- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Atomenergiával dübörögnek tovább az Amazon adatközpontok, SMR-ek is jöhetnek
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Az NVIDIA ipari AI-felhőt épít a németeknek, együtt az OpenAI és a Google
- Két új Ryzen közül választhatnak a kézikonzolok
-
PROHARDVER!
AMD AM5 Platform - Zen 5 processzorcsalád - Ryzen 9xx0(X/X3D) széria
A Zen 4 (Ryzen 7xx0) topic [erre található]!
Új hozzászólás Aktív témák
-
hackeeeee
Jómunkásember
-
Teljesen jogos a dolog.
Találtam egy tesztet bár itt nagyobbak az értékek de látható az összefüggés a hőmérséklet és trefi között. [link]
Azaz a 65k és 500-as trfc mint hőmérsékletfüggően stabil. Én valahol 60 foknál húznám meg a vonalat ami szerintem biztos érték. (persze ez lehet hogy 70 vagy felette lenne instabil de jobb alálőni sokkal mivel ezek a szenzorok bőven tévedhetnek)
Szóval lehet számítani rá hogy melegebb ramnál egy most belőtt tesztelt érték melegebb napokon vagy rosszul szellőző háznál nem lesz stabil. A következménye meg lehet simán az hogy kinyírja az oprendszert.
Érdemes monitorozni játékok alatt is. (bár nekem csak az aida írja ki, hw infó nem)
Nálam 67 fok volt max ramteszt alatt amit stabilnak írt de jobb a békesség és raktam rá aktív hűtést. Nyáron esélyes hogy ez még +10 fokkal nőhet. -
válasz
abridabri #5479 üzenetére
Ezt "PCI slot /VGA pin már tuti az utolsókat rúgja ennyi rázkódás után" elmagyarázod az összes VGA gyártónak is, hogy ne legyenek már hülyék és ne pakoljanak mindegyik VGA-ra gyárilag 3.db ventit, mert a rezonálásukkal szét rázzák az alaplapokon a PCI slot-ot!
egyébként nem hinném hogy amiket használok Noctua NF-P14s redux, vagy a Be quiet! Silent Wings 4 PRO bármennyit is rezonálna, a VGA.n lévő gyári ventik 10X annyira rezonálnak!
-
hackeeeee
Jómunkásember
Probalgatom ezt az enhancement módot.. 80 fokos limit mellett kb ugyan azokat az eredmenyeket hozza igy mint manual 132w -23 co-val.
enhancement Modban nincs co, vagyis lehet allitani de azonnal hibazik a proci..erdekes metodus, de tapasztalat szerint jol mukodik..
illetve egy info, a kulon belott limit felulirja a level temp limitet
-
omfgk
veterán
válasz
Floyd80 #5493 üzenetére
Óvatosan a GN linkekkel.
Sokan a mai napig nem tudták megemészteni ,hogy a szegény Asus-t bántották.
Mint amikor a kiskutyát megrugdossa a biztonsági őr.Csak a kiskutya itt 20* milliárd dollárt ér.
És megbaszná a saját anyját 0,0001 centért.
Nem szorul védelemre.
Szóval ne adjunk neki nevet és ne becézgessük.Elsőre tajvani dollárt vettem át.
Hű de szarul megy ezeknek. -
dudo
tag
válasz
deathcrow42 #5494 üzenetére
Rendben, köszönöm mindkettőtök válaszát, maradok ennél akkor.
-
-
Floyd80
addikt
válasz
deathcrow42 #5492 üzenetére
Lehet erre emlékeznek páran 2023-ból:
Gamers Nexus also accused Asus of uploading a BIOS update for the Crosshair X670E Extreme that voids the warranty of the motherboard and accused Asus of constantly recommending users to "run defaults" (disable AMD EXPO/DOCP) on its AM5 motherboards if users are running into problems.
Asus Responds to AM5 BIOS Controversy: Warranty Covers Beta Fixes, EXPO Presets | Tom's Hardware
-
Nem tudom, miért mondanak ilyet. Az Asussal maximum az a legnagyobb bajunk, hogy 20 ezressel drágább, mint amennyit elkérnek érte, de amúgy maguk az alaplapok meg okésak.
MSI-t tenném az első helyre. AM5 platformmal meg nincs sok nyűg, kell tudni pár dolgot (összefoglalóban benne van) de bepöccinted és működik.
-
dudo
tag
Sziasztok!
Erről a lapról mi a vélemény? egy 9700x et gondoltam mellé és 32gb 6000 mhz cl30 Corsair vagy gskill ramot
https://rog.asus.com/motherboards/rog-strix/rog-strix-b850-i-gaming-wifi/ -
Nuada herceg
őstag
Igen, olvasgatom már.
Jah ez így nagyon precíz ahogy te csináltad. Én ennyi időt és energiát nem fordítok rá sajnos, pedig ilyen alaposan kell hozzáállni, ha valamit csinál az ember.
Most adtam -5 értéket all core-nak a curve optimizerben, használom így kicsit, aztán majd viszem még lejjebb. -
Nelman
tag
válasz
Nuada herceg #5477 üzenetére
Javaslom én is az összefoglaló tanulmányozását, abban minden lényegi információ és hasznos tanács, teszelt értékek, stb. megtalálható. A képemen a lényeg a 12 mag külön-külön "alulfeszelése" volt. A többit, mint memória és egyéb beállításokat ne másold le. Az alaplap és gondolom a memória is más.
-
válasz
DroiDMester #5475 üzenetére
Ha a csavarok nem is lazultak ki, de a PCI slot /VGA pin már tuti az utolsókat rúgja ennyi rázkódás után
-
Nuada herceg
őstag
Köszi szépen a választ!
Nekem csak egy játék, 140mm-es radiátorral rendelkező vízhűtöm volt, féltem tőle én is.
Aztán lecseréltem egy Endorfy léghűtőre, állítólag 240 TDP-vel rendelkezik, szóval most ez erőlködik a hűtésével. De minden gyárin ilyen 70-75 fok volt játék alatt ,meg 90 fok a maximális, pillanatnyi hőmérséklet. Ez a mellékelt kép még nem mond nekem sokat, de megpróbálom értelmezni, meg a biosban beállítani valami hasonlót. -
csaba951
veterán
válasz
Nuada herceg #5473 üzenetére
Hát, ha már ide találtál, kezdésnek elolvashatnád a lap tetején lévő Téma összefoglalót...
-
-
Nelman
tag
válasz
Nuada herceg #5473 üzenetére
Nálam így működik ebben a pillanatban is a gépben. Ez már stabilan ki lett tesztelve. Más alaplapom van, de érdemes próbálkozni, mert eléggé melegedős fajta. Léggel mentem neki (ID-COOLING - SE-226-XT ARGB SNOW), mert az AIO hibája miatt az előző konfigom "beázott", így odaveszett a bizalmam a vizes hűtőkkel egy darabig.
-
Nuada herceg
őstag
Sziasztok!
Beléptem ebbe a csoportba egy 9900x-el. Egy 5800X-et váltott.
Az 5800x-nél kicsit tudtam alulfeszelni, meg a PBO-nál is tudtam a curve optimizert is állitani. Akkor is giga alaplap volt, b450 aorus elite, most ez x870e aorus pro. Viszont teljesen más a biosa, ami érthető, de nem nagyon találok most ilyesmi beállításokat.
Van ennek a procinak valami optimális alulfeszelés. Az 5800x-re mondták, hogy kicsi alulfesz, meg curve optimizerben -10 minden magra kezdésnek, és ennyi. Én ott is maradtam. Itt valami "egyezményes" érték? Esetleg valakinek hasonló alaplap?
Köszi! -
A tRFC-vel nagyon ésszel, mert páran már megégették magukat. Ne vegyétek atom biztosnak az olyan értékeket, mint amit pl. MasterDeeJay rakott be, többek között azért mert bő két éves kép, azóta azért változott a világ.
Kb. 500 környékén érdemes szerintem tartani. Én is használtam 384-en DDR5-6000 sebesség mellett A-Die-t, és vigyorogtam a relatíve jó latency felett, aztán egyszer dobott olyan hátast a Win, hogy csak na...
Szerencsére semmi kritikus fájl nem sérült , talpra állt, de na... -
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
MasterDeeJay #5470 üzenetére
Akkor is függött a ramtól is, és az imc-től is.. ez most is így van féligmeddig, de eléggé függ a memóriától is.. a 32-es kitekkel eleve lentebb lehet menni mint a 48-asokkal pl.. vagyis eddig ez a tapasztalat, bár pl. m die-ban kisebb a szórás, de a 32GB-s kitet le tudtam vinni 500 alá emlékeim szerint, ezt nem tudom.
De a régeibbi időkben kevésbé volt fontos a chip, mint most..
-
válasz
hackeeeee #5469 üzenetére
Trefi az tudomásom szerint procitól is függ. Legalábbis nálam az előző intelnél sok modulnál lazítani kellett, régebbi skylakenél csoda volt ha 450-ig le tudtam vinni a ddr4-eseket pedig az alatt is ment modernebb procival.
Azaz lehet maga a ram tudná de mondjuk az IMC-nek kell fesz hozzá vagy valami más beállítás. 6000 felett meg ahogy nézem leginkább procitól függ hogy mi működik. -
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
MasterDeeJay #5465 üzenetére
Ez szerint elvileg nekem 512-nek kéne menni, de ez értelmes feszen nem megy.. 1.42V-n megy az 528...egyel lentebb azonnal nem indul.. persze 1,5v körül lehet menne, de azt nem próbáltam.. de amúgy a 6600 sem megy, 528-cal.. 608 kell, bár talán egy lépcsővel lentebb megy.
Ergo ha ez alap időzítésekre érvényes oké, de belőtt subokkal ezek nem mennek..
-
-
válasz
MasterDeeJay #5465 üzenetére
AMD nél csak trfc1 van . trfc2 +trfcsb lehet akármennyi tetszés szerint , 1 vagy 666 is ,nem használja ezeket .
-
Megy a teszt kezdetnek csak terfi 65535-el eddig stabil, trfc lesz a következő.
Elvileg HynixA die-om van, mehetnek 500 alá is de ezt pl intelen befolyásolja igen keményen az hogy mennyre terhelt az IMC, azaz 4 ramnál nem lesz éppen tuningbarát.
Aida 83.5ns-ről lement 73,6ns-re ami azért elég szép már csak azzal hogy a trefit belőttem. Aktív hűtéssel 40 fokig ment fel eddig memtest alatt. Hagyok megint egy másfél órát, aztán trfc megy le 480-ra, ha bootol akkor teszt ha nem akkor 520, 560...
Azt nem tudom hogy a trfc2 mi legyen mert itt olyan is van. -
hackeeeee
Jómunkásember
-
Én [ennek] a videónak a függvényében már nem ajánlanám senkinek nyugodt szívvel a VGA tetejére állított ventit .
Állítólag a rezgés/rezonancia lazította ki idővel a vga csavarokat. Na most ,ha egy backplatere állított venti rezegteti folyamatosan a VGA-t , az biztosan nem tesz jót.Sokkal ésszerűbb egy ventit lelógatni az AIO ról. Valami hasonló : [így]
-
FingR86
őstag
hát most igazából jön a teszt időszak az utolsó képen belőtt értékekkel ami nálam BO6-ot jelent
majd ránézek közben a hőmérsékletekre is játék alatt hogyan alakul.
Köszönöm mindenkinek a tanácsokat de főleg Neked Sefi84 !!! -
Sefi84
senior tag
válasz
FingR86 #5446 üzenetére
Meg Neked ezek M-die, azért nem mondtam, hogy vidd lejjebb ezen a feszen a tRFC-t, mert nem bírná, mint az A-Die-k.
Kicsit másképp viselkednek, de elég magas a Latency, így valami még nem kerek Nálad, gondolkodomCore tuning configurating gaming-nál tedd át Legacy-ra
tRRDS 6
tWTRS 3
tWRRD 4
tFAW 24
tRFC 544, ezt csak akkor, ha többi jóaztán 16-os lépcsőkben lehet lejjebb menni, ezt majd ki kell tesztelned lépcsőnként, ha akarod.
-
-
Stex211
csendes tag
Elvileg 26 év elején jönnek a flagshipek, de attól félek, hogy 600 euró lesz minimum.
-
-
FingR86
őstag
-
1.35v-on is testmem stabil közel 2 órát. Megnézem a trfc és trefi-t is bár utóbbi ahogy tudom hőmérséklet érzékeny és jelen állapotában ezek már így is kályhák, jó lenne ha nem kellene az aktív hűtés. Meg kellene néznem a gyári bordát mert lehet az hulladék. 68 fokra ment fel a belső két ram ami szerintem sok ennyire a ddr4 fűtött 1.5v-on.
-
hackeeeee
Jómunkásember
-
Sefi84
senior tag
válasz
MasterDeeJay #5408 üzenetére
Ezek még sokat hoznának és simán menne 1.35 V-al is
tRFC 500-ra
tREFI 65535-re -
válasz
deathcrow42 #5426 üzenetére
Nem mintha a 7800X3D kevés lenne volna akár most, vagy kevés lenne akár két év múlva...
-
válasz
Stex211 #5421 üzenetére
Lehet újdonságot mondok, de van [Zen6 topic] ...
-
-
Illetve a 9800X3D utódja az még majdnem két év, 2026 vége lesz, mire megjelenik.
Én ezért vettem meg a 9800X3D-t, két évig biztosan nem kell hozzányúlni
-
Floyd80
addikt
-
steewcv65
őstag
válasz
deathcrow42 #5423 üzenetére
Aztan gondolom ott is 600euro lesz a cel
-
-
Stex211
csendes tag
Lassan jönnek a Zen 10xx0 procik.
Architektúra név: Zen 5 "Nirvana", Zen 6 Morpheus".
50%-al megelmekedik a magok mennyisége. -
-
Sanyi19
őstag
válasz
MasterDeeJay #5409 üzenetére
Bár most nézem, hogy én egy régebbi változatát használtam a proginak. Megnézem már ezzel is.
-
Sanyi19
őstag
válasz
MasterDeeJay #5414 üzenetére
TM5 anta777 Extreme vagy Absolute konfiggal még gyilkosabb.
-
válasz
ahogy mondod!
nagyon kevés(1kezemen meg lehet számolni) olyan RAM van amin a gyári borda ér is valamit, az összes többinél meg egy frankó hőpáncél, ha leszeded azokat a vacak alu lemezeket 10.fokkal hidegebb lesz!
-
Sanyi19
őstag
válasz
Nálam ami sokat dobott egyből az tREFI és tRFC értéke. Nem tudom 4 modulnál mennyire fog menni, de szerintem egy 512-es tRFC és egy 49151 tREFI próbálható.
-
válasz
Sanyi19 #5410 üzenetére
Raktam rá egy arctic p8 silent-et, így már emészhetőbb 40-50 fok között van terhelve. De nem tartom normálisnak hogy aktív hűtő kelljen egy ramra. Ugyanakkor nincs kizárva hogy gyenge rajtuk a gyári borda és többet árt mint használ. 1.35v-on lement több mint másfél óra TM5. Ez részemről stabilnak tekinthető játékgépnél. Lehet megnézem majd valamikor CAS30-on is. Procival is foglalkozok majd ha lesz időm rá most rendbe kell tennem ezt a hűtést. AIO csak bele van hányva a házba. Igazából most ez okozza azt hogy melegebb az egész mint az i9-esen volt mert ott a radi kívülre került.
-
Sanyi19
őstag
válasz
MasterDeeJay #5409 üzenetére
Az én ramom ugyanezzel a chippel van szerelve ugye, bár Patriot Viper.
Nekem párban a legkeményebb stressz tesztek alatt olyan 55 fokig megy, a jelenlegi beállításon. [link]Játék alatt kevesebb. Nálad a 4 db azért tudja fűteni egymást.
Nálam ennyire képes jelenleg:
-
válasz
MasterDeeJay #5408 üzenetére
Viszem lejjebb a feszt amennyire lehet. 1.35v már egy fokkal barátibb.
Aztán megint másfél óra teszt. Hőmérséklet magas, a két szélső 61 fok a belsők pedig 64 fokosak. Nem vagyok vele megelégedve, ugyan ennyi feszen ddr4-es ramok 50 fölé nem mentek borda nélkül. Lehet kínaiak kisprórolták a hőátadó padot vagy mi kell erre. Nincs aktív hűtése AIO miatt levegője sem az tény. Játékok alatt nyilván nem lesz ennyi de nyáron kénytelen leszek egy házventit berakni. -
válasz
deathcrow42 #5405 üzenetére
Nem állítottam semmit csak rányomtam újra az XMP profilra majd hogy ne 6400 legyen hanem csak 6000. Kicsit gondolkodott majd indult is.
Feszek maradtak fixen ugyan úgy ahogy két modulnál. Rányomok egy memtestet ha lesz időm most csak játszom vele pár kört.2x16GB
4x16GB
Mivel ugye dual rank ezért sávszél valamivel nőtt de a 4 ram miatt a késleltetés rosszabb lett. Dual ranknál ahogy tudom refresh mehet rankonként azaz ez az ideális a procinak (legalábbis nekem eddig intel oldalon ez volt)
Feszeknél a VDDP 1.1484v-ra nőtt 0.9975v helyett valamit a VDDIO 1.4v lett 1.1v helyett ez itt jelentősen több.
subtimingek rosszabbak.
Szóval összegezve a feszekre rá kell néznem mert nem tetszik a VDDIO +300mv-ja, meg a VDDP sem kevéssel nőtt. Időzítéseket hagyom így, az nekem megfelel. Ha lemegy a memtest akkor csökkentem a feszeket majd a legvégén a ram feszt is 1.4v-ról 1.35-re mert szerintem az is eléggé sok. (azaz 6400-hoz való, 6000-ren nyilván kevesebbel is beérné)
Késleltetést nem tudom mennyinek kellene lennie, régebbi gépeimhez képest ez rekorder de negatív irányban. (bár nem fair összehasonítani de ilyen olvasást és késleltetést a régi x99-esem tudott igaz quad chanellbe 2133-as modulokkal)Ramok egyformák, gyártási hét is stimmel. Szerintem kínai ramokhoz képest megfelelő a tudásuk. Viszont szeretném hogy tartósak legyenek így megpróbálok majd faragni a feszből de ez nem kevés idő lesz.
-
válasz
deathcrow42 #5405 üzenetére
Az lesz a terv, a lehető legkevesebb erőfeszítéssel. Most is úgy van hogy 6000 CAS32 a 2 modullal és remélhetőleg ennyit 4-el is tud majd.
-
válasz
MasterDeeJay #5404 üzenetére
Nem próbálkoznék 6400/6200 órajelekkel, ha egy stabil 6000-t vagy képes kihozni alacsony időzítésekkel (CL32) a 4 stickre, akkor már lehet örülni
-
Megérkezett a második kínai 6400-as 2x16GB kitem, totál ugyan olyan mint ami eddig volt.
Valahogy tesztelném elötte utána 2 vs 4 rammal hogy van-e lassulás. Aida64 ramtesztet gondoltam. Írok majd eredményeket. -
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
hackeeeee #4890 üzenetére
ennek margójára ezt lehet megpróbálom így használni.. ingame amúgy sem annyira számít az avx.. iod-nak lehet adok egy kicsivel többet, vagyis 1020 vagy 1030mv körül, a ccd meg marad 990mv és meglátjuk játékokban stabil marad-e, ha igen akkor használom... ha nem akkor visszateszem. Vagy ha pár benchmate 2.5b 1m lefut egymás után hiba nélkül már akkor is, aztán meglátjuk..
mert azt tudom, hogy a cruncher fftv4-be belefagy, hiába csinálok vele bármit is..
Jacek: Dehogyis.
Nem azé mondtam, csak 4.0 5.0 káosz miatt
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max/
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- Samsung Galaxy A13 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! Csere-Beszámítás! Gainward Phantom RTX 4070Ti 12GB GDDR6X Videokártya!
- BESZÁMÍTÁS! Asus TUF F15 FX506HM Gamer notebook - i5 11400H 16GB DDR4 RAM 512GB SSD RTX 3060 6GB W10
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest