- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Atomenergiával dübörögnek tovább az Amazon adatközpontok, SMR-ek is jöhetnek
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Az NVIDIA ipari AI-felhőt épít a németeknek, együtt az OpenAI és a Google
- Két új Ryzen közül választhatnak a kézikonzolok
-
PROHARDVER!
AMD AM5 Platform - Zen 5 processzorcsalád - Ryzen 9xx0(X/X3D) széria
A Zen 4 (Ryzen 7xx0) topic [erre található]!
Új hozzászólás Aktív témák
-
pRoject22
őstag
válasz
deathcrow42 #7399 üzenetére
Ahh lehet, hogy megvan, a weboldalon mégha célzottan a 9800X3D driverre is keresek akkor is az adrenalin szoftvert adja ki, külön google-ben kerestem rá a kimondott chipset szoftverre, így már jónak tűnik
-
-
pRoject22
őstag
Járt már úgy valaki, hogy az Nvidia vga miatt a 9800X3D driver telepítő nem indul el? Azt írja ,hogy nem kompatibilis vga-t észlel, pedig célzottan a 9800X3D drivert szedtem le, ha van valakinek fix erre azt mély tisztelettel fogadnám
-
Ájszii
tag
Biztos, hogy a mostani ( 1504) biosban van valami flick mert az a kép amin alacsonyabbak a lowok az (1401) es biossal van és hasonló eredményeket produkált (1203 és 1303) as biossal is.
deathcow42:
BF2042-t teszteltünk egyik barátommal mert pont ezen ment a diskurzus, hogy én azt mondtam, hogy a 9800x3d nem elég gamingre. Ő pedig azt hogy simán elég. Az ő gépén natív 4k ban 120hz en teszteltük a gamet 80-100w ot evett az ő 9800x3d je és bőven tudta tartani curve shaperrel az 5600-5750mhz et úgy, hogy a cpu kihasználtság nem igazán ment 40-50% fölé. Az én gépehen DQHD ban teszteltünk fps limit nélkül a fogyasztás olyan 130-170w körül volt emiatt az órajelet se tudta tartani rendesen pedig a curveshaper ugyanúgy 5600-5700 környékére volt belőve. A cpu kihasználtság pedig átlagban olyan 80% volt de nagyon sokszor belekarcolt a 100% ba ami érezhető stuttert is generált. Szóval arra jutottunk, hogyha valaki magas felbontáson játszik relatív magas hz es monitorral és az fps is el van engedve oda indokolt a 9950x3d. FHD QHD vagy 4k de max 144hz esetén bőven elég a 9800x3d.
Egyébként a 2 chip nagyon hasonló volt szilikon minőségben mert együtg bineltük az elején őket. -
9950X3D esetén simán jöhetnek ilyen "upgradek", főleg majd ha a windows a játékoknál normálisan lekezeli, hogy az X3D mag kapja az összes játékkal kapcsolatos melót, míg a második CCD be lesz fogva minden másra, legyen az ssd control, windows feladatok, stb.
Mindazonáltal azért +100/150 ezret nem ér meg a 9950X3D csak gamingre és pár ilyen esetben. De jó látni, hogy a 9950X3D ennyire f@sza gémingre is.
-
-
Ájszii
tag
Csak, hogy eloszlassam a téveszméket megcsináltam a tesztet ugyanazzal a driverrel és a konklúzió az lett, hogy mégis csak az új agesa hozza a plussz teljesítményt. Ami egyébként várható volt mert 100% GPU bottleneck esetén a 0.1 és 1% lowokért főként a CPU felelős. A framegen egyáltalán nem zavar be az eredménybe szándékosan 3 tesztet futtattam 2 fps-en belül volt a szórás mind az átlag mind pedig a lowok terén. Mielőtt valaki azt feltételezné, hogy más profillal mentek a tesztek mind CPU-RAM-VGA oldalon ugyanazzal a beállításal futottak.
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
Walter_White #7390 üzenetére
Vagy valami hasonló mehet, ha bírja.Ilyen hőfokokkal valszeg 65w-n megy, hacsak nem épített vízzel van hűtve.
Vagy nem cpu igényes játékkal játszol.
Egy Cinebench R23-at lécci csinálj, hwinfo-val, és kiderül a többi.
-
Walter_White
senior tag
Sziasztok! Nem rég léptem be egy B850 Edge Ti-vel és egy 9800x3d-vel a táborba. Viszont én csak kíváncsi lennék, nem akarok heteket tesztelgetni használni akarom a gépet, így a procit alapon hagytam teljesen. Memóriák 2x24GB DDR7800-as ramokat 1.4 v mellett Memory Try-al (XMP-s memória) 6200@cl30- 1:1 ben poccre fut nem kellett semmit állítani. Utolsó előtti BIOS van rajta (mivel normálisan megy minden ahogy kell így nem akarok biost frissíteni) Viszont a SOC voltage 1.3v - azt olvastam, hogy ez szokott lenni a proci halál forrása, érdemes 1.3 alá menni?
Játékokban 45-50-55 fok a proci. Tehát teljesen vállalható. -
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
deathcrow42 #7388 üzenetére
Jam, azt én sem használom, mert nem épp életszerű.
-
Valamiért ahol látom, hogy framegen, ott már azonnal betikkel nálam, hogy az eléggé belezavar az eredménybe.
Dlss upscale mehet, de a framegen az már teljesen fals eredményt ad a kártya tudásához képest. Amikor HZD-t benchmarkoltam pár hete, majd egy óra után vettem csak észre, hogy framegenes eredmény, kukáztam is az egészet.
-
hackeeeee
Jómunkásember
Feltettem a 1057 bétát.. ha jól tapasztaltam akkor kicsit átalakult a bios szerkezete.
A memória időzítéseknél nem találtam meg a GDM-et, sem a többi opciót, keresővel kerestem..
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
hackeeeee #7379 üzenetére
Nah, szóval, eenyike:
Alapból szépen elmásztak 60 fokig. :
Fancontrol-al kiccit meghajtottam a ventket, így már csak 55 fok, szóval mennek simán.. Ennyi a vége.
Még a 37-et lehetne megprbálni, de van egy csuklásom, hogy párosan jobb.
Közben az Asus publikált egy 1057 bétát, lehet felpattintom.
-
Ájszii
tag
Feldobtam én is az új agesát, ami nagyon szembetűnő változás volt, a lowok azok ég és föld az előző verziókhoz képest.
Combo 1.2.0.3.c
1.2.0.3d
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
DroiDMester #7377 üzenetére
Ledobtam 36-ra 38-ról, majd megnézem stabil-e, 1.4V-n kezdésnek..
Kemény h mennyivel másképp viselkedik a cucc 6200-on.
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
DroiDMester #7377 üzenetére
Nah ez igy fain
bar amugy tapasztalat h alt 1-2 tizeddel is lehet vele lentebb menni vele.. de nem mindig. En ezert viszem egyutt oket, igy konnyebb 😅
-
-
hackeeeee
Jómunkásember
Nu, kicsit próbálgattam.. a sok szórakozásba belekotlott a 6400-as profilom, lehet kellene egy bios reset, utána manuállban vissza és jó lenne, de ahhoz most nincs kedvem.. amúgy is meleg van, ill valszeg lesz új bios akkor majd próbálgatom.
IOD/CCD 990mV.
így kicsit hikomatabb üzem, van benne 1 óra cruncher is:
-
válasz
Leslie_K. #7204 üzenetére
Ez az új 1504-es BIOS az 1.2.0.3d AGESA változattal tényleg targotatott kellemes meglepetéseket: ha már a 2200-as FCLK továbbra sem bootolt, a 105-ös eCLK viszont már igen! Persze sok-sok benchmark és stresszteszt után a 104 let a befutó, ez 8+ órányi y-cruncher stabil mindenirányú CO nélkül.
Emellett sikerült a tRFC-t is lejjebb vinnem 544-ről 528-ra a korábban kitesztelt 1.415V MEM VDD/VDDQ feszültségek és kikapcsolt GDM mellett:
Összességében nagyon elégedett vagyok mind az alaplappal, mind a procival és a RAM-okkal! Arra pedig nem számítottam, hogy egy BIOS-frissítés még ad egy kis löketet az eddig elért ereményeknek.
-
Pont ugyan olyan jo a béta, sőtt, z790 apex encore lapomnál a béták, meg fejlesztőik mindég jobbak voltak mint a stabil.
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
DroiDMester #7361 üzenetére
Mondjuk stabilból azóta sincs másik az Asus-nál pl.
-
-
-
Winne
nagyúr
Urak. A processzorhoz (9800X3D) ti milyen garjegyet kaptatok? Volt hozzá külön AMD-s, vagy az értékesítő által kitöltött saját garlevelet kaptatok?
-
válasz
Sinyazor #7367 üzenetére
Üdv,
Sajnáljuk ezt a hercehurcát, amin keresztül kell menj. Valami sajnos tényleg elmászott az Asrocknál, hogy random meghalnak a 9. genes procik alatta alacsony százalékban.
Sajnos az alacsony százalék így is sokkal, sokkal több, mint a közel 0 a többi alaplapgyártónál.
Bő fél éve van kint a 9800X3D, amit eddig láttam, hasraütésre a procihalálok 80% felett az Asrock uralkodik, és ebből következően igenis kutyakötelessége lenne a gyártónak tenni valamit ezek ellen. Remélem minél gyorsabban kicseréli a Bestbyte a procit, és pöröghet az új alaplapjában
-
Sinyazor
csendes tag
Szeretném még megköszönni az itteni tagoknak is a részletes infókat, leírásokat és Szlobinak a segítséget, a lap már nem lesz másik procival le tesztelve, ennyi elég volt ebből, mindegyik vissza lesz küldve garira a lap menni fog a procit meg majd még megálmodjuk. További szebb napot mindenkinek
-
Sinyazor
csendes tag
Üdv,
Én lennék az a bizonyos Szlobi barát. Nem szoktam irkálni fórumra, inkább csak olvasok és próbálok okosodni vagy esetleg a jobban hozzáértő barátom segítségét kérni ha valami olyanba futok ami új, előre leszögezem nem vagyok akkora szaki mint itt jó páran de azért az alapok meg vannak. A történet annyi lenne emlékeim szerint, hogy mikor meg lett véve a config egyből kapott egy új biost mert 3.16 volt fent neki ha jól emlékszem 3.20-al el lett kezdve az alap expo állítás és sorban a többi persze soc 1.2 mellett nem lett hülyére húzva a proci Gábor értékeire lett rakva szintén magonként ki lett tesztelve. Miután stabil volt mindenhogy a gép el kezdtem játékok mellett is tesztelni főként fps játékokat játszok különböző felbontások mellett. Talán az első fagyás 2-3 hete lehett cs2 alatt (tálcázás kép fekete és 1-2sec utan újra indult magától) addig semmi nem volt de ezt mondtam Gábornak hogy valószínűleg nv driver miatt lehetett vagy Windows frissítés miatt mivel akkor azoknál láttam pont olyan leírást ami stimmelt. Rá egy hétre jött új update nv és Windows részről onnantól megint semmi baja nem volt így be tudtam annak. Ez a memória tesztes future párszor rám hozta a frászt mert addig én ezt hibának gondoltam még Gábor mondta nem az. Megjelent a nexus videó és onnantól kezdődtek a bajok... Beszélgettem Gáborral, hogy mi legyen lehet nem kéne frissíteni mert jól megy meg kéne várni mit reagálnak rá (ekkor még nem tudtam hogy már 1 hete kint volt a 3.25) láttam itt pár ember írta nem volt baj vele és végül úgy döntöttem frissítem. Annyit érdemes tudni én be tudom vonzani ezeket a dolgokat szoktunk is poénkodni ha nálam megy valami hetekig akkor arra kb élettartam garit is lehet adni. Szóval frissítve lett és onnan jöttek az anomáliák, ugyan úgy mentek a folyamatok mint az első frissítésénél de már az expot alig akarta el fogadni szokásosnál lassabb jóval lassabb bootolás. Vissza a soc 1.2 és aztán a többi érték, tesztek stabilak voltak semmit nem mutatott az első expo állítás óta, odáig hogy ki nem kapcsoltam. Másnap reggel nem akart bootolni le ment a teszt neki és semmi, reseteltem kb 5 perc után és be töltött, itt még úgy voltam vele hogy oké ez fura volt de megy, aztán délután ugyan így indult a gép. Az anomália: teljesenen friss indításnál le megy a teszt és bootnál megállt, viszont ha reseteltem be töltött utána mindent, de ha tejesen lekapcsolás áramtalanítás után indítani akartam akkor teszt után nincs boot, ekkor mondta Gábor hogy van erről leírás hátha változott a boot beállítás, mint kiderült valóban ez történt loopba került a gép. Be állítottam utána neki az azonos értékeket mcr powerdown disabled és jó lett, le lett akkor még tesztelve legalább 3x teljesen kikapcsoltam úgy is jó volt, már fel lélegzetem aztán Gábor még este írt majd várjam ki reggel mi lesz, hát az lett az utolsó reggele... Akármi lett utána tesztelve szokásos körök tényleg akármi fél napig ugyan az jött ki asrock lapon megvan a teszt és zöld bootnál nincs tovább. Tegnap tudtuk Gábornál tesztelni amit már fentebb említett asus lapnál meg fehér vga jelzésnél akadt meg. Ott lett egy teória mivel a ram+cpu teszt folyamat lement mindenhol így arra jutottunk lehet a beépített vga döglött meg benne (nem tudom ez nekem már magas és sok is volt akkor) olvasgattam 2 napot redditet meg fórumokat voltak hasonló tünetek mint nálam ezzel a biossal valakinél sikerül helyre hozni van akinél nem. Egy biztos ez a cpu nem működik ahogy írta Gábor ki lett próbálva ugyan az volt a jelzés 2 asus lapon. Értékei rendben voltak felületi sérülés sehol nincs. Most rögtönöznöm kellett ugyanis szükség lenne a gépre és nem tudom meddig fog a gariztatás tartani de én nem várom azt ki, láttam valaki írta ha tényleg nem megy lehet hamarabb lesz belőle valami, őszintén lehet, de én nem bízok ebben volt már anno ddr4es komolyabb tridentz ram amit 4x kellett vissza küldeni a gyártóhoz és a 4. abba a hónapba jött le a szalagról de mégis memória hibás volt. Szóval nem fogok erre várni. Most komolyan gondolkodom rajta hogy inkább marad a 7800x3d és majd ha ez a mizéria megoldódik akkor lesz váltás. Igaz most lett egy jobb lap hozzá, de ez egy kivételes eset, hogy meg tudtam lépni ezt hogy veszek addig mást és így is eléggé frusztráló a dolog. Mielőtt valaki mondaná hogy nem asrockot kellett volna venni... Ezek a napok után ezt nem szeretném hallgatni, minden be lett állítva hogy el legyen ez kerülve sajnos így is ez lett belőle. Ettől függetlenül én se ajánlanám már és én is el fogom kerülni egy időre biztos, kezdve az egyáltalán nem felhasználó barát biosával és a beállításaivak illetve frissítéseivel, természetesen saját vélemény. -
tlac
nagyúr
válasz
DroiDMester #7361 üzenetére
-
iceQ!
addikt
Sziasztok,
Asusnál BIOST frissítettem ,de a 3208-at nem tettem fel, hanem most a legfrissebbet ami 3222. Benne van az előző frissítés is ugye?
-
Május 13.án teszteltem már, és azóta már jött még 2 frissebb bios
-
kikinda2
tag
-
tlac
nagyúr
válasz
DroiDMester #7358 üzenetére
én egyiknél sem látok még most sem friss agesa-s biost (1.2.0.3d)
-
-
tlac
nagyúr
válasz
parandroid #7347 üzenetére
Jó lenne, ha végre kiderülne, hogy pontosan mitől van, és ebben az AMD is kicsit aktívabban részt vehetne.
valószínűleg részt vett benne az amd is, ezt arra alapozom, hogy asrock-nál jött ki elsőként friss bios új agesa-val
-
SzlobiG
félisten
Neem, teljesen stabil volt Márciusba be lett állítva és azóta használva volt, a gondok kb 1-2 hete kezdődtek, de még azok se voltak vészesek, itt a co-t arra értem hogy lehet bizonyos alkalmazásokban az okozta a problémát.
Többet is várt vele mint 5-10 perc, tehát nem a memória teszt lefutással volt a gond. Full bios beállítással. Meg ugye az én konfigomban is teszteltük, sőt tegnap egy zsír új Asus B850 Rog Strix lappal is, és ugyanaz a gond mint nálam a fehér led világít és nincs boot, az én CPU-al meg megy.
Hát igen most a probléma az, hogy valszeg hetekbe fog kerülni mire a best byte kicseréli a CPU-t, és abba az Asrock lapba már bele se tesszük, így lett véve egy új rog, na meg addig egy 7800X3D, mire a gari lezajlik.
-
Személy szerint most már én sem ajánlom. Ahogy az Asrock ezt kezelte és kezeli, az nálam nem fér bele a "korrekt" kategoriába sehol sem.
A topikösszefoglaló az polkorrekt módon van összeállítva és ott marad is a semleges szöveg a sok Asrock alaplapban történt procihalálról, és mindig meg is említem, hogy ez még az Asrock alaplapnál is egy alacsony százalék (1% alá taksálom).
De ez cseppet nem vígasztalja a tulajokat, akiknek át kell esniük az egész "mi a franc történik a pécémmel", "baszki lehet meghalt a procim" és még utána a több hetes csereprocedúrán is.
-
válasz
deathcrow42 #7352 üzenetére
Jah, hat Jinxed it
Tudom, nem vicces, a kollegat krvara sajnalom, de en ezen fiasko utan ami naluk megy tuti nem hasznalnek Ryzen5-os szeriahoz Asrock lapot
-
-
válasz
deathcrow42 #7349 üzenetére
Miert is? Az eddigi hibaleirasok alapjan az esetek 99%-ban ez volt a helyzet, nyugodtan nyalazd vegig a Reddit thread/eket ezzel kapcsolatban
-
-
Úgy értettem, hogy az Asrockon belül az 1% vagy azalatti CPU failure ráta van, míg a többieknél gyakorlatilag 0, Asusnál picit több, mint nulla.
Ami szlobig ismerősénél történt... ott csak tippelek, de saccra már olyan magas feszekkel tudott csak indulni a proci, és degradálódott, hogy a bios update betette neki a kaput. Mondjuk az anomáliák előtte se sok jót sejtettek
-
parandroid
félisten
válasz
deathcrow42 #7344 üzenetére
Én is ettől mennék a falnak, hogy nem indul, ez nem működik, az nem működik, akkor kitezstelni, másik lap, mindent szétrobbantani, másik gépet is, ott is megnézni, utána napokig/hetekig nincs géped, aztán összerakni, és akkor mi legyen a lappal, mert nyilván ezek után azt sem szívesen tartod meg… Ordas nagy szívás ez, akárhonnét nézzük.
És aki ebbe belefut, az életben nem vesz többet asrock lapot, és ajánlani sem fogja sehol, sőt… Vicces, de én eddig is viszolyogtam az asrocktól, az ajánlós topikban is le szoktam írni, hogy biztos jók, meg rengetegen használják, de nekem az, hogy olcsó, meg néha belenyúlnak egy jó szériába, az nem a stabil minőségbiztosítás biztosítéka. Sőt. Az, hogy mernek kísérletezni, és néha olcsón igen jó cuccokat is össze tudnak dobni, az pont ilyen eseteket eredményezhet, mint a mostani fiaskó. És akkor itt tegyük hozzá, hogy még mindig lehet, hogy nem is az ő saruk, mert elvileg mindnennek mennie kéke, csak valami fura anomália, és együttállás okozza a proci/lap/szoftver között.
Jó lenne, ha végre kiderülne, hogy pontosan mitől van, és ebben az AMD is kicsit aktívabban részt vehetne.
p
-
válasz
Nem a lapok halnak, hanem a cpu-k a lapokban, igy az Asrock lapok 1% koruli failure rate-je nem sokat szamit ebbol a szempontbol
Ami itt ugye a lenyeg, az a CPU failure-ok extrem modon aranytalan felulreprezentaltsaga az Asrock lapok eseten...
-
omfgk
veterán
válasz
Persze ,hogy 1%, hiszen nem a lap döglik meg, hanem a lap öli meg a procit.
-
-
SzlobiG
félisten
Sziasztok.
Volt már itt valaki akinek meghalt a 9800X3D?
Ha nem, akkor megvan az első, ugyanis ismimnek megadta magát.
Asrock b850 pro rs lapban használta, pbo+co, expo beállításokkal. Márciusi vásárlás, voltak anomáliák, ilyen gép ujraindulas meg hasonlóak, ami simán lehet a co végett is, de gondolta felrakja a legújabb biost, ha már van ez a probléma az Asrocknál, na az volt a vég... Sima expo beállítás megy minden, de hosszabb állás után nem bootolt a gép, mindig cmos reset kellett neki, ez ment kb két napig, majd utána már ez sem segített egyáltalán nem bootolt.
Kipróbáltuk másik kettő lappal is ugyanígy nem bootol, az egyik az én rendszeremben volt, a led nálam vga hibát mutat érdekes módon, mert vga nincs is a gépbe.
Szóval most megy vissza a cpu a boltnak ahol véve lett, aztán várjuk a fejleményeket, semmiféle külsérelmi nyom nincs a cpu-n még paszta se került a nyák alá.
-
-
Zsohi
őstag
válasz
DroiDMester #7338 üzenetére
GDM nélkül ez nem gyenge! A tPHYRDL 35-35?
-
válasz
hackeeeee #7311 üzenetére
na nehogy aszidd hogy ezek valami csúcs RAM-ok!
belépő G.SKILL kategória G.SKILL Ripjaws M5
TM5 Universal-al jobban meglehet kergetni őket mint az Y-al, de ígyis csak ~40.fokig hevültek!
-
Valószínűleg így van, különben nem egyik pillanatról a másikra halna meg, hanem egyre instabilabb lenne, és kb. mindenkinek egyik pillanatról a másikra történt eddig.
Amúgy ahhoz képest mennyire túl van itt aggódva a téma, még senkinek sem halt meg CPU-ja a topikban, pedig nem kevés ASRock-os van itt sem azért (nekem pl. rögtön 2, napi használatban
)
-
tlac
nagyúr
hát ha egyáltalán tudják a mérnökeik, hogy mi a probléma
azért nem lehet egyszerű eset vizsgálni, mivel a problémás procit és lapot is meg kellene együtt nézni és nem tudom, hogy mennyire juthatnak el hozzájuk egyben
redditen kívül nem annyira téma máshol, így lehet semmit nem éreznek az eladásokból
-
kikinda2
tag
ASROCK X870 Steel Legend WiFi alaplap Ryzen 9 9900x processzorral, a következő beállításokkal kitűnően működik:
PBO : Advanced
CPU OC: Plusz 100 MHz
TDP: Motherboard
Thermal limit: 85C
CO: all core minus 30
Ram: EXPO Competitive
PBO Curve - minden alacsony hőfoknál +10
- minden közepes hőfoknál +5
- minden magas hőfoknál auto
Így teljes terhelésnél megeszi ugyan a 200-210 Wattot, de épphogy eléri a Temp limitet. -
-
hackeeeee
Jómunkásember
-
Nyilván a gyengébben sikerült példányok halnak először, a jobban sikerülteknek meg mondjuk "csak" feleződik az élettartamuk.
Nem tudok mást mondani, mit már korábban leírtakat, milisec-es spike-októl, nem constans overload-októl nem igen lesz szilícium esetén over time extra degradation.Természetesen, te gondolhatod azt, hogy az összes Asrock lapban járatott proci élettartam "feleződött", attól még a fizika törvényei alapján ez kb 99%, hogy nem igaz.
-
gejala
őstag
Azért azt nem hiszem, hogy ennyire random lenne a dolog, hogy összerakás után nem csinál semmi veszélyeset a lap, csak 1 óra és 3 hónap időintervallumban valamikor jön egy tüske és akkor hirtelen halál.
Ezek a procik konstans relatíve magas feszt kaptak (de még papíron biztonságos tartományban), ahonnan még felfelé tüskéztek veszélyes tartományba. Aztán bírják, ameddig bírják. Nyilván a gyengébben sikerült példányok halnak először, a jobban sikerülteknek meg mondjuk "csak" feleződik az élettartamuk. -
Nope, egészen addig nem kapott olyan tüskét, ami elvinné, nem arról van szó, hogy egészen addig bírta azt a kiugró spike-ot.
Milisec-es spike-októl nem igen van degradation, mondom, ez nem oxidációs issue, nem konstant overload, itt nem igen lesz degardáció, eléggé bináris a dolog, a proci vagy megy, vagy halott. gondolj úgy rá mint egy biztosítékra, vagy kiégett, vagy nem.
-
gejala
őstag
De nem az első tüskébe halnak bele, mert van, amelyik hónapokig elvan. Gondolom az első x alkalmat még bírta a proci, aztán a következőt már nem. Szóval ami már fél éve megy, az lehet, hogy majd x hónap múlva hal bele egy tüskébe. És ha lesz is teljesen javított bios, azt egyrészt nem fogja mindenki feltenni, másrészt ki tudja, hogy az eddigi feszingadozások hogyan hatottak a procikra. Lehet, hogy nem degradáció miatti crashek lesznek, hanem mondjuk tíz év élettartam helyett gari lejárta után egy hónappal magától meghal.
-
válasz
hackeeeee #7321 üzenetére
Inkább bő fél éve van csak 9800X3D. November 10.-én rendeltem, és az már pár nappal a megjelenés után volt
Abban a pár hónapban a 250 ezres 9800X3D az olcsónak is számított, még a 7800X3D is 200k körül ment.
És azóta nem MSI, Gigabyte, hanem kis részben Asus, és nagy részben Asrockról beszélünk, ha procihalálról van szó. Emlékszem az elején még volt vita arról is, hogy az Asrock milyen népszerű, reeeengeteg alaplapot elad, és hogy emiatt van főleg Asrock procihalál… -
hackeeeee
Jómunkásember
Egy kis 6000/6200/6400-as sebesség tapasztalat.
6400, úgy h FCLK 2200,-6000 úgy, hogy fclk 2000 között aida sebességek között cirka ~10% különbség van..6400-6200 között, úgy hogy az fclk 2200 kb. 1-3%, talán 5%, de ebben már benne van a mérési hiba is.
-
gejala
őstag
válasz
deathcrow42 #7318 üzenetére
Én arra vagyok kíváncsi, hogy mi lesz a még működő procikkal. A jobb példányok lehet, hogy tovább bírják az agresszív feszt, de kérdés, hogy ez mennyire rövidíti meg az élettartamukat. Ciki lesz, ha ezek a példányok majd a garancia lejárta után halnak meg. Raptor Lake procik is elvoltak egy darabig, aztán egyre több lett a crash meg boothiba.
-
A.) Az Asrock igazából egy plussz QA kört csinál, és pár hónap alatt kiszórja az összes rosszabb 9000-s amd processzort, de főleg a rosszabbakat. Az AMD ezekből tanul, és idővel beleépíti a következő agesa updatekbe + gyártás során elvégzendő tesztekbe.
B.) Az Asrock kissé nagyon agresszíven minmaxolja a PBO-t, és az olyan szintű degradációt okozhat a gyengébb eresztésű AMD procikon, hogy azok hónapokon belül elhalnak. Egyes esetekben órák alatt. 3.25 bios visszavett ebből.
C.) Mind a kettő, és még van valami plussz is, ami miatt döglenek a procik. Ehhez nagyjából 1-2 hónap kell, hogy kiderüljön jelentősen csökken-e a procihalálozás, vagy lesz még valami ok.
-
Rewmac
aktív tag
Én is így vagyok vele, bár egy időben az ASUS-tól is féltem, de az tán ennyire nem volt vészes, de lehet csak az idő szépítette meg. Nekem az a furcsa, hogy aktív reddit használók még "vígan" veszik az ASRock lapokat a procihoz vagy fordítva.
Elképesztő, hogy nem tudták megoldani. Nem volt amúgy nekik valami elnézésük az egyik AMD kártyával is valami volt, hogy szar volt a hűtésük, de lehet rosszul emlékszem.
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
DroiDMester #7314 üzenetére
Gyáj, pedig ez az OCF hasonlóan babán néz ki mint az Intel-es..
-
omfgk
veterán
válasz
deathcrow42 #7306 üzenetére
Hát nálam most az Asrock eljátszotta az esélyét. Szimplán azért mert január végén kezdték a listát összeírni reddit-en a döglött lapokról.
Tehát legalább 4 hónapja nem sikerült az Asrocknak összeszednie magát.
Esetleg át kéne állniuk a robotporszívókra.Pedig tényleg nincs rossz árazásuk. És már kezdtem elfelejteni ,hogy 2 generációval ezelőtt milyen szinten spórolták szét a vrm hűtéseiket.
-
Van ilyen lap nem is 1.
vagy
Meg lehet van pár mATX lap is amin csak 2 ram slot van szóval azok is olyanok, nameg ott vannak az ITX.ek, azok is mind olyanok.
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
DroiDMester #7310 üzenetére
Illleve Nálad a TRRDS/TRRDL jóval lazább, de ez is csak egy tipp. De persze valszeg szellősebb is, és hűvsebb is van.
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
DroiDMester #7310 üzenetére
Akkor ez csak ennyivel rosszabb, ami mondjuk nem lenne meglepő, mert ez egy belépő ram.
Meg itt tényleg meleg van most..
Az iteráció hossza nem hiszem hogy befolyásol bármit is.
-
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
DroiDMester #7290 üzenetére
Sanszosan a szokásos bordás anomália, legalábbis szerintem.
Valamilyen szinten kapnak levegőt a D15-ről, de így azért melegebb van ott.
Ill azért is mondtam, h meleg van itthon.
-
Zsohi
őstag
Amugy en mar csak azt nem ertem, hogy ha az eredeti AMD altal meghatarozott PBO limiteket is nagyon nehez meghaladni sub zero hutes nelkul, akkor most ha ezeket a limiteket kitoljuk a vilag vegeig akkor az min valtoztat?
Ha pedig a gyari AMD ertekeken is megpusztulnak akkor mas alaplapok mellett miert nem jelentkeznek ezek a gondok olyan mertekben, mint az Asrock deszkakban. Folleg, hogy szerintem Asus lapokbol sokkal tobbet adhatnak el.
-
parandroid
félisten
válasz
MiciPaci #7293 üzenetére
Ha csak 2 modullal nem megy az a1+b1, az nem bug, hanem feature. Ha 2 modulod van, azokat az A2+B2-be kell dugni. Ha minden slotba dugsz modult, és úgy sem megy az a 2, akkor hibás. De Zsohi részletesebben leírta. Amúgy még az alaplapon, a RAM slotok mellett is mutatja a kis ábra…
p
-
Az Asrock alaplapok specben tök jók, meg árban is korrektek, csak ha van a kitétel, hogy 9000-s/9800X3D procival pár százalék eséllyel elfüstöl a proci, máris sokkal kevésbé vonzó opció.
És akkor most ez a szerencsétlenkedés is a bios update-vel. Esküszöm ez már lassan az a szint, mint az Intel 14. Genes degradációs problémája - csak most Asrock only.
-
tlac
nagyúr
válasz
deathcrow42 #7303 üzenetére
én egyet láttam, akinek pár óra után meghalt egy 9950x3d-je
viszont ő eleve egy friss 3.25-ös gépbe tette [link]a többiek meg már a korábbi biosokkal is használták a gépet
-
válasz
deathcrow42 #7303 üzenetére
Ez hatalmas arcvesztés lesz nekik. Pláne annak fényében, hogy már 2x kommunikálták, hogy most már aztán fixen fixed minden is.
De Steve a videójában már az interjú előtt és után is szkeptikus volt annak kapcsán, hogy valóban fixálva lett mert azerinte nem (csak) bios probléma.Anno nagyon sokat rágódtam miért is nem a Nova lett fele annyiért mint amennyiért a Herot vettem, de igy utólag már jó döntésnek gondolom.
-
Ránéztem az Asrock redditre, 3.25 biosszal is halnak a 9800X3D procik (3-t biztos láttam most a főoldalon) és még bejött bootup issue is expo rammal.
Lassan ott vagyok, hogy ha valakinek Asrock alaplapja van és legfrissebb biossal nem megy az expo rendesen: ha teheti cserélje le. Nem éri meg ezt a bizonytalanságot. -
tlac
nagyúr
válasz
deathcrow42 #7301 üzenetére
áh, egyelőre ezekhez kicsit félek hozzányúlni, nem bízok az asrock-ban
fura dolgokat látok benne
-ha nem használok expo-t és csak 5600-on megy a ram, az uclk-t 1400-ra állítja auto módban
-1,2v-ot ad a soc-nak, szintén expo nélkül 5600-on, de megnéztem, 4800-on ismost csak ezeket korrigáltam némileg:
1,15v soc
2800 uclk -
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Intel Core i7-14700K 20-Core 3.4GHz LGA1700 (33M Cache, up to 5.60 GHz) Processzor! BeszámítOK
- Intel Core i9-11900KF 3.5GHz LGA1200 (16M Cache, up to 5.30 GHz) Processzor!
- AMD Ryzen 5 8400F - Új, 3 év garancia - Eladó!
- AMD Ryzen 9 7950X3D 16-Core 4.2GHz (128MB Cache, Up to 5.7 GHz) AM5 Box Processzor!
- ELKELT! FOXRA VÁR!!Intel i5 10400F 2,9Ghz LGA1200 GARANCIA
- RÉSZLETRE , Bankmentes , kamatmentes Asus Rog Zephyrus G16
- Bomba ár! Lenovo X1 Carbon G6: i7-8G I 16GB I 256-512 SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 2nd - i7-7G I 8GB I 256SSD I 14" WQHD Sérült I W11 I CAM I Garancia!
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1080Ti 11GB Rampage SHIVA Chieftec 700W
- 0% THM részletfizetés, beszámítás! Gamer PC, notebook, konzol, Apple termék, hardver KAMATMENTESEN!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged