Hirdetés
- Szénszál és réz találkozik az Inno3D egyslotos RTX VGA-in
- Vezetékmentes és kompakt gaming klaviatúra a Cherry Xtrfy védjegyével
- Cserélhető filtereket biztosít az Elgato legfrissebb, 4K-s webkamerája
- A YouTube-ot is betiltják a gyereknél az ausztrálok
- Gyilkosságban és öncsonkításban akart segíteni a ChatGPT
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
PROHARDVER!
AMD AM5 Platform - Zen 5 processzorcsalád - Ryzen 9xx0(X/X3D) széria
A Zen 4 (Ryzen 7xx0) topic [erre található]!
Új hozzászólás Aktív témák
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
deathcrow42 #7097 üzenetére
tuning, és/vagy 105W mellett elforr. De azért is mondtam h ez lutri. Éés, amúgy 65W mellett is bőven elég mindenre is.
-
-
xTc
aktív tag
Jelenleg egy 4070 van jelenleg, ez maradna is mert jelenleg nem érzem kevésnek. Kicsit több lenne nekem a váltás, de ez nem jelentene gondot. Köszi szépen!
@Pumba: Köszi szépen, megfontolom.
@deathcrow42: Köszi, egy B650-es gigabyte aorus elite ax v2-be menne, megvan a lehetőség konfigolni a PPT-t. -
A hűtő maradhat, én valami ilyesmit csinálnék, hogy csendesebb ventiprofil legyen 9700X mellett:
- ppt 105 watt (ha engedi az alaplap, opcionális)
88 watt PPT-hez képest picit jobban elengeded a procit, a hűtő kibírja
- tjmax 85 fok
- bios ventiprofilban (vagy akár windows alól) beállítom, hogy 85 fokon is maximum 70-80% körül menjenek a cpu ventijei (ami számodra még nem zavaró), a ventigörbe ehhez képest menjen lefelé alacsonyabb fokoknál -
xTc
aktív tag
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni, jelenleg egy 7600x-t használok, gondolkodom egy 9700x-re történő fejlesztésen. Véleményetek szerint megéri-e, ha csak a technikai részét nézzük? Pénzügyileg viszonylag kis összeggel megugorható a csere, ezért ezzel most kevésbé foglalkoznék. Ami számomra vonzó a 9700x-ben, az a kb +20-25% teljesítmény növekedés és a kisebb fogyasztási érték. Jelenleg egy DeepCool AK620 hűti a 7600x-t, ez maradna is, viszont az tetszene ha csendesebb venti profillal is tudna üzemelni a gép.
Előre is köszi a segítséget.
-
peet05
aktív tag
válasz
deathcrow42 #7073 üzenetére
-
Jacek
veterán
Nekem még agresszivabbnak tünik
Több pontot dob benchben kicsit jobban melegszik amikor rátöltöttem USB-ről a setet.
-
-
Jacek
veterán
válasz
deathcrow42 #7073 üzenetére
Jött ugye 05..19-én a 3.25 erre tegnap nézem hogy átrakták 3.26-ra éls bele került valami correction T-Sensor.
Ez van bele írva..
1. Updated AGESA to ComboAM5 PI 1.2.0.3d.
2. Optimize PBO settings.
3. Correct T-sensor (Header) behavior. -
Asrock tulajok, új bios updatek már kijöttek, amely kicsit visszafogja a PBO-t?
-
-
Üdv!
Van valami újabb infó arról, amiről 2024 őszén elég sokat cikkeztek, hogy állítólag tervben van, a 9600x3D-s proci piacra dobása, hogy ezzel mi most a helyzet?
Rákeresve, 2025-ös hír ezzel kapcsolatban szinte nem is jön szembe, amiket találtam, azok még 2024-ben születtek, esetleg törölve lett ez a projekt? -
Nyugodtan beleteheted, ez olyan alacsony szintű cucc, hogy csak a legfontosabb dolgok kapnak minimális áramot. És amúgy sem ez a 2 perc ölné meg a CPU-t, még ha tényleg ekkora gond lenne sem (de egyre tisztábban látszik, hogy komplexebb a probléma, nem csak annyi, hogy berakod a CPU-t, nem nyúlsz semmihez aztán meghal).
Forrás: https://arstechnica.com/gadgets/2022/09/everything-you-need-to-know-about-zen-4-socket-am5-and-amds-newest-chipsets/#page-3
Innentől:Built-in USB flashback support
De ha ennyire félsz, rádughatsz egy 2 dolláros CH341A programozót aliexpressről, nem kell forrasztani, bütykölni semmit, direktben megy, CPU nélkül is.
-
tlac
nagyúr
közben kipróbáltam cpu nélkül
látszólag elindult a flashback, villog a led, de a végtelenségigviszont az asrock-nál pont a korábbi bios-ok veszélyesek a procira, így ezért akartam volna anélkül frissíteni mielőtt teszek bele
de egy béna megoldás
A BIOSUBU.BIN fájl a firmware a CPU-ba épített cuccoshoz.
hm, erre van forrásod, hogy tényleg van egy ilyen funkció beépítve?
vagy csak valami boot fájlt elindít, ami utána frissít? -
GoodSpeed
addikt
válasz
deathcrow42 #7063 üzenetére
Azt én sem mertem sosem lefuttatni!
-
válasz
Egyszer kipróbáltam de egy káosz az egész program és össze vissza működött. Ment az uninstall egyből.
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
Nekem pl soha sem működött.
Nade, az érdekes, ha pbo nélkül is elszáll, bár tegyük hozzá ha se offset se semmi ott a fesz is okozhat galibált, bár a temp limit megfogja.
Egyedül azt nem néztem meg, hogy vajon akkor a gyári 162W limit korlátai között van-e a proci, vagy sem..
-
-
PuMbA
titán
Lehetséges, hogy a Ryzen Master is benne van a buliban, hiszen sokaknál "PBO nélkül" is jelentkezett a proci halál
Én még nem használtam sosem. Túl veszélyes proginak gondoltam mindig is, hogy Windowsból szét lehet állítani és felülírni a BIOS-t.
-
hackeeeee
Jómunkásember
Sztem ez marad most, ez így valszeg kihúzza simán a nyarat is.
95W TDP profil, vagyis 128W, -20CO (a per core setup így nem megy), LLC6, scalar x4, +200mhz:
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
parandroid #7056 üzenetére
olyankor ujra ossze kell heggeszteni a regi procival, abban van a kulcs, az fel tudja oldani a titkositast.
csak ugye az +2 kör, meg sok elba*.* idő. -
hokuszpk
nagyúr
válasz
HaZsolt #7054 üzenetére
a qr kod melletti masodik sor masodik resze.
Paranoid kepen "2512PGE"
az elso 4 szam az ev/honap a harom betu meg azt adja meg, hogy hol gyartottak a sziliciumot, es hol tokoztak.ez még a Zen2 volt :
"1 -> ATMP Location ([P]enang, Malaysia or [S]uzhou, China) (Exact factory addresses known )
2 -> Last letters of ATMP location.
3 -> Wafer Production ([S]aratoga or [T]exas) (addresses known)"szoval az "E" betut nemtom melyik tokozouzemre utal ; tekintve, hogy a 9800X3D ilyen retegzett proci, gondolom a TSMC chipegymasrapozicionalasra kepes gyara.
-
hackeeeee
Jómunkásember
Kipróbáltam PBO nélkül, csak boost, 95 fok és 160w cruncher alatt..
-
MaddeNNNN
addikt
válasz
parandroid #7027 üzenetére
5.cpu és 3. alaplap van ugyan azzal a 2019-ben feltelepített windows rendszerrel. Driverek legyenek frissek.
-
HaZsolt
őstag
válasz
A proci melyik szamait kell nezni ha a keszites helyet es idejet szeretnem kiolvasni amd eseten?
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
ImpersonatoR #7036 üzenetére
Adrenalin advanced módban ha AMD chipsetet erzekel, felajanlja a chipset driver telepitest is.
-
tlac
nagyúr
válasz
MasterDeeJay #7049 üzenetére
megnéztem a Asrock B650 PG manualját, ott valóban nem is írja, hogy kellene bele
nekem úgy tűnik, hogy csak az Asrock ITX-eknél van másképp
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
át lehet tenni, ki szokta birni ; de ha win11 -ed van, mielott atpakolsz, nezd meg, nem kapcsolta-e be a bitlockert ; azt atpakolas elott fel kell oldani, mert jó eséllyel a régi cpu tpm -ben van a kulcs ; ami az uj lapon nem lesz meg.
-
-
-
Ezt igazából nem nagyon teszteltem, nem akartam 1500 rpm fölé menni, mert úgy már kezd hangos lenni
1500 körül pedig ~5%-kal alulteljesített. CO után nemhogy alul, de felülteljesít a gyári beállítású all core tesztekhez képest néhány százalékkal ezzel a hűtővel, szóval teljesen meg vagyok elégedve vele, ennél erősebbet ITX-ben nem nagyon lehet építeni most. Kb. egy jobb fajta GPU hűtéséhez hasonlítanám a hangját all core terhelésen, bőven vállalható.
November óta megy hibátlanul, ASRock B650I Lightning-ban (a VRM sem megy 85 fok fölé, ami jónak számít egy kis ITX házban - tuning nélkül totál fölösleges ennél több). -
válasz
Simán betettem a Gigabájt után az MSI alaplapot, meg toltam uninstallt a giga cuccokon és installt az MSI center felrakott. Utána az MSI centert is legyalultam...
Windows kért új pint, aztán a power beállítás elmászott és sleepből valamiért egyszer rebootolt a rendszer az MSI lap alatt. Beállítottam inkább, hogy ne menjen a system sleepbe, azóta semmi gond.
Majd ha nagyon csuklik a windows újratelepítem, de nem vagyok ilyen purist, hogy akkor most windowst is húzogassak jobbra-balra
Lehet egy CCleanert vagy ilyesmit rászabadítok azért, hátha picit tisztább lesz a system.
-
válasz
hackeeeee #7020 üzenetére
Mondjuk én azt sem tudom hol lehet állítani ezt a motherboard limitet. Annyit állítottam ami hasonlít rá hogy TDP to 105w az lefelé limitál nem felfelé.
Ez a PBO-nál lesz az Amper limit? Mert ott nálam semmi sem működött 3.20 biosnál amikor próbáltam 65w-ra beállítani, tökmindegy fel le mint állítottam.(talán ez a szerencsém) Annyit értem el vele hogy kissebb értéken evett többet és jobban melegedett. Szóval ott a 0 mindenre működött normálisan. A főmenüben lévő TDP to 105w volt az ami nálam ért valamit is.
Legjobb lenne ha kézzel beállítanám magamnak PBO-t kikapcsolva mindent gyári értéken de -30-ra alulfeszelve 100w körülire csak annyira a beállítás hogy nem igazodok ki rajta. Okádék módon van megcsinálva a biosba az egész.Intelnél 9/10.gennél meg lehetett süti a VRM-et unlimited A-al. Nekem a kínai 10980HK ilyen, annál írták is hogy semmi estre sem szabad unlimitedre rakni mert a föld összes amperét bezabálja amennyit csak a VRM bír és gyenge lapokon ez instant halál. Korábban ez nem volt ennyire gond mert nem zabáltak ennyit a sima asztali procik és volt védelem a VRM-ben a socket meg túl volt tervezve.
Régen FVIR-es prociknál (x79/x99/x299) nem volt ennyire durva a helyzet, azaz kínai fos matx lapba rakhattam akár milyen bivaly tizenxsok magos procit. Annyi történt hogy a VRM fogta magát és throtlingolt 110 foknál. Jó persze az hedt volt nem sima asztali. Pedig most már a ram vrm-je is integrált. -
parandroid
félisten
De ebben nem az oldalfalban van a 3 befúvó venti, hanem a megdöntött sarokban. Már a 3 alsó szívó ventin túl… Az egész tervezés pont a légáramról szól.
A VGA-nak meg vajon mennyivel lesz rosszabb, mint itt?
Csak mert jelenleg köszöni szépen, de jól elvan idle 40 fok alatt tök kussban, játék alatt terhelve meg 60-70 között. Még a léghűtő 1,5 kilós tömbje sem lesz ott, hogy zavarja a légáramlását, meg eleve űrtartalomra jóval tágasabb az egész.
De majd meglátjuk, remélhetőleg minél előbb…
Na nem mintha a H6-ban meg akarna főni bármi is, igaz, abban csak egy 7500F, meg egy Red Devil 6750XT ‘dübörög’.
Igen, a hűtő kijelzőjén azok az idle hőfokok, silent ventiprofilokkal (a Red Devil meg épp zéró rpm-mel).
Szóval nem fogom tövig rágni a körmeimet jó előre.
p
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
DroiDMester #6996 üzenetére
Ez a kinek mi tetszik és mire van szükség esete. Én is kipróbáltam egy kis matx-es akváriumot, őszintén szólva egy kellemes csalódás volt, úgy, hogy benne volt a 7900xt, is. Annyira azért nem volt rossz. Nem forrt fel, persze koppra pakoltam ventivel, h legyen huzat, lehetőség szerint pozitív áramlás.
Őszintén szólva azt hittem h nagyon gáz lesz, h nem megy be előről levegő, de kanyarban sem volt annyira vész. Persze azért a 2500D hozott pár fokot, szal persze számít. De ha rendesen felventizi, pozitív légnyomásra akkor még lehet jó.
Nzxt-nél egyedül a H9 elite, ami eléggé fura szellőzés szempontjából, azt tényleg nem tudom hová tenni.. Teszteltük is, elég furán működik a zárt tetővel.
Más, tesztelem a 88W-t.
-
Pug
veterán
Ez tiszta sor, de ettől még azért nem lesz a szellőztethetősége sem "kaka" se nem "hulladék", ebben azért megegyezhetünk szerintem.
Plusz kérdés, hogy az intake-nél mekkora "szívórést" voltak hajlandóak hagyni a tervezők, pl nálam ez hellyel-közzel rendben van, persze ettol meg a full mesh front-in elonyben lesz, ha full leghutesrol van szo, custom viznel mar fontosabb lehet az elhelyezheto es kifele fujathato radik szama es merete:
-
MaddeNNNN
addikt
válasz
DroiDMester #7007 üzenetére
363W-os 9070XT van egy H6 Flow-ban nekem, nulla problémát okoz a háznak. Alul 2db 14-es venti tolja rá a levegőt 900RPM-en, oldalról 3x12 szintén 900rpm-en befelé felül pedig 360-as AIO viszi ki.
Játékok alatt VGA 45%-on ~1500rpm környékén megy, hotspotok 80 fok alatt, gpu mag 60 fok alatt. AIO szintén 50% RPM-en 60 fok környékén tartja a 9700XT-t. Nincs visítás, semelyik alkatrész nem fől meg. Attól, hogy egy ház designos még lehet jól szellőző is. Az a H9+ pont az.
-
PuMbA
titán
A negatív CO ugye azzal jár, hogy magasabb frekvenciára tud boostolni a proci
Ha mellé még kap plusz fogyasztási keretet és magasabb maximális frekvenciát, amit ugye a PBO csinál, akkor előfordulhatott, ha úgy írták meg a BIOS-t. Ugye más alaplap gyártónál nincs ilyen, tehát valamibe belenyúlhattak, hogy ha a PBO miatt változik a SoC feszültség. Ha lesz hivatalos bejelentés, gondolom ezek után lesz az AsRock-tól csak akkor fog kiderülni a teljes igazság.
-
omfgk
veterán
Szimplán az ,hogy az intake azzal kezdi ,hogy az oldalfalnak küldi a levegőt és ott vesz egy 90 fokos kanyart, már ez azt jelenti ,hogy nem tud versenyezni hőfokokban egy fishtank ház egy standard kialakítással.
Persze nem a világ vége.
Például egy Montech 95 King, ami most felkapott, a 6 gyári ventivel is le van maradva egy standard, elől 3db venti a mesh mögött típusú házaktól.
Tehát exhaust nélkül is veri ez a fishtank-et. -
válasz
parandroid #7006 üzenetére
nem a 9800X3D fog befűteni, hanem a 7900XT a ~300W-jával, majd +látod hogy vagy megfől vagy 2000RPM-en kell visítani a ventiknek hogy távozzon a VGA melege.
-
parandroid
félisten
válasz
DroiDMester #7004 üzenetére
Ezt nagyon egyszerűen meg fogjuk tudni: ha összeraktam, lefuttatom azt a tesztet, amit szeretnél, ok? Aztán legfeljebb sírva nézegetem a semmire való világítós dobozomat, hogy milyen szép meleg.
Mondjuk a kutya a mostani mellett is szívesen melegszik hideg téli estéken (kábeldzsungelt nem nézni, az még egy kvázi ideiglenes setup volt az átépítés előtt)...
Amúgy az O11 szerintem sem optimális, ahogy pl a korábbi NZXT H9 modell sem, bár az már ügyesebben meg van oldva. Ez meg az új verzió, a döntött első-oldalsó ventikkel, meg a javított alsó befúvással. Aminek ennél jobb szellőzése van, annak konkrétan nincs oldallapja szerintem.
p
-
Pug
veterán
válasz
DroiDMester #7004 üzenetére
Ad1. Ez nem egy Lian Li O11
Ad2. Lian Li O11-ből van 5 millió fajta, pl olyan is aminek a tetején deka venti sincs.Ad3. Egy Havn S420 esetén (aminek a szellőztethetősége eléggé hasonló) semmi "befülledés" nincs némán járatott ventik esetén
Szóval majd ha hozol valami érdemi tesztet, hogy konkrétan ennek az adott háznak "kaka" a szellőzése, akkor majd szólj.
-
nem igazán ide való téma!
De ha nem volt még dolgod O11.el, akkor előbb próbáld ki és utána véleményezd!
Mivel pontosan ugyan ilyen elrendezés és stílus, így a H9 Flow is pont olyan kacat, ezek a házak kiállításokra vannak tervezve, meg kirakatba mutogatni, a valós életbe nem érnek semmit!De érdeklődj olyanoktól akiknek van/volt már dolguk O11.el és lecserélték, mindenki azt mondja csak nézegetni dísznek való.
De ahogyan a fenti példa is mutatja, sokan vannak vele így hogy inkább szoba dísznek veszik csak mert jól néz ki, nem azért mert ennek olyan jó a szellőzése
-
Pug
veterán
válasz
DroiDMester #6998 üzenetére
Regéld már el, hogy mitől lesz hulladék egy olyan ház szellőzése, amit lehet alulról 3 ventivel etetni és fönt és oldalt meg 3 + 3-mal kiszellőztetni?
-
PuMbA
titán
Nincs, de ha CO-zni akarsz, akkor már be kell kapcsolnod
Az AsRock reddit-et nézve pedig használtak a halott proci tulajdonosok CO-t, viszont mást nem állítottak mellette az EXPO-n kívül. Ugye a CO mellett van még 4-5 PBO beállítás, ahol az alapértelmezett Auto gondolom túllő a drágább AsRock lapokon. Én is használok negatív 20-as CO-t, de az én lapomon állandó 1.185 és 1.19 között van a SoC voltage-m.
Új hozzászólás Aktív témák
- Intel Xeon W3505 2.53GHz LGA1366 Server
- Intel Core i7-14700K 20-Core 3.4GHz LGA1700 (33M Cache, up to 5.60 GHz) Processzor! BeszámítOK
- 27% Számlával! Intel Core i7-7700K 4.2GHz (8M Cache, up to 4.50 GHz) LGA1151 Processzor
- AMD Ryzen 5 5500 - Új, 3 év garancia - Eladó!
- AMD Ryzen 5 5600 - Új, 3 év garancia - Eladó!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad Yoga 260 - i5-G6 I 8GB I 256SSD I 12,5" Touch I W10 I Cam I Gari!
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! I7 6700K / RTX 2060 6GB / 32GB DDR4 / 500 SSD
- Hp USB-C/Thunderbolt 3 dokkolók: USB-C Universal, G2, G4, G5, Hp Elite/Zbook- Thunderbolt 4 G4
- Bomba ár! Dell Latitude E7440 - i7-4GEN I 8GB I 256SSD I 14" FHD Touch I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- Dixit 4 Eredet (bontatlan, fóliás kártyacsomag)