Hirdetés
- Szénszál és réz találkozik az Inno3D egyslotos RTX VGA-in
- Vezetékmentes és kompakt gaming klaviatúra a Cherry Xtrfy védjegyével
- Cserélhető filtereket biztosít az Elgato legfrissebb, 4K-s webkamerája
- A YouTube-ot is betiltják a gyereknél az ausztrálok
- Gyilkosságban és öncsonkításban akart segíteni a ChatGPT
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
PROHARDVER!
AMD AM5 Platform - Zen 5 processzorcsalád - Ryzen 9xx0(X/X3D) széria
A Zen 4 (Ryzen 7xx0) topic [erre található]!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Cifu
félisten
válasz
hackeeeee #4199 üzenetére
Nem egészen...
A Thermal Limit értéken az adott magot próbálja visszafogni, feszültség és frekvencia visszafogással. Úgy tudom adott esetben a terhelést akár át is tudja dobni más magra, pillanatnyi ütemekre tehermentesítve az adott magot.
A lényeg az, hogy a Thermal Limit egy változó, aminek annyi a kihatása, hogy amíg nincs a Thermal Limitnél, addig elengedi a feszültséget és vele a frekit (hiszen ez a kettő szorosan összefügg - ez a feszültség-freki görbe (curve)), de amikor közelíteni kezdi, akkor elkezdi visszafogni.
De itt függés van a többi mag által gerjesztett hő és persze a teljes fogyasztás (PPT) általi limitből is. A PPT-t nem fogja vissza, az egy "fal", ugyan úgy, mint a Thermal Limit.
-
Cifu
félisten
válasz
deathcrow42 #4195 üzenetére
Upsz, tényleg, ezt benéztem, köszi a javítást!
-
Bossp
addikt
Nekem nem okoz. A curve dolgot ugy értettem hogy maga a görbe marad ugyan az csak a drasztikus throtthling 80nál helyett 90 nél jelentkezik vagy maga a curve is fentebb mozog? értsd azonos hőmérséklet és fogyasztás mellett magasabb lesz e az órajel (pl 65C 92 watton 5325 Mhz helyett lesz e 5375?)
-
-
Cifu
félisten
Ezt a curve dolgot most hogy érted?: Ha olvasol, pont erről írkálunk közben.
A hőfok egy változó. Van még mellett pár másik...Az, hogy a Thermal Limit mennyi legyen, döntsd el magad. Az AMD
89°C-ot95°C-ot engedélyezett a 9800X3D-nek alapból, a 7800X3D-k sem hullanak lassan két évvel később, ha el vannak engedve a limitig.
Ha neked fizikai fájdalmat okoz, hogy 80°C felett látod a procit, akkor hagyd 80°C-on. -
Bossp
addikt
Kicsi mókolás után pár tapasztalat. Ha CPU Advanceden belül allitom be a plusz 200 Mhz et 5400 lesz a max boost ha AMD over clock alatt akkor 5425
az 5450 et nem akarja. Thermal limitmehet 90C re? Vagy a curve on ugysem valtoztat? jelenleg
PBO : Advanced
CPU OC: Plusz 200 MHz
TDP: Motherboard
Thermal limit: 80C
CO: all core minus 30
Ram: EXPO Tweaked -
Cifu
félisten
Az AM5 deszkák támogatják az XMP (DOCP) profilokat. Ezek mellé pluszba jött be az EXPO...
Viszont óva intenélek attól, hogy veszel egy DDR5-8400-as XMP RAM-ot, majd rácsodálkozol, hogy jajj, ez nem működik pöcc-röff.
(A desktop Zen4/Zen5 proci mellett a DDR5-6400-ig nagyon jó esélyed van (de nem 100%), onnan felfele... változó)
-
Cifu
félisten
válasz
hackeeeee #4182 üzenetére
Ha zavar, akkor állíts be Thermal Limitet. Az megfogja az adott hőfoknál.
De ismét: véleményem szerint egy 10-20 évvel ezelőtti világnézetbe próbálod beleszuszakolni a mai procidat és az zavar, hogy nem úgy működik, ahogy egy Pentium Core 2 Duo mondjuk.
