Hirdetés
- Szénszál és réz találkozik az Inno3D egyslotos RTX VGA-in
- Vezetékmentes és kompakt gaming klaviatúra a Cherry Xtrfy védjegyével
- Cserélhető filtereket biztosít az Elgato legfrissebb, 4K-s webkamerája
- A YouTube-ot is betiltják a gyereknél az ausztrálok
- Gyilkosságban és öncsonkításban akart segíteni a ChatGPT
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
PROHARDVER!
AMD AM5 Platform - Zen 5 processzorcsalád - Ryzen 9xx0(X/X3D) széria
A Zen 4 (Ryzen 7xx0) topic [erre található]!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Rewmac
aktív tag
válasz
itr_henrik #6398 üzenetére
Oh. Pedig eddig rendben volt. Illetve magasabb CO értéken azonnal hibát dobott.
Próbáljam meg ezzel? Vagy inkább a CO-t teszteljen újra?
-
Rewmac
aktív tag
válasz
DroiDMester #6395 üzenetére
Én is azzal játszottam sokan mondták az egy jó teszt. 1.240-en stabil volt. Akkor muszáj lesz visszatennem ugye?
-
Rewmac
aktív tag
válasz
itr_henrik #6394 üzenetére
Igen kb arányosan csökkent. 1230-nál 1.319 volt a kiugrás. nem tudom. Semmit. Van, hogy be volt kapcsolva és hagytam a hwinfo-t futni.
Sleep/hibernálás nincs bekapcsolva. Csak a monitor kapcsol ki 3 perc után.
-
válasz
DroiDMester #6386 üzenetére
lefutott hiba nélkül 1,15 SOC-val
de majd kap egy kis valós tesztet (TLOU P2)
-
itr_henrik
csendes tag
Én levettem az első napon 1.100-ra a BIOS-ban. HWInfo-ban SVI3 szenzor 1.092-1.095 között mutat, az alaplapi meg 1.112-1.128 között, mindenféle üzemállapotban tesztelve (idle, kis terhelés, nagy terhelés).
Neked mit csinál a gép amikor így felugrik? Majd nézd meg most hogy levetted a max kiugrás is arányosan csökken-e.
Amit én olvastam még teoriát, hogy a sleep/hibernálás is okozhatja a procihalált, ha nagyon aggódsz még azt is kikapcsolhatod.
-
Rewmac
aktív tag
1.2V-re tettem a Soc az AIDA64 hardware hibát jelzett. Ilyen sokáig egyébként sosem futattam még.
Akkor ezt azt jelenti az 1.2V kevés neki?
-
Grampy
aktív tag
válasz
deathcrow42 #6346 üzenetére
Rendben, köszi a segítséget neked és Cifunak is!
Tesztelgetem, és jelzek, ha megint akadékoskodna. -
Sebaj, nem kell többet nézegetni. Ha most mondjuk 2 hétig minden f@sza és nem vágja be magát defaultba, akkor megvolt a megoldás
Ez a hiba szerintem tipikusan egy ilyen kis beállítástól függ, és mivel nem is fordul elő gyakran, nem is kell nagyon sietni a megoldással meg túlreagálni sem
Ha újra defaultba vágja magát, még 1-2 másik dolognak adunk egy kicsi feszt és ennyi.
-
Driverből radeon chill vagy mi az mikrolagos lesz. Illetve régi játékoknál bugos pl skyrim gyorsabban tölt be unlimited fps-el a loading screenen mint fix 60-al bár ez a játék hibája. Játékoknál vsyncet hasznalok ami szokott működni de pl oblivion remake simán eszi a 300+ wattot még úgy is.
-
Zsohi
őstag
válasz
MasterDeeJay #6341 üzenetére
...es ha driver-bol lekorlatozod 60fps-re? Akkor pont annyira fog csak izzani amennyire kell.
-
válasz
DroiDMester #6316 üzenetére
Ez is csak -10 +15%-ot enged mint a driver. Ha 90-nél kissebbet írok be akkor visszadobja 90-re, ha 115-nál nagyobbat akkor vissza 115-re. Legfrissebbet szedtem innen: [link]
-
Grampy
aktív tag
válasz
deathcrow42 #6336 üzenetére
Igen itt jelzi a VDD-t.
DRAM-nál melyiket húzzam fel 1.4-re?ZenTimings:
-
RAMot ha lehet tedd 1.4V-re. Lehet az az egy tweak már meg fogja oldani a defaultolást.
(Nem jár semmi rizikóval az 1.4V beállítása nálad, elvileg VDD a biosban)
-
Grampy
aktív tag
válasz
deathcrow42 #6334 üzenetére
EXPO-val a következő értékeket mutatja a HWiNFO.
DRAM: 1.344
SOC: 1.2 - 1.210
VDDG CCD/IOD: Ezt nem látom, hol tudom megnézni? -
-
-
Grampy
aktív tag
Sziasztok!
Adott egy AsRock B650E Steel Legend, 9800X3D, 2x16GB G.Skill Flare X5 6000Mhz CL30 konfig. BIOS legfrissebb, minden default kivéve a memóriák, azok EXPO-n mennek. Az miért lehet, hogy indításkor leállítja magát a gép, kattan egyet és visszaállítja defaultra a memóriákat? Már csinálta párszor. Viszont csak pár hetente jön ez elő. A köztes időben tökéletesen fut EXPO-val.
-
Cifu
félisten
[Zen4 topic] , a 7800X3D az Zen4, nem Zen5.
Az összefoglalóban amúgy az alapokról is bőven van infó.Egyébként miért fontos egy erős, jól bordázott VRM egy olyan CPU-nál, ami nagyon maximum 90W-ot fogyaszt?
-
Pug
veterán
7800X3D alá melyik B650-es lapokat ajánlanátok? Erős, jól bordázott VRM fontos lenne.
-
Ájszii
tag
válasz
DroiDMester #6206 üzenetére
A core flex a válaszidőn tényleg javít szintetikus tesztek alatt, Viszont sok játékban rosszabbul fog teljesíteni legalábbis a 2 ccd-s chippek esetén.
-
CptAdamica
veterán
válasz
deathcrow42 #6326 üzenetére
Köszönöm a választ!
-
válasz
CptAdamica #6323 üzenetére
Biosban a procinál semmit se kell ilyen hőmérsékleteknél, ha akarsz adhatsz rá 100-150-200 Mhz tuningot, ramot húzd kicsit feszesebbre az összefoglaló szerint.
-
CptAdamica
veterán
válasz
parandroid #6324 üzenetére
Pótolom, köszi!
-
parandroid
félisten
válasz
CptAdamica #6323 üzenetére
Összefoglaló, de amúgy ez tök jó így.
p
-
CptAdamica
veterán
Sziasztok!
Csatlakoztam egy 9800x3D-vel, kérdésem az lenne, hogy mi számít normális hőfoknak? Például nagy shaderezés alatt, amikor nagyon teker, akkor 85-ig ment fel, játék alatt kábé 60 fok, idle alatt 40 fok körül mozog, ezek normális értékekek? Illetve bios-ban van, amit érdemes beállítani?
-
hackeeeee
Jómunkásember
Nekem is 850mV-n, csak elég furán működik.. De azért próbáltam ki, mert valahol azt találtam, hogy tán annyi auton, de biztosan nem.. De amúgy auton is megy.
persze gondoltam, azért is maradt végül a 990/990, mert próbáltam kevesebbel, de mindig tapasztaltam valami anomáliát.
DroiDMester: Köszi. Akkor sanszos h hasonló lesz..
-
válasz
Oké Kipróbálom ezt a more clocktoolt. Kíváncsi leszek rá mert nálam a driver csak -10/+15%-ot enged. Nekem jó lenne -30 vagy akár kisebb is. +15%-nál ez is megy 400+W-ot se semmi értelme nálam annyit hajtani.
-
palfitom
félisten
válasz
ScomComputer #6317 üzenetére
Már megint a szőrszálhasogatás, MCT / MPT nem mindegy?
-
ScomComputer
veterán
válasz
Oké...de TE neki az MPT-t linkelted....te meg a MCT-ről beszélsz...
More Clock Tool, az müxik...de az More Power Tool az nem... -
válasz
MasterDeeJay #6315 üzenetére
-
válasz
DroiDMester #6311 üzenetére
Az sajnos nem működik a 7000-es szériával.
-
Cifu
félisten
válasz
hackeeeee #6312 üzenetére
En mar tobbszor kerdeztem hogy auton mennyi az iod es a ccs fesz, de még mindig nem tudom.
Pontosan, mert egyrészt a legtöbb program nem méri, illetve megfordítom: én eddig nem láttam olyat, ami méri. Másfelől mert alaplapról alaplapra is eltérhet a gyártó finomhangoló profiljától függően. Általában amúgy 1.05V körül lehet.
Láttam olyat, aki 0.85V-on futtatja FCLK 2200-al, de például nálam már 0.9V-al sem bootol be a rendszer. 2022/23-ban a Zen4 esetén meg sokan felrakták 1.2V-ra, vagy akár 1.25V-ra is...
Ez megint egy olyan eset, ahol kismillió változó van, tehát a legegyszerűbb az, ha magadnak kitapasztalatod. -
-
hackeeeee
Jómunkásember
En arra gondoltam h a soc fesztol is fugg az fclk. Vagyis, nekem a 2200-as fclk-hoz kell az 1.2v koruli vsoc, ha lemegyek 21xx-re akkor mar 1.1v korul is elég.
En mar tobbszor kerdeztem hogy auton mennyi az iod es a ccs fesz, de még mindig nem tudom.
Erre jo a warzone es abban a shader cache, ha ott atmegy akkor oke.
nekem 0.99/0.99-en megy.
-
válasz
MasterDeeJay #6310 üzenetére
Hogyne lehetne állítani, mindennél jobban lehet állítani rajta mindent is!
MorePowerTool a te embered.
itt meg egy kis leírás mi hogy merre, ha nem ismernéd!
-
A soc-ra stabil már jó ideje az 1.1v azt hagyom úgy. A többit állítottam aztán teszt egy hétig mindennel.
A VDDP volt eddig 1.15v, a VDDG feszek auto-n voltak.
Ramoknál 1.35v stabil mindhárom érték arra van állítva.
Én bevállalom azt hogy egyszer egyszer egy hónapban crashel valami hát így jártam de legalább tudom hogy ki van élezve lefelé fesszel minden és amennyire lehet hatékonyra raktam. Meg majd nyáron derül ki mit tud a passzív vizes rendszer.
Azt sajnálom hogy a nyomorult AMD nem engedi lefelé a videókártya power limitjét nagyobb mértékben.. Totál gáz amikor látom hogy 400w-ba belenyal a kártya és nem tehetek semmit ellene. (menükben ha valamiért nem megy a vsync) 7900XT 1050mv-on de itt az alulfesz nem ér sokat azaz extra teljesítményt ad mert jobban boostol a kártya. A freki csúszkák meg bugosak, hiába állítok be kevesebbet ugyan úgy nekiál az egekig boostolni. Pont megvettem a legjobb hűtős kártyát a kategórában hogy majd jól ellesz passzívban lightos játékoknál háát nem így lett, bár valóban semmi hangja 60fps-el de a gépházat meg befűti, nvme ssd-k 60 fokig mennek fel alatta. -
-
pilu85
őstag
Jézus mennyi dolog van, szerintem maradok az Auto beállításoknál. Kivéve a -co és a tdp limit.
-
Cifu
félisten
válasz
hackeeeee #6306 üzenetére
Szerintem félreérted, én VSoC-ot írtam. Az 1.05V.
A VDDG IOD / SoC feszültségek AUTO beállításával 2166Mhz-es az FCLK jelenleg is.Próbálkoztam én VDDG IOD/SoC 0.95V-al, 0.98V-al, néha úgy tűnt, hogy stabil (AIDA64 meg y-chruncher alatt az volt), majd az Alien: Colonial Marines kiugrált random (azóta nem tartom mérvadónak FCLK tesztelésre az ilyen torture test programokat)...
-
Cifu
félisten
válasz
MasterDeeJay #6303 üzenetére
Az auto nekem a halálom. Azaz nekem auto azt jelenti hogy ahogy növelek más dolgokat úgy növeli az auto-n lévő feszeket is. Legtöbbször hülyeségeket beállítva.
Az eredeti kérdésed így hangzott:
Mire érdemes rakni amit biztosan tud?
.
Na most erre ez az értelmes válasz.
Nálam a VSoC 1.05V-on van DDR5-6000 tCL28 beállítással, és stabil és jó és hurrá.
Ajánlottam mindenkinek, hogy menjen lejjebb az 1.25 - 1.20 - 1.15 -.... lépésekkel, és nem egy, nem két helyről jött vissza, hogy bizony kell az 1.20 - 1.22V VSoC feszültség már a DDR5-6000-hez is.Ez egy példa és itt a lényeg, hogy olyan kérdés, hogy "biztosan tud" nincs ma már.
Ki kell tesztelni.Feszeknél is amennyire lehet levinni mindent elvet vallom, és persze ez is adhat plusz teljesítményt TDP/temp limites helyzetben
Ha kiméred azt fogod találni, hogy kapsz 1, talán 2, nagyon-nagyon esetleg 3% extra teljesítményt, cserébe rááldozol sok-sok órát, és potenciálisan még a rendszered stabilitását is kockáztatod.
Nincs az az értékrend, ahol ez valóban megéri.
Ez a saját lelked (lelkünk) megnyugtatása, hogy na, még találtál egy pici kiaknázható tartalékot, milyen ügyes vagy, hurrá.Én is ebbe estem bele, ipari mennyiségű időt áldozva a rendszeremre, abban a hitben, hogy na, tényleg a határig elhúztam, kiaknáztam mindent, amit ki lehet - és aminek a vége az lett, hogy ja, ebben a játékban ez a beállítás miatt instabil a rendszerem, abban a játékban azon beállítás miatt.
Tényleg marhára megéri... -
pilu85
őstag
válasz
DroiDMester #6296 üzenetére
Szerintem a játék hibája, az előző része is ezt csinálta, előző konfiggal, összeomlott időnként. Az 1. része az eredeti is összeomlott néha, a virágboltival sűrűbben. A mostani am5 nél a co-20-on kívül minden alapon van. A memót is 6000/cl30 ra raktam, volt valami Hynix nevű nem is xmp profil, s azt betöltve is néha előfordul. Csak holnap leszek gép előtt, majd leírom mi is ez a hynix izé. Shader építésnél soha egyik rész se omlott össze.
Új hozzászólás Aktív témák
- Gitáros topic
- Elite: Dangerous
- One mobilszolgáltatások
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- Nintendo Switch 2
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Milyen asztali médialejátszót?
- Xbox Series X|S
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- További aktív témák...
- Intel Xeon W3505 2.53GHz LGA1366 Server
- Intel Core i7-14700K 20-Core 3.4GHz LGA1700 (33M Cache, up to 5.60 GHz) Processzor! BeszámítOK
- 27% Számlával! Intel Core i7-7700K 4.2GHz (8M Cache, up to 4.50 GHz) LGA1151 Processzor
- AMD Ryzen 5 5500 - Új, 3 év garancia - Eladó!
- AMD Ryzen 5 5600 - Új, 3 év garancia - Eladó!
- Bomba ár! Dell Latitude 5400 - i5-8GEN I 16GB I 512SSD I 14" HD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- MacBook Pro 16" M3 Pro 36GB 512GB Gar. SPACE BLACK
- Bomba ár! HP Elitebook 850 G5 - i5-8GEN I 16GB I 256GB SSD I 15,6" FULLHD I Cam I W11 I Gari!
- Felsőkategóriás Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! I9 13900K / RTX 4080 / 32GB / 1TB SSD
- Külföldi csomagszállítás Packeta csomagpontokon keresztül!