Hirdetés
- Bronzos ATX 3.1 tápok a be quiet! névjegyével
- Házimozi belépő szinten
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Azonnali notebookos kérdések órája
- Milyen CPU léghűtést vegyek?
- Milyen TV-t vegyek?
- LG LCD és LED TV-k
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- SSD kibeszélő
-
PROHARDVER!
AMD AM5 Platform - Zen 5 processzorcsalád - Ryzen 9xx0(X/X3D) széria
A Zen 4 (Ryzen 7xx0) topic [erre található]!
Új hozzászólás Aktív témák
-
qad
senior tag
Ezt az "Core tuning configuration for gaming" lehetőséget mennyire érdemes állítani? Az angol szövegből csak annyi jött le hogy a késleltetést csökkenti ha bekapcsolom. Legyen autón és ennyi elég?
-
-
ÁdiBá
veterán
Sziasztok, ennek alapján állitombe a 9700X de általában nem játékban hanem a Windowsban dobja el magát...
Szerintetek a Curve Optimizer-t csökkentsem negative 35-ről, pontosabban mit tartalmaz ez a dolog all core opcionál?
Jobban tartsa a magasabb órajeleket az össszesmagnál? Én úgy értelmezem.
Sajnos nem megy az angol tudnáték benne picit segiteni. -
Fura, azt hinné az ember, hogy maradt a szenzor logika majdhogynem.
7800X3D az abszolút nehezen hűthető a plussz 3D-Vcache miatt a tetején, viszont a 7600x -> 9600x közti különbségből nem zárnám ki a procinként eltérő binninget, zárványozottságot a cpu és az IHS közt.
Legjobban talán jópár proci delid és folyékony fémes mérése lehetne mérvadó
úúú lehet ráírok a helyi PH-s deliddes kollégára
-
hackeeeee
Jómunkásember
-
omfgk
veterán
válasz
hackeeeee #4688 üzenetére
9600x-et igy kb 130w-ig tudtam huteni
Na ez az ami a 7600x-nél jóval kevesebb volt.
Épített víz kéne minimum a 142W-hoz.Vagy valami iszonyat golden sample. Mert delid és a szar forrasztás folyékony fémre cserélése után lesz hűthető egy 7600x ilyen fogyasztások mellett.
GN tesztet megnéztem, náluk is 116w-on 90 fok AIO-val.
Én anno 110w-ra lőttem be és így nem ment 90 fok fölé. -
hackeeeee
Jómunkásember
-
omfgk
veterán
válasz
hackeeeee #4683 üzenetére
AIO-val, 115W-on 90 fok.
https://youtu.be/_WubXd2tXOA?t=1053Ugye ha a CCD-n belül 6 mag adja le ugyanazt a hőt, nem 8 mag, az rosszabb.
Tehát egy 7700x 115W-on sokkal jobb.
És pont ezért 140W felett, ahol már a 7700x se éppen könnyen hűthető, ott már a 7600x szerintem csak épített vízzel hűthető. -
omfgk
veterán
válasz
hackeeeee #4683 üzenetére
Fordítva kéne ,hogy legyen.
Vagy mivel hűtötted te a 7600X-et?
Mert nekem ugyanazzal a hűtővel, amivel most 150W-on is tudom a 9800X3D-t hűteni, 110W felett már nem sikerült a 7600X-et.
7600X-ről felmentem 7800X3D-re, aztán 9800X3D-re.
És ugyanahhoz a hőmérséklethez 110W - 85W - 150W kellett.
-
omfgk
veterán
A szenzor 7-9 fokkal kevesebbet mutat. Tehát máshogy mér.
https://youtu.be/rttc_ioflGo?t=778Amúgy minden más azonos.
Ugye Zen 4 után tanult az AMD a 95 fokokból.
Amit a user nem lát, az a usernek nem fáj.9600X és 9700X esetén is látszott a fórumos tapasztalatok alapján ,hogy könnyebben hűthetőek, azonos fogyasztás mellett (vs 7600x/7700x).
Persze ez így nem igaz, mert a hőátadás nem változott. -
válasz
joysefke #4668 üzenetére
Tehát azt mondod a LF II 240 meg tudja fogni 95C alatt akkor is ha 105W TDP-re van rakva a proci? (szoba most 22-23C, ház szellős). 7700X mellett erre esély nem lett volna...
Gondold már végig logikusan.
A Ryzen 7700X és a 9700X között egyetlen különbség van: a CCD. De még annak mérete is tökéletesen megegyezik.
Azonos a tokozás, a hűtés és a leadandó hő (tehát elengeded 142W PPT-ig).
Mi változna akkor szerinted? -
steewcv65
őstag
9700x tulajok!!!!
Ki milyen beállításokkal hasznalja a procit és milyen teljesítményt kap vele?
Gondolok itt: (pl)
R20 v r23
Aida
Cpu z
-
-
joysefke
veterán
válasz
deathcrow42 #4669 üzenetére
Na az ilyen kísérletezgetésre pont jó lenne a RyZEN Master...
-
válasz
joysefke #4668 üzenetére
Igen, ha most pont ott a határon vagy, akkor ha beállítasz mondjuk egy CO -20 értéket, akkor rögtön 95 alá kéne menjen a proci torture teszt alatt is.
Ez viszonylag gyors teszt, és jó alapot adhat, hogy ezzel a procival, ezzel az AIO-val nagyjából mennyit képes a coolered ledisszipálni throttling nélkül (hány wattig tudja kordában tartani)
-
joysefke
veterán
válasz
deathcrow42 #4667 üzenetére
Bocsi elírtam, 105W TDP beállítás volt, és olyan 142W tényleges fogyasztásnak felelt meg (HwInfo64 szerint)
Ryzen masterrel sokkal több gond volt, mint pozitív tapasztalat. BIOS állítgatást ajánljuk.
Ez egyértelmű, de gyorsan kipróbálni dolgokat anélkül, hogy állandóan be kéne lépni BIOS-ba, arra nekem megfelelő. Ha valamit komolyan ki akarok próbálni, azt nyilván BIOS-ban állítom be.
A 128W PPT-t a 240-s Liquid Freezer nagyon simán meg kéne fognia, igazából a 150 wattal se kéne legyen gondja... Ha a 128W PPT is gond, lehet paszta/fólia probléma lesz
Fólia biztosan nincsen raja, mert azt már amikor a 7700X-re raktam akkor leszedtem
Tehát azt mondod a LF II 240 meg tudja fogni 95C alatt akkor is ha 105W TDP-re van rakva a proci? (szoba most 22-23C, ház szellős). 7700X mellett erre esély nem lett volna...
-
válasz
joysefke #4665 üzenetére
110 TDP az 150W PPT-t jelent, azaz kb 150 wattot engedhet a procinak az alaplap, hacsak nem éri el a 95 fokot, amit nálad elért.
Egy 95W TDP (128W PPT) szerintem jó kompromisszum, és onnantól tudsz játszani CO-val (mínusz 20 kezdésnek mondjuk), PBO-val és CPU Boost Clock értékekkel.
Ryzen masterrel sokkal több gond volt, mint pozitív tapasztalat. BIOS állítgatást ajánljuk.
A 128W PPT-t a 240-s Liquid Freezer nagyon simán meg kéne fognia, igazából a 150 wattal se kéne legyen gondja... Ha a 128W PPT is gond, lehet paszta/fólia probléma lesz
-
-
joysefke
veterán
Lecseréltem a 7700X-et egy 9700X-re. A 7700X 85C / 88W PPT -10CO + Buldzoid mellett futott. A 9700X-et tervezem ennél egy picit jobban elengedni.
1,
Próbáltam már a 110W TDP beállítást is, de CB23 szinte instant felküldte 95C-re, ami végül megfogta.Meg tudja valaki erősíteni, hogy normális, hogy 110W TDP beállítással a 95C-os hőmérséklet limit fogja meg a procit? (Arctic LF II 240 mellett).
2,
Tapasztalat alapján mi az a TDP limit ami már nem hagy sokat a prociban, de nem is fűt feleslegesen?RyZEN Master nem indul nálam, ezt mondja:
uninstall/install megvolt, nem segít. Találkozott ilyennel már valaki?
A Ryzen Masternek van valami alternatívája amivel menetk közben, OS alól tudok beállításokat módosítani? Szeretném gyorsan kipróbálni, hogy mire hogy reagál a proci.
-
qad
senior tag
válasz
deathcrow42 #4658 üzenetére
Köszi, az infót, Fclk 2100-ig jutottam, de onnan mindenhogy hibázott. Laza idővel 6400-6200 MHz-en, mindenhogy. Igaz a fesz. az maradt 1,35 V-on.
Most viszont lehet hogy máshol keresendő a hiba. Az alaplapon fent 2x 8-as tápcsati helyett, 2x 4 van bedugva. Ez lehet limitáló tényező? A táp az minőségi Evga supernova 550 G3 (gold minősítés).
-
hackeeeee
Jómunkásember
ha kinyitom az elejét akkor sem jobb. Próbáltam.
3 db p14 van elől.
Ingame vígan tudom hűteni játék alatt az nem para, max 70 fok körül van, de teszt mellett azért elmelegszik rendesen 150w mellett. Cruncher alatt melegszik ennyire.
De most az a tapasztalat ha a 4 pipás megy 1,5-2 órát, és lefut a benchmate cruncher akkor az már fél siker..
-
FingR86
őstag
használtan néztem mindent
lap 90
proci 205
memória 38 -
-
parandroid
félisten
válasz
deathcrow42 #4650 üzenetére
Kell? Dehogy kell... Ez a műfaj nem arról szól.
Amúgy ami tényleg 'kell', az az optikai audio, meg egy jó hangcodec (a soundbarhoz), legalább 3 nvme hely, lehetőleg hűtéssel, meg egy stabil, minőségi összeszerelés. De ezek már a 650-es Tomahawknál is adottak. Igaz, azt is 189 euróért vettem, szóval akkor már az a kb 250 euró a pcie 5.0, illetve a gyorsabb hálózat, wifi miatt lehet, hogy megéri hosszabb távon az X670-ért. Az x870-et én még egyelőre bőven 300 euró fölött látom, ami megint egy 50+ eur felár nálunk, kb akkora felár, mint a b650-x670 ugrás.
p
-
Zsohi
őstag
Az all core OC-val már nem jártam sikerrel, az 5.4Ghz még 1.375V-on se volt stabil. Az overclock.net fórumait olvasva meg vannak akiknél az 5.5Ghz megy 1.2V-on.
Mindegy is, maradok az eclk tuningnál és használom a gépet, legalább ha 1 hétig nem futok bele semmiféle stabilitási problémába jöhet a memória OC.
Őszintén, ha az Amazon-tól vettem volna ezt a procit küldeném is vissza.
-
válasz
FingR86 #4641 üzenetére
Alaplap egyéni ízlés, a saját igényeidtől függ (milyen és mennyi USB, M.2, fizikai x16 csati kell, kell-e 5Gbps LAN, kell-e BIOS reset a gép hátuljára (ha tuningolni szeretnél komolyabban, ezt a feature-t merem ajánlani...
), illetve mennyit szánsz rá), mivel ezeket az infókat nem osztottad meg, így kb. vakrepülés ajánlani, ahogy a többi topiclakó is csak próbálja kitalálni, hogy mit is szeretnél.
RAM terén, ha anyagiak terén belefér, egy 2x24 vagy esetleg 2x32GB-os kit-et javasolnék inkább, már amennyiben nem a RAM tuning a szupercél...
[G.Skill 48GB DDR5-6400 tCL32 Trindent Z5 Neo RGB ] például az alzán 70e Ft...
[G.Skill 64GB DDR5-6000 tCL30 Flare X5] ez is alzás, 90e Ft (nincs RGB és alacsony)A DDR5-6000 nagyjából 99,9% hogy menni fog (de nincs 100% semmire), a DDR5-6400 meg olyan 99%. Nagyságrendileg...
-
qad
senior tag
válasz
deathcrow42 #4642 üzenetére
6000 MHz CL 28-at tudja 1,35 V-al és Fclk 2100-at(lehet ezt még kellene egy kis ideg tesztelni), de ennyi. 6400 MHz-en be sem bootol, 6200 MHz-el dobálja a hibákat. Ezek után kezdjem el a proci beállításokat finomítani vagy érdemes még a még a memória határokat feszegetni. Gondolok itt a feszültség emelésre(1,35 V-ról - 1,4V-ra) vagy lazítsak időzítéseken és úgy emeljem meg 6400 MHZ-re?
-
válasz
ImpersonatoR #4629 üzenetére
Létezik, de (Ryzen 7700X esetén) nálam nem igazán váltotta be a reményeket.
Arra adhat támpontot, hogy melyik mag mennyi CO negatívat bír el, de amikor több hetes teszteléssel azt hittem, hogy belőttem és stabil, akkor jött a MechWarrior 5: Clans és nagyjából fél óránként fagyott.... a CO negatívat kikapcsolva betonstabil lett....A lenti képen látható, hogy a Core6 az első kiemelt (SP 118) és a Core1 a második (SP 117). Ezek bírták a legjobban a CO negatívat a tesztekben... De az SP 115-ös magoknál nagy szórás volt, a Core7 már CO -12-őt sem bírta, a Core0 határa CO -20 volt...
De ismét: egy adott játék alatt CO all core -5 esetén már kb. óránként lefagyott... -
válasz
parandroid #4648 üzenetére
Melyik plussz perk kell neked a 120k-s árú alaplapból, ami mondjuk egy 80k-s alaplapból hiányozna? Azaz kell az 5Gbit ethernet meg a társai?
-
omfgk
veterán
válasz
parandroid #4648 üzenetére
Mindkettő 127-129k.
X670E Tomahawk már készlethiányos, szóval drágult. Így már nem éri meg.
-
omfgk
veterán
válasz
parandroid #4643 üzenetére
X870 Tomahawk jobb választás.
Árban ugyanaz, de van post code, 5G lan, wifi 7, nincs lespórolva a 4. heatsink.
X670E-nél egyedül az nvme sávok vannak jobban elosztva. Nincs az a kicsit csökött 4.0 x2 (csak 1db 5.0, de cserébe 3db 4.0 x4). -
-
parandroid
félisten
válasz
FingR86 #4641 üzenetére
Fasza lesz minden.
Én lapból ellenben inkább a tomahawkot venném, ha már ennyi pénzt kiadok.p
-
-
FingR86
őstag
hali!
úgy néz ki pc upgrade lesz és az alábbi alkatrészekre mondana bárki véleményt?
jó lenne ilyen formában? Ha esetleg memóriára van jobb tipp szívesen fogadom.- MSI MAG X670E GAMING PLUS WIFI
- Corsair Vengeance RGB DDR5 for AMD CMH32GX5M2B6000Z30K
- 9800X3D -
qad
senior tag
Sziasztok, az összefoglalóban leírtak szerint állítgattam egy kicsit a memória időzítéseken és sikerült levinnem 6000 cl 28-36-36-48-84 416 4915 8/8/32/48 -ra(sk hynix). A kérdésem az lenne hogy érdemes még feszíteni a memória időzítéseken, mondjuk fesz. emeléssel 1,35--->1,4 V és 6000--->6400 MHz irányába lazább időzítésekkel vagy játékra elég az alacsony késleltetés?
-
Scaler nekem is auton van . 10 re állítva en kilőtt a hőfok mint állat. Jó ez auton.
Mobo limit nálam vagy bugos vagy nem tudom, de mikor beállítottam láttam 110fokot a CPU nál meg őrült magas vcore-t ,persze lehet readout error volt ,de beszrtam , így inkább belőttem saját limitet.
-
-
Zsohi
őstag
válasz
hackeeeee #4631 üzenetére
PBO-val eddig sikerült eljutnom és ami stabilnak is tűnik eddig. -35, +200. A scaler 10-esen, vagy 1-esen semmiféle változást nem hozott. A limitek mobo ami hozott egy kicsit ami a 7800x3d után meglepetés volt, ott minden más a default limiteken kívül csak rontott. Az fclk 2133Mhz, 2200Mhz-en be se bootlolt a rendszer.Volt már 7700X, 7800X3d, 8600G és egyiknek se volt gond bootolni 2200-es fclk-val.
[kép] Itt már a y-cruncher nem futott le(-45).
-
válasz
DroiDMester #4630 üzenetére
Most így rákeresve létező dolog.
-
hackeeeee
Jómunkásember
Jaa, így már értem.
Hát ha ennyire kéri a naftát.. van amikor amúgy a CO nem jó, de offsetelni lehet, az néha segít.
Nu, nálam úgy néz ki a CO nem volt jó.. bár vicces azért h cruncher stabil volt -30-on is, -20-on lassan egy órája aida 4 pipás megy.. ergo ennyi, sztem a Soc-ot megnézem megy-e lentebb, illetve h CO mellett ez visel-e el offsetet.. a 9600 bírta.
Elkiabáltam, el is dobta magát..
-
válasz
ImpersonatoR #4629 üzenetére
MSI lapja van így nemhiszem hogy tud válaszolni!
egyébként úgy tudom hogy, van SP itt AMD-nél is Asus lappal, imc-t azt nem tudom de az úgyis csak a ROG lapokon van, majd ha erre téved Shkiz0 kolléga majd megmondja neki olyan lapja van!
-
-
Zsohi
őstag
válasz
hackeeeee #4598 üzenetére
Szerintem nekem sikerült kifogni egy kifejezetten rossz példányt, a chip is magas szivárgású lehet és a forrasztás se lehet hibátlan, de abból kell főzni ami van.
A másik a pontszámot nem érdemes nézni, a 10 perces throttle teszt alatt nyomogattam is a gépet és 100% default beállítások alatt ment minden, a memória is jedec időzítéseken 3600MT/s-en.
-
Yodamest
veterán
válasz
hackeeeee #4620 üzenetére
Kevertem a pontszámodat a másik taggal akinek valami 21K pontja volt...
ja igen az a 23900 az teljesen jó, ez a thermalright léghűtővel?
Amúgy ezt a +200MHz-t miért állítja be mindenki? Nekem is aki a CPUz visszajelzéssel jött, hogy mennyi pontja van, mindenkinél kivétel nélkül a +200 rá volt tolva. Ez ennyire alap kéne legyen?
-
Gondolom úgy csináltad, hogy DDR5-6000 EXPO / XMP profil betölt, majd a sebességet felvetted DDR5-6400-re.
Én emelnék a VDD / VDDQ feszültségen, 1.4V-ra először, de 1.45V-ot is adhatsz neki rövid távon, teszteléssel. Ha úgy stabil, akkor már lehet visszafelé lépkedni.
Ha úgy is instabil, akkor tCL30 -> tCL32 csökkentés.
Aztán finoman nézegetni tovább. -
Nelman
tag
válasz
deathcrow42 #4605 üzenetére
1.29-en sem bírja (AIDA stabilitás teszten már elhasal, majd kék). Lehet így már az időzítésekkel kellene babrálni. Az eredmények pedig már nagyon ígéretesek lennének.
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Teljes verziós játékok letöltése ingyen
- Bronzos ATX 3.1 tápok a be quiet! névjegyével
- Óra topik
- Milyen autót vegyek?
- Telekom mobilszolgáltatások
- Horgász topik
- Házimozi belépő szinten
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- VoLTE/VoWiFi
- The Elder Scrolls IV: Oblivion Remastered - Már több mint 4 millió játékos
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! HP X2 210 G1Tablet - Intel Quad Z8300 I 2GB I 32GB SSD I 10,1" Touch I Cam I W10 I Gari!
- Csere-Beszámítás! Asus Rog Strix G733QS! 17.3 Col / 300HZ / RTX 3080 16GB / R9 5900HX / 32GB DDR4
- DDR3 BAZÁR! 8GB 16GB 1333MHz 1600MHz 2400MHz DDR3 memória garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest