Hirdetés
- ASUS notebook topic
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Melyik tápegységet vegyem?
- Hobby elektronika
- 5.1, 7.1 és gamer fejhallgatók
- Bronzos ATX 3.1 tápok a be quiet! névjegyével
- Házimozi belépő szinten
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Azonnali notebookos kérdések órája
- Milyen CPU léghűtést vegyek?
-
PROHARDVER!
AMD AM5 Platform - Zen 5 processzorcsalád - Ryzen 9xx0(X/X3D) széria
A Zen 4 (Ryzen 7xx0) topic [erre található]!
Új hozzászólás Aktív témák
-
omfgk
veterán
Húsvét óta beleöltem jó pár órát ,hogy meglegyen a vége.
Nem egy bajnok anyag a proci.
De egyértelműen ez a sweetspot.FCLK 2167 és 6200 atomstabil 1,13V SOC mellett.
6400 1,3V mellett is dob hibát pár óra után. Szóval 0,2V kéne a 6200-hoz képest egy stabil 6400-hoz. Na az egyértelműen nem éri meg. Mert közben az FCLK is menne a kukába.5250-ig (5225-ig) atomstabil 2 magon a -25, 1 magon a -30, a maradékon meg a -35.
+200-al, megnyitva a görbe tetejét viszont -12 és -25 között van a magok vége. A napokra otthagyott és stabil 5250-es CO másodpercek alatt crashel.
Maradok a stock 5250-nél a kitesztelt CO-val.Corecycler-t ismét bevetettem ,de ismét megbukott. Nagyjából be lehet vele lőni ,hogy hol lehet stabil, de ez számokban azt jelenti ,hogy 5 kör után benyögi ,hogy a -35 nem stabil. Ennek ellenére egy rendes y-cruncher 15 perc alatt elhasal még -32-őn is.
FCLK 2200-at próbálgatom most, illetve gdm disabled.
És a ram-ban lehet még valamennyi. Az nincs kicentizve.
De ahhoz vissza kell majd tennem a procihűtőre a második ventit, mert így a ramoknál nem nagyon van fuvallat. 55 fokig elszaladnak fftv4 közben simán. -
omfgk
veterán
A batch-es marhaságot valamelyik nagyon ráérő reddit huszár kezdte el gyűjteni.
Pedig továbbra sincs kiugró sorozat.A korai batch-ekből több van, mert azok már gépben vannak és használják őket. Surprise.
Így kapásból megjósolom ,hogy a még a Mediamarkt raktárban lévő TV-kből kevesebb a hibás mint azokból amik már kiszállításra kerültek.
-
omfgk
veterán
válasz
itr_henrik #6020 üzenetére
Egyáltalán nem kiugró az adat ennél a batch-nél.
Az egyetlen adat ami furcsa, az az asrock-os szám.
-
omfgk
veterán
válasz
csakdzsó #5958 üzenetére
Simán ajánlanék és vennék Intelt.
Csak az ár legyen jó.Itt hibádzik a dolog.
LGA 1700-nak vége, szóval ennek megfelelően kell főleg a lapra költeni. Vagyis gombokért, maximum.
LGA 1851 meg továbbra is úgy néz ki ,hogy egyetlen gen-es lesz.AM5 előtt nekem 20 évig Intelem volt, de én nem kérek többet ebből a platformos balfaszkodásból.
Miközben én meg a szerencsétlen B650-esembe meg a 11800X3D-t is bele tudom majd tenni. Elvileg ez lesz a neve mert a 10000 kimarad.
Ha ezt mind nem nézem, csak proci vs proci, akkor egy 14700K totál jó megoldás lenne.
De nézem.Főleg ez az Arrow Lake a problémás. Így nem lehet ajánlani, ha az ember azt se látja ,hogy jön-e bele még valami vagy sem.
De ha hozzám vág valaki egy 265K-t és lapot egyben 130-ért, akkor megküzdök vele szívesen. -
omfgk
veterán
Közben megnézve az adott cikket...
Eleve nem is külön Intel proci a téma, hanem egy Intel-es prebuild.
Ami a bolt érdeke, mert ezeken van a legnagyobb árrésük.
Nem véletlen ,hogy nincsenek részletezve az alkatrészek.
Az Asus 5060Ti egy Prime lesz, nem TUF.
A DDR5 6000 az éppen a legolcsóbb ami a raktárban útban van.És prebuild-el könnyű eladni az elállással visszakerült, már felbontott cuccokat.
-
omfgk
veterán
válasz
csakdzsó #5955 üzenetére
Úgy ,hogy hülyék?
Mármint a rácsodálkozók.Az lesz kitéve, amiért az adott bolt fizetett.
Cikkünket a rovatot szponzoráló számítástechnikai kereskedések aktuális ajánlataiból állítjuk össze.
De egyesével rá lehet csodálkozni arra ,hogy miért olyan egeret, olyan monitort, olyan házat említ a cikk.
Avagy az RTL miért Persil reklámot tol az arcunkba.
-
omfgk
veterán
Hm.
Köszi, ez nekem valahogy kimaradt.Viszont most megy a tömeges béta teszt B650-en. Nálam is. 5070Ti-al ugye már 5.0 és mivel auto-n van a pcie, így akkor mégis helyes a gpu-z adat.
És eddig hibátlan.
