevés wattnál már minden apróság elkezd számítani. Valamiért alapból a "Not Support Power Saving" települ...
-
-
válasz
DroiDMester #7933 üzenetére
Az ilyen vitáknál abszolút nyitott a fórum érvekre és ellenérvekre, hol mi van mérve és hol a hiba, aztán remélem lesz egy konszenzus. Nem lesz mindig tiszta "győztes" vagy "vesztes", nem is szükséges. Azt is elfogadjuk, ha mindketten megmaradtok a saját álláspontotoknál.
De határozottan kérlek ne menjünk el a fillérbaszás (havi 400 forint az áramköltség és társai) motívum és szint felé, mert az már se nem korrekt, se nem tartozik a témához és a vitához
-
válasz
DroiDMester #7933 üzenetére
Igen, és a VRM veszteség is benne van... tehát akkor visszakanyarodtunk oda, hogy hozzáadva a táp veszteséget, plusz RAM, SSD, és meg is álltunk 35 watt körül ennél a tesztelőnél... ehhez add hozzá az EXPO kikapcsolását és a többit, és visszatértünk az én komplett 24 wattomhoz...
-
válasz
deathcrow42 #7931 üzenetére
olvass részletesen! az a 23W a 12V EPS-en van mérve kizárólag a CPU fogyasztása, nem konnektorból az egész gép!
-
tlac
nagyúr
én egyetértek veled
itt van az én üresjáratos fogyasztásom win11 alatt, nincs semmilyen optimalizálás, sőt itt a gyengébbik expo is be van kapcsolvasoc: 1,15v
ram: 1,25vez a jól megpakolt gép
szintén Corsair SF750
Asrock B850i
2x32GB ram
5db 120mm-es házventi + a cpu hűtő
1 nagy 3,5"-os hdd, ami nem alszik
6900xt - igp sincs letiltva
9800x3d
pci4.0-s ssd -
-
válasz
DroiDMester #7928 üzenetére
Erre most kérdezzem vissza, hogy mi értelme az egész herce-hurcának a RAM tuninggal, amivel hónapok óta foglalkozol, hogy kicsikarj magadnak egy olyan 0.5-1%-os FPS növekedést, amit mérés nélkül észre se veszel?
Szerintem sokkal hasznosabban is eltölthetnéd azt a sok-sok órát....
Remélem leesett az irónia, és hogy ez nem a fillérbaszásról szól...
Te szeretnéd megmutatni, hogy RAM tuninggal mit lehet kihozni a platformból. Ez teljesen rendben van, áldásom rá.
Én szeretném megmutatni, hogy fogyasztás optimizálással mit lehet kihozni a platformból. -
-
tegyük fel hogy igazad van!
akkor arra válaszolj hogy mi értelme ennek az egész herce-hurcának meg a fillér b@szásnak!?
Mire költöd azt a 3-400.Ft-ot amit így megspórolsz havonta!
Hogy 40W helyett csak 20.at eszik a géped!Sz.tem ennek a több 100-szorosát másra elszórod(meg más is) ami tényleg felesleges!
látom közben hozzá szerkesztettél!
és el is olvastad amit belinkeltél?
ezek a fogyasztások KIZÁRÓLAG A CPU FOGYASZTÁSA(a 12V EPS csatlakozón, és a VRM vesztesége sincs benne) NEM KONNEKORBÓL MÉRT ÉRTÉK MINDENESTÜL!
tehát ők csak a CPU ra mértek 23W-ot, nálad meg mindenestül eszik 15W ot ha 76% os tápoddal számolunk, szóval mégis csak lehetetlen amit állítasz, ahogy korábban írtam!
de várom a választ, mire költöd a havi 300Ft-ot amit megspórolsz!
-
deo1977
tag
Fasza! Ahogy ezt olvasom a fali mérő 177W-ot mutat... csak a chrome van nyitva.
-
válasz
DroiDMester #7920 üzenetére
Itt a 2% terheléses teszt, ami 15W... 76.42% 115V-on.
230V-on pedig mint láttuk magasabb, de sajnos csak 115V-on tesztelték.
Ráadásul nekem picivel több, mint 15W a fogyasztásom a táp vesztesége nélkül.
De biztosan ez a mérés is rossz...Itt pedig egy másik CPU teszt, ahol konzervatívabb beállításokat használtak, de itt is van EXPO, és dedikált GPU, de ennek ellenére sem áll annyira távol az értékük [link]:
AMD esetében minden azon múlik, hogy mekkora részét használjuk a CPU-nak... minél kevesebb használt PCIe lane, minél alacsonyabb IOD/SOC feszültségek, és elég jó értékeket lehet elérni.
-
válasz
deathcrow42 #7923 üzenetére
Éppen ezt próbálom megmagyarázni, hogy EXPO nélkül, dedikált GPU nélkül, 10-12 watt package power-re csökken a CPU... az én másik 9800X3D PC-m is 80 wattnál áll meg, mivel EXPO, dedikált GPU, stb. van... de ezek nélkül igen keveset tud enni.
Nem csak én állítom, meg lehet nézni az előbb linkelt topikot, ahol többen is próbálkoztak vele, meg lehet nézni az ő méréseiket és screenshotjaikat is...Nem értem, miért ennyire kötekedős mindenki a PH-n... mérések, konnektoros és hwinfo, és egyszerűen annyi a reakció, hogy ez lehetetlen és rossz minden mérés
Érdekes módon külföldi fórumokban ötleteket és támogatást kaptam a projekthez, lehordás, okoskodás és kinevetés helyett... ezért sem nagyon írogatok már ide... -
emiki6
veterán
Abban igazad van, hogy a ram finomhangolás rengeteg idő és van mellette egy tanulási görbe. Én kicsit meg is bántam am4-nél, hogy belementem, mert ráment 2 hetem.
De aztán meg amikor 5700x3d-re cseréltem, aminek jobb az imc-je, mint a 3400g-nek, akkor csak finomítottam a hangoláson, mert mint kiderült, azért mégiscsak élvezem.
Ezért is vagyok hajlandó 9700x-et venni, mert ott ram behangolással kb 7800x3d szintet hoz (átlagosan).Viszont PuMba kollégára (meg a többiekre) is érdemes hallgatni. Az expo-t bekapcsolni nem rakétatudomány, csak bekapcsolod, amit a ram ígér azt csókkolom. Csak ennyitől nem lesz instabil a rendszer, de ha mégis, akkor tudod hol keresd, mivel nem tuningoltál. Cserébe ki van használva a rendszer.
-
inkább a legelején derüljön ki, mielőtt belaknám
Na hát akkor az asrock-kal valóban rossz lóra tettél. Ha azzal gond van, akkor jóval azután fog kiderülni, hogy belaktad. És nem is feltétlen az asrock ott a hibás, hanem van az az elmélet, hogy az x3d procik között van sok defektes, amit az asrock jobban kihoz. Ilyen tekintetben a 9800x3d seem egy életbiztosítás.
Csak azt mondom, hogy megbízhatóság tekintetében mindkettő egy nagyságrenddel rizikósabbá teszi a helyzetet, mint kb bármi más. De legalább a ram nem. Ezt én ellentmondásnak találom. -
válasz
DroiDMester #7920 üzenetére
Droid kollégával egyet kell értsek azért mondanivalójának tartama kapcsán (a stílusával nem értek egyet, de lássuk be, aki itt van régóta az őt így ismeri, szeretjük is érte
), a 20W idle az nagyon alacsonynak tűnik.
Megnéztem pl. TPU utolsó tesztjét, ők ilyeneket mértek a fali konnektornál:
-
omfgk
veterán
B650 Tomahawk-ra is kint van végre az 1.2.0.3e.
Description:
- AGESA PI-1.2.0.3e released.
- Support all 64GB*4 DRAM chips and optimized 2DPC 1R capability.
- Samsung 4Gx8 chip OC optimized.
- Support future CPU.Végre mehetek én is szívni vele.
-
nem téves ha elolvasod én is 60% ot írtam először, és nem is több ha már a fekete vonalnál vagy!
Nézd meg kb hány W-nál kezd elmászni a pirostól hát nem 20W nál(hanem kb 50.nél) szóval nem jobb 230V on se ennyire alacsony terhelésen, ha már kötekedni akarsz!és bárki bárhogy szeretné nincs olyan asztali AMD gép, ami 20W ot eszik a konnektroból ahogy mondtam ennyit kb egy 2.magos celeron laptop eszik!
De ahogy azt is írtam: most ilyen havi 400Ft-okról beszélünk akinek van pénze 9950.re az ne havi 400Ft-on akarjon spórolni, mert máshova meg naponta elszór 4000.ret!
-
PuMbA
titán
"persze tudom sokan csak annyit néznek, pár óra alatt nem hasalt el a teszt, meg játék sem omlott össze, akkor jó az"
Én még ennyit se néztem
Beállítottam az EXPO profilt 6000MHz CL30-ra és tudtam, hogy stabil lesz. Ez így is lett, hiszen a gépem 2 éve megy instabilitás és fagyás nélkül, azóta 2 különböző procival is. Ez a normális, semmi értelme félni bármiféle gondtól. Előtte a DDR4-es gépemen se volt semmi baja az EXPO profilnak. Évekig működött stabilan.
-
válasz
DroiDMester #7914 üzenetére
Én az előbb linkeltem, nem hasonló, hanem azonos tápról szóló tesztet, 20 watt load-on 71% hatásfok (110V betáp esetén, ugye ami még alacsonyabb hatásfokkal is jár, mint a 230V)
De meg is lepődnénk, ha Droid pont most nem tudna éppen mindenkinél mindent jobban, még a tulajnál is, hogy mennyit eszik a gépe...
Kriminális vagy.
-
tlac
nagyúr
az 1,1v az csak bónusz
nekem, ami fontos, hogy stabil legyen a gépmár a ramokat is teszteltem legalább 16 órán keresztül 5600-on a gyári specifikációján jártava (minden hardvert alaposan letesztelek vásárlás után)
ha elkezdenék tuningolni, arra önmagában jó pár nap rámenne mire rendesen kiismerném a biost, kikísérleteznék egy potenciálisan stabil beállítást
utána napokon keresztül futtatnék mindenféle tesztprogramot és még utána sem lennék 100%-ig biztos benne
aztán a legelső akármilyen crash-nél kezdhetnék gondolkozni, hogy ez programhiba vagy tuningprobléma és kezdhetek nyomozni (így viszont, hogy nincs semmilyen tuning marad a szoftverhiba vagy esetleges hardverhiba)persze tudom sokan csak annyit néznek, pár óra alatt nem hasalt el a teszt, meg játék sem omlott össze, akkor jó az
-
ahogy mondtam amit te mérsz az LEHETETLEN bármennyire is akarod bemagyarázni magadnak!
15-20W os load-ot kb sehol nem tesztelnek! a 20-80W meg totál más kategória az ne is vedd alapul!
de kerestem neked egy hasonló 750.es platinum tápot
30W on keményen 44% os a hatásfoka a tied sem jobb sokkal ettől hidd el!
tehát amit te mérsz 20W ot az a gépnek kb 8-10W valós fogyasztás ami bármennyire is szeretnéd nem létezik ilyen!
De ha téged megnyugtat legyél ebben a tudatban, de legalább ne híreszteld az ökörségeket! a géped simán benyal 45-50W ot a konnektorból hidd el!
Amúgymeg nem tök mind1 hogy 20 vagy 40W ahogy a kolléga is mondja minden máshol meg több 100KW megy el egy háztartásban, szóval sokra nem mész vele hogy megspórolsz 5-6KW-ot egész hónap alatt a 30W-os gépeddel ha ezt még az emelt áron számolod 70Ft-al keményen spóroltál 400.Ft-ot 1 hónap alatt ezért marha érdemes ennyit ezzel szórakozni mi?
-
válasz
DroiDMester #7908 üzenetére
Inkább 70% közeli lesz ott a hatásfok:
Miért értik meg ennyire nehezen az emberek, hogy nem csak a saját igényeik léteznek...
-
Cifu
félisten
Vesz valaki egy 250e Ft-s procit és utána a filléreket jelentő fogyasztást nézi?
Mondjuk vegyük a példádat, 35W-os EXPO-hoz képest 21W-os fogyasztásod 14Wh megtakarítést jelent, ami évi ~122kWh, ez rezsicsökkentéses áron 5000 Ft alatt van, de még a nem rezsicsökkentett áron is olyan 8 500 Ft . Éves szinten.
Nyilván nagy terhelésnél az fogyasztási előny marginális szintre csökken, de legalább a teljesítményben is visszafogod a gépet.Én ezt nem enyhén ellentmondásosnak tartom, de hát persze, kinek mi...
Félre értés ne essék, megértem azt is, aki az alacsony fogyasztásra tör, meg azt is, aki teljesítményre. De amikor horror pénzeket költ valaki gépre, akkor miért fogja vissza a fogyasztásra hivatkozva, ami nehezen alátámasztható észérvvel?
Nálam is AM5-ös a HTPC / file server egy 8500G-vel, de csak azért nem 7600-at vettem bele, mert kíváncsi voltam a Zen4-es APU-ra. 28-40W körül fogyaszt XMP DDR5-6400-es beállítással, 2x M.2 SSD és 2x SATA SSD mellett, 5 ventivel és egy 10Gbps hálókártyával...
De pont nem érdekel, hiszen még a nagy gép meg légkondi meg egyebek mellett is elhanyagolható villanyszámlát fizetek, pedig napelem sincs. -
válasz
DroiDMester #7910 üzenetére
2 db SSD összesen kb. 2 watt idle, modelltől függően: [link]
ASPM mellett pedig akár 0.2 watt: [link]
A táp itt ~84% hatásfokkal bír: [link] de ezt mondjuk 80%-nak, mivel 20-80W van megadva
Mondjuk ~10W package power, ~2W SSD, ~4W alaplap VRM és egyéb sallang, és kb. ki is jön.
Ez egy elég basic alaplap: [link] és ugye köztudott, hogy az ITX alaplapok kevesebbet esznek. -
-
válasz
DroiDMester #7908 üzenetére
Miért lenne lehetetlen? 10.2W PPT-t jelez a hwinfo. Ha hozzáadjuk a ramokat, alaplapot, táp hatásfokot stb, kb. kijön
Terhelés alatt (ugyancsak konnektorból) ~190W, ami megint kb. jó.
A 9700X-es faszinak pedig 4.2W PPT jött össze, ennyivel jobb az egy CCD. -
akkor dobd ki a konnektoros mérődet, ha a 21W-ból levonod a tápod baromi szar hatásfokát, itt jó ha tud 60%-os hatásfokot akkor kijön hogy 12W ot eszik a komplett géped, ami 1000% hogy lehetetlen!
na meg az a 14W ébredjetek már fel! attól még egy 2.magos szutyok celeronos laptop is többet eszik!
-
Az én 9950X ITX gépem 21 wattot fogyaszt idle-ben, konnektorból mérve kompletten. Nincs benne dedikált GPU, csak két jó nagy M.2 és 64 GB RAM.
Teljesen jó 24/7 üzemre, van akinek kell a burst teljesítményés valószínűleg még tudnék belőle faragni, ha pl. wifi helyett ethernettel használnám és hasonlók, és erre kihegyezett tápegységet tennék bele, most egy SF750 van alatta, ami nem éppen a legnagyobb hatásfokú ilyen ~3% terhelésen.
Nem a stick növeli a fogyasztást, hanem a magasabb SOC és többi feszültség. Valószínűleg még tovább tudnék faragni rajta, ha tovább csökkenteném őket.
Alap EXPO-val nem ment 33-35 watt alá.Másnak pedig sikerült már ~14W-t elérnie 9700X mellett: [link]
Nem tudom a kollégának is erre van-e szüksége, csak egy példát mondok magamból kiindulva
-
-
omfgk
veterán
Na de nem a ramon lehet faragni, hanem a proci oldalán a SOC feszültségen és az idle fogyasztáson.
A 2 stick idle fogyaszt 2,5W-ot.
A proci meg 25W-ot.
Értelmetlen ezért 5600-on járatni a ramot.
SOC feszt masszívan vissza lehet fogni ha az ember mondjuk 6000 CL30-at céloz meg. -
Otthoni szerverbe vagy headless gépbe tudom elképzelni, én is kipróbáltam, jópár wattot le lehet vele faragni, és játékon kívül nem igazán van különbség, viszont az idle fogyasztás jelentős hányadát teszi ki
de rendes asztali gépbe legalább egy alap 6000/CL36 low effort alacsony feszültségű profil tényleg jobb.
-
tlac
nagyúr
válasz
deathcrow42 #7900 üzenetére
van/volt még itt egy tag a topikban, aki szintén egy hasonló Crucial ramot használ jedec 5600 1,1v-on szándékosan
Új hozzászólás Aktív témák
- Intel Core i9-14900KF 24-Core 3.2GHz LGA1700 Box (36M Cache, up to 6.00 GHz) Processzor! BeszámítOK
- Intel Core i7 9700T - 35W TDP - Eladó!
- Intel Core i7 10700 - 4.9 GHz - 8mag/16szál - Eladó!
- Intel Core i5 13400F - 4.6 GHz - 10mag/16szál - Új, 1 év garancia - Eladó!
- Intel Core I9 14900K - 24mag/32szál - Új, 1 év garancia - Eladó!
- DELL PowerEdge R640 rack szerver - 2xGold 6138 (20c/40t, 2.0/3.7GHz), 64GB RAM,4x1G, H730 1GB, áfás
- Bomba ár! HP EliteBook X360 830 G6 - i5-8G I 8GB I 256SSD I 13,3" FHD Touch I Cam I W11 I Garancia!
- 3DKRAFT.HU - 3D NYOMTATÁS - AZONNALI ÁRAJÁNLAT - GYORS KIVITELEZÉS - 490+ POZITÍV ÉRTÉKELÉS
- Xiaomi Redmi Note 14 Pro 256GB Kártyafüggetlen 1 év Garanciával
- JBL Charge 6 és Xtreme 3/4 akciós áron eladó!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest