Hirdetés
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- SSD kibeszélő
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Melyik tápegységet vegyem?
- Apple MacBook
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Az Intel szerint a régebbi processzoraikat keresik az ügyfeleik
- Philips LCD és LED TV-k
- Akciókamerák
-
PROHARDVER!
AMD AM5 Platform - Zen 5 processzorcsalád - Ryzen 9xx0(X/X3D) széria
A Zen 4 (Ryzen 7xx0) topic [erre található]!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Sikerült pont 2 olyan esetet felhoznod, ahol kb minden rendszernél fenn áll ez a SMBus bug!
Legfőképp ASRock lapoknál, de ASUS nál is ha az EC engedélyezve van ez ismert hiba, a többi mért értéket nem befolyásolja!
Nincs gond a hwinfo által mért értékeivel nem kell így leírni! Főleg ahogy írod is sokszor user error van, mert több monitorozó programot indítva össze akadnak 1mással!
-
-
-
válasz
hackeeeee #5903 üzenetére
énis végig teszteltem mindennel, több órát ment hibátlanul! meg már több mint 100.óra játék volt benne 0.hibával!
aztán pár napja feltettem a TLOU part II.est és már shader telepítésnél kockára fagyott, vissza vettem a +200MHz et +100.ra meg a -25 CO-t 10.re, úgy végig ment a Shader telepítésen de játékba 3.perc alatt megint tükörre fagyott!
Szóval ha stab teszt kell akkor The Last Of Us Part II
-
-
válasz
CptAdamica #5864 üzenetére
MSI MPG X870E EDGE TI ezt veheted nyugodtan, nagyon jó lap, 4db ssd.t is tud teljes sávszéllel
-
-
és mi a gond az M-Die al? a 24.gigás KITT-eknél nem olyan az M-Die mint a 16.osoknál!
sokadszor linkelem de akkor még 1X
íme szinte a legolcsóbb 48.gigás KITT
sima liba a 9066MHz vele pedig csak egy gagyi 6000MHz@CL30.as kitt
-
válasz
MasterDeeJay #5739 üzenetére
1,60v ig simàn mehet sőtt ha nem melegednek 1,65 ig is!
Előbb döglik meg a cpu.ba a RAM vezérlő mint a ram.
-
válasz
MasterDeeJay #5737 üzenetére
1.35 az kevés lesz CL28.hoz, adjàl neki bátran 1,45.öt
-
tesztelgetem a friss AGESA verziót eddig tetszik
szépen megy vele a RAM 8000.ren
-
válasz
MasterDeeJay #5729 üzenetére
6200MHz CL28.at nem próbáltad, vagy 6400 CL30.at?
-
válasz
abridabri #5619 üzenetére
Látom itt AMD oldalon még nem ismeritek őt, eddig intel el nyomult, de gondolom a recept nem változott, amiket használ cuccot mind több 100db.os tételből válogatott példányok!
Ilyen nekünk földi halandóknak nincs, és nem is lesz, szóval max nyálcsorgatásra jó nézni a tesztjeit. -
-
-
-
-
válasz
abridabri #5479 üzenetére
Ezt "PCI slot /VGA pin már tuti az utolsókat rúgja ennyi rázkódás után" elmagyarázod az összes VGA gyártónak is, hogy ne legyenek már hülyék és ne pakoljanak mindegyik VGA-ra gyárilag 3.db ventit, mert a rezonálásukkal szét rázzák az alaplapokon a PCI slot-ot!
egyébként nem hinném hogy amiket használok Noctua NF-P14s redux, vagy a Be quiet! Silent Wings 4 PRO bármennyit is rezonálna, a VGA.n lévő gyári ventik 10X annyira rezonálnak!
-
-
-
válasz
MasterDeeJay #5414 üzenetére
ahogy mondod!
nagyon kevés(1kezemen meg lehet számolni) olyan RAM van amin a gyári borda ér is valamit, az összes többinél meg egy frankó hőpáncél, ha leszeded azokat a vacak alu lemezeket 10.fokkal hidegebb lesz!
-
-
-
-
-
válasz
MasterDeeJay #5295 üzenetére
na az nem rossz akkor(valószínűleg Hynix A-Die lesz ez), ha Micron chipes lenne az itt nem nyerő!
a VDDP feszedet vedd le 1,0.V ra sok és felesleges az a 1,15V
-
válasz
MasterDeeJay #5293 üzenetére
Thaiphoon Burner és CPU-Z
De nem mindegyik ram mondja meg magáról hogy konkrétan milyen Die pontosan!
-
válasz
MasterDeeJay #5291 üzenetére
NE használt ebay árakat nézd, meg ne olyat ami nem normál otthoni használatra van tervezve(HEDT), mivel sem az X99 sem a x299 nem otthoni felhasználásra volt, így azoknak a használt ára már a béka segge alatt volt meghát ugye te egy 5.éves használt cuccot vettél, mert 5.éves áram zabáló kazán vackok már a kutyának se kellettek, így csak nyomott áron lehet(ett) eladni őket mert senkinek nem kellettek!
tehát ez az össze hasonlítás itt semmiképp nem releváns, főleg te egy 5.éves használt cucc árát nézed egy vadi új bolti árhoz képest.
AM5.nél 100.e ig csak alsó kategóriát kapsz, 130.környékén indulnak a közép kategóriák, és 200.felett a felsők.
Szóval 65.ért ne legyenek nagy elvárásaid.B650 TUF.ra vissza térve, pontosan ugyan úgy 60.Amper és 16.fázis, nemtudom honnét jött hogy gyengébb a VRM mint az ASRock-on
az a VRM elbír vidáman egy 300W.os CPU-t is, nem hogy a ~100W.os 9800X3D-t
De gondolom itt is az X-es korszak van a fejedben hogy 400W os kazán CPU-kat kell etetnie a VRM-nekDe te tudod............. mondjuk hiába mondtuk hogy RAM.ból se vegyél ilyen nevesincs kínait, ott sem hallgattál ránk
-
válasz
MasterDeeJay #5283 üzenetére
65.e ért mit vártál?
Amúgy ez nem alsóközép, hanem legalsó kategória.
Alsó-közép valahol itt kezdődik
Gyorsan küld vissza ezt a cpu pörkölőt, és picivel többér vegyél ilyen NORMÁLIS(abb) LAPOT
-
-
-
-
Utoljára én kb 5.éve egy ASUS Maximus XII Hero-t gariztattam(iPon) nekem se cserélték 30.nap után én írtam rájuk hogy mi a helyzet letelt a 30 nap, másnap feladták a megjavított lapomat, szerencsére nekem nem másikat adtak, a sajátomat javították és szerencsére mindent ugyan úgy vissza kaptam hozzá ahogy én is feladtam nekik, és a lapon se okoztak kárt sőtt még a javítás sem látszódott rajta!
Pedig 5.éve még elég sok kiegészítőt adott az ASUS a csúcs lapjaihoz, nem úgy mint az elmúlt 2-3.évben hogy már a csúcs lapokhoz is elkezdik kispórolni a kiegészítőket!
-
-
-
válasz
hackeeeee #5175 üzenetére
Itt AMDnél nem tudom mi a biztonságos MAX imc fesz, intelnél simán használjuk több éve(mióta létezik ddr5) 1,50-1,55V.on és nem lett baja egyik cpu.mnak se.
De itt AMD.nés más memória vezérlő van, így itt nem tudom mi az ami még biztonságos, nálam biosba asszem 1,5.nél kezd piros lenni az érték tehát annyit valószínű még kibír folyamatosan
-
-
válasz
deathcrow42 #5164 üzenetére
Azért nem egészen(van ott még más eltérés is bőven) a Toma alsó kategória teteje, az EDGE meg felső kategória közepe más sorozatba is tartoznak MAG és MPG
nagyon jó lap az EDGE, ha vissza keresel az X870E-m előtt azt használtam!
-
-
-
-
-
-
6600.nemfog menni 1:1.ben, ahogyan mondták!
itt linkeltem egy jó 48.as KITT-et vedd meg nyugodtan!
szépen ketyeg 6200@CL28.ban
-
-
válasz
MaddeNNNN #5031 üzenetére
ramból inkább ADATA XPG 48GB KIT DDR5 6000@CL30 Lancer Blade RGB-t vedd 6200@CL28.at simán tudja
-
-
-
-
válasz
TakiNándi #4907 üzenetére
96.gigás kitt irreálasan drága, 150e től indulnak a normálisabbak.
Inkább fele annyiért Egy jó kis hynix 2x32.est
-
válasz
DroiDMester #4882 üzenetére
TM5 is hibátlan 1,1.V-os SOC-val
-
-
-
válasz
MasterDeeJay #4853 üzenetére
Nem minden a VRM, kell még hozzá sok más is hogy jó legyen egy lap!
volt sok ASRock lapom, jelenleg is van egy TAICHI OCF Z890
hiába a 25.fázisú 110Amperes SPS
egy ASUS STRIX Z890-E.t váltott az OCF(kb árban is azonosak ~250.e tehát nem alsó kategória az ASRock nál asusnál csak közép kategória az említett STRIX-E), de a STRIX-hez képest ez olyan mindha egy M7.es BMW-t hasonlítanák egy SUZUKI SWIFT-hez, egy semmit sem érő játék lap ahoz képest az OCF, az OCF alig nehezebb mint 1.kiló a STRIX meg 2.kiló felett volt pedig VRM terén kb 1:1.be ugyan az a 2lap, az ASUS on olyan hűtés volt hogy 2.db OCF-en nincs annyi hűtőborda meg hőcső!
Ha vissza keresel itt, énis ASRock-ot akartam venni NOVA-t, de a tömeges égések végett inkább lemondtam róla!
pedig a NOVA egy baromi jó lap lenne,
volt Z790.NOVA-m is, nagyon szerettem és baromi jó lap volt
De ahogy mondtam mindenhol meglátszik rajtuk a spórolás, hiába jók papír szerint a paraméterek, BIOS-ban is nagyon le vannak maradva egy ASUS/MSI hez nézve!
-
Valószínűleg az is rátehet erre az egészre, hogy az ASRock nem éppen arról híres hogy minőségi alkatrészekből építkezik, és MINDENHOL AHOL LEHET a legolcsóbb leg gyengébb alkatrészeket használja.
Sajnos a CSÚCSKATEGÓRIÁS AQUA/TAICHI lapjai is csak egy középkategóriás MSI/ASUS legalja szinten vannak, árban viszont nem ezt tükrözik mert közel annyiért adják mint egy csúcs msi/asus.
-
válasz
MasterDeeJay #4817 üzenetére
csak nehogy füstbe ment terv legyen!
ezek szerint nem olvastad a TÖMEGES ASRock lapok-ról szóló történetet! Sorban füstölnek el bennük a 9800X3D-k
-
-
válasz
deathcrow42 #4803 üzenetére
Nem, -25 CO.val +200.at rátolva, 160W.felett volt Y tesztben.
és karcolta a 95.fokos limitet, és az effektív órajel még kevesebb is volt ~5370 körül, most stabilan 5400 és a hőfok is 88.on megáll.
Szóval sz.tem jobb így mint pbo meg CO-val -
válasz
hackeeeee #4801 üzenetére
tegnap énis hasonlóval kísérleteztem!
AC54.re tettem CO-t kikapcsoltam én manuális fesz és limitekkel.
1.óra után leállítottam mert nem volt hiba (pedig ez még a régi gyilkos Y amibe SFT még benne van), pedig SOC.nak csak 1,12.V ot adtam
CB23.ba így hozza azt amit -25. CO-val, 24.e pötty
-
-
-
-
válasz
deathcrow42 #4731 üzenetére
MSi lapnál se B850 se X870E nél nem ment nálam se a 2200 FCLK, manuálisan beállítva VDDG CCD ill. VDDG IOD feszültség csökkentése a megoldás rá. És egyből megy 2200.on.
Lehet nála is ennyi kellett volna csak.
-
válasz
ImpersonatoR #4629 üzenetére
MSI lapja van így nemhiszem hogy tud válaszolni!
egyébként úgy tudom hogy, van SP itt AMD-nél is Asus lappal, imc-t azt nem tudom de az úgyis csak a ROG lapokon van, majd ha erre téved Shkiz0 kolléga majd megmondja neki olyan lapja van!
-
-
-
-
válasz
MasterDeeJay #4437 üzenetére
Ez (nagyon)jónak számít! Nálad Quad chanel volt ahoz ne hasonlíts semmit, illetve csak ugyan úgy Quad.ot.
Amd.nél xmp.vel fele ennyi lesz(55-60.körül és 85.körüli latency) mint amit itt láttál.
-
válasz
MasterDeeJay #4428 üzenetére
Majd belejössz a DDR5.ös vonalba is.
A lényeg ha 16.gigás modulokat veszel akkor ott a Hynix A.Die a jó széria, ha 24 gigásat ott pedig a Hynix M.Die a jó széria amiket lehet jól tuningolni.
És nem kell félni megvan itt is aza +50-60% órajel ha megfelelőt(fent leírtak közül) veszel, és megfelelő lapba teszed.
Tessék a legolcsóbb 2x24gigás ddr5 ram kitt(65.e ft)
Gyárilag 6000MHz, nálam 9066MHz en járnak de ment még 9200.at is csak most nincs róla képem.
Igen nem AMD.s környezetbe, de ha vissza keresel tettem be ide ugyan ezzel a kittel 9800x3d.vel 8000MHz sima liba, de ide(amd) nem való a magas órajel, így inkább 6200@cl28.ba járatom.2x32gigával vigyáz nemsokkal jobb azokkal sem a helyzet mint a 4x16, mivel a 32 és 48 gigás modulok Dual Rankosak és sokkal jobban megterhelik a cpu.ban az IMC.t(memória vezérlőt)
-
válasz
HoReSz1975 #4407 üzenetére
én a RAM KITT re tippelek túl nagy falat neki a 6400MHz 96.giga Dual RANK-al!
lehet csak 5600.on lesz stabil az a RAM KITT
Egyéb: ha ennyire nem vágod az OC és manual beállítás témát, minek vettél egy felső kategóriás karbon tuning lapot bőven 200.e felett.
CPU betesz XMP/EXPO betölt erre elég lett volna egy fele ennyibe kerülő alap B850. -
-
-
4db 16.gigás single rank modul, pont ugyan olyan rossz választás mindha 2db 32.gigás dual rank.ot tenne be, ugyan úgy kezelik a lapok mindha 4db single rank modul lenne.
Jelenleg a 2x24giga KITT.ek a legnagyobb kiszerelés, amik korlátozások nélkül használhatóak, néhány hónap múlva jönnek(méreg drágán)a single rank 32.gigás modulok azzal majd lehet használni 2x32.gigát korlátozások nélkül, ha bírja a pénztárcánk a közel 200.e ft.os 2x32.gigás kittek árát.
-
Kezdetnek próbáld így.
SOC: 1,225V
VDDIO: 1,40V
MEM VDD: 1,40V
MEM VDDQ: 1,40V
.........................................................................
deathcrow42 Igen írtam, hogy alap felhasználásra felesleges csúcs lap, nekem a sok ssd végett kellett az X870E -
-
-
válasz
maximuss #4254 üzenetére
TomaHawk X870e. 4et tud fogadni, ha a hátsó 2db usb4et fele sebességre veszem, és még marad 1.db pcie4.0 4x foglalat amibe bővítő kártyával tudok tenni egy 5ödik ssd.t is.
A 6iknak meg vettem egy USB 3as 20Gbps kilső házat, annak elég az a 2000Mb/sec írás/olvasás amit ott tud.
-
-
-
válasz
Szeszkazán #4231 üzenetére
vedd le nyugodtan kézzel FIX 1,05.re, ha nem bírja úgy akkor 1,1.re, felesleges 1,2 és ennél több!
Nálam 8000MHz ram beállítás mellett is elég a 1,05 -
-
inkább ezt vedd =>ADATA XPG 48GB KIT DDR5 6000MT/s CL30 Lancer Blade RGB Black
a legolcsóbb 48.gigás KITT nekem is ilyen van az MSI.be a 9800X3D mellett, pár hsz.el feljebb láthatsz tesztet is, tud menni 8000.ret is ha úgy akarod(inteles lapomba még a 9000MHz se volt akadály neki)
és van benne XMP és EXPO profil is
-
-
-
nálam meg a ZenTimings bugzik, a friss béta verzió is!
SOC feszre folyton 1,30V ot jelez(bárhová van biosban állítva) pedig BIOS.ba 1,19.re van állítva, a VDDIO-ra pedig 0,84.et mikor BIOS.ba 1,385.re van állítva.
nálam HWinfó jól, és valós értékeket mér
MÁS: minimum SOC fesz tesztelésre mit szoktatok használni? Szeretném megtalálni az alsó határát ahol még stabil!
-
ASRock lapokkal kapcsolatban bő 1hete pont erről(le égés) érdeklődtem, akkor el lettem hajtva hogy ez nem így van, és nincs semmi probléma velük!
Akkor most mégis csak van probléma velelük?
És hogy legyen A vs I is egy pár kép hogy a túl oldalon 4.db m2 ssd.vel sincs melegedési gond. 1db m2 és 4db m2.vel is ugyan olyan a PCH hőfoka.
Gagyibájt 30.fok PCH
STRIX-E 45. fok
TomaHawk 40.fok
-
-
válasz
hokuszpk #3968 üzenetére
nem is mondtam hogy nincs
élvezeti értéke
csak arra akartam kitérni hogy itt nincs értelme hatalmas OC.nak, mert nem hoz semmit se a konyhára, annyi hogy a RAM-ot érdemes belőni oda amit max tud 1:1.ben és annyi!
Ezért nem kell ide mindenféle OC-s lap mert nincs értelme ezt a kicsi finomhangolást sz.tem tudja bármelyik B-s lap is még X-es se kell hozzá!Ahogy írtam, igazából lapot énis csak a színe végett cserélnék, mert többet egy csúcs X-es lappal se lehet kihozni az X3D.ből, de ha már cserélek akkor ahogy említettem X870E lenne a cél, gigát nem merek venni, pedig az lenne a legolcsóbb X870E ből, de a giga lapokkal mindég megszívtam, legalábbis a túl oldalon sz.tem itt sem jó, szóval inkább nem!
ASRock NOVA-m volt Z790.ből az iszonyat jó lap volt a kékekhez, most a 285K alatt egy TAICHI OCF-van Z890.ből kb ez a legjobb lap az Ultra CPU.khoz, a 265K alatt pedig már volt minden is(MSI, Giga, ASUS, ASRock)
Szóval továbbra is keresem mi legyen a befutó
-
válasz
hokuszpk #3966 üzenetére
Hát itt AMD-nél nem lehet olyan, és akkora OC-t, és amúgy sem éri meg mivel nagyon max hoz ~5% ot, a kék oldalon ez nagyon másként van, ott a gyári értékekhez képest tudsz 30-40% rápakolni OC-val tehát van értelme az OC.nak, itt piros oldalon kb SEMMI értelme!
Ezt inkább csak finom hangolni lehet nevezzük úgy!
-
-
ezt már korábban is leírtam, hogy le fogom írni a valóságot ha jó, ha rossz, ez nem változott azóta sem!
És igen ahogy mondod potenciált látok benne, ezért adok neki egy komolyabb esélyt, aztán majd kiderül.
De ezis csak azért van, mert itt van még mellette a 14900KS és a 265K és a 285K is, tehát ha mégse jön be itt van még 3. kék amihez át ülhetek!
Úgy 1000% hogy nem cserélném le ahogyan te is, hogy kukáztad a régi gépedet!
-
őőő, kicsit hárítasz!
Nem azt mondtam hogy fos, meg semmire nem jó, hanem azt hogy SEMMIVEL nem jobb mint egy szépen beállított 14900K.
És igen, minden másban sokkal gyengébb mint a 14900K, még egy játék betöltés is jóval lassabb vele mint a kékkel!
tehát baromira nem mindegy az amit próbálsz be állítani!
Amúgy nem játszottam még vele játékokat szóval még előre ne igyál a medve bőrére!
Volt nálam egy gép amiben egy RTX5080.as VGA volt, azzal sikerült kipróbálnom 2.játék benchmark alatt, NEM VALÓS játékban(sok időm nem volt kb 1.órát próbálgattam), tehát még változhat a véleményem, ugye pár HSZ.el fentebb is írták hogy akadozik játék(ok) alatt, és ezt nem most olvasom először, és nem 1-2.esetről van szó
De adok neki egy esélyt, ha már beépítem a gépbe meg bekötöm a vizes rendszerembe akkor már olyan lappal szeretném amibe tudok használni legalább 5.db M2 SSD-t ezért is írtam fentebb amit!
Sajna ilyen lap nemsok van ami 5db M2.est tud fogadni, STRIX-E.t láttam még(mondjuk nem hiába kerül annyiba, mert ahogy a kezedbe veszed egy giga, vagy msi vagy ASRock után egyből rájössz hogy miért olyan drága, mikor a STRIX Z890-E után kezembe vettem az ASRock TAICHI OCF-et ott is előjött ez az érzés, az OCF egy játék lapnak néz ki a STRIX-E után, hiába jobb sokkal mindenben OC-téren az OCF), de az itt ahogy a másik oldalon is túl van árazva, annyit már nem szánok rá!
-
használ itt valaki ASRock X870E Nova WiFi-t 5.db M2.es SSD-vel?
ha igen, akkor milyen korlátozások vannak azon kívül hogy a PCIE3.as 16X foglalat letiltásra kerül.
úgy érzem megtartom az X3D-t, és kellene valami komolyabb lap alá
bár egész jó ez az MSI MPG B850 EDGE TI WIFI lap is, a legfőbb gondom a színével van mert fekete minden cuccom!
De ha már cserélem, akkor gondoltam inkább X870E-re legyen a csere -
-
-
-
Tegnap jött meg a CPU blokkhoz az AMD.s konzol, már csak erőt kéne vennem hogy a 14900KS cucc helyére be tegyem a B850.et az RTX4090.alá, de nagyon nincs kedvem le engedni a közel 3liter folyadékot, mert utána megint napokba telik még teljesen ki lesz légtelenítve a rendszer
Mert dedidálkt vga.m ami nincs vizes körbe kötve, egy RX6600 van csak, azzal kb semmit nemtudok tesztelni
-
-
-
CB23-at nem érdekli a Cache, de még az se hogy a ram miként van beállítva 4800 is pont annyit hoz mint 8200.on.
igen a CB tesztek nyers erőt mérnek semmi mást, full instabil ram beállításokkal is hibátlanul lefutnak.-----------------------------------------------------------------------------------------
hackeeeee próbáltam ott is de nem lett jobb FCLK-t is próbáltam 2200.on de ott fagyott a win vele, lehet valaminek kellett volna még 1kis fesz! Még nagyon új ez a platform nekem
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Eladó AMD Ryzen 7 5800X3D - 2027.01.10-ig garanciás!
- Intel Core i5 13400F - 4.6 GHz - 10mag/16szál - Új, 1 év garancia - Eladó!
- Intel Core i9-10900KF 10-Core 3.7GHz LGA1200 (20M Cache, up to 5.30 GHz) Processzor
- AMD A8 7680 - Új, 1 év garancia - Eladó!
- Intel Core Ultra i9 285K - Új, 3 év garancia - Eladó!
- Azonnali kézbesítés az év bármely pillanatában
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 25GR75FG - E-Sport Monitor - FHD 360Hz 1ms - NVIDIA Reflex + G-sync - AMD FreeSync - HDR 400
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RX 7700 XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy A22 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest