- Apple MacBook
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Milyen Android TV boxot vegyek?
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- Milyen TV-t vegyek?
- Androidos fejegységek
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Milyen billentyűzetet vegyek?
-
PROHARDVER!
AMD AM5 Platform - Zen 5 processzorcsalád - Ryzen 9xx0(X/X3D) széria
(9600X, 9700X, 9800X3D, 9900X, 9900X3D, 9950X, 9950X3D)
A Zen 4 (Ryzen 7xx0) topic [erre található]!
Új hozzászólás Aktív témák
-
szarnyasdino
kezdő
válasz
hokuszpk #9562 üzenetére
Azóta már felment a rendszer sajnos nem oda ahova akartam de az m.2-ömet nem látta egyik foglalatban sem
Igen a secureboot valószinű ki van kapcsolva mert a hw infot elinditva ki van pirosítva a biztonságos indítás... ha lesz időm még átnyálazom a biost, hol kell bekapcsolni.
omfgk: Így állnak. Akkor csak számomra hihetetlen hogy ez a kis szar proci ilyen meleg ekkora hűtés mellett is. -
omfgk
veterán
válasz
hokuszpk #9523 üzenetére
Igen.
Review-ban az lesz az alap ,hogy 5800X3D, 3600CL14 - 1800IF.
7600X meg 6000 CL30. 1:1.
Friss TPU vagy HUB például.Na ezek vannak pariban.
Ezért van tényként kezelve ,hogy bármilyen rozzant AM4 lapba az ott lézengő DDR4 mellé bepattintva majd vígan hozza azt az 5800X3D amit a 7600X.
És akkor itt tényleg csak a játék fps-t néztük. Azt nem ,hogy gen 3 M2 lesz a régi lapon, hiszen ki kell valahogy húzni még az AM4-el. Tehát a költséghatékonyság oltárán beáldozunk 120 ezret egy 5800X3D-ért. -
omfgk
veterán
válasz
hokuszpk #9519 üzenetére
Átlagban 7600x szintet tud az 5800X3D.
>>>
Tehát ha valaki a 2600 helyett betenné az 5800X3D-t, akkor lassabb leszArra utalva ,hogy egyáltalán nem biztos ,hogy az ilyen AM4-et kimaxolók azt látják majd mint a review-kban.
Mindenki tényként kezeli ,hogy az 5800X3D hozza azt amit a 7600X/7700 de feljebb láttam már 9600X-et is.
Na ez ideális esetben igaz.Ez is gátolja azt ,hogy kiszerelmesedjenek az emberek az 5800X3D-ből.
Illetve az egyszerű matekpélda megoldását se segíti.5800X3D-t nem veszünk 135-ért.
120-ért.
100-ért.
Talán ha 70-et ér. És akkor megvesszük és nyilván az a terv ,hogy AM6-ig kihúzzuk. Mert máskülönben meg Zen 6 vagy esetleg Zen 7 idején kéne venni AM5-öt, akkor meg már mi a fenének? -
-
válasz
hokuszpk #9156 üzenetére
ja 15.éve szar volt AMD alá az ASUS, akkor most is szar,
legközelebb olyan cuccot véleményezz amit ki is próbáltál, nem csak a józsibácsi mondta a sarki zőldségesbe hogy nála nem volt jó.de továbbra is várom mik a hibái ami miatt ennyire ellenezed.
a huszon éves tv kártyát meg tedd huszonéves gépbe, amúgy meg ki néz már manapság olyan tv adást amihez tunertártya kell. én kb pont 15éve dobtam ki a gépből pedig az már pice 1x csatis volt.
-
-
-
válasz
hokuszpk #8983 üzenetére
Nem hiszem. Szinte biztos, hogy megmarad a 2 külön CCD a saját +64MB cache felállással. Fizikai rés van két CCD közt és a 3D vcache az eléggé "egyben" van a CPU magok alatt a CCD-vel.
A másik meg gondolom a 9700X3D lesz 5Ghz környékén...
bár lehet a 9600X3D fog jönni először.
-
-
válasz
hokuszpk #6929 üzenetére
88W vs 104W miatt (benchmark alatti fogyasztás) talán pár FPS különbséget vártam volna, de az se jött ki igazán, az 1 fps variancia 200 feletti értéknél 6 run alatt nem számotttevő - 0.5%
88W PPT-nél nem volt offset, míg a tuningolt 9800X3D kapott 100MHz offsetet, szóval az 5.3 Ghzn futhatott míg az eco módban csak 5.2Ghz.
-
-
Cifu
félisten
válasz
hokuszpk #6698 üzenetére
Egyetértek, de igazából az egész tuning témakör átment egy kicsit egy extrém sportba, ami az átlag felhasználónak már régen nem pálya...
Az első tuning élményem az volt, hogy egy PentiumPro 150Mhz-es proci esetén az alaplapon lévő jumpert a "150Mhz" szitázás mellettiről áthelyeztem a "166Mhz" mellettire. Majd a gép elindult és működött (180Mhz-nél már nem volt stabil...
).
A Zen4 esetén már ipari mennyiségű időt fordítottam a tudásbővítésre, a tesztelésre, az értelmezésre. Majd meguntam. Már a memóriatuning is olyan baleset, ahol van vagy 50 paraméter, sakkozd ki, az adott memóriamodul mire hogy reagál. CPU ugyanez.
Továbbra is megértem azokat, akiknek ez a hobbijuk, de mára eljutottam oda, hogy igazából ha valaki belekezd, és nem az a célja, hogy akkor fő állásban ezzel foglalkozik, vagyis nem játszik, hanem tuningol meg tesztel, akkor engedje el alapvetően a mélyebb dolgokat. A RAM jól legyen beállítva, játsszon egy picit a tRFC / tREFI-vel, esetleg -CO és ennyi.Mérvadó, hogy egyre inkább specializált benchmark programokban lehet csak kimutatni a tuning eredményét. Nálam a pofon az volt, amikor iszonyú hosszan és alaposan, minden tesztparaméterre 5x lefuttattam és átlagoltam egy CP2077 tesztet (nem a gyári benchmarkot, mert az nem ad valós képet) és szembesültem vele, hogy a komolyabb változások is pár százalékot jelentenek maximum. Érdemes ezért ennyit küzdeni, pláne úgy, hogy aztán jön a második pofon, hogy az addig stabilnak gondolt beállításoknál egy új játék esik-kell?
-
Ájszii
tag
válasz
hokuszpk #6698 üzenetére
Alapvetően igazad van a "jön ami jön" mondással. Viszont szerintem ezt úgy érdemes nézni hogy az adott hardverrel elérhetö tényleges fizikai maximumhoz képest normál otthoni körülmények között mit sikerül összehozni. Amennyiben a maximumot célozza az ember akkor sajnos kénytelen "amatőr módon vállogatni". A jelenlegi fogyasztói csúcskategóriában egy 9950x3d esetén a tényleges fizikai maximum az 120ns memória oldalon illetve 60ns memória kontroller oldalon amennyiben tankönyv szerinti időzítéseket használ az ember. Nyilván ettől el lehet térni ami valamelyes javítja a válaszidőt de cserébe a hosszútávú stabilitás rovására mehet. Ezek a limitek egyébként 1:1 arányban single rank A-die esetén 6600mhz en szinkronizált fclkval lehetőleg minnél jobb timingal érhető el vagy dual rak A-die esetén 6000-6200 körül is elérhető szinkron nélkül is megfelelően szűk időzítés mellett. 1:2 arányban 8800 A-die ugyanúgy szinkronizált FCLK val nyilván ez a legnehezebb és egy 6600 1:1 hez képest minimális elörelépést jelent mert a 3d cache kompenzál annyit hogy a többlet sávszélesség ne jelentsen akkora előnyt az 1:1 hez képest.
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
hokuszpk #6526 üzenetére
A kerdes jo..lehet amugy h megcsinalja csak neki valamiert nem csinalta. Nem emlekszem.
az tuti h sima biosfrissitessel raknal vissza regebbi ageaas biost akkor elvileg nem downgradeel.
anno am4 idejen volt olyan amikor kiirta a lap h nem tudja visszatenni a regebbi biost..
-
itr_henrik
csendes tag
válasz
hokuszpk #6416 üzenetére
Idézet hivatalos ASUS közleményből:
Activating PBO enhancement Level 1 reduced temperatures by 5°C while actually increasing performance — because with this PBO enhancement setting, users are not only setting a temperature limit, they are activating voltage and PBO optimizations.
Olvass a sorok között, ez nem csak egy egyszerű hőmérséklet korlátozás.
-
Géjza
őstag
válasz
hokuszpk #5821 üzenetére
Pontosan. Redditen is ezzel magyarázták, mivel direktbe cpu-ba van bekötve a gpu pcie lane és am5 asztali szériáitól mindegyik cpu támogatja pcie 5.0-át és ha maga a kártya is tudja az 5.0-át, akkor nincs ami lekorlátozza ezt B650-en 4.0-ára. Gyakorlatban nem fogja vissza semmi 4.0-ára B650-en sem.
-
-
gery14
senior tag
válasz
hokuszpk #5390 üzenetére
Ezen már végig futottam 100x.. nincs hibám boot kozben kb 6sec max es betölt a win.. megy a gép x idő uttán akar több óra bekurja a debug led magát 01 re aztán tobb óra uttán 00 ra aztán vált 15 re és ennyi...
De nyomhatsz tesztet y cruchert anyám kínját nem fagy nem akad minden stabilan működik...Komolyan doglene meg a proci a faszba de persze úgy hogy nem kotlik meg mellete semmi más.. legariztatom nem arrol van szó de akkor biztos akarok lenni hogy a proci szopat..
-
eszakas
őstag
válasz
hokuszpk #4223 üzenetére
A noctua-nh-l9a-am5 nem a csúcs léghőtő hanem a kompaktságáról érdemel említést.
Ha ezzel kordában tartható a proci megfelelő alaplappal nagyon csúcs kis konfig összehozható kevés helyen.
Ja és a fórumtársunk ígérte hogy kipróbálja így hát kíváncsian vártuk az eredményt.
Amit köszönünk hogy megosztott velünk. -
Cifu
félisten
válasz
hokuszpk #4047 üzenetére
Ezt kérlek beszéld meg az AMD-vel is.
Ezt már lejátszottuk a Zen4 topicban is.
Kimérték már többen, több helyen, random találat (a 2000Mhz feletti számít itt ugyebár):(Igen, ez Zen4, és ugyebár azért téma itt, mert a Zen4 és Zen5 esetén ugyan az az IOD és az alapvető felépítés - csak a CCD-t cserélte le az AMD)
-
-
Radványi
aktív tag
válasz
hokuszpk #4022 üzenetére
Köszönöm a választ.
"6000 cl 30 ; de megveheted a 6400 cl 30 -at, underclock 6000 -re tutibb, mint a 6000 overclock 6400 -ra."
Ebben kérhetek egy kicsivel több infót, hogy miért van így vagy esetleg van valami jó forrás amit tudtok linkelni a témában/beállításokban, amit meg is értek, és talán be is tudom állítani?
Elnézést nagyon az elején járok, utoljára E8400-as CPU idejében foglalkoztam ilyesmivel akkor nagyon más volt -
válasz
hokuszpk #4022 üzenetére
Az érdekelne engem, hogy a 6400 CL30/CL32 expo (vagy beállítás) az mindig megy, nagy eséllyel megy vagy 50/50 egy 9xxx ryzennél?
Hogy akik jönnek ide és kérdezgetnek, azok mire számítsanak
A 6000 az fixen megy kb, és most már 9xxx esetén azt hiszem a 6200 is. De a 6400...?
-
válasz
hokuszpk #3968 üzenetére
nem is mondtam hogy nincs
élvezeti értéke
csak arra akartam kitérni hogy itt nincs értelme hatalmas OC.nak, mert nem hoz semmit se a konyhára, annyi hogy a RAM-ot érdemes belőni oda amit max tud 1:1.ben és annyi!
Ezért nem kell ide mindenféle OC-s lap mert nincs értelme ezt a kicsi finomhangolást sz.tem tudja bármelyik B-s lap is még X-es se kell hozzá!Ahogy írtam, igazából lapot énis csak a színe végett cserélnék, mert többet egy csúcs X-es lappal se lehet kihozni az X3D.ből, de ha már cserélek akkor ahogy említettem X870E lenne a cél, gigát nem merek venni, pedig az lenne a legolcsóbb X870E ből, de a giga lapokkal mindég megszívtam, legalábbis a túl oldalon sz.tem itt sem jó, szóval inkább nem!
ASRock NOVA-m volt Z790.ből az iszonyat jó lap volt a kékekhez, most a 285K alatt egy TAICHI OCF-van Z890.ből kb ez a legjobb lap az Ultra CPU.khoz, a 265K alatt pedig már volt minden is(MSI, Giga, ASUS, ASRock)
Szóval továbbra is keresem mi legyen a befutó
-
válasz
hokuszpk #3966 üzenetére
Hát itt AMD-nél nem lehet olyan, és akkora OC-t, és amúgy sem éri meg mivel nagyon max hoz ~5% ot, a kék oldalon ez nagyon másként van, ott a gyári értékekhez képest tudsz 30-40% rápakolni OC-val tehát van értelme az OC.nak, itt piros oldalon kb SEMMI értelme!
Ezt inkább csak finom hangolni lehet nevezzük úgy!
-
-
válasz
hokuszpk #3463 üzenetére
HDD-ket már lassan ~10.éve nem használok, ill a másodlagos gépembe van egy csendes 5400.RPM-es 3teras, de az is csak adat tárolásra így gyakorlatilag soha be sem kapcsol, így szerencsére nem hallom a hangját.
NAS nálam kizárva, mert nem bírom elviselni a HDD-k hangját, ezért is kerültek már lassan 10.éve száműzésre.
Shkiz0 kösz az infót
-
-
válasz
hokuszpk #3454 üzenetére
ó a manóba, akkor nálam valami csoda van, mert mind a 6.db M2.es
PCI-E 4.0 x4 módban működik, és a VGA-nak is megmarad a 16X
PCI-E 5.0 nem érdekel se VGA-hoz se M2 höz, és SEMMIT nem akarok bizonyítani!
És bocs hogy nem írtam hogy elég a PCI-E 4.0 full sávszél mindenhová.
omfgk : tőled nem is várok segítséget, még ha adnál is akkor is SEMMINEK venném, és amint látod én nem flémelni jövök ide, mint te és a társaid a kék részlegbe! -
válasz
hokuszpk #3450 üzenetére
félig meddig igazad van
utolsó AMD-m 5800X3D volt, az nem győzött meg semmilyen téren, 1.hónap szenvedés után ment is a háztól
ha a csoda 9800X3D is olyan, vagy hasonló lesz, akkor annak is mennie kell
De nem akarom hogy a lap végett ne legyen pozitív élmény(de nem is fogok ~200.é lapot venni), bár állítólag ugye mindenki azt mondja hogy AMD.nél tök mind1 milyen lapot teszel alá, akkor is ugyan azt tudja a cpu, ezt mondjuk nehezem akarom elhinni!
meg itt fentebb már most olvasok olyat ami nem tetszik, mi az hogy nem megy teljes sávszéllel 3.db nyamvatt M2 SSD
a kék oldalon 6.db M2.est használok, de mind a 6 megy egyszerre full sávszélen!
-
omfgk
veterán
válasz
hokuszpk #3115 üzenetére
De a CO a teljes görbét tolja. XY mV-ot tol értékenként. -30 az 30 x XY mV lefele.
Nem ér össze az eltolt görbe a stock-al még legalul sem. Azt nem tudom ,hogy mennyire konstans vagy nem konstans az eltérés, de a teljes görbét toljuk, ez biztos.
Ezért jött a Curve Shaper. Hogy csak ott lehessen alulfeszelni, ahol az ember akarja.De egyébként azon a képen is, ezek már mért értékek. Szóval az a kép helyes kéne ,hogy legyen.
Curve Shaper-el, ha valaki már annyira kitesztelt mindent, hogy tudja ,hogy az UV hol hasal-el, akkor utána is lehet menni.
-30 CO, de felül kevesebb. -
Codiee
tag
válasz
hokuszpk #2645 üzenetére
Soha nem OC-ztam Ryzent, tudtok adni pár alap OC
(AMD oldal, mint pl PBO, CS, CO(<-Bár ez talán Curve Optimizer, mint Intelnél a V/F Curve (manuális csesztetése) begin videót/cikket, ajánlani? Csak tényleg nem tudom, hogy hol induljak neki.
(De ha azt mondjátok, hogy 290+ oldal illetve 1000+ oldal OC.NET 7-9000 Series Ryzen CPU OC fórumot olvassak vissza, akkor muszáj lesz)
Előre is köszi. -
omfgk
veterán
válasz
hokuszpk #2645 üzenetére
Égett darabkák
Socket maradványai megpörkölődtek a proci alatt?not too high
Így első olvasásra szerintem újabb hülyét fogtunk.
Főleg az a burnt bitts érdekes a socket-ben. Nem a proci és a proci illetve a socket közé meg nem kerül be más, csak maximum műanyag darabkák a socket széléről. Ha valaki elég hülye.
-
válasz
hokuszpk #2011 üzenetére
Sokkal smoothabb az egész. 1-1 akadás még mindig van de az a játék hibája.
Offline teszteltem mert ugye most már ez jobban eszi a gépet mert saját szerveren fut (PVE) és itt érezhetőbben simább a játékmenet, miközben FPS is több lett.
Még a 13700K-s konfiggal csináltam mérést valamelyik nap Streetsen 4K-ba offline és Online (ugyan az az útvonal amit a pyurologie srác is csinált a videóiba).
Ott Intel esetén még a 7800x3d szintet se értem el 5500/4500/4000 + 8000 MHZ-es ramokkal.
Ha meglesz a fix stabil beállításom ami progik szerint is stabil akkor megcsinálom ezzel a konfiggal is.
Szóval előrelépés fixen van, hogy ez számokban kifejezve mit takar azt jövő héten
megmondom. -
joysefke
veterán
válasz
hokuszpk #1850 üzenetére
Azt hiszem Chia mining. A 2db 2x2TB-os SSD-met anno bontott Chia gépből vettem.
#1848 warcat: A leírásban is nagy betűvel írják, hogy "GAMER processzor". Talán ha félkövérrel lenne még rá lehetne dobni egy kicsit az árára. Az iPonos 7800X3D-nél egyébként nincs kiemelve, hogy GAMER lenne.
Egyébként úgy tűnik a 9800X3D-nek sikerült a 7800X3D-t kontextusba helyezni. Ami nyáron a leggyorsabb gémer processzorként csupán 150E ért ment el, azért most második leggyorsabb gémer prociként a 215E sem sok.
-
szasanyi
félisten
-
válasz
hokuszpk #1486 üzenetére
Ma este egy picit mókoltam, -20 CO, +200Mhz, és optimális RAM időzítés ment probléma nélkül, proci meg 5.4Ghz-n futkorászik és gaming közben a NH-D15 hűtő ugyanolyan halk, mint ezelőtt.
Holnap csinálok majd pár shotot, illetve ráeresztem majd a primet, milyen értékeket csinál
-
válasz
hokuszpk #1483 üzenetére
+ omfg
Mert ha már itt a víz, és "ingyen" kapok plusz teljesítményt akkor miért ne.
Átlapoztam az OCN-t de nagyon csak szintetikus teszteket láttam emelt BCLK esetén valós játék tesztet nem, hogy az mennyit hoz.
Mert nyilván 1-2-5% teljesítményért nem feltétlen áldozok olyan drágább lapra, amin van erre opció de ha 10-15% vagy akár több kijön nem csak szintetikus tesztekben, meg benchmarkokban akkor már elgondolkodnék.Esetleg ha az segítség így néznek ki a lapok árai: (árak nettó árak, cégre elszámolva)
ASUS ROG STRIX B650E-F GAMING WIFI 72K
ASROCK X870E Nova WIFI 124KASUS ROG STRIX X870-F GAMING WIFI 155K
ASRock sAM5 X870E TAICHI 175K
ASRock sAM5 X870E TAICHI Lite 154kEbből ugye az első kettő nem tud BCLK OC-t, az alsó három igen.
Ha nincs valós különbség és nem éri meg szórakozni vele, akkor pont elég számomra a B650E-F is főleg ezen az áron, elsődlegesen nem számít a wifi7 és USB4.Szerk:
Közben látom van benne 4 játékteszt ,és marginális az előrelépés, inkább bizonyos programok profitálnak belőle.
Ezek szerint akkor tök felesleges áldozni erre, és bőven elég lehet a B650E-F, esetleg még a Nova vállalható kompromisszum, ha friss lapot akarok. -
válasz
hokuszpk #1381 üzenetére
Köszi. Igen a 8700G-nél megtaláltam ezt a leírást. Igazából csak annyi a történet, hogy lett véve egy Samsung G8 Oled monitor és az Intel UHD 770 4K-n csak 60hz-et támogat. Szóval így annyira nem jó. Tehát így 2 lehetőséget vettem számításba
Vagy veszek mondjuk egy RTX 4070 super Vga-t, hogy akkor néha játszogatni is lehessen. Bár erre azért elég kevés idő áll rendelkezésünkre. A másik, hogy platform csere AMD-re, de nem tudom ugye, hogy az új gen támogatja e a több hz-t . Nem is kéne 240hz, de ne 60 hz legyen már. De szerintem VGA lesz ebből
Új hozzászólás Aktív témák
- Nők, nőügyek (18+)
- Formula-1
- Kávé kezdőknek - amatőr koffeinisták anonim klubja
- Genshin Impact (PC, PS4, Android, iOS)
- EA Sports WRC '23
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Székesfehérvár és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Apple MacBook
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X3D 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Dell Precision 5810 Intel E5-1650 v3 128GB RAM 2x512GBHDD 1x512GB SSD Quadro K4200
- Lenovo Ideapad Flex 5 - 14"FHD IPS Érintő - Ryzen 3 5300U - 8GB - 256GB SSD - Win11 - MAGYAR
- Microsoft Surface Laptop 5 13.5" i5-1245U 16GB 512GB Alcantara 1év garancia
- Xiaomi Redmi Note 12 Pro 5G 128GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest