Hirdetés
- Szénszál és réz találkozik az Inno3D egyslotos RTX VGA-in
- Vezetékmentes és kompakt gaming klaviatúra a Cherry Xtrfy védjegyével
- Cserélhető filtereket biztosít az Elgato legfrissebb, 4K-s webkamerája
- A YouTube-ot is betiltják a gyereknél az ausztrálok
- Gyilkosságban és öncsonkításban akart segíteni a ChatGPT
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- Milyen asztali médialejátszót?
- Mini-ITX
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Apple MacBook
- Hobby elektronika
- Vezetékmentes és kompakt gaming klaviatúra a Cherry Xtrfy védjegyével
- Milyen széket vegyek?
- AMD Radeon™ RX 470 / 480 és RX 570 / 580 / 590
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
PROHARDVER!
AMD AM5 Platform - Zen 5 processzorcsalád - Ryzen 9xx0(X/X3D) széria
A Zen 4 (Ryzen 7xx0) topic [erre található]!
Új hozzászólás Aktív témák
-
qad
senior tag
válasz
deathcrow42 #4799 üzenetére
A francba, pedig szerintem ki tudtam volna még szedni belőle azt a + 100 MHz-et is.
Főleg játékra van belőve és igy már CO -35 -öt tudja. Már elkezdtem a SOC + a további feszültségeket csökkenteni.
-
-
qad
senior tag
eCLK opciót a biosban az alaplapfüggő?
-
joysefke
veterán
válasz
deathcrow42 #4792 üzenetére
-
Én arra keresem egy ideje a választ (nyilván nem játszani szeretnék), hogy vajon tud-e az iGPU 4K-n 144+ Hz-t és ha igen, akkor melyik gyártó alaplapjának melyik kimenetén lehet ezt eléri? Általában 4K 120Hz-et írnak a gyártói specs-ben a hdmi 2.1 kimenetre, a type-c portokra pedig 8k 30Hz-et, szóval 4K 165-240Hz-t nem tudom, melyik mobo-val lehetne átvinni a cpu-ból... Intelnél se jobb a helyzet, ott egyedül a Gigabyte Z890 Aorus Pro Ice-nál írják, hogy: when a USB4® USB Type-C® monitor is installed, the maximum resolution supported is 3840x2160@240 Hz (single display output)
-
Busterftw
nagyúr
Igen eddig is így volt, azért gondolom a platformra.
De majd ha pár nap múlva gépközelben leszek megnézem egy hátsó porttal.Arra is gondoltam oké lehet az egér döglődik, de melós laptoppal több napon át kipróbáltam, letettem az asztal alá a gépre és nem dobálta el a jelet.
-
-
joysefke
veterán
Tesztelgetem az új 9700X-et. Szeretném felmérni mit tud
Szeretném minnél gyorsabban megtudni, hogy
-mekkora all core CO-t tud
-melyik a leggyengébb mag
-Mekkora max egyszálas boostot lehet kihozni belőle
-Memóriavezérlő mit tud105W TDP + EXPO/6000 mellett (PBO, CO off)
CB23 ~23070
és így néz ki CB23 loop közben:Ez így rendben van?
-Az effektív órajelek mennyire mondhatóak jónak?
-Mit teszteljek következőnek? -
steewcv65
őstag
Valakik nem olyan rég írták,h a hw info is adott neki fals adatokat.Hat en is elkezdtem ezt megfigyelni, de leginkabb a pboval a cpu orajeleknel. Cpu z es mas programok is azonos erteket irnak, de a hw nem
-
Csak van valami windows optimalizálós topik itt a PH-n
(offba tettem a windows processeket)
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
DroiDMester #4780 üzenetére
Nem azt mondtam, hogy nem az, csak én nyugodtabban alszom, ha van update, stb..
de ez az én véleményem.. Ha meg visszakapcsolom akkor minek tettem fel.
-
X2N
őstag
válasz
DroiDMester #4780 üzenetére
Bezártad az explorer.exe-t is?
-
-
Restart után . 158 process ,úgy ,hogy már kigyomláltam (BloatyNosy stb) mindent ami felesleges volt .
Ezt nem rég láttam amúgy, nem estem hasra a sztárolt ReviOStől :
[ Custom Windows OS Are USELESS - or are they? (+ Game Benchmarks) ][Latencymon] amúgy tök jó teszt
-
hackeeeee
Jómunkásember
Hát, erre is tehetsz linuxot..
aztán más kérdés, hogy mit tudsz majd használni, és mit nem.
Értem a revi előnyeit, de se win update, se vírusírtó process, se semmi.. Persze visszakapcsolhatod, de onnantól meg minek a revi? Na mindegy.
Én is elgondolkoztam rajta, de én jobban szeretem ha naprakész a rendszer, pl.
Nah engedjük el, mert ez nem idevaló..
-
X2N
őstag
válasz
hackeeeee #4775 üzenetére
Nekem meg 71 van process-eknél, most néztem meg egy újraindítás után. Ezzel nem kellett semmit foglalkozni vele, ilyen gyárilag, ezért jó.
Mellesleg anyám 10+ éves 2 magos Dell laptopja így is kettéhugyozza gyorsaságban ezt a 7950X-es Ryzen rendszert, csak azon egy Endeavour linux fut XFCE-deskstoppal, DDR5/NVME SSD ide vagy oda...
-
-
hackeeeee
Jómunkásember
Igen, de azért fut annyi, mert a serivces.msc-ben letiltanak egy csomó mindent, amit manuálisan Te magad is ki tudsz kapcsolni.. lehet ezekről olvasni h mit javasolt letiltani, kikapcsolni.
Ezért mondom hogyha magát az update szolgáltatást letiltod, az már 10-15 process-t kilő, és még nem nyúltál semmihez.
Én ha lelövök mindent amit nem használok, cirka 110-120 processem van..
Annó a 10-et kipucoltam saját magamnak..
Ott 70 körülig mentem..
Elég sokminden kikapcsolható manuálisan, csak foglalkozni kell vele.
Persze tudom egy telepítő egyszerűbb amit adminként futtatsz, de ugyan azt csinálja amit csinálhatsz manuálisan..
-
Ribi
nagyúr
válasz
DroiDMester #4770 üzenetére
Én csak annyit írtam van ahol a sebesség jobban érvényesül. Nem értem miért írja mindenki, hogy nem, is meg átlagban ugyan annyi...
-
X2N
őstag
válasz
deathcrow42 #4771 üzenetére
Lehet jövő héten veszek egy ilyen 96GB-os kitet, majd azt befinomhangolhatnánk, sajnos kifutok a 32GB-memóriából rendernél
, köszönöm előre is a segítséget.
hackeeeee-revi-nek az az előnye h már a háttérben is csak 70-100task fut, a gyári windows-al ellentétben ahol ilyen 150-200 lehet. Ezeket nem igazán tudod kilőni Costum ISO-nélkül. Erre gondolok, a Processes-nél(105):
Nézd meg nálad hány fut, érdekel.
Meg nem frissítget állandóan, amitől én hülyét kapok. -
hackeeeee
Jómunkásember
Az is.. szerintem.
Én nem vergődök a Revi-vel, mert értem az előnyét, de azokat a processeket ki tudod lőni saját magad, arra nem kell külön os-t telepíteni. Szerintem.
Amúgy ha csak a winupdate-et kilövöd, az cirka 15-20 futó process-t szed ki.. Meg persze ha nem használsz külső vírusírtót, stb, az mind hoz, de na..
-
-
-
hackeeeee
Jómunkásember
Nem csak a max, és átlagban van különbség, ahogy ezt sokan szokták mondani.. az 1%-ban.. ill a droppok.
Én úgy tapasztaltam, hogy minél fentebb megyek memóriában, annál kisebb a a dropp mértéke.. ezt annó a 13900K-val volt alkalmam tesztelgetni, mert ott tudtam menni 7600-7800-ig.
-
X2N
őstag
720p? Azt hittem azt a felbontást már legalább 15 éve senki nem használja.
Nem mindenhol van felül a 8000Mhz, sőt:Mérési hiba határon belül vagyunk, nagyobb felbontáson meg értelmetlen a teszt.
4K felbontáson 5 fps különbség számít 4800Mhz-hez képest?Szerintem ha beállítod a másodlagos időzítéseket 4800MHz-en simán lehet nyerni +5 fps-t. Az egész teszt kb fingreszelés kategória már h meglehessen mutatni mért kell drágább memóriát venni.
-
hackeeeee
Jómunkásember
Akkor úgym ondom h 600-as lapoknál alapból nem volt "referencia" a 800-asoknál már meg van adva ez, x870-nél legalábbis, h 8000MT..
Én mindig hangsúlyozom, hogy fapados lapom van, de ha megfeszültem sem tudtam elindítani magasabb órajel mellett... 6600 megy 1:1-ben, felette felezve sem..
-
Ribi
nagyúr
Mindenhol, ahol a ződ csík van felül. Na meg egyes nem játékok.
Mondjuk inkább úgy hogy van ahol az többet számít. -
Zsohi
őstag
Az x870-es lapok atestek nemi memoria optimizalason, asus lapokon a foglaltban a pin-ek rovidebbek lettek es a huzalozast is talan megvarialtak.
Zen 4 ota mar nincsen szinkronba az infinity fabric, egyedul 8000-en lehet szinkronba hozni ertelmezhetoen.En ezt elengedem, nekem ezek az elvarasok amiket latszolagosan a legtobb chip megut es ez volt a legelso proci, ram, vagy videokartya amit visszakuldtem az oc potencial hianya miatt.
-
X2N
őstag
Mi közve van a chipsetnek a memória sebességhez? Eddig is ment a 8000mt/s ebben semmi újdonság nincs. 2-4 dimmes lapokban, csak nem volt mindegy milyen procid/memóriád van. Nem várható el a 6400MHz mert nem bírja a memória vezérlő, azon kívül értelme sincs mert aszinkronban járatod a fabric-al.
-
Zsohi
őstag
Rendben van ez, de ma mar az "uj" x870-es 4 dimm-es lapokban a 8000mt/s is elketyeg 2x1r felallasban(folleg a 24gb-es m-die). A 6400 is szinte mar talan elvarhato 1:1ben es a volt 7800x3d procim ugyan ebben a lapban, ugyan azokkal a ram-okkal vitte 6000-en es az se volt eros darab.
-
X2N
őstag
válasz
DroiDMester #4755 üzenetére
Nincs értelme nálam, nem ezen fog múlni. Nem tervezek ram hűtést se pont emiatt nem akarok ennél nagyobb feszültséggel foglalkozni.
-
Busterftw
nagyúr
válasz
joysefke #4752 üzenetére
Z690 rendszeren tobb evig egyszer sem csinalta, azert kerdeztem mert mas nagyobb valtozas nem tortent amire tudok gondolni.
Megprobalom eloszor egy hatso porttal elso korben.
Most, hogy emlited, az Arctis 7 headset dongle is hatra van dugva, csak ugye ott maga a dongle hosszu es ki van vezetve a monitor ala, ezzel egyszer sem volt bajom. -
-
X2N
őstag
Azt lehet tudni hogy a G.SKILL Flare X5 96GB/Ripjaws S5 96GB-on milyen ram ic-k vannak? Ezekből normális időzítéseket kilehet hozni 1.35V feszültség mellett?
deathcrow42-Én nem, nekem nem megy 6000MHz-en. -
-
joysefke
veterán
válasz
Busterftw #4745 üzenetére
Ilyet én is tapasztalok huzamosabb idő óta, viszonylag rendszertelenül egy Logitech M330 és MSI Tomahawk B650 társaságában. BIOS-t most frissítettem, arról még nincsen tapasztalatom, hogy az új BIOS változtat-e valamin. Eddig betudtam a dolgot a Logitech nyomorának, de ez alapján lehet hogy az alaplap - egér együtt okozza?
-Esetleg próbáld ki valamelyik hátlapi USB2-es portot.
-A lapon találtam egy olyasmi kapcsolót, hogy (emélkezetből) legacy USB compatibility. Ezt még nem próbáltam kikapcsolni, de lehet ránézek, ha megint jön a hiba.
Van Logitech WL headsetem is (Zone Vibe 125) de az nem dobálja a jelet.
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
deathcrow42 #4728 üzenetére
Előtte spatuláztam, most így van, ez is bevált.
-
Busterftw
nagyúr
Random kerdes, miota Ryzenre valtottam, eszrevettem hogy a Logitech G305 egerem tobbszor elveszti a jelet.
Tudunk valami BIOS stb beallitasrol vagy AMD platform mukodesrol ami ezt befolyasolja?A haz nem valtozott (Phanteks G500A), a gep az asztal alatt van de receiver a haz elejen/tetejen levo USB portba van bedugva es a haz elobbre van huzva, mint az asztallap.
Elemet is csereltem, pedig azt irta eddig is, hogy az akku szint "Good".Win ujra lett huzva platform csere utan. (MSI X870)
-
Lacc
aktív tag
Sziasztok!
Érdekelne, hogy a Zen4/Zen5-ös procik iGPU teljesítménye mennyire használható a mindennapokban (Productivity, Web, Coding), képes kezelni egy ultrawide monitort 5120 x 2160 felbontással?
Mert a dGPU-t másra használnám ki 100%-ban és nem azon keresztül oldanám meg a displayt amíg a számítási kapacitást végzi a GPU. -
Zsohi
őstag
válasz
DroiDMester #4739 üzenetére
Nem csak az volt a gondom, amugy 2133 se volt stabil vegul mikor azt mondtam ez megy vissza. 6000mt/s se ment 4x16-tal, a statikus all core oc is megallt 5.3ghz-en amihez 1.3v felett kellett neki. Eleg gyakran rendelek a newegg-rol, szoval ez most talan belefert.
-
joysefke
veterán
A frissen beszerzett 9700X-et tegnap csak úgy próba jelleggel 105W TDP, -20CO, +100MHz beállításokkal használtam. Benchmarkok lefutottak, gép órákon keresztül stabilnak tünt, pontok szépen jöttek. Eredményeket majd rakok be.
Ma reggel Teams értekezlet után otthagytam a gépet és merevrefagyott a kép, semmire sem reagált.
Gondolom ez annak a jele, hogy nem bírja a -20CO-t.
Mennyire álltalános, hogy a 9700X-ek nem bírnak -20CO-t sem 24/7 stabilan?
-
válasz
deathcrow42 #4731 üzenetére
MSi lapnál se B850 se X870E nél nem ment nálam se a 2200 FCLK, manuálisan beállítva VDDG CCD ill. VDDG IOD feszültség csökkentése a megoldás rá. És egyből megy 2200.on.
Lehet nála is ennyi kellett volna csak.
-
omfgk
veterán
válasz
deathcrow42 #4737 üzenetére
fizikailag benyomta a foglalatba ferdén.
-
Itt minden van, mint a finomfőzelékben: Asrock alaplap, 2x32GB EXPO ram, CPU batch, kutyafüle
Valószínűleg ebből kettő önállóan kicsi probléma, de kombinálva már lehetséges, hogy több(százszoros) magasabb halálozási rátát szül.
Emlékszem pár hónapja még azon röhögtünk, hogy az első pár procihalálozásnál a tag rosszul helyezte be a 9800X3D-t és fizikailag benyomta a foglalatba ferdén.
-
RI/OS
addikt
válasz
deathcrow42 #4733 üzenetére
Ha jól gondolom az auto soc körül lehet a probléma. Megjelenés napja óta 9800x3d-m van x870 taichi-val, ráadásul proci/ram is húzva, de semmi gond. Mondjuk az is tény, hogy az összes ehhez kapcsolódó fesz fixálva van. Én sem vennék most asrockot, ha az a cél hogy berak és használ
-
omfgk
veterán
Prebuilt-el az a baj ,hogy ott aztán tényleg nem fog bios-t frissíteni a user.
Ahogy megkapja, úgy használja, max nvidia driver-t tesz fel frissebbet.
Szóval az első adag az ilyen szempontból problémás, amit a webshop is még a stock bios-al küldött ki.
De utána elég gyorsan normalizálódik a helyzet. Az adott SI már az elvileg javított bios-okat tudja frissíteni. Ha van eszük.
És remélhetőleg az Asrock-nál is gyorsan kipörög az első adag és utána már eleve a jó bios-al érkeznek a lapok.Ha viszont még most is szar a bios, az kellemetlen lesz hosszútávon nekik.
Ennyi idő alatt már bőven meg lett oldva az elején az Asus és főleg 7800X3D-s sztori.
-
Egyetértek. A múlt héten bele is frissítettem az összefoglalóba ezt:
K: Rákerestem az alaplapomra, és kijött olyan reddit/fórum poszt, hogy leég a procim ebben az alaplapban, igaz lehet?
V: Az AMD és az alaplapgyártók eléggé komolyan veszik a leégett procikról szóló beszámolókat, főleg, ha nem fizikai behatás miatt történt. Mostanság (2025 Q1) lehetséges Asrock procileégésekről olvashattunk, amire pár héten belül kiadott az Asrock egy BIOS frissítést. Mindenképpen ajánlott a legújabb elérhető BIOS-ra frissíteni újonnan vett alaplapban, akár a flashback opcióval. Frissíteni fogom ezt a pontot, ha az Asrock alaplapokkal kapcsolatos procihalálozás nagy bizonyossággal megszűnt.
Összefoglalóban kifejezetten szidni egy márkát vagy ilyesmit nem ajánlatos (nem is tenném), ezért van diplomatikusan megfogalmazva. Személy szerint szerintem itt még kell pár hét, amíg ez tisztázódik. De kirívóan sok az Asrock és még az Asus is magas. De főleg az Asrock.
-
gejala
őstag
Egyre komolyabb lesz ez a 9800X3D halálozás. Redditen olvastam, hogy valaki visszaküldte boltba a prebuiltben megégett Asrock lapos 9800X3D-jét, mire a bolt közölte, hogy ez már a 16. eset náluk, ebből 15 Asrock X870 lap volt.
És emiatt már nem is javítanak/árulnak Asrock lappal gépeket, úgyhogy válasszon másik lapot.
Itt már tutira Asrocknál van a baj, mert ez a proci pl. már a legújabb BIOS-sal égett ki, az se biztonságos. -
válasz
KAMELOT #4725 üzenetére
Ha jól emlékszem főleg a 2200 BLCK volt, ami fájóan nem ment Zsohinak a 9800X3D-n egy elég profin kiépített, OC-ra válogatott rendszeren ahol az előző procik pöccre vitték ezt a korlátot.
#4724 Zsohi : remélem jobb lesz a csereproci, ennyi körültekintéssel egy ilyen rendszer megérdemel egy átlagnál jobb procit
-
diegho
nagyúr
válasz
deathcrow42 #4729 üzenetére
Van egy tartalék 1060-am, valamint a Deepcool gammaxx 400 v2 a jelenlegi prociról átkerül az újra.
-
Ha esetleg javasolhatom a box 7600-t, mint opciót
jár hozzá egy alap cooler, és az integrált graphics sok esetben segíthet, ha neadjisten a vga-val van valami gond.
2. Mit érdemes a BIOS-ban elsőként belőni?
- BIOS update
- EXPO profil a ramonTöbbi az összefoglalóban
u.i: 7500f-nél biztosan nem kell a bios flashback, simán kéne bebootoljon a rendszer, és onnan tudsz biost frissíteni meg expot belőni.
-
-
diegho
nagyúr
Sziasztok
6 év után teszek egy újabb próbát az AMD-vel.
Asrock B650M-HDV/M.2
7500f
Patriot Viper Venom 6000 cl30 2x16GBKét kérdésem lenne.
1. AM5-nél mi a helyes pasztázási forma?
2. Mit érdemes a BIOS-ban elsőként belőni? -
Zsohi
őstag
Visszaküldtem a procit cserére, nem vagyok rá büszke. Newegg-től vettem.
-
-
steewcv65
őstag
válasz
joysefke #4704 üzenetére
All core oc-ban ezek a kilengesek megszunnek es sokkal barattiban tudod mukodtetni.Foleg, ha egy jo procit fog ki az ember... .Nem lesznek nagy tuskek es jo venti vagy pumpa gorbet is lehet ra állítani, ezzel szemben a pbo es co-val ez sokkal kevesbe kivitelezheto Ott kepes arra a rendszer,hogy hiaba vagy jo r20ban vagy 23ban, de a jatekokban mashogy fog viselkedni ez kozel 100%.
Vannak esetek amikor a pbo es co jo megoldas, van amikor semmit nem hoz, de tobb a hetkoznapi problema vele.
Esetemben is meg faragas van kemenyen, hogy wzban ne legyen 1.4v max frekin a cpu feszultseg, mert ugye igy a jatekban siman 70+c°, ami nekem nem tetszik .
Ez is egyeni preferencia, azert jatszok vele, mert a wz minimum fpsben tud ebbol kamatoztatni.Aztan meglatom,hogy milyen lesz igy a kozos elet. -
omfgk
veterán
válasz
hackeeeee #4712 üzenetére
Nem a verzió a gond. Hanem a Zen 4 vs Zen 5.
https://www.phoronix.com/review/amd-zen5-avx-512-9950x
With the Ryzen 9000 series the Zen 5 cores have a full 512-bit data-path compared to the "double pumped" 256-bit data path found in the Zen 4 processors as well as the Strix Point SKUs. In this article is an AVX-512 enabled versus disabled comparison for not only the Ryzen 9 9950X but also the prior generation Ryzen 9 7950X and looking too at the CPU power use, thermals, and peak frequency when engaging a variety of AVX-512 workloads.
As illustrated in the Ryzen 9 9900X/9950X and Ryzen 5 9600X / Ryzen 7 9700X benchmarks/reviews, the AVX-512 performance with Zen 5 is pretty darn great. AVX-512 workloads are benefiting a lot from the Ryzen 9000 series with its 512-bit data-path and I wanted to look closer at the difference with today's article by running the benchmarks with AVX-512 enabled and then disabled -- which can be done via the BIOS or by booting the Linux kernel with "clearcpuid=304" to prevent the AVX-512 extensions from being advertised to user-space.
Ezért tűnhetett úgy mintha jobban hűthető lenne a 7600x. Pedig nem. Mert ez így alma-körte.
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
joysefke #4706 üzenetére
Ebben igazad lehet, viszont amikor cseréltem, akkor azonos körülmények között, vagyis verzióval néztem, utána már nem.
De ebben igazad van, ez nem jutott eszembe.
Nu, majdnem megvan a 24k 142W-n így ~80 fok körül megfogható, max 85 R23 közben.. sztem így marad, és használom.
-
Cifu
félisten
válasz
joysefke #4704 üzenetére
Pontosan ez volt a kérdésem lényege, a 9600X és 9700X igazából 65W TDP-n is tök jól ellenne, ezt szajkózom jó ideje.
Az, hogy 105W TDP-n simán felszalad 95°C-ra, teljesen normális és erről írtam, hogy alapvetően tök mindegy, hogy a 7700X vagy 9700X fog 142W PPT fogyasztást produkálni, a (valós) hőmérsékletek azonosak lesznek. A teljesítményben nyilván lesz különbség, ez nem is vitás.Ami a 95°C-ot illeti, volt idő, amikor foglalkoztam a hőmérséklette, de egy ideje nem igazán érdekel, a 110W PPT limitnél is fel tud ugrani 95°C-ra szélsőséges esetben a 7700X. Nem látok, látunk sorban megdöglő 7700X, 7950X procikat két és fél év távlatából sem, így úgy vélem, hogy tök jól elvan valójában így a proci. A 110W PPT limit lényege is alapvetően az, hogy felesleges pluszt adni neki, mert a plusz 32W ellenére a valós teljesítmény plusz mindössze ~1% körüli, vagy alatti. Teljesen felesleges...
-
Zsohi
őstag
-
omfgk
veterán
válasz
joysefke #4706 üzenetére
Tényleg... basszus. Most esett le ,hogy Y-Cruncherben elért fogyasztásokat írt a 7600x vs 9600x-nél.
Na megnyugodtam akkor. Ez volt a megoldása az egyenletnek.
Eleve egy BBP közben olyan hőmérsékleteket lehet elérni mintha ugyanaz a proci 20%-al többet fogyasztana egy Blender alatt.
Itt a Watt/hőfok totál szétesik és összehasonlíthatatlan lesz. -
joysefke
veterán
válasz
deathcrow42 #4693 üzenetére
deathcrow42
Fura, azt hinné az ember, hogy maradt a szenzor logika majdhogynem.
Nem maradt és ezt a day0 reviewkból már lehetett tudni.hackeeeee
Cruncher teszt alatt, a 7600x megallt 89 fok korul, meg a 9600x kilott mint a raketa, es 95 fok.. a 9600x-et igy kb 130w-ig tudtam huteni..persze ingame huvosebb volt, de a peak hofokai is magasabbak voltak.
Nem kétlem, hogy nálad a 7600X jobban hűthető volt mint a 9600X, de az y-cruncher nem jó hivatkozási alap, mert az újabb verziók tudtommal már AVX512-t használnak a 9000-es széria pedig ebben sokat erősödött, aminek az eredményen is meg kell látszania nem csak a melegedésen. -
Sefi84
senior tag
válasz
koti199204 #4701 üzenetére
Nem érdemes.
6200 C26-36-ot használok és kb ugyan azt adja, mint C28-38-ba vagy C30-38-ba, minimális a különbség. Max 5% -
joysefke
veterán
Egyelőre kevés időm és affinitásom volt vele játszani, de abban biztos vagyok, hogy a 9700X-em stock beállításokkal (65W a TDP)-je a leszabályzott 7700X-emnél jobban viselkedik, ami ugye szintén 65W TDP (88W PPT) -10CO, 85C ennek ellenére mégis simány gyorsabb a 9700X.
A jobban viselkedik az nálam azt jelenti, hogy 88W hőteljesítmény mellett a szenzorok szerint alacsonyabb a hőmérséklet és -ez sokkal fontosabb nekem- kevésbé ingadozik a hőmérséklet.
A 105W TDPs 7700X-hez nem nagyon tudok viszonyítani, miután megvettem a 7700X-et, kb egy hét tesztelgetés után leszabályoztam és soha többet nem volt 105W TDP-n.
A 9700X 105W TDP-n szintén nem viselkedik jól, szinte átmenet nélkül felugrik 95C környékére cinebenchben, már egy Windows indulás is jelentősen ugráltatja a hőmérsékletet stb. Nyilván ventiszabályozással lehet ezen segíteni.A 9700X-nél az viszont pozitív, hogy -20CO mellett (nem tudom ez stabil-e) az AIO kb 10percig (eddig néztem) 95C alatt tudja tartani. A 10 perc végére kezdte a 94,5C-t nyaldosni. Nem rémlik, hogy a 7700X-et bármilyen CO-val meg tudta volna az AIO fogni 95C alatt.
Az, hogy csupán a belső szenzorok kiértékelése változott a 9700X-nél, vagy esetleg a hőátadás is javult számomra csak részletkérdés. Nekem ebben a TDP tematikában a legfontosabb, hogy jól szabályozható legyen a hűtő ventifordulata
Egyébként pár benchmark futtatása illetve 1-2 órányi HwInfo64 szenzor nézegetés után én azt mondom a 9700X már 65W TDP-n is egyértelműen jobb mint a 7700X /amivel szintén elégedett voltam/ akármilyen TDP-n.
CB23-ban Hwinfo szerint sokkal jobban és stabilabban ugranak fel a magok órajelei a TDP függvényében, gyorsan kipróbáltam a boost offsetet is (-20CO mellett), egyelőre csak 100MHz-vel, és 9700X-en láttam azt a csodát, hogy a névleges 5,5GHz boost fölé mennek az effektív órajelek kb minden magon, könnyedén. Nálam a 7700X anno amikor próbálgattam sehogy sem akart 5,5GHz nél többet produkálni egy szálon.
-
válasz
koti199204 #4701 üzenetére
Tudsz már venni EXPO cl26 os KIT -et is, ha nem akarsz "finomhangolni". Más kérdés mennyire van értelme.
-
koti199204
tag
Sziasztok!
Megint volna egy kérdésem.
Megérné váltani 6000cl30-ról 6000cl28-ra?(gondolom kézi finom hangolással is meg lehet oldani csak nem értek hozzá..) Gépem: 9800x3d 5,4ghz, Rtx 3090
Csak pubg játszok 1728x1080 felbontás minden very low beáll proci ram számít nagyon a gameban.Köszi a segítséget előre is.
Új hozzászólás Aktív témák
- Intel Xeon W3505 2.53GHz LGA1366 Server
- Intel Core i7-14700K 20-Core 3.4GHz LGA1700 (33M Cache, up to 5.60 GHz) Processzor! BeszámítOK
- 27% Számlával! Intel Core i7-7700K 4.2GHz (8M Cache, up to 4.50 GHz) LGA1151 Processzor
- AMD Ryzen 5 5500 - Új, 3 év garancia - Eladó!
- AMD Ryzen 5 5600 - Új, 3 év garancia - Eladó!
- Azonnali készpénzes Intel i3 i5 i7 i9 12/13/14 gen processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
- Nvidia Quadro P400/ P600/ P620/ P1000/ T400/ T600/ T1000 - Low profile (LP) + RTX A2000 6/12Gb
- LG 24GQ50F-B - 24" VA / 1920x1080 FHD / 165Hz 1ms / AMD FreeSync Premium / Adaptive Sync / HDR 10
- LG 25GR75FG - E-Sport Monitor - FHD 360Hz 1ms - NVIDIA Reflex + G-sync - AMD FreeSync - HDR 400
- BESZÁMÍTÁS! MSI B550M R7 5800X 32GB DDR4 512GB SSD RX Nitro+ 6700XT 12GB Corsair 4000D ASUS ROG 650W