Hirdetés
- Szénszál és réz találkozik az Inno3D egyslotos RTX VGA-in
- Vezetékmentes és kompakt gaming klaviatúra a Cherry Xtrfy védjegyével
- Cserélhető filtereket biztosít az Elgato legfrissebb, 4K-s webkamerája
- A YouTube-ot is betiltják a gyereknél az ausztrálok
- Gyilkosságban és öncsonkításban akart segíteni a ChatGPT
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
PROHARDVER!
AMD AM5 Platform - Zen 5 processzorcsalád - Ryzen 9xx0(X/X3D) széria
A Zen 4 (Ryzen 7xx0) topic [erre található]!
Új hozzászólás Aktív témák
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
Ace Ventura #4899 üzenetére
AMD Eco mode, 105W, erre állítsd.
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
Ace Ventura #4897 üzenetére
A hőfok és az órajel alapján az itx-ben 65w eco móddal megy, a másikban pedig 105w vagy ctdp 105w, vagy kikapcsolt limittel.
PBO-ban szokott rá lenni opció.. Asrock-ban nem tudom a menü neveket.
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
Ace Ventura #4895 üzenetére
65W vs 105w? Főkokokból, adatokból nézve gyanús.
-
Ace Ventura
addikt
Sziasztok!
Van 2 lapom. Egy Msi x870 tomahawk, és egy Asrock B850i lighning.
A proci egy 9600x
A lapokon alap beállításokat használok, csak az expo 6000 mhz van beállítva a ramoknak. Minden más alap.
Miért van az, hogy a B850i lap nem hajtja meg tljes gőzzel a procit?
A hőmérséklet a tomával megvan 90-95 fokon, és boostol a proci 5400mhz-re, míg a B850i 65-67 fokon tartaj, és 5000 Mhz-ig boostol.
Cinebench R23 eredményei a B850i lappal 2000 ponttal le van maradva a tomához képest.
A B850i lapon a gyengébb vrm számítana ennyire, vagy valami nem engedi a teljes kihasználtságot? Mindkét lapon a legfrissebb bios van. Korábbi verzióknál is ez volt a helyzet.
Köszönöm! -
válasz
DroiDMester #4882 üzenetére
TM5 is hibátlan 1,1.V-os SOC-val
-
X2N
őstag
Az a baj hogy nem sokan tuningoltak eddig 48GB-os DR Samsung B die-t, gondolom nem véletlenül.
Ahogy 64GB-os kiteket se.
Ha megy nekem 5600-5800MHz-en ennél kicsit jobb időzítésekkel nekem már jó. Ennyit megér 96GB ram.Az előző 32GB-os Patriot Viper 6200 kit meg megy majd apróra, azt 4800MHz Jedec-en használltam mert nem lehetett beállítani a régi(1éves)biossal. Most az új bios már jobb, úgy viselkedik ahogy elvárnám, boot is gyors, 256GB is támogatva van, csak nincs még memória bele.
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
hackeeeee #4886 üzenetére
Nu, sztem ez így jónak mondható, cirka 1 óráig hagyom, aztán marad a használat. Köszi a tippet.
Illetve Sefi fórumtárs adott egy tippet, azt állítottam, és eddig jó. Korábbi setup-nál már próbáltam ezt, nem ment.
A holnapi móka az lesz h le tudom-e vinni a SOC-ot 1.3V alá.. Utána jön a ram fesz, de sztem az ennyi lesz.
-
X2N
őstag
válasz
deathcrow42 #4887 üzenetére
G.SKILL Flare X5 96GB (2x48GB) DDR5 5200MHz F5-5200J4040A48GX2-FX5
Stock EXPO profil így néz ki: -
-
hackeeeee
Jómunkásember
Mivel nem szoktam játékon belül méregetni így nem tudok játék bench-et mutatni
Ha kitesztelem, és jónak tűnik akkor ram fesszel elindulok lefelé, illetve a soc-al.. aztán meglátjuk meddig megy le.. Ez merő kíváncsiság most semmi több. De ha stabil lesz, így hagyom.
ps: 47 percnél jár.
-
X2N
őstag
válasz
DroiDMester #4884 üzenetére
A tied single rank, az nem ugyanaz mint a dual. Ez 83eFt, nem 130eFt mint a hynix ramos.
-
-
X2N
őstag
Zentimings-es stabil tuningos képet időzítésekkel találok valahol 96GB B-die dual rank Samsung-ról? Van overclockers oldalon valami táblázat vagy ilyesmi?
Eddig 2db Hynix-ramosat találtam, de engem az érdekelne hogy a garbage bin 5200 CL40-ből mit lehet kihozni.
Most 5600 CL40-en megy 1.2VSOC, 1.25VDD fesszel, OCCT memteszt leutott rajta, viszont a hőmérséklet felment 56 ok környékére így tettem fölé egy AM5 hűtőventit, ezzel nem megy 43 fok fölé.
6000MHz-en elhasalt eddig 1.25V SOC(1.3V-on nem hajtanám ez teljesen felejtős), 1.25-1.4V VDD mem mellett. Még egy kört majd futok vele hátha alacsonyabb feszültséggel működik.
Buildzoid egyik videójában említette hogy nem igazán lehet 1.35V fölött se semmi értelmes időzítést kihozni belőle. -
-
válasz
DroiDMester #4869 üzenetére
A legolcsóbb atx b650 lapot veszem . Tuning nem lesz azaz x3d-vel eleve korlátozott.
Asrocknak meg olcsóbbak kellene lennie a felső kategóriában is. Az taichi x299-es használtan vettem régen 63eft-ért, ma abból alig lehet normális lapot kapni. Asust is vettem volna, mondjuk egy sage-t de az 2x annyiba volt. Eddig régen úgy volt hogy Asrock az árával hódított.
Bár hozzáteszem számomra gáz hogy nem integrálta AMD a vrm-et a prociba. X299 VRM vígan ment 500w-al mai viszonylatban kicsi bordával 60 fokon. A proci közvetlenül 1.8-2.1v-ot kapott és maga rendezte el abból a feszeit. Így elég volt egy messze egyszerűbb vrm ami aztán hűtve akár 1000w-ot is tudott. Ma meg beteg bonyolult vrm kell a negyedéhez...
Ma bonyolult hulladékot gyártanak ilyen téren, 500w-al ryzen egy füstfelhő lenne, skylake meg lazán viszi. -
X2N
őstag
válasz
DroiDMester #4869 üzenetére
22+fázis, 110A, 2x8 pin->250W processzor
Közben 6-8 bika fázis meg egy normálisan hűtöt vrm(hűtőbordával és heatpipe-al(nem színre fújt feliratozott alu tömmbel
)) untig elég lenne mindenre.
ASrock-nak a Taichi Lite vonalja tetszik csak az is kicsit túl van feleslegesen tervezve.
Nekem AM4 X370 Taichm volt, ott mit össze szenvedtek a biosokkal istenem.Valahol nagyon el lettek k..va a dolgok az évek alatt.
A másik dolog amit nem értek hogy miért nem lehet elhagyni már a hátlapi IO-t, és egy bővítőkártyára rátenni az összes USB/AUDIO/LAN csatlakozót IC-kel együtt, hogy te dönthesd el hova szeretnéd tenni(és mennyi IO-ra, USB-re van szükséged), hogy több hely legyen az alaplapon azon a részen VRM/memória slotnak. Így nem lenne gons pl az se ha mondjuk egy gyárilag hibás ethernet ic került a bővítőkártyára mert az könnyen cserélhető, nem úgy mint a komplett alaplap. -
válasz
MasterDeeJay #4853 üzenetére
Nem minden a VRM, kell még hozzá sok más is hogy jó legyen egy lap!
volt sok ASRock lapom, jelenleg is van egy TAICHI OCF Z890
hiába a 25.fázisú 110Amperes SPS
egy ASUS STRIX Z890-E.t váltott az OCF(kb árban is azonosak ~250.e tehát nem alsó kategória az ASRock nál asusnál csak közép kategória az említett STRIX-E), de a STRIX-hez képest ez olyan mindha egy M7.es BMW-t hasonlítanák egy SUZUKI SWIFT-hez, egy semmit sem érő játék lap ahoz képest az OCF, az OCF alig nehezebb mint 1.kiló a STRIX meg 2.kiló felett volt pedig VRM terén kb 1:1.be ugyan az a 2lap, az ASUS on olyan hűtés volt hogy 2.db OCF-en nincs annyi hűtőborda meg hőcső!
Ha vissza keresel itt, énis ASRock-ot akartam venni NOVA-t, de a tömeges égések végett inkább lemondtam róla!
pedig a NOVA egy baromi jó lap lenne,
volt Z790.NOVA-m is, nagyon szerettem és baromi jó lap volt
De ahogy mondtam mindenhol meglátszik rajtuk a spórolás, hiába jók papír szerint a paraméterek, BIOS-ban is nagyon le vannak maradva egy ASUS/MSI hez nézve!
-
hackeeeee
Jómunkásember
Hát, nem tudom.
Lehet a cpu is.. A ramot CL34-ig próbáltam, gyárilag 6400CL34 lenne CL30 6400-on megy minden.
SOC-nak nem adtam többet, 1.27-ig próbáltam, bios szinten az már ~1.3V.. lehet beállított 1.3-mal menne, nem próbáltam. IMC-nek is adtam kicsit többet, az sem segített.
-
Mondjuk ez inkább a kezdeti új lapoknál gond. Mikrokódot kézzel szoktam updatelni, bár AMD-nél még nem csináltam.
Volt eddig is minden gyártónál olyan tapasztalatom hogy nem volt friss bios és kézzel kellett belerakni a dolgokat.Zsohi
Nem egy nagyobb gyártónál is vannak ilyenek. Supermicro lapon is jellemző hogy a fullos verzió beállításai bentmaradnak a low end lapokon amik rá sincsenek forraszva. Engem mondjuk nem zavar addig amíg hibát nem okoz. -
X2N
őstag
válasz
MasterDeeJay #4853 üzenetére
Ez mind szép és jó csak vannak sokkal fontosabb dolgok is mint a VRM, pl a bios. Asrock-nál sokszor hónapokkal később készülnek el a biosok mint a többi gyártónál, pedig egyszerűbb bios-uk van mégse olyan jó.
-
válasz
DroiDMester #4846 üzenetére
Szeretem alátámasztani a dolgokat így összehasonlítottam a legolcsóbb ATX Asrock lapot B650-esben egy drágább Asus lappal. Persze csak a VRM-et kezdetnek.
AsrockB650 PG
Lightning
VCore: Renesas ISL99360 (60A)
SoC: ISL99360 (60A)
Misc: ISL99360 (60A)"ROG STRIX
B650-A WIFI"
VCore: A&O AOZ5317NQI (60A)
SoC: AOZ5317NQI (60A)
Misc: MaxLinear MXL7630S (30A)
Ha csak a VRM-et nézem akkor jobb minőségű mint az Asus ROG-on lévő. Persze nem mentem bele hogy kondik milyenek illetve hogy milyen más dolgok vannak még.
Ebben az esetben szerintem jól választottam. -
válasz
Azért ez így nem mondanám. Pontosabban kellene valami statiszika ami alá is támasztja.
Hozzáteszem a nagyon korai Asrock lapok a trágya kategóriát képviselték...20 évvel ezelőtt.
Nálam mai napig működnek a régi 20 év körüli hibrid lapjaik, nem is egy.
Z77 Extreme4 4790K 4.6ghz ramok meg 2600-on jól ment. Több Asrock low end 1150-1151-es is ment a cégnél. X299 Taichi jó volt leszámítva a túlfeszeléseit. Meg ugye az XE verzió eleve a legjobb lap volt x299-esekből. (bár hozzáteszem x299 botrányosan indult lapok terén és sok gyártó javította a hibákat)
Supportjukkal egyszer volt dolgom, nekem írtak egyedi biost az igényeimmel szóval az sem mondanám rossznak.
Garanciás tapasztalatom nincs mert nagyrészt használt lapjaim voltak.
Hogy a mostani lapokkal mi a helyzet azt nem tudom, jó lenne látni egy statisztikát mert így ezt nehéz kijelenteni hogy rossz lenne.
Ha meglesz a B650 PG akkor beszámolok róla hogy milyen VRM, milyen kondik milyen megoldások vannak rajta.Ja bár lehet volt már de összeszedve elég sok infó excelbe:
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1NQHkDEcgDPm34Mns3C93K6SJoBnua-x9O-y_6hv8sPs/edit?gid=454171143#gid=454171143
(B650 van kiválasztva de alul választhatóak a munkalapoknál melyik chipset legyen) -
Ribi
nagyúr
válasz
Megbízzhatóság szempontjából viszont elég sokszor túlszárnyalta szerencsétlen ASUS-t, szóval lehet szídni őket, de pont ne ezek miatt.
-
válasz
Nekem ez az első ASRock alaplapom, de érzésre és fogásra, bőven megüti az előző Gigabyte X570 Aorus Master lapom szintjét, ami a csúcs X570 volt anno
de amúgy ja, simán lehet, hogy a nem látható dolgokon spórolnak.
-
Valószínűleg az is rátehet erre az egészre, hogy az ASRock nem éppen arról híres hogy minőségi alkatrészekből építkezik, és MINDENHOL AHOL LEHET a legolcsóbb leg gyengébb alkatrészeket használja.
Sajnos a CSÚCSKATEGÓRIÁS AQUA/TAICHI lapjai is csak egy középkategóriás MSI/ASUS legalja szinten vannak, árban viszont nem ezt tükrözik mert közel annyiért adják mint egy csúcs msi/asus.
-
hackeeeee
Jómunkásember
-
válasz
MasterDeeJay #4830 üzenetére
Az az érdekes még, hogy a listában a legtöbb elhasalt lap/cpu kombó 1-2-3 hétig bírta, csak 1-2 van ami 1 hónap vagy több után halt meg. Hogy ez miért van, az rejtély (talán rossz foglalat batch? úgy tűnik, hogy vagy hamar meghal, vagy nem hal meg), de nálam november 10 óta stabil minden, Nova + 9800X3D, napi 16-24 órában, gyakorlatilag kivétel nélkül minden nap (most pl. úgy adódott, hogy éjszaka is végig ment a gép).
Még a BIOS-t sem frissítettem, 3.10 van fent, annyira stabil minden, hogy nem látom értelmét, hacsak nem jelentik be, hogy hoppá, BIOS gond volt, frissítse mindenki azonnal...
Plusz a tény, hogy más gyártónál is történtek halálozások, azt sugallja, hogy nem ASRock specifikus a probléma, de valamiért itt jön elő gyakrabban. ASUS a másik, akinél viszonylag gyakori, egy másik gyűjtés szerint 60% ASRock, 25% ASUS... -
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
deathcrow42 #4841 üzenetére
Próbáltam, nem megy.
Bár azt a 9600-al próbáltam még, de a ram nem bírja.. 6200-on megy C28-ban. Kb. ugyan ezt tudja.
-
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
deathcrow42 #4839 üzenetére
1,5v-n is elvan 50 fok körül a ram, nem vészes, annó tesztelgettem.
Ehhez a setup-hoz nem kér több feszt, ennyivel stabil..cruncher, r23, aida.. 2-3 óra min.. többet nem nyüstöltem.
6600-at a 9600-al 1,55V-ig próblátam, ott betöltött a win, de terhelni nem lehetett.
Bár látva ennél kicsit feszesebb TRFC-vel próbáltam most, lehet az volt a baj.
-
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
MasterDeeJay #4834 üzenetére
Hát nem tudom.. itt sztem egységesen szállít a foxconn.
Emlékeim szerint hivatalos kommunikáció továbbra sincs erről, csak annyi h javasolták h frissítsen mindenki bios-t, és ennyi.
Én azt gondolom hogy valami félrement az egyik agase-nal, és az okozta az anomáliát.
-
válasz
hackeeeee #4832 üzenetére
Foglalat alatt azt értem hogy Asrock bevásárolt valami rossz batcht amiből jutott pár gyártónak még de többségében Asrock kapta. Nem úgy globál minden foglalat rossz csak egy széria. (gondolom foxconn gyártja mai napig ezeket)
Persze ugyan úgy Asrock a hibás csak próbálok rájönni mi lehet a közös.
Érdemes lenne megnézni mely pinek a megsültek hátha abból ki lehet indulni mi is történik. Annyi biztos hogy a legfrissebb biost rakom rá egyből, talán azzal a legkevesebb az esély rá hogy gond legyen. Az zavar hogy sehol nincs konkrétum, írhatná Asrock hogy igen elcsesztük mert szétfeszeltünk valamit vagy igen elcsesztük mert gyári hibásak a lapok. Előbbi orvosolható biossal, utóbbi meg visszahívással.
Nem azzal van a bajom hogy sütik a procikat hanem hogy nem tudunk konkrétumot hogy miért is és hogy biztonsan van rá megoldás.
Asusnál is volt ilyen jópárszor, nekem még x99 időkben egy 2697v3-ast égetett le Asus lap, elöttem füstölt szó szerint. (google x99 killing cpus)
Szóval nem világvége ha elcseszik de csinálják meg és persze full garanciába. -
hackeeeee
Jómunkásember
Eddig 1.26V beállított SOC fesszel ment a cucc, most kíváncsiságból megpróbáltam, hogy meddig megy le.. 1.2V-n azonnal elhasalt, most 1.225V van beállítva (ez bios szerint 1.25V), így már ment 1 órát az aida 4 pipás..
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
Ha több lenne más gyártóéból a sz@r, szerintem ugyan úgy össze lenne már gyűjtve az is..
Lehet, hogy volt más gyártó által is, csak kanyarban sem ennyi, mint Asrock-ból..
Ha a foglalat lenne, akkor ugyan úgy mindenhonnan jönne tömegével..ha néznénk egy számot, teljes eladott AM5 foglalatos lapok számából, és h mennyi a hibás, sztem elenyésző..
Emel, de limitek közé van szorítva, a fogyasztás, és a fesz is, ami gyárilag megadott, hacsak nem módosítja, emeli a felhasználó.. Ergo ugyan úgy visszakanyarodunk a "UserError" oldalára.
Illetve ismételni tudom magam, amit egy biosfrissítés megold (elvileg) ott valszeg gyártói anomália van.. nincs mit ezen szépíteni. -
omfgk
veterán
válasz
Vagy az Asrock reddit-en gyűjtik, mert miért gyűjtenék őket a Gigabyte reddit-en?
Amikor felkerül hardware, pcmr alá, akkor ezek vannak továbblinkelve az asrock reddit felé. De már elég példát láttak az ott aktív userek ahhoz ,hogy csipőből tudják linkelni a megfelelő thread-et.
Annak kell örülni ,hogy még nem a hardware reddit alatt gyűlnek ezek. Na az jelzi majd ,hogy tömegével döglenek.
-
Ez a bejegyzés pont egy asrockos reddit topikban volt, logikus hogy több lesz az asrockról szóló hsz mint más márkáé.
Érdekelnének amúgy az eladások. Nem akarom semmilyen formában védeni az Asrockot és fent tartom azt hogy valamit túlfeszel a háttérben, de annyi bizonyos hogy nem csak Asrock probléma.
PBO lehet nem feszel de órajelet növel az meg hozhat magával dolgokat. Expo feszelhet és említettem hogy Asrock is szeretett feszelni az eddigi lapjaimnál.
Talán még lehet valami agresszív LLC?
Illetve gyanús még a foglalat, talán gyárihibás és rosszul érintkezik?
Csak találgatok.X2N
Valami leírás kellene mi a gyári fesz mindenre. X299-nél.is úgy kellett kézzel mindent belőni dokumentációk alapján. Vccio és vccsa is ment az egekbe miközben semmi köze nem volt skylakenél a tuninghoz.
Az is lehet hogy sok sok tényező együttesen befolyásolja a leégést. Azaz nem csak lap hanem proci, chipset, mikrokód, foglalat, vrm stb egyszerre. Külön minden gyártói specifikációnak megfelelnek de egybe meg katasztrófa. -
Grampy
aktív tag
Nekem január óta fut problémamentesen egy ASRock B650E Steel Legend + 9800X3D + 2x16GB G.Skill Flare X5 6000Mhz CL30 trió. Proci auto-n van, ramok EXPO-n. Viszont természetesen én is aggódom a proci miatt. Hogy tudnám fixálni a SOC-t, és milyen értékre érdemes?
-
omfgk
veterán
válasz
MasterDeeJay #4824 üzenetére
az ára miatt kedveltebb
Total found now potentially 72 dead 9800X3Ds, 56 on ASRock boards, 13 ASUS, 1 Gigabyte, 2 MSI. Also 8 other 9000 series CPU, all 8 on ASRock boards.
Jah, 3-szor annyi AM5 lapot ad el az Asrock, mint a többi 3 gyártó együttvéve.
Ezt egyébként már páran bedobták és azóta is várok egyetlen listát, ahol első az Asrock eladásban.
Félreértés ne essék, nem tragédia. Asus is túlélte. Aki akkor eleve fixálta a SOC feszt, annak nem lőtte túl az EXPO auto beállítás. Akkor is kb ilyen arányok voltak. Nagyrészt Asus lapokban, de voltak a többi gyártótól is példák.
Pár proci (főleg 7800X3D) kipurcant de jöttek a friss bios-ok és nem dőlt össze a világ.
Szóval most is friss bios és feszeket szépen nem a lapra bízni.De továbbra is szívesen látunk egy listát, ahol legalább morzsái látszanak ennek a mítoszokban is elmesélt Asrock eladásoknak.
Mert az Asus-nak legalább tényleg nagy eladásai vannak. -
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
MasterDeeJay #4824 üzenetére
A pbo alapbol nem feszel szet semmit mert nem tud. A fesz is (vid) egy meghatarozott ertek ami annal tobb alapbol nem lehet, csak ha a felhasznalo nem ad neki tobbet, akar plusz co vagy plusz offset, vagy barmi massal.
Nyilvan terhelestol fugg a fesz de egy szintnel akor sem megy tovabb, hacsak a user nem engedi.
Ha a bios valoban megoldja akkor a gyartonal volt valami gebasz..amit nem fogunk tudni soha sem h mi lehetett..
Mas gyartonal nem volt akkora meghibasodas..
-
válasz
DroiDMester #4818 üzenetére
Utánanéztem a dolgoknak asrock részről de ugyan úgy érinti a többi gyártót csak gondolom asrock az ára miatt kedveltebb (mert amúgy rohadt drágák a lapok szerintem)
https://www.reddit.com/r/ASRock/comments/1i5iy9a/update_and_summary_on_the_dead_9800x3ds/B650: 11 cases
B850: 19 cases
X670: 4 cases
X870: 38 casesAzon nem lennék meglepve ha bekapcsolt expo és pbo szétfeszeli a procit auto-n hagyva és az okoz valamit. Eddig is így volt a korábbi Asrock lapjaimnál. De majd kiderült. Én nem fogom auto-n hagyni ha esetleg kirpóbálom ezeket. A korábbi x299 taichi xe is eszement dolgokat állított be olyanra aminek nem is kellett volna fesz. (meg mondjuk XMP nekem soha nem is működött azon a lapon, csak a kézi beállítás) Simán degradáltatta volna a procit ha rajta múlik.
Hozzáteszem hogy ahogy intelnél is az XMP, itt is az Expo nem tartozik gari alá hivatalosan, más kérdés hogy szerintem kicserélik szó nélkül mert nem bizonyítható hogy az okozta. De ténylegesen bizonyítást kell nyernie hogy az expo/pbo okozza-e vagy sem, én nem állíthatom hogy akármelyik de gyanús.Így Amíg nem tisztázódik mi okozza addig majd én sem fogom az expo-t használni, sem a PBO-t. Viszont ha van ECO mód azt igen. Bios update meg egyből megy majd rá.
-
Morph76
senior tag
Sziasztok.
9800X3d köré építenék gépet. Olvasgattam fórumokat és gamer nexust is néztem.
Tényleg ekkora a baj az AsRock lapokkal ehhez a procihoz? Valakinek van itthon már
negatív tapasztalata? Pedig a Nova elég jó mindenesnek tűnt... Ha AsRock kilőve, mi az ajánlott márka inkább? (és miért) Nem tuningolnék, csak a minimális szükséges beállításokat eszközölném én is. (ami a topik összefoglalóban van). Egy kérdés foglalkoztat, hogy ha a nyák ( pcb) csak 6 rétegű, milyen hátrányt szenved a konfig?(gigabyte-ok)
Kell a 8? Válaszotok előre is köszönöm -
diegho
nagyúr
Lap és RAM megérkezett, procira várni kell, remélem jövő héten itt lesz.
-
válasz
Olvastam, B650-esben steel legend ami halálozott de inkább a nagyobb és újabb chipsetek érintettek. Más márkát is érint.
B650 lightning nem volt sütős. -
válasz
Hadd javítsak azért: X870(E) főleg amúgy ha jól láttam, az “új” chipset gennel jöttek a halálozások.
Máskülönben már bő másfél éve égnének az Asrockok
(Első lettem volna aki szól, ha gyanakodtam volna, hogy azaz Asrock chipset érintett)
-
válasz
MasterDeeJay #4817 üzenetére
csak nehogy füstbe ment terv legyen!
ezek szerint nem olvastad a TÖMEGES ASRock lapok-ról szóló történetet! Sorban füstölnek el bennük a 9800X3D-k
-
-
Floyd80
addikt
válasz
MasterDeeJay #4815 üzenetére
Remek ötlet!
Hogy On is legyen, nekem is ugyanez a VGA van és hamarosan itt is valamelyik AM5 fogja kihajtani vagy 9800X3D vag 9900X3D, de kicsit elvesztem az alaplapi kínálatban (főleg a SATA M2. elosztásokban), egyelőre a Gigabyte 850 vagy 870 Aorus Ice tűnik befutónak.
-
-
Floyd80
addikt
válasz
MasterDeeJay #4813 üzenetére
Nem sokan használják alátétnek a 7900XT-t.
-
Tudom de még sem válthatok i9 7980XE-ről 7600x3d-re még ha az is lenne a totál logikus lépés.
Most amúgy egy kínai 10980HK van a gépbenben ideiglenesen (videókari meg GTS450) és esélyes hogy az is bőven elég lenne csak hát annak a lapja egy trágya de nem akarok költeni már a régi gen-re. Utolsó AMD-m x6 1090T volt ezzel a corsair H100-as vízzel.csak azóta eltelt pár év.
-
omfgk
veterán
válasz
MasterDeeJay #4811 üzenetére
Mondjuk 60 fps-re a 9800X3D is overkill.
-
Na hamarosan csatlakozom a csapathoz 9800x3d és Asrock B650 PG Lightning lappal. Már úton vannak. Corsair H100 AIO és gépház is megvan, táp marad 750w-os superflower platinum az bőven sok is. 3db nvme és 3db sata ssd, 7900XT nitro kihajcsa.
Ramokból kínai lesz mert szeretek veszélyesen élni. Még nem írom le milyenek csak ha megérkeztek. Rájöttem hogy igazán 1600p 60hz-hez felesleges megvennem a drága ramokat, majd később cserélem ha úgy adódik bevállalom ha bukok vele 10% teljesítményt vagy mennyit. -
-
Zsohi
őstag
válasz
DroiDMester #4806 üzenetére
LLC-vel jatszottal mar? A 7800x3d-bol egy kicsit tobbet tudtam kihozni, ha nem hasznaltam agressziv llc-t.
-
válasz
joysefke #4796 üzenetére
Az oldal tetején az összefoglalót tudom ajánlani
Memóriában szerintem ez menni fog:
tREFI: 49151
tRFC: 510
tCL - tRCD - tRP - tRAS - tRC
28 - 36 - 36 - 48 - 84 -
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
DroiDMester #4806 üzenetére
Ez így fér bele a 132W-be:
BKT-n ált max órajelig megy amit az adott fogyi mellett elbír.
-
válasz
deathcrow42 #4803 üzenetére
Nem, -25 CO.val +200.at rátolva, 160W.felett volt Y tesztben.
és karcolta a 95.fokos limitet, és az effektív órajel még kevesebb is volt ~5370 körül, most stabilan 5400 és a hőfok is 88.on megáll.
Szóval sz.tem jobb így mint pbo meg CO-val -
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
DroiDMester #4802 üzenetére
Az a SoC fesz nem rossz
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
deathcrow42 #4803 üzenetére
Igen én is azt tapasztaltam, hogy -20 körüli co-val, ~130-140W között lehet 24k pöttyöt kicsikarni belőle. Nekem 132W-n tud 23700 körül, 142W-n 23900-24000 kb.
142W-n már R23 alatt is elmegy a proci 5400 körülig +200MHz-vel, ergo hasonló mint az AC.
-
válasz
DroiDMester #4802 üzenetére
-25 CO-n is 154 wattot szipákolt a proci, vagy csak 140w körül?
-
válasz
hackeeeee #4801 üzenetére
tegnap énis hasonlóval kísérleteztem!
AC54.re tettem CO-t kikapcsoltam én manuális fesz és limitekkel.
1.óra után leállítottam mert nem volt hiba (pedig ez még a régi gyilkos Y amibe SFT még benne van), pedig SOC.nak csak 1,12.V ot adtam
CB23.ba így hozza azt amit -25. CO-val, 24.e pötty
-
hackeeeee
Jómunkásember
Ha valakit érdekel.
Manuál limitekkel -23-as CO-val stabil a proci, aida 4 pipás is megy gond nélkül, viszont ha enhanced-ed van, akkor -21-en még hibázik..
A manuál limit 130/110/170, enhanced-en 80 fokra volt állíva. R23 alatt kb így ugya annyi pontot csinál..
Új hozzászólás Aktív témák
- Gitáros topic
- Elite: Dangerous
- One mobilszolgáltatások
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- Nintendo Switch 2
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Milyen asztali médialejátszót?
- Xbox Series X|S
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- További aktív témák...
- Intel Xeon W3505 2.53GHz LGA1366 Server
- Intel Core i7-14700K 20-Core 3.4GHz LGA1700 (33M Cache, up to 5.60 GHz) Processzor! BeszámítOK
- 27% Számlával! Intel Core i7-7700K 4.2GHz (8M Cache, up to 4.50 GHz) LGA1151 Processzor
- AMD Ryzen 5 5500 - Új, 3 év garancia - Eladó!
- AMD Ryzen 5 5600 - Új, 3 év garancia - Eladó!
- Amazon Kindle 10th Generation ébresztős tok
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! I7 6700 / Rog RX580 8GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- LG OLED & OLED evo Televíziók -30%
- DELL PowerEdge R630 rack szerver - 2xE5-2680v4 (28c/ 56t, 2.4/3.3GHz), 128GB RAM, 10G, áfás szla
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro