Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Menthirist

veterán

válasz Bababobi #4970 üzenetére

hát kb ez és a Maya 3d világa az egyetlen, néha még beszerezhető magyar maya-s könyv :) konkrétan egyiket sem olvastam, de kétlem, hogy túl mélyen belemennének a dologba (illetve a 3d világáról tudom, hogy nem). szerintem ha megy valamennyire az angol, akkor a beépített súgójából rengeteget tanulhatsz, illetve neten is található szerintem elég sok írott vagy videózott tutor... főként angolul persze, de ez megkerülhetetlen. Ha még az alapokban kell segítség, akkor leszedheted a tutorjaimat MTS vagy Magnificat tutor series névnél keresd, az MTS 1 az alapokkal, a 2 a modellezés alapjaival, a 3 pedig a textúrázás alapjaival foglalkozik. sajna animációban nem tudok max elméletben segíteni, valamelyest rálátok a dolgokra, de gyakorlati tapasztalatom csak a modellezésben, texúrázásban van...

a könyvek elmlete kompatibilis a 2009-el, csak máshol találod meg a dolgokat. sőt, a 3d studiós könyvek is elméletben kompatibilisek, csak a gyakorlati részt kell átültetni maya-ba :) szóval ha veszed a fáradtságot, hogy kikeresd hogy hol találod azt, amit a könyv xy néven említ, és a 2009-ben mondjuk xy vagy xyz néven van kissé máshol, akkor kompatibilis. sőt akkor kompatibilis a tutorok jó része, legyen az max, xsi vagy maya

A PS tudomány meg szép dolog, de ide néha kissé más ps tudomány kell :) (ismétlővé tenni textúrát, kijavítgatni hibáit, rétegeket kompozitálni, stb...)

amúgy a nuke és a combustion egy kompozit progi, ezzel általában külön renderelt képelemeket építek össze (pl a jelenetről készítek külön rendert csak a színekről, csak az árnyékokról, tükröződésről, stb..., és ezeket egy kompozit progiban gyúrom össze, ahol kontrollálhatom őket, hogy mennyire domináljanak... ezáltal meglepően drámaian nagy rugalmasságod lesz még render után is a képed kinézetére...)

a pixplant-tal elsősorban ismétlővé teszek textúrákat, de egyébként sok más dologra is jó, a többit nem próbáltam (lásd az oldalukon...)

a crazybump fotókból csinál gyorsan normal vagy displacement map-ot (érdességhez), elég tágan paraméterezhető módon.

Új hozzászólás Aktív témák