1.: A pillanatnyi felfutások teljesen normálisak, itt az összes mag külön életet él. Freki, feszültség és hőmérséklet dinamikusan változik a terhelések alapján. A magok egymást is fűtik ráadásul. Tehát a rendszer folyamatosan változó adatok alapján újra és újra vizsgálja a változókat és e szerint avatkozik be. Ha alacsony a hőmérséklet és a PPT limit sem fog, akkor elengedi a magot, ha a hőmérséklet felfut, a frekit visszaveszi. Ez egy dimenzió, de közben figyeli a stabilitást, a beállított változókat és arra is reagál. Ha kell visszavesz, ha kell tovább engedi. Máris több dimenzióban vizsgálja a változókat.
Ezt nem lehet egy lineáris, közérthető egyenlettel leírni, és akkor úgy beállítani egy adott változót (frekit, CO-t, PBO-t, feszültséget), hogy na, így akkor feljebb boostol majd.
2.: A 7600X CCD-je egy másik node-on készült, nem lehet mellé tenni egy módosított archot, ami egy másik node-on készült, hogy na, miért nem vagy olyan jó 115W-on, mint a 7600X CCD-je.
-
inkább ezt vedd =>ADATA XPG 48GB KIT DDR5 6000MT/s CL30 Lancer Blade RGB Black
a legolcsóbb 48.gigás KITT nekem is ilyen van az MSI.be a 9800X3D mellett, pár hsz.el feljebb láthatsz tesztet is, tud menni 8000.ret is ha úgy akarod(inteles lapomba még a 9000MHz se volt akadály neki)
és van benne XMP és EXPO profil is
-
ndlx
aktív tag
válasz
DroiDMester #4186 üzenetére
Ez jó hír.
Már akkor csak azt kéne eldönteni, hogy az MSI X807E-be egy 6000/30 XMP, vagy egy 6400/32 EXPO menjen.
A 6400-as olcsóbb, de olvasva a lentieket, túl magas az órajele, és végül nem szeretnék kézzel állítgatni semmit. Mindkettő GSKILL 2x24-es.
Tudsz javasolni? -
-
ndlx
aktív tag
Sziasztok,
Ha a memória XMP-s, az is használható EXPO-nál? Mármint hogy automatán beállítani EXPO funkcióval, megúszva a beállítások egyenkénti kézi szuttyogását?
MSI lapban kellene.köszi.
-
-
hackeeeee
Jómunkásember
Igen tudom, több teszt is mutatja, h 1-5% az ingame különbség, és max 10% a statikus teszt multicore különbség..
A 7600x-nél azért hozott a 9600x, 65W-n is, mert én arról váltottam, nem sok, de hozott.. persze alapból nem biztos h van/volt értelme váltani..
Nekem csak bacca a csőröm, helforr 115W felett a proci.. pedig a 7600x simán hűthető volt 105W-n, ezért agyaltam a deliden.
-
Cifu
félisten
1.: Kikapcsolja a második CCD-t, ahol van (Ryzen 9-ek). Mivel neked nem ilyened van, nem csinál e téren ugye semmit.
2.: Kikapcsolja a multi-thread-inget (SMT). Ha a játék kevés CPU szálat használ, akkor ez minimálisan nagyobb teljesítményt jelenthet, de ahol a több szál hasznos, ott inkább teljesítmény-csökkenést jelenthet. Tehát játék függő, hogy van-e haszna.Privát vélemény, de az adott esetben feleslegesnek tartom...
-
-
Bossp
addikt
Sziasztok.
Pillanatokon belül kicserélem a 7800x3d met egy 9800x3D re. Bios frissitve.
7800x3d nel csak CO t lottem es a ramokat EXPO profilera. 9800x3d nel lesz valami más extra amivel tudom kicsit pimpelni?
Asus tuf 650m plus lapba megy a proci. Az egyik biosnal ilyet is irt:
1. Include Turbo Game Mode: Enhance performance in certain games.
ez csak humbuk vagy érdemes hazsnálni?
Köszi köszi -
Cifu
félisten
válasz
hackeeeee #4163 üzenetére
Én is próbálgattam ezt, de a 9600x valamiért kazán 90w felett.
Mennyi a 65W TDP esetén a PPT limit? 88W.
Bingó...
Ezért írtam, hogy valójában a Zen4 és esélyesen a Zen5 egy CCD-s procik is mind tök jól ellennének 65W TDP / 88W PPT limittel.De ugye a benchmark eredmények a lényegek a youtubereknek és a nézőközönségüknek, így az AMD belefutott egy olyan pofonba szerintem, ami várható volt. Kellett volna egy 9600 / 9700 a 9600X és 9700X mellé, 65W TDP limittel, normálisabb áron és a 9600X és 9700X mehetett volna talán picivel drágábban 105 vagy 120W TDP limittel.
Azt hitték, hogy okosabbak a felhasználók...
Tévedtek...
Az influenszerek határozzák meg továbbra is a piaci igényeket, nekik meg mostanság a Cinebench 23 pontszám az isten...Az, hogy 9600X / 9700X nem mutatott alapesetben többet, mint a 7600X / 7700X, vörös posztó lett, az AMD meg visszahozta a 105W TDP értéket hozzá...
Nem is értem, hogy miért..
Pedig semmi új nincs benne. Ezt írtam korábban is.
A teljesítmény / fogyasztás nagyjából egy szigmoid görbe.
Ez egy 9950X, de a lényeg rajta van:A 9950X is 200W vs. 310W között kevesebb mint 10% extrát ad másfélszer nagyobb fogyasztásért. Ugyebár a tesztekben a 170W-os 9950X is nagyjából 200W körüli PPT fogyasztást produkált - ez az, amíg érdemes elmenni.
Ugyanez igaz a 9600X / 9700X esetén is, csak ott a görbe valahol 90-100W környékén kezd el olyan lapos lenni, hogy nem igazából érdemes vele tovább foglalkozni.
Hát igen, csak az én procim valszeg ekte zárványos, mert hiába volt rajta aio, most toronyhűtő, ugyan úgy elforr 115w felett, hiába csinálok vele bármit is, szal ki sem probáltam..
Én óva intelek attól, hogy csodát várj.
Először is Atom_Anti nem delidet, hanem direct die hűtést csinált.
Ez két külön versenyszám.Nekem delidelve van a 7700X.
Nem vettem észre igazán komoly különbséget, így sem sikerült sem jobb hőmérsékleteket elérnem, sem nagyobb fogyasztást kisajtolni azonos hűtés mellett.Az AM5 esetén a vastag kupak a fő probléma véleményem szerint.
A második pedig az, hogy a Direct die hozhat valamennyit, de kérdés megéri-e vesződni vele, mert attól sem fog megtáltosodni a procid.Ha a benchmark eredményekre gyúrsz, és a tuning az életed, nyilván...
De amúgy...A Zen4 topicban is minden "újonc" AM5-ös azzal kezdte, hogy a 7800X3D-re is AIO kell, meg óriási toronyhűtő. Mert így szocializálódtak, hogy egy erős procira nagy hűtő kell, mert nem tudjuk lehűteni...
Egy olyan procira, ami még stressz teszt alatt se fogyaszt többet, mint 90W...Nem vitatom, Én is ebbe a verembe estem bele. Verem a fejem a falba, hogy hajdan kiadtam a rengeteg pénzt az NH-D15-re és a 7700X-re, holott a hűtő árát pluszba költve vehettem volna egy 7800X3D-t és azt az ősöreg Brocken3-am is lehűtötte volna kényelmesen.
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
Atom_Anti #4171 üzenetére
Hát igen, csak az én procim valszeg ekte zárványos, mert hiába volt rajta aio, most toronyhűtő, ugyan úgy elforr 115w felett, hiába csinálok vele bármit is, szal ki sem probáltam..
Ezért kellene elküldeni delidre majd, valszeg..
Illetve, 65w és 105w között játékokban kevesebb mint 5% különbséget vettem észre elengedett FPS mellett, így nem hajtom, mert feleslegesnek találtam.. Arra h tesztek alatt több pontja legyen annyit nem ér.
-
Curtain
senior tag
válasz
hackeeeee #4163 üzenetére
Az hogy stressz teszt alatt felmegy annyira nem jelent semmit szerintem a hűtés szempontjából. Játékoknál úgyis jóval alacsonyabb a hőfok nem? Cinebench r23-nál az én 7800x3d-m is felmegy 80fokra, játék közben meg 65 felett nem láttam még. (kivéve shader betöltés közben.)
-
hackeeeee
Jómunkásember
Keresgéltem, és belefutottam, hogy Te így használod.
Én is próbálgattam ezt, de a 9600x valamiért kazán 90w felett. Viszont 90w alatt simán hűthető.. Nem is értem, hogy miért.. 110-115w körül 85-90 fokig megy cruncher közben, míg 88w-n megáll 65-70 fok között.. közben én egyedül csak statikus tesztekben vettem észre különbséget.
-
Cifu
félisten
válasz
steewcv65 #4155 üzenetére
Egyiknek sem...
Ez pedig nem vicc. Ezek az értékek egy adott tesztmetódus eredményei.
A memória sebességnek van egy elméleti maximuma, ami matematikai képlettel leírható.
A késleltetés már összetettebb, hiszen nem mindegy milyen ciklusban kapja el az adott kiolvasást a folyamat, stb.Tehát ezek a tesztprogramok felállítanak egy tesztmetódust, amely az adott érték (memória olvasás, írás, másolás és késleltetés) meghatározását kitűzi célul. Mivel kismillió változó van, így más-más megközelítést használnak ezek a programok és nagy általánosságban nem lehet a való élet műveleteit meghatározni - hiszen a való élet igencsak eltérő, például hogy sok kis lekérés van, vagy egyetlen nagyobb fájlhoz fér hozzá, stb.
Tehát a tesztprogram meghatároz egy tesztelési elvet és ezt úgy kell kialakítani, hogy konstans eredményeket hozzon lehetőleg. Ha hatalmas eltérések vannak a futtatások között, akkor a program hiteltelen lesz, tehát eleve úgy kell megállapítani a metódust, hogy az lehetőleg azonos feltételek mellett kis szórást eredményez.
Vegyük az elterjedt AIDA64 memória benchmarkot, az írás/olvasás/másolás terén én például viszonylag kis eltéréseket tapasztalok, ilyen 80GB/s körüli értéknél 300-400MB/s eltérés nem számottevő, fél százalék alatti.
De késleltetésnél ha most lefuttatom 10x a sebességmérést (egy mérés nem mérés, ugyebár), a saját rendszeremnél a legalacsonyabb érték most 60,3ns lett, a legmagasabb pedig 64,4ns. Ez viszont már közel 7%-os eltérés, ami azért nem olyan kevés. De a különböző tényezők miatt egyszerűen ekkora a mérési szórás...
Másképpen fogalmazva ezek a tesztprogramok egy hozzávetőleges mérőszámot adnak. Ez pedig alapvetően a saját, adott verziószámú mérésekhez hasonlítható csak (az AIDA64 nem véletlenül dobálja fel folyton, hogy a különböző verziószámú programok között eltérés lehet az eredményekben).
Tehát visszatérve a kérdésedre: hinni egyiknek sem lehet úgy, ahogy Te gondolod. Ezek mérőszámok, fogd az AIDA64-et vagy a MaxxMem-et és használd azt a tuning eredményeid ellenőrzésére. De a fentiek figyelembe vételével (célszerű legalább 3x, de inkább 5x lefuttatni, és átlagolni az eredményeket például)...
-
hackeeeee
Jómunkásember
Persze terhelni nem tudom, de azért, vicces.
-
Sefi84
senior tag
válasz
deathcrow42 #4151 üzenetére
Alza ide vagy oda, a Bestbyte AMD partner, van nekik dögivel, ha rossz, polcról cserélik, de mindenki ott veszi, ahol akarja.
-
hackeeeee
Jómunkásember
-
steewcv65
őstag
Most akkor melyiknek lehet hinni ?? Aida vagy ez ?
-
válasz
Jó az Alzas gariztatás? iPont ismere, pár nap alatt megvolt minden.
-
válasz
3 helyről vadásztam össze a gépem, nekem megérte a 20k spórolás.
2 fiam van, nekik is raktam össze, azzal már 60k spórolás. -
-
Szeszkazán
senior tag
válasz
deathcrow42 #4143 üzenetére
Köszönöm, le is cseréltem erre.
-
Sefi84
senior tag
válasz
Szeszkazán #4146 üzenetére
Annál van azért olcsóbb, csak a proci 10.000-el drágább, mint mondjuk a Bestbyte-ban, a többire még rá sem kerestem
-
válasz
deathcrow42 #4143 üzenetére
Vagy: Samsung 990 PRO 1TB
-
Sefi84
senior tag
válasz
Szeszkazán #4142 üzenetére
Meg melyik mennyibe kerül?
-
válasz
Szeszkazán #4142 üzenetére
Én kivenném azt a Kingstont és tennék be egy értelmesebb SSD-t
Tipp: WD BLACK SN850X
-
Szeszkazán
senior tag
Szombaton elméletileg vehetem is át
-
koti199204
tag
válasz
deathcrow42 #4136 üzenetére
Köszi a választ!
-
válasz
koti199204 #4135 üzenetére
Egy szavas válasz: igen.
-
koti199204
tag
Sziasztok!
Egy ASRock B650E TAICHI LITE szerintetek ki tud majd hajtani egy 9950X3D?
-
-
hackeeeee
Jómunkásember
Ennél lentebb nem megy a 48-as kit, bármit is állítok.. megnézem, hogy ez stabil-e.. de nem nagyon javul a késleltetés már, hiába feszítek rajta.. bár az tetszik, hogy 1.42v még mindig..
maxmem konstans 80,2-t mér így.. Lehet, hogy a 6200 C28 hozna rajta, ezekkel a subokkal.
-
hackeeeee
Jómunkásember
-
Jacek
veterán
UCLK 1:1-et mivel tudom kicsit megtámasztani? SOC fesz?
-
mokus1
addikt
Sziasztok,
9700x-re milyen hűtőt ajánlotok? Nem lesz, húzva se tuningolva, de azt szeretném, hogy a boost órajelet minél tovább tartani tudja.
-
dannyl
addikt
válasz
Hubba12 #4101 üzenetére
BIOS-ban CPU configuration-nél. Pontosan most nem emlékszem, de ott kell lenni a virtualization-nek. De a BIOS keresőjébe is beírhatod.
Szerk.: Csak akkor kapcsold ki, ha nincs semmi virtuális géped, pl. Oracle VirtualBox vagy ilyesmi, mert akkor ezt nem fogod tudni használni. Más hátrányod nem lesz
Új hozzászólás Aktív témák
- Nintendo Switch 2
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Milyen asztali médialejátszót?
- Xbox Series X|S
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Mini-ITX
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Star Trek
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- További aktív témák...
- Intel Xeon W3505 2.53GHz LGA1366 Server
- Intel Core i7-14700K 20-Core 3.4GHz LGA1700 (33M Cache, up to 5.60 GHz) Processzor! BeszámítOK
- 27% Számlával! Intel Core i7-7700K 4.2GHz (8M Cache, up to 4.50 GHz) LGA1151 Processzor
- AMD Ryzen 5 5500 - Új, 3 év garancia - Eladó!
- AMD Ryzen 5 5600 - Új, 3 év garancia - Eladó!
- Bomba ár! HP ProBook 440 G7 - i5-10GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 14" FHD I Cam I W11 I Gar
- Bomba ár! Dell Inspiron 15 3511 - i5-11GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Gari
- LG 55B3 - 55" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready
- Lenovo ThinkPad dokkolók: USB-C 40A9/ 40AY/ 40AS/ Thunderbolt 3 40AC/ Hybrid USB-C DisplayLink 40AF
- Bomba ár! HP EliteBook 840 G5 - i5-8G I 8GB I 128GB SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!