Ami mondjuk kicsit fura is, mint írtam feljebb. Rengeteg user-nél át kellett az elején állítani gen 4-re a gen 5 lapokat az anomáliák miatt.
Csak ők gen 5-ről 4-re állítják. Én meg auto-ról tudnám 4-re. -
omfgk
veterán
Illetve ami érdekes még ,hogy akkor miért nem jöttek a gen 5-el érkező crash-ek és anomáliák B650-en?
Ugye az új kártyákkal sok esetben az volt ezekre a tanács ,hogy gen 4 bios-ban.
Nálam is van auto (ami a reddit thread szerint akkor 5.0 lenne) vagy gen 1-2-3-4.
És mindig auto-n van és volt. -
omfgk
veterán
Szerintem csak rosszul olvassa ki az adatot a gpu-z.
Nálam is B650 Tomahawk-al már régóta 5.0-át ír.
Sose feltételeztem vagy feltételezném ,hogy ez valós.Őszintén szólva fogalmam nincs ,hogy amikor vettem, akkor mit írt ki.
Tehát azt se tudom ,hogy mikor váltott 4.0-ról 5.0-ra. Ha váltott.De ha valami tesztet kiokoskodnak erre az okoskák, azt szívesen lefuttatom.
Mindenképpen azt gondolnám ,hogy ha ez valós lenne, akkor az alaplap gyártók ezzel menőznének.
Nem véletlenül sikerült kb az összes gyártónak a gen 5 M2 slot-okkal beleszaladnia a f@szerdőbe. Kellett a marketing anyagba ,hogy minden is gen 5. Közben meg a vga már csak x8 meg letiltja a többi sínt, stb... -
omfgk
veterán
válasz
DroiDMester #5787 üzenetére
?
Pont erről beszéltem.
Ha megnézed az én linkemet láthatod ,hogy pont ennyiért linkeltem egy szintén 2x24GB-os M-die-t, mint te. Igazából olcsóbban. Az befért 70 alá.
És erről beszéltem. Hogy az a bajom a csoda G.Skill 6000 CL26 ramokkal amik itt feljebb lettem említve ,hogy továbbra is ugyanazt az M-die-t csomagoljuk át kis válogatás után.
Hogy mennyi ez a válogatás, nem tudom. De így ,hogy stock csak a cas az ami szűk, gondolom nem túl sok. -
omfgk
veterán
Ezekkel továbbra is az a bajom ,hogy ez ugyanaz az M-die.
A friss rev CL26 ennyit tud.
DDR5-6000 CL26-36-36-96 1.45V
48GB (2x24GB)
Nem tudom mennyi binning van itt. -
-
omfgk
veterán
Nem.
7600x bőven elég.Úgy kb 4070-ig nem aggódnék a proci miatt.
Az kb 50%-al gyorsabb mint a 6700XT.4070 Super vagy 5070-el is attól függ ,hogy pontosan milyen játék. Multi, vagy magasabb fps mint prioritás, akkor lehetnek már gondok (80-90 fps-től mondjuk).
De akkor se 7700-ra cserélném. -
omfgk
veterán
válasz
Sawyer7733 #5755 üzenetére
FCLK okozhat ilyen hanghibákat. Instabil FCLK.
-
omfgk
veterán
válasz
Nuada herceg #5701 üzenetére
Nem 105W-ra korlátozza, hanem 142W-ra.
-
omfgk
veterán
válasz
deathcrow42 #5683 üzenetére
Én is, annak ellenére ,hogy továbbra is Asus problémaként hivatkozok a 7800X3D sztorira (igen, nem csak 7800x3d, nem csak asus lapban), B650E-F-et ajánlottam legtöbbször. Pedig Tomahawk-om van. Na ezt nem ajánlottam senkinek szerintem még.
Amikor én vettem, akkor annak megfelelően volt árazva ,hogy csak gen 4, de utána a gen 5 lapok nagyobbat estek. Szóval nincs akkora árelőny ,hogy ajánlható legyen. És egyébként a legtöbb MSI lap árazása szintén vacak.
Szóval se az Asrock, se a Asus tulajok ne húzzák ezen fel magukat.
Főleg mert késő bánat, a szar nem magát vette meg. -
omfgk
veterán
válasz
deathcrow42 #5680 üzenetére
A DIY piac mindig csak egy kis szelete az egész tortának.
Egy PH meg pláne.Ezért volt tévút az amikor valaki abból az irányból kérdőjelezte meg a reddit-es számokat, hogy az a jelentett kb 100 hiba nagyon kevés az összes eladott Asrock alaplapra levetítve.
De nincs fent az összes Asrock tulaj reddit-en.Sőt, egy jelentős része a tulajoknak az se tudja ,hogy Asrock lapja van. Mert továbbra is azok vannak többségben, akik egyben veszik meg a gépet boltból, webshopból, különböző system integrator-től (amcsiknál ez sokkal jobban megy mint itt európában), vagy csak valaki összerakja nekik ismeretségi körből.
-
omfgk
veterán
de továbbra is gyanús, hogy más lapokban is halnak meg CPU-k
Ez miért gyanús?
Van egy elég alacsony, de eléggé állandónak tekinthető rma arány bármilyen termék kapcsán.Ameddig az Asrock lapokban valamiért gyakrabban fordulnak elő fura boot problémák (simán át lehetne erre nevezni az egészet, mert nem tudjuk ,hogy ténylegesen mennyi proci döglik meg), addig a többi gyártó lapja nem teszi meg azt a szívességet ,hogy elnapolja a megdöglést, míg a végére nem jutunk az Asrock-os problémáknak.
Fogy a 9800X3D dögivel, tehát ez innentől csak statisztika.Az meg egyértelmű ,hogy valami el lett cseszve, valószínűleg bios szinten, mert az eladási listán utolsó Asrock-nál nem lehet ennyivel több gebasz.
-
omfgk
veterán
válasz
abridabri #5644 üzenetére
Az a baj ,hogy kb minden cég beleszart már a vásárlói szájába... Szóval gyorsan körbeér az ember.
Igazából a lényeg ,hogy megpróbálták-e értelmesen kezelni a problémát, vagy lepergett róluk az egész.
Nem mi voltunk, vásárló baszta el, nem is akkora a gond és társai...
Tehát ,hogy a support egy nagyobb gebasz után gerinces lény próbált lenni, vagy földigiliszta.Ha már Jay, ott volt az Evga sztori. Az elpukkanó 3090-esekkel.
Ott egész jó volt az rma folyamat az elbeszélések alapján.Az Evga fan-ok kicsit kevésbé kezelték jól (és ebben Jay is benne volt). A topikban ugyanaz volt a reakció. Azért van több döglött Evga 3090, mert többet adnak el.
Ja, 5-ször annyit mint az összes többi gyártó együttvéve.
Mert ilyen arányok voltak a kipurcanó vrm-ekkel. -
omfgk
veterán
válasz
MasterDeeJay #5636 üzenetére
Ebben gondolom a sima elállás is benne van.
-
omfgk
veterán
válasz
hackeeeee #5632 üzenetére
Az egy másik sztori volt.
https://www.youtube.com/watch?v=2VkO4wiEAY4 -
omfgk
veterán
Na de pont a SOC fesz az ami az Asus lelkén szárad.
A többi gyártónál a különböző tesztekben kisebbek voltak az eltérések.
Vagyis nem lehet csak az AMD a főgonosz, ha ilyen különbségek vannak.Voltak azonosságok. Hogy minden lapnál rossz volt a védelem. Totálba minden gyártónál az jött ki ,hogy nem működik se a temp, se a fesz limit úgy ahogy kéne.
Ahogy pre 1.0.0.7 a memória kezelés is. Na ez mind az AMD szarkupac része.Ebből kapott egy kicsit minden gyártó.
Az Asus-nál felgyújtották.De ez akkor se jelentette a világvégét. Sőt, most az alapvetően asrock-os problémákhoz képest akkor jóval korábban meglett rá a fix.
-
omfgk
veterán
Pedig volt pörkölés is.
Persze nem mind Asus lapban. De nagyrészt, 3/4 részt.
Az arány hasonló volt mint most a főleg Asrock-os problémáknál.
Csak most arányaiban jóval kevesebb a pörkölés. Inkább tetszhalott gépek vannak.Illetve még az a különbség ,hogy amivel itt is sokan próbálták bevédeni az Asrock-ot az elején, miszerint biztos azért van több probléma velük mert többet adnak el, az történetesen az Asus esetében valóban igaz volt. Tehát náluk tényleg ezt támasztják alá a statisztikák. Így már nem volt annyira kiemelkedő a 3/4-es arány, ha a legtöbb eladást bonyolító gyártóról beszélünk.
Ez a 3/4 most az Asrock-nál sokkal durvább. Mert 4-ből utolsók.
-
omfgk
veterán
válasz
ImpersonatoR #5546 üzenetére
A 2x32GB CL26 konkrétan egyetlen dolog lehet, A-die.
-
omfgk
veterán
válasz
Floyd80 #5493 üzenetére
Óvatosan a GN linkekkel.
Sokan a mai napig nem tudták megemészteni ,hogy a szegény Asus-t bántották.
Mint amikor a kiskutyát megrugdossa a biztonsági őr.Csak a kiskutya itt 20* milliárd dollárt ér.
És megbaszná a saját anyját 0,0001 centért.
Nem szorul védelemre.
Szóval ne adjunk neki nevet és ne becézgessük.Elsőre tajvani dollárt vettem át.
Hű de szarul megy ezeknek. -
omfgk
veterán
Nem felejtettem el ,hogy más procik is érintettek voltak.
De ettől még 7800X3D problémaként égett be a fejekbe. Ahogy most is, 9800X3D-t érintő gebaszként.
Engem akkor nem zavart, 7800X3D tulajként, hogy 7800X3D problémaként hivatkoztak rá sokan és most sem zavar 9800X3D tulajként ,hogy a 9800X3D viszi a szalagcímeket.
-
omfgk
veterán
Itt az Asrock-os vesszőfutásnál azért többféle gond is van. Van ez a nem bootol dolog.
Ami még messze van a döglött procitól. Lehet tényleg csak kevés a fesz.A legegyszerűbb az amiből jóval kevesebb volt, a megégett proci és lap. Ami egy az egyben olyan mint a 7800X3D sztori.
És lehetett olvasni arról is ,hogy random dobálgatja a hibakódokat.
A teljes listában lehet mazsolázgatni. -
omfgk
veterán
válasz
MaddeNNNN #5386 üzenetére
Égési nyom az más.
Vga-k esetében is a halálok egy része ilyen. Valahol eldurran egy kondi vagy az egyik power stage.Például ez az 5090.
Már a 7800X3D problémánál is láthatóak voltak égési nyomok több esetben. Szóval ebben nincs újdonság most se.
Maximum annyi probléma lehet ,hogy az amd és az alaplap gyártója egymásra mutogat. De mivel kapott már bőven figyelmet a dolog, így erre is kisebb az esély.
-
omfgk
veterán
válasz
deathcrow42 #5381 üzenetére
Mondanám ,hogy ebben az esetben add el a GN-nek a cuccot, de nincs hiány halott vagy tetszhalott lap és proci párosból.
Most frissítették.
https://www.reddit.com/r/ASRock/comments/1i5iy9a/update_and_summary_on_the_dead_9800x3ds/108+10 darab már. Nyilván ez a merítés a különböző reddit-ekről. Hw, pcmr és társai.
Most már illene ezt elkapniuk. A 7800X3D sztori ennyi idő alatt már bőven véget is ért. Szóval menjen az a bios kotyvasztás, de gyorsan.
-
omfgk
veterán
válasz
csaba951 #5377 üzenetére
Azt a batch statisztikánál ne felejtsük el ,hogy a korábban legyártott és már eladott prociknak több idejük volt hibát produkálni.
Tehát a 2024. 4X heti procikból persze ,hogy több hibás lesz mint a 2025. 1X heti procikból, amiknek egy része még a raktárakban csücsül.
Vagyis a 24-es procik nagy része már el van adva.
Ez így nagyon gyenge lábakon áll.
-
omfgk
veterán
Most az asrock fórumok a memory training-től hangosak ismét.
Bios szinten most az asrock-nál megy a balfaszkodás.
Illetve gyűlik a halott procik listájára az anyag, de kérdéses ,hogy ezekből mennyi az olyan aminél valamiért a boot nem jött össze.
Az biztos ,hogy a 10 perces memory training továbbra sem normális, semmilyen körülmények között.
Ezt úgy az 1.0.0.7 környékén már meghaladtuk.MCR off, legrosszabb esetben is 2 perc alatt az asztalon kell lennie a vadiúj proci+ram párosnak, a hülye kérdésekkel együtt. Bármilyen felállásban.
-
omfgk
veterán
válasz
Hegyirabló #5305 üzenetére
Nem.
Azt érzékelheted szebb játéknak, hogy az fps stabilabb.
-
omfgk
veterán
még Intelnél sem volt soha
Volt, csak te nem láttad. Van különbség.
Nézd meg a delid-es hirdetés alatt. Kapásból szembejött egy 13900K, aminél hasonlóan szar volt a forrasztás.Szóval próbáljuk meg az amd vs intel dolgot otthon, házilag, pálinkával kezelni, nem itt, írott formában.
-
omfgk
veterán
a jelenlegi proci is max 40-50%-on teker.
Na ezt kell elfelejteni, úgy ahogy van.
Ez nem gpu usage.Az ,hogy 40-50%-ot látsz, nem jelenti azt ,hogy nem cpu limites.
A lényeg ,hogy mennyi fps-t akarsz.
Proci szempontjából csak ez számít.A 100 fps, 100 kiszámolandó frame, legyen az 1080p, 1440p, 4K.
A felbontás nem változtat a proci helyzetén. A beállítások egy kisebb része igen. -
omfgk
veterán
válasz
MaddeNNNN #5246 üzenetére
Spatula. És nem kell ez a cellux-os marhaság.
Aztán úgy vajazod meg az IHS-t, ahogy csak akarod.
És ne úgy mint a hülye a videón, mert ez túl vastag.A hűtő mount ezt úgy kiszorítja a széléig ,hogy csak pislog.
És egyébként mutatja is később. Széle tiszta paszta mindenhol. És meg se várt egy hő ciklust. Szóval ez a megoldás semmire nem megoldás. -
omfgk
veterán
válasz
hackeeeee #5238 üzenetére
Teljesen jók azok a tesztek.
Csak sokan magukra vesznek egy-egy videót vagy eredményt.GN - Asus sztori, HUB - AMD (amit mai napig nem értek, én az ő tesztjeik alapján maradok mindig az NV mellett
) és társai.
Csak helyén kell kezelni őket.
Szóval lépjünk túl azon ,hogy 1080p - 4090 a proci teszt. Aki érti érti, aki nem az próbálja megérteni, aki meg se próbálja, az meg kötözködjön.Itt egy GN 7600X3D teszt.
Egyetlen döntetlen a 9950x-el 1 játékban, 1 döntetlen a 9700x-el és 9600x-el egy másikban, a többi esetben gyorsabb mint az összes non x3d. Szigorúan játékot nézve.Munkára szétesik a lego, mert csak egy lassabb 7600x.
-
omfgk
veterán
válasz
hackeeeee #5235 üzenetére
Ezért kell szétszedni.
Munkára, többszálon bőven jobb a 9600x.Játékra meg bőven jobb a 7600x3d.
Itt az összes non x3d proci verve van még a legolcsóbb zen 4 x3d által is.
Szóval 9950x/9700x vs 7600x3d.Itt ki kell használni ,hogy a 9700x és társait meg lehet küldeni +200-al és akkor kb egymás nyakán lesznek a procik.
-
omfgk
veterán
Mondjuk itt már az Alzánál kell reklamálni. Nekik kellett volna ezt említeniük.
Asrock RMA esetén biztos ,hogy kitér a gyártó arra ,hogy miként kell visszaküldeni.
Milyen doboz, milyen tartozék, még arra is ,hogy hogyan illene becsomagolni.
Egy sima wd winchester-nél még illusztráció is volt ,hogy a csomagolás milyen legyen.Alza a middle man.
Az igaz ,hogy nem az Alza adott vissza egy használt lapot, tartozékok nélkül.
De innentől ,hogy az Alzával intézzük, velük is kell végigvinni.Miért nincs tartozék?
Miért ilyen ütött-kopott?Elsőnél elbaszták, mert nem volt info, másodikat meg az Alza boxolja le a gyártóval.
-
omfgk
veterán
ASUS confirms Q-Release Slim update, will be adopted by new X870 motherboards
Továbbra is hülyeség a design.
Egy nem létező problémára adott szar válasz.Vagy nem tudom kit zavart a gomb.
Az én lapomon nincs gomb és ez kurvára zavar.
Gyári M2 Heatsink és a proci hűtő között azért meg kell küzdeni vele. -
omfgk
veterán
válasz
deathcrow42 #5161 üzenetére
Ugyanaz a layout mint a B850 Tomahawk esetén.
Egyedül a 3. SSD sikerült kicsit gyökér módon itt is, mint a tomahawk-nál is. Szóval az úgy 4.0 ,hogy 4.0 x2.Viszont jó drága.
130k. Fehér tax. -
omfgk
veterán
válasz
MaddeNNNN #5002 üzenetére
Nem túl erős korreláció.
Gondolom 2024 és 2025 és a gyártási hét.
Minél korábban került eladásra, annál több az esély arra ,hogy kipurcanjon.Ha mondjuk a 2502 kilőne... De ez nagyrészt tavaly év végi.
Ránéztem közben.
Tegnap Bestbyte-tól elhozott 9800X3D az 2450PGE. A központi raktárjukból. Szóval nem valamelyik bolt polcán porosodó darab.
-
omfgk
veterán
Ez egy jó régi lista.
Itt a friss.https://www.reddit.com/r/ASRock/comments/1i5iy9a/update_and_summary_on_the_dead_9800x3ds/
-
omfgk
veterán
válasz
Busterftw #4984 üzenetére
Igen, a 128W még elég jól hűthető 7700x és 9700x esetén is.
140-150W körül kezd meleg lenni a pite.
7700x-el gyorsabban szenzor szerint.Játékban akkor nyersz többet ha nyomsz rá +200-at a cpu boost clock override-nál.
Annyi ,hogy ilyenkor a görbe tetejét ugyanígy ki kell tesztelni.
Hiába stabil a -20 5400-ig, simán elhasalgat 5550-en.
Vagy nem tudom így fejből mennyi a stock 9700x max boost. -
omfgk
veterán
Igen, az már korábban kiderült ,hogy mivel 4K-n van, így azt gondolja ,hogy számára a normál proci tesztek nem relevánsak. Pedig de.
Én is 4K-n vagyok és totál elégedett vagyok a cpu review-kkal.
De ennek a témának már itt is többször nekiugrottunk. Szóval nem mennék bele.
Aki meg akarja érteni, azt nem akadályozza semmi. -
omfgk
veterán
válasz
MasterDeeJay #4830 üzenetére
Vagy az Asrock reddit-en gyűjtik, mert miért gyűjtenék őket a Gigabyte reddit-en?
Amikor felkerül hardware, pcmr alá, akkor ezek vannak továbblinkelve az asrock reddit felé. De már elég példát láttak az ott aktív userek ahhoz ,hogy csipőből tudják linkelni a megfelelő thread-et.
Annak kell örülni ,hogy még nem a hardware reddit alatt gyűlnek ezek. Na az jelzi majd ,hogy tömegével döglenek.
-
omfgk
veterán
válasz
MasterDeeJay #4824 üzenetére
az ára miatt kedveltebb
Total found now potentially 72 dead 9800X3Ds, 56 on ASRock boards, 13 ASUS, 1 Gigabyte, 2 MSI. Also 8 other 9000 series CPU, all 8 on ASRock boards.
Jah, 3-szor annyi AM5 lapot ad el az Asrock, mint a többi 3 gyártó együttvéve.
Ezt egyébként már páran bedobták és azóta is várok egyetlen listát, ahol első az Asrock eladásban.
Félreértés ne essék, nem tragédia. Asus is túlélte. Aki akkor eleve fixálta a SOC feszt, annak nem lőtte túl az EXPO auto beállítás. Akkor is kb ilyen arányok voltak. Nagyrészt Asus lapokban, de voltak a többi gyártótól is példák.
Pár proci (főleg 7800X3D) kipurcant de jöttek a friss bios-ok és nem dőlt össze a világ.
Szóval most is friss bios és feszeket szépen nem a lapra bízni.De továbbra is szívesen látunk egy listát, ahol legalább morzsái látszanak ennek a mítoszokban is elmesélt Asrock eladásoknak.
Mert az Asus-nak legalább tényleg nagy eladásai vannak. -
omfgk
veterán
válasz
MasterDeeJay #4811 üzenetére
Mondjuk 60 fps-re a 9800X3D is overkill.
-
omfgk
veterán
válasz
deathcrow42 #4737 üzenetére
fizikailag benyomta a foglalatba ferdén.
-
omfgk
veterán
Prebuilt-el az a baj ,hogy ott aztán tényleg nem fog bios-t frissíteni a user.
Ahogy megkapja, úgy használja, max nvidia driver-t tesz fel frissebbet.
Szóval az első adag az ilyen szempontból problémás, amit a webshop is még a stock bios-al küldött ki.
De utána elég gyorsan normalizálódik a helyzet. Az adott SI már az elvileg javított bios-okat tudja frissíteni. Ha van eszük.
És remélhetőleg az Asrock-nál is gyorsan kipörög az első adag és utána már eleve a jó bios-al érkeznek a lapok.Ha viszont még most is szar a bios, az kellemetlen lesz hosszútávon nekik.
Ennyi idő alatt már bőven meg lett oldva az elején az Asus és főleg 7800X3D-s sztori.
-
omfgk
veterán
válasz
hackeeeee #4712 üzenetére
Nem a verzió a gond. Hanem a Zen 4 vs Zen 5.
https://www.phoronix.com/review/amd-zen5-avx-512-9950x
With the Ryzen 9000 series the Zen 5 cores have a full 512-bit data-path compared to the "double pumped" 256-bit data path found in the Zen 4 processors as well as the Strix Point SKUs. In this article is an AVX-512 enabled versus disabled comparison for not only the Ryzen 9 9950X but also the prior generation Ryzen 9 7950X and looking too at the CPU power use, thermals, and peak frequency when engaging a variety of AVX-512 workloads.
As illustrated in the Ryzen 9 9900X/9950X and Ryzen 5 9600X / Ryzen 7 9700X benchmarks/reviews, the AVX-512 performance with Zen 5 is pretty darn great. AVX-512 workloads are benefiting a lot from the Ryzen 9000 series with its 512-bit data-path and I wanted to look closer at the difference with today's article by running the benchmarks with AVX-512 enabled and then disabled -- which can be done via the BIOS or by booting the Linux kernel with "clearcpuid=304" to prevent the AVX-512 extensions from being advertised to user-space.
Ezért tűnhetett úgy mintha jobban hűthető lenne a 7600x. Pedig nem. Mert ez így alma-körte.
-
omfgk
veterán
válasz
joysefke #4706 üzenetére
Tényleg... basszus. Most esett le ,hogy Y-Cruncherben elért fogyasztásokat írt a 7600x vs 9600x-nél.
Na megnyugodtam akkor. Ez volt a megoldása az egyenletnek.
Eleve egy BBP közben olyan hőmérsékleteket lehet elérni mintha ugyanaz a proci 20%-al többet fogyasztana egy Blender alatt.
Itt a Watt/hőfok totál szétesik és összehasonlíthatatlan lesz. -
omfgk
veterán
válasz
hackeeeee #4688 üzenetére
9600x-et igy kb 130w-ig tudtam huteni
Na ez az ami a 7600x-nél jóval kevesebb volt.
Épített víz kéne minimum a 142W-hoz.Vagy valami iszonyat golden sample. Mert delid és a szar forrasztás folyékony fémre cserélése után lesz hűthető egy 7600x ilyen fogyasztások mellett.
GN tesztet megnéztem, náluk is 116w-on 90 fok AIO-val.
Én anno 110w-ra lőttem be és így nem ment 90 fok fölé. -
omfgk
veterán
válasz
hackeeeee #4683 üzenetére
AIO-val, 115W-on 90 fok.
https://youtu.be/_WubXd2tXOA?t=1053Ugye ha a CCD-n belül 6 mag adja le ugyanazt a hőt, nem 8 mag, az rosszabb.
Tehát egy 7700x 115W-on sokkal jobb.
És pont ezért 140W felett, ahol már a 7700x se éppen könnyen hűthető, ott már a 7600x szerintem csak épített vízzel hűthető. -
omfgk
veterán
válasz
hackeeeee #4683 üzenetére
Fordítva kéne ,hogy legyen.
Vagy mivel hűtötted te a 7600X-et?
Mert nekem ugyanazzal a hűtővel, amivel most 150W-on is tudom a 9800X3D-t hűteni, 110W felett már nem sikerült a 7600X-et.
7600X-ről felmentem 7800X3D-re, aztán 9800X3D-re.
És ugyanahhoz a hőmérséklethez 110W - 85W - 150W kellett.
-
omfgk
veterán
A szenzor 7-9 fokkal kevesebbet mutat. Tehát máshogy mér.
https://youtu.be/rttc_ioflGo?t=778Amúgy minden más azonos.
Ugye Zen 4 után tanult az AMD a 95 fokokból.
Amit a user nem lát, az a usernek nem fáj.9600X és 9700X esetén is látszott a fórumos tapasztalatok alapján ,hogy könnyebben hűthetőek, azonos fogyasztás mellett (vs 7600x/7700x).
Persze ez így nem igaz, mert a hőátadás nem változott. -
omfgk
veterán
válasz
parandroid #4648 üzenetére
Mindkettő 127-129k.
X670E Tomahawk már készlethiányos, szóval drágult. Így már nem éri meg.
-
omfgk
veterán
válasz
parandroid #4643 üzenetére
X870 Tomahawk jobb választás.
Árban ugyanaz, de van post code, 5G lan, wifi 7, nincs lespórolva a 4. heatsink.
X670E-nél egyedül az nvme sávok vannak jobban elosztva. Nincs az a kicsit csökött 4.0 x2 (csak 1db 5.0, de cserébe 3db 4.0 x4). -
omfgk
veterán
hogy a Gen5 x8 sávszélesség nem ördögtől való, még akkor sem, ha RTX5090-esed van
Pont akkor nem ördögtől való, ha RTX 50-es kártyád van. Mert itt már gen 5 x8 lesz. Ott tényleg minimális a veszteség.
4090 tulaj azért nem örülne egy gen 4 x8-nak. Ott már mérhető a loss. És azért a 4090 top kártya.
Tehát itt nem mondanám azt ,hogy aki APEX-et vesz, az vegyen 5090-et. 5080-at meg pláne nem, hiszen az lassabb mint a 4090. -
omfgk
veterán
Utolsó hsz a dologhoz, mert nagyon elmentünk alaplap irányba.
https://rog.asus.com/hu/motherboards/rog-strix/rog-strix-b650e-f-gaming-wifi-model/spec/
Igazi közönségkedvenc lap lett. Én is sokat ajánlgattam.
Gen 5 vga, 1db Gen 5 ssd, 2db Gen 4 ssd. És az ssd-k hatására nem feleződik a vga sín.És 90 ezer körül ment sokáig. Ennyiért BB volt.
Na ezt nem tudta megugrani a 360 ezres APEX. 750 dollár newegg-en, ma ennyire jön ki.Ne kelljen már ennyire túlmagyarázni ,hogy miért gáz az ,hogy 4-szer annyiért nem megy ez...
És jön a magyarázkodás ,hogy a gen 5 x8 az mennyire nem jelent semmit. He? Erről szólna az ilyen drága alaplap. Hogy az utolsó 0,5%-ot is kipréseljük mindenből. -
omfgk
veterán
Steel Legenden hasznalok Gen5 GPU-t , 1 Gen5 M2-ot ea 3 Gen4 M2.. ekkor annyi a limitacio hogy az also pci sin off, minden maxon megy...
Itt akkor írtál is egy olyan lapot, ahol rendesen meg lett tervezve ,hogy mi kell a usernek. Nincs feleslegesen 3db gen 5 m2 slot, hogy cserébe feleződjön a sín.
---------------
Kb ide akartunk eljutni jó pár hsz-el feljebb. Nehogy már probléma legyen megemlíteni ,hogy a 400 ezres lap konkrétan rosszul lett kitalálva.Főleg akkor amikor sok esetben bios probléma miatt gen 4-re kell átállítani az RTX 50-es gépeket. Na ott villoghat majd a gen 4 x8-al az APEX.
Na az már nem hibahatáron belüli veszteség.
https://www.techpowerup.com/review/nvidia-geforce-rtx-5090-pci-express-scaling/29.htmlA 4090 meg eleve 4 x8-on, mert nem pcie 5.0.
Azért ezt nem kéne védeni ennyire. Bármennyire Asus fan valaki.
Ha van erre igény, levezetem ugyanezt Gigabyte vagy MSI lappal is.
---------
#4566 Jacek : Az a rész már mindenkinek szólt, csak nem tagoltam megfelelően. -
omfgk
veterán
Na akkor szépen össze is lett foglalva ,hogy a 400 ezres lap miért nem ér annyit.
Mert itt tényleg csak az utolsó 1-2%-ot kergetjük.
Legyen az proci vagy ram órajelben mért plusz OC potenciál, gen 5 ssd, gen 5 vga.
---------------------------
Ha meg hobbi, akkor nem kell az ár/érték arányt nézni. Innentől nincs matekozás. Szóval megéri a 400 ezret.
Viszont ha nem érdekes az ár/érték arány, akkor csak nem veszek olyan lapot ami felezi a vga sínt ha belerakok 3db SSD-t. Hármat, nem ötöt.Tanulság. Az a lap egy szar.
A hobbira vett, totál overkill lap, ne jöjjön kompromisszumokkal. Vagy ne ilyenekkel.
-
omfgk
veterán
Az adatok ott vannak szem előtt, és nem hazudnak
Ezt azért vitatnám.
Ez itt konkrétan hazugság.
3db bármilyen SSD-vel a másodlagos 5.0 sín eleve tiltva lesz, az első meg x8.Sehol egy option for / up to / a combination of
És ugye tudjuk ,hogy a DIY piac ezen része, mint ez a topik, vagy egy reddit, az bizony egy apró szelete az összes vásárlónak. -
omfgk
veterán
Úgy értettem ,hogy ha Apex lapot veszünk, aminél a marketing anyagba azzal kezdődik az egész ,hogy PCIe 5.0 x16 vga, akkor gáz ha 2-3 SSD-vel később már csak x8 marad, ami sebességben csak egy PCIe 4.0 x16 sín. Az van a legalja B650 lapokon is.
4090 drágább és jobb is mint az 5080. Nem hiába lőtt ki a használt 4090-ek ára.
Persze, keveset veszítünk valós felhasználás esetén, de ezek a feláras lapok erről szólnak. Felár azért mert 1db helyett 3db 5.0-ás SSD.
Ami szintén minimális előrelépés valós felhasználás mellett.
Első helyezett 5.0, többi 4.0.De ettől még a tulaj nem szeretné az 5.0-ás SSD-t 4.0 slotba tenni.
-
omfgk
veterán
Igen, csak akkor onnantól a vásárló egy Gen 4 lapot vesz.
Az meg az én fapados B650 Tomahawk-om.
Ilyenért meg ne adjon senki se igazi pénzt, max játékpénzt.Mostantól adott egyébként a PCIe 5.0 a kártyák oldalán. Tehát egy 4090-el is még 4.0 x8 lesz a vége a dolognak.
Az meg már 3.0 x16 sebességben.
Lásd feljebb Apex lap. Ha abba a harmadik NVME slotba kerül bármi és 4090-es kártya van a gépben, akkor az 4.0 x8 lesz. Itt már a max sávszélhez képest 2 lépcsőt mentünk lejjebb. -
omfgk
veterán
válasz
deathcrow42 #4533 üzenetére
A 3db 5.0-ás M2 ismét lecsap.
Mert az kell.Nem véletlenül csinálják ezt így. Az átlag gamer megnézi a számokat és megveszi azt amin több az 5.0.
Pedig még attól is messze vagyunk ,hogy a gépenkénti 1db 5.0 elterjedjen, mondjuk csak a rendszernek.
Most megnézve, a legolcsóbb 5.0 x4 NVME az 60k. 1TB-os. -
omfgk
veterán
válasz
deathcrow42 #4526 üzenetére
És ott is van...
***When M.2_3 are enabled, PCIEX16_1 will run x8, and PCIEX16_2 will run x4.
**** When M.2_2 and M.2_3 are enabled simultaneously, PCIEX16_2 will be disabled.Egye fene. Adok érte 100 ezret ha valakinek lenne eladó.
-
omfgk
veterán
válasz
deathcrow42 #4520 üzenetére
Elvileg a gyártáskor már tudja az AMD ,hogy melyik CCD lehet 8 magos, és melyiken kell magot tiltani.
Tehát nem a 7800X3D selejtje a 7600X3D, hanem simán a nem 8 magos CCD-k vannak így használva. Tehát direktbe gyártja az AMD a 7600X3D-t.
Máskülönben egy 9900X3D-re kerülhetne teljes értékű, 8 magos CCD, feleslegesen. Ugye ott kiderülhetne ,hogy csak az egyik CCD nem volt jó egy 9950X-be.
De ez egyáltalán nem biztos.
Tehát arra gondolok ,hogy a 9900X3D-nél így rengeteg 14 magos proci lenne totál feleslegesen tiltva 12 magra. Mondjuk ez megmagyarázná az árát. Mert ismét csak 100 dolcsi a különbség a 9950X3D és 9900X3D között. -
omfgk
veterán
-
omfgk
veterán
válasz
hackeeeee #4515 üzenetére
Mármint 9600X3D?
Gondolom lesz. Ha van 9900X3D, akkor lesz 9600X3D is.
Így ,hogy a 9800X3D eleve 30 dollárral feljebb startolt, így a 9600X3D-nek is több helye lesz a palettában.
Főleg ,hogy a non X3D Zen 5 procik továbbra se fogynak annyira. Ezért jött a bundle is.
És ami anélkül is fogy, az nyilván nincs benne. 7800X3D, 9800X3D, új procik, új vga-k.7600X3D 299 dollárért jött, 9600X3D mehet 330-ért majd.
-
omfgk
veterán
Az minden csak nem budget.
5800X3D másfél éve volt utoljára jó döntés. Akkor már egy AM5 lap és egy 7600x megvolt annyiból mint egy 5800X3D és egy AM4 lap.
5700X3D 80-85 helyett most 100 boltból. És a 9600x veri szintén 100-ért. Meg egyébként a 7600x is 85-ért. Az kb 5800X3D szint.
A helyes döntés most szabadulni az 5800X3D-től. De kurva gyorsan. Mert még mindig vannak hülyék akik megveszik aprón 130-ért.
-
omfgk
veterán
Igen, megvan az a rész.
Csak gyorsan végigpörgettem az adatokat és rögtön fura volt ,hogy a 7950X3D ugyanott van mint volt, de a 9950X3D-vel sehol nincs bezuhanás.
Így jelen pillanatban tényleg az a helyzet ,hogy ez egy 9800X3D + 1 CCD-vel munkához.
Ami elég brutál kombó.Latency maradt, viszont ha a bios képes úgy kezelni mindenhol, mint egy 9800X3D-t, akkor ez nem lesz hátrány. Frekiben még oda is tud csapni.
700 dollár az 330k.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen légkondit a lakásba?
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Elder Scrolls IV - Oblivion - Olvasd el az összefoglalót, mielőtt írsz!
- ASUS notebook topic
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Melyik tápegységet vegyem?
- iPhone topik
- Autós topik
- Fotók, videók mobillal
- Okos Otthon / Smart Home
- További aktív témák...
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T490s - i5-8GEN I 16GB I 512SSD I 14" FHD I Cam I W11 I Gari!
- Honor Magic7 Lite 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max/
- Apple MacBook Air M3 15, Újszerű, Dobozával, 12 hónap garanciával
- Intel Core i7-13700K Processzor
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest